• Sonuç bulunamadı

3.3. Veri Toplama Süreci

4.2.2. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı Okuma Etkinliklerinin

4.2.2.5. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı 5. Ünitesi (Dilekçe

Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 ders kitabının 5. ünitesinde “Burs Başvurusu”,

“Dilekçe Örneği”, “İş İsteme Mektubu” ve “Satış Mektubu Örneği” olmak üzere okuma becerisine ait dört etkinlik bulunmaktadır. Etkinlikler okuma süreci (okuma

98 öncesi, okuma esnası, okuma sonrası) ve kültürel unsurlar açısından incelenecektir. Bu ünitede “Dilekçe Yazıyorum” ve “İş Mektupları” bölümlerine yer verilmiştir.

A. Dilekçe Yazıyorum

Bu bölümde “Burs Başvurusu” ve “Dilekçe Örneği” adlı etkinliklere yer verilmiştir;

etkinlik belirlenen problemler doğrultusunda incelenecektir.

1) Etkinlik okuma sürecine uygun hazırlanmış mıdır ve bu süreçte ne tür etkinlikler kullanılmıştır?

Burs Başvurusu okuma etkinliği öncesine yönelik okuma sürecine ilişkin bölümün başlangıcında dolaylı yönden hazırlık çalışmasında sorular mevcuttur. Okuma sırasında yönelik herhangi bir aktiviteye rastlanmamıştır, okuma etkinliği sonrasında ise metni anlamaya yönelik açık uçlu sorular yer almaktadır.

Dilekçe Örneği okuma sürecine ilişkin okuma etkinliği öncesine yönelik bölümün başlangıcında bulunan hazırlık çalışmasında sorular mevcuttur. Okuma sırasına yönelik herhangi bir soru, aktivite veya alıştırmaya rastlanmamıştır, okuma sonrasına yönelik okuma etkinliği sonrasında metni anlamaya yönelik açık uçlu sorular ve doğru/yanlış tipinde alıştırmalar yer almaktadır.

2) Okuma etkinliği diğer temel becerileri destekler nitelikte midir?

Burs Başvurusu diğer etkinliklerde olduğu gibi okuma öncesine yönelik bölümün başlangıcındaki hazırlık çalışmasında bulunan sorular konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerileri ve okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini destekler niteliktedir.

Dilekçe Örneği okuma sürecine ilişkin okuma etkinliği öcesinde bulunan bölümün başındaki hazırlık çalışması konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini, okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini ve doğru/yanlış tipindeki alıştırma okuduğunu anlama becerisini destekler niteliktedir.

3) Okuma etkinliğinde kültürel ögelere yer verilmiş midir?

99 Burs Başvurusu okuma etkinliği günlük yaşam/ karşılıklı konuşmalarda yaşa, cinsiyete, yakınlık derecesine, sosyal statüye, resmiyete göre kullanılacak sözler ve kalıplar kültürel alt kategorisinden Merhaba, Nasılsın?, İyiyim teşekkür ederim, Çok teşekkür ederim, çok iyi bir arkadaşsın; Kişiler arası ilişkiler kategorisinden Merve, Ali; Edebiyat/Sanat kategorisinden Dilekçe kültür ögeleri ile desteklenmiştir.

Dilekçe Örneği okuma etkinliği Sosyal yaşam kültür kategorisinden T.C.

BAŞBAKANLIK YURTDIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLARI BAŞKANLIĞI, Kredi ve Yurtlar Kurumu (Kurumlar), Değerler ve Eğitim kategorisinden Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü; Coğrafya ve Mekân kategorisinden Ankara, Kırıkkale, Yahşihan, Yenişehir, Yurtkur; Kişiler arası ilişkiler kategorisinden Harry Kane kültür ögeleri ile desteklenmiştir.

B. İş Mektupları

Bu bölümde “İş İsteme Mektubu” ve “Satış Mektubu Örneği” adlı etkinliklere yer verilmiştir; etkinlik belirlenen problemler doğrultusunda incelenecektir.

1) Etkinlik okuma sürecine uygun hazırlanmış mıdır ve bu süreçte ne tür etkinlikler kullanılmıştır?

İş İsteme Mektubu okuma sürecine ilişkin okuma etkinliği öncesinde bulunan bölümün başındaki hazırlık çalışmasında okuma öncesi yönelik sorular mevcuttur.

Okuma sırasına yönelik herhangi bir alıştırma, soru veya aktiviteye rastlanmamıştır, okuma sonrasına yönelik okuma etkinliği sonrasında etkinlik metnini anlamaya yönelik açık uçlu sorular yer almaktadır. Aynı zamanda listelenen mektupları mektup çeşitleri ile eşleştirme çalışması yapılmıştır.

Satış Mektubu Örneği okuma etkinliği öncesindeki bölümün başında bulunan hazırlık çalışması okuma sürecine ilişkin okuma öncesine yönelik soru içermektedir.

Okuma sırasına yönelik herhangi bir soru veya aktiviteye rastlanmamıştır, okuma sonrasına yönelik etkinlik sonrasında metni anlamaya yönelik açık uçlu sorular yer almaktadır.

2) Okuma etkinliği diğer temel becerileri destekler nitelikte midir?

100 İş İsteme Mektubu okuma etkinliği öncesine yönelik bölüm başındaki hazırlık çalışmasında bulunan sorular konuşma ortamı yaratması açısından konuşma ve dinleme becerileri, okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini ve liste halinde verilmiş mektupların mektup çeşitleriyle eşleştirme çalışması okuduğunu anlama ve organize etme becerilerini destekler niteliktedir.

Satış Mektubu Örneği bölümün başındaki hazırlık çalışmasında bulunan sorular okuma öncesine yönelik konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini destekleyici niteliktedir.

3) Okuma etkinliğinde kültürel ögelere yer verilmiş midir?

İş İsteme Mektubu okuma etkinliğinde Coğrafya ve Mekân kültür kategorisinden Etimesgut, Ankara, Piyade; Değerler ve Eğitim kategorisinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü; Kişiler arası ilişkiler kategorisinden Ahmet Olgun, Kemal Özgür, Günlük yaşam/ karşılıklı konuşmalarda yaşa, cinsiyete, yakınlık derecesine, sosyal statüye, resmiyete göre kullanılacak sözler ve kalıplar kültürel alt kategorisinden Sayın ve Sosyal yaşam kategorisinden İLKNET LTD. ŞTİ. (kurum) kültür ögelerine rastlanmıştır.

Satış Mektubu Örneği okuma etkinliğinde Kişiler arası ilişkiler kültür kategorisinden Ahmet Kılıç, Uğur Kalender; Sosyal yaşam kategorisinden YURT BİLGİSAYAR, ÇÖZÜM BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ (kurum); Günlük yaşam/ karşılıklı konuşmalarda yaşa, cinsiyete, yakınlık derecesine, sosyal statüye, resmiyete göre kullanılacak sözler ve kalıplar kültürel alt kategorisinden Sayın, Saygılarımızla kültür ögelerine rastlanmıştır.

4.2.2.6. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı 6. Ünitesi (Anahtar