• Sonuç bulunamadı

3.3. Veri Toplama Süreci

4.2.2. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı Okuma Etkinliklerinin

4.2.2.6. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı 6. Ünitesi (Anahtar

Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 ders kitabının 6. ünitesinde “Yurt Dışında Dostça Bir Dil Buluşması”, “Motorlu Botlarla Dev Adımlar”, “Uzayda Yangın Deneyi”,

“Bilimsel Proje Nasıl Hazırlanır?” ve “Küresel Isınmayı Önlemek İçin İlginç Projeler”

olmak üzere okuma becerisine ait beş etkinlik bulunmaktadır. Etkinlikler okuma süreci (okuma öncesi, okuma esnası, okuma sonrası) ve kültürel unsurlar açısından

101 incelenecektir. Bu ünitede “Bu Benim Projem” ve “Proje Hazırlama Kılavuzu”

bölümlerine yer verilmiştir.

A. Bu Benim Projem

Bu bölümde “Yurt Dışında Dostça Bir Dil Buluşması”, “Motorlu Botlarla Dev Adımlar” ve “Uzayda Yangın Deneyi” adlı etkinliklere yer verilmiştir; etkinlik belirlenen problemler doğrultusunda incelenecektir.

1) Etkinlik okuma sürecine uygun hazırlanmış mıdır ve bu süreçte ne tür etkinlikler kullanılmıştır?

Yurt Dışında Dostça Bir Dil Buluşması okuma etkinliği öncesine okuma sürecine ilişkin bölümün başında bulunan hazırlık çalışmasında sorular mevcuttur. Okuma sırasına yönelik herhangi bir soru veya alıştırmaya rastlanmamıştır. Okuma sonrasına yönelik etkinlik sonrasında metni anlama amaçlı açık uçlu sorular ve doğru/yanlış tipinde alıştırmalar yer almaktadır.

Motorlu Botlarla Dev Adımlar okuma etkinliği öncesinde okuma sürecine ilişkin bölümün başındaki hazırlık çalışmasında okuma öncesine yönelik olarak sorular hazırlanmıştır. Okuma sırasına yönelik olarak herhangi bir alıştırma veya soruya ratlanmamıştır, okuma sonrasına yönelik olarak etkinlik sonrasında metni anlama amaçlı doğru/yanlış tipinde alıştırma yer almaktadır.

Uzayda Yangın Deneyi okuma etkinliği öncesinde okuma sürecine ilişkin bölümün başındaki hazırlık çalışması okuma öncesine yönelik sorular içermektedir. Okuma sırasına yönelik etkinlikte herhangi bir soru veya alıştırmaya yer verilmemiştir. Okuma etkinliği sonrasında okuma sonrasına yönelik açık uçlu sorular yer almaktadır.

2) Okuma etkinliği diğer temel becerileri destekler nitelikte midir?

Yurt Dışında Dostça Bir Dil Buluşması okuma etkinliği öncesinde bulunan hazırlık çalışmasındaki sorular konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini ve doğru/yanlış tipideki alıştırma okudğunu anlama becerisini destekleyici niteliktedir.

Motorlu Botlarla Dev Adımlar okuma öncesinde bulunan hazırlık çalışması konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma

102 etkinliği sonrasında bulunan doğru/yanlış tipindeki alıştırma okuduğunu anlama becerisini destekleyici niteliktedir.

Uzayda Yangın Deneyi okuma öncesinde bulunan hazırlık çalışması konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini destekleyici niteliktedir.

3) Okuma etkinliğinde kültürel ögelere yer verilmiş midir?

Yurt Dışında Dostça Bir Dil Buluşması okuma etkinliğinde Değerler ve Eğitim kültür kategorisinden Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi, Kardeş Okulları, Okul Dergileri; Coğrafya ve Mekân kültür kategorisinden İstanbul, Arnavutköy, Türkiye, Avrupa, Macaristan kültür ögeleri yer almıştır.

Motorlu Botlarla Dev Adımlar okuma etkinliğinde Coğrafya ve Mekân kültür kategorisinden Rusya ve Değerler ve Eğitim kültür kategorisinden Ufa Havacılık Teknik Üniversitesi kültür ögeleri yer almıştır.

Uzayda Yangın Deneyi okuma etkinliğinde Sosyal yaşam kategorisinden Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi – NASA (kuruluş) ve Coğrafya ve Mekân kültür kategorisinden Uluslararası Uzay İstasyonu kültür ögeleri yer almıştır.

B. Proje Hazırlama Kılavuzu

Bu bölümde “Bilimsel Proje Nasıl Hazırlanır?” ve “Küresel Isınmayı Önlemek İçin İlginç Projeler” adlı etkinliklere yer verilmiştir; etkinlik belirlenen problemler doğrultusunda incelenecektir.

1) Etkinlik okuma sürecine uygun hazırlanmış mıdır ve bu süreçte ne tür etkinlikler kullanılmıştır?

Bilimsel Proje Nasıl Hazırlanır? Okuma etkinliği öncesinde ve sırasında okuma sürecine yönelik doğrudan herhangi bir alıştırma veya soru bulunmamaktadır, ancak bölümün başındaki hazırlık çalışması okuma öncesine yönelik soru içermektedir.

Okuma sonrasına yönelik etkinlik sonrasında çoktan seçmeli tipinde alıştırma yer almaktadır.

103 Küresel Isınmayı Önlemek İçin İlginç Projeler okuma sürecine ilişkin okuma öncesi ve sırasınde yönelik doğrudan herhangi bir soru veya alıştırma bulunmuyor, ancak bölümün başındaki hazırlık çalışması dolaylı olarak okuma öncesine yönelik sorular içermektedir. Okuma sonrasına yönelik etkinlik sonrasında metni anlama amaçlı açık uçlu sorular ve doğru/yanlış tipinde sorular mevcuttur.

2) Okuma etkinliği diğer temel becerileri destekler nitelikte midir?

Bilimsel Proje Nasıl Hazırlanır? Bölüm başındaki hazırlık çalışmasında bulunan sorular konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasındaki çoktan seçmeli alıştırması okuduğunu anlama becerisini destekler niteliktedir.

Küresel Isınmayı Önlemek İçin İlginç Projeler okuma öncesine yönelik sorular bulunduran bölüm başındaki hazırlık çalışması konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini, okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular yazma becerisini ve doğru/yanlış tipindeki alıştırma okuduğunu anlama becerisini destekleyici niteliktedir.

3) Okuma etkinliğinde kültürel ögelere yer verilmiş midir?

Bilimsel Proje Nasıl Hazırlanır? Okuma etkinliğinde Değerler ve Eğitim kültür kategorisinden Bilimsel Yöntem, İlk Gözlem, Bilgi Toplama, Hipotez Kurma (Varsayımda Bulunma, Araç ve Gereçleri Toplama, Hesaplamalar, Sonuç ögeleri yer almıştır.

Küresel Isınmayı Önlemek İçin İlginç Projeler okuma etkinliğinde kültür kategorilerinden herhangi bir ögeye rastlanmamıştır.

4.2.2.7. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı 7. Ünitesi (Enerji