• Sonuç bulunamadı

IV. BÖLÜM

4.1. Sonuçlar

4.1.2. Türkçe Öğrenen Yabancı Öğrencilerin Yazma Becerisi Öz Yeterlilik

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algı düzeyleri cinsiyet değiĢkenine göre her ne kadar anlamlı bir farklılık göstermese de kız öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları erkek öğrencilere göre daha yüksektir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algılarının yaĢ değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda yaĢ değiĢkenine bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları daha önce Türkçe eğitimi alma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da daha önce Türkçe eğitimi alma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları Türkçeyi öğrenme zorluğu algısı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Türkçe öğrenmeyi kolay bulan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algı düzeyleri Türkçe öğrenmeyi zor bulan öğrencilere göre daha yüksektir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da Türkçeyi öğrenme zorluğu algısı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Türkçe öğrenmeyi kolay bulan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algı düzeyleri Türkçe öğrenmeyi zor bulan öğrencilere göre daha yüksektir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algılarının Türkçe yayınları okuma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algılarının yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da Türkçe yayınları okuma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları Türkçe yayın okuma sıklığı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir. Buna göre haftada birkaç defa gazete, dergi, kitap gibi Türkçe yayınları okuduğunu belirten öğrencilerle ayda birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrenciler arasında, haftada birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiĢtir. Ayrıca haftada birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrencilerle hiç Türkçe yayın okumadığını belirten öğrenciler arasında, haftada birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiĢtir. Bunlara ek olarak, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmamakla beraber, her gün Türkçe yayın okumaya zaman ayıran öğrencilerin de yazma becerisi öz yeterlilik algı düzeyleri hem ayda birkaç defa okuduğunu belirtenlerden hem de hiç Türkçe yayın okumadığını belirtenlerden daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algılarının yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutundan birincisinde Türkçe yayın okuma sıklığı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir. Buna göre, haftada birkaç defa gazete dergi kitap gibi Türkçe yayınları okuduğunu belirten öğrencilerle ayda birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrenciler arasında, haftada birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiĢtir. Ayrıca haftada birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrencilerle hiç Türkçe yayın okumadığını belirten öğrenciler arasında, haftada birkaç defa Türkçe yayın okuduğunu belirten öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiĢtir. Bunlara ek olarak, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmamakla beraber, her gün Türkçe yayın okumaya zaman ayıran öğrencilerin de yazma becerisi öz yeterlilik algılarının ölçeğin ilk alt boyutundaki düzeyleri hem ayda birkaç defa okuduğunu belirtenlerden hem de hiç Türkçe yayın okumadığını belirtenlerden daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. Ancak öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları Türkçe yayın okuma sıklığı değiĢkenine göre yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin ikinci alt boyutunda anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algılarının Türkçe dersi dıĢı yazma çalıĢmaları yapma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir. Buna göre Türkçe dersi dıĢında yazma çalıĢması yapan öğrencilerin öz

yeterlilik algı düzeyleri Türkçe dersi dıĢında yazma çalıĢması yapmayan öğrencilerin öz yeterlilik algı düzeylerinden daha yüksektir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da Türkçe dersi dıĢı yazma çalıĢmaları yapma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları bildikleri dil sayısı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da bildikleri dil sayısı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları Türkiye‟de bulunma süresi değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da Türkiye‟de bulunma süresi değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algı düzeylerinin Türkçe öğrenme amacı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da Türkçe öğrenme amacı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları internete girme sıklığı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da internete girme sıklığı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları internette Türkçeyi kullanma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da internette Türkçeyi kullanma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları e-posta yazarken Türkçeyi kullanma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da e-posta yazarken Türkçeyi kullanma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları düzeylerinin kısa mesaj yazarken Türkçeyi kullanma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutunda da kısa mesaj yazarken Türkçeyi kullanma değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları Türk televizyonlarını izleme değiĢkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir.

- AraĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin iki alt boyutundan birincisinde Türk televizyonlarını izleme değiĢkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir. Ancak araĢtırmaya katılan öğrencilerin yazma becerisi öz yeterlilik algıları yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin ikinci alt boyutunda Türk televizyonlarını izleme değiĢkenine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir.

4.1.3. AraĢtırmaya Katılan Öğrencilerin Yazma Becerisi Öz Yeterlilik Algıları Ġle