• Sonuç bulunamadı

DERS KİTAPLARINDA YER ALAN HİKAYE VE MASALLAR

TÜKETİCİ AİLESİ

O yıl Elif ilköğretim yedinci sınıfa, Ahmet dördüncü sınıfa geçmişti. Babaları, onlara birer hediye almaya karar vermişti. Elif'e bilgisayar, Ahmet'e de bisiklet alacaktı. Elif ve Ahmet, bilgisayarı da bisikleti de birlikte kullanacaklardı. Her ikisi de alışverişe çıkılacak günü sabırsızlıkla bekliyordu.

Akşam babalan eve geldiğinde akıllarında bu konu vardı. Anneleri: -Çocuklar yarın alışverişe gidiyoruz, diye müjdeyi verdi. Sonra babaları:

-Ben birkaç gündür alacağımız ürünlerle ilgili araştırma yapıyordum. Çok sayıda seçeneğimizin olduğunu gördüm. Fiyatlar arasında da epey fark var. Simdi bana tam olarak neler istediğinizi anlatın.

Ama reklamları ve markalan değil, ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun, dedi. Alışveriş yapacağımız yerleri buna göre seçelim.

Elif ve Ahmet, isteklerini peş peşe sıralamaya başladılar. Birinin sözü bitmeden diğeri anlatmaya başlıyordu. Akıllarına gelen her şeyi babalarına söylemek için âdeta yarış ediyorlardı. Babalar; sabırla onları dinliyor, anneleri ise bulunduğu yerden gülümseyerek olanları izliyordu. Sonunda ikisinin de alacakları bilgisayar ve bisikletle ilgili anlatacakları bitmişti.

Babaları:

-Biraz önce söylediklerimi dinlemediniz galiba, dedi. Kısa bir sessizlikten sonra sözlerine devam etti:

-Bana, aklınıza gelen her şeyi değil, ihtiyacınız olan şeyleri söyleyin. Bilgisayar da bisiklet de uzun süre kullanılacak ürünler. Seçiminizi, sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek yapın, dedi. Elif ile Ahmet, annelerinin de yardımıyla alacakları ürünlerin özelliklerini belirlemeye başladılar. Anneleri, babalarının yaptığı araştırma doğrultusunda onlara çeşitli seçenekler sundu. Bir süre bunları nereden alabileceklerini tartıştılar. Sonuçta, alışveriş planlarını tamamlamışlardı.

Ertesi gün kahvaltıdan sonra yola çıktılar. Akşam planladıkları gibi mağazaları gezmeye başladılar. Rasgele dolaşmıyorlardı. Önceden belirledikleri mağazalara gidiyorlardı. Elif ve Ahmet, bilgisayar ve bisikletin en iyisini almak için tüm ayrıntılara dikkat ediyorlardı. Bilmedikleri şeyleri de soruyorlardı. Alışverişe çıkmak için, haftanın

kalabalık olmayan günlerinden birini seçmişlerdi. Alışveriş sırasında böyle davranmakla çok iyi yaptıklarını anlamışlardı.

Vitrin ve reyonlardaki ürünlerin üzerinde fiyat etiketi olmayan mağazalara girmemişlerdi. Çünkü fiyat ve kalite karşılaştırması yapmak istiyorlardı.

Daha önceki araştırmaları onları bu ürünler hakkında fikir sahibi yapmıştı. Bunun için ürünlerin tanıtımı sırasında kendilerine doğru bilgi vermeyen satıcılara konmamışlardı.

Bilgisayarı alacakları mağazaya girdiklerinde ikisi de heyecanlıydı. Satıcıya. İşletim sisteminin Türkçe olup olmadığından garanti süresine kadar bir çok soru sordular. Aldıkları cevaplardan memnun kalmışlardı. Ayrıca, birçok program, bilgisayarla birlikte kendilerine hediye edilecekti. Babaları gerekli işlemleri yaptıktan sonra mağazadan çıktılar.

Bilgisayar, ertesi gün firma tarafından evlerine getirilecek ve yetkili teknisyenlerce kurulacaktı.

Oradan ayrılıp bisikleti alacakları mağazaya gittiler. Burada çeşitli özelliklerde, renklerde ve markalarda bisikletler vardı. Önceden düşündükleri bisikletleri incelemeye başladılar, ithal bisikletler de vardı. Onlar kaliteli yerli malı bir bisiklet almaya karar verdiler.

Bu bisikletlerin fiyatı uygun, garanti süresi uzun ve servisi yaygındı. Ödemeyi yapıp bisikleti alarak mağazadan çıktılar.

Ertesi gün bilgisayar getirilerek odalarına kurulmuştu. Aldıkları ürünlerdeki uyarı notlarını, kullanma kılavuzlarını dikkatle okudular. Herhangi bir eksik, hata, çalışmayan bir yerinin olup olmadığını kontrol ettiler. Her şey tamamdı.

Aksam gelmeğinden sonra bir araya gelmişlerdi. Anneleri:

- Evet çocuklar, söyleyin bakalım, her şey istediğiniz gibi mi? Herhangi bir sorun var mı? diye sordu. Elif ve Ahmet aynı anda:

- Hayır anneciğim, hiçbir sorun yok. Her şey için teşekkür ediyoruz, dediler. Sonra da hem bilgisayarla hem de bisikletle ilgili ilk tecrübelerini anlatmaya başladılar.

Önceden ihtiyaçlarına göre araştırma yaptıkları için hiçbir olumsuzlukla karşılaşmamışlardı. . Ürünleri, markasına ve reklamlarına göre değil, ihtiyaçlarına göre seçmişlerdi. Tercihlerini Türk malı damgasını taşıyanlardan yana kullanmışlardı.

Kullanma kılavuzlarının Türkçe olmasına, garanti belgelerinin mutlaka bulunmasına dikkat etmişlerdi.

Elif ve Ahmet'in istekleri yerine gelmişti. Kaliteli ürünleri, en uygun fiyata almışlardı. Anneleri:

- Çocuklar, gerçekten iyi bir alışveriş yaptık. Beni üzmeden, daha önce aldığımız kararlara göre hareket ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bilgisayarı da bisikleti de güle güle kullanın, dedi.

Elif ve Ahmet, babalarına ve annelerine teşekkür ettiler. Her ikisini de öptüler. Babaları:

- Çocuklar, eğer aldığınız ürünlerde, üreticiden ve satıcıdan, kaynaklanan bir sorun çıkarsa 175 Alo Tüketici Hattını arayın. Size yardımcı olacaklardır. Unutmayın! Sorumlu tüketici, hakkını arayan tüketicidir. Hakkınızı aramaktan hiçbir zaman çekinmeyin, dedi. Elif ve Ahmet:

- Tamam babacığım, herhangi bir sorunla karşılaşırsak, tüketici olarak hakkımızı sonuna kadar arayacağız, dediler.

Aldıkları ürünlerin garanti belgelerini ve kullanma kılavuzlarını çalışma masalarının çekmecelerinden birine özenle yerleştirdiler.

T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Ailesi (Düzenlenmiştir.) -MEB Yay-

1) Bu metinde; bir ürün satın almadan önce ön araştırma yapmak gerektiği, alınacak ürünlerde reklam ve marka yerine ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gerektiği, bir alışveriş planı hazırlamanın faydaları alışverişin mümkünse haftanın kalabalık olmayan günlerinde yapılması gerektiği, vitrinlerinde ve reyonlarında etiket olan mağazaların tercih edilmesi gerektiği, alınan ürünlerin kullanma kılavuzunun Türkçe olmasına, garanti belgesinin mutlaka bulunması dikkat edilmesi gerektiği, ürünlerle ilgili üretici veya satıcı kaynaklı sıkıntıların 175 Alo Tüketici Hattı’ndan yararlanılarak çözülebileceği iletileri verilmektedir.

2) Bu metinden faydalanılarak; özel isimlerin cümle içinde büyük harfle başlayarak yazıldığı, özel isimlerin sonuna gelen ekin ( ’ ) işareti ile isimden ayrıldığı, ( : ) işaretinin nakil yaparken kullanımı, ( ― ) işaretinin konuşmanın başladığı anlamına geldiği, ( , ) işaretinin farklı işlevlerle kullanıldığını, ( ! ) işaretinin dikkat çekmede kullanıldığı, ( . ) işaretinin biten cümlenin sonuna geldiği ve kendinden sonraki kelimenin büyük harfle başladığı, paragrafların oluşumu, “çünkü” kelimesinin kendinden önceki cümleyi açıklamada kullanıldığı, özetleme ifadesi olarak “sonuçta” kelimesinin kullanımı konuları öğrenciye kavratılabilir.

3) Bu metinden faydalanılarak; bilinçli tüketici olmanın gerekleri, olaylar arasında sebep – sonuç ilişkileri bulunduğu, planlı bir yaşamın kolaylıkları, beklenmeyen sorunların aşılmasında bize hizmet verecek kurumların var olduğu fikirleri öğrenciye kazandırılabilir.