• Sonuç bulunamadı

4.3. Suriyeli Öğrencilerin Eğitim-Öğretim Sürecindeki Gelişim ve

4.3.4. Suriyeli öğrencilerin davranış durum ve gelişimleri

Suriyeli öğrencilerin zamanla Türk eğitim sistemine dahil edilmesiyle bu öğrencilerin uyumu ve akademik başarılarının yanında, davranış durumları ve zamanla gelişen davranış değişiklikleri hakkında öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Alınan görüşlere ilişkin değerlendirmeler yapılmış ve sonuçlar aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Tablo 4.13 Suriyeli öğrencilerin davranış durum ve gelişimlerine ilişkin görüşler

Görüşler Sınıf

öğrt.

PIKTES öğrt.

f Olumsuz Davranış sorunları olduğunu

düşünen

5 9 14

Olumlu

Davranış sorunları olmadığını düşünen

3 1 4

Davranış sorunlarının zamanla azaldığını düşünen

5 1 6

Kısmen olumlu

kısmen olumsuz Davranış durumlarının öğrenciye göre değiştiğini düşünen

2 1 3

Tablo 4.13’deki frekanslar incelendiğinde, öğretmenlerin yarısından fazlası Suriyeli öğrencilerinin davranış durumlarına ilişkin olumsuz görüş bildirmiştir. Öğretmenlerin çok büyük bir kısmı Suriyeli öğrencilerde davranış sorunları olduğunu belirtmiştir.

SÖ1, SÖ5, SÖ9, SÖ12, SÖ13, PÖ1, PÖ2, PÖ3, PÖ4, PÖ5, PÖ7, PÖ8, PÖ9, PÖ12 öğrencilerinin davranış sorunları olduğunu belirterek öğrencilerinin hırçın, agresif ve şiddet içerikli davranışlar sergilediğini ifade etmiştir. SÖ9, Suriyeli öğrencilerinde davranış sorunları olduğunu, bu öğrencilerin yaşları büyük olduğu için üstünlük kurmaya çalıştığını dile getirirken karşılıklı tahrik olduğundan da bahsetmiştir. Bu konu ile ilgili başka bir sınıf öğretmeni, bu öğrencilerde davranış sorunları olduğunu belirtirken sözlerine şu şekilde devam etmiştir: “… Hırçınlar. Kendilerini savunmak zorunda

hissediyorlar. Hem onlarla hem de sınıftaki diğer çocuklarla konuşmalar yapıyoruz. Empati kurmalarını istiyoruz. Özellikle oyunlarda paylaşım yapmalarını istiyoruz.”

90

(SÖ12) Sınıf öğretmenlerin bu konu ile ilgili görüşleri genel olarak benzer yönlerde olup

başka bir sınıf öğretmeni de bu öğrencilerin iletişim sorunu yaşadıkları için davranış sorunları olduğunu, “İletişim sorunları yaşadıkları için davranışlarına bu durum

yansıyor. Hırçın ve kavgacılar. Kendi aralarında daha çok kavga ediyorlar.” (SÖ13)

yönündeki ifadelerle vurgulamıştır.

Suriyeli öğrencilerin davranışlarına ilişkin alınan görüşler incelendiğinde, PIKTES Türkçe öğretmenlerinin de benzer yönde görüşleri mevcuttur.

PIKTES Türkçe öğretmenleri de bu öğrencilerde davranış sorunları olduğunu ifade ederken bunların çözümü için rehberlikle iletişime geçtiklerini, öğrencilerle iletişim kurmaya çalıştıklarını, aileyle iletişime geçtiklerini ve eğitsel oyunlarla desteklemeye çalıştıklarını belirtmişlerdir. Konu ile ilgili PIKTES Türkçe öğretmenlerinin görüşlerine örnek olarak aşağıdaki ifadeler verilebilir:

“Ciddi anlamda davranış problemleri var. Davranış problemi olan öğrenciler ile ilgili rehberlik faaliyetlerini yürütüyoruz, gerekli noktalarda uzmanlardan destek alıyoruz.” (PÖ2)

“Suriyeli bütün öğrencilerde davranış sorunları olduğunu düşünüyorum. Öğrenci ile birebir iletişime geçiyorum. Rehberlik servisine yönlendiriyorum. Gerekli durumlarda ailesi ile iletişime geçiyorum.” (PÖ5)

“Öğrencilerin davranış sorunları olduğunu düşünüyorum, kimi öğrenci çok fazla içine kapanık kimisi aşırı şiddet yanlısı. Arkadaşı izinsiz kalemini ya da kitabını alsa hemen kavga ediyorlar.” (PÖ7)

Bir PIKTES Türkçe öğretmeni ise, (PÖ12) Suriyeli öğrencilerinin davranış problemlerinin olmasını aile ortamlarına, ailelerinin eğitimsiz olmasına ve okul ile ev ortamlarının birbirinden farklı olmasına bağlamıştır.

Suriyeli öğrencilerin eğitim sistemine dahil edilmesiyle bu öğrencilerdeki olumsuz davranışların zamanla azaldığını belirten yorumlara da rastlanmıştır. Bazı sınıf öğretmenleri, (SÖ3, SÖ6) Suriyeli öğrencilerde davranış sorunları olduğunu, ancak zamanla hem öğrencilerle hem de ailesiyle iletişim kurarak bu öğrencilerdeki davranış sorunlarının azaldığını dile getirmiştir. Başka bir sınıf öğretmeni, Suriyeli öğrencilerinin

91

zamanla yanlış davranışları ve kuralları öğrenmesiyle bu davranışlarının azaldığını şu şekilde ifade etmiştir: “İlk zamanlarda davranış sorunları vardı. Ancak zamanla görerek,

yaşayarak öğreniyorlar. Kuralları ve yanlış davranışların ne olduğunu öğreniyorlar.” (SÖ7)

PÖ6, SÖ2, SÖ10 ve SÖ11 kodlu öğretmenler ise Suriyeli öğrencilerinin davranışlarının uyumlu olduğunu ve bu konu ile ilgili olumsuz bir durum yaşamadıklarını ifade etmiştir. Bir sınıf öğretmeni Suriyeli öğrencilerinin kız olmasından dolayı davranışlarının uyumlu olduğuna, “Öğrencilerim kız olduğu için davranışlarında bir

olumsuzluk görmüyorum. Uyumlu davranışlar sergiliyorlar.” (SÖ2) yönündeki ifadelerle

belirtmiştir.

Suriyeli öğrencilerin okullardaki davranış durumlarına ilişkin görüşlerde, bu öğrencilerin davranışlarının öğrenciden öğrenciye değiştiğini ifade eden öğretmen yorumları karşımıza çıkmıştır. Bir sınıf öğretmeni bu öğrencilerin yaşadıklarından dolayı yanlış davranışlar sergilediklerini ifade ederken “Zaman zaman ezilmişliğin verdiği isyan

patlamaya yol açıyor. Genelde sakinler ama içlerine atıyorlar. Kızlar daha uyumlu ve geçimli. Erkeklerde davranışlarda sıkıntı daha çok.” (SÖ15) şeklindeki cümlelerle

öğrencilerin davranışlarının cinsiyetlerine göre farklılık gösterdiğini de belirtmiştir. Bir PIKTES Türkçe öğretmeni, bu öğrencilerin ailelerinin ilgisiz olması ve yaşam koşullarının bu öğrencilerin davranışlarını olumsuz yönde etkilediğini aşağıdaki görüşleriyle dile getirmiştir:

“Bazı öğrencilerin davranışlarında sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Aileleri ilgisiz, yaşadıkları evler çok kötü durumda. Bu öğrencilerde elbette davranış sorunları var. Ancak zamanla çoğu okulun ve çevrenin kurallarına uyum sağlıyor. Öğrencilere yanlış davranışlarını anlatmaya çalışıyorum. Sorunun neden kaynaklı olduğunu anlamaya çalışarak gerekirse Suriyeli ve okul rehber öğretmenlerinden destek alıyorum.” (PÖ11)

Öğretmenler, genel olarak, meydana gelen olumsuz davranışların bu çocukların yaşadıklarından ve ailelerinden kaynaklı olduğunu düşünmektedir. Öğretmenler, ortaya çıkan sorunların çözümü konusunda ise, öncelikle öğrencilerle daha sonra gerektiğinde aileyle ve rehberlik servisleriyle iletişime geçtiklerini bildirmiştir.

92