• Sonuç bulunamadı

1.3. ÖRGÜTSEL YAŞAMDA STRESİN SONUÇLARI

2.1.1. Stresle Başa Çıkmak İçin Geliştirilen Bireysel Stratejiler

Aşağıdaki stratejilerden bazıları uygulanarak stresin olumsuz etkilerini sınırlamak, bedensel ve zihinsel yapıyı strese karşı güçlü hale getirmek mümkündür. Stresle başa çıkmak için geliştirilen bireysel stratejiler kaynaklarda değişik olsa da birbirlerine yakındırlar.

2.1.1.1.Geliştirici Rahatlama Yöntemleri, Egzersiz ve Beden Hareketleri

Temel kuramı zihinsel stresle bedensel yorgunluk arasındaki karşılıklı etkileşimi kırmaktır. Kişi zihinsel olarak stresi yaşadığında kasları kasılmaktadır. Kasılan kasların yarattığı fiziksel rahatsızlık ve yorgunluk zihinsel stresi daha da arttırmaktadır. Fiziksel egzersiz aslında enerji harcama pratiğidir. Egzersiz sırasında organizmada harekete geçen biyolojik mekanizmalar ile stres sırasında faaliyette bulunan mekanizmalar aynıdır. Fiziksel egzersiz bir bakıma stres anında vücudun vereceği tepkiyi prova etmek, vücudu bu konuda eğitmektir (Loehr, 1999: 199). Geliştirici Rahatlama Yöntemi'nin amacı farklı kas gruplarını önce gerip sonra rahatlatmak yoluyla, rahatlamanın nasıl bir şey olduğunu göstermektir. Bu yöntemin düzenli olarak uygulanması kişinin iş tatminini arttıracak ve genel olarak sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. En basitinden sabah kalktıktan sonra birkaç tane şınav çekmek bile kişiye pozitif bakış açısı verebilmektedir. Egzersiz, stresin etkilerinden fiziksel etkinlikle kurtulma, bir rahatlama sağlama için başvurulan, sakinleştirici sonuç yaratan yöntemlerdendir. Yöneticilerinin sağlığını düşünen ve iyi bir stres yönetimi ile iş veriminin artacağını bilen birçok işletme egzersizin değerini anlamış ve elemanları için jimnastik salonları açmıştır.

38

2.1.1.2.Olumlu Hayal Kurma

Bireyler geçmişte yaşadıkları olumsuzlukları düşündüklerinde o anı adeta tekrar yaşamakta, üzerinde yorum yaparak yeniden stresli bir yapıya ulaşmaktadırlar. Buna karşılık geçmişte yaşanan olumlu zamanları hayal etmek, unutulan hazları yeniden yaşamak ve rahatlamak için bir yoldur. Hayal kurma bazen gelecekte özlenen ve gerçekleştirilebilecek davranışları da içerebilir. Önemli olan olumlu sahneleri tekrar yaşamak veya yaşamayı düşünmektir.

2.1.1.3.Zaman Yönetimi

Zaman yönetimindeki maksat gereksinimlerimizi karşılamak için zamanı yönetmek ve onu kontrol altına almaya matuf adımlar atmaktır. Zamanı kontrol etmede belli baslı yöntemleri söyle sıralayabiliriz(Makin ve Lindley, 1995: 22-39).

 Öncelikle uzun vadeli hedefler belirleyin

 Hedeflerinizi davranış bağlamında gözden geçirin

 Hedeflerinizi sizin için kritik olan zaman birimlerine göre saptayın

 Başlamadan önce yapmanız gereken her şeyin listesini çıkarın

 Her görevi yapıp yapmamanın sonuçlarını tartın..

 Yedek etkinliklerden kaçının

 Bir “Yapılmayacaklar” listesi çıkarın

 Günün sonunda bir “yapılacaklar” listesi hazırlayın

 Zamanınızı değerlendirin

 Kesintisiz bir düşünme zamanı ayırın

2.1.1.4.Davranışsal olarak Bireyin Kendini Kontrol Etmesi ve Öz Saygının Geliştirilmesi

Kendi davranışının sonuçlarını bilinçli olarak yönlendiren kişinin kendisini kontrol edebilmesi mümkündür. Bireyin kendisini tanıması, stresi belirlemek ve başa çıkmak için yararlı bir yöntemdir. Kişinin atmış olduğu adımlarda hep sebep sonuç bağını kurması ve her gün on dakikayı sadece kendine ayırıp geri dönüşüm yapması

39

ilerde daha makul adımlar atmasına vesile olacaktır. Öz saygını geliştirilmesi, stresle etkin bir bireysel başa çıkma yöntemidir. Herkesin kişiliğine göre, değişen bir stresle basa çıkma özelliği vardır. Biz buna uyum düzeyi veya direnme sınırları diyoruz. Ne kadar kendiniz olabiliyorsanız, o kadar sağlıklısınız demektir. Sağlık için, bundan başka bir reçete yoktur. Size zevk veren sizi istek ve neşeyle dolduran her şeyi yapın ve kendiniz olun (Whitlington, 1994: 21).

2.1.1.5.Meditasyon, Gıda Kontrolü ve Masaj

Meditasyon stresi, endişeyi, fobileri azaltmada etkili olmaktadır. Meditasyon tekniğini bilen bir birey ani ve uzun süreli stresli durumlarla daha kolay ve etkili bir şekilde basa çıkabilir(Braham, 1998: 199). Gıda kontrolü ile de stresi yönetmek mümkündür. Kafein bir uyarıcıdır. Bunu sindirdikten kısa bir süre sonra birey kendisini zinde hissetmektedir ancak bir süre sonra endişeli ve sinirli olmaktadır. Şeker, kafein ve çok fazla rafine gıdalar yerine et, peynir, yumurta, fındık, sebze, meyve ve su tüketimini arttırmak, günlük hayatın sorunları ile daha rahatlamış ve olumlu şekilde başa çıkmayı sağlamaktadır. Ellerle vücuda basınç ve friksiyon uygulamak demek olan masaj, stres tepkisinin yavaşlatılması ve önlenmesinde birçok açılardan yarar sağlar. Bu durumda masaj, kasların gevşemesine yardım eder.

2.1.1.6. Hobiler, Dışa Dönüklük ve İletişim Kurma

İnsanların kendi başlarına yapabilecekleri, gereğinde kendilerini dinlendirecekleri hobileri olmalıdır. Yüzmek, bisiklete binmek, karateye gitmek vb. şeyler bireyin zihinsel ve vücut stresini arttırmayan hobiler seçerek, kendisine zevk veren, ilgisini çeken davranışlar sergileyerek de bireysel stres ile başa çıkması mümkündür. Dışa dönüklüğe gelince insan ilişkilerinde proaktif tavır alıp, empati yapıp onların ilgilerini paylaşan birey her zaman belirli bir çevreye sahip olup bu çevre ile beraber stresini atacaktır. Bireyin stres azaltıcı strateji olarak güvendiği iş arkadaşlarıyla yakın ilişki kurabilmesi, ihtiyaç duyduğunda onlarla dertlerini paylaşabilmesi, onlardan destek alabilmesi ve böylece stresle başa çıkabilmesi mümkündür.

40

2.1.1.7. Gevşeme Oyunları

Bireyin belli durumlarda stres yaşayıp yaşamayacağı, taşıdığı beceri ve inançlara bağlıdır. Bireyin beceri ve inançlarının farklı bir biçime sokulmasıyla stresle başa çıkma gücü ortaya çıkmaktadır. Gevşeme eğitimi ve oyunları stresin etkilerini azaltmak için mükemmel bir yöntemdir. Bu yöntemde bireylere kendi vücutlarının belli bir kısmı üzerinde yoğunlaşmaları, daha sonra kaslarını dinlendirmeleri öğretilmiştir. Bu biçimdeki bir yoğunlaşma giderek tüm vücutta bir gevşeme ve rahatlama sağlamaktadır (Ertekin, 1993: 95).