• Sonuç bulunamadı

 IV. Diğer o 16. Sonuç o 17. Kaynakça o 18. Ekler

 Performans göstergeleri tablosu

Bu stratejik planlama rehberi, üniversitelerimizin benzer çalışmaları ışığında bölümlerimize yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır. Bölümler arası hazırlık düzeylerindeki farklılaşma nedeni ile her bölümün bu rehberden değişik oranlarda yararlanabileceği ümit edilmektedir.

Diğer üniversitelerin yayınlanmış olan stratejik planları tam metin www.nku.edu.tr/spk de yer alan Namık Kemal Üniversitesi Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Web Sitesinde yayınlanmaktadır. Buna ek olarak bölümlerimize kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarını verimli bir şekilde yürütebilmeleri için bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Bu amaçla pgb@nku.edu.tr adresinden duyurular yapılmakta ve duyuru metinleri ve ekleri web sitesinde yer almaktadır.

Giriş

Bu belge ile bölümlerimizin stratejik planlarını hem YÖDEK Rehberi hem de DPT

Kılavuzu ışığında hazırlayabilmeleri için hazırlanmış olan bir rehberin birinci sürümü

sunulmaktadır.

Rehber

 Konu: Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporu Sürüm No. 1; 2009-2014 yılları Stratejik Planları, Sürüm No.1

1. Kapak

 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporu kapağı:

 Örnek: Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporu Sürüm No. 1, Mart 2008

2. Đçindekiler, tablo, şekil listeleri

Raporun içindekiler, tablo ve şekil listeleri sırası ile sayfa numaralarını gösterecek şekilde plan belgesinin içerisinde sunulur. Bu amaçla Word programının ilgili listeleme menülerinin kullanılması gerekmekte olup el ile yapılmamalıdır.

Örnek:

 Đçindekiler

 Giriş

 Özdeğerlendirme

 Çevre değerlendirmesi

 Tablo Listesi

 Tablo 1. Toprak Bölümünün öğrenci sayısı

 Tablo 2. Toprak Bölümü donanım listesi

 Şekil listesi

 Şekil 1. Toprak Bölümü öğrenci dağılımı

 Şekil 2. Toprak Bölümü akademik personel dağılımı

3. Sunuş

 Bu belge ile Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nün 2007 yılı kurumsal değerlendirme raporu belgede yer alan ana başlıklar altında sunulmaktadır.

 Bölümümüz zaman içerisinde kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarını verimli bir şekilde sürdürebilmek amacı ile Fakülte ve Üniversite düzeyinde çalışma ve eğitim toplantılarına katılmış olup Bölümümüzün eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplum hizmetleri alanlarında vermiş olduğu hizmetlerin kalitesini artırmayı hedeflemektedir.

 Emeği geçen bölüm kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışma grubu Koordinatör ve üyeleri ile çeşitli şekillerde çalışmalarımıza yardımcı olan Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’ne teşekkürlerimi sunarım.

 Prof. Dr. M. Turgut SAĞLAM

 Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı

 Tekirdağ, Mart 2008, Eylül 2008

4. Giriş

4.1. Dokümanın amacı

o Bu dokümanın amacı Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünün 2007 yılı kurumsal değerlendirme Raporu ve 2009-2014 yılları stratejik planını sunmaktır.

4.2. Dokümanın kapsamı

o ‘Kamu Đdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu 2. sürüm’ ışığında

‘Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Rehberi Sürüm no. 2007/1.0’ örnek alınarak Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hazırlanmış olan kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama rehberi esas alınarak hazırlanmıştır.

4.3. Tanımlar ve kavramlar

Bölümümüz tarafından kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmaları sırasında benzer bir dil kullanmayı sağlamak amacı ile kullanılan temel tanımlar ve kavramlar aşağıda verilmiştir.

 Birey Hedefleri: Bölümümüzün belirlemiş olduğu hedeflerini gerçekleştirmek için Bölümümüzde çalışan bireylerin yapmaları gereken faaliyet ve çalışmaları gösteren ölçülebilir nitelikteki hedeflerdir. Bölümümüzün hedefi, o hedefi gerçekleştirecek olan bireylerin hedeflerine dönüştürülür. Bireylerimiz hedeflerini gerçekleştirdiklerinde, Bölümümüzün hedefi gerçekleşmiş olur.

 Bölüm Hedefleri: Üniversitemizin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda Bölümümüzün ulaşmak istediği noktaları gösteren temel amaçlarıdır. Bu hedeflerin net anlaşılır ve ölçülebilir etkinlik ve eylemleri içermesi gerekir.

Bölüm hedefleri, kurumsal değerlendirmede Fakülteyi; Bölüm bazında değerlendirmelerde alt birimlerin (programların) hedeflerini kapsamaktadır.

 Bölümümüz Öğrenci Konseyi: Bölümümüz öğrencilerin kendi aralarında ilgili yönetmelik ışığında demokratik usullerle kurdukları Bölümümüz öğrenci birliğidir. Bölümümüz öğrenci konseyi Bölümümüzün akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarında öğrenci temsilcileri aracılığı ile rol almıştır.

 Bölümümüz Yıllık Değerlendirme Raporu: Bölümümüzün, akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının sonuçlarını içeren ve Bölümümüz tarafından her yıl hazırlanan raporudur.

 Bölümümüzün Misyonu: Bölümümüzün kendisi için belirlediği temel varlık gerekçesi ve görevleridir.

 Bölümümüzün Vizyonu: Bölümümüzün gelecekte ulaşmak istediği idealleridir.

 Çevre Değerlendirme: Bölümümüzün stratejik planlama sürecinde etkilendiği ve etkilediği çevresel koşulların değerlendirilmesidir. Örneğin; toplumsal unsurların Bölümümüz ile ilişkileri, yasal uygulamalar, eğitim-öğretim teknolojilerindeki gelişmeler, YÖK, ÜAK, uluslararası gelişmeler bu kapsamda ele alınabilir.

Kurumsal değerlendirme sürecinin ikinci adımıdır.

 Faaliyet ve Projeler: Bölümümüzün stratejilerini hayata geçirmesini sağlayan ve performanslarını gösteren faaliyetleri ve projeleridir.

 Đyileştirme Eylem Planları: Bölümümüzün, iç değerlendirme sonuçlarına göre yapılacak olan iyileştirme eylemlerini, ilgili sorumlularını ve zamanlamasını gösteren planları ifade eder.

 Đyileştirme: Bölümümüzde belirlenen sonuçlarla elde edilen sonuçların arasındaki sapmanın azaltılması için yapılan çalışmalardır.

 Kalite Geliştirme: Bölümümüzün, eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ile topluma hizmet ve idari (yönetim) hizmetlerinin kalitesinin sürekli iyileştirilmesidir.

 Kaynak Planlaması: Bölümümüzün hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli olan ekonomik ve insan gücü kaynaklarının planlanmasıdır.

 Kurum Đçi Periyodik Gözden Geçirme: Bölümümüzün, eğitim, öğretim, araştırma faaliyetleri ile toplum ve idari hizmetlerinin kalitesini, kalite geliştirme çalışmalarını, iyileştirme faaliyetlerini ve sonuçlarını periyodik olarak değerlendirmesidir.

 Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grupları:

Bölümümüzde kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmaları yapmak üzere görevlendirilen ekiplerdir. Bu ekiplerimiz eğitim-öğretim, araştırma, yönetim ve idari hizmetler ve toplum hizmetleri alanlarında çalışmışlardır.

 Kurumsal Değerlendirme: Bölümümüzün YÖDEK akademik değerlendirme ve kalite geliştirme süreci kapsamında yaptığı özdeğerlendirme ile çevre değerlendirmesinin bir bütünüdür. Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme sürecinin ilk ayağıdır.

 Kurumsal Hedefler: Bölümümüzün kendi stratejilerini hayata geçirmek için kurumsal temelde belirlediği ölçülebilir nitelikte faaliyet ve projelerdir.

 Özdeğerlendirme: Bölümümüzün, eğitim, öğretim, araştırma faaliyetleri ile toplum ve idari hizmetlerinin kalitesinin ve kurumsal kalite geliştirme çalışmalarının, Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grubu tarafından kapsamlı, sistematik ve düzenli olarak değerlendirilmesidir.

Kurumsal değerlendirme sürecinin ilk ayağıdır.

 Performans Göstergesi: Bölümümüz tarafından belirlenen hedeflere ne oranda ulaşıldığını gösteren ölçülebilir nitelikteki unsurlardır. Bu amaçla YÖDEK Göstergeleri esas alınmıştır.

 Performans: Bölümümüzün, belirlediği stratejik hedeflerine ulaşabilme

derecesidir.

 Politika: Bölümümüzün günlük uygulamalarını yönlendiren yaklaşımlardır.

 Sorgulama ve Ölçme: Bölümümüzün belirlemiş olduğu faaliyet ve projeleri ne oranda gerçekleştirildiğinin sorgulanması ve sonuçların ölçülebilir göstergelere göre belirlenmesidir.

 Strateji: Bölümümüzün temel amacı doğrultusunda nasıl yönlendirilmesi gerektiğini belirleyen ve davranışını oluşturan yaklaşımdır.

 Stratejik Hedefler: Bölümümüzün, misyonu doğrultusunda belirlenmiş stratejik önemi olan amaçlarıdır.

 Stratejik Plan Uygulama Süreci: Bölümümüz tarafından yapılan eylem planlarında belirlenen eylemlerin hayata geçirilmesi sürecidir.

 Stratejik Planlama Öncesi Çalışmalar: Stratejik planlama çalışmasına başlamadan önce yapılması gereken çalışmalardır. Şunları kapsar: Planlama kurulunun oluşturulması, Stratejik planlama eğitimlerinin verilmesi, bölümün paydaşlarının belirlenmesi, planlamada uyulması gereken ilkelerin belirlenmesi, kurumsal varsayımlarının oluşturulması, değerlendirmede ne tür bilgilerin kullanılacağına karar verilmesi ve stratejik planlama yol haritasının oluşturulması.

 Stratejik Planlama: Bölümümüzün, iç değerlendirme sonuçlarına göre zayıf ve kuvvetli yönlerini, dış değerlendirme sonuçlarına göre önündeki fırsat ve tehditleri belirlemesi, bunların ışığında kalitesini geliştirecek olan stratejilerini oluşturması, bu stratejileri ölçülebilir hedeflere dönüştürmesi ve performans göstergelerini belirleyerek onları sürekli izlemesi sürecidir. Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme süreçlerinin ikinci ayağıdır.

 Süreç: Belirli bir amacı gerçekleştirmek için gerekli her türlü girdiyi alarak beklenen sonuçları oluşturmak için gerçekleştirilen eylemlerin bütünüdür.

 SWOT (GZFT) Analizi: Bölümümüzün kuvvetli ve zayıf yönlerini, önündeki fırsatları ve tehditleri ortaya çıkaran ve buna dayalı olarak stratejilerin geliştirildiği analizdir. [Güçlü yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler].

Kurumsal değerlendirme sürecinin temel çıktılarından birisi olup daha sonra gelen stratejik planlama sürecinin temel girdisidir.

 Uygulama Planı: Bölümümüzün, strateji ve hedeflerine dayalı yapılacak olan faaliyet ve projeleri ile ilgili sorumlularını ve zamanlamasını gösteren planlardır.

 Üniversitemiz Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (ADKG):

Üniversitemizdeki akademik değerlendirme ve kalite geliştirme sürecinden sorumlu kuruldur.

 Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK): Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturulan, yükseköğretim kurumlarında akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının düzenlenmesi ve koordinasyonundan sorumlu komisyonudur.

 Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu Raporu

(YÖDEK Raporu): Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme

Komisyonu’nun (YÖDEK) yükseköğretim kurumlarının yıllık değerlendirme raporlarını dikkate alarak, her yıl hazırladığı veya hazırlattığı raporudur.

 Yükseköğretim Kurumları: Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleridir.

 Yükseköğretim Üst Kurulları: Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim

Denetleme Kurulu (YÖK DK) ve Üniversitelerarası Kuruludur (ÜAK).

5. Yönetici Özeti

 Namık Kemal Üniversitesi (2008) Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2009-2014 yılları Stratejik Planı, Sürüm no. 1, Eylül 2008, xx sayfa (Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesi). [Namık Kemal Üniversitesi (2008) Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı Kurumsal Değerlendireme Raporu, Sürüm no. 1, Mart 2008, 96 sayfa (Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesi).



I Giriş:

o

Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışmaları

o

Bölümün tarihçesi

o

Bölüm organizasyon şeması

 II Kurumsal değerlendirme:

 Özdeğerlendirme çalışmaları o Girdiler

o Kurumsal nitelikler ve özellikler o Eğitim ve öğretim süreçleri o Araştırma ve geliştirme süreçleri o Uygulama ve Hizmet Süreçleri

o Đdari süreçler ve destek süreçlerinin değerlendirilmesi o Yönetsel özelliklerin (yapısal) değerlendirilmesi o Yönetsel özelliklerin (davranışsal) değerlendirilmesi o Çıktılar/Sonuçların Değerlendirilmesi

o Yükseköğretim Misyonunu Başarma Performansının Değerlendirilmesi

 Çevre Değerlendirme çalışmaları o Paydaş analizi

 SWOT (GZFT) analizi o Özdeğerlendirme o Çevre değerlendirmesi

 III Stratejik Planlama

 III 1. Kurumsal kimlik çalışması o Bölümün misyonu

o Bölümün vizyonu o Bölümün temel değerleri

 III 2. Stratejik değerlendirme çalışması o Stratejik değerlendirme

 IV. Diğer o Sonuç o Kaynakça

o

Ekler

 Performans göstergeleri tablosu

6. Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışmaları

 Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü gerek 5018 gerekse 2547 sayılı Kanunlar çerçevesinde kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarını yürütmek üzere Bölüm Başkanına rapor veren bir Koordinatör başkanlığında bir Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grubu (KDSP) oluşturmuştur.

 Bu çalışma grubu 2008 yılında 3 akademik personelden oluşmuştur: Bölüm öğrenci temsilcisi de öğrencilerimizi temsilen çalışmalarımıza katkıda bulunmuştur.

 Bölüm KDSP Çalışma Grubu, Üniversite Rektörlüğü tarafından kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama üzerine verilmiş olan bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmıştır.

 Kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarında yararlanılmak üzere başta öğrencilerimiz, personelimiz ve programlarımız ile bilimsel yayınlarımıza ilişkin veriler Bölüm KDSP Grubumuz tarafından itina ile toplanması için alt yapı oluşturma çalışmaları Üniversitemizin koordinasyonunda yıl içerisinde sürdürülmüştür.

 2008 yılında Bölümümüz tarafından takip edilmiş olan çalışma programı aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Planların tesliminden sonra maliyetlendirme ve düzeltme aşamalarında da Bölüm KDSP Çalışma Grubu Üniversitemizin planlama ve maliyetlendirme ekipleri ile yakın çalışacaktır.

 Yapılmış olan düzeltmeler ve maliyetlendirme çalışmaları ışığında Bölüm Stratejik Planı güncellenip planın ikinci sürümü hazırlanacaktır.

 Bölüm KDSP çalışma grubu tarafından hazırlanmış olan Bölüm stratejik planın

ilk sürümü paydaş görüşüne açılacaktır.

Tablo 1 Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grubu

Soyad, Ad Unvan Görev Program/Ana Bilim Dalı

Adiloğlu, Aydın Doç. Dr. Koordinatör Toprak ABD

Öner, Nureddin Araş.Gör. Toprak ABD

Gönülsüz,Esin Araş.Gör Toprak ABD

Sağlam, Pınar Bölüm Öğrenci Temsilcisi Toprak Bölümü

Tablo 2Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Programı

Sıra no. Tarih Çalışma

1 31 Mart 2008 Bölüm 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporunun teslimi

2 30 Haziran

2008

Bölüm 2009-2014 yılları stratejik planı taslağının teslimi

3 30 Eylül 2008 Bölüm 2009-2014 yılları stratejik planının teslimi

4 1 Aralık 2008 Bölüm 2009-2014 yılları stratejik planının güncellenmiş sürümünün sunulması

7. Bölümün tarihçesi

 Toprak Bölümü 20 Temmuz 1982 de Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. 1982-1985 yılları arasında Toprak Anabilim Dalı olarak faaliyet göstermiştir. 1985 yılında kurulan bölüm, 1991 yılından sonra Toprak Bölümü olarak öğrenci almaya başlamıştır. 2006 yılında Namık Kemal Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte Ziraat Fakültesi bünyesinde Namık Kemal Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Halen, Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

 Toprak Bölümü 1991 yılından sonra Lisans Programına öğrenci almaya başlamıştır. 1991-2006 yılları arasında lisans öğrenimi Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi bünyesinde gerçekleştirmiştir. 2006 yılında Namık Kemal Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, Ziraat Fakültesi bünyesinde Namık Kemal Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Halen, Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

 Toprak Anabilim Dalı 1991 yılından sonra Yüksek Lisans ve Doktora

Programlarına öğrenci almaya başlamıştır. 1991-2006 yılları arasında Yüksek

Lisans ve Doktora öğrenimi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

bünyesinde gerçekleştirmiştir. 2006 yılında Namık Kemal Üniversitesi’nin

kurulmasıyla birlikte, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne

bağlanmıştır. Halen, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

8. Bölüm organizasyon şeması

Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Organizasyon Şeması

 Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı sonu itibarı ile organizasyon şeması aşağıdaki şekilde verilmiştir.

 2007 yılı sonu itibarı ile Toprak ABD başkanlığındaki Bölümümüzde Toprak Anabilim dalında faaliyet gösterilmiş olup Lisans düzeyinde 1 (birinci öğretim) ve yüksek lisans düzeyinde 1 ve doktora düzeyinde 1 program ile hizmet verilmiştir.

 2547 sayılı yasa gereğince kurulan Bölüm Kurulu 2007 yılında tüm öğretim elemanlarımızın katılımı ile 12 kez toplanmıştır. Bölüm Kurulunun tüm üyelerinin listesi 2007 yılı sonu itibarı ile aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 3 Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Bölüm Kurulu üye listesi

Đsim Anabilim

dalı/program

Đdari görev Bölüm dışı idari görev

1 SAĞLAM, M. Turgut, Prof. Dr. Toprak ABD. Bölüm Başkanı 2 CANGĐR, Cemil, Prof. Dr. Toprak ABD.

3 ADĐLOĞLU, Aydın, Doç. Dr. Toprak ABD.

4 BOYRAZ, Duygu, Yrd. Doç. Dr. Toprak ABD.

5 BELLĐTÜRK, Korkmaz, Yrd. Doç.

Dr.

Toprak ABD.

Şekil 1 Bölüm organizasyon şeması

Bölüm Başkanı

Öğretim Üyeleri Öğretim Elemanları

9. Özdeğerlendirme

Beklenen düzeyin çok altı : 1 puan Beklenen düzeyin altı : 2 puan Beklenen düzey : 3 puan Beklenen düzeyin üstü : 4 puan Beklenen düzeyin çok üstü : 5 puan

Girdiler

Tablo 4 Girdiler (Kaynaklar ve Đlişkiler) Değerlendirme Tablosu

Değerlendirme notu

1) Öğrenci niteliğinde beklenen düzey 2

2) Akademik personel niteliğinde beklenen düzey 2

3) Đdari Personel niteliğinde beklenen düzey; 2

4) Mali kaynakların yeterliliği; 2

5) Bilgi Teknolojileri ve kaynaklarının (Bilgisayar, internet, iletişim, kitap, yayın, vb)yeterliliği;

2

6) Đş Teknolojilerinin yeterliliği; 2

7) Fiziksel olanakların yeterliliği; 2

8) Temin edilen hizmetlerin yeterliliği; 2

9) Sanayi ile ilişkilerin yeterliliği; 2

10) Toplum ile ilişkilerin yeterliliği; 2

11) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ilişkilerin yeterliliği; 2

12) Mezunlar ile ilişkilerin yeterliliği; 2

13) Çalışanlar ile ilgili ilişkilerin yeterliliği; 2

14) Öğrenciler ile ilişkilerin yeterliliği; 2

15) Yükseköğretim alanında ulusal ilişkilerin yeterliliği; 2 16) Yükseköğretim alanında uluslararası ilişkilerin yeterliliği; 2

Kurumsal nitelikler ve özellikler

Tablo 5 Kurumsal nitelikler ve özellikler değerlendirme tablosu

Değerlendirme notu

1) Öğrenci sayıları (Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokullar, Yüksek Lisans ve Doktora) ve yeterliliği;

3

2) Öğretim elemanı sayıları (Profesör, Doçent, Yrd. Doçent, Öğretim Görevlisi, Okutman, Araştırma görevlisi, Uzman vb) ve yeterliliği;

2

3) Đdari personel sayıları (kadrolu ve sözleşmeli) ve yeterliliği; 2 4) Çalışanların yaş ortalamaları (Öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve idari

personel) ve yeterliliği;

3

5) Çalışanların kadın-erkek personel dağılımının değerlendirilmesi (öğretim üyeleri, öğretim elemanları, araştırma görevlileri ve idari personel için ayrı ayrı) ve yeterliliği;

3

6) Çalışanların kıdem ortalamaları (Öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve idari personel) ve yeterliliği;

3

7) Akademik personelin ortalama unvan düzeyi; 3

8) Đdari Personelin Eğitim Düzeyi; 3

9) Akademik birimlerin ve bu birimlerdeki programların sayıları (Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulları, Yüksek Lisans ve Doktora) ve yeterliliği;

3

10) Kurumun ağırlıklı akademik alanı/alanları ve yeterliliği; 3 11) Kurumun fiziksel büyüklüğü ve altyapısı (m²) ve yeterliliği; 3

i) Kampus alanı; 2

ii) Toplam kapalı alan; 2

iii) Eğitim-Öğretim ve Araştırma; 2

iv) Sosyal ve diğer hizmet alanları; 2

Burada öğrenci ve personel sayıları ve programlara ilişkin veriler aşağıdaki tabloda

olduğu üzere özet olarak verilecek olup genelde kısa bir özetleme yapılacaktır.

Toprak bölümdeki öğretim elemanları sayısı:

Profesör sayısı=2 Doçent sayısı=1

Yardımcı doçent sayısı=2

Diğer doktoralı öğretim elemanı sayısı=- Öğretim görevlisi sayısı=-

Okutman sayısı=-

Araştırma görevlisi sayısı=2 Toplam öğretim elemanı sayısı=7

Akademik personelin ortalama unvan düzeyi :

Akademik personelin ortalama ünvan düzeyi = [(7 x 2) + (6 x 1) + (5 x 2) + (1 x 2)] / 7

=(14+6+10+2)/7

=32/7

=4,57

Bölümdeki akademik personelin ortalama unvan düzeyi 4,57 dir.

Tablo 6 Kurumsal nitelikler veri tablosu

sayılar I Öğrenci sayıları

Önlisans öğrenci sayısı -

Lisans öğrenci sayısı 57

Yüksek lisans öğrenci sayısı 11

Doktora öğrenci sayısı 9

Toplam öğrenci sayısı 77

Engelli öğrenci sayısı -

Uluslar arası değişim programına katılan öğrenci sayısı -

II Öğretim elemanı sayıları

Profesör 2

Doçent 1

Yardımcı doçent 2

Öğretim görevlisi -

Okutman -

Uzman -

Doktoralı Araştırma görevlisi -

Araştırma görevlisi 2

Toplam öğretim üyesi sayısı 5

Toplam ders veren öğretim elemanı sayısı 5

Toplam öğretim elemanı sayısı 7

III Đdari personel sayısı Kadrolu personel

Sözleşmeli personel Diğer personel

Toplam idari personel sayısı

IV Çalışanların yaş ortalaması

Öğretim üyeleri 48

Diğer öğretim elemanları 36

Tüm öğretim elemanları 44

Đdari personel -

V Çalışanlar arasında bayan sayısı

Öğretim üyeleri 1

Diğer öğretim elemanları 1

Tüm öğretim elemanları 2

Đdari personel -

VI Çalışanların kıdem ortalaması Öğretim üyeleri

Diğer öğretim elemanları Tüm öğretim elemanları Đdari personel

VII Öğretim elemanlarının ortalama akademik unvan ortalaması 4,57

VIII Bölümün ağırlıklı akademik alanı/alanları (alan adları) Alan 1: Toprak

Alan 2:

IX Bölüm program/ABD sayısı 1

Program sayısı 1

ABD sayısı 1

X Đdari personel eğitim düzeyi Lise öncesi diplomalı eleman sayısı Lise mezun sayısı

Önlisans mezun sayısı Lisans mezun sayısı Yüksek lisans mezun sayısı Doktoralı eleman sayısı

Tablo 7 Akademik personel verileri

Prof.Dr Toprak ABD Toprak temel alanı

Yrd.DoçDr. Toprak ABD Toprak temel alanı

Yrd.DoçDr. Toprak ABD Bitki Besleme ve

Tablo 8 Bölüm 2007 yılı Ağırlıklı Hizmet Alanı/Alanları

ÖĞRENCĐ AKADEMĐK

PERSONEL

No BĐLĐM TEMEL ALANI

Sayısı % Sayısı %

1 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Temel Alanı

2 Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı

3 Filoloji Temel Alanı

4 Güzel Sanatlar Temel Alanı 5 Hukuk Temel Alanı

6 Đlahiyat Temel Alanı

7 Mesleki ve Teknik Eğitim Temel Alanı 8 Mimarlık Temel Alanı

9 Mühendislik Temel Alanı

10 Sağlık Bilimleri Temel Alanı

11 Sosyal, Beşeri ve Đdari Bilimler Temel Alanı

12 Ziraat ve Ormancılık Temel Alanı 57 100 5 100

Toplam 57 100 5 100

Eğitim ve öğretim süreçleri

Tablo 9 Eğitim ve öğretim süreçleri değerlendirme tablosu

Değerlendirme notu

1) Programların ulusal ve çevre ihtiyaçlarına uygunluğu; 3

2) Programların eğitim hedeflerinin yeterliliği; 3

3) Programların kapsamı ve niteliklerinin (ders çeşitliliği, ders yükleri ve uyumluluğu) yeterliliği;

3

4) Programların anlaşılabilirliği ve hedeflerinin açıklığı; 3 5) Programların bütünlüğünün ve devamlılığının yeterliliği; 3 6) Programların çıktılarının (programın kazandırması beklenen nitelikler)

yeterliliği;

3

7) Program kaynaklarının (öğretim elemanı, ders notları vb.) yeterliliği; 2 8) Programların diğer programlarla ilişkilerinin yeterliliği; 2 9) Öğrencilere sunulan rehberlik/danışmanlık hizmetlerinin yeterliliği; 2 10) Engelli öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin yeterliliği; 2 11) Öğrenci değerlendirme prosedür ve araçlarının (sınav, ödev, proje vb.)

yeterliliği;

3

12) Yeni öğrencilerin programlara hazırlama prosedür ve uygulamalarının yeterliliği;

2

13) Öğrencilere sunulan eğitimin etkinliğini arttıracak eğitsel destek

hizmetlerinin (yabancı dil, IT teknolojileri ve bilgisayar donanımı vb.) yeterliliği;

2

14) Programların ilgili ulusal ve uluslararası programlarla uyumundaki yeterliliği;

2

15) Uluslar arası öğrenci değişimi programlarına öğrenci katılımının yeterliliği; 2

Tablo 10 Mezun öğrenci verileri

2007 I Mezun öğrenci sayıları

Önlisans mezun öğrenci sayısı -

Lisans mezun öğrenci sayısı 33

Yüksek lisans mezun öğrenci sayısı 1

Doktora mezun öğrenci sayısı -

Toplam mezun öğrenci sayısı 34

Tablo 11 Bölüm programları

Sıra no

düzeyi Program adı Temel

Hizmet Alanı

Đlk eğitim öğretim yılı

2007 yılı öğrenci sayısı

1 Önlisans Program 1:

Program 2:

2 Lisans Program 1: Toprak 1991 57

Program 2:

3 Yüksek lisans (tezli/tezsiz)

Program 1: Toprak 1991 11

Program 2:

4 doktora Toprak 1991 9

Toplam sayı Toplam

Toplam sayı Toplam

Benzer Belgeler