• Sonuç bulunamadı

Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışmaları

o 8. Bölüm organizasyon şeması

 II Kurumsal değerlendirme

o 9. Özdeğerlendirme çalışmaları

 Girdiler

 Kurumsal nitelikler ve özellikler

 Eğitim ve öğretim süreçleri

 Araştırma ve geliştirme süreçleri

 Uygulama ve hizmet süreçleri

 Đdari süreçler ve destek süreçlerinin değerlendirilmesi

 Yönetsel özelliklerin (yapısal) değerlendirilmesi

 Yönetsel özelliklerin (davranışsal) değerlendirilmesi

 Çıktılar/sonuçların değerlendirilmesi

 Yükseköğretim misyonunu başarma performansının değerlendirilmesi

o 10 Çevre Değerlendirme çalışmaları

 Paydaş analizi

o 11. SWOT (GZFT) analizi

 Özdeğerlendirme

 Çevre değerlendirmesi

 III Stratejik Planlama

o III 1. Kurumsal kimlik çalışması

 12. Bölümün misyonu

 13. Bölümün vizyonu

 14. Bölümün temel değerleri

o III 2. Stratejik değerlendirme çalışması

 15. Stratejik değerlendirme

 IV. Diğer o 16. Sonuç o 17. Kaynakça o 18. Ekler

 Performans göstergeleri tablosu

Bu stratejik planlama rehberi, üniversitelerimizin benzer çalışmaları ışığında bölümlerimize yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır. Bölümler arası hazırlık düzeylerindeki farklılaşma nedeni ile her bölümün bu rehberden değişik oranlarda yararlanabileceği ümit edilmektedir.

Diğer üniversitelerin yayınlanmış olan stratejik planları tam metin www.nku.edu.tr/spk de yer alan Namık Kemal Üniversitesi Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Web Sitesinde yayınlanmaktadır. Buna ek olarak bölümlerimize kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarını verimli bir şekilde yürütebilmeleri için bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Bu amaçla pgb@nku.edu.tr adresinden duyurular yapılmakta ve duyuru metinleri ve ekleri web sitesinde yer almaktadır.

Giriş

Bu belge ile bölümlerimizin stratejik planlarını hem YÖDEK Rehberi hem de DPT

Kılavuzu ışığında hazırlayabilmeleri için hazırlanmış olan bir rehberin birinci sürümü

sunulmaktadır.

Rehber

 Konu: Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporu Sürüm No. 1; 2009-2014 yılları Stratejik Planları, Sürüm No.1

1. Kapak

 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporu kapağı:

 Örnek: Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporu Sürüm No. 1, Mart 2008

2. Đçindekiler, tablo, şekil listeleri

Raporun içindekiler, tablo ve şekil listeleri sırası ile sayfa numaralarını gösterecek şekilde plan belgesinin içerisinde sunulur. Bu amaçla Word programının ilgili listeleme menülerinin kullanılması gerekmekte olup el ile yapılmamalıdır.

Örnek:

 Đçindekiler

 Giriş

 Özdeğerlendirme

 Çevre değerlendirmesi

 Tablo Listesi

 Tablo 1. Toprak Bölümünün öğrenci sayısı

 Tablo 2. Toprak Bölümü donanım listesi

 Şekil listesi

 Şekil 1. Toprak Bölümü öğrenci dağılımı

 Şekil 2. Toprak Bölümü akademik personel dağılımı

3. Sunuş

 Bu belge ile Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nün 2007 yılı kurumsal değerlendirme raporu belgede yer alan ana başlıklar altında sunulmaktadır.

 Bölümümüz zaman içerisinde kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarını verimli bir şekilde sürdürebilmek amacı ile Fakülte ve Üniversite düzeyinde çalışma ve eğitim toplantılarına katılmış olup Bölümümüzün eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplum hizmetleri alanlarında vermiş olduğu hizmetlerin kalitesini artırmayı hedeflemektedir.

 Emeği geçen bölüm kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışma grubu Koordinatör ve üyeleri ile çeşitli şekillerde çalışmalarımıza yardımcı olan Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’ne teşekkürlerimi sunarım.

 Prof. Dr. M. Turgut SAĞLAM

 Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı

 Tekirdağ, Mart 2008, Eylül 2008

4. Giriş

4.1. Dokümanın amacı

o Bu dokümanın amacı Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünün 2007 yılı kurumsal değerlendirme Raporu ve 2009-2014 yılları stratejik planını sunmaktır.

4.2. Dokümanın kapsamı

o ‘Kamu Đdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu 2. sürüm’ ışığında

‘Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Rehberi Sürüm no. 2007/1.0’ örnek alınarak Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hazırlanmış olan kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama rehberi esas alınarak hazırlanmıştır.

4.3. Tanımlar ve kavramlar

Bölümümüz tarafından kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmaları sırasında benzer bir dil kullanmayı sağlamak amacı ile kullanılan temel tanımlar ve kavramlar aşağıda verilmiştir.

 Birey Hedefleri: Bölümümüzün belirlemiş olduğu hedeflerini gerçekleştirmek için Bölümümüzde çalışan bireylerin yapmaları gereken faaliyet ve çalışmaları gösteren ölçülebilir nitelikteki hedeflerdir. Bölümümüzün hedefi, o hedefi gerçekleştirecek olan bireylerin hedeflerine dönüştürülür. Bireylerimiz hedeflerini gerçekleştirdiklerinde, Bölümümüzün hedefi gerçekleşmiş olur.

 Bölüm Hedefleri: Üniversitemizin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda Bölümümüzün ulaşmak istediği noktaları gösteren temel amaçlarıdır. Bu hedeflerin net anlaşılır ve ölçülebilir etkinlik ve eylemleri içermesi gerekir.

Bölüm hedefleri, kurumsal değerlendirmede Fakülteyi; Bölüm bazında değerlendirmelerde alt birimlerin (programların) hedeflerini kapsamaktadır.

 Bölümümüz Öğrenci Konseyi: Bölümümüz öğrencilerin kendi aralarında ilgili yönetmelik ışığında demokratik usullerle kurdukları Bölümümüz öğrenci birliğidir. Bölümümüz öğrenci konseyi Bölümümüzün akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarında öğrenci temsilcileri aracılığı ile rol almıştır.

 Bölümümüz Yıllık Değerlendirme Raporu: Bölümümüzün, akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının sonuçlarını içeren ve Bölümümüz tarafından her yıl hazırlanan raporudur.

 Bölümümüzün Misyonu: Bölümümüzün kendisi için belirlediği temel varlık gerekçesi ve görevleridir.

 Bölümümüzün Vizyonu: Bölümümüzün gelecekte ulaşmak istediği idealleridir.

 Çevre Değerlendirme: Bölümümüzün stratejik planlama sürecinde etkilendiği ve etkilediği çevresel koşulların değerlendirilmesidir. Örneğin; toplumsal unsurların Bölümümüz ile ilişkileri, yasal uygulamalar, eğitim-öğretim teknolojilerindeki gelişmeler, YÖK, ÜAK, uluslararası gelişmeler bu kapsamda ele alınabilir.

Kurumsal değerlendirme sürecinin ikinci adımıdır.

 Faaliyet ve Projeler: Bölümümüzün stratejilerini hayata geçirmesini sağlayan ve performanslarını gösteren faaliyetleri ve projeleridir.

 Đyileştirme Eylem Planları: Bölümümüzün, iç değerlendirme sonuçlarına göre yapılacak olan iyileştirme eylemlerini, ilgili sorumlularını ve zamanlamasını gösteren planları ifade eder.

 Đyileştirme: Bölümümüzde belirlenen sonuçlarla elde edilen sonuçların arasındaki sapmanın azaltılması için yapılan çalışmalardır.

 Kalite Geliştirme: Bölümümüzün, eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ile topluma hizmet ve idari (yönetim) hizmetlerinin kalitesinin sürekli iyileştirilmesidir.

 Kaynak Planlaması: Bölümümüzün hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli olan ekonomik ve insan gücü kaynaklarının planlanmasıdır.

 Kurum Đçi Periyodik Gözden Geçirme: Bölümümüzün, eğitim, öğretim, araştırma faaliyetleri ile toplum ve idari hizmetlerinin kalitesini, kalite geliştirme çalışmalarını, iyileştirme faaliyetlerini ve sonuçlarını periyodik olarak değerlendirmesidir.

 Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grupları:

Bölümümüzde kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmaları yapmak üzere görevlendirilen ekiplerdir. Bu ekiplerimiz eğitim-öğretim, araştırma, yönetim ve idari hizmetler ve toplum hizmetleri alanlarında çalışmışlardır.

 Kurumsal Değerlendirme: Bölümümüzün YÖDEK akademik değerlendirme ve kalite geliştirme süreci kapsamında yaptığı özdeğerlendirme ile çevre değerlendirmesinin bir bütünüdür. Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme sürecinin ilk ayağıdır.

 Kurumsal Hedefler: Bölümümüzün kendi stratejilerini hayata geçirmek için kurumsal temelde belirlediği ölçülebilir nitelikte faaliyet ve projelerdir.

 Özdeğerlendirme: Bölümümüzün, eğitim, öğretim, araştırma faaliyetleri ile toplum ve idari hizmetlerinin kalitesinin ve kurumsal kalite geliştirme çalışmalarının, Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grubu tarafından kapsamlı, sistematik ve düzenli olarak değerlendirilmesidir.

Kurumsal değerlendirme sürecinin ilk ayağıdır.

 Performans Göstergesi: Bölümümüz tarafından belirlenen hedeflere ne oranda ulaşıldığını gösteren ölçülebilir nitelikteki unsurlardır. Bu amaçla YÖDEK Göstergeleri esas alınmıştır.

 Performans: Bölümümüzün, belirlediği stratejik hedeflerine ulaşabilme

derecesidir.

 Politika: Bölümümüzün günlük uygulamalarını yönlendiren yaklaşımlardır.

 Sorgulama ve Ölçme: Bölümümüzün belirlemiş olduğu faaliyet ve projeleri ne oranda gerçekleştirildiğinin sorgulanması ve sonuçların ölçülebilir göstergelere göre belirlenmesidir.

 Strateji: Bölümümüzün temel amacı doğrultusunda nasıl yönlendirilmesi gerektiğini belirleyen ve davranışını oluşturan yaklaşımdır.

 Stratejik Hedefler: Bölümümüzün, misyonu doğrultusunda belirlenmiş stratejik önemi olan amaçlarıdır.

 Stratejik Plan Uygulama Süreci: Bölümümüz tarafından yapılan eylem planlarında belirlenen eylemlerin hayata geçirilmesi sürecidir.

 Stratejik Planlama Öncesi Çalışmalar: Stratejik planlama çalışmasına başlamadan önce yapılması gereken çalışmalardır. Şunları kapsar: Planlama kurulunun oluşturulması, Stratejik planlama eğitimlerinin verilmesi, bölümün paydaşlarının belirlenmesi, planlamada uyulması gereken ilkelerin belirlenmesi, kurumsal varsayımlarının oluşturulması, değerlendirmede ne tür bilgilerin kullanılacağına karar verilmesi ve stratejik planlama yol haritasının oluşturulması.

 Stratejik Planlama: Bölümümüzün, iç değerlendirme sonuçlarına göre zayıf ve kuvvetli yönlerini, dış değerlendirme sonuçlarına göre önündeki fırsat ve tehditleri belirlemesi, bunların ışığında kalitesini geliştirecek olan stratejilerini oluşturması, bu stratejileri ölçülebilir hedeflere dönüştürmesi ve performans göstergelerini belirleyerek onları sürekli izlemesi sürecidir. Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme süreçlerinin ikinci ayağıdır.

 Süreç: Belirli bir amacı gerçekleştirmek için gerekli her türlü girdiyi alarak beklenen sonuçları oluşturmak için gerçekleştirilen eylemlerin bütünüdür.

 SWOT (GZFT) Analizi: Bölümümüzün kuvvetli ve zayıf yönlerini, önündeki fırsatları ve tehditleri ortaya çıkaran ve buna dayalı olarak stratejilerin geliştirildiği analizdir. [Güçlü yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler].

Kurumsal değerlendirme sürecinin temel çıktılarından birisi olup daha sonra gelen stratejik planlama sürecinin temel girdisidir.

 Uygulama Planı: Bölümümüzün, strateji ve hedeflerine dayalı yapılacak olan faaliyet ve projeleri ile ilgili sorumlularını ve zamanlamasını gösteren planlardır.

 Üniversitemiz Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (ADKG):

Üniversitemizdeki akademik değerlendirme ve kalite geliştirme sürecinden sorumlu kuruldur.

 Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK): Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturulan, yükseköğretim kurumlarında akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının düzenlenmesi ve koordinasyonundan sorumlu komisyonudur.

 Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu Raporu

(YÖDEK Raporu): Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme

Komisyonu’nun (YÖDEK) yükseköğretim kurumlarının yıllık değerlendirme raporlarını dikkate alarak, her yıl hazırladığı veya hazırlattığı raporudur.

 Yükseköğretim Kurumları: Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleridir.

 Yükseköğretim Üst Kurulları: Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim

Denetleme Kurulu (YÖK DK) ve Üniversitelerarası Kuruludur (ÜAK).

5. Yönetici Özeti

 Namık Kemal Üniversitesi (2008) Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2009-2014 yılları Stratejik Planı, Sürüm no. 1, Eylül 2008, xx sayfa (Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesi). [Namık Kemal Üniversitesi (2008) Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 2007 yılı Kurumsal Değerlendireme Raporu, Sürüm no. 1, Mart 2008, 96 sayfa (Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesi).



I Giriş:

o

Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışmaları

o

Bölümün tarihçesi

o

Bölüm organizasyon şeması

 II Kurumsal değerlendirme:

 Özdeğerlendirme çalışmaları o Girdiler

o Kurumsal nitelikler ve özellikler o Eğitim ve öğretim süreçleri o Araştırma ve geliştirme süreçleri o Uygulama ve Hizmet Süreçleri

o Đdari süreçler ve destek süreçlerinin değerlendirilmesi o Yönetsel özelliklerin (yapısal) değerlendirilmesi o Yönetsel özelliklerin (davranışsal) değerlendirilmesi o Çıktılar/Sonuçların Değerlendirilmesi

o Yükseköğretim Misyonunu Başarma Performansının Değerlendirilmesi

 Çevre Değerlendirme çalışmaları o Paydaş analizi

 SWOT (GZFT) analizi o Özdeğerlendirme o Çevre değerlendirmesi

 III Stratejik Planlama

 III 1. Kurumsal kimlik çalışması o Bölümün misyonu

o Bölümün vizyonu o Bölümün temel değerleri

 III 2. Stratejik değerlendirme çalışması o Stratejik değerlendirme

 IV. Diğer o Sonuç o Kaynakça

o

Ekler

 Performans göstergeleri tablosu

6. Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışmaları

 Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü gerek 5018 gerekse 2547 sayılı Kanunlar çerçevesinde kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarını yürütmek üzere Bölüm Başkanına rapor veren bir Koordinatör başkanlığında bir Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grubu (KDSP) oluşturmuştur.

 Bu çalışma grubu 2008 yılında 3 akademik personelden oluşmuştur: Bölüm öğrenci temsilcisi de öğrencilerimizi temsilen çalışmalarımıza katkıda bulunmuştur.

 Bölüm KDSP Çalışma Grubu, Üniversite Rektörlüğü tarafından kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama üzerine verilmiş olan bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmıştır.

 Kurumsal değerlendirme ve stratejik planlama çalışmalarında yararlanılmak üzere başta öğrencilerimiz, personelimiz ve programlarımız ile bilimsel yayınlarımıza ilişkin veriler Bölüm KDSP Grubumuz tarafından itina ile toplanması için alt yapı oluşturma çalışmaları Üniversitemizin koordinasyonunda yıl içerisinde sürdürülmüştür.

 2008 yılında Bölümümüz tarafından takip edilmiş olan çalışma programı aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Planların tesliminden sonra maliyetlendirme ve düzeltme aşamalarında da Bölüm KDSP Çalışma Grubu Üniversitemizin planlama ve maliyetlendirme ekipleri ile yakın çalışacaktır.

 Yapılmış olan düzeltmeler ve maliyetlendirme çalışmaları ışığında Bölüm Stratejik Planı güncellenip planın ikinci sürümü hazırlanacaktır.

 Bölüm KDSP çalışma grubu tarafından hazırlanmış olan Bölüm stratejik planın

ilk sürümü paydaş görüşüne açılacaktır.

Tablo 1 Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Grubu

Soyad, Ad Unvan Görev Program/Ana Bilim Dalı

Adiloğlu, Aydın Doç. Dr. Koordinatör Toprak ABD

Öner, Nureddin Araş.Gör. Toprak ABD

Gönülsüz,Esin Araş.Gör Toprak ABD

Sağlam, Pınar Bölüm Öğrenci Temsilcisi Toprak Bölümü

Tablo 2Bölüm Kurumsal Değerlendirme ve Stratejik Planlama Çalışma Programı

Sıra no. Tarih Çalışma

1 31 Mart 2008 Bölüm 2007 yılı Kurumsal Değerlendirme Raporunun teslimi

2 30 Haziran

2008

Bölüm 2009-2014 yılları stratejik planı taslağının teslimi

3 30 Eylül 2008 Bölüm 2009-2014 yılları stratejik planının teslimi

4 1 Aralık 2008 Bölüm 2009-2014 yılları stratejik planının güncellenmiş sürümünün sunulması

Benzer Belgeler