• Sonuç bulunamadı

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

C- KASTAMONU EĞİTİM ENSTİTÜSÜ (1975-1982)

6- SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

14 Şubat 1955 tarih ve 838 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan İlköğretmen Okulları Yönetmeliği’nin 92. maddesinde, “Okulun yönetim,öğretim ve eğitim işleriyle görevli bulunanlar gerek derslerde ve gerekse okuldaki toplumsal hayat içinde öğrencilerin kişisel gelişmelerine ve toplumsal eğitimlerine imkanlar hazırlamak, yurt ve

yardımseverlik, ödev ve sorumluluk duygularını besleyip kuvvetlendirmek, boş zamanlarını iyi kullanmalarını öğretmek ve onları milli ve toplumsal hayatın gerektirdiği iş bölümüne alıştırmak için tedbirler almakla görevlidirler” ifadeleri bulunmaktadır.

Aynı yönetmeliğin 94. maddesinde, 92.maddede sözü geçen amaçlara ulaşmak için aşağıdaki kolların kurulması gerektiği belirtilmektedir:

a) Sağlık,Temizlik ve Muaşeret Kolu b) Kızılay Gençlik Derneği

c) Spor Yurdu veya Oyun Yuvası d) Öğrenci Kooperatifi

e) Müzik Kolu f) Müsamere Kolu g) Kitaplık Kolu

h) Kültür, Edebiyat ve Yayım Kolu i) Gezinti ve İncelemeler Kolu j) Fotoğrafçılık Kolu

k) Bahçe İşleri ve Okulu Güzelleştirme Kolu l) Eşya Koruma Kolu

m) Derslerle ilgili başka kollar (Rasat, koleksiyonculuk vb.)

Ayrıca da 95. maddede, temsilciliklerin ve kolların sayıları okulların ihtiyaçlarına göre belirleneceği açıklanmaktadır.

19 Temmuz 1965 tarih ve 1364 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan “İlköğretmen Okulları İdare Yönetmenliği’nin 91. maddesinde bu kolların adlarında bazı değişiklikler yapıldığını ve 1955 yönetmeliğinde yer almayan bazı kolların kurulabileceği yazılmaktadır. Daha önceki yönetmelikte “Spor Yurdu veya Oyun Yuvası” olan kol, 1965 yönetmeliğinde “Spor Kolu” olarak değiştirilmiştir. Yine daha

önceki yönetmelikte, Müsamere Kolu, “Temsil ve Eğlence kolu”, Gezinti ve İnceleme kolu, “Gezi İnceleme ve Turizm Kolu”, Bahçe İşleri ve Okulu Güzelleştirme Kolu, sadece “Okulu Güzelleştirme Kolu”, Eşya Koruma Kolu, “Okul Eşyalarını Güzelleştirme Kolu” olarak değiştirilmiştir.

Bundan başka 1955 yönetmeliğinde bulunmayan şu kolların da kurulabileceği belirtilmektedir.

1. Halk Eğitim Kolu 2. Disiplin Kolu

3. Okulu Dışarıdan Bitirenlere Yardım Kolu

4. Çevre Öğretmenleriyle Haberleşme ve Yardımlaşma Kolu

5. Ders ve İşlerle İlgili Başka Kollar ve Gözcüler: Gözleme, Koleksiyonculuk, Yangın Ekipler vb.

Her iki yönetmelikte de (1955 yönetmeliği’nin 95. ve 1965 yönetmeliği’nin 92. maddeleri) kolların öğretmenler kurulunca onaylanacağı, kol faaliyetlerinin öğrencilerin derslerini ve uygulamalarını aksatmaması gerektiği belirtilmektedir.

Adı geçen kolların okulda kaç tarihinde kurulduğuna ilişkin herhangi bir belgeye rastlanılmamıştır. Kol faaliyetlerine ilişkin olarak elde edilen bilgiler aşağıda tarih sırasına göre verilmiştir.

1960 yılında Nuri Çelik Yazıcıoğlu’nun, İhsan Öğüş’ten müdürlüğü alırken tutanakta yazılan malzemeler arasında; bir adet 16mm’lik sinema makinesi de bulunmaktadır. Bu da öğrencilerin okulda film seyredebildiklerini işaret etmektedir. Yine aynı tutanakta okulda 6 adet izci trampeti bulunduğu yazmaktadır.

Öğretmen Okulları 1970-1971 Yıllığına göre okulda öğrenci örgütü tarafından “Okul Aile Birliği” isimli bülten çıkarılmıştır.

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu 1973-74 Yıllığına göre okulda bir tiyatro grubu, milli oyun ekipleri, bir koro, bir jimnastik ekibi bulunmaktadır.

Okulda görev yapan öğretmenlerin sicil dosyalarında bulunan görevlendirme kağıtlarından elde edilen tespitlere göre okulda yapılan bazı sosyal ve spor faaliyetleri de şöyledir:

02-15 Şubat 1961 tarihinde Nuri Çelik Yazıcıoğlu başkanlığında öğretmenler ve son sınıf öğrencileri ile birlikte İstanbul ve Bursa gezisi düzenlenmiştir. (Nuri

Çelik Yazıcıoğlu’nun sicil defteri)

1973 yılında Kız İlköğretmen Okulu Fakir Öğrencileri Koruma Derneği Ankara Arı sinemasında gece düzenlemiştir. Bilet ve afiş tasarımı, reklam ve bilet satışı ile Resim-İş öğretmeni Nurhayat Ağırkan ve Resim öğretmeni Mehmet Boz görevlendirilmiştir. (Mehmet Boz ve Nurhayat Ağırkan’ın sicil defterleri) Okul voleybol takımı 12-18 Mart 1974 tarihinde Sivas’ta grup birinciliğine

katılmıştır. Okulun atletizm takımı 27 Aralık 1974 ve 3 Ocak 1975 tarihlerinde Ankara’da yapılacak yarışmalara katılmıştır. (Emine Hancı’nın sicil defteri).

1973 Kastamonu İl Yıllığına göre Kastamonu’da 2 adet Ergin izci oymağı vardır. Bu oymaklardan biri 36 kişilik Kız İlköğretmen Okulu Kız İzci Oymağı’dır.

26 Mayıs 1974 tarihinde Hürriyet ve Anayasa Bayramı kutlama programının uygulanmasında 80 kişiden oluşan okulun enstrüman grubu gösteri yapmıştır.

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu tarafından hazırlanan 1973-1974 yıllığına yer alan bilgilere göre, okulda bulunan öğrenci örgütü yönetimi, sosyal kol ve bu kolların başkanlarının adları aşağıdaki şekildedir:

Öğrenci Örgütü 1. Başkan : Güner Ayverdi 2. Başkan Yardımcısı : Ayşe Ak

3. Sayman : Gülen Turhan 4. Yazman : Meral Cebe

5. Üye : Neriman Alagöz 6. Üye : Nuran Görgülüoğlu 7. Üye : Gülçin Kızılkaya 8. Üye : Sezai Arkun

Sosyal Kol Başkanları

1. Spor Kolu : Mustafa Yıldırım

2. Temsil-Eğlence Kolu : Ahmet Kırkbeşoğlu 3. Okul Eşyalarını Koruma Kolu : Gülşen Can

4. Gezi ve İnceleme Kolu : Melahat Petekçi 5. Sağlık Temizlik Kolu : Fatma Keleş

6. Kültür Edebiyat Kolu : Aynerin Işıktimur 7. Müzik-Yayın Kolu : Füsun Erbaş 8. Rehberlik ve Mezunlarla Haberleş. Kolu : Fatma Güner 9. Bahçe İşl. ve Okulu Güzelleştirme Kolu : Müşerref Yalçın 10. Görgü-Beslenme Kolu : Nesrin Aktuğ 11. Kitaplık Kolu : Nuran Emiroğlu

12. Kızılay Kolu : Sevim Turan

13. Fotoğrafçılık Kolu : Fikret Pirahmetoğlu

14. Çayhane Kolu : Rafia Aslan

15. Türk Büyüklerini Anma Kolu : Emine Soğukçam

Münevver Kayganacı okuldaki öğrenci örgütünün tam bir demokratik uygulama içerisinde olduğunu, her yıl seçimler yapılarak öğrenci örgütünün belirlendiğini, sosyal kolların kendilerine ait bir bütçeleri, tüzükleri ve denetleme kurulları olduğunu ve her sosyal kolla ilgilenen bir öğretmenin belirlendiğini söylemiştir. Öğrenci örgütü

başkanlığı seçiminin her yıl kasım ayında yapıldığını ve adayların seçim için propaganda yaptıklarını ve seçimden sonra sosyal kol başkanlarının belirlendiğini söylemiştir. Her sosyal kol yılık çalışma planını eğitim şefine onaylatıp ve faaliyetlerini ona göre yaptıklarını belirtmiştir. Sosyal kollar kendi aralarında her ay toplantı yapmışlardır. Her sınıftan 2 öğrenci seçimle sosyal kollara seçilmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin sosyal kol çalışması ile ilgili yardım ve izinleriyle de eğitim şefinin ilgilendiğini belirtmiştir. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nda sosyal kollar faaliyetlerini çarşamba günü gerçekleştirmişlerdir.

Okulda bulunan bu öğrenci örgütü ve sosyal kollar öğrenicilere gerek derslerde ve gerekse okuldaki toplumsal hayat içinde öğrencilerin kişisel gelişmelerine ve toplumsal eğitimlerine imkanlar hazırlaması, ödev ve sorumluluk, yardımseverlik duygularını besleyip kuvvetlendirmesi, boş zamanlarını iyi kullanmalarını öğretmesi ve onları milli ve toplumsal hayatın gerektirdiği iş bölümüne alıştırması açısından çok önemlidir. Münevver Kayganacı’nın aktardığına göre sosyal kollarda görev alan öğrencilerin meslek ve toplum hayatında daha başarılı olduğu görülmüştür.

19 Temmuz 1965 tarih ve 1364 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan “İlköğretmen Okulları İdare Yönetmenliği’nin 91 maddesinde eğitim şefinin önderliğinde “Öğrenci Yönetim ve Eğitim Kurulu” kurulacağını ve kurulun okul için gerekli olan kolları kurabileceğini yazmaktadır. Okulda kurulan Çayhane ve Türk Büyüklerini Anma Kolu da bu maddeye ilişkin olarak kurulmuştur. Bu sosyal kollarla ilgili olarak Münevver Kayganacı sosyal kolları öğretmen kurulu kararıyla belirlediklerini belirtmiştir.

Çayhane sosyal kolunda görevli öğrenciler okulun kantinden sorumlu olmuşlardır. Kantine bakan öğrencinin o gün derse girmeyip kantinle ilgilendiğini söylemiştir. Ayrıca sosyal kollarda görevli olanlardan bazılarının okulda gece nöbet tutan öğretmenle nöbet tuttuklarını belirtmiştir.

Rehberlik ve Mezunlarla Haberleşme Kolu, mezun öğrencilerle iletişime geçip, onların meslek hayatında karşılaştıkları sıkıntılar hakkında bilgiler alıp ve bunu okulda öğrenim gören öğrencilere aktarmıştır. Böylece okul hem mezunlarının başarılarını takip etmiş hem de öğrencilerini daha iyi yetiştirmeyi amaçlamıştır.

1975’te öğrenci örgütü başkanı olan Muzaffer Kartal’ın söylediğine göre öğrenci örgütü odası yurdun bulunduğu binada kantinin yanında bulunmaktadır.

B-) KASTAMONU KIZ ÖĞRETMEN LİSESİ (1973-1978)

1.) KURULUŞ VE TARİHÇE

9. Milli Eğitim Şurası kararlarına da uygun biçimde, ortaöğretimin ikinci devresi (liseler) ile mesleki ve teknik okullar arasında programlar ve eğitim ortamı bakımlarından önemli bir benzerlik kurulmuştur. Buna göre 9.9.1974 gün 5000 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Başkalığının “9. Milli Eğitim Şurası önerileri gereğince 1974- 1975 öğretim yılında uygulamaya konulacak esaslar”ın 12 bölümünde ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 29. maddesinde ifade edilen; ”Ortaöğretim, çeşitli programlar uygulayan liselerden meydana gelir” hükmüne göre “İlköğretmen Okulu” yerine “Öğretmen Lisesi” adı kullanılmaya başlanmıştır.

Sözü edilen seçme ve yerleştirme sınavları sonunda, başarılarına ve tercihlerine göre herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilemeyen öğretmen lisesi çıkışlı öğrenciler, yalnız lise diplomaları aldıkları için bundan önceki dönemlerde olduğu gibi ilkokul öğretmeni olarak görevlendirilmeyecektir.

Buna göre, öğretmen liselerinde, modern fen programlarının denendiği lise programları ve bölümleri aynen uygulanmaktadır. Öğretmen liselerinden mezun olanlar, öğretmen yetiştirecek çeşitli yüksek öğretim kurumlarına gidecekleri gibi, yetenekleri ve başarıları ölçüsünde çeşitli fakülteler veya yüksek okullara da devam edebileceklerdir. Bu uygulama, bir yönüyle öğretmen lisesi çıkışlı öğrencilerin öğretmen yetiştiren çeşitli yüksek okullarına gitmelerine imkan verirken, diğer yönüyle bu öğrencilerin istekleri ve kabiliyetleri ölçüsünde değişik fakültelere veya yüksek okullara gitmelerini de mümkün kılmaktadır.

1973-74 öğretim yılından itibaren Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu öğrenci kaydı almamış, öğrenciler Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne kaydolmuşlardır. Yani Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi, Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nun devamı niteliğindedir. Lisenin öğrenim süresi 3 yıl olduğundan ilk mezunlarını 1975-76 öğretim yılında vermiştir. Lise 1978 yılında kapatılmıştır. İbrahim Tozan’ın aktardığına göre mezun olamayan diğer öğrenciler başka illerdeki liselere gönderilmiştir (İbrahim Tozan ile röportaj).

Liseden mezun olanlar öğretmen olabilmek için iki yıllık eğitim enstitülerine devam etmek durumdadırlar. Eğitim enstitüsünü bitirenler ilkokul öğretmeni olarak görev yapabilmekte ya da üniversite sınavlarına girebilmektedirler.

2.) FİZİKSEL YAPI

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi, Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu ile birlikte aynı binayı paylaşmıştır. 1975 yılında Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ne dönüştüğünde, Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi kapanıncaya kadar Kastamonu Eğitim Enstitüsü ile aynı binayı kullanmışlardır. Dolayısıyla Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nun fiziki yapısıyla Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’nin fiziksel imkanları aynıdır. Burada sadece farklılara yer verilmiştir.

a) Derslikler, Laboratuarlar ve Spor Salonu

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi derslik olarak Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nun laboratuarlarının bulunduğu binadaki derslikleri kullanmıştır (İbrahim Tozan ile röportaj).

b) Yurt, Yemekhane ve Sağlık Hizmetleri

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi öğrencilerinin yurttan tam olarak yararlanıp yararlanmadığı tespit edilememiştir. Çünkü yurtta kalmak için yapılan sınavlar Kız Öğretmen Liseleri için yapılmamıştır. Fakat İbrahim Tozan’ın aktardığına göre Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi Okul Koruma Derneği birkaç öğrenciyi yurda almış olabilir (İbrahim Tozan).

Yemekhaneden sadece yurtta kalan öğrenciler yararlandığından Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi öğrencilerinden sadece yurtta kalanlar yemekhaneden yaralanmışlardır. Fakat öğrencilerin hepsi yurt binasının alt katında yer alan kantinden yararlanabilmektedir (Muzaffer Kartal).

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu ve Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nün sağlık hizmetlerinden yararlanmıştır. Yani, Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi okulun gelişim evresi içinde kurulduğundan ayrı bir sağlık ünitesi bulunmamaktadır.

c) Kütüphane

Okul kütüphane olarak, Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu ve Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nün kütüphanesini kullanmıştır. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu kadrosunda kütüphane memuru olarak görev yapan Sevim Bora’nın kadrosu Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne aktarılmıştır. Yani okulda bir kütüphane memuru görev yapmıştır. 1978 yılında Kastamonu Özel İdare Müdürlüğüne memur olarak atanmıştır.

3.) EĞİTİCİ KADROLARI

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nda görevli idareciler ve öğretmenler 1975 yılına kadar Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’nde de görev yapmışlardır. 1975 yılında öğretmen ve idarecilerin bazıları Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne ve bazıları da Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ne aktarılmıştır. Okulun 1978 yılında kapanmasıyla birlikte idareci ve öğretmenlerin kadroları Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ne kaydırılmıştır. Okul arşivindeki bulunan sicil dosyalarından tespit edebildiklerimize göre okulda görev yapmış eğiticiler aşağıda idareci ve öğretmen olarak ayrı verilmiştir.

a) Yöneticiler

Yönetici olarak adlandırılan görevliler; müdür, müdür baş yardımcısı ve müdür yardımcısıdır. Bu bölümde okulda görev yapmış yöneticilerin özgeçmişlerine yer verilmiştir.

Müdürler

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’nin müdürü aynı zamanda Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nun da müdürüdür. 1975 yılında Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu, Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ne dönüştüğünde Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi müdürü aynı zamanda Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nün de müdürüdür. 1975-76 öğretim yılında Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu, Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi ve Kastamonu Eğitim Enstitüsü okulda aynı anda hizmet vermektedir. Dolayısıyla müdürlük yapan bir kişi aynı zamanda 3 okulunda müdürü olmuştur.

Okulda Görev Yapmış Müdürler

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi 1973-74 öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Son mezunlarını da 1978 yılında vermiştir. Okulun açık kaldığı süre boyunca bir müdür görev yapmıştır.

1. Hasan CAN-Matematik (1973-1977) Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Müdürü

Okulda Görev Yapmış Müdür Başyardımcıları

Okul arşivindeki sicil dosyalarından tespit edilen bilgilere göre okulda görev yapan müdür başyardımcısı bir tanedir. Okulda görev yapan müdür başyardımcıları görev yaptıkları sıraya göre verilmiştir.

1. Mustafa ESKİ- Türkçe/Tarih 1975-1977 Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Öğretmeni

Müdür Yardımcıları

Öğretmenlerin sicil defterlerinin incelenmesi sonucunda okulda müdür yardımcılığı yaptığı tespit edilen 3 kişi vardır. Görev yaptığı yıllara göre sırlanmıştır.

1. Murat SARI- Matematik 1975-1976/1977-1978 Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Müdür yardımcısı

2. Mehmet SAVUR- Fransızca-1977

1955 yılında Simav’da doğmuştur. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nü bitirmiştir. 1975 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne Fransızca öğretmeni olarak atanmıştır. 1977 yılında müdür yardımcısı olmuş, aynı yıl askere gitmiştir.

3. Güner ÖZCAN- Matematik 1977

1954 yılında Bucak’ta doğmuştur. İ.Ü. Fen Fakültesi Matematik bölümü ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirmiştir. 1975 yılında Kastamonu Öğretmen Kız Lisesi’ne atanmıştır. 1977 yılında müdür yardımcısı olmuş, aynı yıl Konya Cihanbeyli Lisesi’ne naklen atanmıştır.

4. Adnan SIĞIN- Türkçe 1977

1949 yılında Şenkaya’da doğmuştur. 1974 yılında Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirmiştir. 1974 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne stajyer Türkçe öğretmeni olarak atanmıştır. Okulda Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak görev yapmıştır. 1977 yılında müdür yardımcılığı yapmıştır. 1978 yılında Ordu Aybastı Salman Ortaokulu’na naklen atanmıştır.

Eğitim Şefleri

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesinde tespit edilen bir tane eğitim şefi vardır.

1. Murat SARI- Matematik 1976

b) Öğretmenler

Okulda toplam tespit edilen toplam 22 öğretmen görev yapmıştır. Öğretmenler kendi içinde isimler göre alfabetik sıraya göre yazılmıştır. Aşağıda kadroları Kastamonu Kız Öğretmen Lisesine ait öğretmenlerin isimleri ve özgeçmişlerine yer verilmiştir. Okulda aşağıda isimleri geçen öğretmenlerin haricinde Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu ve ileri bölümlerde bahsedeceğimiz Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ndeki öğretmenler diğer derslere girmişlerdir.

1- Ali GÜL- Biyoloji

1950 yılında Kurşunlu’da doğmuştur. A. Ü. Fen Fakültesi Zooloji-Botanik Bölümü ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu mezunudur. 1977 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne tayin edilmiştir. Aynı yıl Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’ne uzman olarak atanmıştır.

2- Ayşegül YILMAZ -İngilizce

1956 yılında Kastamonu Küre'de doğmuştur. 1978 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü’nü bitirmiştir. Aynı yıl Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne İngilizce öğretmeni olarak atanmıştır. Daha sonra, orta öğretim kurumlarında bir süre öğretmenlik yapmıştır. 1981 yılında Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ne İngilizce öğretmeni olarak atanmıştır. Okulun yüksekokul ve fakülteye dönüştüğü yıllarda İngilizce öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Halen Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

3- Cemal BERBER- Tarım

1950 yılında Taşköprü’de doğmuştur. Eskişehir Eğitim Enstitüsü’nün Tarım Bölümü’nü birincilik ile bitirmiştir. Daha önce Kastamonu Taşköprü’de ziraat

mühendisliği ve ziraat öğretmenliği yapmıştır. 1975 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne atanmıştır. 1977 yılında askere gitmiştir.

4- Emine HANCI- Beden Eğitimi

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Müdür yardımcısı

5- Faruk KEMAHLIOĞLU- Din Bilgisi

1952 yılında Kastamonu’da doğmuştur. 1977 yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirerek, Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne stajyer din bilgisi öğretmeni olarak atanmıştır. 1978 yılında Çankırı Atatürk Ortaokulu’na naklen tayin edildi.

6- Halil GÜLEÇ- Fizik-Matematik

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Öğretmeni

7- Hanifi AKGÜL- Resim

1951 yılında Hekimhan’da doğmuştur. Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümü mezunudur. 1976 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne resim öğretmeni olarak atanmıştır. 1978 yılında Ankara Abidinpaşa Lisesi’ne naklen gitmiştir.

8- İhsan Mehmet DERİNDERE- Fen Bilgisi

1954 yılında Osmancık’ta doğmuştur. 1977 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Fen- Tabiat Bilgileri Bölümü’nü bitirmiştir. Aynı yıl Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne stajyer Fen Bilgisi öğretmeni olarak atanmıştır. 1978 yılında Artvin Arhavi Borçka Ortaokulu’na naklen gitmiştir.

9- M. Gökhan AVCI- Almanca

1944 yılında Kastamonu’da doğmuştur. Ankara Yabancı Diller Eğitim Enstitüsü Almanca Bölümü mezunudur. Daha önce Van Kız İlköğretmen Okulu’nda çalıştı. 1975

yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne atanmıştır. 1976 yılında görevinden istifa etmiştir.

10- Mahmut BİLGİNER- Biyoloji

1954 yılında Osmancık’ta doğmuştur. A. Ü. Fen Fakültesi Zooloji-Botanik Bölümü ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Fen Bölümü mezunudur. 1976 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne atanmıştır. Göreve başladıktan sonra birçok üniversitenin asistanlık ve yüksek lisans sınavlarına başvurmuştur. 1977 yılında doktora yapmak üzere A.B.D.’ye gittiğinden görevinden istifa etmiştir.

11- Mehmet BOZ- Resim

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Tarım Eğitim Şefi

12- Mehmet GÜNDÜZ- Fizik-Matematik

1952 yılında Selendi’de doğmuştur. A.Ü.Fen Fakültesi Fizik-Matematik bölümü ve Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirmiştir. 1976 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne stajyer Fizik-Matematik öğretmeni olarak atanmıştır. 1977 yılında Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi asistanlığına atanmıştır.

13- Mesude ÇELEBİ (KARADAĞ)- Fransızca Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Öğretmeni

14- Orhan GÜNDOĞAN- Tarih

1953 yılında Isparta’da doğmuştur. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu mezunudur. 1977 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne stajyer tarih öğretmeni olarak atanmıştır. 1978 yılında Denizli Tavas Lisesi’ne naklen tayin edilmiştir.

15- Refika KARAGÜLLE- Resim

1951 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirmiştir. 1976 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne atanmıştır. 1977 yılında Kastamonu 23 Ağustos Ortaokulu’na naklen geçmiştir.

16- Semiha KATIRCI- Biyoloji

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Öğretmeni

17- Şafizer COŞKUNYEL (KARAMAN)- Müzik

1949 yılında Kastamonu’da doğmuştur. Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü mezunudur. Daha önce Adıyaman Besni İlköğretmen Okulu’nda çalışmış ve müstafi sayılmıştır. 1975 yılında Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ne atanmıştır. 1978 yılında Abdurrahman Paşa Lisesi’ne atanmıştır. 1979 yılında Kastamonu Eğitim Enstitüsü’ne atanmıştır. 1982 yılında kadrosu Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’na öğretim görevlisi olarak aktarılmıştır. 1987 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Okutmanı olmuştur.

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nda toplam bir müdür, bir müdür başyardımcısı, üç müdür yardımcısı, bir eğitim şefi, 17 öğretmen olmak üzere toplam 23 öğretmen görev yapmıştır. Öğretmen eksikliğinden dolayı öğretmenler branşı olmayan derslere de girmişlerdir. Eğitici kadrolarının branşlarına göre durumlarına ilişkin bilgiler Tablo 8’de gösterilmiştir.

Tablo. 8.

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’nde Görev Yapmış İdareci ve Öğretmenlerin Mezun Oldukları Branşlara Göre Durumları

Branşlar Müdür Müdür Ba şy ar d ımc ıs ı Müdür Yard ımc ıs ı E ğit im Ş efi Tar ım E ğit im Ş efi Atö lye E ğit im Ş efi Ö ğretmen Toplam Meslek Bilgisi-Felsefe - - - - Fen Grubu* - - - 6 6 Matematik-Astronomi** 1 - 1 1 - - - 3 Resim-İş - - - 3 3 Müzik - - - 1 1 Beden Eğitimi - - - 1 1 Edebiyat-Türkçe*** - 1 1 - - - - 2 Tarih-Coğrafya - - - 1 1 Ev İşleri - - - Yabancı Dil - - 1 - - - 3 4 Tarım - - - 1 1 Din Bilgisi - - - 1 1 Toplam 1 1 3 1 - - 17 23

*Halil Güleç ve Mehmet Gündüz Fizik-Matematik bölümü mezunudur. Tabloda ikisi de fen grubu öğretmeni olarak değerlendirilmiştir.

**Hasan Can Fen Bilgisi mezunudur. Fakat daha sonra branş değişikliği ile matematik öğretmeni olmuştur. Tabloda matematik öğretmeni olarak değerlendirilmiştir.

*** Mustafa Eski tabloda Türkçe öğretmeni olarak değerlendirilmiştir.

4-) BÖLÜMLER VE DERSLER

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi üç yıllık eğitim veren bir kurumdur. Öğrenciler birinci sınıfta ortak dersler aldıktan sonra ikinci ve üçüncü sınıfta bölümlere göre farklı dersler almaktadır. Bölümlere göre derslerin saatleri ve sayıları değişmektedir. Okulda fen ve edebiyat olmak üzere iki farklı bölüm bulunmaktadır.

Ders dağılımlarına topluca bakacak olursak birinci sınıfta tüm öğrenciler aynı

Benzer Belgeler