• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

D- KASTAMONU EĞİTİM YÜKSEKOKULU (1982-1992)

5. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

SONUÇ VE ÖNERİLER

Sonuç

27.01.1954 tarihli ve 6234 sayılı Yasa ile beş yıl üstüne altı yıllık ilköğretmen okulları açılmıştır. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu da aynı Yasa ile 1956 yılında açılmış ve 1975 yılında enstitüye dönüştürülmüştür. Okul 1956-1970 yılları arasında tarihi Kastamonu İdadisi binasında hizmet vermiş daha sonra 1970 yılında yeni binasına taşınmıştır. Eski binanın biraz küçük, yeni binada imkanların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Eski binada spor salonu bulunmazken yeni binada spor salonu fakat her iki binada da yurt ve kütüphane bulunmaktadır.

Okulda toplam 8 müdür görev yapmış, öğretmenler hakkında ise 76 tanesinin özgeçmişine ulaşılmıştır. Ancak öğretmen sayısının bununla sınırlı olmadığı okulda görev yapmış kişilerle yapılan görüşmelerden anlaşılmaktadır. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nda müdür ve öğretmenlerin yanı sıra müdür başyardımcısı, eğitim şefi, atölye şefi, tarım şefi ve müdür yardımcısı gibi eğitici kadrolarda da görevlilerin olduğunu görülmektedir. Okulda sağlık eğitim şefi bulunmamaktadır. Okulda görev yapan 8 müdürden dördü meslek bilgisi, ikisi fen grubu, birinin resim, birinin de matematik öğretmeni olduğu görünmektedir. Okul müdürlerinden Fahire Yenal’ın doktorasını bitirdiği, Cemil Silistreli’nin yurt dışında eğitim aldığı, Avni Özbenli’nin de okulda İngilizce kursu verdiği göze çarpmaktadır. Ayrıca müdürlerden Avni Özbenli ve Nuri Çelik Yazıcıoğlu’nun dışındaki altı müdür iki yıl görev yapmıştır. Avni Özbenli beş ay, Nuri Çelik Yazıcıoğlu’da beş yıl müdürlük yapmıştır.

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu'ndan 1958-1975 yılları arasında 1955 kız ve 329 erkek olmak üzere toplam 2284 öğrenci mezun olmuştur. Bu öğrencilerden 116 kız ve 240 erkek olmak üzere toplam 356 öğrenci okulu dışarıdan bitirdiği görülmektedir. Burada okul içinden bitiren öğrencilerin aksine bir durum gözlenmektedir. Çünkü okul içinden bitirenlerin çoğunluğu kız olmasına rağmen, okul dışından bitireblerin çoğunluğu erkektir. Okul, kız ilköğretmen okulu olmasına rağmen 1970 öğretim yılında erkek öğrenci de almış ve ilk erkek mezununu 1974–75 öğretim yılında vermiştir. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’ndan mezun olan Münevver Kaykanacı ile Ersin Abdürrezzakoğlu Ören adlı öğrenciler aynı okula öğretmen olarak atanmıştır. Ayrıca okulun öğrenim süresi 1956–1970 öğretim yılları arasında üç yıl, 1971–1975 yılları arasında dört yıldır.

Okul üç yıllıkken tüm öğrenciler toplam 105 saat ders görürlerken, okul dört yılık olduğunda fen ve edebiyat olmak üzere bölümlere ayrılmış öğrenciler bölümlerine göre farklı dersler görmüşlerdir. Öğrenciler ikinci sınıfın sonunda fen ve edebiyat bölümlerinden birini tercih etmişler ve bölümlerine göre derleri almışlardır. Dolayısıyla ders saatlerinde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda fen bölümünde okuyan bir öğrenci mezun oluncaya kadar 151 saat ders alırken, edebiyat bölümünde okuyan bir öğrenci 148 saat ders almıştır. Okulda 8 kişiden oluşan bir öğrenci örgütü ve 15 adet sosyal kol kurulmuştur. Sosyal kollar okulun ihtiyaçları ve öğretmenler kurulu kararıyla belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin sicil dosyalarından da okulun, okullar arası yarışmalara katıldığı ve çeşitli dereceler aldığı görülmektedir.

1973 yılında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun yayımlanması, öğretmen kaynağının büyük bölümünü oluşturan öğretmen okullarının öğretmen liselerine dönüştürülmesine neden olmuştur. 1973 tarihinden itibaren Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’na öğrenci alınmamış ancak mevcut öğrencilerinin mezun olduğu 1977 yılına kadar öğretime devam edilmiştir. Böylece iki ders yılı süresince iki okul aynı mekanı birlikte kullanmışlardır. Okulun fiziki imkânları içinde kurulan Kastamonu

Kız Öğretmen Lisesi öğrenci almaya başlamış ve 1978 yılında kapanmıştır. Dolayısıyla Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi, Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nun tüm imkanlarından yararlanmıştır.

Lisede bir müdür, bir müdür başyardımcısı, 3 müdür yardımcısı, bir eğitim şefi, 17 öğretmen olmak üzere 23 eğiticinin çalıştığı görülmektedir. Lise açık bulunduğu süre içerisinde 238 kız ve 15 erkek olmak üzere toplam 253 öğrenci mezun etmiştir. Okulda bir yurt bulunmaktadır ancak bu yurttan sadece kız öğrenciler yararlanmıştır. Fen bölümünde okuyan bir öğrenci mezun oluncaya kadar 106 saat ders alırken, edebiyat bölümünde okuyan öğrenci 99 saat ders almıştır. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nu bitiren bir öğrenci edebiyat ve fen bölümünde de Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’ni bitiren bir öğrenciden daha az ders almıştır. Bunun sebebi Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi mezunlarının öğretmen olamamasıdır. Mezunların öğretmen olabilmeleri için enstitüye devam etmeleri gerekmektedir. Okulda görev yapan öğretmenlerin sicil dosyalarından elde edilen bilgilere göre okulda birçok etkinlik düzenlenmiş ve okul takımları birçok müsabakalara katılmıştır.

İlköğretmen Okulları 1973 tarihli 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu hükümlerine göre ilköğretime öğretmen yetiştirmek üzere 1974–1975 öğretim yılından itibaren iki yıllık eğitim enstitülerinin açılması kararlaştırılmıştır. 1975–76 öğretim yılında açılan Kastamonu Eğitim Enstitüsü de bu okullardan biridir. Kastamonu Eğitim Enstitüsü 1975 yılında açılışından 1982 yılında kapanışına kadar 4 müdür, bir müdür başyardımcısı, 9 müdür yardımcısı ve 19 öğretmen olmak üzere toplam 33 eğitici kadrosu görev yapmıştır. Daha önce ele alınan kurumlarda olduğu gibi enstitüde eğitim şefi, tarım eğitim şefi gibi kadrolar bulunmamaktadır.

Enstitünün açık bulunduğu süre içerisinde 499 kız ve 846 erkek olmak üzere toplam 1345 öğrenci mezun olmuştur. Enstitünün öğrenim süresi iki yıldır. Enstitüde sadece sınıf öğretmeni yetiştirilmiştir. Enstitüde okuyan bir öğrencinin mezun oluncaya

kadar toplam 91 saat ders aldığı görülmektedir. İlköğretmen okulu olarak öğretim yaptığı 1956-1970 tarihleri arasında programa katılan öğrenciler 105 saat ders alırken bu sürenin 91 saate düşmesi okulun iki yıl eğitim vermesi ile açıklanabilir. Bu dönemde yaşanan siyasi olayların etkisi ile sosyal ve kültürel faaliyet düzenlenememiştir. 1975- 1982 yılları arasında Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmeler Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nü de etkilemiştir. Kurumun bir ara kapatılması, kuruma başlayanla bitirenlerin sayısı arasındaki farklar, sosyal faaliyetlerin azlığı, öğrencilerin Kütahya ve Kırşehir’e gitmeleri, Rize’den öğrencilerin gelmesi gibi olayları örnek olarak verilebilir.

Görüldüğü üzere o dönemde öğretmen yetiştirme programlarında yapılan değişiklikler nedeniyle 1973-1978 yılları arasında, aynı çatı altında, üç farklı program yürütülmüştür. Bu durumu kazanılmış hakların gözetildiği ve öğrencilerin kendi okullarında katıldıkları programı tamamlamalarına olanak verildiği anlamına gelmektedir.

Bilindiği gibi 2547 sayılı kanunla öğretmen yetiştiren kurumlar üniversiteler içine alınmış ve tüm bu kurumlar iki yıllık eğitim yüksekokulları ve dört yıllık eğitim fakülteleri adı altında toplanmıştır. Kastamonu Eğitim Enstitüsü de eğitim yüksekokuluna dönüştürülerek Kastamonu Eğitim Yüksekokulu adını almış ve Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’ne bağlanmıştır. Daha sonra YÖK 4 Mart 1987 tarihinde eğitim yüksekokullarının öğrenim süresini 4 yıla çıkarmıştır. Ardından 30.07.1992 gün ve 3837 sayılı Yasa’nın çıkarılmasıyla aynı yıl Kastamonu Eğitim Yüksekokulu, Gazi Üniversitesi bünyesinde eğitim fakültesine dönüştürülmüş ve Kastamonu Eğitim Fakültesi adını almıştır.

Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’nda 2 müdür, 3 müdür yardımcısı ve 20 öğretmen olmak üzere toplam 25 eğitici görev yapmıştır. Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nden Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’na aktarılan eğitici kadrolarının hepsinin lisans tamamlayarak lisans üstü eğitim aldıkları görülmektedir. Diploma defteri

bulunamadığı için 1987-1988 yılına ait bilgiler toplama eklenememiştir. Yüksekokul açık bulunduğu süre içerisinde 1179 kız ve 2208 erkek olmak üzere toplam 3387 öğrenci mezun etmiştir. Dolayısıyla bu toplama 1987-88 mezunları dahil değildir.

Yüksekokul iki yıllıkken tüm öğrencilerin toplam 142 saat, okul dört yılık olduğunda ise 190 saat ders aldığı sınıf geçme defterlerinden anlaşılmıştır. Kastamonu Eğitim Enstitüsü haftalık ders programını Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’nun öğrenim süresi iki yıllık olduğu dönemlerdeki haftalık ders programıyla kıyasladığımızda, yüksekokuldaki ders saatinin daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun sebebini, yüksekokulların üniversitelere bağlı olmasından kaynakladığını söyleyebiliriz. Önceki uygulamalardan farklı olarak yüksekokuldaki yurttan erkek öğrenciler de yararlanmaya başlamışlardır. 1984 yılında Kastamonu Eğitim Yüksekokulu bünyesinde uygulama ve staj ilkokulu da açılmıştır. Ayrıca yüksekokul içinde 1983 yılında müze kurulmuştur. Yüksekokul koruma derneğinin finanse ettiği sempozyumlar düzenlenmiş ve sempozyum bildirileri kitap haline getirilmiştir.

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’ndan 19 dönem içinde 84 eğitici kadrosuyla 2284 öğrenci mezun olurken, Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi’nden 3 dönem içinde 23 eğitici kadrosuyla 253 öğrencinin, Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nden 7 dönem içinde 33 eğitici kadrosuyla 1345 öğrencinin, Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’ndan 11 dönem içinde 25 eğitici kadrosuyla 3387 öğrenci mezun olmuştur.

İncelenen bütün kurumlarda eğitici kadroların özgeçmişlerinden izleneceği gibi 12 eğitici, kendi branşı dışındaki derslere de öğretmen yetersizliği yüzünden girmiş, 8 eğitici de Kastamonu’daki diğer okullarda da derse girdiği görülmektedir. Diğer taraftan Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’nun üniversiteye bağlanmasından sonra sempozyum ve konferans gibi akademik faaliyetler ilk defa yapılmaya başlanmıştır.

Öğretmen okulları ile ilgili yapılan çalışmalarda kullanılan arşivlerin Anadolu Öğretmen Lisesi’nde bulundukları görülmüştür. Fakat bu araştırmada eğitim fakültesi arşivinden yararlanılmıştır. Arşivin üniversite bünyesinde bulunması da Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu, Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi, Kastamonu Eğitim Enstitüsü ve Kastamonu Eğitim Yüksekokulu, Kastamonu Eğitim Fakültesi’nin birer mirasçısı olduğunun göstergesidir.

Öneriler

1- Öğretmen adaylarına rahat bir çalışma ortamı hazırlamak, birbirleriyle etkileşimi sağlamak için, eski yatılık sistemi yerine geçecek "öğretmen adaylarına özgü yurtlar" yapılmalıdır.

2- Öğretmen yetiştiren okul ve kuruluşlara günümüzde öğrenci alımı ÖSYM'nin yaptığı sınav sonuçlarına göre olmaktadır. Müracaat formlarında da öğretmenlik mesleğine yönelik hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Buna göre, belli bir puanı alan herkes öğretmen yetiştiren bir kuruma alınmaktadır. Alınan adayın öğretmenlik alanı ile ilgili yetenekleri bulunup bulunmadığı bilinmemektedir. Bu uygulama günümüzde yalnızca resim-iş, beden eğitimi ve müzik bölümlerine girecekler için yapılan ayrı bir sınavla anlaşılmaktadır fakat diğer bölümlerde ise böyle bir sınav yapılmamaktadır. Oysa eskiden bütün öğrenciler için alanla ilgili hem özel bir sınav, hem de görüşme (mülakat) yapılırdı. Günümüzde de eskiden olduğu gibi aynı uygulamanın devam etmesi gerekir.

3- Günümüzde daha bilinçli ve daha nitelikli öğretmen yetiştirebilmek için, geçmişin tecrübelerinden faydalanmamız gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Dolayısıyla kurumların tarihlerinin yazılarak kayıt altına alınması toplumun kimliğinin korunması açısından önemlidir. Eğitim tarihinin incelenerek öğretmen yetiştiren kurumların

tarihleri yazılarak ortaya konulmalı ve geçmişteki durumlar değerlendirilerek günümüzde yeni projeksiyonlar hazırlanmalıdır.

4- Eğitim tarihi ile ilgili araştırmalar yaparken geçmiş uygulamalarda görev alan kişilerin bilgileriyle, araştırmayı desteklemek gerekir. Çünkü o kişinin aktaracağı bilgi kayıt altına alınmadığında zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutacaktır.

5- İlköğretmen okullarında hem şehir hem de köy stajı yaptırılmıştır. Bugün ise öğretmen yetiştiren kurumlarda öğrenciler sadece şehir stajı yapabilmektedir ve köy okulları hakkında hiçbir bilgileri ve uygulamaları olmadan göreve başlamaktadırlar. Bu nedenle öğretmen yetiştiren kurumlarda öğrencilerin köy stajı yapılabilmesi için yetkililerin gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

KAYNAKLAR

AKYÜZ, Y. (2004) Türk Eğitim Tarihi M.Ö 1000-M.S 2004. Ankara: Pegem A Yayıncılık

ARSLANOĞLU, İ. (1998). Kastamonu Öğretmen Okulları (1884-1977). İstanbul: MEB

ATAÜNAL, A. (1994). Türkiye’de İlkokul Öğretmeni Yetiştirme Sorunu (1923- 1994) ve ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki Çağdaş Uygulama ve Akımlar. Ankara: MEB Yayınları

AYAS, N. (1948). Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitimi Kuruluşlar ve Tarihçeler. Ankara: Milli Eğitim Basımevi

BAŞARAN, İ. E. (1996). Türkiye Eğitim Sistemi. Ankara: Yargıcı Matbaası.

BİNBAŞIOĞLU, C. (1995). Türkiye’de Eğitim Bilimleri Tarihi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi

BÜYÜKKARCI, S. (1995). İstanbul Sankt Georg Avusturya Lisesi. Konya: Damla Ofset Matbaacılık

DİLEK, D. (2004). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri Ders Notları. Marmara Üniversitesi

DUMAN, T. (1991). Türkiye’de Ortaöğretimde Öğretmen Yetiştirme (Tarihi Gelişimi), MEB Basımevi, İstanbul.

DURSUNOĞLU, H. (2003). Cumhuriyet Döneminde İlköğretime Öğretmen Yetiştirmenin Tarihi Gelişimi. Milli Eğitim Dergisi. Sayı 160

ESKİ, M. (2000). Kastamonu Valileri (1838-2000). Ankara: Önder Matbaası

EYÜPGİLLER, K. K. (1995). “Kastamonu Kent Tarihi (Fiziksel Gelişimi, Anıtsal Yapıları ve Konutları)”, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara,

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü 1989-1990 Eğitim-Öğretim Yılı Faaliyet Raporu s.123

Gazi Üniversitesi Bilgi Formları 01.01.1990/31.12.1990

GELİŞLİ, Y. (2006). Öğretmen Yetiştirmede Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Uygulaması. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları

GÜKEF (Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi). (1998). Cumhuriyetin 75. Yılında Kastamonu Eğitim Fakültesi. Kastamonu

İlköğretmen Okulları İdare Yönetmeliği, Tebliğler Dergisi, 19 Temmuz 1965, sayı: 1364 s.247-255

İlköğretmen Okulları Yönetmeliği, Tebliğler Dergisi, 7 Şubat 1955, sayı:867 s.4-8

KAPTAN, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Ankara: Tekışık Web Ofset Tesisleri

KARASAR, N. (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Ankara: Nobel Yayınları

Kastamonu Eğitim Enstitüsü: 1977-78, 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1981-82, 1982-83 Öğretim Yılları Diploma Defterleri

---: 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1981-82, 1982-83 Öğretim Yılları Sınıf Geçme Defterleri

--- Müdürlüğü Arşivi: Öğretmenlere Ait Sicil Dosyaları

Kastamonu Eğitim Yüksekokulu: 1984-85, 1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989- 90, 1990-91, 1991-92, 1992-93 Öğretim Yılları Diploma Defterleri

--- : 1982-83, 1983-84, 1984-85, 1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1992-93, 1993-94 Öğretim Yılları Sınıf Geçme Defterleri

--- Müdürlüğü Arşivi: Öğretmenlere Ait Sicil Dosyaları

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu: 1956-57, 1957-58, 1958-59, 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963-64, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-1977 Sınıf Geçme Defterleri ---: 1958-59, 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963- 64, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-1977 Diploma Defterleri

---: 1958-59, 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963- 64, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-1977 Okulu Dışarıdan Bitirenler Diploma Defterleri

--- Müdürlüğü Arşivi: Öğretmenlere Ait Sicil Dosyaları

--- 1973-74 Yıllığı

Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi: 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978- 79 Öğretim Yılları Sınıf Geçme Defterleri

---: 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978-79 Öğretim Yılları Diploma Defterleri

--- Müdürlüğü Arşivi: Öğretmenlere Ait Sicil Dosyaları

Kastamonu Valiliği (2005a). Kastamonu İli Kültür-Turizm Envanteri ve Master Planı. Kastamonu Valiliği, Kastamonu, 126 s.

--- (2005b). Kastamonu Kültür Envanteri-2005. Kastamonu Valiliği, Kastamonu, 78 s.

KATSO (Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı). (2005). 2004 Yılı Kastamonu İli’nin Yıllık Sanayi, Ekonomik ve Ticari Durumu Hakkında Rapor. Kastamonu, 38 s.

KMEM (Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü). (1998). Kastamonu İlinde Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Eğitim. Kastamonu

KOBM (Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü). (2005). Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü 2005 Yılı Çalışma Programı. Kastamonu, 93 s.

KTİM (Kastamonu Tarım İI Müdürlüğü). (2003). Kastamonu Tarım İI Müdürlüğü Kayıtları. Kastamonu.

KOÇER, H. A. (1967). Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Problemi (1848-1967). Ankara

--- (1983). İlkokul Öğretmenin Yetiştirilmesi (1923-1980). Cumhuriyet Döneminde Eğitim. MEB Yayınları

KORKUT, H. (1984). Türk Üniversiteleri ve Üniversite Araştırması. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (1995). Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme. Ankara: Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Yayın No:4.

Millî Eğitim İle İlgili Mevzuat (1999). 1.,2.,3. Cilt. Ankara: MEB Yayınları.

Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü 1965-1966 Yıllığı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü Plânlama Şubesi Yayınları

--- 1966-1967 Yıllığı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü Plânlama Şubesi Yayınları

--- 1968-1969 Yıllığı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü Plânlama Şubesi Yayınları

--- 1970-1971 Yıllığı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü Plânlama Şubesi Yayınları

--- 1973-1974 Yıllığı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü Plânlama Şubesi Yayınları

ÖKSÜZOĞLU, A. F. ve diğerleri (2004). Eğitim Tarihi Temelleri. Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

ÖNSOY, R. (1998). Üniversitelerimiz ve Öğretmen Yetiştirme. Milli Eğitim Dergisi. Sayı:139, s.(18-20.)

ÖZÇINAR, A. G. (2006). Kastamonu Mekteb-i İdadi Binası Restorasyon Önerisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Haziran, Ankara

ÖZTÜRK, C. (1996). Türkiye’de Dünden Bugüne Öğretmen Yetiştiren Kurumlar. İstanbul: M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Yayınları

ŞAHİN, M. (1998). İlköğretimde Öğretmen Yetiştirme Süreleri ve Sayılarının Artırılması. Milli Eğitim Dergisi. Sayı 137. s(91-99).

TÜİK (2006). İllere Göre Şehir ve Köy Nüfusu ve Yıllık Nüfus Artış Hızı, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu, www.die.gov.tr/nufus sayimi/2000tablo3.xls

ÜSTÜNER, M. (2004). Geçmişten Günümüze Türk Eğitim Sisteminde Öğretmen Yetiştirme ve Günümüz Sorunları. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:5 Sayı:7 Dönem: Bahar. Malatya.

YILMAN, M. ve diğerleri (2006). Eğitim Tarihi Temelleri. Eğitim Bilimlerine Giriş. Ankara: Pegema Yayıncılık.

YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu). (1998) Cumhuriyet Döneminde Öğretmen Yetiştirmenin Tarihi Gelişimi. Eğitim Fakülteleri Öğretmen Yetiştirme Programlarının Yeniden Düzenlenmesi İle İlgili Rapor, Ankara

1967 Kastamonu İl Yıllığı (1968). Ankara: Ulusal Basımevi

1973 Kastamonu İl Yıllığı (1973). Ankara: Yarı Açık Cezaevi Matbaası

YAPILAN GÖRÜŞMELER

1. Mustafa Eski Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nda görev yapmış daha sonra okulun gelişim evresindeki tüm okullarda öğretmen ve idareci olarak görev yapmıştır. Halen Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapmaktadır.

2. Münevver Kaykanacı Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’ndan mezun olmuş, daha sonra okulun tüm gelişim evrelerinde görev yapmıştır. Halen Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapmaktadır.

3. İbrahim Tozan Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nda görev yapmış daha sonra okulun gelişim evresindeki tüm okullarda öğretmen ve idareci olarak görev yapmıştır. Halen Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapmaktadır.

4. İsmail Eski Kastamonu Eğitim Enstitüsü ve Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’nda matematik öğretmeni ve idareci olarak görev yapmıştır. Halen Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapmaktadır.

5. Muzaffer Kartal 1971-75 yılları arasında Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu’nun ilk erkek öğrencilerinden ve okulun bir dönem öğrenci örgütü başkanlığı yapmış. 1976-78 yılları arasında Kastamonu Eğitim Enstitüsü’nde okumuş, fakat öğrenimini Kütahya Eğitim Enstitüsü’nde tamamlamıştır.

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Eski Binası

Kız İlköğretmen Okulu öğrencileri müzik dersinde

Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu yemekhanesinde bir grup öğrenci

Eğitim Şefi Münevver Kaykanacı ve Bir Grup Öğrenci Okul Bahçesinde

Kastamonu Eğitim Enstitüsü Tarım Dersi

Kastamonu Eğitim Yüksekokulu 1987-1988 Yılı Eğitici Kadrosu

Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’nda Bir Grup Öğretmen

Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Öğretmen ve Öğrencileri Bir Piknikte

Öğretmenler;Hüseyin Torun, Emin Baydil, Mehmet Doğru ve Bir Grup Öğrenci Okul Bahçesinde

Kastamonu Eğitim Yüksekokulu’nda Düzenlenen Bir Etkinlik

Bir Grup Öğrenci Okul Bahçesinde

Benzer Belgeler