• Sonuç bulunamadı

KADIN İSİMLERİ

2.2.10. Sosyal Düzen Davaları

Sayfa: 81 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Yalnızçam köyünde ikamet eder iken vefat eden Gartıoğlu Hüseyin ibn-i Mustafa’nın mallarının zevcesi İbrahim kızı Fatma ile büyük oğlu Hüseyin ve Abdülkadir ile büyük kızları Ayşe ve Emine’ye intikal edeceğini gösteren Hicri10 Şaban 1271, Miladi 3 Mayıs 1855 tarihli tereke hükmüdür.

Sayfa: 81 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Kapulu köyünde yaşayan Recep oğlu Halil’in vefat etmesi üzerine mallarının zevcesi Hacı Mehmet kızı Hatice ile büyük oğlu Recep ve küçük oğlu Mehmet ve büyük kızı Hatice ve küçük kızı Fatma’ya şer’i hükümler ile küçük çocuklarına bir vasi atanarak intikalini gösteren Hicri 10 Şaban 1271, Miladi 28 Nisan 1855 tarihli tereke hükmüdür.

Sayfa: 82 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerindenKapuluköyünde ikamet eden Ruşen oğlu Mehmet ibn-i Hasan’ın vefatı ile düzenlenen ve mallarının zevcesi Mustafa kızı Hatice ile küçük oğlu Hasan ve küçük kızları Meryem, Ayşe ve Emine’ye bir vasi tayin edilerek şer’i hükümler dağıtılacağını gösteren Hicri 11 Şaban 1271, Miladi 29 Nisan 1855 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 82 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Hacıreis Mahallesi’nde ikamet ederken vefat eden Zafer Hüseyin oğlu Hasan ibn-i Hüseyin’in mallarının zevcesi Hacı Salih kızı İsmihan ile büyük oğlu Hüseyin ve küçük kızları Fatma, Ayşe ve Havva’ya bir vasi tayin edilerek dağıtıldığını gösteren Hicri 7 Şevval 1271, Miladi 23 Haziran 1855 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 83 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Körsöğüt köyü sakinlerinden iken vefat eden Gürancı oğlu Ahmet ibn-i Abdullah’ın malları taksim edilmeden önce kardeşi Hüseyin’e olan yüz seksen kuruşluk borcun takdim edilmesinden sonra kalan mallarının zevcesi Musa kızı Medine ile küçük kızı Ayşe ve öz kardeşleri Mehmet ve Ali ile diğer kardeşleri Ahmet oğlu Ayşe, Rukiye ve Ümmüayşe arasında bir vasi tayin olunarak paylaşılmasını gösteren Hicri 13 Şaban 1271, Miladi 1 Mayıs 1855 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 83 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Demirci köyünde ikamet ederken vefat eden Mustafa kızı Saliha’nın mallarının Mehmet, Halil ve Ahmet ile diğer büyük kardeşleri Hüseyin ve Ayşe’ye intikalini gösteren Hicri 15 Şaban 1271, Miladi 3 Mayıs 1855 tarihli tereke hükmüdür.

Sayfa: 83 Sıra No: 3

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerindenYalnızçam köyünde ikamet ederken vefat eden Nebi Kocaoğlu Hüseyin ibn-i Hasan’ın mallarının zevcesi Ahmet oğlu Ayşe ile küçük oğulları Nebi, Mustafa ve Hüseyin ile öz kardeşi Hasan’a intikal ettiğini gösteren Hicri 17 Şaban 1271, Miladi 5 Mayıs 1855 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 84 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Dinekköyünde vefat eden Turnacıoğlu Halil ibn-i İbrahim’in mallarının zevcesi Süleyman kızı Elif ile küçük oğlu Mustafa ve Halil oğlu İbrahim ve Ali kızı Ayşe’ye intikalini gösteren Hicri 15 Şevval 1271, Miladi 1 Temmuz 1855 tarihli tereke hükmüdür.

Sayfa: 84 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Ay Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden Batros kızı Mariyam’ın mallarının büyük oğulları Karabet ve Kigork ile küçük oğlu

Sayfa: 85 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Yenice Mahallesi sakinlerinden Hacı Ahmet ibn-i Süleyman’ın Kutu Mehmet Ağa İbni İbrahim’e vekâlet vererek ve öz kardeşi Mustafa Ağa’nın bizzat satışta bulunarak Zapooğlu İsmail ibn-i İbrahim bin Halil’den miras olarak aldıkları Gedik Mahallesi’nde bir tarafı Ethem’in evi ile bitişik, bir tarafı Lenk İbrahim’in evi ile bitişik diğer tarafları ise yola bakan üst katta üç ve alt katta dört odalı avlulu evlerini ve bir miktar arsalarını Hafız Mustafa Efendi’ye üç bin yüz elli kuruşa parayı peşin ve elden alarak, şahitler huzurunda sattıklarını gösteren satış akdidir.(H. 5 Şevval 1271, M. 21 Haziran 1855)

Sayfa: 85 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü Mahallatı’nın Karabaşlı Mahallesi sakinlerinden Çiçekbaşı Hacı İbrahim ibn-i Mustafa’nın Sultani Çarşısı’nda bulunan dükkânını ve dükkânının bütün gelirlerini eşi Cafer kızı Rabia’ya herhangi bir ücret talep etmeden şahitler huzurunda devrettiğini gösteren satış akdidir. (H. 9 Ramazan 1271, M. 26 Mayıs 1855)

Sayfa: 85 Sıra No: 3

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Karadat köyü sakinlerinden iken belge tarihinden sekiz sene önce vefat eden Mustafa bin Abdullah’ın malları tahrir ve taksim olunarak eşine düşen hissesi yine sekiz sene önce verilmiş ancak yaşayıp yaşamadığı belli olmayan kardeşi Abdullah’a hissesi verilemediği için adı geçen kardeşe düşen beş yüz kuruşun Beytü’l-Mal Vekili olan Hüseyin Bey’e teslim edildiğini gösteren belge.( H. 1 Muharrem 1272, M. 13 Eylül 1855)

Sayfa: 86 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın An-asl Harameyn Aşireti üyelerinden ve Çongar Ahalisinden Şeyh Baba Yusuf Mahallesi’nde ikamet ederken vefat eden Molla Osman Hoca ibn-i Abdullah’ın zevcesi Ali kızı Ayşe’den başka varisi olmadığından borçları ödendikten sonra kalan meblağdan eşine ödenen beş yüz yirmi yedi kuruş otuz para ödendikten sonra geriye

kalan bin beş yüz seksen üç kuruş on paranın Beytü’l-Mal Vekili olan Hüseyin Bey’e teslim edildiğini gösteren tereke kaydıdır. ( H. 15 Rebiul Evvel 1272, M.25 Kasım 1855)

Sayfa: 87 Sıra No: 1

Mudurnu Mahallelerinden İmaret Mahallesi sakinlerinden Mustafa kızı Salime’nin Hacı İbrahim oğlu İbrahim’inde katılmasıyla meclis-i şer’i şerife teşrifleri ile “Nallıhan Kazası Müftüsü iken vefat eden eşim Abdüsselam Efendi ile benim oğlum Abdülvahid küçük olduğundan vasisi benimdir” deyip “Sivrihisar Günyüzü’nde vefat eden Hekimoğlu İsmail bin İbrahim bin Halil bin Ali, Abdulvahid’in öz kardeşidir bundan dolayı alacağım olan elli kuruşla beraber oğluma isabet eden mirasında eda ve teslimini” isteyip şahitler huzurunda babası annesi ve dedesinin isimleriyle ispatladıktan sonra dava açtığını ayrıca kendi veraseti içinde el-hac Osman Efendi ibn-i Osman’ı vasi tayin ettiğini gösteren belgedir. (H. 11 Rebiul Evvel 1272, M. 21 Kasım 1855)

Sayfa: 87 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü Mahallelerinden Demirci Mahallesi sakini iken vefat eden Süleyman bin Abdullah’ın veraseti küçük oğlu Abdullah’a intikal etmesine rağmen hali hazırda vasi bulunamadığı için dedesi el-Hac İbrahim bin Abdullah’ın vasi tayin edilmesi üzerine veraseti olan dokuz bin yedi yüz doksan dört kuruşun dedesi el-Hac İbrahim bin Abdullah’a teslimini gösteren hükümdür.(H. 1-10 Rebiülahir 1272, M. 11-21 Aralık 1855)

Sayfa: 88 Sıra No: 1

Divan-ı Hümayun’dan Sivrihisar Kazası müdürüne, Yörük ve Günyüzü naiplerine ve o bölgedeki tüm müdür, aza, bey ve ağalara Osmanlı Devleti’nin bir sulh anlaşması yaptığı için daha önceden kurulan asakir-i avniyeye gerek kalmadığını, evvelce buraya yazılanlara ruhsat verilmesini bundan sonra da kayıt alınmamasını ve bunun bildirilmesi için top olan yerlerde bir gün beş top atışını, olmayan yerlerde ilan ile bildirilmesini emreden buyruldudur. (H. 16 Şaban 1272, M. 22 Nisan 1856)

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Şeyh Baba Yusuf Mahallesi’nde ikamet eden Ayşe bint-i el-Hac Mustafa vekili olarak ve şahitlerle beraber, Mahmut bin Osman’ın ve aynı anneden olma kardeşi Çalıkzade Mehmet Reşit Efendi’nin de teşrifleriyle, Ayşe bint-i el-Hac Mustafa’nın annesi Zeynep bint-i el-Hac Sefer bin Mehmet ile yukarıda adı geçen Mehmet Reşit Efendi’nin babası evli iken vefat etmesiyle mirasları, bir payı el-Hac Süleyman Efendiye, iki payı Mehmet Reşit Efendi’ye, bir payı da Ayşe’ye verdiğini ancak bir hayli eşya terekesi olduğundan sulh paylaşımı için üç yüz kuruş vererek Ayşe ile Mehmet Reşit Efendi aralarında anlaştıklarını bildiren belgedir.(H. 5 Cemaziyelevvel1272, M. 13 Ocak 1856)

Sayfa: 89 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Tahtalı Mahallesinde ikamet ederken vefat eden Begos oğlu Ovannis veled-i Arslan, vefatından on sene evvel şahitler huzurunda tüm mal varlığım eşim Eşkin bint-iArtin’indir demiştir ancak buna rağmen naib el-Hac İsmail Efendi zamanında bunu ikrar etmek isteyen Eşkin bint-i Artin’den aynı şahitleri istemişlerdir fakat şahitlerin kimisi vefat etmiş kimisi taşınmıştır ayrıca Onnik oğlu Karabet veled-i Ovannis yalancı şahitlerle mirastan pay almıştır. Bunun üzerine durum kalan şahitlerle ispatlanarak Ovannis’ten bin kuruş talep için açılan dava hükmüdür.(H. 1-7 Cemaziyelevvel 1272, M. 8-15 Ocak 1856)

Sayfa: 90 Sıra No: 1

Ankara Sancağı’nın Sivrihisar Kazası mahallelerinden Hacı Hasan Mahallesi sakinlerinden sandık emini Hacı Ali Efendi bin Mehmet’in Emin’ü-l Mikail Hazretlerinin inşa ettirdiği camiye bin kuruş vakfettiğini bu paranın caminin ihtiyaçları için karşılanmasını, caminin imamı olan Mehmet Efendi’nin ise vakfın işlerini yapmakla görevlendirildiğini bildiren vakfiye hükmüdür. (H. 30 Ramazan 1272,M. 4 Haziran 1856 )

Sayfa: 90 Sıra No: 2

Kassabların kabul edilen kefilleriyle beraber, yazın ve kışın dahi kassablık yapacaklarına dair taahhüdle beraber sicill-i mahfuza kayıt yapıldığını gösteren hükümdür. ( H. 29 Zilka’ade 1272, M. 1 Ağustos 1856 )

Sayfa: 91 Sıra No: 1

Muhtemelen Vakfiyye hükmü olmakla beraber yarıda kesilmiştir.

Sayfa: 92

Boş

Sayfa: 93 Sıra No: 1

Mevlana İzzettin Efendi’nin kadı olarak atandığını bildiren tayin emridir.

H. 15 Ramazan 1272, M. 20 Mayıs 1856

Sayfa: 93 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Körsöğüt köyü sakini iken vefat eden Kara Süleyman bin Mahmut’un mallarının büyük oğlu Hasan ve bir vasi tayini ile küçük oğlu Mahmut ile büyük kızları Ayşe ve Kezban’a intikalini gösteren H. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 93 Sıra No: 3

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Körsöğüt köyünde ikamet ederken vefat eden Çavuş Hüseyin bin Abdullah’ın mallarının zevcesi Meryem bint-i Mehmet ile bir vasi ile küçük kızı Havva ve kardeşi Mustafa’ya intikal ettiğini belirten H. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 94 Sıra No: 1

Sivrihisar Günyüzü köylerinden Körsöğüt köyünde sakin iken vefat eden Aynagöz Hasan bin Osman’ın mallarının zevcesi Emine bint-i Osman ile vasi tayin edilerek küçük oğlu Hasan ve küçük kızı Fatma’ya intikalini belirten H. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Demrek köyünde sakin iken vefat eden Molla Hüseyin bin Mustafa’nın mallarının zevcesi Ayşe bint-i Ali ile vasi tayiniyle küçük kızı Cennet ve kardeşleri Mehmet ve Hasan ile kız kardeşleri Emine ve Fatma’ya intikalini gösteren H. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 95 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Demirci köyü sakinlerinden iken vefat eden Kahramanoğlu Mustafa bin Abdullah’ın mallarının oğulları Mehmet, Ahmet, Molla Halil ve Hüseyin ile büyük kızı Ayşe’ye intikal ettikten sonra vefat eden Mehmet ve Ahmet’ın verasetleri Hüseyin ve Ayşe’ye intikalini gösteren H. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 95 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Demirci karyesi sakinlerinden iken vefat eden Sağır Alioğlu Hüseyin bin Ali’nin mallarının kardeşleri Hasan ve Fatma’ya intikalini gösteren H. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 96 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Körsöğüt köyünde yaşarken vefat eden Ciban Mustafa bin İbrahim’in malları zevcesi Ayşe bint-i Mustafa ile küçük oğulları İbrahim ve Mustafa ile büyük kızı Ayşe ve küçük kızları Meryem ve Ayşe’ye intikalini, ayrıca vasi olarak da anneleri Ayşe Hatun tayin edilmesini belirtenH. Zilkade 1272, M. Temmuz / Ağustos 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 96 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü Kazasına bağlı Ahiler köyünde ikamet ederken vefat eden Battal Ağa ibn-i Mehmet bin Abdullah’ın mallarının zevceleri Fatma bint-i Mehmet ve Hanım bint-i Ebubekir ile büyük kızları Telli ve Elif ile küçük oğulları İbrahim, Hüseyin, Ebubekir ve Battal ile büyük oğulları Hüseyin, Battal ve Ahmet’e intikal eden malların

vasisi büyük oğulları Hüseyin tayin edilmesini gösteren H. 12 Şevval 1272, M. 16 Haziran 1856 tarihli tereke kaydıdır.

Sayfa: 97, 98, 99, 100 Boş Sayfa: 101

Sıra No: 1

Katip Mehmet İzzettin’in Sivrihisar’dan Safranbolu’ya gideceğini defterde bazı kassamların kaydını yapamayacağını ve Katip Hacı Hüseyin Efendi’yi kayıt yapması için tembihlediğini ve bu kayıtlar için üç sayfa boş bıraktığını bildiren belge.( H. 24 Rebiulahir 1272, M. 3 Ocak 1856)

Sayfa: 102 Sıra No: 1

Belmescid ahalisinden olup Sivrihisar’ın Günyüzü’ne tȃbi Hortu köyünde sakin iken vefat eden Gerdanoğlu el-Hac Halil bin Abdullah’a on yedi bin yüz otuz bir kuruşluk verasetinin taksim ile vekili Mehmet Ağa’ya iki bin yüz kırk bir kuruş on bir para, zevcesi Saime bint-i Ahmet’e sekiz bin beş yüz altmış beş kuruş, büyük kızı Nefise’ye altı bin dört yüz yirmi dört kuruş beş parasının verildiğini ve bunları taksim edenin azȃ-yı meclis huzurunda vekil Mehmet Ağa’nın yaptığını gösteren tereke hükmüdür. ( H. 24 Muharrem 1273, M. 24 Eylül 1856)

Sayfa: 102 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Sarıkavak köyü sakinlerinden iken vefat eden Ketecioğlu Mehmet bin Hüseyin’in mallarının zevcesi Emine bint-i Mehmet ile yine vasisi Emine Hatun olan küçük kızı Ümmügülsüm ve öz kardeşi Mustafa ile Hadice’ye intikalini gösteren tereke hükmüdür. ( tarih yok)

Sayfa: 102 Sıra No: 3

Sivrihisar’ın Günyüzü kazasında ikamet edip, askerlik için Trabzon’a giden ve orada şehit olan askerleri teyit etmek için dikkatli bir şekilde o askerlerin tahlil ve kayıtlarını isteyen Anadolu Kadı’sı Beşçizade Es-Seyit Mehmet’in gönderdiği belge. (H. 1-10 Muharrem 1273, M.1-10 Eylül 1856)

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Yenice Mahallesi sakinlerinden Mustafa ibn-i el-Hac Süleyman ile Fatıma Şerife bint-i Hasan bin Mehmet’in davasıdır ki bu dava altmış bir senesinde Hac’da olan babanın vefat etmesiyle başlamıştır. Baba vefatıyla annesi Raziye bint-i İbrahim’e, kendisi küçük olduğunda vasisi Hasan Bey ibn-i Mehmet’e mallar intikal etmiştir ki o anda beş bin kuruşu ve beş adet dükkânı bulunmaktaydı annesi dükkânları on adete çıkarmıştır ve Raziye Hatun’un vefatıyla dükkanları kızı Fatma almıştır. Bu on adet dükkânın dördünü beş bin yedi yüz elli kuruşa el-Hac Osman’a, üçünü sekiz bin iki yüz elli kuruşa el-Hac İbrahim’e satmış ve kalan üçü Fatıma Hatun’un beyliğinde devam etmiştir. O zamanda Molla Mustafa’nın açtığı dava ile verasetin on altı hissesinden yedi hissesinin istemesiyle Fatıma Hatun Molla Mustafa’ya hissesi karşılığı on bin kuruş vermiştir ve dükkânlar Fatıma Hatun’da kalmaya devam etmiştir ve o anda aklı bȃliğ olan Molla Mustafa’da onaylayıp susmuştur lakin şu anda ki dava yine Molla Mustafa’nın açtığı verasetten hak isteme davasıdır.( H. 11 Safer 1273, M. 11 Ekim 1856)

Sayfa: 103 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü Mahallesine bağlı Çubuk Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden Çavuşoğlu Yusuf bin İbrahim’in mallarının zevcesi Fatıma bint-i Süleyman ile küçük kızı Hatice ve amcazadeleri Mustafa ve Hatice’ye intikalini ve küçük olanların vasisinin annesi Fatma Hatun olduğunu belirten tereke hükmüdür. ( H. 17 Safer 1273 , M17 Ekim 1856 )

Sayfa: 104 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Hortu köyü sakini iken vefat eden Sefer bin İbrahim’in malları zevcesi Mani bint-i Mahmut ile büyük kızı Kezban ve küçük kızı Ayşe ve küçük oğulları Ali, Mahmut ve Mehmet ile küçük oğlu İbrahim’e intikal ederken İbrahim’in vefatıyla yukarda diğer adı geçen kişilere intikalini belirleyen tereke hükmüdür. ( H. 25 Safer 1273, M. 25 Ekim 1856)

Sayfa: 104 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü Kazasına bağlı Demirci köyünde ikamet ederken vefat eden İbrahim bin Ahmet’in mallarının zevcesi Halime bint-i Mustafa ile küçük kızları Ayşe ve Sekine bint-i Ali babası Ahmet bin İbrahim’e intikalini gösteren tereke hükmüdür. ( H. 25 Safer 1273, M. 25 Ekim 1856)

Sayfa: 105 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Yenice Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden Yusuf bin İsmail’in malları zevcesi Fatma bint-i Mustafa ile küçük kızları Ayşe ve Ümmügülsüm ve büyük oğulları Mehmet ve İsmail’e intikalini ancak Mehmet’in orada bulunamayışından onun hissesinin de öz kardeşi İsmail’in beyliğine verildiğini gösteren tereke hükmüdür. (H. 25 Safer 1273, M. 25 Ekim 1856)

Sayfa: 105 Sıra No: 2

Sivrihisar Günyüzü Kuraları’ndan Koçaş karyesi sakinlerinden iken vefat eden Molla Ahmet bin Hasan’ın mallarının zevcesi Halime bint-i İsmail ile büyük kızları Ayşe ve Sultan ile büyük oğlu Mustafa’ya intikalini gösteren tereke kaydıdır. (H. 20 Muharrem 1273, M. 20 Eylül 1856)

Sayfa: 105 Sıra No: 3

Sivrihisar’ın Çubuk Mahallesi sakinlerinden Katırcıoğlu İsa bin Abdullah’ın vefatıyla mallarının zevceleri Kezban ve Hatice ile büyük kızı İsmihan ve vasisi amcası olan küçük kızı Fatma ve yine vasileri amcaları olan küçük oğulları Mahmut ve Süleyman’a intikalini belirten tereke kaydıdır. ( H. 27 Safer 1273, M. 27 Ekim 1856)

Sayfa: 106 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Kethüda Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden Mustafa bin Abdullah’ın mallarının zevcesi Rukiye bint-i İsmail ile büyük kızı Ayşe ve büyük oğulları İbrahim, İsmail, Mehmet Ali’ye intikal ettiğini ancak İbrahim’in de vefatıyla hissesinin annesi ve zevcesi Zeynep bint-i Süleyman ile küçük oğlu Mustafa’ya intikalini belirten tereke kaydıdır. (H. 7 Safer 1272, M. 7 Ekim 1856)

Sivrihisar’ın Yenice Mahallesinde ikamet eden Esma bint-i İbrahim bin İsmail’in, bir tarafı Zaimoğlu Deli Mehmet ve Karabıçakoğlu Bekir ve bir taraftan Deynek Mustafa ve diğer tarafı da Kadıoğlu Ali bağına bakan ve babası İbrahim’in üç dönümlük üzüm bağının kocası tarafından izinsiz beş yüz kuruşa Hüseyin Ağa’ya sattığını ancak kocası Ali bin Osman’ın ise izinsiz sattığını kabul ettiğini ancak daha sonradan bunu itiraf edip zevcesi Esma Hatun’a parayı verdiğini şahitlerle kanıtladığını belirten hükümdür.( H. 15 Safer 1273, M. 15 Ekim 1856)

Sayfa: 106 Sıra No: 3

Sivrihisar mahallelerinden Cami-i Kebir Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden Osman bin İsmail’in mallarının zevcesi Neslihan bint-i Mustafa ile yine vasisi Neslihan Hatun olmakla beraber küçük kızı Ümmühannam’a intikalini gösteren tereke kaydıdır. ( H. 1 Rebiulevvel 1273, M. 30 Ekim 1856)

Sayfa: 107 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Yenice Mahallesi’nde ikamet ederken vefat eden Hacı Ömer bin Mehmet’in kardeşi Süleyman ve ailesinin yok olması olmasıyla verasetin zevcesi Ayşe bint-i İbrahim ve küçük kızı emine ve kardeşi Süleyman’a intikalini gösteren tereke kaydıdır.( H. 1 Rebiulevvel 1273, M. 30 Ekim 1856)

Sayfa: 107 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Babadat köyünde sakin iken vefat eden Halil bin İbrahim’in mallarının zevcesi Hatice bint-i Süleyman ile vasisi yine anneleri Hatice Hatun olmakla birlikte küçük kızı Emine ve küçük oğulları Hasan ve İbrahim ve Emin’e intikalini gösteren tereke hükmüdür. (H. 5 Rebiulevvel 1273, M. 3 Kasım 1856)

Sayfa: 108 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden İmikler köyünde sakin iken vefat eden Mustafa bin Osman’in mallarının zevcesi Fatma bint-i Halil’e intikalini gösteren tereke hükmüdür. ( H. 5 Rebiülevvel 1273, M. 3 Kasım 1856)

Sayfa: 108 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Memik köyünde sakin iken vefat eden Hüseyin bin Hasan’ın mallarının zevcesi Ayşe bint-i Hüseyin ile Küçük kızı Hatice ve amcaoğulları Salih, Mehmet, Hasan, Mustafa, Osman’a intikalini ayrıca küçüğünde vasisinin annesi Ayşe olduğunu gösteren tereke kaydıdır. ( H. 5 Rebiülevvel 1273, M. 3 Kasım 1856)

Sayfa: 109 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Karaçam Mahallesi’nde sakin iken vefat eden Karatekeli Aşireti’nden Musa bin Mehmet’in mallarının öz kardeşi Mehmet Ali’ye geçtiğini belirten tereke hükmüdür. ( H. 11 Rebiülevvel 1273, M. 9 Kasım 1856)

Sayfa: 109 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Karacakaya köyünde sakin iken vefat eden Turnacı Memiş bin Ömer’in mallarının zevcesi Emine bint-i İsmail ile küçük oğulları Ömer, Mustafa, İsmail ve Mehmet’e intikalini gösteren tereke kaydıdır. ( H. 3 Rebiüssani 1273, M. ? )

Sayfa: 109 Sıra No: 3

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Karadat köyünde sakin iken vefat eden el-Hac Osman ibn-i Ahmet’in mallarının zevcesi Zeliha bint-i Abdullah ile küçük kızları Hatice, Kezban ve Fatma ile Küçük oğulları Ahmet, Mehmet ve Ali’ye intikalini gösteren tereke hükmüdür.(H. 13 Rebiülevvel 1273, M. 11 Kasım 1856)

Sayfa: 110 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü köylerinden Memik köyünde ikamet ederken Hicaz sınırlarında vefat eden el-Hac Mehmet bin İsmail’in mallarının zevcesi Ayşe bint-i Ali ile büyük kızı Emine ile vasisi annesi olan küçük oğlu Ali’ye intikalini gösteren tereke hükmüdür. (H. 12 Rebiülevvel 1273, M. 10 Kasım 1856)

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Kubbeli Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden el-Hac Halil bin Osman’ın mallarının zevcesi Zeynep bint-i Osman Efendi ile küçük kızı Fatma ve küçük oğlu Mehmet ve Osman’a intikalini gösteren tereke kaydıdır.(H. 19 Rebiülevvel 1273, M. 17 Kasım 1856)

Sayfa: 111 Sıra No: 3

Sivrihisar mahallelerinden Demirci Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden Hacı Mehmet bin Abdullah’ın mallarının oğulları el-Hac Ömer ve Süleyman’a intikal eder iken el-Hac Ömer’in Hicaz mevkiinde vefatıyla hissesinin zevcesi Hatice bint-i Hacı Bekir ve küçük oğlu Mehmet Emin’e intikal ettiğini belirten tereke hükmüdür. ( H. 13 Rebiülahir 1273, M. 11 Aralık 1856)

Sayfa: 112 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Karabaşlı Mahallesi sakinelerinden Mediha bint-i Mahmut bbint-in Mehmet, Ahmet Zbint-iyaeddbint-in mahzarında bbint-ir tarafı Çbint-içekbaşoğlu Mahmut, bir tarafı Köseoğlu Ömer, bir tarafı Fazlı Beşeoğlu Hacı Mehmet ve diğer tarafı caddeye bakan müştemilatıyla oturduğum menzili ayrıca içinde olan evaninühas ve kaffe-i eşyam ile yaylak mülküm Ahmet Ziyaeddin’indir, dediği hükümdür. Ayrıca yine aynı mahalleden Hatice bint-i Mahmut bin Mehmet’inde mallarını vakfettiğine dair hükümdür.( H. 9 Rebiülahir 1273, M. 7 Kasım 1856)

Sayfa: 112 Sıra No: 2

Sivrihisar’ın Mihallıçık mahallelerinden Sarıköy’de sakin iken vefat eden Ali bin Mehmet ibn-i Ali’nin mallarının zevceleri Zeliha bint-i Yusuf ve Hatice bint-i Mustafa ile küçük kızları Tevhide, Hamide ve küçük oğlu Mehmet’e intikalini gösteren tereke kaydıdır. ( H. 12 Şaban 1273, M. 7 Nisan 1857)

Sayfa: 113 Sıra No: 1

Sivrihisar’ın Günyüzü mahallelerinden Cami-i Kebir Mahallesi sakinlerinden iken vefat eden İbrahim bin el-Hac Mustafa’nın mallarının zevcesi Fatıma bint-i Mustafa ile büyük

Benzer Belgeler