• Sonuç bulunamadı

Çağın Ltd.’e ait Apartman Tipi Toplu Konut Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, proje çalışma grubu tarafından Aralık 2019 tarihinden itibaren hazırlanmaya başlanmıştır. Rapor, Çevre Yasası – Çevresel Etki Değerlendirmesi Tüzüğü ve Çevre Koruma Dairesi’nden alınan soru formatı dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Bölüm I’de projenin tanımı ve amacı, Bölüm II’de seçilen yerin konumu, Bölüm III’te projenin ekonomik ve sosyal boyutları, Bölüm IV’te projeden etkilenecek alanın belirlenmesi ve bu alan içindeki mevcut çevresel özellikler, Bölüm V’te projenin tanımlanan alan üzerindeki etkileri ve alınacak önlemler, Bölüm VI’da Halkın Katılımı toplantısı hakkında yapılan çalışmalar, Bölüm VII’de proje alternatifleri, Bölüm VIII İzleme programı açıklanmıştır.

Çağın Ltd.’e ait Apartman Tipi Toplu Konut Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu teknik olmayan sonuçları aşağıdaki gibidir;

Çağın Ltd.’e ait Apartman Tipi Toplu Konut Projesi, İskele Kazası, Ötüken Köyü, Pafta/Harita S31-C-03-B-2-C & S31-C-03-B-2-D, 65, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 numaralı parseller üzerinde yer almaktadır. Arazi toplam alanı 59065.51 m2’dir.

Proje alanı içerisinde kuru tarım yapılmaktadır.

Eski eserler ve Müzeler Dairesi’nin arazide yapmış olduğu çalışmada, 115 numaralı parselin uç kısmında 3 ayrı noktada eski eser kalıntısı tespit edilmiştir. Daha sonra proje, Anıtlar Yüksek Kurulu’nda görüşülmüş ve gerekli revizyonlar yapılmıştır.

Arazi yakın çevresinde toprak yol, tarım yapılan araziler, sera ve konutlar bulunmaktadır.

Proje kapsamında, A, B1, B2, C1, C2, C3, D1, D2, D3, E1,E2, E3 tiplerinde apartman blokları, F tipinde dükkanların bulunduğu blok, A1, A2, A3 tiplerinde ise havuzlar tasarlanmıştır. Ayrıca,

89

proje kapsamında, atıksu arıtma tesisi, merkezi çöp odaları yer alacaktır. A blok, Zemin+13 kat, B1-B2 blokları Zemin+14 kat, C1-C2-C3 blokları Zemin+15 kat, D1-D2-D3 blokları Zemin+14 kat, E1-E2-E3 blokları Zemin+7 kat olarak tasarlanmıştır. Genel toplamda 1553 daire kullanıma açılmış olacaktır.

Çevresel Gürültü Değerlendirmesi ve Yönetimi Tüzüğü’ne göre alan, Hassasiyet Seviyesi II bölgesine girmektedir. İnşaat süresince ve dairelerin kullanımı sırasında limit değerlere uyum esastır.

Proje alanı ile ilgili, 5 Ekim 2021, 21/113 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan AYK kararı verilmiştir. Alınan kararda, 115 numaralı parselin uç kısmında yer alan kalıntıların çıktığı üç adet sondaj çukurunun yer aldığı parsel sınırından 15 m her yöne koruma sınırı bırakılması ve temel çukurlarının Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nden bir arkeolog gözetiminde kazılması, herhangi bir şekilde eski esere rastlanması durumunda 60/94 sayılı Eski Eserler Yasası’nın ilgili maddelerine uyulması koşulları ile sunulan projenin onaylandığı yazılmıştır.

Jeoloji ve Maden Dairesi’nden alınan görüşe (Ek 4) göre, C blokların yer alacağı alanda oturmaya bağlı sorunların yaşanacağı, D bloklta ise zeminde taşıma ve oturma problemleri olacağı belirtilmiştir. C ve D bloklarının yer alacağı alanda taşıma gücü ve oturma problemlerinin ortadan kaldırılması için gerekli önlemler alınarak, Zemin değerlendirme raporunda belirtilen önlemlerin uygulanması koşulunu vermiştir. Söz konusu Zemin değerlendirme raporu özel bir firma tarafından hazırlanmıştır. Yine Jeoloji ve Maden Dairesi Hidrojeoloji Bölümünden alınan Teknik görüşte (Ek 4/b), toplu konut projesinin atıksular için arıtma kurulması ve bu arıtmanın düzenli bir şekilde kontrolünün yapılması koşulunun sağlanması ve bölgede ivedilikle bir kanalizasyon projesinin hayata geçirilmesi gerektiği yazılmıştır.

Karayolları Dairesi konut projesine ulaşım sağlayan yolun en az 11m genişliğinde standard yol haline getirilmesi şartı konulmuştur.

İnşaat sırasında;

Temel kazıları Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nden bir arkeolog gözetiminde yapılacaktır. Temel ve havuz kazılarından 20353 m3 hafriyat toprağı oluşacaktır. Hafriyat toprağı, İskele Belediyesi’nin göstereceği alana taşınacaktır.

İnşaat süresince arazideki bitkisel toprağın sıyrılması, temel kazıları, arazi içerisinde nakliyesi ve boşaltılması, inşaat araçlarının hareketi, inşaat malzemelerinin alana taşınması, yükleme boşaltma faaliyetlerinden kaynaklı toz oluşumu olacaktır. Toz emisyonunun en aza indirilebilmesi amacıyla raporda belirtilen önlemlerin alınması esastır.

90

~7.8 m3 su ihtiyacı olacaktır. İhtiyaç duyulan su miktarı dışardan tankerle taşınarak sağlanacaktır.

Kullanılan suyun %100’ünün atıksuya dönüşeceği varsayılırsa, ~5 m3/gün evsel atıksu oluşacaktır. Atıksular sızdırmaz tanklarda depolanacaktır. Tank hacmi 20 m3 (3 adet) olacaktır.

Evsel atıksular, 12 günlük periyotlarla vidanjörle çekilecektir.

Atıkların belediye tarafından 3 günde bir toplanacağı düşünülürse, arazinin kuzey sınırına 1 adet 770 lt kapasiteli çöp konteyneri konulması yeterli olacaktır.

Tüm arazi sınırına 1.5-2 m ara ile ağaç dikimi yapılacaktır. Site peyzaj projesi, KTMMOB Peyzaj Mimarları Odasına kayıtlı faal üye tarafından yapılacaktır.

• Apartman bloklarının kullanımı sırasında;

3604 kişilik nüfus artışı gerçekleşecektir.

Bölgedeki araç sayısında artış ve buna bağlı olarak trafikte yoğunluk olacaktır.

719.4 m3’lük su ihtiyacı olacaktır. Site içerisinde su tasarrufu sağlayan ürünlerin kullanımı esastır.

İskele Belediyesinin şartlarına uygun olarak su altyapısı döşenecektir.

720 m3 kapasitesinde evsel atıksu arıtma tesisi kurulacaktır. Arıtma tesisi çamurları, yasa ve tüzüklere uygun olarak bertaraf edilecektir.

18/2012 Çevre Yasası ve kapsamında bulunan tüzüklere uyum esastır.

91

Kaynaklar

18/2012 Çevre Yasası.

AB Bilgi Merkezi, 2022. Arıtılan Atık Suyun Yeniden Kullanımı için AB Destekli Sulama Sistemi Projesi.

Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetimi Tüzüğü.

Arıtma Çamurunun Tarımda Kullanılması Tüzüğü.

Atık Listesi Tüzüğü.

Avcılık Federasyonu, 2020. Avcılık Federasyonu Web sitesi.

Beşergil, B. 2020. Bilsen Beşergil internet sitesi. Doygun su/ Buhar Sıcaklık Tablosu- Metrik Birimler.

Çevre Denetim Tüzüğü.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Tüzüğü.

Çevresel Gürültü Değerlendirilmesi ve Yönetimi Tüzüğü.

Çiçek, B. A. 2020. Gazimağusa- İskele – Yeniboğaziçi İmar Planı (GİYİP) Kıyısal Alan Raporu.

DPÖ, 2011. Nüfus Sayımı ile ilgili Gelişmeler.

DPÖ, 2016. Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçları.

DPÖ, 2020. 2018 yılı Makroekonomik ve Sektörel gelişmeler.

DPÖ, 2020b. GSYİH, Eflasyon ve Döviz ile ilgili Tahminler IV (Pandemi ara dönem 4. Çalışma raporu).

Entegre Katı Atık Yönetim Planı, 2020.

Flora, Fauna ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü.

Flint,P Strwart,P. 1992. The Birds of Cyprus. 2nd edition.

Gazimağusa Kıyı Bildirisi. Şehir Planlama Dairesi - İnternet Sitesi.

Hakyemez, H. Y., Turan, N. ve Sönmez, İ. 2002. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Jeolojisi. T.C. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Jeoloji Etütleri Dairesi raporu, Derleme No: 10608.

Hava Kirliliğinin Kontrolü Tüzüğü.

Hava Kalitesinin Değerlendirilmesi ve Yönetimi Tüzüğü.

Hristov, J., Barreiro-Hurle, J., Salputra, G., Blanco, M., & Witzke, P. (2021). Reuse of treated water in European agriculture: Potential to address water scarcity under climate change. Agricultural Water Management, 251, 106872.

Duman, H. 2017. Arıtılmış Kentsel Atıksuların Sulamada Yeniden Kullanımı; Kayseri Atıksu Arıtma Tesisi Örneği. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uzmanlık Tezi.

92 İller Bankası, 2013. İçmesuyu Tesisler Etüt, Fizibilite ve Projelerinin hazırlanmasına ait Teknik Şartname.

Karataş, B. S. Akkuzu, E. Aşık, Ş. 2005. İzmir Kentsel Arıtılmış Atık Suların Sulamada Kullanım Olanaklarının İncelenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.

Katı Atık Master Planı, 2007.

KKTC Sağlık Bakanlığı, 2020. Hastaneler – Sağlık Ocakları.

KIB-TEK, 2020. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu – İnternet Sitesi.

Master Plan on Solid Waste Management in the Turkish Cypriot Community, 2007. Part B, Component of the Master Plan.

Metcalf & Eddy, 2004. Wastewater Engineering, Treatment and Reuse. Mc Graw Hill, Fourth Edition.

Orman Dairesi, Kantara Orman Bölge Şefliği Fonksiyonel Orman Amenajman Planı.

Salgot, M., & Folch, M. (2018). Wastewater treatment and water reuse. Current Opinion in Environmental Science & Health, 2, 64-74.

Saliba, R., Callieris, R., D’Agostino, D., Roma, R., & Scardigno, A. (2018). Stakeholders’ attitude towards the reuse of treated wastewater for irrigation in Mediterranean agriculture. Agricultural Water Management, 204, 60-68.

Su ve Toprak Kirliliği ve Hava Kalitesinin Korunması Tüzüğü.

Tarım Master Planı, 2017. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı.

Taşçıoğlu, S. 2017. Katı Atıklar. Çağlayan Yayınları.

TUBİTAK, 2007. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahili Akdeniz Foklarının ve Anadolu Kıyısındaki Koloni ile İlişkilerinin Araştırması.

Turizm Gelişim Yasası, 2011.

Türkseven, N. 2019. Birds of Cyprus.

Viney, D. E. An Illustrated Flora of North Cyprus.

93

Ekler

Ek 1. Raporu hazırlayanların özgeçmişleri, sertifikaları ve üyelik belgeleri Ek 2. Koçanlar, Güncel Şirket Evrakları

Ek 3. ÇED Raporu Soru Formatı Daire Görüşleri

Ek 4. Jeoloji ve Maden Dairesi Ek 5. İskele Belediyesi

Ek 6. Karayolları Dairesi Ek 7. Su İşleri Dairesi

Ek 8. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Ek 9. Tarım Dairesi

Ek 10. Orman Dairesi

Ek 11. Polis Genel Müdürlüğü – İtfaiye Birimi Ek 12. Gölge İzdüşüm Çalışması

Ek 13. Gürültü Ölçümü

Ek 14. Vaziyet Planı ve Kesitler