• Sonuç bulunamadı

Deniz ve İç sulardaki canlı türleri; bu türlerin tabii karakteri, ulusal ve uluslararası mevzuatla

BÖLÜM IV. PROJEDEN ETKİLENECEK ALANIN BELİRLENMESİ VE BU ALAN İÇİNDEKİ MEVCUT

IV.2. Fiziksel ve Biyolojik Çevrenin Özellikleri ve Doğal Kaynakların Kullanımı

IV.2.6. Deniz ve İç sulardaki canlı türleri; bu türlerin tabii karakteri, ulusal ve uluslararası mevzuatla

ortamları, bu ortamlar için belirlenen koruma kararları.

Arazinin denize uzaklığı, 0.7 km’dir. Arazi ile deniz arasında Orman alanı, Gazimağusa Karpaz Anayolu, boş parseller ve konutlar bulunmaktadır.

IV.2.7. Toprak Özellikleri ve Kullanım Durumu (Toprağın Fiziksel, kimyasal, biyolojik, arazi kullanım kabiliyeti sınıflaması, erozyon, toprağın mevcut kullanımı).

IV.2.7.1. Toprağın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

KKTC Tarım ve Orman Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Bilimsel ve Teknik İşbirliği ile “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Detaylı Toprak Etüd ve Haritalama Projesi” hazırlanmıştır. Söz konusu çalışmadan alınan Temel Toprak Haritasi ve Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritaları sonraki sayfalarda verilmiştir.

Temel Toprak Haritası’na bakıldığında, alanın yakın çevresinde Ag- Aygün Serisi olduğu görülmektedir. Aygün serisi, aluviyal ana materyale sahip %3-5 eğimli dalgalı topoğrafyalı derin (90-120 cm) topraklardır. Profillerinde iyi gelişmiş bir strüktür cambic B horizonları

36

bulunmaktadır. Nemli renkleri profil boyunca donuk kırmızımsı kahve olup killi tın siltli killi tın tekstürlüdürler.

Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritasına göre, proje alanı II. Sınıf arazi sınıfına girmektedir. Bu araziler, kolayca giderilebilecek hafif şiddette ve sürekli olmayan sınırlayıcı faktörleri içerirler.

Bazı özel tedbirlerin alınmasıyla kolayca işlenebilen arazilerdir. Bu tip arazilerin birinci sınıf arazilerden farkı, hafif meyillilik, orta derecede erozyona maruz kalmak, orta derecede kalın toprağa sahip olmak, ara sıra orta derecede taşkınlara uğramak ve kolay izole edilebilecek orta derecede ıslaklık ihtiva etmek gibi sınırlayıcı faktörlerden bir veya birkaçı olabilir.

37

Harita 5 Proje alanının Temel Toprak Haritası üzerinde gösterimi (1/25000)

38

Harita 6 Proje alanının Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritası üzerinde gösterimi (1/25000)

39

IV.2.7.3. Erozyon

Arazide topoğrafyadan kaynaklı erozyon olması beklenmemektedir.

IV.2.7.4. Arazi Kullanımı

Proje alanı içerisinde kuru tarım yapılmaktadır. Ancak yatırımcı şirket, araziyi toplu konut projesi olarak değerlendirmeyi tercih etmiştir.

Aşağıdaki şekilde, KKTC’ye ait genel arazi varlığının ilçelere göre dağılımı verilmiştir. Açık mavi ile gösterilen kolonlar İskele’deki Tarım arazisi, Orman arazisi, Hali-Mera arazisi, ve kullanılmayan arazi miktarlarını göstermektedir.

Şekil 9 Genel arazi varlığının ilçelere göre dağılımı (Tarım Master Planı, 2017) IV.2.8. Tarım Alanları

Proje alanı kuru tarım arazisi niteliğindedir. Ülkede bulunan tarım arazilerinin %22’si İskele’de yer almaktadır. 2016 yılı verilerine göre, en fazla buğday yetiştiriciliği %43 oranda İskele Bölgesi’nde yapılmıştır. Arma üretimine bakıldığında ise, Kuzey Kıbrıs’taki üretimin %17’sinin İskele’de üretildiği görülmektedir. Yulaf üretimine bakılacak olursa, en fazla yulaf üretimi %68 oranla İskelede yapılmıştır. Patates üretim oranı ise %21’dir (Tarım Master Planı, 2017).

40

Şekil 10 İlçelere göre tarım arazisi dağılımı (Tarım Master Planı, 2017) IV.2.9. Koruma Alanları

• Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB): Proje alanı yakın çevresinde ÖÇKB bulunmamaktadır. Arazinin 2.6 km kuzey doğusunda Pafta/Harita XV.59.W1, 29/1, 29/2 numaralı parsellerde Çevre Koruma Dairesi’ne ait Doğal Hayat Bilgi Merkezi bulunmaktadır.

• Sulak Alanlar: Proje alanı yakın çevresinde Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü kapsamında ilan edilmiş sulak alan bulunmamaktadır.

• Yabani Hayatı Koruma Alanları: Nesli tükenmekte olan kuşların avlanmasını önlemek için adanın kuzey sahil şeridi “Sürekli Av Koruma bölgeleri” olarak korunmaktadır. Proje alanı veya yakın çevresinde konutlar bulunmakta olup, avlanmak yasaktır (KKTC Büyük Av ve İnce Av Haritası, 2021).

• Sit ve Koruma Alanları: Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nden alınan 21 Temmuz 2021 ve 13 Eylül 2021 tarihli görüşe göre, 115 numaralı parselin uç kısmında üç ayrı noktada taşınmaz nitelikli, üzerinde beyaz renkte sıva malzemesi bulunan büyük kesme blok taşlrdan oluşan eski eser kalıntısına rastlanmış olduğu, açılan diğer sondaj çukurlarında ise eski eser kalıntısına rastlanmadığı belirtilmiştir. 115 numaralı parselin uç kısmında yer alan kalıntıların çıktığı 3 adet sondaj çukurunun yer aldığı parsel sınırından 15 m her yöne koruma sınırı bırakılması gerektiği ve Anıtlar Yüksek Kurulu (AYK)’nın görüş ve onayına sunulması gerektiği belirtilmiştir. Bu aşamadan sonra ÇED süreci bekletilmiş proje AYK onayına sunulmuştur. 5 Ekim 2021, 21/113 sayılı Resmi Gazetede AYK kararı yayınlanmıştır (Ek 8). Alınan kararda, 115 numaralı parselin uç kısmında yer alan kalıntıların çıktığı üç adet sondaj çukurunun yer aldığı parsel sınırından 15 m her yöne

41

koruma sınırı bırakılması ve temel çukurlarının Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nden bir arkeolog gözetiminde kazılması, herhangi bir şekilde eski esere rastlanması durumunda 60/94 sayılı Eski Eserler Yasası’nın ilgili maddelerine uyulması koşulları ile sunulan projenin onaylandığı yazılmıştır.

Ayrıca bölgede, birçok tarihi değeri yüksek yerler vardır. Mağusa bölgesinde Tuzla – Yeniboğaziçi – Mormenekşe bölgesinde Salamis Arkeolojik Sit Alanı bulunmaktadır. Yine Tuzla bölgesinde Enkomi Kent Kalıntıları, St. Barnabas Manastırı, St. Barnabas Su Kemeri, St. Barnabas Mezarı, Kral Mezarları bulunmaktadır.

IV.2.10. Orman Alanları; Ağaç türleri, miktarları, kapladığı alan büyüklükleri ve kapalılığı, bunların mevcut ve planlanan koruma ve/veya kullanım amaçları.

Proje yeri, Kantara Orman Bölge Şefliği sınırları içerisinde yer almaktadır. 2013-2022 yıllarını kapsayan 10 yıllık Orman Amenajman Plan verilerine göre Kantara Orman Bölge Şefliği’nin genel sahası 130545.0 hektardır. Genel sahanın 13200.1 hektarı verimli, 21083.6 hektarı bozuk olmak üzere toplam 34283.7 hektarı orman alanı, 96261.3 hektarı ise ormansız yani açık alandır.

Orman Amenajman Planına göre proje alanı 292 No.lu bölmede yer almaktadır. Bu bölmenin toplam alanı 757.9 hektardır. Bölmede orman alanı bulunmamaktadır. Bu bölmenin 757.9 hektarı ormansız alanlardan oluşmaktadır.

292 No.lu bölme içinde bulunan ormansız alanda 22.9 hektar iskan sahası (İs-1, İs-2, İs-3), 735.0 hektar tarım arazisi (Z) bulunmaktadır.

42

Harita 7 Proje Yerinin Orman Haritası Ölçek 1/25000

IV.2.11. Flora ve Fauna; Türler, endemic özellikle lokal endemic bitki türleri alanda doğal olarak yaşayan hayvan türleri, nadir ve nesli tehlikeye düşmüş türler ve bunların alandaki bölünüş yerleri, av hayvanlarının adları ve popülasyonları. Proje faaliyetlerinden etkilenecek canlılar için alınması gereken koruma önlemleri.

Proje yeri ve çevresindeki ekosistemler ve biyotoplar araştırılırken dikkat edilen hususlar şunlardır: Flora, proje yeri içerisinde incelenirken, fauna proje yeri ile birlikte tüm çevresi de dikkate alınarak incelenmiştir. Çevrede ekosistemlerin sağlıklı bir şekilde incelenebilmesi için yapılan araştırmaların en az bir yıl devam etmesi gerekir. Ekibimiz proje yeri ve çevresini Mart 2022 tarihinden itibaren incelemeye almış olduğundan dolayı çevrede bu mevsimde mevcut olan ekosistemler tespit edilmiştir. Bunun dışında geçmiş mevsimlere ait floranın da kurumuş örneklerinden tespit edilmiştir.

43

Flora

Flora tespitleri proje yerinde Mart 2022 tarihinden itibaren yapılmıştır. Proje yerinde toplam 20 familyadan toplanan 45 tür tespiti yapılmıştır. Tespit edilen türler ülkemizde yaygın olarak bulunan türler olup herhangi ender bir türün ortadan kalkması söz konusu değildir.

Şekil 11 Proje alanı

44

Şekil 12 Proje Alanında Euphorbia helioscopia

(Sütleğen)

Şekil 13 Proje Alanında Sinapis alba (Lapsana)

45

Proje yerinde tespit edilen flora listesi familya, tür, bilinen Türkçe isimleri, endemiklik, koruma, habitat, tehlike sınıfına göre Tablolarda verilmiştir.

KKTC Akdeniz fitocoğrafik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Akdeniz fitocoğrafik bölgesinin vejetasyon formasyonları: Orman Formasyonu, Çalı (Maki ve Garig) Formasyonu ve Ot Formasyonundan oluşmaktadır. Proje alanı içerisinde odunsu ağaç ve çalı türü olarak Ziziphus lotus tespit edilmiştir. Geriye kalan tüm türler ot formasyonu içerisinde yer almaktadır. Proje alanı sürülmüş bir arazi olduğundan dolayı zengin bitki örtüsüne sahip değildir.

Şekil 15 Proje Alanında Gladiolus italicus

(Buğday Çiçeği) Şekil 14 Proje Alanında Matricaria

recutita (Papatya)

46

Flora Listesi IUCN (International Union for Consevation of Nature) ve The Red Data Book Of The Flora Of Cyprus kriterlerine göre düzenlenmiştir. Ülkemiz Bern Sözleşmesine (Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) taraf olmadığı için korunması gereken türler Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğünün yayınlamış olduğu “Flora Faunanın Korunması Emirnamesi” ve “Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü” içerisindeki listeye göre tespit edilmiştir.

Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğüne göre türlerin tehlike sınıfları şu şekilde tanımlanmıştır:

A : Koruma altında olan türler

B : Nesli tükenme tehlikesi altında olan türler

IUCN kriterlerine göre flora türlerinin tehlike kategorilerinin tespitinde kullanılan kısaltmalar ve açıklamaları aşağıda verilmiştir.

EX: Extinct (Tükenmiş)

EW: Extinct in the Wild (Doğada Tükenmiş) CR: Critically Endangered (Çok Tehlikede) EN: Endangered (Tehlikede)

VU: Vulnerable (Zarar Gorebilir)

NE: Not Evaluated (Değerlendirilemeyen) LC: Least Concern (Az Tehdit Altında) DD: Data Deficient (Veri Yetersiz)

NT: Near Threatened (Tehlike Altına Girmeye Aday)

Flora listesinin habitat bilgileri ve Türkçe isimleri İbrahim Yapıcıoğlu tarafından hazırlanan The Wild Flowers of North Cyprus (Kuzey Kıbrıs Yaban Çiçekleri) yayınından, bitkilerin endemiklik ve koruma bilgileri ise Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Flora Faunanın Korunması Emirnamesi” ve “Kuzey Kıbrıs’ta Flora”

yayınlarından ve Mustafa K. Meraklı, Mustafa Cambaz, Dr. Salih Yücel, Y. Doç. Dr. Kemal Yıldız tarafından hazırlanan Kuzey Kıbrıs Endemik Bitkileri yayınından faydalanılarak hazırlanmıştır.

47

Tablo 8 Proje alanının floristik listesi

Tablo 9 Proje alanının floristik listesi (devam)

48

Tablo 10 Proje alanının floristik listesi (devam, a)

Tablo 11 Proje alanının floristik listesi (devam, b)

49

Fauna:

Proje yeri çevresinde tespit edilen fauna listesi familya, tür, bilinen Türkçe isimleri, endemiklik, koruma ve tehlike sınıfına göre Tablolarda verilmiştir.

Ülkemizde 30 memeli tür, 25 sürüngen ve kurbağa türü, 368 kuş türü ve 6000 böcek türü yaşadığı bilinmektedir. 368 kuş türünün 43 tanesi yerleşik yani göçmen olmayan, 325 tanesi de değişik zamanda Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden göçmen kuşlardır.

Kuş türlerinin tespitinde David A. Bannerman ve W. Mary Bannerman tarafından araştırılan ve yayınlanan Birds of Cyprus, diğer fauna türlerinin tespitinde ise Biodiversity of Cyprus ve Çevre Koruma Dairesi tarafından yayınlanan Kuzey Kıbrıs’ın Amfibi ve Sürüngenleri (Fauna) yayınlarından faydalanılmıştır. Ülkemiz Bern Sözleşmesine (Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) taraf olmadığı için korunması gereken türler Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğünün yayınlamış olduğu “Flora Faunanın Korunması Emirnamesi”

ve “Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü” içerisindeki listeye göre tespit edilmiştir. Tehlike riskleri IUCN (International Union for Consevation of Nature)

50

kriterlerine göre düzenlenmiştir. IUCN kriterlerine göre fauna türlerinin tehlike kategorilerinin tespitinde kullanılan kısaltmalar ve açıklamaları aşağıda verilmiştir.

EX: Extinct (Tükenmiş)

EW: Extinct in the Wild (Doğada Tükenmiş) CR: Critically Endangered (Çok Tehlikede) EN: Endangered (Tehlikede)

VU: Vulnerable (Zarar Görebilir)

NE: Not Evaluated (Değerlendirilemeyen) LC: Least Concern (Az Tehdit Altında) DD: Data Deficient (Veri Yetersiz)

NT: Near Threatened (Tehlike Altına Girmeye Aday)

Tehlike sınıfında olan fauna türleri 18/2012 sayılı Çevre Yasasının madde 48(1) altında yapılan “Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü”nde belirtilen kurallara göre korunmalıdır.

Ayrıca Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğüne göre türlerin tehlike sınıfları şu şekilde tanımlanmıştır:

A : Koruma altında olan türler

B : Nesli tükenmek üzere olan türler

Projenin inşaatı sırasında, nesli tehlikede/koruma altında olan bir türle karşılaşılması durumunda, türe herhangi bir müdahale yapılmayacaktır. Türün alandan ayrılmasına izin verilecektir

51

Tablo 12 Proje alanı çevresinin fauna listesi

Tablo 13 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, a)

52

Tablo 14 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, b)

Tablo 15 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, c)

53

Tablo 16 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, d)

Tablo 17 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, e)

54

Tablo 18 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, f)

Tablo 19 Proje alanı çevresinin fauna listesi (devam, g)

IV.2.12. Peyzaj Değeri Yüksek Yerler ve Rekreasyon Alanları

İskele bölgesi sahil şeridinde, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, iskele belediye plajı bulunmaktadır. Bunun yanında bölgede çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği İskele Atatürk Kültür Merkezi, İskele Belediye Gazinosu bulunmaktadır. Ayrıca bölgede Galapsides Piknik alanı bulunmaktadır.

55

IV.2.13. Devletin yetkili organlarının hüküm ve tasarrufu altında bulunan araziler; Askeri Yasak Bölgeler, kamu kurum ve kuruluşlarına belirli amaçlarla tahsis edilmiş alanlar vb.

Proje alanı Çağın Ltd.’e aittir. Askeri bölge ve/veya kamu arazisi değildir.

IV.2.14. Proje yeri ve Etki Alanının Hava, Su ve Toprak Açısından Mevcut Kirlilik Yükünün Belirlenmesi.

Proje alanı içerisinde ve 1 km yakın çevresinde su, toprak ve hava kirliliği oluşturabilecek herhangi bir sanayi faaliyeti bulunmamaktadır.

proje alanı ~13 km kuzey doğusunda Kalecik Elektrik Santrali (AKSA) bulunmaktadır. Kalecik Elektrik Santrali toplam kurulu gücü 8x17.5 MW dizel ve 8 MW buhar türbini olmak üzere toplam 148 megawattır (KIBTEK, 2021). Rüzgar yönüne bakıldığında, İskele bölgesinde hakim rüzgar yönünün kuzey olduğu ancak mevsimsel değişiklikler olduğu görülmektedir. Bunun yanında, santralden çıkan hava emisyon seviyesini standartlara uygun hale getirmek amacıyla filtre takıldığı bilinmektedir. Fakat, filtrenin çalışması ve emisyon değerleri ile ilgili veriye ulaşılamamıştır. Proje alanında hava emisyon ölçümü yapılmamıştır.

Arazinin ~14 km kuzey doğusunda Kalecik Hava Emisyon İstasyonu bulunmaktadır. Tablodaki veriler incelendiğinde, PM10 değerinin limitlerin üzerinde olduğu görülmektedir.

56

Tablo 20 İskele Bölgesi ortalama Hava Kalitesi verileri (2021)

Proje alanı Çevresel Gürültü Değerlendirmesi ve Yönetimi Tüzüğü kapsamında Hassasiyet Seviyesi II sınıfına girmektedir. Bu bölgeler, yerleşim amaçlı olarak kullanılan yoğun konutların bulunduğu alanlar, kamuya ait binalar ve öğretim binaları bulunan alanlara uygulanır. Proje alanı içerisinde 4 noktada gürültü ölçümü yapılmıştır. Ek 13’te Gürültü Ölçüm Raporu verilmiştir.

Proje alanı çevresinde plaj, boş araziler, yol ve konutlar bulunmaktadır. İnşaat aşamasında oluşabilecek çevresel etkilerin önlenmesi ve en aza indirilmesi amacıyla gerekli tedbirler alınacak olup, söz konusu tedbirler V. Bölüm’de açıklanmıştır.

57

IV.3. Sosyo – Ekonomik Çevrenin Özellikleri:

IV.3.1. Ekonomik Özellikler

Kuzey Kıbrıs’ta yasal para birimi olarak “Türk Lirası” kullanılmaktadır. 2003 yılında adanın kuzeyi ve güneyi arasında bulunan kapıların açılmasıyla adadaki yatırımlar artmaya başlamıştır.

2019 yılında, Çin’in Wuhan Kentinde başlayan Coronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da sağlık, sosyal ve ekonomik koşullar olumsuz etkilenmeye devam etmektedir. Devlet Planlama Örgütü’nün hazırlamış olduğu GSYIH Eflasyon ve Döviz Tahminler Raporu (Pandemi ara dönem çalışma raporu-4)’e göre salgın KKTC ekonomisi üzerinde Mart-Mayıs ayları arası şok etkisi yaratmıştır. Haziran ayında ise iyileşme başlamıştır. Ancak, uzun dönemli etkilerinin zamanla görülebileceği belirtilmiştir (DPÖ, 2020b).

Sonraki sayfa, Devlet Planlama Örgütü’nün 2018 yılında yayınlamış olduğu Gayri Safi Milli Hasıladaki gelişmeler verilmiştir.

58

Tablo 21 Gayri safi milli hasıladaki sektörel gelişmeler (2016-2018)

59

IV.3.2. Nüfus

KKTC nüfus sayımı sonuçları Şekil 17’de verilmiştir. 2011 yılı nüfus sayımı sonuçlarına gore İskele ilçesinin toplam nüfusu 22524 (11524 Erkek, 10968 Kadın)’dir (DPÖ, 2011). Ötüken köy nüfusu, 550 kişi (267 Erkek, 283 Kadın)’dir (DPÖ, 2011).

Şekil 16 KKTC Nufus Sayımı Sonuçları

İskele bölgesinde son yıllarda turizm faaliyetlerinin artması ve gayrimenkul yatırımların artmasıyla bölgedeki nufus da artmıştır.

IV.3.3. Gelir

KKTC hane halkı kişi başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir 45702 TL iken, ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir geliri 22671 TL’dir. İlçelere bakıldığında en yüksek yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir geliri Lefkoşa’dır (25688 TL).

IV.3.4. İşsizlik

Koronavirüs pandemisinin ile Kuzey Kıbrıs’ta işsizlik önemli bir sorun haline gelmiştir. Devlet Planlama Örgütü 2018 Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçları’na göre KKTC genelinde toplam istihdam 132411 kişi, işsiz sayısı 9873 kişi, işsizlik oranı ise %6.9’tür. Anket sonuçlarına göre İskele’deki 15 ve yukarı yaştaki nüfus 21446 olarak tahmin edilmiştir (DPÖ, 2020). Tablo 19’da DPÖ hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları gösterilmiştir. İskele ilçesinde işsizlik oranı %7.8 olarak verilmiştir.

60

Tablo 22 İlçelere göre kurumsal olmayan sivil nüfusun işgücü durumu (2018 yılı) (DPÖ, 2020)

61

IV.3.5. Sağlık

İskele İlçesinde, 20 Temmuz Caddesi üzerinde İskele Sağlık Merkezi bulunmaktadır (KKTC Sağlık Bakanlığı, 2022). Bölgeye en yakın hastane ise Gazimağusa Devlet Hastanesidir.

IV.3.6. Bölgedeki Sosyal Altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, kültür hizmetleri ve bu hizmetlerden yararlanma durumu.

Proje alanı İskele Belediyesi sınırları içerisindedir. Bölgede son yıllarda yoğun yapılaşma gerçekleşmesine rağmen sağlık, kültür, sosyal ve Teknik altyapılarda yeterli kapasite artışı ve planlamaların yapılmadığı görülmektedir. Bölge nüfusu önemli oranda artacağından, bölgede sosyal, eğitim, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir

Sitede oluşacak evsel atıksuların arıtılması için evsel atıksu arıtma tesisi kurulacaktır. Aylık düzenli bakım onarımı ve çevre-mikrobiyoloji analizleri yaptırılacaktır.

Su, elektrik, telefon altyapı sistemleri ilgili kurumların görüşlerine uygun olarak yapılacaktır.

Bölgede devlet ilköğretim okulları bulunmaktadır. Son yıllarda bölgedeki yoğun nüfus artışıyla, sosyal altyapının geliştirilmesi için çalışma yapılmalıdır.

İnşaat sırasında işçilerin, ve dairelerde ikamet eden kişilerin herhangi bir hastalık durumunda yararlanabileceği İskele Sağlık Merkezi bulunmaktadır.

IV.3.7. Kentsel ve Kırsal Arazi Kullanımları: yerleşme alanlarının dağılımı, mevcut ve planlanan kullanım alanları, bu kapsamda sanayi bölgeleri, limanlar, konutlar, turizm alanları, vb.

Proje alanı İskele sınırları içerisindedir. Bölge, doğal güzellikleri, denize yakınlığı sebebiyle bölgede son yıllarda Turizm yatırımları ve konut sayısında artış görülmektedir.

Arazi içerisinde kuru tarım yapılmaktadır. Projenin hayata geçmesiyle arazi tarımsal özelliğini yitirecektir. Son yıllarda bölgede artan yapılaşma nedeniyle, tarım arazilerinde azalma görülmektedir. Bölgede yerleşme alanı/ kentsel kullanım artmıştır.

Arazinin 12.5 km kuzey doğusunda Kalecik’te sanayi faaliyetleri bulunmaktadır. Ayrıca, arazinin 12.6 km güney doğusunda ise Gazimağusa Limanı bulunmaktadır.

IV.3.8. Diğer Özellikler

Bahse konu ele alınacak diğer özellikler bulunmamaktadır.

62

BÖLÜM V. PROJENİN BÖLÜM IV’TE TANIMLANAN ALAN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

V.1. Arazinin Hazırlanması, İnşaat ve Tesis Aşamasındaki Faaliyetler, Fiziksel ve Biyolojik Çevre Üzerine Etkileri ve Alınacak Önlemler:

V.1.1. Arazinin hazırlanması için yapılacak işler kapsamında nerelerde, ne miktarda ve ne kadar alanda hafriyat yapılacağı, hafriyat artığı malzemenin nerelere taşınacağı veya hangi amaçlar için kullanılacağı, hafriyat sırasında kullanılacak malzemeler.

Proje alanında oluşacak yaklaşık hafriyat toprağı miktarı aşağıdaki gibi hesaplanmıştır.

Tablo 23 Temel kazılarından oluşacak ortalama hafriyat miktarı

Blok Yüzeyden Temel altına mesafe Taban

Alanı Hacim

Kazı Malzemesi Yaklaşık Hacmi = 20353.1 m3

Kazı Malzemesi Yaklaşık Ağırlığı = 1.6 ton/ m3 x 20353.1 m3= 25441.4 ton

Kamyon Sayısı (24 ton kapasiteli varsayılmıştır)= 25443.4 ton /24 ton= 1060 kamyon

Hafriyat toprağı, İskele Belediye’sinin göstereceği alana taşınacaktır. Ek 5’te İskele Belediyesi görüşü verilmiştir.

63

Arazi hazırlama işlemleri başlamadan önce, Eski Eserler ve Müzeler Dairesine haber verilecektir.

Temel kazıları Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nden bir arkeolog eşliğinde yapılacaktır.

V.1.2. Arazi Kazanmak Amacı ile veya Diğer Nedenlerle Herhangi Bir Su Ortamında Yapılacak Doldurma, Kazıklar Üzerine İnşaat vb. İşlemler ile Bunların Nerelerde Yapılacağı, Ne Kadar Alanı Kaplayacağı ve Kullanılacak Malzemeler.

Arazi kazanmak amacı ile su ortamına herhangi bir müdahale yapılması söz konusu değildir.

V.1.3. Taşkın Önleme ve Drenaj İşlemleri.

Alanda oluşabilecek su baskınını önlemek amacıyla, arazi içerisine projelendirme yapılarak yağmur suyu drenaj kanalları döşenecektir.

V.1.4. İnşaat Esnasında Kırma, Öğütme, Taşma ve Depolama Gibi Toz Yayıcı İşlemler.

İnşaat sırasında yapılacak toz yayıcı faaliyetler; arazideki bitkisel toprağın sıyrılması, temel kazıları, arazi içerisinde nakliyesi ve boşaltılması, inşaat araçlarının hareketi, inşaat malzemelerinin alana taşınması, yükleme boşaltma işlemleri sırasında olacaktır.

Apartmanların inşaatı sırasında ihtiyaç duyulacak beton, dışarıdan hazır olarak tedarik edilecektir. Alana veya yakınına beton santrali kurulmayacaktır.

Hava kirliliğini önlemek amacıyla 18/2012 Çevre Yasası kapsamında Hava Kirliliğinin Kontrolü Tüzüğü’ndeki kriterlere uyulması esastır. Tüzüğe göre doldurma, taşıma, kırma işlemleri ile ortaya çıkan toz emisyon sınır değerleri:

Toz emisyonları (1.5 kg/saat veya altındaki emisyon debileri için)

200 mg/Nm3 Toz emisyonları (1.5 kg/saat- 2,5

kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için)

150 mg/Nm3

Toz emisyonları (2.5 kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için)

100 mg/Nm3

Ayrıca çapı 5mm den daha büyük boyutlu doldurma, taşıma, kırma gibi işlemler sırasında toz miktarı aylık ortalama değer olarak 450 mg/m2-gün değerini aşamaz.

64

1mm>çap>5mm ‘lik toz kaynağından 3 m uzaklıkta konsantrasyonu saatlik ortalama değeri PM 10 en fazla 3 mg/Nm3 değerini aşmayacaktır.

Ayrıca, inşaat aşamasında iş makinelerinin hareketinden, kullanacağı yakıttan ve yapılan işlerden kaynaklı azot oksitler (NOx), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), Hidrokarbonlar (HC)

Ayrıca, inşaat aşamasında iş makinelerinin hareketinden, kullanacağı yakıttan ve yapılan işlerden kaynaklı azot oksitler (NOx), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), Hidrokarbonlar (HC)