• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE TARTIŞMA

5.1. Sonuçlar

5.1.1. İİÖABEP’e Katılan Anne-Babaların “Farkındalık ve Bilgi

Düzeyleri”ne İlişkin Sonuçlar

İİÖABEP’in, anne-babaların çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi ve farkındalıklarını arttırmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu etkililik detaylı olarak incelendiğinde;

 İİÖABEP birinci oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP ikinci oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP üçüncü oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP dördüncü oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP beşinci oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP altıncı oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir (p=0,00<0,01).

5.1.2. İİÖABEP’e Katılan ve Katılmayan Anne-Babaların “Farkındalık ve Bilgi Düzeyleri” Arasındaki İlişkiye Yönelik Sonuçlar

İİÖABEP’e katılan anne-babaların, programa katılmayan anne-babalara göre çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi ve farkındalıklarının anlamlı olarak arttığı, İİÖABEP’in etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu etkililik detaylı olarak incelendiğinde;

 İİÖABEP birinci oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri ile katılmayan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP ikinci oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri ile katılmayan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP üçüncü oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri ile katılmayan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP dördüncü oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri ile katılmayan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP beşinci oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri ile katılmayan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,00<0,01).

 İİÖABEP altıncı oturumuna katılan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri ile katılmayan anne-babaların bilgi ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,00<0,01).

5.1.3. İİÖABEP’e Katılanların ve Uygulayıcının Programa Yönelik

Görüşlerine İlişkin Sonuçlar

5.1.3.1. İİÖABEP’e Katılan Anne-Babaların İİÖABEP’e Yönelik

Görüşlerine İlişkin Sonuçlar

İİÖABEP’e katılan anne-babalara göre, İİÖABEP’ı uygulanabilir ve etkili bir program olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar detaylı olarak incelendiğinde;

 Genel olarak, İİÖABEP’e katılan anne-babaların program sonunda çocuk eğitimi konusunda bilgilendikleri, çocuklarının doğumundan bugüne geçmişi hatırladıkları ve kendilerini edindikleri bilgilerle sorguladıkları, doğru bildikleri yanlışları öğrendikleri, katılımcı aileler arasında bilgi paylaşımı yapabildikleri, birkaç katılıcının oturum sürelerinin uzatılması görüşü dışında İİÖABEP’de değişmesi gereken bir unsur olmadığı bulunmuştur.

 İİÖABEP’e katılan anne-babaların İİÖABEP’in eğitimci boyutuna yönelik görüşleri; anne-babaların tamamı %100 program süresince eğitimcinin kendileri ile kurduğu iletişimi ve eğitimcinin yaptığı uygulamaları çok iyi olarak

değerlendirdiği bulunmuştur. Eğitimcinin anlatım biçimini %80’i çok açık ve anlaşılır bulurken, %20’sine göre yeterince açık ve anlaşılır olduğu saptanmıştır.

 İİÖABEP’e katılan anne-babaların İİÖABEP’in program boyutuna yönelik görüşleri; anne-babaların %53,3’ü programın toplam süresini çok az olarak değerlendirirken, %40’ı yeterli, %6,6’sı çok fazla bulduğu saptanmıştır. Anne-babaların %46,6’sı oturum sürelerini çok az, %53,3’ü yeterli gördüğü bulunmuştur. Anne-babaların %40’ı programın uygulanma ortamı çok uygun olarak değerlendirilirken, %60’ına göre uygun olduğu bulunmuştur. . Programa katılan anne-babaların %73,3’ü programın kapsam ve içeriğini çok iyi hazırlanmış, %26,6’sı yeterince iyi hazırlanmış bulmuştur. Anne-babaların tamamı %100 programı ülkemiz ve toplumumuz açısından çok yararlı bulmuştur. Programın ileride yeniden uygulanmasını anne-babaların % 93,3’ü çok isterken, % 6,6’sı istemektedir.

 İİÖABEP’e katılan anne-babaların İİÖABEP’in katılımcı boyutuna yönelik görüşleri;

 İİÖABEP’e katılan anne-babaların %86,6’sı programa katıldığı için kendini çok iyi hissederken, %13,3’ü kısmen iyi bulduğu saptanmıştır. Anne-babaların %93,3’ü programa katılarak çok şey öğrendiğini belirtirken, %6,6’sının bazı şeyler öğrendiği bulunmuştur. Anne-babaların tamamı %100 programda öğrendiklerinin aile ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini ve programın yeniden uygulanması halinde katılmak istediği belirlenmiştir.

5.1.3.2. İİÖABEP Uygulayıcısının Programa Yönelik Görüşlerine

İlişkin Sonuçlar

 İİÖABEP uygulayıcısı tarafından değerlendirildiğinde, programın başarılı ve etkileyici olduğu, anne-babaların programa etkin olarak katıldığı, çocuk istismarı ve ihmali konusunda babaların farkındalıklarının arttığı, anne-babalık beceri ve bilgilerinin geliştiği saptanmıştır. Uygulayıcının program unsurlarına yönelik görüşleri sonucunda programın, katılımcı ve program boyutu değerlendirildiğinde uygulanabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu boyutlar detaylı olarak incelendiğinde;

 Uygulayıcının İİÖABEP’in program boyutuna yönelik görüşleri, programın toplam süresi ve oturum süreleri yeterli bulunmuştur. Programın uygulanma

ortamı uygun, materyalleri, kapsam ve içeriği yeterli, programın ölçme-değerlendirme araçları açık olduğu saptanmıştır.

Uygulayıcının İİÖABEP’in katılımcı boyutuna yönelik görüşleri; programın oturumlarına katılan katılımcıların sayısı yeterli, katılımcıların programdan yararlanma düzeyleri üst düzeyde bulunmuştur.

5.1.4. İİÖABEP’e Katılan Anne-Babaların "Farkındalık ve Bilgi Düzeyleri"nin Kalıcığına İlişkin Sonuçlar

İİÖABEP’in, katılan anne-babaların çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi ve farkındalıklarını arttırmada kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu kalıcılık detaylı olarak incelendiğinde;

 İİÖABEP birinci oturumuna katılan anne-babaların öntest verilerine göre (p=0,00<0,01) anlamlı bir farklılık gösterdiği, son test verilerine göre (p=0,15>0,05) anlamlı bir farklılık göstermediği ve programın, birinci oturumunun kalıcı olduğu belirlenmiştir.

 İİÖABEP ikinci oturumuna katılan anne-babaların öntest verilerine göre (p=0,00<0,01) anlamlı bir farklılık gösterdiği, son test verilerine göre (p=0,65>0,05) anlamlı bir farklılık göstermediği ve programın, ikinci oturumunun kalıcı olduğu belirlenmiştir.

 İİÖABEP üçüncü oturumuna katılan anne-babaların öntest verilerine göre (p=0,00<0,01) anlamlı bir farklılık gösterdiği, son test verilerine göre (p=0,08>0,01) anlamlı bir farklılık göstermediği ve programın, üçüncü oturumunun kalıcı olduğu belirlenmiştir.

 İİÖABEP dördüncü oturumuna katılan anne-babaların öntest verilerine göre (p=0,00<0,01) anlamlı bir farklılık gösterdiği, son test verilerine göre (p=0,33>0,05) anlamlı bir farklılık göstermediği ve programın, dördüncü oturumunun kalıcı olduğu belirlenmiştir.

 İİÖABEP beşinci oturumuna katılan anne-babaların öntest verilerine göre (p=0,00<0,01) anlamlı bir farklılık gösterdiği, son test verilerine göre (p=0,15>0,05) anlamlı bir farklılık göstermediği ve programın, beşinci oturumunun kalıcı olduğu belirlenmiştir.

 İİÖABEP altıncı oturumuna katılan anne-babaların öntest verilerine göre (p=0,00<0,01) anlamlı bir farklılık gösterdiği, son test verilerine göre

(p=0,15>0,01) anlamlı bir farklılık göstermediği ve programın, altıncı oturumunun kalıcı olduğu belirlenmiştir.