• Sonuç bulunamadı

Son yıllarda yapılan çalışmaların katkısıyla Seseli cinsinin Türkiye’de yayılış gösteren 15 taksonu olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda ortaya koyduğumuz tür ve türaltı taksonlarla birlikte 8’inin endemik olduğu bilinmektedir. Seseli cinsindeki sınıflandırmanın moleküler yöntemlerle desteklenmesi ve daha güvenilir bir sonuca ulaşması için iki moleküler yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birisi ISSR (Inter Simple Sequence Repeats) olup elde edilen verilerle oluşturulan filogenetik ağaç Seseli cinsi taksonlarının sınıflandırılmasında anlamlı bir ağaç oluşturmuştur. Ayrıca dizileme mantığına dayalı bir yöntem olan ITS (Internal Transcribed Spacer) kullanılmıştır. Gen dizilerinin incelenmesi ve hizalanması sonucunda bu yöntemin morfolojik ve anatomik sonuçların paralelinde bir sınıflandırma ortaya çıkardığı görülmüştür. Çalışma sonucunda Seseli cinsine ait taksonların ITS bölgelerinin DNA baz sıraları elde edilmiş ve ilk kez bu araştırma ile DNA dizilerine dayalı olarak akrabalık dereceleri belirlenmiştir.

Gerçekleştirilen tez çalışması ile Türkiye Seseli cinsinin genel özellikleri, tribus içindeki durumu ve yapılmış olan revizyon çalışmasının sonuçları birlikte değerlendirilmiş, ISSR ve ITS verilerine dayalı oluşturulan dendogramların analizi yapılmıştır. Literatüre göre ülkemizde yetişen Seseli cinsinin taksonları ile ilgili daha önce yapılmış ISSR ve ITS tabanlı bir çalışma bulunmamaktadır.

Türkiye Seseli cinsi hem ISSR hem de ITS verileri kullanılarak taksonlar arasındaki filogenetik ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. ISSR verilerine dayalı oluşturulan dendogramda Seseli taksonları üç klad altında toplanmıştır. Dış grup olarak kullanılan Pimpinella tragium subsp. lithophila ise ayrı bir kladda yer almıştır. Seseli ve dış grup taksonlarının ITS verileri MEGA programında kullanılmıştır. Neighbor Joining, Maksimum parsimoni, Maksimum Likelihood ve UPGMA istatistiksel analizlerinde Seseli ve dış grup taksonların filogenetik ağaçları oluşturulmuştur. ITS verileri dayalı oluşturulan dört farklı dendogramda biribirine çok benzer ağaçlar elde edilmiştir. Bu ağaçların dördünde de Seseli taksonları üç klad altında toplanmış ve dördüncü kladı dış grup taksonlar oluşturmuştur.

ISSR verilerine göre oluşturulan filogenetik ağaçta 4 klada ayrılmıştır. Birinci kladda S. gummiferum, S. corymbosum, S. resinosum ve S. petraeum türleri, ikinci

kladda S. andronakii, S. serpentina, S. hartvigii, S. tortuosum ve S. campestre türleri, üçüncü kladda Seseli transcaucasicum, S. libanotis, S. marashica ve Tuz gölünden toplanan ve yeni tür olduğu düşünülen Seseli sp. nov. türleri yer almaktadır. En dış kladda ise dış grup olarak Pimpinella tragium subsp. lithophila taksonu yer almıştır. S.

marashica türü, morfolojik karakterleri bakımından herhangi bir Seseli türüne çok yakın

benzerlik göstermemesine rağmen, moleküler karakterlerine göre üçüncü kladda yer alan türlere daha yakın olduğu anlaşılmaktadır. ISSR verileri S. gummiferum subsp.

ilgazense subsp. nov. örneğinin alttür düzeyinde ve Seseli sp. nov. örneğinin ise tür

düzeyinde yeni taksonlar olacağı fikrini desteklemiştir (Şekil 5.4.).

Neighbor Joining analizine göre elde edilen dendogramda, S. gummiferum subsp. gummiferum, S. gummiferum subsp. ilgazense, S. corymbosum subsp.

corymbosum, S. corymbosum subsp. phyrigium, S. resinosum ve S. petraeum taksonları

birinci kladda, S. andronakii, S. hartvigii, S. tortuosum, S. serpentina, S. campestre türleri ikinci kladda, S. marashica, Seseli sp. nov., S. transcaucasicum ve S. libanotis taksonları ise üçüncü kladda yer almıştır. Dış grup olarak kullanılan Pimpinella taksonlarının Seseli cinsinden tamamen ayrıldığı görülmektedir. Üçüncü kladda yer alan

S. marashica türünün konumu, bu kladdaki taksonlara kısmen daha uzaktır.

Maksimum parsimoni analizine göre elde edilen dendogram ile Maksimum Likelihood dendogramı ile büyük benzerlik götermektedir. Bu ağaçta S. petraeum türü diğer kladların arasında nisbeten daha uzak konumlanmıştır. Maksimum Likelihood analizinde S. petraeum taksonun ayrı bir grup oluşturacak şekilde ayrıldığı görülmektedir. Bu açıdan Maksimum Likelihood ağacı diğer ağaçlardan daha farklı olarak sonuçlanmıştır.

UPGMA analizi analizine göre elde edilen dendogramda, Neighbor Joining ve Maksimum parsimoni analizlerinden elde edilen ağaçlara benzemektedir. Bu dendogram, üçüncü kladında yer alan S. marashica türünün, bu kladdaki taksonlardan kısmen ayrılması yönüyle Neighbor Joining dallanmasına daha fazla benzemektedir. UPGMA analizinde dal uzunlukları eşit olarak hesaplanmaktadır ve bu ağaç bize ataların ilkelliği ile ilgili herhangi bir bilgi vermemektedir (Şekil 5.9.).

Türkiye dışında yetişen bazı Seseli taksonlarının NCBI Gen Bankasından alınan verileri ile elimizdeki sekansların MEGA programında beraber değerlendirilerek, neighbor-joining analizi sonucu bir dendogram elde edilmiştir. Bu dendogramda ülkemizde yayılış gösteren Seseli taksonları ISSR ve ITS verilerine dayalı oluşturulan

dendogramlara çok benzemektedir. Ancak S. marashica, türünün S. transcaucasicum, S.

libanotis, Seseli sp. nov. türlerinden çok, S. rhodopeum ve S. krylovii türlerine benzediği

anlaşılmaktadır. Türkiye Seseli taksonlarının ISSR ve ITS verilerine dayalı dendogramlarında, bulunduğu klada tam olarak yerleşemeyen S. marashica türü, düyadaki diğer bazı Seseli taksonlarının dâhil edilmesiyle oluşturulan dendogramın daha anlamlı bir dalında konumlandığı düşünülmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalarla

Gasparrina cinsine aktarılan Seseli peucedanoides türü de bu dendogramda çok açık

biçimde Seseli türlerine uzak bir dalda konumlanmış ve ayrı bir cins olduğu moleküler verilerle de desteklenmiştir.

Yüksek lisans tezi çalışması olarak gerçekleştirilen Türkiye Seseli cinsinin moleküler filogenisi, ISSR ve ITS verileriyle birlikte farklı kaynak ve araştırmalardan elde edilen bilgiler kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Bu tez çalışmasının sonuçları, son zamanlarda Türkiye Seseli cinsi üzerine gerçekleştirilen revizyon çalışmasındaki taksonomik yenilikler ve değişikliklerle birlikte yeni olduğu düşünülen S. gummiferum subsp. ilgazense subsp. nov. ve Seseli sp. nov. örneklerinin öngörülen sistematik kategorilerini temel olarak desteklemiştir.

Türkiye Seseli cinsiyle ilgili bu moleküler çalışmasının, sistematik botaniğe, Apiaceae familyasına ilgi duyan tüm araştırmacılara ve yazımı devam eden Türkiye Florasına katkı sağlamasını umarım.

KAYNAKLAR

Aceto, S., Caputo, P., Cozzolino, S., Gaudio, L., Moretti, A., 1999, Phylogeny and Evolution of Orchis and Allied Genera Based on Its DNA Variation: Morphological Gaps and Molecular Continuity, Molecular Phylogenetics and

Evolution, 13/1, 67.

Ajani, Y., Ajani, A., Cordes, J.M., Watson, M.F. and Downie, S.R., 2008, Phylogenetic analysis of nrDNA ITS sequences reveals relationships within five groups of Iranian Apiaceae subfamily Apioideae, Taxon, 57: 383-401.

Akçoşkun, Ö., 2010, Eskişehir İli Apiaceae (Umbelliferae) Familyası Üzerine Sistematik ve Korolojik Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi

Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Ay, H., 2008, Türkiye Hippomarathrum Link Cinsinin Taksonomik Revizyonu, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Başıbüyük, H.H., Bardakçı, F., Belshaw, R., Quicke, D.L.J., 2000, Phylogenetic

Systematics, Önder Matbaa, Sivas.

Baldwin, B.G., 1992, Phylogenetic Utility of the Internal Transcribed Spacers of Nuclear Ribosomal DNA in Plants: An Example from the Compositae, Molecular

Phylogeneticsand Evolution, 1/1, 3.

Baldwin, B. G., Sanderson, M. J., Porter J. M., Wolcıechowski, M. F., Campell, C.S. Donoghue, M. J., 1995, The ITS Region of Nuclear Ribosomal DNA: A Valuable Source of Evidence on Angiosperm Phylogeny, Annals of the Missouri Botanical

Garden, 250-272.

Baltisberger, M. and Kocyan, A., 2010, IAPT/IOPB chromosome data 9, Plant

Ecological Genetics, Zurich, Switzerland 16, 8092.

Bellarosa, R., Simeone, M.C., Papini, A., Schirone, B., 2005, Utility of Its Sequence Data for Phylogenetic Reconstruction of Italian Quercus spp., Molecular

Phylogenetics and Evolution, 34(2), 355.

Berenbaum, M.R., 2001, Chemical Mediation of Coevolution: Phylogenetic Evidence for Apiaceae and Associates, Annals of the Missouri Botanical Garden, Amerika, 88(1): 45-59.

Brauchler, C., Meimberg, H., Abele, T. Heubl, G., 2005, Polyphyly of the Genus Micromeria (Lamiaceae)-Evidence from Cpdna Sequence Data, Taxon, 54/3, 639. Bremer, K., 1988, The Limits of Amino Acid Sequence Data in Angiosperm

Phylogenetic Reconstruction, Evolution, 42/4, 795.

Britten, R.J., 1986, Rates of DNA Sequence Evolution Differ Between Taxonomic Groups, Science, 231, 1393-1398.

Boissier, E., 1867-1888, Flora Orientalis, Genova, Vol. 1-4.

Coassini Lokar, L.R., Delben, S., 1988, Photoactive Furocoumarins in Two Populations of Seseli elatum, Phytochemistry, 27(4), 1073-1077.

Constance, L., 1971, History of the Classification of Umbelliferae (Apiaceae). The Biology and Chemistry of the Umbelliferae, Heywood V.H. (ed.), Academic Press, New York.

Çelik, M., 2013, Türkiye Laserpitium L.Cinsinin Taksonomik Revizyonu, Yüksek Lisans Tezi Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Çınar Kul, B., 2010, Türkiye yerli keçilerinin mitokondriyal DNA çeşitliliği ve filocoğrafyası, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Davis, P.H., 1965-1985, Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 1-9, Edinburgh.

Davis, P.H. and Hedge, I.C., 1975, The Flora of Turkey: Past, Present and Future, Candollea, Edinburgh University Press, Edinburgh, 30, 331-351.

Davis, P.H., Mill, Rr. and Tan, K., (eds), 1988, Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press. Edinburgh, Vol. 10.

Dayle, E., Saar, N.O.P., Sørensen, P.D., Duvall, M.R., 2001, Angiosperm DNA Contamination by Endophytic Fungi: Detection and Methods of Avoidance, Plant

Molecular Biology Reporter, 19, 249.

Doğan B., 2007, Türkiye Jurinea Cass. (Asteraceae) cinsinin revizyonu, Doktora Tezi,

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Doğan Güner, E. and Duman, H., 2013, The revision of genus Seseli (Umbelliferae) in Turkey, Turkish Journal of Botany, 37: 1018-1037.

Doğan Güner, E., 2006, Türkiye’deki Seseli L. cinsinin revizyonu, Doktora Tezi, Gazi

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Doğanca, S., Ulubelen, A., Tsutomu, I. and Hısashı, I., 1979, (+)- Peucedanol Methyl Ether from Hippomarathrum cristatum, Umbelliferae, Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 27(4): 1049-1050.

Downie, S.R. & Katz-Downie, D.S., 1996a, A Molecular Phylogeny of Apiaceae Subfamily Apioideae: Evidence from Nuclear Ribosomal DNA Internal Transcribed Spacer Sequences, American Journal of Botany, 83: 234-251.

Downie, S.R., Ramanath, S., Katz-Downie, D.S. and Llanas, E., 1998, Molecular Systematics of Apiaceae Subfamily Apioideae: Phylogenetic Analyses of Nuclear Ribosomal DNA Internal Transcribed Spacer and Plastid rpoC1 Intron Sequences,

Downie, S.R., Plunkett, G.M., Watson, M.F., Katz-Downie, D.S., Spalik, K. and Lee, B.Y., 1999, The 3rd International Symposium on the Apiales, http://www.life.illinois.edu/downie/Presentations.htm, [ziyaret tarihi: 10 Eylül 2014].

Downie, S.R., Katz-Downie, D.S., Watson, M.F., 2000a, A Phylogeny of the Flowering Plant Family Apiaceae Based on Chloroplast DNA rpl16 and rpoC1 Intron Sequences: Towards a Suprageneric Classification of Subfamily Apioideae,

American Journal of Botany, 87(2): 273-292.

Downie, S.R., Watson, M.F., Spalik, K. and Katz-Downie, D.S., 2000, Molecular systematics of Old World Apioideae (Apiaceae): relationships among some members of tribe Peucedaneae sensu lato, the placement of several island- endemic species, and resolution within the apioid superclade, Cambridge Journal

of Botany 78: 506-528.

Downie, S.R., Plunkett, G.M., Watson, M.F., Spalik, K., Katz-Downie, D.S., Valiejo- Roman, C.M., Terentieva, E.I., Troitsky, A.V., Lee, B-Y., Lahham, J., El-Oqlah, A., 2001, Tribes and Clades within Apiaceae Subfamily Apioideae: The Contribution of Molecular Data, Edinburgh Journal of Botany, 58: 301-330. Downie, S.R., Katz-Downie, D.S., Sun, F.-J. and Lee, C.-S., 2008, Phylogeny and

biogeography of Apiaceae tribe Oenantheae inferred from nuclear rDNA ITS and cpDNA psbI–5’trnK(UUU) sequences, with emphasis on the North American Endemics clade, Botany, 86: 1039-1064.

Downie, S.R., Spalik, K., Katz-Downie, D.S. and Reduron, J.P., 2010, Major Clades within Apiaceae Subfamily Apioideae as İfferred by Phylogenetic analysis of nrDNA ITS sequences, Plant Systematics and Evolution, 128: 111-136.

Freeman S. and Herron, J.C., 1999, Evrimsel Analiz, Çıplak, B., Başıbüyük. H.H., Karaytug, S. and Gündüz, G., Palme Yayıncılık.

Grabiele, M., Honfi, A.I., and Daviña, J. R., 2010, IAPT/IOPB chromosome data, Plant

Ecological Genetics,10, 59 (6).

Graham, S.W., Olmstead, R.G., 2000, Systematics - Utility of 17 Chloroplast Genes for Inferring the Phylogeny of the Basal Angiosperms, American journal of botany. 87/11, 1712.

Grenier, M. and Godron, M., 1848, Flore de France, Chez de Sainte-Agathe aine,

Imprimeur-Editeur, Parıs, 707.

Glowniak, K., 1991, Comparison of Selectivity of Silica and Florisilin the Separation of Natural Pyranocoumarins, Journal of Chromatography, 552: 1-2, 453-461.

Güner, A., Özhatay, N., Ekim, T., Başer, K.H.C. (eds.), 2000, Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Suppl II). Vol. 11, Edinburgh University Press, Edinburgh.

Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M.T., (edlr.), 2012, Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler), Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora

Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul.

Hakkı, E.E., Doğan, B., Duran, A., Martin, E., Dinç, M., 2010, Phylogenetic relationship analysis of Genista L. (Fabaceae) species from Turkey as revealed by intersimple sequence repeat amplification, African Journal of Biotechnology, 9(18), 2627-2632

Hall, T.A., 1999, Bioedit: a user friendly biological sequence alignment editör and analysis program for Windows 95/98/NT Nucleic Acids Symposium Ser., 41: 95- 98.

Hartvig, P. and Strid, A., 1987, New Taxa and New Records From The Mountains of SW and SC Turkey, Botanische Jahrbücher fur Systematik, 2:108:305.

Hatozpoulos, P., et al., 2002, Breeding, Molecular Markers and Molecular Biology of the Olive Tree, European Journal Of Lipid Science Technology, 104, 574-586. Hedge, I.C., 1973, Umbelliferae in 1672 and 1973, Notes Royal Botanic Garden,

Edinburgh, 32: 151-158.

Heywood, V.H. and Tutin, G. T., 1968, Flora Europaea, Cambridge University Press., UK, 2: 334-338.

Heywood, V.H., 1978, Flowering Plants of the World, Oxford University, London, 309- 314.

Hu, C.Q., Chang, J.J. and Lee, K.H., 1990, Antitumor Agents, 115 Seselidiol a New Cytotoxic Polyacetylene From Seseli mairei, Journal of Natural Products, 53:4, 932-935.

İşcan, G., Demirci, F., Kırımer, F., Kürkçüoğlu, M., Başer, K.H.C. and Kıvanç, M., 2002, Bazı Umbelliferae türlerinden elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkileri. 14. Bitkisel İlaç Hammedeleri Toplantısı, Eskişehir.

Koch, G.D.I, 1824, Generum Tribuumque Plantarum Umbelliferarum, Nova

Dispositio.Acta Acad. Leop.-Carol. Naturae Curiosorum, 12 (1) : 111.

Lawrence, G. H. M., 1989, Taxonomy of Vascular Plants, Macmillan Publishing

Congree, New York, 413-416.

Lee, B.Y. and Downie, S.R., 1999, A molecular Phylogeny of Apiaceae Tribe Caucalideae and Related Taxa: Inferences Based on ITS Sequence Data.

Systematic Botany, 24(3): 461-479.

Lee, S-B. and Rasmussen, S.K., 2000, Molecular Markers in Some Medicinal Plants of the Apiaceae Family. Euphytica, 114: 87-91.

Linnaeus, C., 1960, Genera Plantarum 1754, H. R. Engelmann (J. Cramer) and

Wheldon and Wesley, LTD., Weinheim/Bergstr, 5:126.

Linnaeus, C., 1957, Species Plantarum 1753, Ray Society Sold By Bernard Quaritch

LTD., London, 244, 259-261.

Linnaeus, C., Genera Plantarum, 1754, 1960, H. R. Engelmann (J. Cramer) and

Wheldon and Wesley, LTD., Weinheim-Germany, 5:126.

Liu, J.-Q., Gao, T.-G., Chen, Z.-D., and Lu, A.-M., 2002, Molecular Phylogeny and Biogeography of the Qinghai-Tibet Plateau Endemic Nannoglottis (Asteraceae),

Molecular Phylogenetics and Evolution, 23/3, 307.

Liu, M., Plunkett, G.M., Lowry, P.P., Van Wyk, B.-E., and Tilney, P.M., 2006, The taxonomic value of fruit wing types in the order Apiales, American Journal of

Botany 93(9): 1357-1368.

Liu, M., Van Wyk, B.-E., Tilney, P.M., Plunkett, G.M. and Lowry, P.P., 2009, Evidence from fruit structure supports in general the circumscription of Apiaceae subfamily Azorelloideae, Plant Systematic Evoluation, 280: 1-13.

Liu, M., Plunkett, G.M., Van Wyk, B.-E., Tilney, P.M. and Lowry P.P., 2012, The phylogenetic significance of the carpophore in Apiaceae, Annals of Botany 1-13. Loo, A.H.B., Dransfield, J., Chase, M.W., Baker, W.J., 2006, Low-Copy Nuclear DNA,

Phylogeny and the Evolution of Dichogamy in the Betel Nut Palms and Their Relatives (Arecinae; Arecaceae), Molecular Phylogenetics and Evolution, 39/3, 598.

Lymberakis, P., Poulakakis, N., Manthalou, G., Tsigenopoulos, C.S., Magoulas, A., Mylonas, M., 2007, Mitochondrial Phylogeography of Rana (Pelophylax) Populations in the Eastern Mediterranean Region, Molecular Phylogenetics and

Evolution, 44/1, 115.

Markova, S., Dufresne, F., Rees, D.J., Cerny, M., Kotlik, P., 2007, Cryptic Intercontinental Colonization in Water Fleas Daphnia Pulicaria Inferred from Phylogenetic Analysis of Mitochondrial DNA Variation, Molecular Phylogenetics

and Evolution, 44/1, 42.

Meena, S., Chaudhary, F. M. And Bhatty, M. K., 1989, Antimicrobial Activity of The Essential Oils of Umbelliferae Family, Part VIII. Seseli libanotis, Ligusticum stewartii and Pycnocycla aucheriana Oils, Pakistan Journal of Scientific and

Industrial Research, 32: 5, 316-319.

Mount, D., 2001, Bioinformatics, Cold Spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, New York, Chapter 7, Phylogenetic prediction, 281.

Muckensturm, B., Diyani, F., Le Nouen, D., Fkih-Tetouani, S. and Reduron, J. P., 1997, Ammolactone, a guaianolide from a medicinal plant, Ammodaucus leucotrichus,

Meikle, R. D., Flora of Cyprus, Royal Botanic Gardens, Kew, 2: 1599-1600.

Nicolas, A.N. and Plunkett, G.M., 2009, The demise of subfamily Hydrocotyloideae (Apiaceae) and the re-alignment of its genera across the entire order Apiales,

Molecular Phylogenetic Evoluation, 53: 134-151.

Oxelman, B., Yoshikawa, N., Mc Conaughy, B.L., Luo, J., Denton, A.L., Hall, B.D., 2004, Rpb2 Gene Phylogeny in Flowering Plants, with Particular Emphasis on Asterids, Molecular Phylogenetics and Evolution, 32/2, 462.

Özhatay, N. and Kültür, Ş., 2006, Check-list of additional taxa to the supplement Flora of Turkey III. Turkish Journal of Botany 30: 281-316.

Özhatay, N., Akalın, E., Özhatay, E. and Ünlü, S., 2008-2009, Rare and endemic taxa of Apiaceae in Turkey and their conservation significance. Journal of Faculty

Pharmacy of İstanbul University 40: 1-10.

Özhatay, N., Kültür, Ş. and Aslan, S., 2009, Check-list of additional taxa to the supplement Flora of Turkey IV. Turkish Journal of Botany 33: 191-226.

Özhatay, N., Kültür, Ş. and Gürdal, M.B., 2011, Check-list of additional taxa to the supplement Flora of Turkey V. Turkish Journal of Botany 35: 589-624.

Öztürk, M., 2011, Türkiye Cicer L. (Nohut) Cinsinin Morfolojik, Palinolojik, Sitotaksonomik, Moleküler Filogenetik Kapsamda Revizyonu ile Tohum Proteini ve Element Analizleri Yönünden İncelenmesi, Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Özveren, H., 2011, Seseli resinosum’ un (Umbelliferae) Embriyolojisi, Doktora Tezi,

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zonguldak.

Pignatti, S., 1982, Flora D’Italia, Bologna, 2, 195-198.

Pimenov, M.G., Sdobnina, L.I., 1975, On the taxonomy of the Genus Seseli L. I. revision of the genus Libanotis Hill. (Umbelliferae), Botany of Zhurnal obshchei, 60(8), 1108-1122.

Pimenov, M.G., Ostroumova, T.A. and Tomkovitch, L.P., 1982, The Structure of the Petioles in Caucasian Umbelliferae abstract, Bulletinde la Societe des Naturalistes

de Moscoue, div.biol, 87(3), 57-75.

Pimenov, M.G., Constance, L., 1985, Nomenclature of Subgeneric Taxa in Umbelliferae/ Apiaceae, Taxon, 34(3):493-501.

Pimenov, M.G. and Leonov, M.V., 1993, The genera of the Umbelliferae. A nomenclature, Royal Botanic Gardens, Kew.

Pimenov, M.G., 1997, New Species and Combinations in the Genus Seseli L. (Umbelliferae), Bulletinde la Societe des Naturalistes de Moscoue, div.biol., 81(3):138-142.

Pimenov, M.G. and Leonov, M.V., 2004, The Asian Umbelliferae Biodiversity Database (ASIUM) with Particular Reference to South-West Asian Taxa, Turkish Journal of

Botany, 28: 139-145.

Pimenov M.G. and Kljuykov E.V., 2010, Two new species of Seseli (Umbelliferae) from Turkey, Flora Mediterranea, 20: 19–27.

Plunkett, G.M., Soltis, D.E. and Soltis, P.S., 1996a., Evolutionary Patterns in Apiaceae: Inferences Based on matK Sequence Data, Systematic Botany, 21(4): 477-495. Plunkett, G.M., Downie, S.R., 1999, Major Lineages within Apiaceae Subfamily

Apioideae: A Comparison of Chloroplast Restriction Site and DNA Sequence Data,

American Journal of Botany, 86(7): 1014-1026.

Plunkett, G.M., Chandler, G.T., Lowry P.P., Pinney, S.M. and Sprenkle T.S., 2004, Recent advances in understanding Apiales and a revised classification. South

African Journal of Botany 70: 371-381.

Qiu, Y.X., Hong, D.Y., Fu, C.X. and Cameron, K.M., 2004, Genetic Variation in the Endangered and Endemic Species Changium smyrnioides (Apiaceae), Biochemical

Systematics and Ecology, 32: 583-596.

Rechinger K. H., 1987, Flora Iranica, Umbelliferae, Akademische Druck-

undVerlagsanstalt, Graz-Austria, 347-349.

Rossi, W., Corrias, B., Arduino, P., Cianchi, R., Bulluni, L., 1992, Gene variation andgene flow in Orchis morio (Orchidaceae) from Italy, Plant Systematics and Evolution, 79/1-2, 43.

Sağıroğlu, M., 2005, Türkiye’deki Ferula L. (Apiaceae) Cinsinin Revizyonu, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Saitou, N. and İmanishi, T., 1989, Relative efficienciens of the ficth-margoliash, maximum parsinomy, maximum-Likelihood, minimum-evolution and neighbour- joining methods of phylogenetic tree construction in obtaining the correct tree,

Molecular Biology and Evoluation, 6, 514.

Schlegel, N., Steinbrük, G., hahn, K., Rötter, B., 1989, Interspesific Relationship of Ten European Orchid Species as Revealed by Enzyme Electrophoresis, Plant

Systematics and Evolution, 163, 107.

Schischkin, B.K, 1950, Species novae ex familia Umbelliferarum, Notulae

Systematicae, 13: 161.

Simpson, M.G., Plant systematics, 2.baskı; Zeki Aytaç 2. Basımdan çeviri, 2012, Bölüm 14, Bitki Moleküler Sistematiği, DNA Dizi Verilerinin Tipi; 587-590.

Spalik, K. and Downie, S.R., 2001, The Utility of Morphological Characters for Inferring Phylogeny in Scandiceae Subtribe Scandicinae (Apiaceae), Annals

Missouri Botanical Garden 88: 270-301.

Spalik, K., Reduron, J.P., Downie, S.R., 2004, The Phylogenetic Position of Peucedanum sensu lato and Allied Genera and Their Placement in Tribe Selineae (Apiaceae, subfamily Apioideae), Plant Systematics and Evolution, 243: 189-210. Stuber, W.C., 1992, Biochemical and Molecular Markers in Plant Breeding, Plant

Breeding News, 9, 36-31.

Soltis, D.E., Collier, T.G. and Edgerton, M.L., 1991, The Heuchera group (Saxifragaceae): Evidence for chloroplast transfer and paraphyly, American

Journal of Botany, 78, 1091-1112.

Şahin, N., 2011, Türkiye’de Yetişen Serratula L. (Asteraceae) Cinsine Ait Taksonların Its Nrdna Ve Trnl-F Cpdna Dizileriyle Moleküler Sistematik Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Balıkkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkkesir, 22-36. Tosun, A., 2002, Türkiye’de Yetişen Bazı Endemik Seseli L. Türleri üzerinde

Farmakognazik Araştırmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri

Enstitüsü, Ankara, 123-125.

Tosun, A. and Özkal N., 2003, Seseli L. (Umbelliferae) Türlerinin Kimyasal Bileşimi ve Biyolojik Aktiviteleri, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Dergisi, Ankara, 269-284.

Sevindik, E., 2014, Türkiye’ de yetişen Inula L. (Asteraceae) türlerinin moleküler sistematik analizi ve ekolojisi, Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü, Balıkesir, 53.

Welsh J., 1990, Fingerprinting genomes using PCR with orbitary primers, Journal Nucleic Acids Research, 18, 7213.

EKLER

EK-1. Çalışılan Taksonların ITS Dizileri

> Seseli andronakii ACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGAAAGCGTCGGGGGG CCTCGGTCTCCTGTCTGCGAGTCCTTGGTAGGTGGCCACTCCCGGGTGGCCA CTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAAAACTGA GTTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAACATAACG ACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTAGCGAAA TGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGTCTTTGAAC GCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGGGTGTCA CGCATCATGTTTGCCCCCAAACCACTTACACCTGAGAAGTTGTGTCGGTTTG GGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTGGCGGAAAAACGA GTCTCCGGCGACGGACGTCGCGACATCGGTGGTTGTAAAAGACCCTCTTGCC TTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGATCCAGGACCCTTAGGCAGCA CACACTCTGTGCGCTTCGACTGTGACCCCAGGTCAGGCGGGACTACCC > S. tortuosum ACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGCGTCTGGGGG CCTCGATCTCCTGTCTGCGAGTCCTTGGTAGGTGGCCACTCCCGGGTGGCCA CTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAAAACTGA GTTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAACATAACG ACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTAGCGAAA TGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGTCTTTGAAC GCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGGGTGTCA CGCATCGTCTTTGCCCACAAACCACTTACAACTGAGAAGTTGTGTCGGTTTG GGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTGGCGGAAAAACGA GTCTCCGGCGACGGACGTCGCGACATTGGTGGTTGTAAAAGACCCTCTTGCC TTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGATCCAGGACCCTTAGGCAGCA CACACTCTGTGCGCTTCGACTGTGACCCCAGGTCAGGCGGGACTACCCGCTG AGTT > S. serpentina GGAAGGATCATTGTCGAATCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCA ACAATTTGGGCAAGTGTCGGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAGTCCTAGG

TAGGTGGCCACTCCCGGGTGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGA ATGCGCCAAGGACCTTAAAACTGAGTTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGC AGCGGCGTCATTCTAAAACATAACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTC GCATCGATGAAGAACGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATC CCGTGAACCATCGAGTCTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTG AGGGCACGTCTGCCTGGGTGTCACGCATCGTCTTTGCCCACAAACCACTTGC ACCTGAGAAGTTGTGTCGGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGT CGTGCGGTTGGCGGAAAAACGAGTCTCCGGCGACGGACGTCGCGACATCGG TGGTTGTAAAAGACCCTCTTGCCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGA GATCCAGGACCCTTA-GGCAGCACACAC > S. petraeum AGGATCATTGTCGAATCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACA ATTTGGGCAAGCGTCGGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATCCTTGGTAG GTGGCCACTCCCGGGTGGCCACTGTCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATG CGCCAAGGACCTTAAAACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGC GGCGTCATTCTAAAACACAACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGC ATCGATGAAGAACGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCC GTGAACCATCGAGTCTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGA GGGCACGTCTGCCTGGGTGTCACGCATCGTCTTTGCCCACAAACCACTCACA CCTGAGAAGTTGTGTCGGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTC GTGCGGTTGGCAGAAAAAGGAGTCTCCGGCGACGGACGTCGTGACATCGGT GGTTGTAAAAGACCCTCTTGTCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAG ATCCAGGACCCTTAGGCAGCACACACTCTGTGCGCTTCGA

> S. gummiferum subsp. gummiferum

AGGATCATTGTCGAATCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACA ATTTGGGCAAGCATCGGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATCCTTGGTAG GTGGCCACTCCCGGGTGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATG CGCCAAGGACCTTAAAACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAGTGGGCAGC GGCGTCATTCTAAAACACGATGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCA TCGATGAAGAACGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCG TGAACCATCGAGTCTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAG GGCACGTCTGCCTGGGTGTCACGCATGGTCTTTGCCCACAAACCACTCACAC CTGAGAAGTTGTGTCGGTTTGGGGGCGGAAACTGGGCTCCCGTACCTTGTCG

TGCGGTTGGCGGAAAAACGAGTCTCTGGCGACGGACGTCGCGACATCGGTG GTTGTAACAGACCCTCTTGTCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGA TCCGGGACCCTTAGGCAGCACACACTCTTTGCGCTTCGATTGTGACCCC > S. corymbosum subsp. phyrigium

GTCGAATCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCA AGCGTCGGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATCCTTGGTAGGTGGCCACT CCCGGGTGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGG ACCTTAAAACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAGTGGGCAGCGGCGTCATT CTAAAACACGATGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAA GAACGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCAT CGAGTCTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTC TGCCTGGGTGTCACGCATGGTCTTTGCCCACAAACCACTCACACCTGAGAAG TTGTGTCGGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTG GCGGAAAAACGAGTCTCTGGCGACGGACGTCGCGACATCGGTGGTTGTAAA AGACCCTCTTGTCTTGTCGCG

> S. corymbosum subsp. corymbosum

TCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGCGTC GGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATCCTTGGTAGGTGGCCACTCCCGGG TGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGTGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAA AACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAAC ACGATGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTA GCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGTCT TTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGG GTGTCACGCATCGTCTTTGCCCACAAACCACTCACACCTGAGAAGTTGTGTC GGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTTGTGCGGTTGGCGGAAA AACGAGTCTCTGGCTACGGACGTCGTGACATCGGTGGTTGTAAAAGACCCTC TTGTCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGATACGGGACCCTTAGGC AGCACACACTCTGTGCGCTTCGACTGTGACCCC > S. libanotis CACAAAAAAAGCTGGGTAAGCATAGGTGACCTGCGGAGGATCATTGTCGAAT CCTGCATAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGCATCGG GGGGCCTCGGTCTCCTGTATGCGAATCCCTGGTAGGTGGCCACTCCCGGGTG GCCACCGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAAAA

CTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAACAC AACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTAGC GAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGTCTTTG AACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGGGTG TCACGCATCGTCTTGCCCACAAACCACTCACACCTGAGAAGTTGTGAAGGTT TGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTGGCGGAAAACTT GTCTCCGGCGATGGACGTCGCGACATCGGTGGTTGTAAAAGACCTTCTTGTC TTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGCTGCAGGACCCTTAGGCAGCA CACACTCTGTGCGCTTCGACTGTGACCCCAGGTCAGGCGGGACTACCCGCTG AGTT > S. hartvigii GAATCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGC GTCTGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAGTCCTTGGTAGGTGGCCACTCCC GGGTGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCT TAAAACTGAGTTGTGCGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCATTCTA AAACATAACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAA CGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGA GTCTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGC CTGGGTGTCACGCATCGTCTTTGCCCACAAACCACTTACAACTGAGAAGTTG TGTCGTTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTGGCG GAAAAACGAGTCTCCGGCGATGGACGTCGCGACATTGGTGGTTGTAAAAGA CCCTCTTGCCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGATCCAGGACCCT TAGGCAGCACACACTCTGTGCGCTTCGACTGTGAC > S. campestre CAATTTGGGCAAGCGTCTGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAGTCCTTGGT AGGTGGCCACTCCCGGGTGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAA TGCGCCAAGGACCTTAAAACTGAGTTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCA GCGGCGTCATTCTAAAACATAACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCG CATCGATGAAGAACGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCC CGTGAACCATCGAGTCTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGA GGGCACGTCTGCCTGGGTGTCACGCATCGTCTTTGCCCACAAACCACTTACA ACTGAGAAGTTGTGTCGGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTC GTGCGGTTGGCGGAAAAACGAGTCTCCGGCGACGGACGTCGCGACATTGGT

GGTTGTAAAAGACCCTCTTGCCTTGTCGCGCGATGCCTCGTCATCTTAGAGA GATCCAGGACCCTTAGGCAGCACACACTCTGTG > S. resinosum CCTGCGGAAGGATCATTGTCGAATCCTGCAAGAGCAGAATGACCCGCTAACA CGTCAACAATTTGGGCAAGCGTCGGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATC CTTGGTAGGTGGCCACTCCCGGGTGGCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGC GCGGAATGCGCCAAGGACCTTAAAACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAG CGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAACACGATGACTCTCGACAACGGATATCTCG GCTCTCGCATCGATGAAGAACGTAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGC AGAATCCCGTGAACCATCGAGTCTTTGAACGCAAGTCGCGCCCGAAGCCACT GGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGGGTGTCACGCATCGTCTTTGCCCACAAACC ACTCACACCTGAGAAGTAGTGTCGGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGT ACCTTGTCGTGCGGTTGGCGGAAAAACGAGTCTCCGGCGACGGACGTCGCG ACATCGGTGGTTGTAAAAGACCCATCTTAGTCTCGTCGCGCGAATCCTCGTCA TCTCAGAGAGATCCAGGACCCTTAGGCAGCACACACTCTGTGCACTTCGACT > S. marashica ATCCTGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAAAAATTTGGGCAAGCAT CGGGGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATCCCTGGTAGGTAGCCACTCCCGG GTGGCCACCTGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTA AAACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTACCGGGCAGCGGGGTCATTCTAAA ACACAACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACG TAGCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGT CTTTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGTTGAGGGCACGTCTGCCTG GGTGTCACGCATCGTCTTGCCCACAAACCACTCACACCTGAGAAGTTGTGCC GGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTGGCGGAA AATCGAGTCTCCGACGACGGACGTCGTGACATCGGTGGTTGTAAAAGACCCT CTTGTCTTGTCACGCGAATCCTTGTCATCTTAGAGAGCTCCAGGACCCTTT- GGCAACACACACTCTGTGCGCTTCGAC > S. transcaucasicum AATAAAGTAAAAAGGGTTTTCAGTAGGTGAACCTGCGGAAGGATCATTGTCG ATCCTGCATAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGCATC GGGGGGCCTCGGTCTCCTGTATGCGAATCCCTGGTAGGTGGCCACTCCCGGG TGGCCACCGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAA

AACTGAATTGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAAC ACAACGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTA GCGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGTCT TTGAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGG GTGTCACGCATCGTCTTGCCCACAAACCACTCACACCTGAGAAGTTGTGAAG GTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTTGTGCGGTTGGCGGAAAA CTTGTCTCCGGCGATGGACGTCGCGACATCGGTGGTTGTAAAAGACCTTCTT GTCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGCTGCAGGACCCTTAGGCA GCACACACTCTGTGCGCTTCGACTGTGACCCCAGGTCAGGCGGGACTACCCG CTGAGTT

> S. gummiferum subsp. ilgazense

TGCAACAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGCGTCGG GGGGCCTCGGTCTCCTGTCTGCGAATCCTTGGTAGGTGGCCACTCCCGGGTG GCCACTGGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAAAA CTGAATTGTACGTCCGAATCCCGTTAGTGGGCAGCGGCGTCATTCTAAAACA CGATGACTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTAG CGAAATGCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGCGAACCATCGAGTCTTT GAACGCAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGATGGCACGTCTGCCTGGGT GTCACGCATGATGGTCTTTGCCCACAAGCCACTCACACCTGAGAAGTTGTGT CGGTTTGGGGGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTCGTGCGGTTGGCGGAA AAACGAGTCTCTGGCGACGGACGTCGCGACATCGGTGGTTGTAACAGACCC TCTTGTCTTGTCGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGATCCGGGACCCTTA- GGCAGCACCCACTCTGTGCGCTTCGA > Seseli sp. nov. TAGCAGAATGACCCGCTAACACGTCAACAATTTGGGCAAGCATCGGGGGGCA TCGGTCTCCTGTATGCGAATCCCTGGTAGGTGGCCACTCCCGGGTGGCCACC GGCCTTCAAAATCATTCGGGCGCGGAATGCGCCAAGGACCTTAAAACTGAAT TGTACGTCCGTATCCCGTTAGCGGGCAGCGGCGTCTTTCTAAAACACAACGA CTCTCGACAACGGATATCTCGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGTAGCGAAAT GCGATACTTGGTGTGAATTGCAGAATCCCGTGAACCATCGAGTCTTTGAACG CAAGTTGCGCCCGAAGCCACTAGGCTGAGGGCACGTCTGCCTGGGTGTCAC GCATCGTCTTGCCCACAAACCACTCACACCTGAGAAGTTGTGAAGGTTTGGG GGCGGAAACTGGCCTCCCGTACCTTGTAGTGCGGTTGGCGGAAAACTTGTCT

CCGGCGATGGACGTCGCGACATCGGTGGTTGTAAAAGACCTTCTTGTCTTGT CGCGCGAATCCTCGTCATCTTAGAGAGCTGCAGGACCCTTAGGCAGCACACA CTCTGTGCGCTTCGACTGTGACCCCAGGTCAGGCGGGACTACCCGCTGAGTT

Benzer Belgeler