• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırma bulgularına dayalı olarak varılan sonuçlar, bu sonuçlar doğrultusunda geliştirilen öneriler sunulmuştur.

5.1.Sonuçlar

Okul yöneticileri genel olarak “teknoloji” kavramını yaşantımızı kolaylaştıran, işleri hızlıca yapmamızı sağlayan, her türlü alternatifi sunan kısacası insanın hayatını kolaylaştıran araç gereç olduğunu ve teknoloji bilimin hayata dökülmesine yardımcı olan araç olarak düşünmektedirler. Teknoloji gündelik yaşamı, iş yaşamını kolaylaştıran yöntem ve cihazlardır. Bilimin gelişmesine yardımcı olan araçlardır.

Üniversitede daha çok bilgisayar, projeksiyon cihazı, İnternet, ses sistemleri, yazıcı, kullandıklarını ama akıllı tahta çok az olduğundan çok kullanılmadığını fakat hocaların derslerinde akıllı tahta kullanmak istedikleri hem dersin işleyişi açısından kolaylık sağlayacağı hem de öğrencilerle verimli ders işleneceği ve başarıyı attıracağı görülmüştür.

Okuldaki teknolojik araçların yeterliliği eğitim açısından çok önemli olduğundan teknolojik araç ve gereçlerin sürekli değişen gelişen bir araç olduğundan hep daha yenisi daha amaçlısı olması gerektiği ve Üniversitede daha fazla ve daha yeni teknolojik araç olması gerektiği eğitimin başarısı açısından önemlidir.

Okul yöneticileri okulda bulunan teknolojik araçların tüm özelliklerini bilmediğini, kendi alanıyla ilgili araç ve gereçleri kullandığı teknolojik araç ve

gereçlerin özelliklerini bildiği görülmüştür. Gelişen teknolojide tüm araç ve gereçlerin bilinmesi mümkün değildir. Herkes kendi alanına ait teknolojik araç ve gereçlerin teknolojik özelliklerini bilmesi gerekmektedir.

Okulda teknolojik araçların kullanımında bazen sorun yaşadığı, Üniversitede en çok bilgisayar ve projeksiyon cihazı kullanıldığı için en çok sorunun internetin kesilmesi ve projeksiyon cihazının arıza yaptığını ve dersi olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.

Çağımız teknoloji çağı olduğundan mutlaka teknoloji kullanılması gerektiği, hatta teknolojiyi yakından yenilikleri takip edip geliştirilmesi eğitim öğretim sürecini kolaylaştırdığından, eğitim öğretim sürecinde teknoloji kullanımı kesinlikle kullanılmalı ve yeniliklerin takip edilerek geliştirilmesi gerektiği görülmüştür.

Teknoloji kullanımı ve başarı arasındaki ilişki hakkında yorum yapmak gerekirse; verimli kullanıldığında, bilgiye ulaşmak amacıyla kullanıldığında, teknoloji kullanımı zaman tasarrufu sağlayarak, teknoloji görsellerle anlatıldığında ve kişinin kendi kendini geliştirerek teknoloji kullandığında başarıyı attırır. Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru dozajda kullanılırsa mutlaka başarıyı olumlu etkileyeceği gözlemlenmiştir.

Genç öğretim üyelerinin teknolojiyi aktif olarak kullandığı, yaşı büyük olan öğretim üyelerinin teknolojiyi kullanmakta zorlandığı, çekindiği fakat herkes kendi alanıyla ilgili yeteri kadar teknolojiyi kullandığı özellikle araştırmalarda çok etkin kullanıldığı gözlemlenmiştir.

Üniversitede teknoloji kullanımını özendirmek ve geliştirmek için öğretim elemanlarına yönelik seminer ve konferanslar düzenlenmemektedir. Fakat Eğitim Fakültesi öğretmen adayı yetiştirdikleri için öğrencilere Bilgisayar Anabilim Dalı Başkanlığınca seminer düzenlendiği ya da dışarıdan uzman hocalar getirtilerek seminerler verildiği yapılan görüşmelerde anlaşılmıştır. Teknoloji kullanımını geliştirmek ve özendirmek için mutlaka her alanda Hizmet içi eğitimler, Semineler ve

kurslar verildiği takdirde teknoloji kullanımı daha başarılı olacaktır. Öğretim elemanlarının ders saatleri ve çok yoğun ve sürekli araştırmalar yaptığından seminer ve kurs bir türlü planlanamamış fakat özellikle akıllı tahta kullanımı ile ilgili ve diğer teknolojik araçların kullanımı ile ilgili kurs ve seminer olması teknoloji kullanımı özendirmek ve geliştirmek açısından önemlidir.

Okul Yöneticileri teknolojinin etkin ve verimli kullanılması için öncelikle teknolojiye inanmak gerektiği teknolojiyi kabul etmek gerektiği, Hizmet İçi Eğitim olması, Seminer ve Kurslar düzenlenmesi gerektiği hakkında görüşler bildirmişlerdir. Teknolojinin etkin ve verimli kullanılması için Hizmet içi eğitimlerin, Seminer ve Kursların olması ve Uzaktan eğitimin desteklenmesi, internet tabanlı ödevler ve görevler verilerek teknolojiyi daha aktif şekilde kullanılması Teknolojinin tanıtımı güzel bir şekilde yapılması, Okul yöneticilerinin öğretim üyelerini teşvik etmesi, Eğitim Bilişim Ağının kullanılması ve en önemlisi Teknoloji kullanımı alt yapısının hazır olması(İnternetin kesilmemesi) teknolojinin etkin ve verimli kullanılması için önemlidir.

5.2.Öneriler

Okullarda teknolojiyi, tanıtmak, özendirmek ve yenilikleri takip etmek için seminer, kurslar, hizmet içi eğitim verilmelidir.

Okul yöneticilerinin teknolojiye karşı tutumlarını olumlu yönde geliştirmek için teknoloji ile ilgili yenilikleri paylaşabilecekleri, öğretmenlere özel sanal teknoloji grupları oluşturulabilir. Bu ortamlarda öğretim üyelerinin etkileşimleri artacak hem de eksik oldukları konuları etkileşimli bir ortamda gözden geçirmeleri mümkün olacak ve yenilikleri takip edeceklerdir.

KAYNAKLAR

All American Project; Standards For Technological Literacy: Content for The Study of Technology. Reston, Virginia.

Alkan, C. (1987). Eğitim Teknolojisi (3.Baskı). Ankara:Yargıçoğlu Matbaası.

ALKAN, C. (2005). Eğitim Teknolojisi, Ankara: Anı Yayıncılık.

Akbaba-Altun, S. (2002). Okul yöneticilerinin teknolojiye karşı tutumlarının incelenmesi.Çağdaş Eğitim, 286, 8–14.

Akkoyunlu, B. (1995). Bilgi Teknolojilerinin Okullarda Kullanımı ve Öğretmenlerin Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11,105-109.

Akkoyunlu, B. (1996). Bilgisayar Okur Yazarlığı Yeterlilikleri ile Mevcut Ders Programları'nın Kaynaştırılmasının Öğrenci Başarı ve Tutumlarına Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 127-134.

Akkoyunlu, B., Kurbanoğlu, S. (2003). Öğretmen Adaylarının Bilgi Okuryazarlığı ve Bilgisayar Öz-Yeterlik Algıları Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 1-10.

Bacanak, A. Karamustafaoğlu, O. Köse, S. (2003) Yeni Bir Bakış: Eğitimde Teknoloji Okuryazarlığı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:14

Bülbül, T. & Çuhadar, C. (2011). Evaluation of policiesrelated with technology use Turkish Educational System.VI.Balkan Education and Science Conference (pp.423- 428).

Dinçer, S. (2011). Öğretmen Yetiştiren Kurumlardaki Öğrencilerinin Öğrenim Hayatları Boyunca Bilgisayar Öğrenme Düzeylerinin Ve Bilgisayar

Okuryazarlıklarının İncelenmesi. Akademik Bilişim, 2-4 Şubat, İnönü Üniversitesi- Malatya.

Ergişi K. (2005). Bilgi teknolojilerinin okulda etkin kullanımı ile ilgili okul yöneticilerinin teknolojik yetenekleri.

Gagel, C. W. (1997). Literacy and technology: Reflections and insights for technological literacy. Journal of Industrial Teacher Education,

Garmire, E. & Pearson, G. (2006). Tech tally: Approaches to assessing technological literacy. Washington D.C: National Academies Press.

Halis, İ. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.

ITEA (International Technology Education Association). (2000). Technology for

İŞMAN, A. (2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara:Pegema Yayıncılık.

MEB (2006). Temel Eğitime Destek Projesi “Öğretmen Eğitimi Bileşeni”. ğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri. Tebliğler Dergisi

Memmedova, A. & Seferoğlu, S. S. (2002). Bilgisayar destekli eğitim (BDE)’de rol alan formatör öğretmenlerin görevlerini gerçekleştirme düzeylerine ve BDE uygulamalarına ilişkin görüşleri

Odabaşı, F. (2008). Toplumsal Etkiler Ve Teknoloji Okuryazarlığı, BTIE 2000 Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı Bildiriler Kitabı 1-5 Meteksan, Ankara: 2000

Penrod, J.I., Douglas, J. V. (2002) Information Technology Literacy: A Definition,<http://books.google.com.tr/books?id=t2Ru5UYWZdMC&pg=PA76&lpg

=PA76&dq=penrod+douglas+Information+Technology+Literacy:+A+Definition&so urce=web&ots=glyqw519Is&sig=pHFj0onPF5ydu7WiqSQ BwZFJq08&hl=tr>

Penrod, J.I., Douglas J. V.(2002). Information Technology Literacy: A Definition. Kent, Allen, ed. Encyclopedia of Library and Information Science(Ed. Allen Kent), 40, 76-107.

Polat, C. (2005). Üniversitelerde Kütüphane Merkezli Bilgi Okuryazarlığı Programlarının Geliştirilmesi: Hacettepe Üniversitesi Örneği. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü.

Satıcı, Ö., Akkuş, Z. ve Alp, A., (2009). Tıp Fakültesi Öğretim Elemanlarının Teknolojiye Ilişkin Tutumlarının Chaid Analizi ile İncelenmesi.

Seferoğlu, S. S. (2009). İlköğretim Okullarında Teknoloji Kullanımı Ve Yöneticilerin Bakış Açıları, XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa

Seferoğlu, S. S. (2009). Yeterlikler, Standartlar Ve Bilişim Teknolojilerindeki Gelişmeler Işığında Öğretmenlerin Sürekli Mesleki Eğitimi. Eğitimde Yansımalar IX: Türkiye'nin Öğretmen Yetiştirme Çıkmazı Ulusal Sempozyumu

Seferoğlu, S. S. (2004). Öğretmen adaylarının öğretmen yeterlilikleri açısından kendilerini değerlendirmeleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 131‐ 140.

Seferoğlu, S. S. (2010). Killing two birds with one stone: Establishing professional communication among teachers. Procedia ‐ Social and Behavioral Sciences, 9, 547‐ 554.

Snavely, L.,&Cooper N. (1997).The information literaoy debate, Jaurnal of Academic Librarianship.

Tan, S. C. (2010). School technology leadership: Lessons from empirical research. Australasian Society for Computers in Learning in Tertiary Education (ASCILITE) TDK (Türk Dil Kurumu). <www.tdk.gov.tr> (20 Aralık 2016 tarihinde erişilmiştir).

UNESCO (2002). Consultative Workshop for Devoloping Performance Indicators for ICT in Education. 1st, Manila, the Philippines, 28-30 Ağustos 2002.

Varış, Z. (2008). İlköğretim Okullarındaki Öğretmenlerin Bilgi Teknolojileri Okuryazarlık Düzeyleri ve Bunları Kullanma Durumlarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

EKLER

Eğitim Yöneticilerinin Teknoloji Okuryazarlığı Hakkında Yapılan Araştırmada Kullanılan Yönetici Görüşme Formu

GÖRÜŞME FORMU

Tarih :……… Saat:………..

Görüşme Yapılan Kişi:……….. Görüşme Yapan: Özlem BERBER

Ortam:………..… Bölüm:……….

Bu araştırma, okul yöneticilerinin teknoloji okuryazarlığının incelenmesini amaçlamaktadır.

1. Sizce teknoloji ne demek? Teknoloji denince aklınıza ne geliyor?

2. Okulunuzda hangi teknolojik araçları kullanıyorsunuz?

3. Okulunuzdaki teknolojik araçları yeterli buluyor musunuz?

5. Okulunuzdaki teknolojik araçların kullanımında sorun yaşıyor musunuz?

Evet ise en çok hangi sorunları yaşıyor sunuz?

6. Eğitim-öğretim sürecinde teknoloji kullanımı hususunda düşünceleriniz

nelerdir?

7. Eğitimde teknoloji kullanımı ve başarı arasındaki ilişkiyi nasıl yorumluyor

sunuz?

8. Okulunuzdaki öğretmenlerin yeteri kadar teknolojiden yararlandığını

düşünüyor musunuz? Nedenini açıklar mısınız?

9. Okulunuzda öğretmenlerin teknoloji kullanımını özendirmek ve geliştirmek

için herhangi bir faaliyet düzenliyor musunuz?

TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÖLÇEĞİ

Açıklama: Lütfen, aşağıdaki her bir ifadeye katılma düzeyinizi seçeneklerde yer alan

boşluğa çarpı işareti (X) koyarak belirtiniz.

Cinsiyetiniz: ( ) Kadın ( )Erkek

Yaşınız: ( )

Hizmet Yılınız: 1-5 ( ), 6-12 ( ), 13-20 ( ), 21-30 ( ), 31 ve üzeri ( )

Mezun Olduğunuz Okul : Önlisans ( ), Lisans ( ) , Yüksek Lisans( ),

Doktora ( ), Öğretmen Okulu ( )

Mezun Olduğunuz Bölüm: Türk Dili ve Edebiyatı ( ), Tarih ( ), Coğrafya ( ),

Fizik ( ), Kimya ( ), Biyoloji ( ), Matematik ( ), Bilgisayar ( ), Yabancı Dil ( ), Sağlık ( ), Spor Akademisi ( ), Sınıf Öğretmenliği ( ), Diğer(Belirtiniz)………..

Günlük İnternet Kullanım Sıklığı: 1 Saatten Az ( ), 1-2 Saat ( ),

3-4 Saat ( ), 5-6 Saat ( ), 7 Saat ve Üzeri ( )

İnternete Bağlanmak İçin En Çok Hangi Cihazı Kullanırsınız: Masa Üstü ( ),

Netbook/Leptop ( ), Tablet( ), Cep/Akıllı Telefon, PDA (El Bilgisarı) ( ), Diğer(Belirtiniz)……….

Bilgisayar ve programları Kullanma Becerisi:Çok İyi ( ), İyi ( ), Orta( ),

Kötü ( ), Çok Kötü( )

Kaç yıldır Bilgi Teknolojilerini (BT) kullanıyorsunuz?: Kullanmıyorum ( ),

İnterneti Hangi Amaçla Daha Çok Kullanırsınız ? Aşağıdaki şıkları kullanımınıza göre en çoktan en aza göre nasıl sıralandırır sınız?

Gazete Haber Okuma ( ), Sosyal Ağlarda Gezinme ( ), Alışveriş ( ), Dosya İndirme ( ), Araştırma Yapma ( ), Oyun Oynama ( ), E-Posta Alıp

Benzer Belgeler