• Sonuç bulunamadı

4.10 “Sizce okullarda teknolojinin etkili ve verimli kullanımı için neler yapılabilir?” sorusuna ilişkin bulgular

Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinin “Sizce okullarda teknolojinin etkili ve verimli kullanımı için neler yapılabilir?” sorusuna ilişkin görüşleri aşağıda Tablo 12’de belirtilen başlıklar altında sunulmuştur.

Tablo.12 “Sizce okullarda teknolojinin etkili ve verimli kullanımı için neler yapılabilir?” sorusuna ilişkin öğretim üyelerinin görüşleri

Okullarda Teknolojinin Etkili ve Verimli Kullanımı İçin Yapılan Faaliyetler

Frekans %

Hizmet İçi Eğitim 8 40

Seminer/Kurs Uzaktan Eğitim

Teknolojiyi Özendirmek

İnternet Tabanlı Ödevler/Görevler Verilmesi Teknolojiyi Kabul Etmek/ İnanmak /Benimsemek Teknolojinin Tanıtımı Yapılması

Okul Yöneticileri Öğretmenleri Teşvik Etmesi Teknoloji Kullanımı Alt Yapı Hazırlanmalı Eğitim Bilişim Ağı Kullanılmalı

13 4 6 2 5 3 1 2 1 65 20 30 10 25 15 5 10 5 TOPLAM 45 100

Araştırmaya katılan okul yöneticilerinin okullarda teknolojinin etkili ve verimli kullanımı için % 40‘ ı hizmet içi eğitim olması gerektiğini, % 65’ i seminer ve kursların olması gerektiği, % 20’ si Uzaktan eğitim daha faydalı olabileceği, % 30’ u teknolojiyi özendirmek gerektiğini % 10’ u İnternet tabanlı ödevler görevler verilerek teknolojiyi etkili ve verimli kullanılacağını %5‘ i Teknolojiyi kabul etmek, inanmak, benimsemek gerektiğini, % 15‘ i Teknolojinin tanıtımı yapılması gerektiği, % 5‘ i Okul yöneticileri öğretmenleri teşvik etmesi gerektiği, % 10’ u Teknoloji kullanımı alt yapı hazırlanması gerektiğini, % 5’ i Eğitim Bilişim Ağı kullanılması gerektiğini Okullarda teknolojinin etkili ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Teknolojik araçlar neler ise o araçların tanıtımı yapılması ve tanıtımı yapıldıktan sonra aktif olarak her bir öğretmenin kullanımına sunulması gerektiğini, Hizmet İçi Eğitim olması gerektiğini, okulların teknoloji açısından zenginleştirilmesi gerektiğini, öğretim üyelerinin bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini, teknolojini etkili ve verimli kullanılması için öğretim üyelerine iyi bir şekilde aşılamak gerektiğini, teknolojiye inanmak gerektiğini ve teknolojiyi kabul etmek gerektiğini ifade etmişlerdir.

Okuldaki öğretim üyeleri bireylerin daha etkili kullanılabilmesi için o konu alanının uzmanları çağrılabilir seminerler verebilir, görsel bir şekilde uygulamalı kurslar düzenlenebileceği, teknolojiyi etkili ve verimli kullanabilmek için belki de uzaktan eğitim ya da internet tabanlı bir takım ödevler olabileceği o zaman zorunlu olarak herkes klasik yöntemleri bırakıp daha teknoloji odaklı çalışabileceği ve teknoloji kullanımını özendirmek gerektiğini ifade etmişlerdir. Okul Yöneticisi öğretim elamanlarının bu konu hakkında görüşleri:

“Özendirilmesi lazım. Bilmediğimizden korkuyoruz belki Teknoloji

tanıtılabilir.” Şeklinde görüş bildirmişlerdir.(1)

“Öğretmenlerin aslında Hizmet İçi Eğitime tabi tutulması gerekiyor. Öncelikle

“Hizmet İçi Eğitimler verilebilir. Öğretmenlerin eksik olduğu hangi alanlarda eksikse bir işletim sistemini kullanması açısından eksikse bunu nasıl kullanacağı veya projeksiyon kulanımını bilmiyorsa bunu nasıl kullanacağını yada internet kullanımını bilmiyorsa bunu nasıl kullanılacağını yada bazı veri tabanlarına nasıl ulaşabileceğini bilmiyorsa çeşitli eğitimler verilebilir. Böylece bunu bilmeyen öğretmenlerde öğrenmiş olup kullanmaya başlarlar.” Şeklinde görüş bildirmişlerdir.(4)

“Neler yapılabilir Teknolojik araçlar neler ise o araçların tanıtımı yapılması

ve tanıtımı yapıldıktan sonra aktif olarak her bir hocanın kullanımına sunulması gerekir diye düşünüyorum.” Şeklinde ifade etmişlerdir.(5)

“Etkili ve verimli kullanabilmek için belki de bu uzaktan eğitim yada bir takım

ödevler internet tabanlı olabilir o zaman zorunlu olarak herkes klasik yöntemleri bırakıp daha teknoloji odaklı çalışabilir. Seminerler olabilir.” Görüşlerini

bildirmişledir. (8)

“Birincisi inanmak gerekir. Teknolojiyi kabul etmek gerekir. Çünki oradan başlıyor. İnanmayan birine işe yaramayacağını düşünen birine en üst teknoloji versenizde bir işe yaramayacaktır. O yüzden teknoloji kabulü ile başlamalı süreç devamında etkili ve verimli bir kullanma ne demektir nerelerde kullanılabilir onun için öğretim tasarımı materyali nasıl geliştirilebilir. Dersle entegrasyon nasıl sağlanabilir. Bununla ilgili öğretmenlerimiz özelikle derse giren uygulayan öğretmenlerimize nitelikli bir Hizmet İçi Eğitimden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için beklide kurs niteliğindeki faaliyet yetersi olabilir. Üniv. Okul iş birliği kurularak burada daha verimli içselleştirerek öğretmenlerin bazı kazanımları kendilerine elde etmeleri gerekiyor bunu da öğrencileriyle paylaşmaları gerekiyor.” Şeklinde ifade

“Öncelikle, eğitim faaliyetleri ile ilgili doğru teknolojinin belirlenmesi ve

zamanında etkili kullanımı için teknoloji kullanımına istekli eğitimcilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.” Şeklinde görüşünü bildirmiştir.(18)

Teknoloji bir iletişim aracıdır. İletişim aracı derken teknolojiye erişmek farklı

kültürde bireylerle görüşmek, Bilgi daarcığımızı geliştirmek tamam iletişim derken arkadaşımızla sevdiklerimizle de görüşeceğiz ama o bizim ekxra zamanlarda görüşeceğiz. Asıl işimiz teknolojiyi eğitimde kullanmak. Araştırma yapmak Yeniliklerden haberdar olmak önemli olan yenilikçi ve yaratıcı olabilmek . Onun içinde dediğim gibi öğretmenler büyük iş düşüyor. Donanım alt yapısının kesinlikle sağlam olması gerekiyor.” Şeklinde ifade etmişlerdir.(3)

“Son yıllarda .Eğitim Bilişim Ağı var. Buraya bir çok öğretmen ilginç etkinliklerini ders anlatımlarını ve herhangi bir deneyi verimli bir şekilde herkesin kullanımına açıyorlar. Bu tür şeyler yapılabilir. Bu tür şeyler çoğaltılabilir. Hem devlet tarafından hem de bizle tarafından okul tarafından farz edelim fakülte tarafından bir de ilginç etkinliklerini öğrenciler bu etkinlikleri ekstra izleyebilirler. Öğretmen ilginç bir deney yapıyordur laboratuar da bunu koyalı daha alt sınıflardan diğer Ana Bilim Dallarındaki öğrencilerde bu etkinliklerde yararlanabilirler . Hani facebook sayfası gibi sayfalar olabilir.Bilgilerin paylaşılması ile ilgili. Bu bazı okulların bazı öğrenci grupların farklı yerlerde bu tür şeyler yapılabilir. Şeklinde

ifade etmişlerdir. (8)

Okuldaki öğretim üyelerinin teknolojiyi daha etkili kullanılabilmesi için teknoloji kullanımını özendirmek ve o konu alanının uzmanları çağrılabilir seminerler verebilir, görsel bir şekilde uygulamalı kurslar düzenlenebilir, teknolojiyi etkili ve verimli kullanabilmek için belki de uzaktan eğitim ya da internet tabanlı bir takım ödevler olabilir o zaman zorunlu olarak herkes klasik yöntemleri bırakıp daha teknoloji odaklı çalışabileceklerdir.”

V. BÖLÜM

Benzer Belgeler