• Sonuç bulunamadı

7.1. Sonuçlar

Günümüzde büyük şehirler başta olmak üzere kent merkezi içinde kalmış, varlığı çevre açısından risk oluşturan ve modern şehircilik anlayışına uygun olmayan enerji iletim hatları yer altına alınmaktadır. Büyük bir çoğunluğu havai hatlardan meydana gelen iletim ve dağıtım sistemleri, kablolu hatların da eklenmesiyle karma bir yapıya dönüşmektedir. Bu tür karma hatlarda karşılaşılacak sorunlar ve uygun çözüm önerileri için uygulama eksikliğinin olduğu görülmüştür.

Bu tez çalışmasında, günümüz şartlarında ortaya çıkan karma hatların bir prototipi oluşturularak deneysel çalışmalar yapılmış olup, elde edilen sonuçlar PSCAD / EMTDC programı yardımıyla doğrulanmıştır.

Tez çalışması kapasamında öncelikle, toplu parametreli eşdeğer pi devreli bir kablo modeli ile üç fazlı 12 darbeli STATCOM tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, karma hat prototipi üzerinde STATCOM uygulamaları yapılmıştır.

Kablo modeline ait elektriksel hat parametreleri, hem işletmeci ve üretici firma verilerinden hem de PSCAD / EMTDC kablo sabitleri alt programında hesaplanmıştır. PSCAD / EMTDC programından elde edilen sonuçlarla işletmeci ve üretici firma verileri arasında çok büyük bir farkın olduğu görülmüştür. Bunun nedeni, gerçek bir yeraltı kablo iletkenine ait dilimli, parçalara ayrılmış iletken yapının simülasyon programında tek bir masif iletken olarak ele alınmasıdır. Bu durum, simülasyon programında hesaba dahil edilen deri olayı nedeniyle kablonun kullanılabilir kesitini düşürmekte ve direncini arttırmaktadır. Ayrıca, simülasyon programındaki mevcut modellerde yüksek gerilim yeraltı kablolarında bulunan yarı iletken ve su geçirmez katmanlar bulunmamaktadır. Mevcut modellerde bu katmanların hesaba dahil edilebilmesi için yapılan dönüşüm işlemlerinde, kablonun kapasitans ve endüktans değerinin değişmeden kalabilmesi için yapılan değişiklikler de kablonun direnç değerini yükseltmektedir.

İşletmeci ve üretici firma verileri arasında görülen küçük fark ise üretici firma tarafından verilen yeraltı kablosuna ait katalog bilgilerinin kablonun fiziksel ölçüleri ile uyuşmamasından kaynaklanmaktadır.

Yüksek gerilim kablo hatları üzerinde dalga yayılma süresi, havai hatlara göre daha yavaştır. Özellikle kısa kablo hatları ile ilgili çalışmalarda hattın dalga yayılma süresi, çok daha küçük olacaktır. Bununla birlikte, kablo hatlarıyla ilgili simülasyon çalışmalarında doğru sonuçlar elde edebilmek için simülasyon zaman adımının hattın dalga yayılma zamanından daha küçük olması gerekir. Bu durum, küçük zaman adımları kullanılarak gerçekleştirilecek simülasyonlarda veri boyutunu ve simülasyon süresini arttırmaktadır. Bu nedenle, kısa kablo hatlarının simülasyonu için dağınık parametreli modeller yerine toplu parametreli tek bir pi model kullanılarak simülasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Kablolu iletim hatları üzerinde gerçekleştirilen simülasyon çalışmaları sonucunda yükün devreye alınması sırasında, hat üzerinde aktif ve reaktif güç dalgalanmalarının meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu dalgalanmaların genliği ve süresi, hattın seri direnciyle ters orantılıdır. Kablolu hatların seri direnci, havai hatlara göre daha küçük olduğundan kablo hattı üzerinde uzun süreli güç dalgalanmaları oluşmaktadır. Bu durum, hattı besleyen senkron makinelerin uyartımını ve kontrolünü güçleştirecektir. Bununla birlikte kablo hattına ait seri direncin küçük olması, hat üzerinde meydana gelen gerilim düşümünü azaltmakta ve bunun sonucunda kablolu iletim hatlarının hat sonu gerilim regülasyonu çok fazla değişmemektedir. Ayrıca yeraltı kablosu ile ilgili deney ve simülasyon çalışmalarında yük tarafından ihtiyaç duyulan reaktif gücün bir kısmının kablo hattının şönt kapasitansından karşılandığı görülmektedir. Bunun sonucunda özellikle küçük güçlü yüklerde, kablo hattı üzerinden çekilen reaktif akım bileşenlerinin kablo hattının seri empedansında oluşturduğu gerilim düşümlerinin azaldığı ve hat sonu gerilim regülasyonun çok fazla değişmediği görülmüştür.

Deney ve simülasyon sonuçları arasındaki uyum, tasarımı gerçekleştirilen fiziksel kablo modelinin güç akış çalışmalarında ve sürekli hal uygulamalarında kullanılabileceğini göstermiştir. Ancak kablo modelinin dezavantajı, 3 fazlı, 10 km'lik bir hat oluşturabilmek için 30 adet hat parçasının kullanılmış olmasıdır. Bu tür bir kablo modeli, hem maliyetli olmakta hem de laboratuar ortamında çok geniş bir alan kaplamaktadır. Bununla birlikte tasarımı gerçekleştirilen laboratuar ölçekli kablo modeli, karma güç iletim sistemlerinin geliştirilmesine ve bunlarla ilgili olayların incelenebilmesine yardımcı olmuştur.

Üç fazlı, 12 darbeli STATCOM prototipi, iki adet 6 darbeli gerilim beslemeli dönüştürücü köprüsünden oluşmaktadır. STATCOM'un ve kontrol sisteminin tasarımda ticari olarak elde edilebilen hazır modüllerin kullanılmamış olması, maliyet açısından ek bir getiri sağlamakla birlikte, hazır modül ve kartların pahalılığı, bir hata durumunda bunların tümünün veya belirli bir kısmının hasar görmesi nedeniyle çalışmaya devam edilememesi gibi dezavantajları da ortadan kaldırmıştır. Hazır kontrol kartlarının ve modüllerin kullanılmaması, işçilik maliyetlerini arttırmakla birlikte sistemin toplam kurulum maliyetinin düşürülmesinde oldukça etkili olmuştur.

Tasarımı gerçekleştirilen STATCOM’un kapalı bir yapıya sahip olmaması oluşabilecek arızaların kolayca fark edilerek giderilebilmesini sağlar. Bununla birlikte, STATCOM’un mevcut laboratuar ekipmanları ile uyumlu ve taşınabilir bir yapıya sahip olması, çeşitli laboratuar uygulamaları sırasında kullanım kolaylığı sağlamıştır.

STATCOM'un mikrokontrolör tabanlı kontrol sistemi, genelleştirilmiş non-aktif güç teorisi ve düşük maliyetli 16 bit mikrokontrolörler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kontrol sisteminde akımın aktif ve reaktif akım bileşenleri; gerçek zamanlı, anlık akım ve gerilim ölçümlerinden elde edilmiştir. Bu nedenle geliştirilen kontrol metodu, sadece STATCOM prototipi için değil aynı zamanda, aktif güç filtreleri ve diğer FACTS ailesine mensup güç dönüştürücüleri için de kullanılabilir.

7.2. Öneriler

Bu tez çalışmasında tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilen üç fazlı, 12 darbeli STATCOM'un mikrokontrolör tabanlı kontrol sistemi, sabit reaktif akım referanslı bir iç kontrol döngüsüne sahiptir. Kontrol işlemi, reaktif akım bileşeninin değerine bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Deney ve simülasyon çalışmalarından elde edilen sonuçlar kontrol sisteminin, simetrik iletim hatlarında hat kompanzasyonu amacıyla hattın orta noktasındaki yada yükün kompanze edilmesi amacıyla hattın sonundaki şönt reaktif güç kompanzatörleri için uygun olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, karma iletim hatlarında, özellikle kablo hattı üzerinden iletilen gücün ve reaktif güç akışının tam kontrolü için reaktif akım referansını üreten bir dış kontrol döngüsüne ihtiyaç olduğu görülmüştür. Bu nedenle, ileriki çalışmalarda STATCOM prototipine bir dış kontrol döngüsü eklenerek mevcut tasarımın geliştirilmesi sağlanabilir.

Geleneksel anahtarlamalı kondansatör veya reaktör bobinleri ile gerçekleştirilen reaktif güç kontrolünde, bobin veya reaktör gruplarının her adım değişiminde aşırı akım yükselmeleri meydana gelebilmektedir. Bu durum yeraltı kablolarının ısınmasına ve/veya izolasyonun bozularak kablo arızalarına sebep olabilmektedir. STATCOM ile gerçekleştirilen reaktif güç kontrolünde ise aşırı akım yükselmesi, sadece DC bara kondansatörlerinin ilk şarj anında görülmüştür. Bu durumu önlemek için DC bara kondansatörleri şarj olurken devrede olan yol verme direnç yada kondansatör kapasitans değerlerini büyültmek STATCOM'un cevap zamanını düşürecektir. Bu nedenle ileriki çalışmalarda DC taraf geriliminin kontrolünü de içine alan farklı bir kontrol metodu çalışılabilir.

Reaktif akım bileşeninin kontrolüne dayalı üç fazlı, 12 darbeli STATCOM, dengesiz kaynak gerilimleri ile çalıştırıldığında ortak bağlantı noktasında, faz akım ve gerilimi arasındaki faz farkını ortadan kaldırdığı fakat, faz akım ve gerilimlerine ait dengesizlik durumunu tam olarak yok edemediği görülmüştür. Bunun nedeni, çok darbeli STATCOM'un üç faz için DC tarafta, sadece tek bir kondansatöre sahip olmasıdır. İleriki çalışmalar için dengeli faz akım ve gerilimi gerektiren uygulamalarda farklı STATCOM yapıları ve/veya kontrol metotları kullanılabilir.

Ayrıca, dengesiz çalışma koşullarında temel frekans modülasyonunu esas alan çok darbeli STATCOM'un çıkış akım ve gerilimi yüksek harmonik içeriğe sahiptir. STATCOM'a ait kublaj trafolarının faz kaydırma özelliği, düşük dereceli harmonik bileşenlerin genliğini azaltmada yeterli değildir. Bu harmonik içeriği azaltmak için filtre devreleri veya farklı modülasyon teknikleri kullanılarak mevcut tasarımın geliştirilmesi sağlanabilir.

KAYNAKLAR

Acha, E., Agelidis, V.G., Anaya-Lara, O., Miller, T. J. E., 2002, "Power Electronic Control in Electrical Systems" Newnes Power Engineering Series

Akagi, H., Kanazawa, Y., Nabae, A., 1984, "Instantaneous Reactive Power Compensators Comprising Switching Devices without Energy Storage Components" IEEE Transactions on Industry Applications, Vol. IA - 20, Issue 3, pp. 625 - 630.

Akagi, H., Ogasawara, S., Kim, H., 1999 "The Theory of Instantaneous Power in Three- phase Four - Wire Systems : A Comprehensive Approach", IEEE Thirty-Fourth IAS Annual Meeting Industry Applications Conference, Phoenix, AZ, Vol. 1, pp. 431 - 439.

Ametani, A., 1980, “A General formulation of impedance and admittance of cables”, IEEE Transactions on Power Apparatus and Systems, Vol. 99, Issue 3, pp. 902- 910.

Ametani, A., Nagaoka, N., Noda, T., Matsuura, T., 1997, “A Simple and efficient method for including frequency - dependent effects in transmission line transient analysis”, Elsevier Science Electrical Power & Energy Systems, Vol. 19, Issue 4, pp. 255 - 261.

An, T., Powell, M. T., Thanawala, H. L., Jenkins, N., 1998, "Assesment of Two Different STATCOM Configurations for FACTS Application in Power Systems", IEEE International Conference on Power System Technology, POWERCON '98, Beijing, China, Vol. 1, pp. 307 - 312.

Anadol, M. Ali, Aydin, M., Yalcinoz, T., 2011, "Design and Implementation of a Laboratory Scale Underground Cable Model", International Review on Modelling and Simulations (I.RE.MO.S.), Vol. 4, N.4.

Anadol, M. Ali, Aydin, M., Yalcinoz, T., 2012, "Design and Application of a Laboratory Scale Underground Cable Model", Journal of The Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University.

Anadol, M. Ali, Aydin, M., Yalcinoz, T., 2012, "Design and Implementation of a Laboratory-scale Microcontroller-based Multi-pulse STATCOM", The 16th IEEE Mediterranean Electrotechnical Conference, Yasmine Hammamet, Tunisia, pp. 950- 953.

Anadol, M. Ali, Aydin, M., Yalcinoz, T., 2012, "A real - time extraction of active and reactive current using microcontrollers for multi-pulse STATCOM", Turkish Journal of Electrical Engineering & Computer Sciences.

Anonymous, 2002, "MicroChip Technology Inc. PIC18FXX2 Data Sheet", [online] http://www.micro.deis.unibo.it/~campi/ESD_2004/manuali/pic18fxx2.pdf, pp.17- 20. [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2003, “Background Paper Undergrounding of Electricity Lines in

Europe”, Commission of the European Communities,

http://ec.europa.eu/energy/gas_electricity/studies/doc/electricity/2003_12_undergr ounding.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2004, "60 - 500 kV High Voltage Underground Power Cables : XLPE insulated cables", [online] http://www.nexans.no/eservice/Norway- no_NO/fileLibrary/Download_540199654/Norway/files/Underground_power_cab les.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2005, "EMTDC V4.2 user’s guide", Manitoba HVDC Research Inc., https://pscad.com/sites/default/files/documents/EMTDC_Users_Guide_V4.2.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2005, "Applications of PSCAD/EMTDC user’s guide", Manitoba HVDC Research Inc.,

https://pscad.com/sites/default/files/documents/Application_Guide_2008.pdf [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2006, "HV XLPE Cable Systems Technical User Guide", [online] http://nepa-ru.com/brugg_files/02_hv_cable_xlpe/03_web_xlpe_guide_en.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2007, "EHV XLPE Cable & Accessories", [online] http://media.emcom- as.no/EHV%20XLPE.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Anonymous, 2011, "Insulated Power Cables", [online] http://www.ucable.com.my/images/products/UC%20XLPE%20Catalogue.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Benato, R., Paolucci, A., 2005, "Operating capability of long AC EHV transmission cables", Electric Power System Research, Vol. 75, Issue 1, pp. 17-27.

Bhattacharya, A., Chakraborty, C., Bhattacharya, S., 2009, "Shunt Compensation", IEEE Industrial Electronics Magazine, Vol. 3, Issue 3, pp. 38 - 49.

Bilodeau, H., Mehraban, B., 2007, "Overview of a Special Publication on Voltage Sourced Converter Application in Power Transmission", IEEE Power Engineering Society General Meeting, pp. 1 - 8.

Canizaresa, C. A., Pozzi, M., Corsi, S., Uzunovic, E., 2003, "STATCOM modeling for voltage and angle stability studies", International Journal of Electrical Power & Energy Systems, , Vol. 25, Issue 6, pp. 431 - 441.

Chen, B. S., Hsu, Y. Y., 2008, "A Minimal Harmonic Controller for a STATCOM" IEEE Transactions on Industrial Electronics, Vol. 55, Issue 2, pp. 655 - 664.

Colla, L., Gatta, F. M., Iliceto, F., Lauria, S., 2005, "Design and operation of EHV transmission lines including long insulated cable and overhead sections", 7. International Power Engineering Conference, IPEC, Singapore, pp. 1 - 10.

Colla, L., Gatta, F. M., Geri, A., Lauria, S., Maccioni, M., 2009, "Steady-state Operation of Very Long EHV AC Cable Lines", IEEE Bucharest Power Tech. Conference, Romania, pp. 1 - 8.

Çetin, A., (2007), "Design and Implementation of a Voltage Source Converter Based STATCOM for Reactive Power Compensation and Harmonic Filtering", Thesis of Doctor of Philosophy, The Graduate School of Natural and Applied Sciences of Middle East Technical University, Ankara,.

Çöteli, R., 2006, "STATCOM ile Güç Akış Kontrolü", Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi FBE, Elazığ.

Davalos, R., Ramirez, J. M., Tapia, R., 2005, "Three - phase multi - pulse converter StatCom analysis", International Journal of Electrical Power & Energy Systems, Vol. 27, Issue 1, pp. 39 - 51.

Dawood, A. R., (1996), "Investigation of Different Circuit Topologies for Multi Pulse STATCOM", Master of Science, University of Manitoba, Canada.

Delby, B., Bergman, G., Ericsson, A., Karlstrand, J., 2000, "High-voltage XLPERFORMANCE cable technology", [online] ABB Review Special Report, http://www05.abb.com/global/scot/scot245.nsf/veritydisplay/bc65a5d0f6b33cbfc1 2570510058b420/$file/hv%20xlperformance%20cable%20technology.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Dixon, J., Moran, L., Rodriguez, J., Domke, R., 2005, "Reactive Power Compensation Technologies: State-of-the-Art Review", Proceeding of the IEEE, Vol. 93, No. 12, pp. 2144 - 2164.

Dong, L., Crow, M. L., Yang, Z., Shen, C., Zhang, L., Atcitty, S., 2004, “A Reconfigurable FACTS System for University Laboratories”, IEEE Trans. Power Systems, Vol. 19, Issue 1, pp. 120 - 128.

Espinoza, J. R., 2006, "Power Electronics Handbook, Second Edition: Devices, Circuits and Applications", Chapter 15 : Inverters, Muhammad H. Rashid, Academic Press An imprint of Elsevier Inc,. pp. 363.

Gatta, F. M., Lauria, S., 2005, "Very long EHV cables and mixed overhead-cable lines. Steady-state operation", Power Tech. Conference, Russia, pp. 1-7.

Gelen, A., Yalcinoz, T., 2010, "Experimental studies of a scaled - down TSR - based SVC and TCR - based SVC prototype for voltage regulation and compensation", Turk J Elec Eng. & Comp. Sci, Vol. 18, No. 2, pp. 147 - 158.

Ghasemi, H., Caizares, C. A, 2007, "Validation of a STATCOM Transient Stability Model through Small - Disturbance Stability Studies", IEEE International Conference on System of Systems Engineering, San Antonio, TX, pp. 1 - 6.

Gilany, M., El Din, E. S. T., Abdel Aziz, M. M., Ibrahim, D. K., 2005, "An accurate scheme for fault location in combined overhead line with underground power cable", IEEE Power Engineering Society General Meeting, cilt 3, pp. 2521 - 2527. Gustavsen, B., 2001, “Panel session on data for modeling system transients : Insulated

cables”, IEEE Power Eng. Soc. Winter Meeting, pp. 718-723.

Gustavsen, B., Martinez, J.A., Durbak, D., 2005, “Parameter determination for modeling system transients - Part II : Insulated cables”, IEEE Trans. Power Del., Vol. 20, Issue 3, pp. 2045-2050.

Gyugyi, L., 1994, "Dynamic Compensation of AC Transmission Lines by Solid State Synchronous Voltage Sources", IEEE Transactions on Power Delivery, Vol.9, Issue 2, pp. 904 - 911.

Gyugyi, L., 2000, "Application Characteristics of Converter - Based FACTS Controllers", International Conference on Power System Technology, Australia, Vol. 1, pp. 391-396.

Hase, Y., 2007, " Handbook of Power System Engineering", John Wiley & Sons Ltd., England, pp. 485 - 512.

Hirasuna, B., 2005, “Transmission line applications in Pspice”, [online] Cadence Application Note,

http://w2.cadence.com/appnotes/TransmissionLineApplicationsInPSpice.pdf, [Ziyaret Tarihi: 18 Nisan 2012].

Indulkar, C.S., Ramalingam, K., 2008, “Estimation of transmission line parameters from measurements”, International Journal of Electrical Power & Energy Systems, Vol. 30, Issue 5, pp. 337 - 342.

Ippolito, M. G., Massaro , F., Morana, G., Musca, R., 2010, "No-Load Energization of Very Long EHV Mixed Overhead-Cable Lines", 45th International Universities Power Engineering Conference (UPEC), Cardiff, Wales, UK, pp. 1 - 6.

Jurada, F., Acero, N., Carpio, J., Castro, M., 2000, “Using Various Computer Tools in Electrical Transients Studies”, 30th ASEE/IEEE Frontiers in Education Conference, Kansas City, MO,USA, Vol. 2, pp. F4E / 17 - 22.

Lauria, S., Gatta, F. M., Colla, L., 2007, "Shunt compensation of EHV Cables and Mixed Overhead-Cable Lines", Power Tech. Conference, Switzerland, 1344-1349. Macias, J.A., Exposito, A.G., Soler, A.B., 2005, “A Comparison of techniques for state-

space transient analysis of transmission lines”, IEEE Trans. Power Del., Vol. 20, Issue 2, pp. 894 - 903.

Mariun, N., Masdi, H., Bashi, S. M., Mohamed, A., Yusuf, S., 2005, “Design of a Prototype D-Statcom using DSP Controller for Voltage Sag Mitigation”, International Conference on Power Electronics and Drives Systems PEDS, Kuala Lumpur, India Vol. 1, pp. 569 - 574.

Marti, J. R., Marti, L., Dommel, H. W., 1993, “Transmission line models for steady- state and transients analysis”, IEEE / NTVA Athens Power Tech Conference: Planning, Operation and Control of Today's Electiric Power System, Athens, Greece, pp.744 - 750.

Marti, L., 1993. “Simulation of electromagnetic transients in underground cables using the EMTP” IEE 2nd International Conference on Advances in Power System Control, Operation and Management, Hong Kong, pp. 147 - 152.

Martinez, J.A., Gustavsen, B., Durbak, D., 2005, “Parameter determination for modeling system transients - Part I : Overhead lines”, IEEE Trans. Power Del., Vol. 20, Issue 3, pp. 2038-2044.

Montano, J.C., 1991, "Measurement of the load admittance and reactive current RMS value in the frequency domain", IEE Proceedings A Science, Measurement and Technology, Vol. 138, Issue 2, pp. 138 - 144.

Munoz, J., Mendoza, P., Cotos, J., Palma, R., 2007, “Lab-scale three-phase TCR-based SVC system for educational purpose in dynamic and steady - state analysis”, IEEE 39th North American Power Symposium NAPS , Las Cruces, NM, USA, pp. 636 - 643.

Okyere, H., Nibouche, M., Nouri, H., Al Mrayat, O., 2007, “Application of DSPs and Microcontrollers in Voltage Source Inverters STATCOM Digital Designs: A Comparative Approach”, IEEE International Conference on Signal Processing and Communications ICSPC, Dubai, United Arab Emirates, pp. 321 - 324.

Qingguang, Y., Pei, L., Wenhua, L., Xiaorong, X., 2004, "Overview of STATCOM Technologies", IEEE International Conference on Electric Utility Deregulation, Restructuring and Power Technologies, Hong Kong, Vol. 2, pp. 647 - 652.

Qian, C., Crow, M. L., Atcitty, S., 2004, “A Multi - processor Control System Architecture for a Cascaded StatCom with Energy Storage”, 19th Annual IEEE Applied Power Electronics Conference and Exposition APEC, Vol. 3, pp. 1757- 1763.

Rahimi, S., Wiechowski, W., Randrup, M., Ostergaard, J., Nielsen, A. H., 2008, “Identification of problems when using long high voltage AC cables in transmission system I : Switching problems”, Transmission and Distribution Conference and Exposition, T&D. IEEE/PES, USA, pp. 1-7.

Sen, K. K., 1999, "STATCOM - STATic synchronous COMpensator : Theory, Modelling, and Applications", IEEE Power Engineering Society 1999 Winter Meeting, Vol. 2, pp. 1177 - 1183.

Shakweh, Y., 2006, "Power Electronics Handbook, Second Edition: Devices, Circuits and Applications", Chapter 32 : Drives Types and Specifications, Muhammad H. Rashid, Academic Press An imprint of Elsevier Inc,. pp. 847.

Singh, B., Saha, R., 2006, "A Harmonics Optimized 12 - Pulse STATCOM for Power System Applications", IEEE Power India Conference, New Delhi, India, pp. 1 - 7. Singh, B., Saha, R., Chandra, A., Al-Haddad, K., 2009, "Static synchronous compensators (STATCOM) : a review", IET Power Electronics, Vol. 2, Issue. 4, pp. 297 - 324.

Sirisukprasert, S., (2004), "The Modelling and Control A Cascaded Multilevel Converter Based STATCOM", Thesis of Doctor of Philosophy, Virginia Polytechnic Institute and State University, USA.

Smith, J.R., Bell, W.W., 1984, “Selection of transmission circuit models for power system transient studies”, Generation, Transmission and Distribution IEE Proc., Vol. 3, Issue 1, pp. 1 - 4.

Tan, J. S., (2006), "Flexibility in MLVR-VSC back - to - back link", Master of Science, University of Canterbury, New Zealand.

Tang, Y., Wang, H., Dai, F., Jiang, S., 1999, “Transmission line models used in traveling wave studies”, IEEE Transmission and Distribution Conference, New Orleans, USA, Vol. 2, pp. 797-803.

Tatiana, M. L., Watanabe, E. H., Pilotto, L. A. S., Sollero, R. B., 2002, “A New Technique to Control Reactive Power Oscillations Using STATCOM”, 10th International Conference on Harmonics and Quality of Power, Vol. 2, pp. 607 - 613.

Tolbert, L. M., Habetler, T. G., 2000, "Comparison of Time - Based Non - Active Power Definitions for Active Filtering", VII. IEEE International Power Electronics Congress, Acapulco, pp.73 - 79.

Uzunoviç, E., (2001), "EMTP, Transient Stability and Power Flow Models and Controls of VSC Based FACTS Contollers", Thesis of Doctor of Philosophy, University of Waterloo, Canada.

Yang, Y., (2001), "Advances in Modelling and Applications of Three Phase Power Converters", Thesis of Doctor of Philosophy, University of Waterloo, Canada. Ying, Z., Bo-wen, S., 2011, "Research on STATCOM principle and control

technology", International Conference on Consumer Electronics, Communications and Networks (CECNet), XianNing, China, pp. 1593 - 1596.

Yong, Y., Wenjuan, L., Yang, L., Ziquan, T., Yuzhi, W., 2011, "Simplorer simulation and comparison of three detection methods for reactive current in STATCOM", International Forum on Strategic Technology (IFOST), Heilongjiang, China, pp. 1157 - 1161.

Yu, Z., Mohammed, A., Panahi, I., 1997, "A review of three PWM techniques", American Control Conference, Albuquerque, NM, Vol. 1, pp. 257 - 261.

Xiaoling, W., Xianggen, Y., Hanxiang, C., 2007, "The General Mathematical Model and Performance Analysis of Multi-pulse Three-level STATCOM", IEEE International Electric Machines & Drives Conference, IEMDC, Antalya, Turkey, pp. 760 - 765.

Xianglian, X., Shunjie, L., Jian, C., Liang, Y., Ka, H., 2011, "Simulation research of STATCOM based on controlled reactor", International Conference on Consumer Electronics, Communications and Networks (CECNet), XianNing, China pp. 2593 - 2596.

Xu, Y., Tolbert, L.M., Peng, F.Z., Chiasson, J.N., Chen, J., 2003, "Compensation-Based Non - Active Power Definition", IEEE Power Electronics Letters, Vol.1, Issue 2, pp. 45 - 50.

Xu, Y., Tolbert, L.M., Chiasson, J.N., Campbell, J.B., Peng, F.Z., 2007, "A generalised instantaneous non - active power theory for STATCOM", IET Electr. Power Appl., Vol. 1, Issue 6, pp. 853 - 861.

Xu, Y., Tolbert, L.M., Kueck, J.D., Rizy, D.T., 2010, "Voltage and Current unbalance compensation using a static var compensator", IET Power Electron., Vol. 3, Issue6, pp. 977 - 988.

Wang, Q., Choi, S.S., Haque, M.H., 2006, "Transfer Capability of Long Transmission

Benzer Belgeler