• Sonuç bulunamadı

Bu araĢtırma ile Konya ili Selçuklu ilçesi yeĢil alan miktarı tespit edilmiĢ ve bu alanlarda kullanılan sulama sistemleri incelenmiĢtir. Ayrıca Selçuklu ilçesinin en büyük parklarından biri olan Sancaktepe parkının otomatik sulama projesi hesaplanan veriler ıĢığında hazırlanmıĢtır. Hazırlanan sulama projesi ile her bir istasyonun (iĢletme biriminin) sulayacağı alan ve sulama baĢlık tipleri dikkate alınarak çalıĢması gereken sulama süresi hesaplanmıĢtır (Çizelge 5.1). Bununla birlikte ilçede kullanılan sulama yöntemlerinin, özellikle maliyet ve su tüketimi yönünden kıyaslamaları yapılarak bundan sonraki yapılacak uygulamalar için öneriler sunulmuĢtur.

YeĢil alanların sulanmasında karĢılaĢılan en büyük sorun genel olarak randımanı düĢük sulama yöntemlerinin kullanılmasıdır. Bu yöntemlerde hem iĢçilik maliyeti hem de su kaybı fazla olmaktadır. Belediyeler günümüzde yapılan çalıĢmalarda iĢçilik ve randıman açısından daha verimli olan sabit yağmurlama sulama yöntemini tercih etseler de, geçmiĢ yıllarda yapılan yeĢil alanlar halen verimsiz yöntemlerle sulanmaktadır. Ancak suyun değerinin her geçen gün arttığı bu günlerde belediyeler eskiden tesis edilmiĢ yeĢil alanların sulama sistemini de modernize etme gayreti içerisindeler, her geçen gün verimsiz sulamanın önüne biraz daha geçmektedirler.

Selçuklu ilçesi park ve bahçelerinin sulanmasında genel olarak tam ve yarı otomatik sulama sistemi tercih edilmektedir. Bu yöntemler ile iĢçilik maliyeti ve su kaybının önüne geçilmektedir. Bunun yanı sıra son 2 yıldır toprak altı damla sulama yönteminin de belediyelerce kullanılabilecek yöntem olup olmadığının denemesi yapılmaktadır. Ağaçların sulanmasında ise toprak üstü damla sulama yöntemi tercih edilmektedir. Bugüne kadar arazöz ile sulanan eskiden ağaçlandırılmıĢ alanların da damla sulama yöntemi ile sulanması için çalıĢmalar devam etmekte, gün geçtikçe bu yöntem ile sulanan alan miktarı artmaktadır.

Genel olarak yapılan inceleme ve çalıĢmalar sonucunda aĢağıdaki sonuçlar ve çözüm önerileri ortaya çıkmıĢtır.

5.1. Sonuçlar

Sancaktepe parkının toprağı kumlu killi kın (SCL) bünyeye sahiptir. Hacim ağırlığı, tarla kapasitesi, solma noktası ve infiltrasyon hızı değerleri toprakların bünyeleri ile uyumludur.

Genel olarak ilçede yeĢil alan oluĢturulurken taĢıma toprak kullanıldığı için toprak özellikleri yer yer değiĢiklik göstermektedir.

Hesaplamalar sonucunda çim su tüketiminin en fazla olduğu temmuz ayında dönen (rotor) tip baĢlıkların bulunduğu istasyonlar günlük yaklaĢık 26 dakika, sprey tip baĢlıkların bulunduğu istasyonlar ise günlük yaklaĢık 12,5 dakika çalıĢmalıdır. Detaylı olarak hesaplanan dakikalar çizelge 5.1‟ de verilmiĢtir.

Çizelge 5.1 Sancaktepe parkı kontrol ünitelerinin çim su tüketimine göre çalıĢması gereken süreler Değerler Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Dönen BaĢlıklı Ġstasyonların Sulama

Süresi (dakika) (Sulama Aralığı 2 gün) 29,59 39,99 51,50 47,12 33,74 10,42 Sprey BaĢlıklı Ġstasyonların Sulama

Süresi (dakika) (Sulama Aralığı 2 gün) 14,06 19,00 24,47 22,39 16,03 4,95

Selçuklu ilçesi yeĢil alanlarının ve Sancaktepe parkının sulanmasında su kaynağı olarak genellikle Ģehir Ģebekesi kullanılmaktadır. Yapılan analiz sonucu Ģebeke hattı suyunun bitkilerin sulanmasında sorunsuz kullanılabileceği belirlenmiĢtir. Çim bitkisi su tüketim değerleri minimum ekim ayında 1,33 mm, maksimum temmuz ayında 6,56 mm olarak bulunmuĢtur.

Selçuklu ilçesinde yeĢil alanların sulanmasında genellikle modern sulama sistemleri kullanılmaktadır. Özellikle çim alanların sulanmasında ağırlıklı olarak sabit yağmurlama sulama yöntemi kullanılmakta ve gün geçtikçe kullanım oranı artmaktadır.

Selçuklu ilçesinde peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılacak yöntemler; peyzaj alanının büyüklüğü, konumu, ilk tesis masrafı, iĢçilik, bitki örtüsü ve su kaynağı durumuna göre belirlenmiĢtir.

Selçuklu ilçesinde toplam yeĢil alan varlığı 2011 yılı sonu itibari ile 11.980.849 m², kiĢi baĢı düĢen aktif yeĢil alan miktarının da 15,79 m2

olduğu belirlenmiĢtir. Selçuklu ilçesinde sulama hava Ģartlarına göre mayıs ayında baĢlamakta ve ekim ayının sonlarına doğru bitmektedir. Sulama sezon boyunca sabit olarak yapılmamaktadır. Hava Ģartları dikkate alınarak bahar aylarında sulama sayısı ve miktarı azalmaktadır.

Sulama yöntemlerinde yapılan kıyaslamalarda; ağaçlık alanların sulanması için damla sulama yönteminin daha avantajlı olduğu, çim alanların sulanması için ise elektrikli sabit yağmurlama sulama yönteminin daha avantajlı olduğu belirlenmiĢtir.

5.2. Öneriler

Su kaynaklarının az olmasının yanında yağıĢın da çok az olduğu kentte yeĢil alanların sulanması için gerekli su çoğu zaman Ģehir Ģebekelerinden karĢılandığı için kullanılacak suyun her damlası önem arz etmektedir. Bu yüzden sulama yöntemini dikkatle seçmek ve toprak-bitki-su iliĢkisini göz önüne alarak uygun sulama programı yapmak gerekmektedir.

Çim alanların sulanmasında uygulanacak sulama programı hazırlanırken, sulama mevsimi boyunca bitki su tüketimindeki farklılıklar göz önüne alınmalı; farklı aylardaki sulamalarda verilecek sulama suyu miktarları, su tüketimlerine göre hesaplanıp, ihtiyaca göre verilmelidir.

Peyzaj projelerinde sulama sistemleri planlanırken bitki deseni, su miktarı ve kalitesi, toprak özellikleri iliĢkisi iyi etüd edilerek, teknik bir sulama projesi hazırlanmalıdır.

Peyzaj alanlarında su tüketimi yüksek çim bitkisinin yerine mümkün olduğunca daha az su tüketen bitkiler tercih edilmelidir.

Peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılacak yöntem belirlenirken sulama randımanı ve iĢçilik giderleri de dikkate alınmalıdır. Hortumla sulanan alanlar mümkün olduğunca en aza indirilmelidir.

Peyzaj projeleri hazırlanırken alanın nasıl sulanacağı, baĢlıkların püskürtme mesafeleri, sulama suyu miktarı ve kalitesi de dikkate alınmalıdır. Bunun için sulama mühendisi ve peyzaj mimarı koordineli olarak çalıĢmalıdır.

Yağmurlama sulama sistemlerinin planlanmasında mevcut su kaynağı ve gerekli su miktarı iyi belirlenmeli ve bu değerler dikkate alınarak istasyon (iĢletme birimi) oluĢturulmalıdır.

Aynı istasyon (iĢletme) biriminde yağmurlama hızı farklılık gösteren dönen (rotor) tip baĢlık ve sabit (sprey) tip baĢlık kullanılmamalı ve iĢletme biriminde genellikle aynı tip baĢlıkların bulunmasına özen gösterilmelidir. Çünkü sabit

baĢlıklar sürekli aynı noktayı suladığı için göllenmeler oluĢmakta ve yüzey akıĢı ile su boĢa gitmektedir.

Kentsel yeĢil alanlarda sulama alanı (çim alan) dıĢındaki alanların ıslatılmaması için sulama projesi hazırlanırken seçilecek baĢlıkların atıĢ mesafeleri ile çalıĢma açılarının doğru olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Herhangi bir bölgede arızalanan sabit baĢlık (rotor veya sprey) yerine, teknik özellikleri aynı olmayan, baĢka bir baĢlık yerleĢtirilmesi sonucunda homojen bir su dağılımı sağlanamamaktadır. Bu yüzden arızalanan baĢlıkların yerine aynı özelliklerde baĢlıklar kullanılmalıdır.

Çim alanların sulanmasında çalıĢacak olan iĢçiler mutlak suretle, peyzaj alanlarının sulanması konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca, gerek yeĢil alanların sulanması ile ilgili birimlerde, gerekse sulama ihalesini alan müteahhit firmanın bünyelerinde, sulama konusunda uzman elemanlar bulundurulmalıdır. 200 adetten fazla ağaç bulunan koruluk-ağaçlık alanlarda damla sulama yöntemi tercih edilmelidir.

Gerek su tasarrufunu artırmak, gerekse bitki sağlığı açısından elden geldiğince sulama gece saatlerinde yapılmalıdır.

YeĢil alan miktarının gün geçtikçe arttığı bu günlerde yukarıdaki önerilerin uygulanması sonucunda, yeĢil alanların sulanmasında önemli bir su tasarrufu sağlanacaktır.

KAYNAKLAR

Allen, R.G., Pereıra, L.S., Raes, D.,Smıth, M., 1998, Crop Evapotranspiration. Guidelines for Computing Crop Water Requirements. FAO Irrigation and

Drainage Paper. No:56, Rome.

Anonymous, 1954, Diagnosis and Improvement of Saline and Alkaline Soils. Agriculture Handbook 60. U.S. Dep.of Agr.

Anonim, 2004, Konya BüyükĢehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Ġdaresi Verileri, Konya.

Anonim, 2011, http://www.ziraatforum.com/index.php?option=com_fireboard& Itemid=27&id=4866&catid=68&func=fb_pdf Ziyaret Tarihi 20.12.2011 Anonim, 2012a, http://selcuklu.bel.tr/sayfa.aspx?s=14 Ziyaret Tarihi 08.03.2012 Anonim, 2012b, http://erdem-blogheads.blogspot.com/2010_05_01_archive.html Ziyaret Tarihi 14.03.2012

Anonim, 2012c, Devlet Meteoroloji Müdürlüğü Verileri, Konya

Anonim, 2012d, Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Verileri, Konya. Anonim, 2012e, Konya BüyükĢehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Ġdaresi Verileri,

Konya.

Anonim, 2012f, Konya BüyükĢehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Selçuklu ġefliği ve Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Verileri, Konya. Anonymous, 2012a, http://maps.google.com Ziyaret Tarihi 14.03.2012

Anonymous, 2012b, Hunter 2011 Ürün Katoloğu sayfa 12-35

Anonymous, 2012c, http://www.elementsulama.com/?lng=tr&page=9 Ziyaret Tarihi 05.04.2012

Anonymous, 2012d, http://www.alwaysgreenlawnsprinklers.com/products.html Ziyaret Tarihi 05.04.2012

Anonymous, 2012e, Rainbird 2009-2010 Peyzaj Sulama Ürünleri kataloğu sayfa 77 Anonymous, 2012f, http://www.nelsonirrigation.com.au/landscapeturf/

/46-hunter-controllers/89-icc-controller Ziyaret Tarihi 05.04.2012

Anonymous, 2012g, Rainbird 2009-2010 Peyzaj Sulama Ürünleri kataloğu sayfa 100 AĢılıoğlu, F., 2005, Peyzaj Mimarlığı Açısından Rekreatif ve Sportif Amaçlı YeĢil

Alanlarda Sulamanın Önemi ve Sulama Sistemleri. Yüksek Lisans Tezi, Ankara

Barrett J, Vinchesi B, Dobson R, Roche P, Zoldoske D 2003, Golf Course Irrigation, Enviromental Design and Management Practices, John Wiley & Sons, Inc, 440p, New Jersey.

BaĢtuğ, R., 1999, Çim Alanlarının Su Gereksinimi ve Sulanması. Akdeniz Ünv. Ziraat

Fak. Dergisi., 12. 169-182, Antalya.

Bouyoucos, G.J., 1951, A Recalibretion of the Hydrometer Method for the Making Mechanical Analysis of Soils. Agron. Jour. 43. 434-438.

Burman, R.B., Nıxson, P.R., Wrıght, J.L., Pruıtt, W.O., 1980, Water Requirements. “Design and Operation of Farm Irrigation Systems. Edt. M.E. Jensen.” ASAE

Monograph 3, St Joseph, MI, s. 189-232.

Burman, R.B., Pochop, L.O., 1994, Evaporation, Evapotranspiration and Climatic Data.

Development in Atmospheric Science, Elsevier 22:278, Netherlands.

Carrow, R.N., Sherman, R.C. And Watson, J.R., 1990, Tufgrass In: Irrigation of Agriculturel Crops (B.A Stewart and D.R. Nielsen, co-editors). Madison,

Wisconsin U.S.A., PP, 889-919.

Cuenca, R.H., 1989, Irrigation Sytem Design: An Engineering Approach. Prentice Hall,

Englewood Cliffs. 552 s., New jersey.

Çakmak, B., 1990, Çankaya Ġlçesi Parklarının Sulama Sorunları. Yüksek Lisans Tezi.

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çakmak, B., Aküzüm, T., 1992, Rekreasyon Alanlarının Sulanması. A.Ü. Ziraat Fak.

Yayın No:1280, Bil. AraĢ. ve Ġnc.:712,Ankara.

Demiralay, Ġ., 1977, Toprak Fiziği Uygulaması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Yayınları, Erzurum.

Doorenbos, J., Pruitt, W.O., 1975, Guidelines for Prediction of Crop Water Requirements. FAO United Nations,Irr. And Drain. Paper; 24, 179s, Rome. Doorenbos, J., Pruitt, W.O., 1977, Crop Water Requirements. FAO United Nations,Irr.

And Drain. Paper; 24, 156 s, Rome.

Doorenbos, J., Pruitt, W.O., 1992, Crop Water Requirements. FAO United Nations,Irr.

And Drain. Paper; 24, 144 s, Rome.

Eker, F., Ersoy, M., 1981, Kent planlamada Standartlar. ODTÜ. Ankara.

Güngör, Y., ve Yıldırım, O. 1989, Tarla Sulama Sistemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat

Fakültesi Yayın No: 1155, 396s, Ankara.

Güngör, Y., Erözel, Z., Yıldırım, O., 1996, Sulama ders kitabı 2. Baskı. A.Ü. Ziraat

Fak. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü. Yayın no:1443, Ders kitap no:424.

Hakgören, F., 1996, Sulama ( Planlama ve Projelenme Ġlkeleri )Akdeniz Üniversitesi Basımevi, Akdeniz Üniversitesi Yayını, No:67 Antalya.

Hansen, V.E., Israelsen, O.W., Stringham, G.E., 1979, Irrigation Principles and Practices. John Willey and Sons Inc. New York, 417s.

Haroğlu, R., 2000, Peyzaj Uygulamalarında Sulama Sisteminin Seçimi Üzerine Bir AraĢtırma. Yüksek Lisans Tezi, A.Ü. Fen Bilimleri Enst. Ankara.

Hatfıeld, J.L. 1988, Estimation of Regional Evapotranspiration. In advances in evapotranspiration. Pp. 357-365, Dec. 16-17 Chicago.

Ġlbeyli, A., Üstün, H., Kodal, S., 2004, Ankara KoĢullarında Çim Su Tüketiminin Tartılı Lizimetrede Saptanması ve Referans Bitki Su Tüketimi Tahmin Yöntemleriyle KarĢılaĢtırması. Toprak ve Su Kaynakları AraĢtırma Sonuçları.

KHGM yayın no:124, Ankara.

Jacobs, M.J., 2001, Evaulation of Reference Evapotranspiration Methodologies and Afsirs Crop Water Use Simulation Model. Final Report. Department of Civil and Coastal Engineering. University of Florida.

Jensen, M.E., Burman, R.D., Allen, A.G., 1990, Evapotranspiration and Irrigation Water Requirements. ASCE Manuels and Reports on Engineering Practice No:70, New York.

Kanber, R. 1977, Çukurova KoĢullarında Bazı Toprak Serilerinin DeğiĢik Kullanılabilir Nem Düzeylerinde Yapılan Sulamaların Pamuğun Verim ve SuTüketimine Etkileri Üzerine Bir AraĢtırma. Toprak Su Araş. Ens. Yay., Genel

Yayın No:78, Rapor No:33, 169S, Tarsus.

Kanber, R. 1997, Sulama. Ç.Ü Ziraat Fak. Genel Yayın No:174. Ders Kitapları Yayın

No:52, Adana.

Kanber, R., Öğretir, K., Ünlü, M., 1999 a, Evapotransprasyonun (ETc) hesaplanmasında Kullanılan Bitki Katsayıları. Bitki Su Tüketiminin Belirlenmesinde Kullanılan Yöntem Bilimi: Ġnceleme ve Değerlendirmeler Konulu Ulusal ÇalıĢma Toplantısı, 1-59s. Adana.

Kara, M. 1983, Sulama-Kurutma Cilt 1 Tarım Arazilerinin Sulanması. Akdeniz Ünv.

Isparta Mühendislik Fakültesi Yayınları No:5, Isparta.

Kara, M., 2005, Sulama ve Sulama Tesisleri. S.Ü Ziraat Fak. Ders Kitapları Yayın

No: 52, Konya.

Kneebone, W.R And Pepper, I.L, 1984, Luxury Water Use by Bermudagrass Turf.

Agron j, 76:999-1002.

Kneebone, W.R , Kopec, D.M., Mancino, C.F., 1992, Water requirement an Irrigation In: Tutrfgrass (D.V. Waddington R.N. Carrow and Shearman, co-editors). Agronomy No:32. ASA-CSSA-SSSA, Madison, Wisconsin USA, pp, 441-473.

Korukçu, A., ÖneĢ, A., 1981, ÇağdaĢ Sulama Teknikleri. Türkiye Peyzaj Mimarisi

Derneği Yayınları, No:1981/3, Ankara.

Mecham, B.Q., 1996, Scheduling Tufgrass Irrigation by Various ET Equations. Evapotranspiration and Irrigation Scheduling. Proceedings of the International

Conference. San Antonio Convention Center, pp. 245-249.Texas.

Melby, P 1995, Simplied Irrigation Design. Second Edition. John Wiley & Sons, Inc, 189p, New York.

Önder, S. 1997, Konya Kenti Açık YeĢil Alan Sistemini Saptanması Üzerinde Bir AraĢtırma. Doktora Tezi Ankara. Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara Richards, L. A. 1954, “ Diognosi and Improvement of Saline and Alkali Soils” Dept.

Of Agriculture, No:60, A.B.D.

Sağlam, T., 1978, Toprak Kimyası. A.Ü. Ziraat Fakültesi Uygulama Teksiri, Erzurum. Seçkin, ÖB., 2003, Peyzaj Uygulama Tekniği. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi

Yayın No: 453, 528s, Ġstanbul.

Smith, S.W., 1996, Landscape Irrigation Scheduling and Centralized Control. Evapotranspiration and Irrigation Scheduling. Proceedings of the International

Conference. San Antonio Convention Center, pp.263-267.Texas.

Smith, WS., 1997, Landscape Irrigation Design and Management. John Wiley & Sons,

Inc, 229p, New York.

Sönmez, N., Güngör, Y., Korukçu, A., 1980, T.B.M.M. Bahçesi Sulama Sisteminin Tasarımı. T.B.M.M. Basımevi, Ankara.

Steduto, P. 1999, Bitki Su Tüketimi Ġle Ġlgili Temel Kavramlar. Bitki Su Tüketiminin

Belirlenmesinde Kullanılan Yöntem Bilimi: İnceleme ve Değerlendirmeler Konulu Ulusal Çalışma Toplantısı, 1-59s. Adana.

ġahin, M. 2005, Konya Kent Merkezi YeĢil Alanlarının Sulanmasında KarĢılaĢılan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. Doktora Tezi Selçuk.Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü, Konya.

Treshow, M., 1970, Enviroment and Plant Response. Mac Graw-Hill Company, New York

Turner, N.C., Burch, G.J. 1983, The role of water in plants. In: Crop water relations. Eds. M., Teorie; M., Peet. John Willey and Sons Inc. Paper:74-126s, New York. USDA-SCS., 1967, Irrigation Water Requirements. Technical Release, 21:160, U.S.A. Uzun, G., 1989, Peyzaj Mimarlığında Çim ve Spor alanları Yapımı. Ç.Ü. Ziraat Fak.

Ünlü, M. 2000, Çukurova KoĢullarında Mikrometeorolojik Yöntemlerle Pamuk Su Tüketiminin ve Bitki Katsayılarının Belirlenmesi. Doktora Tezi, Ç.Ü. Fen

Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Wrıght, J.L., 1982, New Evapotranspiration Crop Coefficient. Jour. of Irrig. And Drain. Div. ASCE, 108(02):57-74.

Yazgan, MF., Dilaver, Z., Edik, GB. 2003, Çim Alanlar. Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri

Derneği Yayını, 95s, Ankara

Yıldırım, O., 1994, Çim Alanların Sulanması. Çağdaş Yaşamda Çim Alanlar

Sempozyomu II ve III. A.Ü. Ziraat Fak. Peyzaj Mimarlığı Böl. S:16 Ankara.

Yıldırım, O., 2008, Sulama Sistemlerinin Tasarımı. Ankara Üniversitesi Ziraat

EKLER

EK-2 Sancaktepe Parkı Otomatik Sulama Sistemi Vanalar ve BaĢlık Sayıları

BaĢlık Tipi 1/2" GiriĢli Rotor Sprink 3/4" GiriĢli Rotor Sprink

Toplam BaĢlık Sayısı (Adet) Toplam Vana Debisi (m³/h) Marka ve Modeli Hunter SRM Hunter PGP ULTRA

ÇalıĢma Açısı 90° 180° 270° 360° 90° 180° 270° 360° Nozul Numarası 0.75 1,5 2 3 1,5 3 4 6 BaĢlık Debisi (2.5 Bar) (m³/h) 0,16 0,32 0,43 0,64 0,32 0,61 0,81 1,22 Vana 1 3 7 2 12 7.67 Vana 2 2 6 3 11 7.96 Vana 3 3 4 5 12 9.50 Vana 4 2 7 5 14 11.01 Vana 5 2 7 5 14 11.01 Vana 6 3 4 5 12 9.50 Vana 7 2 6 3 11 7.96 Vana 8 3 7 2 12 7.67 Vana 9 2 4 6 12 10.40 Vana 10 2 6 5 13 10.40 Vana 11 2 2 1 6 11 9.99 Vana 12 2 3 7 12 11.01 Vana 13 2 5 4 11 8.57 Vana 14 2 6 5 13 10.40 Vana 16 1 1 5 4 11 8.41 Vana 17 1 1 5 4 11 8.41 Vana 18 1 1 5 4 11 8.41 Vana 20 1 1 5 4 11 8.41 Vana 21 1 1 7 4 13 9.90 Vana 22 2 2 6 4 14 9.50 Vana 23 6 5 1 4 16 5.55 Vana 24 1 1 7 4 13 9.90 Vana 25 2 1 6 3 12 7.96 Vana 26 6 5 1 5 17 6.19 Vana 27 2 6 5 13 10.40 Vana 28 2 5 6 13 11.01 Vana 29 1 5 5 11 9.47 Vana 30 2 3 7 12 11.01 Vana 31 2 4 2 8 5.52 Vana 32 1 5 3 9 7.03 Vana 33 2 3 5 10 8.57 Vana 34 1 4 4 9 7.64 Vana 35 4 7 11 10.98 Vana 36 1 6 4 11 8.86 Vana 37 2 9 11 12.20 Vana 38 1 1 9 11 11.91 Vana 39 1 4 6 11 10.08 Vana 40 2 2 8 12 11.62 Vana 41 2 6 5 13 10.40 Vana 42 1 4 7 12 11.30 Vana 43 1 4 4 9 7.64 Vana 44 2 7 4 13 9.79 Vana 45 2 11 2 15 5.06

Vana 46 2 1 4 5 12 9.18 Vana 47 2 1 6 4 13 9.18 Vana 48 2 5 1 8 4.91 Vana 49 2 6 3 1 12 5.61 Vana 50 2 5 2 9 6.13 Vana 51 1 3 4 8 4.04 Vana 52 3 4 3 10 7.06 Vana 53 1 2 6 4 13 9.50 Vana 54 2 1 5 4 12 8.57 Vana 55 2 11 2 15 5.06 Vana 56 2 1 5 4 12 8.57 Vana 57 5 3 8 6.71 Vana 58 3 5 8 7.93 Vana 59 7 3 10 7.93 Vana 60 3 5 3 11 7.67 Vana 61 2 2 5 4 13 9.21 Vana 62 6 5 1 5 17 6.19 Vana 63 2 1 1 5 3 12 7.99 Vana 64 1 1 1 7 3 13 9.32 Vana 65 2 1 6 3 12 7.96 Vana 66 6 5 1 4 16 5.55 Vana 67 1 1 1 7 3 13 9.32 Vana 68 3 6 2 11 7.06 Vana 69 2 5 2 9 6.13

TOPLAM 125 ADET 665 ADET 790 572,96

BaĢlıkların toplam debisi = 572,96 + 22,66 = 595,62 (m³/h) BaĢlık Tipi 1/2" GiriĢli Sprey Sprink

Toplam BaĢlık Sayısı (Adet) Toplam Vana Debisi (m³/h) Marka ve Modeli Hunter PS Ultra

ÇalıĢma Açısı 90° 180° 270° 360° Nozul Numarası 12A 12A 12A 12A

BaĢlık Debisi

(2.1 Bar) (m³/h) 0,15 0,29 0,44 0,58

Vana 15 2 20 9 31 11,32 Vana 19 2 20 9 31 11,32

EK-3 Sancaktepe Parkında Kullanılan Boru Tipleri Ve Metrajları

Bölge Vanalar Lateral Hatlarda Kullanılan Borular

Ø63 (m) Ø50 (m) Ø40 (m) Ø32 (m) Ø20 (m) A Vana 1 12,30 17,36 14,97 57,20 A Vana 2 11,95 11,73 19,06 63,00 A Vana 3 19,40 13,18 15,75 63,00 A Vana 4 23,15 16,23 15,70 57,40 A Vana 5 24,26 15,70 15,74 57,40 A Vana 6 18,30 13,82 15,32 63,00 A Vana 7 13,03 21,14 19,13 52,00 A Vana 8 13,63 14,74 16,17 54,60 A Vana 9 23,92 17,06 14,13 50,40 A Vana 10 11,71 18,25 19,74 48,00 A Vana 11 16,40 26,56 25,47 55,25 A Vana 12 23,43 16,61 13,26 54,60 A Vana 13 10,57 28,03 15,19 41,60 A Vana 14 18,40 15,93 14,93 52,78 A Vana 15 16,85 15,73 14,13 66,50 A Vana 16 14,43 19,32 14,08 51,60 A Vana 17 8,84 17,29 20,42 40,70 A Vana 18 17,30 14,90 13,97 48,40 A Vana 19 14,57 15,34 15,52 68,40 A Vana 20 12,10 19,17 16,84 39,60 A Vana 21 29,24 16,77 26,37 46,54 A Vana 22 23,68 18,51 13,84 55,30 A Vana 23 22,01 15,32 22,35 53,12 A Vana 24 18,24 20,94 26,11 43,16 A Vana 25 20,71 20,70 14,58 46,92 A Vana 26 19,10 17,72 22,64 52,80 A Vana 27 19,14 15,90 15,25 58,38 B Vana 28 10,31 28,06 15,41 42,30 B Vana 29 12,81 24,67 20,52 47,06 B Vana 30 17,36 17,87 18,63 47,88 B Vana 31 19,11 12,55 12,55 23,58 B Vana 32 17,78 10,49 15,06 32,76 B Vana 33 17,16 14,88 13,38 42,68 B Vana 34 10,82 13,08 9,52 34,74 B Vana 35 18,18 16,29 14,25 37,00 B Vana 36 19,40 18,49 7,07 43,23 B Vana 37 24,90 18,07 25,45 35,12 B Vana 38 7,81 15,95 16,06 47,16 B Vana 39 23,34 15,96 15,93 34,32 B Vana 40 13,79 19,26 15,64 43,54 B Vana 41 17,06 17,11 15,64 53,04

B Vana 42 21,91 12,88 19,46 51,35 C Vana 43 12,32 15,20 9,08 25,85 C Vana 44 17,60 16,00 13,89 48,88 C Vana 45 12,37 15,85 18,46 56,70 C Vana 46 13,80 18,30 16,68 47,85 C Vana 47 17,15 14,55 13,35 43,92 C Vana 48 27,05 9,74 12,89 29,26 C Vana 49 5,32 17,79 8,80 45,50 C Vana 50 19,07 13,70 15,92 26,40 C Vana 51 13,64 11,32 8,35 27,90 C Vana 52 11,12 9,87 17,66 54,73 C Vana 53 21,39 16,70 15,12 54,60 C Vana 54 15,38 17,91 16,52 37,40 C Vana 55 14,81 16,42 18,46 58,50 C Vana 56 11,09 12,59 19,27 47,52 C Vana 57 7,22 13,05 12,59 27,92 C Vana 58 16,34 12,85 7,25 24,80 C Vana 59 17,46 10,57 9,75 32,40 C Vana 60 15,36 14,35 13,48 47,46 C Vana 61 17,29 18,32 15,86 51,48 C Vana 62 21,76 18,33 19,62 53,12 C Vana 63 20,87 22,06 14,58 45,00 C Vana 64 18,24 20,67 27,42 37,31 C Vana 65 17,00 45,55 12,93 46,44 C Vana 66 22,50 17,99 19,58 56,32 C Vana 67 20,92 21,64 27,98 46,28 C Vana 68 10,64 13,26 16,60 29,40 C Vana 69 17,43 16,01 17,73 32,78

Cansuyu Vanası hattı (Ø32) uzunluğu toplamı 1111,6

EK-4 Solenoid Vana Yük Kayıp Cetveli ve Yük Kayıpları Hesabı

Solenoid Vanalarda Yük Kayıpları (m) DEBĠ (m³/h) PGV 151 (Glob) PGV 201 (Glob) 0,25 1 2,5 3,5 4,5 2,10 0,80 7 2,20 0,80 9 2,40 0,90 11 2,60 1,10 13,5 3,10 1,40 18 4,40 2,10 22,5 6,20 3,10 27 8,40 4,40 30,5 5,60 34 7,00

Hunter 2011 Sulama Kataloğu sayfa 57

A Bölgesinde Su Kaynağına en uzak iĢletme birimindeki son baĢlığa kadar oluĢan yük kaybı

DıĢ Ġç Boru Debi Su Nisbi Toplam

çap çap uzunluğu hızı Basınç kaybı Basınç kaybı

(mm) (mm) (m) (m3/h) (m/s) (m/100m) (m) 20 16,0 4,35 0,8 1,11 10,79 0,47 40 35,2 22,80 3,4 0,97 3,23 0,74 50 44,0 16,14 7,1 1,30 4,08 0,66 63 55,4 6,31 8,1 0,93 1,72 0,11 90 79,2 167,83 22,5 1,27 1,89 3,18 TOPLAM 5,15

ĠĢletme birimi vanasında oluĢan yük kaybı (tablodan) 1,2

GENEL TOPLAM 6,35

B Bölgesinde Su Kaynağına en uzak iĢletme birimindeki son baĢlığa kadar oluĢan yük kaybı

DıĢ Ġç Boru Debi Su Nisbi Toplam

çap çap uzunluğu hızı Basınç kaybı Basınç kaybı

(mm) (mm) (m) (m3/h) (m/s) (m/100m) (m) 20 16,0 5,91 0,9 1,24 13,28 0,78 40 35,2 15,65 3,5 1,00 3,40 0,53 50 44,0 17,11 7,1 1,30 4,08 0,70 63 55,4 17,06 12,0 1,38 3,43 0,59 90 79,2 133,21 24,0 1,35 2,12 2,83 TOPLAM 5,43

ĠĢletme birimi vanasında oluĢan yük kaybı (m) 1,2

C Bölgesinde Su Kaynağına en uzak iĢletme birimindeki son baĢlığa kadar oluĢan yük kaybı

DıĢ Ġç Boru Debi Su Nisbi Toplam

çap çap uzunluğu hızı Basınç kaybı Basınç kaybı

(mm) (mm) (m) (m3/h) (m/s) (m/100m) (m) 20 16,0 4,89 0,8 1,04 9,63 0,47 40 35,2 22,55 3,5 1,00 3,40 0,77 50 44,0 16,45 5,9 1,08 2,95 0,48 63 55,4 3,04 7,1 0,82 1,36 0,04 90 79,2 179,94 21,0 1,18 1,68 3,02 TOPLAM 4,78

ĠĢletme birimi vanasında oluĢan yük kaybı (tablodan) 1,2

EK-5 Selçuklu Belediyesi Çim Alanları ve Sulama Durumu 2011

S.N. ADRES ALAN

(m²) SULAMA YÖNTEMĠ 1 Akıncılar mah Akıncılar cad ( Akıncılar Parkı ) 9.187 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 2 AkĢemsettin mah. Faik Özköksal sok ( AkĢemsettin mahalle parkı ) 6.730 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 3 AkĢemsettin mah. Hanımlar Lokali önü 50 Sabit Yağmurlama

4 AkĢemsettin mah. Koyuncular sok ( Pazar yanı ) 1.867 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 5 Aydınlık Evler Mah Bebek sok 657 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 6 Aydınlık Evler Mah Ġznik sok ( Belediye dükkanları ) 753 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 7 Aydınlık Evler Mah ġehitler Camii karĢısı tatlı su etrafı 465 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 8 Aydınlık Evler Mah Amcabey Parkı 2.922 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 9 Aydınlık Evler mah. Ġstanbul Yolu Üzeri ( M.Ġkbal Parkı ) 6.550 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 10 Bedir mah Adaklı sok 26 Ağustos parkı 1.600 Hortumla

11 Bedir mah Ataseven cd. Üçgenler 816 Hortumla

12 Bedir mah Durmaz site önü tramvay güzergahı 2.400 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 13 Bedir mah Gökal sok M. Karaciğan okul yanı 1.473 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 14 Bedir Mah Sarıer caddesi 90 Hortumla

15 Beyazıt mah Bahariye sk. ( Muhtarlık yanı) 200 Hortumla

16 Buhara mah BarıĢ Caddesi Paraleli (Derya Tıp Merkezi önü) 13.498 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 17 Buhara mah Ġncesu sok. ( orta refüj ) 1.200 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 18 Buhara mah Edipoğlu cd , Abdülhamit cd. 7.974 Sabit Yağmurlama

19 Buhara mah Mertebe sok. Buhara Parkı 4.369 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 20 Buhara mah Ovadüzü sok. 2.458 Sabit Yağmurlama

21 Cumhuriyet mah Emir Sultan Cad ( orta refüj ) 1.935 Hortumla 22 Cumhuriyet mah Ġbni Sina cad otoköy site önü 7.065 Hortumla

23 Cumhuriyet mah Pembegül sok. 2.899 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 24 Dumlupınar mah Osman Gazi parkı 13.353 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 25 Dumlupınar mah Belediye iĢ merkezi etrafı 5.230 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 26 Dumlupınar mah Cem Sultan parkı 3.755 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 27 Dumlupınar mah Dumlupınar Stad çevresi 13.285 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 28 Dumlupınar mah Avdanlık sk. 500 Hortumla

29 Dumlupınar mah GeniĢ sk. ( 3 parça) 2.500 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 30 Dumlupınar mah Gülferhat sok Teknik lise önü 681 Hortumla

31 Dumlupınar mah Ġstek sok Belediye karĢısı trafo yanı 163 Hortumla

32 Dumlupınar mah.Lale caddesi ( Ġbni Sina Polikliniği önü) 8.152 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 33 Esenler mah Köken sok. 2.073 Toprakaltı Damlama - Sabit Yağmurlama 34 Eyüp Sultan Caddesi ve Yan Refüjler 5.000 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 35 Fatih mah Mamüre sok 340 Hortumla

36 Fatih mh Mimar Hüsnü sk cumhuriyet sit. yanı 1.275 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 37 Fatih mah Basit sok. ( Anneler Parkı ) 2.350 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla

38 Fatih mah Hamit Kaplan sok ( göbek ) 225 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 39 Fatih mah HisartaĢ sok. ( PTT lojmanları yanı ) 1.296 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 40 FeritpaĢa mah Yük. Müh. Bahadırtürk sok ( Nenehatun parkı ) 12.915 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 41 Hocacihan 100.Yıl mah. Sinan sok. (Mesrur Camii yanı) 1.861 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 42 Hocacihan HanaybaĢı mah.Dedeman sok. 1.428 Sabit Yağmurlama

43 Horozluhan mah Anadolu san camisi önü 497 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 44 Horozluhan mah Ferhatlı cad Anadolu sanayi giriĢi 1.060 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 45 Horozluhan mah Osmanlı sok mobilyacılar içi 790 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 46 Horozluhan mah Tesisler 2.635 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 47 Horozluhan mah Tırsan san site önü 736 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 48 Horozluhan mah Uluçam sok Mobilyacılar içi üçgen 584 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 49 Hüsamettin Çelebi mah.Seçkinsaray sok.(üçgen) 5.804 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 50 IĢıklar mah Nasrettin Hoca parkı 986 TaĢınabilir Yağmurlama -Hortumla 51 IĢıklar mah Nasrettin hoca parkı karĢısı akkent

Benzer Belgeler