• Sonuç bulunamadı

Eğirdir Bahçe Kültürleri AraĢtırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait merkez iĢletme arazileri, klasik toprak etüd ve haritalama yöntemleri kullanılarak haritalanmıĢ ve seri düzeyinde toprak sınıflaması yapılmıĢtır. Toprak seri fazlarının sınırlarının geçirilmesi için yapılan arazi çalıĢmalarında arazi gridlere ayrılmıĢ ve gridlerin köĢe noktalarından alınan toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri analiz edilmiĢtir. Coğrafi koordinatlı bir Ģekilde alınan toprak örneklerinin jeoistatistiksel yöntemler ile değerlendirilmesi ile her bir özelliğin mesafeye bağlı dağılımları modellenmiĢ ve krigleme haritaları oluĢturulmuĢtur. Özelliklerin uzaysal bağımlılıkları ve yapıları ile alandaki dağılımları hakkında yorumlar yapılmıĢtır.

ÇalıĢma alanında toprak iĢleme derinliği altındaki horizonları birbirlerinden farklı olan 3 adet toprak serisi tanımlanmıĢtır. Bunlardan Boğazova serisi, eski nehir bankı ve Mücevre serisi eski nehir terası konumundadır. Kil içeriği diğer iki seriye göre daha yüksek olan Kızılçubuk serisi topraklarında yaklaĢık 1 m civarında serbest su yüzeyi gözlemlenmiĢtir. ĠĢletmenin özellikle güney kısmında, taban suyunun daha yüksek olduğu görülmüĢ ve ilk 30 cm‟in altındaki sarımsı kırmızımsı pas lekelerinden dolayı taban suyunun mevsimsel olarak alçalıp yükseldiği anlaĢılmıĢtır. Taban suyunun yüksek olduğu bu alanlarda, uygun dren aralıkları belirlenerek fazla suyun arazinin dıĢına çıkarılması gerekmektedir. Aksi durumda zamanla topraklarda tuzluluk problemlerinin görülmesine neden olunabilir. Boğazova serisinde ilk 1 m içerisindeki kaba çakıllı ve Mücevre serisindeki kumlu katmanlar ani tekstür değiĢimi olarak adlandırılmaktadır. Ani tekstür değiĢiminin olduğu noktalarda ise sızan suyun veya kapillar olarak yükselmeye çalıĢan suyun belirli bir dönem hareketi engellenir ve o noktada doygunluk baĢlar. Bitki kök derinliği içersinde doygun olan katman ise köklerin hava alamamasına neden olduğundan bitkilerde çeĢitli problemlerin oluĢmasına neden olabilir.

Tüm alanda, yüzey ve yüzey altı topraklarının tanımlayıcı istatistikleri incelendiğinde, çalıĢma alanı topraklarında tuzluluk ve alkalilik sorunlarının bulunmadığı anlaĢılmaktadır. Toprakların genelde hafif bünyeli olduğu, infiltrasyon yeteneklerinin yüksek olduğu anlaĢılmaktadır. Birçok noktada, kum içeriğinin yüksek olması suyun profilde hızlı hareket etmesine neden olacaktır. Bu durumda arazide sulama yapılırken,

yapılmalıdır. Yüzey topraklarının ortalama organik madde içeriği % 2.47 olan çalıĢma alanında, rüzgar erozyonu tehlikesi bulunmamakta ve su erozyonu tehlikesi ise oldukça düĢük düzeyde bulunmaktadır.

Hazırlanan krigleme haritalarını kullanımı ile besin elementlerinin dağılımlarının daha net olarak görülmesi mümkündür. ÇalıĢma alanı topraklarının mikro element içerikleri incelendiğinde, çinko haricindeki mikro elementlerin bitkilerin gereksinimini karĢılayacak düzeyde bulundukları anlaĢılmaktadır. Çinko için ise yüzey topraklarının ortalama Zn düzeyi eĢik düzey kabul edilen 0.5 mg kg-1‟in üzerinde olmasına rağmen, krigleme haritasında alanın önemli bir kısmında ve özellikle de Kızılçubuk serisinin içersinde kalan alanlarda Zn‟nun bitkiler için yetersiz olduğu görülmektedir. Yüzey altı topraklarında ise, alanda sadece küçük lokasyonlarda yer alan toprakların Zn açısından yeterli olduğu bununla birlikte büyük bir alanda Zn‟nun yetersiz olduğu görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında, sorunsuz bir bitkisel üretim için arazide Zn gübrelemesine gereksinim olduğu söylenebilir.

Toprak etüd haritalama ile oluĢturulan toprak sınırlarının homojenliğinin test edilmesi amacı ile yapılan çalıĢmada, seri bazlı ayrım yapıldığında toprakların özellikle tekstür bileĢenleri açısından daha homojen gruplara ayrıldığı anlaĢılmaktadır. Bununla birlikte diğer bazı toprak özelliklerinde arazinin kullanımından kaynaklanan yüksek varyasyon katsayısı değerleri elde edilmiĢtir.

Yapılan bu çalıĢma, toprak etüd haritalama ile oluĢturulan toprak haritalarının belirli amaçlar için (sulama sistemlerinin kurulması gibi) sağlıklı bir Ģekilde kullanılabileceğini ancak besin elementi gereksinimi gibi daha yüksek değiĢkenlik gösteren toprak özelliklerinde yanılmalara neden olabileceğini göstermiĢtir. Uygulanacak gübreden daha etkin bir biçimde faydalanabilmek ve fazla gübre kullanımından kaynaklanacak kirlilikten korunmak için, girdilerin araziye hassas bir Ģekilde uygulanmasına imkan tanıyan güvenilir ve güncellenebilir veri tabanlarına ihtiyaç vardır. Bu yönüyle bu çalıĢma, bölgede bu konuda yapılan ilk çalıĢma olmasından dolayı diğer çalıĢmalara ıĢık tutacak niteliktedir.

KAYNAKLAR

AkbaĢ, F., 2004. Entisol Ordosuna Ait Bir Arazide Bazı Toprak Özelliklerini DeğiĢiminin Geleneksel ve Jeoistatistiksel Yöntemlerle Belirlenmesi. GaziosmanpaĢa Üniversitesi, fen Bilimleri Enstitüsü. Dokt.Tezi.

AkbaĢ, F ve Yıldız, H. 2004. Toprak özelliklerinin haritalanmasında jeoististiksel tekniklerin kullanımı. 3. Coğrafi bilgi Sistemleri, BiliĢim Günleri. S. 1-10. Akbas, F., Gunal, H., Gokmen, F., Gezgin, S., Ersahin, S. 2009. Spatial variation of

micronutrients in topsoil and subsoil of Vertic Haplustepts. Agrochimica, 53(2):101-116.

Akgül, M., BaĢayiğit, L. 2005. Süleyman Feel Üniversitesi Çiftlik Arazisinin Detaylı Toprak Etüdü Ve Haritalanması. SDÜ Fen Bilimleri Dergisi. 9-3

Allison, LE and Moodie, CD., 1965. Carbonate. In:C.A.Black ve Ark. (edit.) Methods of Soil Analysis, Part 2. Agronomy 9:1379-1400. Am.Soc. of Argon., Inc., Madison, Wisconsin, USA.

Anonim, 2008a. Türkiye‟de Günümüze Kadar YapılmıĢ Olan Etüd ve Haritalama ÇalıĢmaları ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ulusal Bilgi Merkezinin Bu Konudaki ÇalıĢmaları ve GörüĢleri, Toprak-Gübre ve Su Kaynakları Merkez AraĢtırma Enstitüsü Yayınları, Ankara

Anonim, 2008b. Eğirdir Kaymakamlığı Meteoroloji Müdürlüğü Verileri.

Anonim, 2010a. Cross Validation for Selection of Variogram Model and Kriging Type:

Application to IP Data from West Virginia.

http://www.uofaweb.ualberta.ca/ccg//pdfs/2000%20%2016-Barbour_County.pdf (12.12.2010).

Anonim, 2011a. Eğirdir Kaymakamlığı.

http://www.egirdir.gov.tr/default_B1.aspx?content=195 EriĢim Tarih. 10 Ocak 2011

Anonim, 2011b. Eğirdir Bahçe Kültürleri AraĢtırma Enstitüsü Müdürlüğü. http://www.ebkae.gov.tr/enstitumuz.aspx EriĢim Tarihi. 10 Ocak 2011

Anonim, 2011c. Isparta Coğrafyası. http://www.tekplatform.com/sehir-ve- ilcelerimiz/401434-isparta-cografyasi.html. EriĢim Tarihi. 5 Ocak 2011.

BaĢar, H., 2001. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi., (2001) 15:69-83

BaĢayiğit, L., Dinç, U., 2001. Toprak Etüd Ve Haritalama ÇalıĢmalarında Bilgisayar

Teknolojilerinin Kullanımı,

http://eskiweb.ksu.edu.tr/sempkonf/tbt4s_fulltext/tbt4s_full/bildiri_doc/33.doc Bloemen, M. L., Markert, B., & Lieth, H. (1995). The distribution of Cd, Cu, Pb, and

Zn in topsoils of Osnabrück in relation to land use. The Science of Total Environment, 166, 137–148.

Boluda, R., Andreu, V., Pons, V., & Sánchez, J. (1988). Contenido en metales pesados (Cd, Co, Cr, Cu, Ni, Pb y Zn) en suelos de la comarca La Plana de Requena – Utiel (Valencia). Anales de Edafología y Agrobio, 47, 1485–1502.

Brouder, S., Hofmann, B., and Reetz, Jr.H.F. 2001. Evaluating Spatial Variability of Soil Parameters for Input Management. Better Crops/Vol. 85: 2, 8-11.

Burrough, P. A. ve McDonnell, R. A. (1998). Principles of Geographical Information Systems . New York: Oxford University Press, Inc., 133.

Konopka, AE., 1994. Field-Scale Variability Soil Properties in Central Iowa Soils. Soil Sci. Soc. Am.J. 58:1501-1511

Cassel, DK., Upchurch, DR., Anderson, SH., 1986. Using Regionalized Variables to Estimate Field Variability of Corn Yield for Four Tillage Regines. Soil Sci. Soc. Am. J, 52:222-228

Clark, I..1986. The art of cross validation in geostatistical application. Proceeding of PCOM, p. 211-220.

Çepel, N., 1988. Toprak Ġlmi. Ġstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayınları. Ġ.Ü. Yayın No: 3416. Orman Fak. Yayın No, 389, Ġstanbul.

David M. 1976. The practice of kriging,. Advance Geostatistics in Mining Industry, p 31-48.

Fealay, Ġ., 1993. Toprak Fiziksel Analizleri. A.Ü. Ziraat Fak. Yay. No:143, Erzurum Dinç,U., S.ġenol, 1990. Toprak Etüd ve Haritalama Ders Notlan, Çukurova Üniv.Ziraat

Fak. Ders Notları No:66, Adana.

Dinç,U., S.ġenol, 1997. Toprak Etüd ve Haritalama Ders Notlan, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yaın No:50, Adana.

Dorsel, D. and La Breche, T., 1997. Environmental Sampling and Monitoring Primer,Kriging.http://www.ce.vt.edu/program_areas/environmental/teach/smprier / kriging/kriging.html

Flatman, G.T. ve Yfantis, A.A. 1984. Geostatistical strategies for soil sampling: The survey and the census. Environ. Monit. Assess. 4:335–349.

Gee, G.W. ve Bouder, J.W., 1986. Particle Size Analysis. In:A.Clute (edit.)Methods of Soil Analysis. Part 1 Agronomy No:9 Am Soc. Of Agron. Madison,Wisconsin,USA.

Goovaerts, P., 1999. Geoistatistics in Soil Science: State of the Art and Perspectives. Geoderma, 89(12):1-45

GS+, 2000. Geoistatistic for the Environmental Sciences, Gamma Desing Sofware, Palinwell, Michigan, USA

Güzel, N., Gülüt, K.Y., Büyük, G., 2008. Toprak Verimliliği ve Gübreler, Bitki Besin Elementleri Yönetimine GiriĢ. ÇÜ Ziraat Fak. Genel Yayın No:246, 654 s, Adana.

Hanna, AY., Harlan, P.W., Lewıs, D.T., 1983. Effect of Landscape Position and Aspect on Soil Water Recharge. Argon.J, 75:57-60

Hartkamp, A.D., White, J.W., Hoogenboom, G., 1999. Interfacing geographic information systems with agronomic modeling: A review. Agronomy Journal 91(5): 761-772.

Isaak, EH., Srivıstava, RM., 1989. Applied Geoistatistic, Oxford Universty Pres, Newyork, USA, ISBN:0-19-505012-6

Krasilnikov, P., Carre, F. ve Montanarella, L., 2008. Soil geography and geostatistics. Concepts and Applications. JRC Scientific and Technical Reports. EUR 23390 EN.

Li, J. ve Heap, A.D., 2008. A Rewiew of Spatial Interpolation Methods for Environmental scientists. Technical Report Geo Cat: 68229, Australian Government.

Lindsay, W. L., Norvell, W. A., 1978. Development of a DTPA Soil Test for Zinc Ġron and Manganese and Copper. Soil Science. Soc. Amer. Journal 42: 421-428. Malo, DD., Worcester, BK., Cassel, DK., Matzdorf, KD. 1974.Soil-Landscape

Malo, DD., Worcester, BK. 1975. Soil Fertility and Crop Resposens at Selected Landscape Positions. Argon. J, 67:397-401

Matzdorf, KD., Cassel, D.K., Worcester, B.K., Malo, D.D. 1975. In-Situ Hydraulic Conductivity at Four Hillslope Locations in a closed Drainage System. Soil Sci. Soc. Am. Proc, 39:508-512

Mulla, DJ., Mcbratney, AB., 2000. Soil Spatial Variability, A-321-A-351, In: Handbook of Soil Science, Malcom E. Summer(ed. Ġn chief) CRS Pres

Mulla, D.J., Mcbratney, AB., 2001. Soil Spatial Variability. Handbook of Soil Science. Crs Pres, 321-352

McBratney A.B., Pringle M.J. (1997): Spatial variability in soil – implications for precision agriculture. In: Stafford J.V. (ed.): Precision Agric. Oxford, Eng: 3–29. Nash, M.H., Daugherty, LA., Gutjahr, A., Wierenge, PJ., Nance, SA.,1988. Horizontal

and Vertical Kriking of Soil Properties Along a Trasect in Southern New Mexico. Soil Sci. Soc. Am.J. 52:1086-1090

NRCS, 2006. Field Indicators of Hydric Soils in the United States A Guide for Identifying and Delineating Hydric Soils, Version 6.0.

Redulla, C.A., Havlin, J.L., Kluitenberg, G.J., Zhang, N., ve Shrock, M.D. 1996. Variable nitrogen management for improving groundwater quality. In” Proceedings of the Third. International Conference on Precision Agriculture, Minneapolis, MN, 23-26 June 1996”

Rogowski, AS, Wolf, KJ., 1994. Incoporation Variability into Soil Map Unit Delineation. Soil Sci. Soc. Am. J. 58:163-174

Sharma, B.D., Raj-Kumar, H.A., Nayyar, V.K.2004. Relationships between soil characteristics and total and DTPA-extractable micronutrients in Inceptisols of Punjab. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 35(5&6), 799-818.

Soil Survey Division Staff, 1993. Soil Survey Manuel. USDA Handbook. No. 18. U.S. Gov. Print. Office, Washington, D.C.,

Soil Survey Staff, 1999. Soil Taxonomy, a Basic System of Soil Classification for Making and Interpreting Soil Surveys, 2nd edit.: U.S. Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Service, Agric. Handbook Number 436-870 p. Temurçin, K., 2004. Isparta Ġli Ekonomik Coğrafyası. Doktora Tezi. Ankara

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya (BeĢeri Ve Ġktisadi Coğrafya) Anabilim Dalı, Ankara.

Tercan E, Saraç, A. 1998. Maden Yataklarının Değerlendirilmesinde Jeoistatistiksel Yöntemler. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yayınları No:48 137. sayfa Ankara

Trangmar, B.B., Yost, RS., Uehara. G., 1985. Aplication of Geoistatics to Spatial Studies of Soil Properties. Advances in Argon. 38:45-94

Trangmar, B.B., Yost, R.S., Uehara. G., 1986. Spatial Dependence and Interpolation of Soil properties in West Sumatra, Indonesia: I. Anistropic Variation. Soil Sci. Soc.Am.J. 50:1391-1395

Trangmar, BB., Yost, RS., Wade, MK., Uehara. G., Sudjadı, M., 1987. Spatial Variation of Soil Properties and Rice Yield on Recently Cleared Land Soil Sci. Soc. Am.J. 51:668-674

U.S. Salinity Laboratory Staff, 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkalin Soils. Agricultural Hanbook No. 60.

Upchurch, D.R., Wilding, L.P., HAtfield, J.L., 1988. Methods to Evaulate Spatial Variability. In:Hosner, L.R.(ed) Reclamation of Surface-Mined Lands, CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida.

Infiltration Rate. Soil Sci.Soc. Am.J. 45:1040-1048

Walkley, A., 1947. A Critical Examination of a Rapid Method for Determining Organic Carbon in Soils: Effect of Variations in Digestion Conditions and Inorganic Soil Constituents. Soil sci. 63:251-263.

Warrick, AV., Myers, DE., Nıelsen, DR.,1986. Geoistatistical Methods Applied To Soil Sciences Methods of Soil Analysis, Part I. Physical and Mineralogical methods. Agronomy MonograpH No:9 (Second edition) 53-82

Webster, R., 1985. Quantitative Spatial Analysis of the Soil in the Field. Advances inSoil Sciences 3:1-70

Webster, R., Oliver, MA., 1990 Statistical Methods in Soil and Land Resource Survey, Oxford Universty Pres, London. ISBN:0-19-823317-5

Webster, R., 2001. Statics to Support Soil Research and their Presentation. Europan Journal of Soil Science, June 2001, 52, 331-340

White, G.W., Zasoski, R.J. 1999. Mapping soil micronutrients. Field Crops Research 60, 11-26.

Wilding, L.P., Bouma, J. ve Goss, D.W., 1994. Impact of Spatial Variability On Interpretative Modelling. 65-75, In: Ouantitative Modelling of Soil Forming Processes R.B. Bryant and Arnold R.W. (eds) SSSA Special Publication Number 39, SSSA, Inc. Madison Wisconsin, USA.

Wollenhaupt, N.C., D.J. Mulla, and C.A. Gotway Crawford. 1997. Soil sampling and interpolation techniques for mapping spatial variability of soil properties. P 19- 55. In F.J. Pierce and E.J. Sadler (eds) The state of site-specific management for agriculture. ASA, CSSA, SSSA, Madison, WI.

Wu, J., Norvell, WA., Hopkins, DG., Welch, RM.,2002. Spatial Variability of Grain Cadmium and Soil Characteristics in a Durum Weat Field. Soil Sci. Soc. Am.J. 66:268-275

Yetgin, B., 2004. Toprak Fiziksel Özelliklerinin Uzaysal DeğiĢkenliğinin Jeoistatistiksel Yöntemlerle Analizi. Yüksek Lisans Tezi. GaziosmanpaĢa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Tokat.

ÖZGEÇMĠġ

KiĢisel Bilgiler

Adı Soyadı :Mesut ALTINDAL

Doğum Tarihi ve Yeri :1980/Burdur

Medeni Hali :Evli

Yabancı Dili :Ġngilizce

Telefon :05052522671

Email :m_altindal_15@hotmail.com,mesutaltindal@ebkae.gov.tr Eğitim

Derece Eğitim Birimi Mezuniyet Tarihi

Yüksek Lisans GaziosmanpaĢa Üniversitesi --

Lisans GaziosmanpaĢa Üniversitesi 2007

Lise Burdur Tefenni Ziraat

Meslek Lisesi 1998

ĠĢ Deneyimi

Yıl Yer Görev

2000-2002 Amasya Ġl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Teknisyen 2002-2008 Tokat ReĢadiye Ġlçe Tarım Müdürlüğü Teknisyen 2008-…. Isparta Eğirdir Bahçe Kültürleri AraĢtırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendisi

Yayınlar

1. Uçgun, K., Akgül, H., Ay, Z., Altındal, M., 2009. MM 106 Anacına AĢılı Jersey Mac Elma ÇeĢidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak Ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel DeğiĢimleri.I. Ulusal Elma Sempozyumu. Karaman.

2. Uçgun, K., Altındal, M., Atasay, A., 2009. M9 Anaçlı Bazı Elma ÇeĢitlerinin Çiçeklerindeki Besin Elementi Ġçeriklerinin Belirlenmesi. I. Ulusal Elma Sempozyumu. Karaman.

3. Uçgun, K., Akgül, H., Altındal, M.;2010. Farklı Anaçlar Üzerine AĢılı 0900 Ziraat Kiraz ÇeĢidinde Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Bazı Besin Elementlerinin Mevsimsel DeğiĢimleri

Benzer Belgeler