• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, Denizli ilinde farklı okullarda (Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi) öğrenim gören 11. sınıf öğrencileri üzerine yapılmış olan araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlar doğrultusunda geliştirilen önerilere yer verilmiştir. Beş temel alt problem şeklinde sunulan değişkenler teker teker incelenerek sonuçlar şöyle ifade edilmiştir. 1. Araştırmanın birinci alt problemi doğrultusunda; 11. sınıf öğrencilerinin düşünme stillerinin nasıl bir dağılım gösterdiği incelenmiştir. Araştırmaya katılan 11. sınıf öğrencilerinin yaratıcılık temelli olan ve 1. Tip düşünme stilleri olarak da adlandırılan yasama, hiyerarşik, yargı ve liberal düşünme stillerini oldukça sık tercih ettikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra norm ve kurallara uymayı tercih eden 2. Tip düşünme stillerinden muhafazakar, lokal ve global düşünme stillerini ve 3. Tip düşünme stillerinden oligarşik düşünme stili en az tercih ettikleri görülmüştür.

2. Araştırmanın ikinci alt problemi doğrultusunda; 11. sınıf öğrencilerinin düşünme stillerinin cinsiyete, öğrenim gördükleri alana, okul türlerine ve anne ve babanın eğitim durumuna değişip değişmediğine bakılmıştır. Cinsiyete göre yasama, hiyerarşik, yürütme ve içsel stil tercihlerinde kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla daha çok tercih ettikleri görülmüştür.

On birinci sınıf öğrencilerinin düşünme stillerinin öğrenim görülen alana göre yasama, yargı ve yürütme alanlarında farklılıklar olduğu görülmektedir. Buna göre, Sayısal alanında okuyan 11. sınıf öğrencilerinin yasama düşünme stilleri ile yargı düşünme stillerini diğer alanlara göre daha yoğun kullandıkları şeklinde yorumlanabilirken, yürütme düşünme stillerini hem Sayısal alanı öğrencileri hem de Türkçe-Matematik öğrencilerinin diğer alanında öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullanmaktadır.

On birinci sınıf öğrencilerinin düşünme stillerinin okul türlerinde yasama, global, hiyerarşik, yürütme ve içsel düşünme stillerini kullanma durumlarını arasında anlamlı farklılıklar olduğunu görülmüştür. Buna göre, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim öğrenciler yasama düşünme stilini, Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları görülürken; Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler hiyerarşik düşünme stilini, Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine göre daha yoğun kullandığı görülmüştür. Sonrasında, Mesleki

Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri global düşünme stilini, Anadolu Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi’ne göre daha yoğun kullandığı görülürken; Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri içsel düşünme stilini, Anadolu Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine göre daha yoğun kullandığı görülmüştür. Son olarak, Anadolu Lisesi öğrencileri ve Fen Lisesi öğrencileri yürütme düşünme stilini Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine göre daha yoğun kullandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu farklılığın düşünme stillerine göre yasama, yürütme, hiyerarşik, global ve içsel stillerinde en belirgin olduğu okul, Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ile diğer okullarda öğrenim gören öğrenciler arasında olduğu görülmektedir. 11. sınıf öğrencilerinin düşünme stilleri tercih nedenleri arasında yer alan etkilenme faktörü olan anne ve babanın eğitim durumuna ilişkin anlamlı bir fark bulunmamıştır.

3. Araştırmanın üçüncü alt problemi doğrultusunda; 11. sınıf öğrencilerinin öğrenme stratejilerinin nasıl bir dağılım gösterdiğine bakılmıştır. Bu bağlamda, 11. sınıf öğrencileri anlamlandırma stratejileri ve anlamayı izleme stratejilerini daha çok kullanırken, örgütleme stratejileri duyuşsal stratejiler ve yineleme stratejilerini ise daha az kullandıkları görülmüştür.

4. Araştırmanın dördüncü alt problemi doğrultusunda; 11. sınıf öğrencilerinin, öğrenme stratejilerini kullanma durumlarının cinsiyete, öğrenim gördükleri alana, okul türlerine ve anne ve babanın eğitim durumuna değişip değişmediğine bakılmıştır. Buna göre cinsiyete göre farklılıklar bulunmuştur. Özellikle erkek öğrencilerin yineleme stratejileri, anlamlandırma stratejileri, anlamayı izleme stratejileri ve duyuşsal stratejileri kız öğrencilere göre daha çok kullandıkları söylenebilir. Örgütleme stratejilerinde ise kızların erkeklere göre daha yoğun kullandıkları tespit edilmiştir.

On birinci sınıf öğrencilerinin öğrenme stratejilerinin öğrenim görülen alana göre yineleme stratejileri, anlamlandırma stratejileri, anlamayı izleme stratejileri ve duyuşsal stratejileri alanlarında farkın olduğu görülmüştür. Buna göre, diğer alanında öğrenim gören öğrencilerin yineleme stratejilerini Sayısal alanda öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları; Türkçe-Matematik alalarında öğrenim gören öğrencilerin anlamlandırma stratejilerini Sayısal alanda öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları; diğer alanında öğrenim gören öğrencilerin anlamayı izleme stratejilerini Sayısal ve Türkçe-Matematik alanlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları; diğer alanında öğrenim gören öğrencilerin duyuşsal stratejileri Sayısal alanında öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları tespit edilmiştir.

On birinci sınıf öğrencilerinin okul türüne göre, yineleme, anlamlandırma ve anlamayı izleme stratejilerine arasında anlamlı farklar görülmüştür. Bu durum, Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler lehinedir. Buna göre, Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler yineleme stratejisini, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları tespit edilmiştir. Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin örgütleme ve anlamayı izleme stratejilerini Sosyal Bilimler Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilere göre daha yoğun kullandıkları tespit edilmiştir. 11. sınıf öğrencilerinin öğrenme stratejilerinde tercih nedenleri arasında yer alan anne ve babanın eğitim durumuna ilişkin anlamlı bir fark bulunmamıştır.

5. Araştırmanın beşinci alt problemi doğrultusunda; 11. sınıf öğrencilerinin düşünme stilleri ile öğrenme stratejileri arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Araştırmada okul türlerinin toplam korelasyonuna bakıldığında negatif yönde bir ilişki olmakla birlikte, okul türleri ayrı ayrı incelediğinde yargı düşünme stili ile örgütleme stratejisi arasında; muhafazakar düşünme stili ile anlamayı izleme stratejileri arasında; global düşünme stili ile anlamayı izleme stratejileri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

5.2. Öneriler