• Sonuç bulunamadı

DEĞİŞKENLERE GENEL BİR BAKIŞ

SONUÇ VE TARTIŞMA

Türkçe başarı düzeyinin cinsiyete göre değişimi incelendiğinde an-lamlı bir farklılık gözlemlenememiştir. Genellikle toplumda kızların er-keklere göre daha başarılı olduğuna dair bir görüş vardır. Ancak bu çalışma sonucunda bu yaygın inanışın geçerliğinin sorgulanması gerekmektedir.

Bayram (1990) ve Eroğlu (1999) erkek öğrencilere göre kız öğrencileri akademik olarak daha başarılı bulmaktadırlar. Bunu da kız öğrencilerin kitap okumalarına bağlamaktadırlar. Özellikle çizgi roman okuyarak an-lama, anlamlandırma düzeylerini artırdıklarını ifade etmektedirler. Çiçek Çetinkaya (2004)tarafından yapılan araştırmada ise kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre herhangi bir başarısı veya başarısızlığı söz konusu de-ğildir. Görülmektedir ki cinsiyete göre ders başarısı tam olarak farklılaş-mamaktadır. Farklılaşsa bile bu durum kız öğrencilerin kitap okuması vb.

etkinlikleri ile ilgilidir.

Türkçe başarı düzeyinin gelire ve ebeveyne göre değişimi incelen-diğinde anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Künyeli (1993) ve Çoşkun (2003) çalışmalarında ebeveyn eğitim düzeyi ve gelir düzeyine göre de-ğişiklik olup olmadığını incelemek amacıyla yapmış olduğu çalışmada ai-lenin ekonomik durumuyla eğitim durumunun etkili olduğunu görmüştür.

Türkçe başarı düzeyinin kitap okumayı sevme durumuna göre deği-şimi incelendiğinde anlamlı bir farklılık gözlemlenememiştir. Anlamlı bir farklılığın gözlemlenememesi kitap okumayı sevme ile Türkçe ders ba-şarısı arasında güçlü bir ilişki olmadığının göstergesidir. Yılmaz (1990) çalışmasında öğrencilerin okuma alışkanlıklarını geliştirmek için herhangi bir emek harcamadığını ifade etmektedir. Dolayısıyla başarılı veya başarı-sız öğrencilerin okuma alışkanlığını geliştirmek için yani okumayı sevmek için bir çabası olmayınca okumayı sevme ile Türkçe başarısı arasında her-hangi bir ilişki de söz konusu olmuyor.

Dökmen (1994)’in çalışmasına göre öğrenciler gazete ve mizah der-gilerini tercih edip bilim ve kültür kitaplarına ise daha az ilgi gösterdikleri anlaşılmaktadır. Bu durum ise kitap okumanın bilişsel gücü geliştirmekten ziyade kişiyi eğlendirdiğini göstermektedir. Dolayısıyla kitap okumanın başarı ile ilişkisi söz konusu olmamaktadır.

Bayram (1990) ve Çiçek Çetinkaya (2004) tarafından yapılan çalışma-larda çocuklara okumayı ve dersi sevdiren kişinin öğretmen olduğu, hatta okuma alışkanlığını öğretmenlerin kazandırdığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda aile ne yaparsa yapsın, öğretmenlerin bu konuda daha başarılı

Muhammed KASIMOĞLU 186

olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda değerlendirdiğimizde öğretmenleri-mizin görüşlerine önem vermemiz gerekmektedir. Çalışmamızda öğrenci-lerin ders başarısını arttıracak önerilerde bulunan öğretmenlerimizin öne-rilerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Literatürde yer alan birçok çalışmada olduğu gibi bizim çalışmamızda da öğretmenlerimiz; teknoloji bağımlılığı, özgüven gibi konularda tavsi-yelerde bulunmuşlardır. Söz konusu bu hususların genelinde velilerin ve yöneticilerin öğretmenlerle yükü paylaşması gerekmektedir.

Genel olarak tespit edilen eksikler giderildiğinde, daha başarılı bir ne-sil olacağı şüphesizdir.

Dil öğrenme ve anadili etkin kullanma eğitimde başarı için önemli-dir. Bu nedenle eğitimde başarı için Türkçe eğitiminde başarı önemliönemli-dir.

Literatüre baktığımızda eğitimde başarıyı nelerin tetiklediği, nelerin başa-rısızlığa neden olduğu araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmada ise litera-türden farklı olarak Türkçe eğitiminde başarının ve başarısızlığın nedenleri araştırılmıştır. Yapılan bu araştırma sonucunda; öğrencilerin başarılarında olduğu gibi demografik değişkenlerinde de farklılaşmaların mevcut oldu-ğu görülmüştür. Özellikle ebeveyn eğitim düzeyi ve aile gelir düzeyi yük-sek olan öğrencilerin daha başarılı olduğu görülmüştür.

Aynı zamanda bu çalışmada öğretmenlerin de öğretmenlerin öğrenci başarısı ile ilgili görüşleri alınmış ve bu konuda öneriler talep edilmiştir.

Öğretmenlerimizin çok değerli görüşleri ve önerileri sonucunda; özellikle öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkiyi güçlendirecek önerilerde bulun-muşlardır.

Gerek Türkçe eğitiminde gerekse tüm derslerde başarıyı arttırabilmek için, özellikle yetkili kurum ve kuruluşların öğretmenlerimizin görüşlerine önem vermesi ve bu şekilde yeniden yapılandırılmış eğitim sistemi kurma-ları gereklidir.

Öneriler

Yapılan araştırma bağlamında eldeki mevcut bulgulara göre şu öneri-lerde bulunulabilir:

1. Türkçe ders başarısını artırmak için öğretmen, öğrenci, veli, idare gibi temel unsurlara eğitim verilebilir. Bu şekilde farkındalık oluşturulabi-lir.

2. Türkçe ders başarısını artırmak için öğretmen öğrenci iletişimini artırıcı etkinlikler yapılabilir.

3. Bu çalışma Kahramanmaraş merkez ilçelerinde gerçekleştirilmiş-tir. 6 ortaokulda toplam 172 öğrenci ve 15 öğretmen ile gerçekleştirilmişgerçekleştirilmiş-tir.

Bu çalışma ülkenin farklı bölgelerinde farklı özelliklerde uygulanabilir.

187 Eğitim Bilimleri Alanında Akademik Çalışmalar-II 187

KAYNAKLAR

Bayram, O. (1990). “Ilkokul Çağı Çocuklarının Okuma Alışkanlığı ve Yenimahalle Ilçe Halk Kütüphanesi Gezici Kütüphane Hizmeti”

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Bümen, N. T., Çakar, E. ve Yıldız, D. G. (2014). Türkiye’de öğretim programına bağlılık ve bağlılığı etkileyen etkenler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 14(1), 203-228.

Çeliker Ercan, G. (2019). Ortaokul Ingilizce Öğretmenlerinin Program Uygulama Yaklaşımlarının Öğrencilerin Motivasyonlarına Ve Akademik Başarılarına Etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Eskişehir.

Çiçek Çetinkaya, S. (2004) Çetinkaya Afyon Merkezindeki Ilköğretim 8.

Sınıf Öğrencilerinin Okuma Alışkanlığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Afyon.

Çoşkun, E. (2003). Çeşitli Değişkenlere Göre Lise Öğrencilerinin Etkili Okuma Becerileri ve Bazı Öneriler, Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, Türkçenin Öğretimi Özel sayısı S. XIII, Niğde.

Dökmen, Ü. (1994). Okuma Becerisi, Ilgisi ve Alışkanlıkları Üzerine Psiko-Sosyal Bir Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Istanbul.

Eroğlu, G. (1999). “Malatya Lisesi Öğrencilerinin Başarı ve Başarısızlıklarında Etkili Olan Faktörlerin Sosyolojik Bakımdan Incelenmesi”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.

Gelbal, S. (2008). Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyoekonomik Özelliklerinin Türkçe Başarısı Üzerinde Etkisi. Eğitim ve Bilim, Cilt:33, Sayı:150

Kavak, Y. (2007). Dünyada ilköğretimin genel görünüşü. Türkiye’de okul öncesi eğitim ve ilköğretim sistemi: Temel sorunlar ve çözüm önerileri içinde (66-68) Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.

Künyeli, H. D. (1993). Ilkokul 5. Sınıf Çocuklarında Okuma Alışkanlığının Incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı (2005). Ilköğretim Türkçe dersi öğretim programı ve kılavuzu (6, 7, 8. sınıflar-taslak basım). Ankara: MEB Devlet Kitapları Müdürlüğü

Shawer, S. F., Gilmore, D., & Banks-Joseph, S. R. (2008). Student cognitive and affective development in the context of classroom-level curriculum development. Journal of the Scholarship of Teaching and Learning, 8(1), 1-28.

Yılmaz, B. (1990). Okuma Alışkanlığı ve Yenimahalle Ilçe Halk Kütüphanesi, Kültür Bakanlığı Yayınları Ankara.

Bölüm 29

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YAPILAN