• Sonuç bulunamadı

LG L YAYIN VE ARA TIRMALAR

SONUÇ, TARTI MA VE ÖNER LER

Bu bölümde, önceki bölümde aç klanan bulgulara dayal olarak ula lan sonuçlar, bu sonuçlar do rultusunda geli tirilen öneriler yer almaktad r.

Sonuçlar ve Tart+"ma

Ba ar l ve ba ar s z ö rencilerin kulland klar okudu unu anlama stratejileri ve yarat c l klar n n incelendi i ara t rma ile ula lan ba l ca sonuçlar unlard r:

1. Ba ar s z ö rencilerin okudu unu anlamak için ço unlukla; okuduklar metinle ilgili sorular yan tlad klar , ö retmen metni yüksek sesle okurken anlamaya çal t klar , okuduklar metnin önemli yerlerin alt n çizdikleri belirlenmi tir.

Ba ar s z ö rencilerin en az kulland klar okudu unu anlama stratejileri; “soru ç kar r m, okudu um metinden maddeler olu tururum, ba kas bana yüksek sesle okursa daha iyi anlar m” olarak belirlenmi tir.

2. Ba ar l ö rencilerin en çok kulland klar okudu unu anlama stratejileri; ö retmen metni yüksek sesle okurken anlamaya çal r m, sonuç ç karmaya çal r m, okudu um metinde anlamad m yerleri ö retmenime sorar m olarak belirlenmi tir. Ba ar l ö rencileri en az kulland klar okudu unu anlama stratejileri; ezberlemeye çal r m, soru ç kar r m, okudu um metinden maddeler olu tururum olarak belirlenmi tir.

Ba ar l ve ba ar s z ö rencilerin en az kulland klar okudu unu anlama stratejilerinin benzer oldu u ancak ba ar l ö rencilerin di erlerinden farkl olarak ezberlemeyi tercih etmedikleri görülmektedir.

Ba ar s z ö renciler gerek ö retmenin gerekse metnin yönlendirmesine gereksinim duyarken, ba ar l ö renciler ise metni kendilerinin yorumlayabilece i stratejileri tercih ettikleri görülmektedir.

3. Ba ar l ö rencilerin, okudu unu anlama stratejilerini ba ar s z ö rencilere göre daha s k kulland klar saptanm t r.

Yap lan ara t rmalar, okudu unu anlama stratejilerini kullanan ö rencilerin anlama ba ar lar n n artt n göstermi tir. Örne in Belet (2005), Kaya (2006), Do an (2002), Çak ro lu (2007) taraf ndan yap lan ara t rmalarda ö rencilerin strateji kullan m n n okudu unu anlama ba ar lar n art rd saptanm t r.

Sonuç olarak ö rencilerin ba ar durumu strateji kullan mlar n etkilemektedir ve ba ar l ö renciler okudu unu anlamada daha s k strateji kullanmaktad r.

4. Ba ar s z ilkö retim 7. s n f ö rencilerinin Aritmetik Ortalamalar n n ak c l ktan özgünlü e do ru dü tü ü görülmektedir. Ö rencilerin maksimum ve minimum puanlar nda da ak c l ktan özgünlü e do ru dü ü belirlenmi tir. Bu sonuca göre ö rencilerin özgünlük boyutunda yetersiz oldu u söylenebilir.

5. Ba ar l ilkö retim 7. s n f ö rencilerinin Aritmetik Ortalamalar n n ak c l ktan özgünlü e do ru dü tü ü görülmektedir. Ö rencilerin maksimum ve minimum puanlar nda da ak c l ktan özgünlü e do ru dü ü belirlenmi tir. Bu sonuca göre ö rencilerin özgünlük boyutunda yetersiz oldu u söylenebilir.

Çetingöz (2002), Ökten (2005), Uzman (2003)’ n yapt klar ara t rmalar n sonucu da benzer niteliktedir. Bu ara t rmalarda da ö rencilerin ortalama puanlar ak c l ktan özgünlü e do ru dü mektedir.

6. Ö rencilerin ba ar durumuna göre ak c l k, esneklik ve özgünlük düzeyleri aç s ndan önemli bir farka rastlanmam t r. Ancak ba ar l ö rencilerin ak c l k, esneklik ve özgünlük puanlar n n aritmetik ortalamalar n n daha yüksek oldu u görülmektedir. Bunun nedeni, ba ar l ö rencilerin bili sel düzeylerinin ba ar s z ö rencilerden daha yüksek olmas na ba lanabilir.

Öneriler

Yukar da yer alan sonuçlardan yola ç karak program geli tirmeciler, ilkö retim okullar , Türkçe ö retmenleri, s n f ö retmenleri, di er e itimciler ve bu alanda çal an ara t rmac lar için getirilen öneriler unlard r:

1. Do u tan gelen bir yetenek olan yarat c l n geli mesi için demokratik, özgür, e itim materyal ve kaynaklar geli mi bir ortam sa lanmas na yönelik düzenlenmeler yap labilir.

2. Ders programlar ö rencilerin yarat c l klar n geli tirici etkinlikler içermelidir.

3. Uygulanan yarat c etkinlikler ö rencilerin bilgi, beceri ve yetenek düzeylerine uygun olmal d r.

4. Ö rencilere okuma stratejilerinin ö retimi ö retmenler taraf ndan yap lmal d r.

5. Ö retmenler için, ö rencilerin yarat c l klar n geli tirmelerine ve okudu unu anlamada strateji kullanmalar na yönelik hizmet içi e itim düzenlenebilir.

6. Ö rencilerin kulland klar stratejileri göstermede etkile im içine girebilecekleri ö retim ortamlar düzenlenmelidir.

7. Okullarda, kullan lan stratejilerin süreklili i ve ö renciler taraf ndan özümsenmeleri için uzun süreli çal malar yap lmal d r.

8. Farkl s n flar ve dersler için de ö rencilerin okudu unu anlama stratejileri ve yarat c l k düzeyleri hakk nda ara t rma yap lmal d r.

KAYNAKÇA

Aç kgöz, K. Ü. (2000). Etkili Ö=renme ve Ö=retme. (3.Bask ). 8zmir: Kany lmaz Matbaas .

Aç kgöz, K. Ü. (2005). Aktif Ö=renme. (7.Bask ). 8zmir: Kany lmaz Matbaas . Aihara, K. (1997). Enhancing the Creativity by Reorganizing the Mental Space

Hidden in the Research Notes Stack.

http://research.nii.ac.jp/~aihara/work/skcf/skcf97.pdf (25 Mart 2008) Akda , M. ve Güne , H. (2003). Ö retmen Rolünün Yarat c Bir S n f Ortam

Olu turmas ndaki Önemi. Milli E=itim Dergisi. Say :159 (2003). http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/159/akdag-gunes.htm (15 Kas m 2007). Akp nar, Y. (2000). Büyük ehir 8lkö retim Okullar ndaki Sekizinci S n f

Ö rencilerinin bilgi Teknolojilerini Kullanma ve Okudu unu Anlama Düzeyleri. Kuram ve Uygulamada E=itim Bilimleri Dergisi. 2 (2), 327- 351 (2002).

Akyüz, V. (2004). Ders Kitab n n Sitilinin Ve Okuma Stratejisinin Ö rencilerin Is ve S cakl k Konusunda Ba ar ve Tutumuna Etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Ortado u Teknik Üniversitesi Ortaö retim Fen ve Matematik Alanlar E itimi Bölümü.

Ar c , T. (1993). Türk E=itim Sisteminde Yarat+c+l+k. Türk E itim Derne i 17. E itim Toplant s (25-26 Kas m 1993). Ankara.

Aslan, C. (2006). Yaz nsal Nitelikli Çocuk Kitaplar n n Çocu un Okudu unu Anlama ve Yaz l Anlat m Becerilerine Etkisi. Yay nlanmam Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ataman, A. (1993). E=itim Sürecinde Yarat+c+l+k. Türk E itim Derne i 17. E itim Toplant s (25-26 Kas m 1993). Ankara.

Atasoy, B. (2004). Bilgisayar Destekli Ö retim Ortamlar nda Farkl Bili sel Stillere Sahip Ö rencilerin Ö renme Stratejilerini Kullanma Durumlar n n Akademik Ba ar lar na etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Atasoy, B., Kaday fç , H., Akku , H. (2007) Ö rencilerin Çizimlerinden ve Aç klamalar ndan Yarat c Dü üncelerinin Ortaya Konulmas . Türk E=itim

Bilimleri Dergisi. 5(4). (Güz 2007)

http://www.tebd.gazi.edu.tr/arsiv/2007_cilt5/sayi_4/679-700.pdf (30 :ubat 2008).

Ate , S. (2006). 8lkö retim Dördüncü S n f Metinlerdeki Görsellerin Okudu unu Anlama ve Özetlemeye Etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Atkinson, R. C. ve Hilgard, E. R. (1996). Psikolojiye Giri" II. Çev: Kemal Atakay, Mustafa Atakay, Aysun Yavuz. 8stanbul: Sö üt Ofset.

Ba c , H. ve Temizkan, M. (2006). 8lkö retim 8kinci Kademe Ö rencilerinin Türkçe Ö retmenlerinden Beklentileri. Türk E=itim Bilimleri Dergisi. 4(4). 477– 498 (Güz 2006). http://www.tebd.gazi.edu.tr/arsiv/2006_cilt4/sayi_4/477- 500.pdf (10:ubat 2008)

Bamberger, R. Okuma Al+"kanl+=+n+ Geli"tirme. (1990). Çev: Bengü Çapar. Ankara: Kültür Bakanl .

Barbara A. B ve Bennett, J. M. (1993). Yeni Okuma Teknikleri. 8stanbul: Rota Yay nlar .

Bat rbek, M. (2007). Çocuk Hikayelerinin Analizi: Yarat c l k Potansiyeli ve Metinlerin Sözbilimsel Yap s Üzerine Bir Çal ma. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. ODTÜ Enformatik Enstitüsü, Ankara.

Bay nd r, N. (2006). Ö renme Stratejilerinin Ö retimi ve Bili sel Süreçlere Yans mas . Yay nlanmam Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8stanbul.

Bayk z , M. (2005). H+zl+ Okuma Teknikleri. stanbul: Kar Yay nlar .

Bayraktar, S. (2006). Ortaö retim Tarih Derslerinde Ö rencilerin Kulland klar Ö renme Stratejileri. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8stanbul.

Belet, D. (2005). Ö renme Stratejilerinin Okudu unu Anlama ve Yazma Becerileri ile Türkçe Dersine 8li kin Tutumlar . Yay nlanmam Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Belet, :.D. ve Ya ar, :. (2007). Ö renme Stratejilerinin Okudu unu Anlama ve Yazma Becerileri ile Türkçe Dersine 8li kin Tutumlar na Etkisi. Journal of

Theory and Pracatice in Education. 3(1):69-86 (2007). http://eku.comu.edu.tr/index/3/1/sdbelet_syasar.pdf

Bender, M. T. (2006). Resim-8 Ö rencilerinde Duygusal Zeka ve Yarat c l k 8li kileri. Yay nlanmam Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8zmir.

Biber, M. (2006). Ke federek Ö renme Yönteminin 8lkö retim II. Kademe Matematik Dersi Ö rencilerinin Yarat c l klar Üzerindeki Etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8zmir.

Blachowicz, C ve Ogle, D. (2001). Reading Comprehension –Strategies for

Independent Learners. The Guilford Press, New York.

http://www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/custom/portlets/recordDetails/detail mini.jsp?_nfpb=true&_&ERICExtSearch_SearchValue_0=ED479063&ERI CExtSearch_SearchType_0=no&accno=ED479063(12 Haziran 2008). Bono, E. (2005). Thinking frameworks http://www.management-

issues.com/2006/5/25/opinion/thinking-frameworks.asp (15 Aral k 2007). Bora, E. ve Alper, Y. (2005). Yarat c l k ve Beyin. Yeni Symposium Cilt: 43

Say :1 (Ocak 2005) Sayfa /Pages: 3- 8

http://www.yenisymposium.net/abstracts/2005(1)/ys2005_43_1_1_abs.ht m (15 Kas m 2007).

Bozkurt, N. (2007). Lise-1 Tarih Dersinde Uygulanan Farkl Ö renme Stratejilerin Ö rencilerin Ba ar lar na ve Ö renilenlerin Kal c l na Etkisi. Yay nlanmam Doktora Tezi.Gazi Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bozkurt, Ü. (2005). Hikaye Haritas Yönteminin Okudu unu Anlama Düzeyine Etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Abant 8zzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Buehl, D. (2002). Classroom Strategies for Interactive Learning. 8nternational Reading Association, USA.

Bulut, S. (2006). 8lkö retim II. Kademe Ö rencilerinin Matematik Dersinde Kulland klar Ö renme Stratejileri ve Ba ar Güdüleri. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne. Buzan, T. (2 005). H+zl+ Okuma. Çev: Hür Güldü. 8stanbul: Alfa Yay nlar

Carnie, D. W., Silbert, J., Kame’enui, E. J. ve Tarver, S. G. (2004). Direct

nstruction Reading. The lehigh Press, New Jersey.

C8TO, (2007). Ö=renci zleme Sistemi 1. Ve 2. S+n+flar Teknik Raporu. www.cito.nl/tr/yayinlar/Cito_07_09_001_tek.pdf (20 :ubat 2008).

Çak c , D. ve Altunay, U.(2006). Ön Örgütleyiciler ve Ö retimde Kullan mlar .

http://www.ksef.gazi.edu.tr/dergi/pdf/Cilt-14-No1-2006Mart/11-20.pdf (30 Mart 2008).

Çak ro lu, A. (2007). Üstbili sel Strateji Kullan m n n Okudu unu Anlama Düzeyi Dü ük Ö rencilerde Eri i Art r m na Etkisi. Yay nlanmam Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çal kan, M. (2000). Ailelerin Baz Sosyo-Ekonomik Faktörlerinin Ö rencinin Okudu unu Anlama Ba ar s na Etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Abant 8zzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Çam, B. (2006). 8lkö retim Ö rencilerinin Görsel Okuma Düzeyleri ile Okudu unu Anlama, Ele tirel Okuma ve Türkçe Dersi Akademik Ba ar lar Aras ndaki 8li ki. Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eski ehir

Çayc , B. ve Demir, M. K. (2006). Okuma ve Anlama Sorunu Olan Ö renciler Üzerine Kar la t rmal Bir Çal ma.

http://www.tebd.gazi.edu.tr/arsiv/2006_cilt4/sayi_4/437-458.pdf (01May s 2008).

Çelenk, S. (2003). Okul Aile 8 birli i ile Okudu unu Anlama Ba ar s Aras ndaki 8li ki. Hacettepe Üniversitesi E=itim Fakültesi Dergisi. 24: 33-39 (2003).

http://ilkogretim-online.org.tr/vol2say2/v02s02d.pdf?ref=http://jerli.net ( 23 Nisan 2008).

Çellek, T. (2002). Yarat c l k ve E itim Sistemimizdeki Boyutu.

http://www.universite-toplum.org/pdf/pdf.php?id=47 (15 Kas m 2007). Çellek, T. (2003). Sanat ve Bilim E itiminde Yarat c l k. Pivolka, 2(8), 4-11

http://www.elyadal.org/pivolka/08/sanat1.htm (15 Kas m 2007).

Çellek, T. (2004). Yarat c l n Ya amdaki Yerinde E itimin Rolü.

http://www.tulaycellek.com/tulay/eser.asp?id=313 (15 Kas m 2007).

Çerçi, A. (2005). Türkçe Ö retiminde Ö renmeyi Ö renme Stratejilerinin Ö rencilerin Anlama Düzeylerine etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi, Konya.

Çetingöz, D. (2002). Okul öncesi E itimi Ö retmenli i Ö rencilerinin Yarat c Dü ünme Beceri Geli iminin 8ncelenmesi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8zmir.

Ç nar, 8. (2004). Birle tirilmi S n fl 8lkö retim Okullar nda 8lkokuma Yazma Ö retimine 8li kin Bir Ara t rma. 8nönü Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi. Cilt:5 say :7 (2004). http://web.inonu.edu.tr/ (20 Kas m 2007). Demiralp, O. (1995). Okuma Defteri. 8stanbul: Yap Kredi Yay nlar .

Demirel, Ö. (1999 b). Türkçe Ö=retimi. Ankara: Pegem A Yay nc l k.

Demirel, Ö. (1999 c). lkö=retim Okullar+nda Yabanc+ dil Ö=retimi. 8stanbul: Milli E itim Bakanl Yay nlar .

Demirel, Ö. (Ed.). (2005). E=itimde Yeni Yönelimler. Ankara: Pegem A Yay nc l k.

Demirel, Ö. (2005). Kuramdan Uygulamaya E itimde Program Geli tirme. (7. bask ). Ankara: Pegem A Yay nc l k.

Deniz, S. ve Tuna, S. (2004). 8lkö retim Ö rencilerinin Türkçe Dersine Yönelik Tutumlar : Köyce iz Örneklemi.

http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/170/sibel%20tuna.pdf (18 Nisan 2008) Dikici, A. (2001). Sanat E=itiminde Yarat+c+l+k.

<http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/149/dikici.htm> (son ula m: Nisan

2008).

Dökmen, Ü. (1994a). Okuma Becerisi, lgisi ve Al+"kanl+=+ Üzerine Psiko-Sosyal

Bir Ara"t+rma. 8stanbul: Milli E itim Bakanl Yay nlar .

Dökmen, Ü. (1994b). leti"im Çat+"malar+ ve Empati. 8stanbul: Sistem Yay nc l k. Dündar, :. (2003). 8lkö retim Üçüncü S n f hayat Bilgisi Dersinde Ö renme Paketi

Kullan m n n Ö renci Ba ar s na, Tutumuna ve Yarat c l na Etkisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8zmir.

Ekenel, E. (2005). Matematik Dersi Ba ar s ile Bili ötesi Ö renme Stratejileri ve S nav Kayg s n n 8li kisi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Eski ehir.

Erden, M. ve Akman, Y. (1998). Geli"im ve Ö=renme. Ankara: Arkada Yay nevi Erdem, A.R. Ö renmede Etkili Yollar: Ö renme Stratejileri ve Ö retimi.

lkö=retim-Online 4(1), 1-6 (Ocak 2005). http://ilkogretim-

online.org.tr/vol4say1/v04s01m1.pdf (15 Kas m 2007).

Erdo du, M. Y. (2006). Yarat c l k 8le Ö retmen Davran lar Ve Akademik Ba ar Aras ndaki 8li kiler.

Erginer, E. (1998). 8lkö retim 3., 4. Ve 5. S n f ö rencilerinin Okudu unu Anlama Becerilerinin De erlendirilmesi. PAÜ E=itim Fakültesi Dergisi. Say 6. (1999). http://egitimdergi.pamukkale.edu.tr/ (15 Kas m 2007).

Etkin H zl Okuma Sistemi. www.hizliokuma.com/ehosistemi (Kas m 2007). Glück, J., Ernst, R., Unger, F. (2002). How Creatives Define Creativity: Definitions

Reflect Different Types of Creativity.

http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a790768025~db=all

(17 Nisan 2008).

Gök, T. (2006). Fizik E itiminde 8 birlikli Ö renme Gruplar nda Problem Çözme Stratejilerinin Ö renci Ba ar s , Ba ar Güdüsü ve Tutumu Üzerindeki Etkileri. Yay nlanmam Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8zmir.

Göktürk, A. (2001). Okuma U=ra"+. 8stanbul:Yap Kredi Yay nlar .

Gönen, M. (1992). Çocuk ve Yarat+c+l+k. 8. Ya-Pa Okul Öncesi E itimi ve Yayg nla t rma Semineri (1992). Bursa

Gönen, M., Çelebi Öncü, E., I tan,S. (2004). 8lkö retim 5., 6. ve 7. S n f

Ö rencilerinin Okuma Al kanl klar n n 8ncelenmesi.

http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/164/gonen.htm(29 Aral k 2007).

Güleryüz, H. (2001). Programlanm+" lk Okuma Yazma Ö=retimi. Ankara: Pegem A Yay nc l k.

Gülümbay, A. A. (2005). Yüksekö retimde Web’e Dayal Yüzyüze Ders Alan Ö rencilerin Ö renme Stratejilerinin, Bilgisayar Kayg lar n n ve Ba ar Durumlar n n Kar la t r lmas . Yay nlanmam Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Eski ehir.

Güne , F. (1993). H+zl+ Okuma Tekni=i. Ankara: Ocak Yay nlar .

Güne , F. (1997). Okuma-Yazma Ö=retimi ve beyin Teknolojisi. Ankara: Ocak Yay nlar .

Güneyli, A. (2007). Etkin Ö renme Yakla m n n Anadili E itiminde Okuma ve Yazma Becerilerini Geli tirmeye Etkisi. Yay nlanmam Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Güngör, A. (2005). Alt nc , Yedinci ve Sekizinci S n f ö rencilerinin Okudu unu Anlama Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Hacettepe Üniversitesi E=itim

Fakültesi Dergisi. 28:101–108 (2005). www.egitimdergisi.hacettepe.edu.tr/

Güvenç, B. (1993). Yarat+c+l+=+n toplumsal ve Kültürel Boyutlar+. Türk E itim Derne i 17. E itim Toplant s (25–26 Kas m 1993). Ankara.

Gylemuir Primary School, Edinburgh, City of Edinburgh. Whole School Policy on Learning and Teaching-Sustaining Creativity

http://www.ltscotland.org.uk/creativity/images/creativity_casestudy_2_tcm4 -122470.pdf (20 Aral k 2007).

Hamurcu, H. (2002). Okul öncesi Ö retmen Adaylar n n Kulland klar Ö renme Stratejileri. Hacettepe Üniversitesi E=itim Fakültesi Dergisi. 23:127-134 (2002).

Hardebeck, M. M. (2006). Effectiveness and Usage of Reading Comprehension Strategies for Second Grade Title 1 Students. Southwest Minnesota State

University, ABD. http://proquest.umi.com/pqdweb?index=86&sid=3&srchmode=1&vinst=PR OD&fmt=6&startpage=- 1&clientid=42977&vname=PQD&RQT=309&did=1130607391&scaling=F ULL&ts=1212068497&vtype=PQD&rqt=309&TS=1212068949&clientId= 42977 (10 Mart 2008).

Hartman, S. L. (2002). Postsecondary Learning Strategy Instruction And Student Outcomes. Arizona Üniversitesi, Doktora Tezi.

http://proquest.umi.com/pqdweb?index=52&sid=3&srchmode=1&vinst=PR OD&fmt=6&startpage=-

ULL&ts=1212076077&vtype=PQD&rqt=309&TS=1212076498&clientId=

42977 (10 Mart 2008).

Ha laman, T. Ve A kar, P. (2007). Programlama Dersi ile 8lgili Özdüzenleyici Ö renme Stratejileri ve Ba ar Aras ndaki 8li kinin incelenmesi. Hacettepe

Üniversitesi E=itim Fakültesi Dergisi. 32: 110-122 (2007).

Hennessey, B. A, & Amabile, T. M. (1987). Creative and Learning: That Research

Says to the Teacher.

http://eric.ed.gov/ERICWebPortal/custom/portlets/recordDetails/detailmini.j sp?_nfpb=true&_&ERICExtSearch_SearchValue_0=ED312835&ERICExt Search_SearchType_0=no&accno=ED312835 (12 Nisan 2008)

Horng, J. S., Hong, J. C., ChanLin, L. J., Chang, S. H., Chu, H. C. (2005). Creative teachers and creative teaching strategies International Journal of Consumer Studies, Volume 29, Number 4, July 2005 , pp. 352-358(7)

http://www.ingentaconnect.com/content/bsc/jcs/2005/00000029/00000004/art00007; jsessionid=5ndua9n6dtaom.alice?format=print(26 May s 2008).

Ilgaz, G. (2006). 8lkö retim II. Kademe Ö rencilerinin Fen bilgisi Dersine Yönelik Tutumlar ve Kulland klar Ö renme Stratejileri. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

Jiazeng L., Yanbao, L. ve Wei Wenxian C.Y. (1997)Evaluatingi of Creative Thinking of Students and Creativity Development at Southeast University, China http://fie.engrng.pitt.edu/fie97/papers/1470.pdf (10 Mart 2008) Johnson-Glenberg, Mina C.(2000). Training reading comprehension in adequate

decoders/poor comprehenders: Verbal versus visual strategies. Journal of

Educational Psychology. 2000 Dec Vol 92(4) 772-782 http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa =main.doiLanding&uid=2000-16403- 016 (15 Mart 2008).

Kaf Has rc , Ö. (2006). Learning Styles Of Prospective Primary School Teachers: The Çukurova University Case. http://eku.comu.edu.tr/turkce/index.php?

Itemid =5&option=com_search&ordering=newest&searchword=primary& submit=Arama (25 Nisan 2008).

Kansu, N. (2007) Yarat+c+l+k Nedir? Afyon Kocatepe Üniversitesi. Türkiye Sanal E itim Bilimleri Kütüphanesi. http://www.egitim.aku.edu.tr/nkansu3.htm (15 :ubat 2008).

Kaptan, F. ve Ku akç , F. (2002). Fen Ö retiminde Beyin F rt nas Tekni inin Ö renci Yarat c l na Etkisi. http://www.fedu.metu.edu.tr/UFBMEK- 5/b_kitabi/PDF/Fen/Poster/t50d.pdf(20 Nisan 2008).

Karadeniz, :. (2007). Ö renme Stratejileri. Gazi Üniversitesi Gazi E itim Fakültesi Dergisi, 24(3): 129-146. www.bote.gazi.edu.tr/boteabd/ofd495/dokumanlar/

Ogrenme_Stratejileri.ppt (14 May s 2008).

Karak , Ö. (2006). Baz Yüksekö renim Kurumlar nda Farkl Ö renme Stillerine Sahip Olan Ö rencilerin Genel Ö renme Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Abant 8zzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Karalar, F. (2006). 8lkö retim 8kinci Kademe Ö rencilerinin Fen Bilgisi Dersinde Ö renme Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eski ehir.

Karasar, N. (1982). Bilimsel Ara"t+rma Yöntemi. Ankara: Matba Matbaac l k. Kavcar, C., O uzkan, F. ve Sever, S. (1998). Türkçe Ö=retimi. Ankara: Engin

Yay nevi.

Kele , M. A. (2005). Bolvadin 8lçesi Merkez 8lkö retim Okullar ndaki 8. S n f Ö rencilerinin Okudu unu Anlama Becerileri Üzerine Bir Ara t rma. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon. K l ç, Y. (2005). 8lkö retim Okullar nda Türkçe E itimiyle 8lgili Problemler Üzerine

Bir Ara t rma. http://www.ksef.gazi.edu.tr/dergi/pdf/Cilt13-No1-2005Mart /yasi.pdf(24 May s 2008).

K rm z , F. S. (2006). 8lkö retim 4. S n f Türkçe Ö retiminde Çoklu Zeka Kuram na Dayal 8 birlikli Ö renme Yönteminin Eri i, Tutumlar, Ö renme Stratejileri

ve Çoklu Zeka Alanlar Üzerindeki Etkileri. Yay nlanmam Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, 8zmir.

K r o lu, O. ve Stokrocki, M. (1997). lkö=retim Sanat Ö=retimi. YÖK/Dünya Bankas . Milli E itimi Geli tirme Projesi Hizmet Öncesi Ö retmen E itimi. Ankara.

Kurday o lu, M. (2007). Kötü Okuma Nedenleri. May s Dergisi. Say :71 2007 www.anafilya.org.htm (15Kas m 2007).

Kutlu, Ö. (2004). Tek Soruyla Ö=renci Performans+n+n Belirlenmesi. E itimde 8yi

Örnekler Konferans . ( 17 Ocak 2004). Sabanc Üniversitesi.

www.erg.sabanciuniv.edu/iok2004/bildiriler/Omer%20Kutlu.doc (17 Kas m 2007).

Kuzu, T. S. (2004). Etkile imsel model’e uygun Okuma Ö retiminin Türkçe Bilgilendirici Metinleri Anlama Düzeyine Etkisi. Ankara Üniversitesi

E=itim Bilimleri Fakültesi Dergisi. Cilt:37 say :1 ss:55-57 (2004).

http://www.education.ankara.edu.tr/ebfdergi/pdfler/2004_1/55-77.pd (20 Mart 2008).

Lee, K. S. (2004).Effects Of Individual Versus Online Collaborative Case Study Learning Strategies On Critical Thinking Of Undergraduate Students.

http://proquest.umi.com/pqdweb?index=27&sid=3&srchmode=2&vinst=P ROD&fmt=6&startpage=-1&clientid=42977&vname=PQD&RQT=309& did=765925571&scaling=FULL&ts=1212075462&vtype=PQD&rqt=309& TS=1212076011&clientId=42977(12 Nisan 2008)

Leonard, D. A. ve Swap, W. C. (2005). K+v+lc+mlar Uçu"urken. Çev: 8brahim Bingöl. 8stanbul: Acar Matbaac l k.

Linderholm, T. & Zhao, Q. (2008). The Impact of Strategy Instruction and Timing of Estimates on Low and High Working-Memory Capacity Readers' Absolute Monitoring Accuracy.

http://eric.ed.gov/ERICWebPortal/Home.portal?_nfpb=true&ERICExtSearc h_Descriptor=%22Reading+Comprehension%22&_pageLabel=RecordDeta

ils&objectId=0900019b8030066e&accno=EJ792567&_nfls=false%20%20 %20%20(02 Nisan 2008).

Martin, L. A. (2003). Learning Strategies, Cognitive Strategies, and Process Variables Used By High School Students 8n Social Studies Classes. Oklahoma Üniversitesi Doktora Tezi, ABD.

http://proquest.umi.com/pqdweb?index=39&sid=3&srchmode=1&vinst=PR OD&fmt=6&startpage=1&clientid=42977&vname=PQD&RQT=309&did= 765989041&scaling=FULL&ts=1212076076&vtype=PQD&rqt=309&TS=1 212076249&clientId=42977 ( 10 Mart 2008).

May, R. (1998). Yaratma Cesareti. (6. Bas m).Çev: Alper Oysal. 8stanbul: Metis Yay nlar .

McCoy, J. M. & Evans, G. (2002). The potential role of the physical environment in fostering creativity. Creativity Research Journal, 14(3-4), 409-426

Myers, N. A. (1999). A Study of the LEarning Strategies of Metacognition, Metamotivation, Metamemory, Critical Thinking, and Resource Management of Nursing Students On A Regional Campus of A Large

Midwestern University.

http://proquest.umi.com/pqdweb?index=69&sid=3&srchmode=1&vinst=P ROD&fmt=6&startpage=1&clientid=42977&vname=PQD&RQT=309&di d=733955791&scaling=FULL&ts=1212076762&vtype=PQD&rqt=309&T S=1212076813&clientId=42977(08 :ubat 2008).

Noyanalpan, N. (1993). E=itimde Yarat+c+l+=a Genel Bak+". Türk E itim Derne i 17. E itim Toplant s (25-26 Kas m 1993). Ankara.

Okuma Yazma Dersi ile 8lgili Aç klamalar. http://orgm.meb.gov.tr/ozelEgitim

Benzer Belgeler