• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın bu kısmında, araştırma sonucu elde edilen bulgular ışığında ilgili araştırmalar ile birlikte sonuçlar belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

67 Sonuç ve Tartışma

Fen bilgisi öğretmen adaylarının fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeylerinin araştırıldığı bu çalışmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlar ilgili literatür çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyleri ilişkin sorulara verilen cevaplar incelendiğinde öğretmen adaylarının % 49,8 ile % 98,4 arasında doğru cevap verdiği görülmektedir. Doğru cevapların yüzde ortalaması % 75,91’dir. Buna göre fen bilgisi öğretmen adaylarının fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatlarıyla yeterli düzeyde ilişkilendiremedikleri söylenebilir.

Gorvine’a göre eğitim, insanın ezberleme kabiliyetinden ziyade problemler çözme ve öğrendiği bilgiyi karşılaştığı durumlarda kullanabilme kabiliyetine önem vermelidir (Gorvine’dan aktaran Kartal, 2016). Öğrencilerin var olan bilgilerini günlük hayatta karşılaştıkları olaylar ile ilişkilendirebilme düzeyleri aldıkları eğitimin ezberden ne kadar uzak olduğunun bir göstergesi sayılabilir. Öğrenilen bilgiler, günlük hayatta karşılaşılan olaylar ile doğru biçimde ilişkilendirilebiliyorsa öğrenme anlamlı hale gelmiş olur. Anlamlı öğrenmede ise öğrenilen bilgiler kalıcıdır ve bilgiler karşılaşılan yeni olayları açıklamada, yorumlamada, öğrenilen bilgilerin uygulanmasında çok rahatlık bir şekilde kullanılabilir (Yadigaroğlu & Demircioğlu, 2012).

Günlük hayat ile ilgili sorulan 20 açık uçlu soru ilköğretim düzeyinde olup 6, 7 ve 8. fen bilimleri dersi konularını içermektedir ve üniversite düzeyinin altındadır. Bu sebeple, fen bilgisi öğretmen adaylarından daha başarılı olmaları beklenmektedir. Bu nedenle fen bilgisi öğretmen adaylarının fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeylerinin yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir. Literatürde öğretmen adaylarıyla yapılan ve çalışmanın sonucunu destekleyen çalışmalar yer almaktadır (Ağalar vd., 2012; Balkan Kıyıcı, 2008; Güven Yıldırım vd., 2015; Hürcan, 2011; Karamustafaoğlu vd., 2013; N. Yılmaz, 2008; Yadigaroğlu & Demircioğlu, 2012; Yıldırım & Birinci Konur, 2014). Öğretmen adaylarını yanı sıra farklı öğretim kademelerinde bulunan öğrencilerin de fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayat olayları ile ilişkilendirme düzeylerinin yeterli olmadığı literatürde yer alan araştırmalar arasında yer almaktadır (Ay, 2008; Ballıel Ünal, 2016; Buyruk & Korkmaz, 2016; Kamaraj, 2009; Hürcan & Önder, 2012).

68

Araştırma bulgularına göre, cinsiyet değişkenine göre araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatlarıyla fen ve teknoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerine bakıldığında erkeklerin ortalaması kızların ortalamasından daha yüksek olmasına rağmen aradaki fark anlamlı bulunmamıştır (p = ,422 > ,05). Ingram (2003) da çalışmasında kız ve erkek öğrencilerin fen başarıları arasında anlamlı bir fark olmadığı belirtmiştir.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fen ve teknoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile sınıfları arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur (p = ,000 < ,05). Buna göre 3. ve 4. sınıftaki öğretmen adayları, 1. ve 2. sınıftaki öğretmen adaylarına göre fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatta daha fazla kullanmaktadır.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fen ve teknoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları coğrafi bölgeye göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = ,936 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fen ve teknoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları yerleşim yerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = ,216> ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fen ve teknoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin aile gelir durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = 894 > ,05).

Araştırmada öğretmen adaylarının fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyleri ile demografik faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Benzer şekilde Taşdemir ve Demirbaş (2010) da araştırmalarında öğrencilerin demografik özellikleri ile fen ve teknoloji bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeyleri arasında anlamlı farklılık olmadığını belirtmiştir.

Fizik bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyleri ilişkin sorulara verilen cevaplar incelendiğinde öğretmen adaylarının % 62,0 ile % 98,4 arasında doğru cevap verdiği görülmektedir. Doğru cevapların yüzde ortalaması % 88,1’dir. Araştırma sonuçlarına göre fen bilgisi öğretmen adayları fizik bilgilerini günlük hayatlarıyla yeterli düzeyde ilişkilendirmektedir. Fizik bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyi kimya ve biyoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyine göre daha yüksektir. Benzer şekilde Balkan Kıyıcı (2008) öğretmen adaylarının bilimsel bilgileri günlük yaşamlarıyla ilişkilendirebilme düzeyleri ile ilgili araştırma sonuçlarında fizik alanındaki bilgileri kimya

69

ve biyoloji alanlarına göre günlük yaşamlarına daha yüksek düzeyde aktardıkları sonucuna varılmıştır. 7. sınıf öğrencileriyle yaptığı çalışmada Hürcan (2011) da öğrencilerin edindikleri fen kavramlarını günlük hayata aktarabilme düzeyinin en fazla olduğu disiplin alanının fizik olduğunu tespit etmiştir. Dede Er vd. (2013) yaptıkları çalışmada, 8. sınıf öğrencilerinin ‘Yaşamımızdaki Elektrik’ ünitesinde edindikleri bilgileri günlük hayatla tam olarak ilişkilendirmede başarısız oldukları sonucuna ulaşmışlardır.

Araştırmada, cinsiyet değişkenine göre araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatlarıyla fizik bilgilerini ilişkilendirme düzeylerine bakıldığında erkeklerin ortalaması kızların ortalamasından daha yüksek olmasına rağmen aradaki fark anlamlı bulunmamıştır (p = , 616 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fizik bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile sınıfları arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur (p = ,014 < ,05). Buna göre, 3. sınıftaki öğretmen adaylarının, 1. sınıftaki öğretmen adaylarına göre fizik bilgilerini günlük hayatta daha fazla kullanmaktadır.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fizik bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları coğrafi bölgeye göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = , 940 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fizik bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları yerleşim arasında anlamlı düzeyde farklılık vardır (p = , 047 < ,05). Buna göre, üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları yerleşim yerine göre, il merkezinde yaşayan öğretmen adaylarının ilçede yaşayanlara göre fizik bilgilerini günlük hayatta daha yüksek düzeyde ilişkilendirmektedir.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla fizik bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin aile gelir durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = 415 > ,05).

Kimya bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyleri ilişkin sorulara verilen cevaplar incelendiğinde öğretmen adaylarının % 58,4 ile % 87,8 arasında doğru cevap verdiği görülmektedir. Doğru cevapların yüzde ortalaması % 72,04’tür. Araştırma sonuçlarına göre fen bilgisi öğretmen adayları kimya bilgilerini günlük hayatlarıyla yeterince ilişkilendiremedikleri söylenebilir. Kimya bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyi,

70

fizik bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyine göre daha düşükken biyoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyine göre daha yüksek bulunmuştur.

Kimya eğitiminde anlamlı öğrenmenin temel göstergesi, öğrencilerin öğrendikleri kimya kavramlarını günlük yaşantılarında sıklıkla karşılaştıkları olaylarla ilişkilendirebilme düzeyleridir (Yadigaroğlu & Demircioğlu, 2012). Araştırma bulgularına dayanarak, öğretmen adaylarının günlük hayat olaylarını açıklamada kimya bilgilerini yeterli düzeyde kullanamadıkları söylenebilir. Bulgular doğrultusunda varılan bu sonuç literatür ile uyumludur (Ay & Kahveci, 2009; Balkan Kıyıcı & Aydoğdu, 2011; Özmen, 2003; Pekdağ vd., 2013; Pınarbaşı vd., 1998; Yadigaroğlu & Demircioğlu, 2012; Yıldırım & Birinci Konur, 2014).

Yapılan çalışmalarda fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük hayatta karşılaştıkları olay ve olguların kimyaya dair gerçeklere dayandığını ve kimya bilgisine sahip olmanın hayatı kolaylaştırdığını düşündükleri ortaya çıkarmıştır. Öğrenciler için kimyanın kapsamının geniş olmasından ziyade, teorik kimya bilgilerini pratiğe dökememenin problem yarattığı tespit edilmiştir. Hayatın her anında kimyadan izler bulan öğretmen adayları bunun hayatı kolaylaştırdığını bilecek, kimya ile uğraşmaktan zevk alacaktır. Kimya ile günlük hayattaki olaylar arasındaki ilişkiyi irdeleyen derslerin öğretmen adaylarının mesleki manada gelişimlerini olumlu yönde etkileyeceği savunulmaktadır. (Büyükekşi & Yavuz, 2016). Yadigaroğlu ve Demircioğlu (2012) kimya öğretmen adaylarının kimya bilgilerini günlük hayattaki olaylarla ilişkilendirmede zorlandıklarını tespit etmiştir. Kimya dersi günlük yaşamla bağdaştırıldığında, öğrencilerin günlük yaşam kimyasına yönelik tutumlarında olumlu yönde artış ve beraberinde kimya dersine yönelik motivasyonlarında da gelişmeler gözlendiği (Koçak, 2011) dikkate alındığında öğretmen adaylarının bu konuda istenen düzeyde olmadığı sonucuna varılabilir.

Araştırmada, cinsiyet değişkenine göre araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatlarıyla kimya bilgilerini ilişkilendirme düzeylerine bakıldığında kızların ortalaması erkeklerin ortalamasından daha yüksek olmasına rağmen aradaki fark anlamlı bulunmamıştır (p = , 605 > ,05). Ay (2008) lise düzeyindeki çalışmasında kız ve erkek öğrenciler arasında erkekler lehine anlamlı bir farklılığın olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Büyükekşi ve Yavuz (2016) araştırmalarında, fen bilgisi öğretmen adaylarının kimya alanında cinsiyete göre erkekleri daha avantajlı gördükleri, fakat kızların da yeteri kadar ilgi göstermesi halinde cinsiyetin etkisinin minimize edilebileceği sonucuna varmışlardır.

71

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla kimya bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile sınıfları arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur (p = ,000 < ,05). Buna göre, 3. ve 4. sınıftaki öğretmen adayları, 1. ve 2. sınıftaki öğretmen adaylarına göre kimya bilgilerini günlük hayatlarıyla daha fazla ilişkilendirmektedir.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla kimya bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları coğrafi bölgeye göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = , 615 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla kimya bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları yerleşim yeri arasında anlamlı düzeyde farklılık yoktur (p = , 709 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla kimya bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin aile gelir durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = 961 > ,05).

Biyoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyleri ilişkin sorulara verilen cevaplar incelendiğinde öğretmen adaylarının % 49,8 ile % 87,3 arasında doğru cevap verdiği görülmektedir. Doğru cevapların yüzde ortalaması % 69,27’dir. Araştırma sonuçlarına göre fen bilgisi öğretmen adayları biyoloji bilgilerini günlük hayatlarıyla yeterince ilişkilendiremedikleri söylenebilir. Biyoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyi fizik ve kimya bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyine göre daha düşüktür. Araştırmanın sonuçlarıyla benzer biçimde Doğan vd. (2004) lise seviyesindeki öğrencilerin biyoloji bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirme düzeylerini araştırdıkları çalışmada, öğrencilerin biyoloji dersinde öğrendikleri bilgileri yeterince günlük yaşamdaki olaylarla ilişkilendiremedikleri ve olayların neden sonuçlarını yeterince yorumlayamadıkları sonucuna ulaşmışlardır. İlkörücü Göçmençelebi (2007) de altıncı sınıf öğrencileriyle yaptığı araştırmada elde ettiği bulgulara dayanarak, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri günlük yaşamlarıyla ilişkilendirme düzeylerinin ve bu bilgilerini günlük yaşamlarında kullanma düzeylerinin yeterli olmadığını tespit etmiştir.

Araştırmada, cinsiyet değişkenine göre araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatlarıyla biyoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerine bakıldığında erkeklerin ortalaması kızların ortalamasından daha yüksek olmasına rağmen aradaki fark anlamlı bulunmamıştır (p = , 089 > ,05).

72

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla biyoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile sınıfları arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur (p = ,000 < ,05). Buna göre, 3. sınıftaki öğretmen adayları, 1. ve 2.sınıftaki öğretmen adaylarına göre biyoloji bilgilerini günlük hayatla daha fazla ilişkilendirmektedir. 4. sınıftaki öğretmen adayları, 1. sınıftaki öğretmen adaylarına göre biyoloji bilgilerini günlük hayatla daha fazla ilişkilendirmektedir.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla biyoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları coğrafi bölgeye göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = , 740 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla biyoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeyleri ile üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları yerleşim yeri arasında anlamlı düzeyde farklılık yoktur (p = , 180 > ,05).

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının günlük hayatla biyoloji bilgilerini ilişkilendirme düzeylerinin aile gelir durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir (p = 563 > ,05).

Araştırmanın nitel kısmında ise fen bilgisi öğretmen adaylarının fen ve teknoloji bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme hakkındaki görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adayları ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerin analizi nitel veri analizi tekniklerinden içerik analizi ile yapılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarına göre fen ve teknoloji eğitiminin günlük hayatımızdaki en önemli rolü kazanılan bilgilerin günlük hayatla ilişkilendirilerek hayatı kolaylaştırmasıdır. Öğrencilerin % 45,3’ü hayatı kolaylaştıran araçlardan ve hayatı kolaylaştıran kimyasal maddeden örnekler ile bu durumu açıklamıştır. Öğrencilerin bir kısmı hayattaki her şeyin fen ile ilişkili olduğunu düşünmektedir. Ayrıca öğrenciler fen ve teknoloji bilgileri aracılığıyla doğayı anlayabildiklerini belirtmişlerdir.

Fizikte basit makinalar, kimyada kimyasal maddeler, biyolojide ise insan ve doğa öğretmen adaylarının en sık örnek verdiği konulardır. Genel olarak öğrenciler fizik, kimya ve biyoloji alanlarının birinden çok fazla örnek verebilirken farklı bir alanla ilgili örnek vermekte zorlanmaktadırlar. Bu da görüşmeye katılan öğretmen adaylarının alan bilgilerini günlük hayatla yeterince ilişkilendirmediklerini göstermektedir. Ayrıca öğretmen adayları verdikleri örneklerde çeşitlilik sağlayamadıkları ve tekrarların çokluğu dikkat çekmektedir.

73

Bu ve benzer durumların fen derslerinin genelde ezbere dayalı bir öğretim anlayışıyla sunulmasının yanında, ders sürecinde, konuların günlük hayattaki örnekleriyle aktarılmamasının, öğrencilerin bu kavram ve olayların uygulamalarını gözlemden ve denemeden uzak bir anlayışıyla öğretilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir (Yiğit vd., 2002).

Fen bilgisi öğretmen adayları üniversitede edindikleri bilgilerin teoride kaldığını, günlük yaşamda bu bilgilerle yeterince ilişki kurmadıklarını belirtmişlerdir. Balkan Kıyıcı (2008) de farklı üniversitelerde öğrenim görmekte olan fen bilgisi öğretmen adayları ile yaptığı araştırmasında benzer sonuçlara ulaşmıştır. Yine öğretmen adayları, derslere giren akademisyenlerin dersleri günlük hayatla ilişkilendirmeye önemli bir etken olduğunu düşünülmektedir. Fen ile ilgili aktivitelerin azlığı, okul dışı öğrenmelerin azlığı, üniversitede alınan dersler, sosyal- kültürel yaşam ve öğretmenlik mesleğini uygulama fırsatının yeterli olmaması fen ve teknoloji bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirmeyi etkileyen diğer faktörler olarak belirtilmiştir. Öğretmen adaylarının okulda öğrendikleri fen ile okul dışı deneyimlerini nasıl birleştireceklerini bilmeleri oldukça önemlidir (Cajas, 1999). Sınıfta yapılandırılan bilgi ve beceriler öğrencilere gerektiği şekilde aktarılmazsa bilim ve teknoloji zengini bir dünyada, bilgi fakiri bireyler yetişecektir. Çünkü bilimsel bilgi öğrencilerin okulda öğrendiklerini okul dışında da kullanabilmesini gerektirir ( Fortus, Krajcik, Charles, Marx & Mamlok Naaman, 2005).

Öneriler

Bu araştırmanın sonuçlarına dayanarak araştırmacı ve eğitimcilere bazı önerilerde bulunulabilir:

 Araştırma, aynı üniversitede öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve sonuçlar bu kapsamda değerlendirilmiştir. Farklı üniversitelerden seçilen örneklem gruplarıyla benzer çalışmalar yapılabilir.

 Çalışma öğretmen adayları ile yapılmıştır. Öğretmenlerin ve öğretim elemanlarının katıldığı benzer çalışmalar yapılabilir.

 Çalışmanın örneklemini 245 öğrenci oluşturmuştur. Benzer bir araştırma, daha geniş bir örneklemle yapılabilir

74

 Araştırma, fen bilgisi öğretmen adayları ile yapılmıştır. Farklı branşlardaki öğretmen adaylarıyla benzer araştırmalar yapılabilir.

 Fen bilimleri öğretmen ve öğretmen adaylarına uygun, fen dersinde yer alan kavramların günlük hayatla ilişkilendirilme düzeyini gösteren ölçekler geliştirilebilir.

 Çalışma cinsiyet dağılımının daha homojen olduğu bir grupla tekrarlanabilir.

 Öğretim elemanları, öğretmen adaylarında fen ile ilgili kavramlarının günlük hayatta kullanılmasıyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışmalıdır.

 Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük hayatla ilişkili öğretim tekniklerini etkin bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak amacıyla eğitim programlarına bu konuda gerekli dersler eklenmeli, öğretim elemanları, tarafından uygulamalar yaptırılmalı ve öğrenciler bu konuda teşvik edilmelidir.

KAYNAKLAR

Acar, B., & Yaman, M. (2011). Bağlam temelli öğrenmenin öğrencilerin ilgi ve bilgi düzeylerine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40, 1-10. Ağalar, A., Pekdağ, B., Topal, F., & Azizoğlu, N. (2012, Haziran). Üniversite öğrencilerinin

bilimsel bilgileri günlük hayat ile ilişkilendirme düzeylerinin belirlenmesi. X. Ulusal

Fen Bilimleri ve Matematik Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Niğde Üniversitesi, Niğde.

Akdaş, E. (2014). İlköğretim yedinci sınıf fen ve teknoloji dersi İnsan ve Çevre ünitesinde

75

üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

Ankara.

Akgün, A., Çinici, A., Yıldırım, N., & Köprübaşı, M. (2015). Investigation of how eight grade students associate scientific concepts with the ones they encounter in their daily lives. Journal of Theory and Practice in Education, 11(4), 1356-1368.

Akgün, A., Tokur, F., & Duruk, Ü. (2016). Associating conceptions in science teaching with daily life: Water chemistry and water treatment. Adıyaman University Journal of

Educational Sciences, 6(1), 161-178.

Aksu, B. (2011). Fen ve teknoloji öğretim programında zor olarak algılanan konular ve

olası nedenleri: Öğretmen ve öğrenci görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet

Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Aktaş, L., (2013). Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı konusunda REACT öğretim stratejisine

yönelik geliştirilen bilgisayar destekli öğretim materyalinin öğrenci başarısına

etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr

sayfasından erişilmiştir.

Aktürk, Z., & Acemoğlu, H. (2012). Tıbbi araştırmalarda güvenilirlik ve geçerlilik, Dicle

Tıp Dergisi, 39(2), 316-319.

Anagün, Ş. S., Ağır, O., & Kaynaş, E. (2010, Mayıs). İlköğretim öğrencilerinin fen ve

teknoloji dersinde öğrendiklerini günlük yaşamlarında kullanım düzeyleri. 9. Ulusal

Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu’nda sunulmuş bildiri, Fırat Üniversitesi, Elazığ. Andree, M. (2003, Ağustos). The everyday-life in science classroom; A study on ways of

using and referring to everyday-life. Paper presented at the Annual Meeting of

European Science Education Research Association Conference, Noordwijkerhout, The Netherlands.

Andree, M. (2005). Ways of using “everyday life” in the science classroom. In Kerst Boersma, Martin Goedhart, Onno De Jong ve Harrie Eijkelhof (Eds.), Research and

The Quality of Science Education (pp. 107-116). Hollanda: Springer. 27 Ağustos

2016 tarihinde

http://www.link.springer.com/chapter/10.1007%2F1-4020-3673-6_9 sayfasından erişilmiştir.

76

Arroio, A. (2010). Context based learning: A role for cinema in science education. Science

Education International, 21(3), 131-143.

Ay, S. (2008). Lise seviyesinde öğrencilerin günlük yaşam olaylarını açıklama düzeyi ve

buna kimya bilgilerinin etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Ay, S., & Kahveci, A. (2009). Kimya öğretmen adaylarının gündelik yaşam olaylarının kimyasal temelini açıklama düzeyi. Millî Eğitim Dergisi, 38, 269-289.

Ayas, A., Karamustafaoğlu, S., Sevim, S., & Karamustafaoğlu, O. (2002). Genel Kimya Laboratuvar Uygulamaları’nın öğrenci ve öğretim elemanı gözüyle değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 50-56. Ayvacı, H.Ş. (2010) Fizik öğretmenlerinin bağlam temelli yaklaşım hakkındaki görüşleri.

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi,15, 42-51.

Balkan Kıyıcı, F. (2008). Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel

bilgileri ilişkilendirebilme düzeyleri ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi.

Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Balkan Kıyıcı, F., & Aydoğdu., M. (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgilerini ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi.

Necatibey Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 43-61.

Ballıel Ünal, B. (2016, Haziran). İlkokul öğrencilerinin fen bilgisine yönelik algılarının

çizdikleri resimlerle analizi. III. International Eurasian Educational Research

Congress’te sunulmuş bildiri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla.

Baran, M. (2013). Yaşam temelli probleme dayalı öğretim yönteminin termodinamik

konusunun öğretimine etkisi. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr

sayfasından erişilmiştir.

Barker, V., & Millar, R. (1999). Students’ reasoning about chemical reactions: What changes occur during a context-based post-16 chemistry course? International Journal of

Science Education, 21, 645-665.

Barker, V., & Millar, R. (2000). Students’ reasoning about basic chemical thermodynamics and chemical bonding: What changes occur during a context-based post-16 chemistry course?. International Journal of Science Education, 22, 1171- 1200.

77

Bennett, J., Holman, J., Lubben, F., Nicolson, P., & Prior, C. (2002, Şubat). Science in

context: The Salters approach. Paper presented in IPN-YSEG, Kiel, Germany.

Bennett, J., & Lubben, F. (2006). Context-based chemistry: The Salters approach.

International Journal of Science Education, 28(9), 999-1015.

Buluş Kırıkkaya, E., & Bozkurt E. (2012). Fen ve teknoloji derslerinde gazetelerden yararlanılarak hazırlanan ders etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarısına etkisi.

Eğitim ve Bilim Dergisi, 37(165), 64-80.

Buyruk, B., & Korkmaz, Ö. (2016). Öğrencilerin fen bilimleri dersine dönük kavramları günlük hayatla ilişkilendirme durumları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim

Benzer Belgeler