• Sonuç bulunamadı

Fen bilgisi öğretmen adaylarının bütünleşik öğretmenlik bilgilerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada STEM uygulamalarının, öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerine, problem çözme becerilerine, STEM öğretimi yönelim düzeylerine ve fen bilgisi öğretmen adaylarının görüşleri üzerine etkisi incelenmiştir.

Bu amaç doğrultusunda STEM disiplinlerinin entegrasyonlarının yapılabileceği Algodoo yazılımı ile deney grubundaki öğretmen adayları sırasıyla; simülasyonlar tasarlamış, tasarlanan simülasyonları mikroöğretim tekniği ile sunmuş, öz, akran ve hoca değerlendirmeleri sonucunda düzenlemeler yapmışlardır. Yapılan düzenlemeler sonrasında öğretmen adayları tasarladıkları simülasyonların yapım aşamalarını videoya çekmişlerdir. Ayrıca öğretmen adayları tasarladıkları simülasyonları kullanarak öğretmenlerin ve öğrencilerin faydalanabilmesi için konu anlatım videoları çekmişlerdir. Çekilen videolar hem Algodoo yazılımını kullanarak tasarım yapmak isteyenlere hem de ders materyali olarak kullanmak isteyen ilgililere ulaşabilmeleri için açılan youtube kanalında paylaşılmıştır. Çalışma yapısı gereği hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı paralel yakınsayan karma yöntem deseni kullanılarak; öncelikle nicel ve nitel veriler aynı zaman diliminde ayrı ayrı toplanmış ve analizleri ayrı ayrı yapılmıştır.

Çalışmanın bu bölümünde deney ve kontrol grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının; bilimsel süreç becerileri, problem çözme becerileri, entegre FeTeMM öğretimi yönelim düzeylerine ilişkin öntest ve sontest puanlarına yönelik bulgular ile öğretmen adaylarının, gerçekleştirilen STEM uygulamasına yönelik görüşleri ile mikroöğretim sırasında simülasyonlaın değerlendirildiği gözlem formuna ait bulgulardan elde edilen sonuçlar öncelikle ayrı başlıklar altında verilmiştir. Daha sonra nicel ve nitel verilerin sonuçları harmanlanarak birlikte sunulmuş ve yorumlanmıştır.

STEM Uygulamasının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisi ile İlgili Sonuç

Bu çalışmada, “Bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi adına gerçekleştirilen STEM uygulamasının fen bilgisi öğretmen adaylarının cinsiyet, bilimsel süreç becerileri öntest, problem çözme becerileri öntest ve entegre FeTeMM öğretimi yönelimi öntest puanları kontrol edildiğinde, bilimsel süreç becerileri sontest puanlarından oluşan bağımlı değişken ortalamasına anlamlı bir etkisi yoktur.” şeklinde ifade edilen H0hipotezi test edilmiştir.

Çalışma da deney ve kontrol grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarına uygulama öncesi ve sonrasında uygulanan bilimsel süreç beceri testi puanlarına göre yapılan betimsel istatistik sonuçları Tablo 10’da belirtilmiştir. STEM uygulamasının yapıldığı deney grubu öğretmen adaylarının işlem öncesi bilimsel süreç becerileri ortalama puanları ile STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu öğretmen adaylarının işlem öncesi bilimsel süreç becerileri ortalama puanlarının birbirine yakın değerde oldukları görülmektedir. Gerçekleştirilen STEM uygulamasının deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerine etkisini belirlemek amacıyla fen bilgisi öğretmen adaylarının deney ve kontrol grubuna ait öntest ve sontest toplam puanları üzerinde ANCOVA analizi yapılmıştır. ANCOVA sonuçları Tablo 18’de verilmiştir. Tablo 18 incelendiğinde çalışmada STEM uygulamasının yapıldığı deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin, STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu fen bilgisi öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen STEM uygulamasının öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu söylenebilir.

STEM Uygulamasının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Problem Çözme Becerilerine Etkisi ile İlgili Sonuç

Bu çalışmada, “Bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi adına gerçekleştirilen STEM uygulamasının fen bilgisi öğretmen adaylarının cinsiyet, bilimsel

süreç becerileri öntest, problem çözme becerileri öntest ve entegre FeTeMM öğretimi yönelimi öntest puanları kontrol edildiğinde, problem çözme becerileri sontest puanlarından oluşan bağımlı değişken ortalamasına anlamlı bir etkisi yoktur.” şeklinde ifade edilen H0 hipotezi test edilmiştir.

Çalışma da deney ve kontrol grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarına uygulama öncesi ve sonrasında uygulanan problem çözme envanteri testi puanlarına göre yapılan betimsel istatistik sonuçları Tablo 11’de belirtilmiştir. STEM uygulamasının yapıldığı deney grubu öğretmen adaylarının işlem öncesi problem çözme becerileri ortalama puanları ile STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu öğretmen adaylarının işlem öncesi problem çözme becerileri ortalama puanlarının birbirine yakın değerde oldukları görülmektedir. Gerçekleştirilen STEM uygulamasının deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla fen bilgisi öğretmen adaylarının deney ve kontrol grubuna ait öntest ve sontest toplam puanları üzerinde ANCOVA analizi yapılmıştır. ANCOVA sonuçları Tablo 20’de verilmiştir. Tablo 20 incelendiğinde çalışmada STEM uygulamasının yapıldığı deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin, STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu fen bilgisi öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen STEM uygulamasının öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu söylenebilir.

STEM Uygulamasının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Entegre FeTeMM Öğretimi Yönelim Düzeylerine Etkisi ile İlgili Sonuç

Bu çalışmada, “Bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi adına gerçekleştirilen STEM uygulamasının fen bilgisi öğretmen adaylarının cinsiyet, bilimsel süreç becerileri öntest, problem çözme becerileri öntest ve entegre FeTeMM öğretimi yönelimi öntest puanları kontrol edildiğinde, entegre FeTeMM öğretimi yönelimi sontest puanlarından oluşan bağımlı değişken ortalamasına anlamlı bir etkisi yoktur.” şeklinde ifade edilen H0hipotezi test edilmiştir.

Çalışma da deney ve kontrol grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarına uygulama öncesi ve sonrasında uygulanan entegre FeTeMM öğretimi yönelimi testi puanlarına göre yapılan betimsel istatistik sonuçları Tablo 12’de belirtilmiştir. STEM uygulamasının yapıldığı deney grubu öğretmen adaylarının işlem öncesi entegre FeTeMM öğretimi yönelimi ortalama puanları ile STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu öğretmen adaylarının işlem öncesi entegre FeTeMM öğretimi yönelimi ortalama puanlarının birbirine yakın değerde oldukları görülmektedir. Gerçekleştirilen STEM uygulamasının, deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının entegre FeTeMM öğretimi yönelimine etkisini belirlemek amacıyla fen bilgisi öğretmen adaylarının deney ve kontrol grubuna ait öntest ve sontest toplam puanları üzerinde ANCOVA analizi yapılmıştır. ANCOVA sonuçları Tablo 22’de verilmiştir. Tablo 22 incelendiğinde çalışmada STEM uygulamasının yapıldığı deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının entegre FeTeMM öğretimi yönelimlerinin, STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu fen bilgisi öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen STEM uygulamasının öğretmen adaylarının entegre FeTeMM öğretimi yönelimlerinin geliştirilmesinde etkili olmadığı söylenebilir.

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarıyla Gerçekleştirilen Mülakatlardan Elde Edilen Sonuçlar

Deney grubunda yer alan 23 kadın, 8 erkek toplam 31 öğretmen adayı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Mülakatlardan elde edilen ortak sonuçlar şunlardır:

Bütünleşik öğretmenlik bilgisinin desteklenmesi amacıyla kullanılan Algodoo yazılımı hakkında öğretmen adaylarının yarısından fazlası; ilgi çekici (%67.7), faydalı (%64.5), eğlenceli (%61.3) ve öğretici (%51.6) olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda öğretmen adaylarının yarısından fazlasının yazılımın zor (%58) olduğunu ve öğretmen adaylarının çok az bir kısmının ise yazılımın sıkıcı (%9.6) olduğunu belirtmiştir. Bu sonuçlar öğretmen adaylarının çoğunluğu tarafından Algodoo Yazılımı zor olarak düşünülse de yazılımın sevildiğini göstermektedir.

Öğretmen adayları süreç boyunca gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde; alan bilgisinde gelişme (%90.3), tasarım yapma becerisinde gelişme (%83.9), teknoloji bilgisinde gelişme (%80.6), hayal gücünü geliştirme (%77.4), problem çözme becerilerini geliştirme (%74.2), yaratıcılığı geliştirme (%71), bilimsel süreç becerilerinde gelişme (%58.1), işbirlikli öğrenme (%48.4) ve farklı disiplinleri birleştirebilme (%48.4) olduğunu belirtmiştir. Gerçekleştirilen uygulamalar ile öğretmen adaylarının özellikle STEM disiplinlerindeki eksiklikleri ile yüzleşmeleri ve bu eksiklikleri gidererek bütünleşik öğretmenlik bilgilerini desteklemek hedeflenmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular yapılan uygulamanın kazanımları ile araştırmacının hedeflerini doğrular niteliktedir. Öğretmen adayları süreç boyunca hem STEM disiplinlerinde kendilerini geliştirmiş hemde 21. yy becerilerinden olan yaratıcılık, işbirlikli çalışma, bilimsel süreç ve problem çözme gibi beceriler açısından da gelişmişlerdir.

Fen bilgisi öğretmen adayları Algodoo yazılımı kullanılarak tasarlanan simülasyonların ortaokul öğrencilerinde görsellik (%100), soyut kavramların somutlaştırılması (%93.5), kalıcı öğrenme (%77.4), anlamlı öğrenme (%58.1) ve derse güdüleme (%51.7) için oldukça etkili olacağını belirtmişlerdir. Öğretmen adayları tasarlanan simülasyonların öğrencilerde özellikle görsellik ve somut kavramların somutlaştırılmasında çok etkili olacağını böylelikle öğrenmede kalıcığın artacağını ve fen bilimleri dersine daha çok güdüleneceklerini düşünmüşlerdir.

Fen bilgisi öğretmen adaylarının Algodoo yazılımını kullanarak simülasyon tasarlarken en çok yazılımın dili (%100), STEM disiplinlerinin entegrasyonu (%80.6), donanım eksikliği (%80.6) ve teknoloji bilgisi (%77.4)’nde zorluk yaşadıklarını belirtmişlerdir. Deney grubu öğretmen adaylarının yarısından azı ise alan bilgisi (%32.3), mühendislik bilgisi (%32.3) ve matematik bilgisi (%16.1)’ de zorluk çekmiştir. Verilen cevaplar doğrultusunda yazılımın dili ve donanım eksikliğinde yaşanan sıkıntının yazılıma yönelik olduğu düşünüldüğünde öğretmen adaylarının en çok teknoloji bilgisinde ve STEM disiplinlerinin entegrasyonunda zorlandıkları sonucuna ulaşılabilir. Öğretmen adaylarının daha önce STEM eğitimi hakkında bilgi sahibi olmamaları, STEM disiplinlerini ayrı dersler olarak görmeleri ve ilk kez böyle bir etkinliğe katılmaları süreç boyunca öğretmen adaylarını oldukça zorlamıştır.

Deney grubunda bulunan öğretmen adaylarının %90.3’ü süreç boyunca gerçekleştirilen uygulamaların alan bilgilerine katkı da bulunduğunu düşünürken, %9.6’sı gerçekleştirilen uygulamaların alan bilgilerine katkı sağlamadığını düşünmektedir.

Meslek hayatlarında Algodoo yazılımını kullanıp kullanmayacaklarına yönelik soruya öğretmen adaylarının %80.6’ sı evet yanıtını verirken, %19.4’ ü ise hayır yanıtını vermiştir. Evet yanıtını verenler yazılımın hem kendileri hem de öğrenciler üzerindeki olumlu yönlerinden bahsetmiş ve sıraladıkları yönlerinden dolayı yazılımı kullanmak istediklerini ifade etmişlerdir. Yazılımı kullanmayı düşünmeyen öğretmen adayları ise, teknolojiye olan yetersizliklerini, ders saatinin yetersizliği, farklı disiplinleri bir araya getirmenin zorluğunu, yazılımın dilinin İngilizce oluşunu ve sınıfın kalabalık olması gibi sebeplerden ötürü kullanmayı düşünmediklerini ifade etmişlerdir.

Bir fen bilgisi öğretmen adayının sadece alan bilgisi ile yeterli olmayıp belirli bir düzeyde matematik bilgisi (%87.1), teknoloji bilgisi (%80.6), belirli düzeyde mühendislik bilgisi (%74.1) ve yabancı dil bilgisi (%64.5)’ne de hâkim olması gerektiğini düşünmektedirler.

Fen bilgisi öğretmen adaylarına bütünleşik öğretmenlik bilgisinin onlar için ne anlama geldiği sorulmuş ve öğretmen adaylarının hepsinden, STEM disiplinlerine hâkim olmak cevabı alınmıştır.

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Günlüklerinden Elde Edilen Sonuçlar

Deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının günlükleri incelendiğinde ilk kez duydukları STEM eğitimini tam olarak algılayamadıklarını belirten cümlelere sıkça rastlanmıştır. Sürece dâhil oldukça STEM eğitiminin Türkiye için önemini ve gerekliliğini anlamış olduklarını belirttikleri görülmüştür. Bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi için STEM disiplinlerinin entegrasyonunun kolay olmadığını ama bir fen bilimleri öğretmeninin farklı disiplinlere hâkim olmadan ortaya bir ürün çıkaramayacağı gerçeğiyle yüzleştiklerine yönelik cümlelere yer verdikleri görülmüştür. Çünkü STEM etkinliği için seçilen Algodoo yazılımında bir ürün ortaya çıkarabilmek için sadece alan bilgileri yeterli olmamıştır. Aynı zamanda teknoloji, zaman zaman matematik bilgisine ve yine zaman zaman mühendislik

bilgisine ihtiyaçları olmuştur. Özellikle öğretmen adayları teknoloji bilgisinde çok sıkıntı yaşamışlardır. Üniversite hayatları boyunca birçoğu sunum hazırlamak dışında teknolojiyi kullanmamış ve bu alanda kendilerini geliştirmemiştir. Uygulamanın başlarında STEM uygulamasına yönelik ön yargılarının sebeplerinden biri teknoloji bilgisindeki yetersizlikleridir.

Uygulamalar süresince öğretmen adayları birçok problemle karşılaşmış ve bu problemlere yönelik alternatif çözüm yolları üretmeye çalışmışlardır. Bu süreçte STEM mesleklerine (teknoloji, matematik ve mühendislik) sahip arkadaşlarından yardım dahi almışlardır. Birçoğunun tasarladıkları çalışmalar teknik problemlerden dolayı silinmiştir. Bu her ne kadar olumsuz bir sonuç gibi görünse de tekrar yapmak öğretmen adaylarının tasarladıkları simülasyonlara olan hâkimiyetlerini artırmış ve çok daha fazla yeni bilgiler öğrenmelerine olanak tanımıştır. Bu değişim öğretmen adayları tarafından fark edilmiş dezavantajı avantaja çevirdiklerine yönelik cümleleri günlüklerinde belirtmişlerdir. Her problemin mutlaka bir çözüm yolu olduğunu, olumsuzlukların bir işi tamamlamak için engel oluşturmaması gerektiği, farklı bakış açılarının ve yaratıcılıklarının problemlere çözüm üretme sırasında geliştiğini kendileri yaşayarak görmüşlerdir.

Uygulamaların son aşamasında öğretmen adayları grupça tasarladıkları çalışmalarını arkadaşlarına ve hocalarına sunmuşlar ve bu sayede kendi çalışmaları dışındaki diğer çalışmaları görmüş, kendi çalışmaları ile karşılaştırmış, sunumlarını izleyen akranları ve hocaları tarafından yöneltilen eleştiriler doğrultusunda çalışmalarını düzenlemiş ve çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için yapım aşamalarını videoya çekmişlerdir. Yapılan sunumlar sonrasında öğretmen adayları diğer grup çalışmaları ile ilgili yorumlarına günlüklerinde yer vermişlerdir. Çalışmalarda STEM disiplinlerinin ne düzeyde entegre edildiğine dikkat edilmiş ve eleştirilerini çoğunlukla bu yönde yaptıkları görülmüştür. Bazı öğretmen adayları yapılan çalışmalarda alan bilgisinde hata olduğunu, bazılarının teknolojiye hâkim olmadığını, bazı çalışmalarda matematiksel ifadelere yeterince yer verilmediğini ve bazı çalışmalarda tasarımın yetersiz olduğuna ve bazı çalışmalarda farklı disiplinlerin entegrasyonunda yetersizlik olduğuna yönelik eleştirilerde bulunmuşlardır.

Gözlem Formundan Elde Edilen Sonuçlar

Gözlem formları sonuçlarına bakıldığında öz değerlendirmede en yüksek ortalama sırasıyla; fen boyutu, teknoloji boyutu, mühendislik boyutu ve son olarak matematik boyutuna aittir. Akran değerlendirmede en yüksek ortalama sırasıyla; fen boyutu, teknoloji boyutu, mühendislik boyutu ve son olarak matematik boyutudur. Hoca değerlendirmesinde ise en yüksek ortalama sırasıyla; fen boyutu, teknoloji boyutu, mühendislik boyutu ve matematik boyutudur. Öz, akran ve hoca değerlendirmesinde matematik boyutunun diğer üç boyuttan daha düşük olmasının sebebinin, seçilen bilgi öğrenme alanına ait konuların bazılarının içerik olarak matematik bilgisini az barındırmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Tartışma

Fen bilgisi öğretmen adaylarının bütünleşik öğretmenlik bilgilerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada STEM uygulamalarının, öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerine, problem çözme becerilerine, STEM öğretimi yönelim düzeylerine ve fen bilgisi öğretmen adaylarının görüşleri üzerine etkisi incelenmiştir.

STEM uygulamasının yapıldığı deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin, STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu fen bilgisi öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen STEM uygulamasının öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama sonrasında öğretmen adayları ile yapılan görüşmelerin analizi ile süreç boyunca tutulan günlüklerin analizinden elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin yapılan uygulama sonrasında geliştiği yönündedir. İlgili literatür incelendiğinde STEM Eğitiminin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine etkisini araştıran az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bozkurt (2014), mühendislik tasarım temelli fen eğitimi ile yürütülen dersin fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri üzerine etkisini araştırmış ve öğretmen adaylarının mühendislik tasarım temelli fen eğitimi ile bilimsel süreç becerilerinin geliştiğini tespit etmiştir. Yamak ve diğ. (2014), 5. sınıf

öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerine FeTeMM etkinliklerinin etkisini incelemiş ve yapılan etkinliğin 5. sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerini olumlu yönde geliştirdiği tespit etmişlerdir. Cotabish, Dailey, Robinson & Hughes (2013), çalışmalarında FeTeMM Eğitiminin ilkokul öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerine etkisini incelemiştir. Çalışmanın sonunda deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencileri karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı bir artış olduğu görülmüştür.

Ülkemizde son yıllarda değişen öğretim programlarında bilimsel süreç becerileri kazanımlarının geliştirilmesi oldukça önemli yere sahiptir. Bu gerçekleştirilen STEM uygulamasının program hedeflerine ulaşmada etkili olacağı düşünülmektedir.

STEM uygulamasının yapıldığı deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin, STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu fen bilgisi öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen STEM uygulamasının öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu söylenebilir. Uygulama sonrasında deney grubu ile yapılan görüşmelerin analizi ile süreç boyunca tutulan günlüklerin analizinden elde edilen bulgularda; öğretmen adaylarının birçok problemle karşılaştıkları ve başlangıçta çok zorlandıkları, bu problemleri aşamayacaklarını düşündükleri, fakat zamanla bu problemlerle başa çıktıkları ve aslında problem çözmek için tek bir yolun olmadığına dair cümlelere sıkça yer verdikleri görülmüştür. İlgili literatür incelendiğinde STEM Eğitiminin üniversite öğrencilerinin problem çözme becerilerine etkisini belirlemeye yönelik çok az sayıda çalışmaya rastlanmıştır (Elliott & diğ., 2001). Çalışmaların çoğunda STEM Eğitiminin ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerine etkisi incelenmiştir (Mauch, 2001; Dewaters & Powers, 2006; Ceylan, 2014; Şahin, Gulacar ve Stuessy, 2015; Pekbay, 2017). Elliott & diğ. (2001), gerçekleştirdikleri çalışmada FeTeMM eğitiminin üniversite öğrencilerinin problem çözme becerilerine, eleştirel düşünme becerilerine ve matematiğe karşı tutumlarına etkisini incelemişlerdir. Çalışmanın sonucunda ise problem çözme becerilerinde artış bulunamamış, eleştirel düşünme becerilerinde az bir artış ve matematiğe karşı tutumlarında olumlu bir artış bulunmuştur. Pekbay (2017), FeTeMM etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin günlük yaşama dayalı problem çözme becerilerine etkisini incelemiş ve araştırmanın sonucunda FeTeMM etkinliklerinin öğrencilerin problem

çözme becerinin gelişmesinde etkili olduğu sonucunu bulmuştur. Ceylan (2014), FeTeMM eğitimi temelinde hazırlanan öğretim tasarımının uygulanmasının öğrencilerin problem çözme becerileri üzerine etkisini incelemiş ve deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine kıyasla problem çözme becerilerinde daha başarılı olduklarını bulmuştur. Mauch (2001), yaptığı robotik uygulamasının ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerini geliştirmede etkili olduğu sonucunu bulmuştur.

Çalışma kapsamında Elliot & diğ. (2001)’in problem çözme becerileri sonuçları ile bu çalışmanın problem çözme becerileri sonuçları örtüşmemektedir. Ancak çalışmanın problem çözme becerileri sonuçları, STEM Eğitiminin ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerileri sonuçları ile uyum göstermektedir.

Günümüzün sosyal ve ekonomik koşullarında aktif rol oynayabilecek, 21. yy becerileri ile donatılmış bireyler yetiştirmek, eğitim sistemimizin PISA ve TIMSS gibi uluslararası alanda rekabet edebilmesi açısından oldukça önemlidir. Ülkeler, öğrencileri; problem çözme, eleştirel düşünme, sorumluluk sahibi ve karar verme becerileri yüksek birer birey olarak hayata hazırlamaya imkân sağlayacak bir eğitim modeli arayışındadır (MEB, 2017). Çeşitli STEM uygulamalarının, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini ve problem çözme becerini geliştirmesinin yanı sıra öğretim programında bahsedilen diğer birçok beceriyi de kazandırabileceği düşünülmektedir.

STEM uygulamasının yapıldığı deney grubunda yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının entegre FeTeMM öğretimi yönelimlerinin, STEM uygulamasının yapılmadığı kontrol grubu fen bilgisi öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bütünleşik öğretmenlik bilgilerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen STEM uygulamasının öğretmen adaylarının entegre FeTeMM öğretimi yönelimlerinin geliştirilmesinde etkili olmadığı söylenebilir. Uygulama sonrasında deney grubu öntest ve sontest puanları arasında bir artış olduğu gözlenirken bu durum ANCOVA sonuçlarına göre istatistiksel bir fark oluşturmamıştır. Öğretmen adaylarının günlüklerinde STEM eğitiminin kendileri için gerekli ve önemli olduğu, farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle çok daha güzel ürünlerin ortaya çıktığı fakat dört disiplinin entegrasyonunun kolay olmadığını ve kendilerinin hâkim olmadıkları disiplinleri öğrencilerine öğretemeyeceklerine yönelik cümlelere sıkça rastlanmıştır. Özellikle öğretmen adayları teknoloji bilgisinde

(bilgisayar, tablet, akıllı tahta, video kaydı) süreç boyunca sıkıntı yaşamışlardır. Ancak yapılan mikroöğretim sonrasındaki değerlendirmelerde teknoloji boyutu ortalaması oldukça yüksek çıkmıştır. Bu sonuç sıkıntıların süreç içerisinde büyümeden çözüldüğünün bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Fakat öğretmen adaylarının bir