• Sonuç bulunamadı

Sonuç, Tartışma ve Öneriler Sonuç ve Tartışma

Bu tez kapsamında üniversite öğrencilerinin birincil görev olarak kendilerine sunulan çeşitli etkinlikler (basılı materyal okuma, evde ders çalışma, okulda ders çalışma, oyun oynama ve öğrenme yönetim sistemi kullanma) kapsamında yaptıkları çoklu görev durumları ve öğrencilerin çoklu görev algılarıyla özdüzenleme becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir.

Öğrencilerin ders çalışırken en fazla Whatsapp, Youtube ve Instagram uygulamalarını en az ise Swarm ve Steam uygulamalarını kullandıkları görülmüştür.

Parry ve Roux (2018) çalışmalarında öğrencilerin ders esnasında en fazla mesajlaşma (Instant Messaging) ve sosyal ağlarda gezinme medya türünü kullandıklarını ifade etmişlerdir. Junco (2012), öğrencilerin derslerde kısa mesaj göndermeyi sıklıkla kullandıklarını belirmiştir. Junco ve Cotten (2012) ise, üniversite öğrencilerinin günde ortalama 97 kısa mesaj gönderdiğini ve 71'inin ev ödevleri yaparken gönderildiğini bildirmiştir. Buna göre bulguların alanyazındaki sonuçlarla örtüştüğü söylenebilir. Demografik özelliklere göre ders çalışırken fazla ve en az kullanılan uygulamalar değişmemiş sadece sıralamaları değişiklik göstermiştir.

Basılı materyal okurken en fazla müzik dinleyerek çoklu görev gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. En az ise birlikte Öğrenme Yönetim Sistemi kullandıkları ve oyun oynadıkları saptanmıştır. Öğrenciler bilgisayar/laptop ve telefon üzerinden oyun oynarken ise en fazla aynı anda müzik dinledikleri görülmüştür. Oyun oynarken en az birlikte basılı materyal okuma ve Öğrenme Yönetim sistemleri kullanarak çoklu görev yaptıkları belirlenmiştir. Evde ders çalışırken öğrencilerin aynı anda en fazla basılı materyal okuma ve telefonla konuşarak çoklu görev yaptıkları en az ise aynı anda farklı bir derse çalışarak çoklu görev gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Okulda ders çalışırken ise öğrencilerin en fazla mesajlaşarak çoklu görev yaptıkları belirlenmiştir. Burak (2012) üniversite öğrencilerinin okuldaki çoklu görev davranışlarını incelemiş ve yeme-içmeden sonra en çok mesajlaşma, Facebook’da gezinip ve müzik dinleyerek çoklu görev gerçekleştirdiklerini ifade etmiştir. Buna göre iki çalışmanın sonuçlarının birbirini desteklediği söylenebilir. Öğrencilerin Öğrenme Yönetim Sistemi kullanırken en fazla aynı anda başka Öğrenme Yönetim

63 Sistemlerini kullanarak çoklu görev yaptıkları en az ise birlikte ders çalışma etkinliği gerçekleştirdikleri görülmüştür.

Çoklu görev puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuç daha önce yapılan cinsiyet ve çoklu görev ile ilgili çalışmaları desteklemektedir (Paridon & Kaufmann, 2010; Strayer ve diğerleri, 2013; Watson & Strayer, 2010). Cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmasa da çoklu görev puanlarının erkeklerde kadınlardan kısmen daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum erkekler ve kadınlar arasındaki medya seçim ve motivasyonlarındaki farklılıklardan kaynaklanıyor olabilir (Van den Eijnden, Lemmens ve Valkenburg, 2016). Öğrencilerin çoklu görev puanlarının ailesiyle birlikte kalma durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.

Akademik başarı ve çoklu görev ile ilgili alanyazındaki bazı çalışmalar akademik başarısı düşük olan öğrencilerin daha fazla çoklu görev gerçekleştirdiklerini ileri sürmektedir( Jacobsen & Forste, 2011 ; Junco & Cotten, 2012 ; Junco, 2012; Rosen ve diğerleri, 2013). Ancak bu tez çalışmasında çoklu görev puanlarının akademik başarıya göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Ang, Zaphiris ve Mahmood, (2007);

yüksek bilişsel yükün performansın engellenmesinden önemli bir rol oynadığını ve başlangıçta iki görev birlikte yürütülürken yüksek bilişsel yük oluştutuğunu ancak iki görevin birlikte yapılma tekrarı arttıkça bilişsel yükün azalacağını bununla birlikte performansın yeniden aynı seviyeye çıkarılabileceğini belirtmişlerdir. Çoklu görevin sıkça tekrarlanması sonucu birincil görev performansını düşürmemeye başladığını ortaya koyan çalışmalar da mevcuttur (Dux ve diğerleri, 2009; Skaugset ve diğerleri, 2016; Ruthruff, Van Selst, Johnston & Remington, 2006). Bu çalışmalardan yola çıkarak dijital çağda öğrencilerin teknolojik uygulamalara çok fazla maruz kalması sonucu bu görevlerin artık otomatik görevlere dönüştüğü ve akademik başarıya göre farklılığın ortadan kalkmış olabileceği söylenebilir. Ergün ve Altun (2012) çalışmasında öğrencilerin “ders kitaplarından konuyu öğrenebileceklerini düşünmelerinin” onları siber aylaklığa iten nedenlerden biri olduğu belirtmişlerdir.

Buradan hareketle öğrencilerin ders dışı etkinliklerle (ödev, fazladan çalışma) ders notlarını arttırmış olabilecekleri böylece akademik başarı ve çoklu görev arasındaki dengeyi sağlayabildikleri ileri sürülebilir.

Öğrencilerin özdüzenleyici öğrenme ve çoklu görev algıları incelendiğinde özdüzenleyici öğrenmenin izlem boyutu dışındaki üç boyut için –öngörü, kontrol ve

64 özyansıma- düşük düzeyde zıt yönlü bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin öngörü, kontrol ve özyansıma becerileri arttıkça ders ile ilgili çoklu görev algılarının düştüğü görülmüştür. Aynı zamanda genel olarak özdüzenleyici beceri ortalamaları yüksek olan öğrencilerin ders ile ilgili çoklu görev algılarının da düşük olduğu belirlenmiştir.

Bu çalışma yapıcı-engelleyici çoklu görev yaklaşımına dayanmaktadır. Bu yaklaşıma göre asıl hedeflenen işle ilgili not alma, izleme, takip etme gibi yapılan yapıcı çoklu görevler bireylerin hedeflerine yönelik görevleri gerçekleştirirken onlara yardımcı olabilir, ancak bir işle uğraşırken o işle ilgisi olmayan farklı işlerle de uğraşılması engelleyici çoklu görev olarak asıl yapılan işi kesintiye uğratabilir (Kraushaar & Novak, 2010). Buna göre özdüzenleme becerileri arttırılarak öğrenciler arasında çoklu görevi engellemek yerine yapıcı çoklu görevlerin arttırılması sağlanabilir. Farklı olarak öğrencilerin performans ile ilgili çoklu görev algısı ile izleme puaları arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Zimmerman (2000) izleme boyutunu kişinin performansını ve bununla birlikte içinde bulunduğu koşul ve davranışlarının etkilerini gözlemlemesi olarak tanımlamıştır. Bu bağlamda izleme becerisine sahip öğrencilerin performanslarını daha iyi takip edebildiklerini buna bağlı olarak da performansla ilgili çoklu görev algılarının daha yüksek olduğu söylenebilir.

Öneriler

Araştırmaya yönelik öneriler.

• Bu çalışmanın sonuçları üniversite öğrencileri ile sınırlıdır. Çalışma farklı öğretim düzeylerindeki katılımcılarla yapılarak genişletilebilir.

• Çoklu görevleri yönetmekteki özdüzenleme becerilerini kazandırmakla ilgili en büyük görev öğretmenlere düşmektedir. Bununla ilgili olarak öğretmenlerin çoklu ortam aygıtlarını öğrencilerin özdüzenleme stratejilerini geliştirmek için kullanabilmeleri yeterlilikleri incelebilir.

• Üniversite öğrencilerinin çoklu görev ve özdüzenleme becerilerindeki yıllara göre değişimi belirleyebilmek için boylamsal bir çalışma yapılabilir.

65 Uygulamaya yönelik öneriler.

• Öğrencilerin ders çalışırken en fazla kullandığı Whatsapp, Youtube ve Instagram uygulamalarını engellemek yerine ders hedefleriyle ilgili olarak kullanılabilir. Bu uygulamalar özdüzenleme becerilerini geliştirecek şekilde organize edilebilir.

• Ders çalışırken kullandığı uygulamalarda özdüzenleme becerilerini iyileştirmeye, izlemeye ve değerlendirmeye yönelik geliştirmeler(update) yapılabilir.

• Öğrencilerin Öğrenme Yönetim Sistemi kullanırken en fazla başka ÖYS’leri de kullandıklarından yola çıkarak birbirleriyle entegre çalışan ÖYS’ler geliştirilebilir veya ÖYS’lerin tek bir çatı altında toplanmasını sağlayacak bir platform oluşturulabilir.

66 Kaynaklar

Adler, R. F., & Benbunan-Fich, R. (2012). Juggling on a high wire: Multitasking effects on performance. International Journal of Human-Computer Studies, 70(2), 156-168.

Ang, C. S., Zaphiris, P., & Mahmood, S. (2007). A model of cognitive loads in massively multiplayer online role playing games. Interacting with Computers, 19(2), 167-179.

Baumgartner, S. E., Weeda, W. D., van der Heijden, L. L., & Huizinga, M. (2014).

The relationship between media multitasking and executive function in early adolescents. The Journal of Early Adolescence, 34(8), 1120-1144.

Baumgartner, S. E., Lemmens, J. S., Weeda, W. D., & Huizinga, M. (2016).

Measuring media multitasking. Journal of Media Psychology.

Baumgartner,E., Schuur, W., Lemmens, J., & Poel, F. (2017). The Relationship Between Media Multitasking and Attention Problems in Adolescents: Results of Two Longitudinal Studies, Human Communication Research.

Bailey, B. P., & Konstan, J. A. (2006). On the need for attention-aware systems:

Measuring effects of interruption on task performance, error rate, and affective state. Computers in Human Behavior, 22(4), 685-708.

Burak, L. J. (2012). Multitasking in the university classroom. International Journal for the Scholarship of Teaching and Learning.

Büyüköztürk, Ş. (2018). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Carrier, L. M., Cheever, N. A., Rosen, L. D., Benitez, S., & Chang, J. (2009).

Multitasking across generations: Multitasking choices and difficulty ratings in three generations of Americans. Computers in Human Behavior, 25(2), 483-489.

Carrier, L. M., Rosen, L. D., Cheever, N. A., & Lim, A. F. (2014). Causes, effects, and practicalities of everyday multitasking. Developmental Review, 35, 64-78.-

67 Clayson, D. E., & Haley, D. A. (2013). An introduction to multitasking and texting:

Prevalence and impact on grades and GPA in marketing classes. Journal of Marketing Education, 35(1), 26-40.

Dindar, M., & Akbulut, Y. (2016). Effects of multitasking on retention and topic interest. Learning and Instruction, 41, 94-105.

Duckworth, A. L., & Seligman, M. E. (2005). Self-discipline outdoes IQ in predicting academic performance of adolescents. Psychological Science, 16(12), 939-944.

Dux, P. E., Tombu, M. N., Harrison, S., Rogers, B. P., Tong, F., & Marois, R. (2009).

Training improves multitasking performance by increasing the speed of information processing in human prefrontal cortex. Neuron, 63(1), 127-138.

Ergün, E., & Altun, A. (2012). Öğrenci gözüyle siber aylaklik ve nedenleri. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 2(1), 36-53.

Flavell, J. H. (1979). Metacognition and cognitive monitoring: A new area of cognitive–developmental inquiry. American Psychologist, 34(10), 906-911.

Fornell, C., & Larcker, D. F. (1981). Evaluating structural equation models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18(1), 39-50.

Fox, A. B., Rosen, J., & Crawford, M. (2009). Distractions, distractions: Does instant messaging affect college students' performance on a concurrent reading comprehension task?. CyberPsychology and Behavior, 12(1), 51-53.

Gerow, J. E., Galluch, P. S., & Thatcher, J. B. (2010). To slack or not to slack:

Internet usage in the classroom. Journal of Information Technology Theory and Application, 11(3), 5-24.

Haşlaman, T., & Aşkar, P. (2015). Öğrencilerin özdüzenleyici öğrenmelerinin ve öğretmenlerin özdüzenleyici öğrenmeyi destekleyen davranışlarının ölçülmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30(1), 106-121.

Hatchel, T., Negriff, S., & Subrahmanyam, K. (2018). The relation between media multitasking, intensity of use, and well-being in a sample of ethnically diverse emerging adults. Computers in Human Behavior, 81, 115-123

68 Hirnstein, M., Larøi, F., & Laloyaux, J. (2019). No sex difference in an everyday

multitasking paradigm. Psychological Research, 83(2), 286-296.

Hwang, Y., & Jeong, S. H. (2018). Multitasking and task performance: Roles of task hierarchy, sensory interference, and behavioral response. Computers in Human Behavior, 81, 161-167.

Jacobsen, W. C., & Forste, R. (2011). The wired generation: Academic and social outcomes of electronic media use among university students.

Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 14(5), 275-280.

Jeong, S. H., & Hwang, Y. (2016). Media multitasking effects on cognitive vs.

attitudinal outcomes: A Meta‐Analysis. Human Communication Research, 42(4), 599-618

Judd, T. (2013). Making sense of multitasking: Key behaviours. Computers &

Education, 63, 358-367.

Junco, R. (2012). In-class multitasking and academic performance. Computers in Human Behavior, 28(6), 2236-2243.

Junco, R., & Cotten, S. R. (2012). No A 4 U: The relationship between multitasking and academic performance. Computers & Education, 59(2), 505-514.

Karpinski, A. C., Kirschner, P. A., Ozer, I., Mellott, J. A., & Ochwo, P. (2012). An exploration of social networking site use, multitasking, and academic performance among United States and European university students.

Computers in Human Behavior, 29(3), 1182-1192.

Kirschner, P. A., & Karpinski, A. C. (2010). Facebook® and academic performance.

Computers in Human Behavior, 26(6), 1237-1245.

Kraushaar, J. M., & Novak, D. C. (2010). Examining the affects of student multitasking with laptops during the lecture. Journal of Information Systems Education, 21(2), 241.

Lepp, A., Barkley, J. E., & Karpinski, A. C. (2014). The relationship between cell phone use, academic performance, anxiety, and satisfaction with life in college students. Computers in Human Behavior, 31, 343-350.

69 Levine, L. E., Waite, B. M., & Bowman, L. L. (2007). Electronic media use, reading, and academic distractibility in college youth. CyberPsychology and Behavior, 10(4), 560-566.

Lim, V. K. (2002). The IT way of loafing on the job: Cyberloafing, neutralizing and organizational justice. Journal of Organizational Behavior: the International Journal of Industrial, Occupational and Organizational Psychology and Behavior, 23(5), 675-694.

Madjar, N., & Shalley, C. E. (2008). Multiple tasks' and multiple goals' effect on creativity: Forced incubation or just a distraction?. Journal of Management, 34(4), 786-805.

McDonald, R. P., & Ho, M. H. R. (2002). Principles and practice in reporting structural equation analyses. Psychological Methods, 7(1), 64.

Nagata, S. F. (2003, October). Multitasking and interruptions during mobile web tasks. In Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting (Vol. 47, No. 11, pp. 1341-1345). Sage CA: Los Angeles, CA: SAGE Publications.

Nunnally, J. C., & Bernstein, I. H. (1994). Psychometric theory. New York:

McGrawHill.

Ophir, E., Nass, C., & Wagner, A. D. (2009). Cognitive control in media multitaskers. Proceedings of the National Academy of Sciences, 106(37), 15583-15587.

Örün, Ö., & Akbulut, Y. (2019). Effect of multitasking, physical environment and electroencephalography use on cognitive load and retention. Computers in Human Behavior.

Paridon, H. M., & Kaufmann, M. (2010). Multitasking in work-related situations and its relevance for occupational health and safety: Effects on performance, subjective strain and physiological parameters. Europe’s Journal of Psychology, 6(4), 110-124.

Park, S. (2014). Switching between productive multitasking and distraction: A case study of how users adapt to mobile tablet devices. Digital Culture and Education, 6, 120-132.

70 Paridon, H. M., & Kaufmann, M. (2010). Multitasking in work-related situations and its relevance for occupational health and safety: Effects on performance, subjective strain and physiological parameters. Europe’s Journal of Psychology, 6(4), 110-124.

Parry, A., & Roux, B. D. (2018). In-lecture Media Use and Academic Performance:

Investigating Demographic and Intentional Moderators. South African Computer Journal.

Pashley, H., Kang, S., & Ip, R. (2013). Does Multitasking Impair Studying? Depends on Timing. Cognitive Psychology.

Paul, J. A., Baker, H. M., & Cochran, J. D. (2012). Effect of online social networking on student academic performance. Computers in Human Behavior, 28(6), 2117-2127.

Peterson, R. A. (2000). A meta-analysis of variance accounted for and factor loadings in exploratory factor analysis. Marketing Letters, 11(3), 261-275.

Pintrich, P. R., & De Groot, E. V. (1990). Motivational and self-regulated learning components of classroom academic performance. Journal of Educational Psychology, 82(1), 33.

Pintrich, P. R., Smith, D. A., Garcia, T., & McKeachie, W. J. (1993). Reliability and predictive validity of the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). Educational and Psychological Measurement, 53(3), 801-813.

Pintrich, P. R. (2000). The role of goal orientation in self-regulated learning.

In Handbook of self-regulation (pp. 451-502). San Diego: Academic Press.

Pressley, M. (1995). More about the development of self-regulation: Complex, long-term, and thoroughly social. Educational Psychologist, 30, 207–212.

Ralph, B. C., Thomson, D. R., Seli, P., Carriere, J. S., & Smilek, D. (2015). Media multitasking and behavioral measures of sustained attention. Attention, Perception, and Psychophysics, 77(2), 390-401.

Rideout, V. J., Foehr, U. G., & Roberts, D. F. (2010). Generation M [superscript 2]:

Media in the Lives of 8-to 18-Year-Olds. ERIC Clearinghouse.

71 Rosen, L. D., Carrier, L. M., & Cheever, N. A. (2013). Facebook and texting made me do it: Media-induced task-switching while studying. Computers in Human Behavior, 29(3), 948-958.

Rosen, L. D., Carrier, L. M., Pedroza, J. A., Elias, S., O’Brien, K. M., Lozano, J., &

Ruiz, A. (2018). The Role of Executive Functioning and Technological Anxiety (FOMO) in College Course Performance as Mediated by Technology Usage and Multitasking Habits. Educational Psychology, 24(1), 14-25.

Rubinstein, J. S., Meyer, D. E., & Evans, J. E. (2001). Executive control of cognitive processes in task switching. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 27(4), 763.

Ruthruff, E., Van Selst, M., Johnston, J. C., & Remington, R. (2006). How does practice reduce dual-task interference: Integration, automatization, or just stage-shortening?. Psychological Research, 70(2), 125-142.

Schermelleh-Engel, K., Moosbrugger, H., & Müller, H. (2003). Evaluating the fit of structural equation models: Tests of significance and descriptive goodness-of-fit measures. Methods of Psychological Research Online, 8(2), 23-74.

Schunk, D. H., & Ertmer, P. A. (2000). regulation and academic learning: Self-efficacy enhancing interventions. In Handbook of self-regulation (pp. 631-649). San Diego: Academic Press.

Skaugset, L. M., Farrell, S., Carney, M., Wolff, M., Santen, S. A., Perry, M., & Cico, S. J. (2016). Can you multitask? Evidence and limitations of task switching and multitasking in emergency medicine. Annals of Emergency Medicine, 68(2), 189-195.

Strayer, D. L., Medeiros-Ward, N., & Watson, J. M. (2013). Gender invariance in multitasking: a comment on Mäntylä (2013). Psychological Science, 24(5), 809-810.

Tabachnick, B. G., Fidell, L. S., & Ullman, J. B. (2007). Using multivariate statistics (Vol. 5). Boston: Pearson.

Tangney, J. P., Baumeister, R. F., & Boone, A. L. (2004). High self‐control predicts good adjustment, less pathology, better grades, and interpersonal success.

Journal of Personality, 72(2), 271-324.

72 Thompson, B. (2000). Ten commandments of structural equation modeling. In L. G.

Grimm & P. R. Yarnold (Eds.), Reading and understanding MORE multivariate statistics (pp. 261-283). Washington, DC: American Psychological Association.

Uzun, A. M., & Kilis, S. (2019). Does persistent involvement in media and technology lead to lower academic performance? Evaluating media and technology use in relation to multitasking, self-regulation and academic performance.

Computers in Human Behavior, 90, 196-203.

Van den Eijnden, R. J., Lemmens, J. S., & Valkenburg, P. M. (2016). The social media disorder scale. Computers in Human Behavior, 61, 478-487.

Van Deursen, A. J., Bolle, C. L., Hegner, S. M., & Kommers, P. A. (2015). Modeling habitual and addictive smartphone behavior: The role of smartphone usage types, emotional intelligence, social stress, self-regulation, age, and gender.

Computers in Human Behavior, 45, 411-420.

Voorveld, H. M., & Van der Grot, M. (2013). Age Differences in Media Multitasking:

A Diary Study. Journal of Broadcasting and Electronic Media

Wallis, C. (2006). The multitasking generation. Time Magazine, 167(13), 48-55.

Wallis, C. (2010). The impact of media multitasking on children’s learning and development: Report from a research seminar. New York, NY: The Joan Ganz Cooney Center at Sesame Workshop.

Watson, J. M., & Strayer, D. L. (2010). Supertaskers: Profiles in extraordinary multitasking ability. Psychonomic Bulletin and Review, 17(4), 479-485.

Wei, F. Y. F., Wang, Y. K., & Klausner, M. (2012). Rethinking college students' self-regulation and sustained attention: Does text messaging during class influence cognitive learning?. Communication Education, 61(3), 185-204.

Wood, E., Zivcakova, L., Gentile, P., Archer, K., De Pasquale, D., & Nosko, A.

(2012). Examining the impact of off-task multi-tasking with technology on real-time classroom learning. Computers & Education, 58(1), 365-374.

Wu, J. Y. (2017). The indirect relationship of media multitasking self-efficacy on learning performance within the personal learning environment: Implications

73 from the mechanism of perceived attention problems and self-regulation strategies. Computers & Education, 106, 56-72.

Yeykelis, L., Cummings, J. J., & Reeves, B. (2014). Multitasking on a single device:

Arousal and the frequency, anticipation, and prediction of switching between media content on a computer. Journal of Communication, 64(1), 167–192.

Zhang, W. (2015). Learning variables, in-class laptop multitasking and academic performance: A path analysis. Computers & Education, 81, 82-88.

Zimmerman, B. J., & Pons, M. M. (1986). Development of a structured interview for assessing student use of self-regulated learning strategies. American Educational Research Journal, 23(4), 614-628.

Zimmerman, B. J. (2000). Self-efficacy: An essential motive to learn. Contemporary Educational Psychology, 25(1), 82-91.

74 EK-A: Kişisel Bilgi Formu

KİŞİSEL BİLGİ FORMU

1. Cinsiyetiniz: ( ) Kadın ( ) Erkek 2. Doğum Tarihi (Yıl): ……….

3. Sınıf: 1 ( ) 2( ) 3( ) 4( ) Diğer………

4. Okuduğunuz Okul:…………

5. Bölüm: ………….

6. Genel Akademik Ortalama: ……….

7. Nerede kalıyorsunuz? Ailemle kalıyorum Diğer……….

Sevgili arkadaşlar,

bu anketin amacı yüksek lisans tez çalışmam kapsamında üniversite öğrencilerinin çoklu görev durumları konusundaki görüşlerini belirlemektedir.

Çoklu görev aynı anda (eş zamanlı) birden fazla işle ilgilenme durumudur.

Sizden, her bir soruyu dikkatle okuyarak, tüm soruları içtenlikle yanıtlamanız ve her bir soru için size uygun gelen seçeneği işaretlemeniz beklenmektedir. Anket yoluyla elde edilen veriler bilimsel amaçlarla kullanılacak, topluca değerlendirilecek ve size ait kişisel veriler gizli tutulacaktır.

Katkılarınız için teşekkür ederiz.

İlknur Kaynarca Prof. Dr. Yasemin Koçak USLUEL Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

75 EK-B: Algılanan Çoklu Görev Ölçeği

8. Aşağıdaki durumlardan size en uygun olanı işaretleyiniz.

Hiçbir zaman

Nadiren Ara

sıra Çoğunlukla Her zaman a. Ders çalışırken onunla ilgili olmayan başka

işleri de aynı anda yaparım.

b. Ders çalışırken bana haz veren başka işleri de yaparım

c. Bilgisayar ve telefonumda derslerimle ilgili işler yaparken aynı zamanda kişisel ve sosyal işlerimi de yaparım.

d. Ders çalışırken aynı anda başka işler yapma sıklığım arttıkça o işleri yaparken gösterdiğim performans da artmaktadır.

ç. Günlük hayatta aynı anda birden fazla iş yapmak derslerimle ilgili performansımı giderek arttırır.

e. Çeşitli sosyal ağ uygulamalarını aynı anda kullanmak derslerimle uğraşmamı

kolaylaştırmaktadır

76 EK-C: Etkinlik Temelli Çoklu Görev Anketi

9. Basılı materyal okuyor musunuz?

Evet Hayır

10. Basılı materyal okurken aynı anda(eş zamanlı olarak) aşağıdaki etkinlikleri ne sıklıkla uyguladığınızı belirtiniz. (1:Asla, 2: Çok az, 3:Biraz, 4:Çoğunlukla, 5: Daima )

1 2 3 4 5

Başka basılı materyal okuyorum TV, video veya dvd izliyorum Müzik dinliyorum

Oyun oynuyorum Telefonla konuşuyorum

Mesajlaşıyorum (WhatsApp, Messenger, E-posta. Instagram gibi.. )

Pdf gibi elektronik dokümanları okuyorum.

Bilgisayar programları ve telefon uygulamalarını kullanıyorum.

(Kelime İşlemci, programlama, tablolama programları ) Websayfalarında geziniyorum

Öğrenme Yönetim Sistemlerine bakıyorum.

( Moodle, Blackboard gibi.. )

Bilgi, dosya depolama alanlarına bakıyorum.

( iCloud, Google Drive, Dropbox gibi..)

11. Bilgisayar ya da telefonunuzda oyun oynuyor musunuz?

Evet Hayır

12. Oyun oynarken aynı anda(eş zamanlı olarak) aşağıdaki etkinlikleri ne sıklıkla uyguladığınızı belirtiniz. (1:Asla, 2: Çok az, 3:Biraz, 4:Çoğunlukla, 5: Daima )

1 2 3 4 5

Başka oyunlar oynuyorum Basılı materyal okuyorum TV, video veya dvd izliyorum Müzik dinliyorum

Telefonla konuşuyorum

Mesajlaşıyorum (Skype, Facebook, Instagram gibi.. ) e-posta yazıp, okuyorum

Pdf ve diğer elektronik dokümanları okuyorum.

Diğer Bilgisayar uygulamalarını kullanıyorum. (Kelime İşlemci, programlama, tablolama programları )

Web de geziniyorum Ders çalışıyorum

Öğrenme Yönetim Sistemlerine bakıyorum.

( Moodle, Blackboard gibi.. )

Bilgi, dosya depolama alanlarına bakıyorum.

( iCloud, Google Drive, Dropbox gibi..)

77

13. Evde ders çalışıyor musunuz?

Evet Hayır

14. Evde ders çalışırken aynı anda(eş zamanlı olarak) aşağıdaki etkinlikleri ne sıklıkla uyguladığınızı belirtiniz. (1:Asla, 2: Çok az, 3:Biraz, 4:Çoğunlukla, 5: Daima )

1 2 3 4 5

Basılı materyal okuyorum TV, video veya dvd izliyorum Müzik dinliyorum

Telefonla konuşuyorum Oyun oynuyorum

Mesajlaşıyorum (Skype, Facebook, Instagram gibi.. ) e-posta yazıp, okuyorum

Pdf ve diğer elektronik dokümanları okuyorum.

Diğer Bilgisayar uygulamalarını kullanıyorum. (Kelime İşlemci, programlama, tablolama programları )

Web de geziniyorum Ders çalışıyorum

Öğrenme Yönetim Sistemlerine bakıyorum.

( Moodle, Blackboard gibi.. )

Bilgi, dosya depolama alanlarına bakıyorum.

( iCloud, Google Drive, Dropbox gibi..)

15. Okulda ders çalışıyor musunuz?

Evet Hayır

16. Okulda ders çalışırken aynı anda(eş zamanlı olarak) aşağıdaki etkinlikleri ne sıklıkla uyguladığınızı belirtiniz. (1:Asla, 2: Çok az, 3:Biraz, 4:Çoğunlukla, 5: Daima )

1 2 3 4 5

Basılı materyal okuyorum TV, video veya dvd izliyorum Müzik dinliyorum

Telefonla konuşuyorum Oyun oynuyorum

Mesajlaşıyorum (Skype, Facebook, Instagram gibi.. ) e-posta yazıp, okuyorum

Pdf ve diğer elektronik dokümanları okuyorum.

Diğer Bilgisayar uygulamalarını kullanıyorum. (Kelime İşlemci, programlama, tablolama programları )

Web de geziniyorum Ders çalışıyorum

Öğrenme Yönetim Sistemlerine bakıyorum.

( Moodle, Blackboard gibi.. )

Bilgi, dosya depolama alanlarına bakıyorum.

( iCloud, Google Drive, Dropbox gibi..)

78

17. Öğrenme Yönetim Sistemi kullanıyor musunuz?

Evet Hayır

18. Öğrenme yönetim sistemi kullanırken aynı anda(eş zamanlı olarak) aşağıdaki etkinlikleri ne sıklıkla uyguladığınızı belirtiniz. (1:Asla, 2: Çok az, 3:Biraz, 4:Çoğunlukla, 5: Daima )

1 2 3 4 5

Farklı Öğrenme Yönetim Sistemlerine bakıyorum.

( Moodle, Blackboard gibi.. )

farklı platformlar üzerinden mesajlaşıyorum. (Facebook da mesajlaşırken, instagramda mesajlaşmak gibi..)

Basılı materyal okuyorum TV, video veya dvd izliyorum Müzik dinliyorum

Telefonla konuşuyorum Oyun oynuyorum e-posta yazıp, okuyorum

Pdf ve diğer elektronik dokümanları okuyorum.

Diğer Bilgisayar uygulamalarını kullanıyorum. (Kelime İşlemci, programlama, tablolama programları )

Web de geziniyorum Ders çalışıyorum

Bilgi, dosya depolama alanlarına bakıyorum.

( iCloud, Google Drive, Dropbox gibi..)

79 EK-Ç: Uygulama Temelli Çoklu Görev Anketi

19. Aşağıdakilerden hangilerini ders ile ilgili çalışmalarınızı yaparken AYNI ANDA kullanıyorsunuz?

Hiçbir zaman Nadiren Ara sıra Çoğunlukla Her zaman e-posta

Instagram Facebook Twitter Snapchat Swarm Messenger Whatsapp SMS Youtube Steam Spotify

Öğrenme Yönetim Sistemi

Bilgisayar/tablet/laptop veya telefon üzerinden oyun

Telefonla oynama Telefonla konuşma İnternette gezinme

80 EK-D: Etik Komisyonu Onay Bildirimi

81 EK-E: Etik Beyanı

82 EK-F: Yüksek Lisans Tez Çalışması Orijinallik Raporu

83 EK-G: Thesis Originality Report

84 EK-Ğ: Yayımlama ve Fikrî Mülkiyet Hakları Beyanı

Benzer Belgeler