• Sonuç bulunamadı

Havuç her ülkede tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak farklı şekillerde tüketilmektedir. Ülkemiz dışında pek çok anavatanı bulunan havuç çok eski bir sebze olup patatesten sonra en çok tüketilen kök sebze grubudur. Ülkemiz de taze tüketimin yaygın olduğu bilinmekle beraber havuç suyu ve tatlı sanayisinde de kullanım alanları artmaya devam etmektedir.

Havuç kök renkleri çok farklılık göstermektedir. Beyaz, sarı, turuncu ve koyu mor renkli ve bu ana renklerin arasında farklı kök rengine sahip çeşit ve genotipler bulunmaktadır. Genotip ve renk farklılığına bağlı olarak farklı fenolik ve antioksidan bileşiklerine ve karotenoid içeriğine sahip oldukları yapılan çalışmalar ile ortaya konmuştur. Havuçta bulunan ve insan sağlığına faydalı bu bileşenlerin bitkinin gelişme süreci içerisinde genotipik performanslarının bakım şartları (gübreleme, sulama, bitkiler arası mesafe, yetiştirme dönemi v.b) ile değişebildiği yine yapılmış olan çalışmalar ile ispatlanmıştır. Bizim çalışmamızda, özellikle interaksiyonlara bakıldığında her çeşidin farklı performans gösterdiği saptanmıştır. Örneğin Cosmic Purple ve Nantes çeşidi için β-karoten içeriği en yüksek vermikompost uygulamasında gözlenirken Atomic Red çeşidi için β-karoten içeriği en fazla kontrol yani hiç uygulama yapılmamış parsellerden alınmıştır. Çeşitlerin performanslarının farklılıkları alınan sonuçlarda net bir şekilde ortaya konmuştur.

Havuçlar da bulunan pigmentlerin ve fenoliklerin hidrofilik (suda çözünen) veya hidrofobik (yağ da çözünen) olması onların antioksidan kapasitesine olan etkilerini belirlemektedir. Çalışmamız da kullanmış olduğumuz çeşitler arasında Nantes en yüksek fenolik değerini vermiş Cosmic Purple ve Atomic Red çesitleri arasında fark gözlenememiştir. Nantes taze tüketime yönelik geliştirilmiş bir çesit olup şeker içeriğide en fazla olan çeşit olarak karşımıza çıkmıştır. Bu çalışmada fenolik ve antioksidan içeriklerinin belirlenmesinde hidrofilik analizler gerçekleştirilmiş buna bağlı olarak Cosmic Purple ve Atomic Red çeşidin de bulunan ve hidrofobik yapıda ki pigmentlerin ekstraksiyonu gerçekleştirilememiş olabilir. Ayrıca çalışmamızın dışında olan, çeşitlerin fenolik profilinin farklı olabileceği durumu da bu sonucu doğurabilir.

Organik yetiştiricilikte uygulanan kurallar gereği kimyasal gübrelemenin yapılması yasaktır. Bu yüzden organik kökenli gübre kaynakları bitkiler için gerekli besin elementlerinin bitkiye sağlanması için kullanılmaktadır. Yine organik tarım kapsamında bitkiye yetiştirme dönemi boyunca uygulanabilecek azot (N) dozu dekara 17 kg olarak belirlenmiştir. Bizim çalışmamız da dekara 15 kg gelecek şekilde gübre uygulaması organik sertifikalı biofarm ve vermikompost gübre kaynaklarından verilmiştir. Yapılan analizler sonucu toplam şeker miktarı en yüksek vermicompost gübre uygulaması yapılmış olan parsellerden alınan havuçlarda görülmüştür. Vermikompost gübresinin fazla miktarda humus içermesi havuçların şeker içeriklerini artırıcı bir etki yapmış olabilir. En yüksek şeker içeriğinin taze tüketime yönelik üretilen Nantes çeşidinde gözlenmesi ise şaşırtıcı değildir.

Toplam asitlikler incelendiğinde, sanayiye yönelik özellikle boya maddesi eldesin de kullanılan Cosmic Purple çeşidinin toplam asit içeriği en yüksek değeri vermiştir. Taze tüketim ve sanayi çeşidi olarak kullanılan Atomic Red ise ikinci sırada yer almıştır. Taze tüketilen Nantes ise en düşük asitliği ile damak tadına daha uygun olduğu ispatlanmıştır. Şeker içeriği yüksek bulunan vermicompost parsellerinde doğal olarak asit içeriği düşük bulunmuştur. Kontrol parsellerinden alınan havuçlarda asit içeriğinin yüksek bulunması bitkinin stres altında olmasından kaynaklanabilir.

Anavatanlarından biri Türkiye olarak bilinen havucun besin içerikleri incelendiğinde özellikle retinol (provitamin A), thiamin (B1vitamini) ve protein, yağ ve karbonhidratların parçalanması sonucu insan vücudu için gerekli enerji kaynağı ATP elde edilmesi için önemli riboflavin (B2 vitamini) bakımından oldukça zengin olduğu gözlenir. Lif içeriğinin de yüksek olduğu göz önüne alınınca tüketiminin artırılması yeni ve farklı çeşitler ile farklı sunum tarzları üzerinde çalışması gerekli bir sebze olarak karşımıza çıkmaktadır.

KAYNAKLAR

Abak, K., Pakyürek, Y., Sarı, N., Güler, H.Y., 1992. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sebze Tarımının Geliştirilmesi Üzerinde Araştırmalar. Kesin Sonuç Raporu, Proje Bileşeni No. 5-1-7. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın no.33., GAP Yayınları, No.62.

Acar, J., 1998. Fenolik Bileşikler ve Doğal Renk Maddeleri. Gıda Kimyası (Ed: İlbilge Saldamlı) Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

Anonim, 2001. http://www.uga.edu/vegerable/carrot.html.

Alasalvar, C., Al-Farsi, M., Quantick, P.C., Shahidi, F., and Wiktorowicz, R., 2005. Effect of chill storage and modified atmosphere packaging (MAP) on antioxidant activity, anthocyanins, carotenoids, phenolics and sensory quality of ready-to-eat shredded orange and purple carrots. Food Chemistry, 89, 69–76. Anıl, M., 2006. Antioksidan olarak tahıllar. 2. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve

Sergisi, 7-8 Eylül 2006 Gaziantep.

Anonim, 2012. Organik katı gübreler.http//:ziraattelevizyonu.com.10.12.2012.

Ansari, A.A., 2008. Effect of Vermicompost on the Productivity of Potato (Solanum tuberosum), Spinach (Spinacia oleracea) and Turnip (Brassica campestris). World J. of Agric. Sci., 4 (3): 333-336.

Arancon, N.Q., Edwards, C.A., Bierman, P., 2006. Influences of vermicomposts on field strawberries: Part 2. Effectson soil microbiological and chemical properties. Bioresour. Technol. 97, 831–840.

Arancon, N., Edwards, C.A., Yardım, F., Lee, S., 2002. Management of plant parasitic nematodes by use of vermicomposts. In: Proceedings of Brighton Crop Protection Conference Pests and Diseases, 18–21 Brighton, U.K., vol. II, 8B-2, 705–710.

Arancon, N.Q., Edwards, C.A., Atiyeh, R.M., Metzger, J.D., 2004. Effects of vermicomposts produced from food waste on greenhouse peppers. Bioresource Technology. 93, 139-144.

Atiyeh, R.M., Arancon, N., Edwards, C.A., Metzger, J.D., 2000. Influence of earthworm-processed pig manure on the growth and yield of greenhouse tomatoes. Bioresource Technology 75, 175e180.

Aytoğu, R.K., 2006. Organik Tarım Analizi ve AB Pazarı Fırsatı, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 2006-12, İstanbul, 2006.

Bartolome, A.P., Ruperez, P., and Fuster, C., 1995. Pineapple Fruit: Morphological Characteristics, Chemical Composition And Sensory Analysis Of Red Spanish And Smooth Cayenne Cultivars’. Food Chemistry 53 75-79.

Baser, K.C., 2002. The Turkish Origanum Species.In: Kintzios SE (Ed). Oregano. The Genera Origanum and Lippia. Taylor and Francais: London, pp. 108-126.

Baysal, A., 1998. Havucun Beslenmedeki Önemi. Standart Ekonomik ve Teknik Dergi Ankara, s 55-58.

Baysal., A., 1995. Havucun Beslenmedeki Önemi.Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, Ankara, s55-58.

Benzie, I.F.F., ve Strain, J.J., 1996. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of “Antioxidant Power”: The FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239, 70–76.

Bravo, L., and Bravo, Ph.D., 1998. Polyphenols: chemistry, dietary, sources, metabolism, and nutritional significance, Nutrition Reviews 11, pp. 317-333. View Record in Scopus Citied By in Scopus (833).

Briddle, P., Timberlake, C.F., 1997. Anthocyanins as natural food colour-selected aspects, Food Chem., 58, 103–109.

Britton, G., 1992. Carotenoids, In: Natural Food Colorants. Hendry, G.A.F. and Houghton, J.D. (eds), Blackie and Sons Ltd., pp. 141–182, New York

Bushway, R.J., and Wilson, A.M., 1982. Determinations of α- and β-carotene in fruit and vegetables by high-performance liquid chromatography. Canadian Instıtute of Food Science and Technology Journal, 15, 165–169.

Canellas, L.P., Olivares, F.L., Okorokova, A.L., Facanha, A.R., 2002. Humic acids isolated from earthworm compost enhance root elongation, lateral root emergence, and plasma Hş-ATP activity in maize roots. Plant Physiology 130,1951-1957.

Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları Ankara. Connor, A.M., Luby, J.J., Hancock, J.F., Berkheimer, S., and Hanson, E.J., 2002.

Changes in fruit antioxidant activity among blueberry cultivars during cold temperature storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 893–898. Çam, M., Hışıl, Y., 2003. Gıdalardaki Flavonoidler ve Önemleri. 3. Gıda Mühendisliği

Kongresi, 2-4 Ekim, Ankara.

De Ritter, E., and Purcell, A.E., 1981. Carotenoids Analytical methods. In: Carotenoids as colorants and vitamin A precusors. Ed: Bauernfeind JC. Academic Inc London LTD. pp. 815-820.

Demiryürek, K., 2004. Dünyada ve Türkiye’de Organik Tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 8 (3/4):63-71.

Demming-Adams, B., and Adams, W.W., III 2002. Antioxidants in photosynthesis and human nutrition. Science 298:2149–2153.

Desobry, S., Netto, F., Labuza, T.P., 1998. Preservation of β-carotene from carrots. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 38, 381-396.

Dietmar, E.B., Bamedi, A., 2001. Carotenoid esters in vegetables and fruits: Ascreening with emphasis on β-cryptoxanthin esters. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 2064–2067.

Domagala, I., 1997. Wplw zroznicowanych spospbow nawozenia siarczanem amonu imoczniikiem na wielkosc i jakosc plonow dwoch odmian marchwi uprawianej na glebach: lekkiej, sredniej ciezkiej. Ph. D.Thesis. Department of Soil Cultivation and Fertilization of Horticultural Plants, Faculty of Horticulture, Agricultural University in Krakow, Poland (in Polish).

Ece, A., Gebeloğlu, N., Sağlam, N., Fidan, S., ve Yazgan, A., 1996. Tokat Koşullarında Havuç (Daucus Carota L.) Yetiştiriciliği İçin Uygun Çeşit ve Ekim Zamanının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. GAP I. Sebze Tarımı Sempozyumu, Şanlıurfa, 7-10 Mayıs 1996, s. 131-139, Şanlıurfa.

Eriksen-Hamel, N.S., Whalen, J.K., 2007. Impacts of earthworms on soil nutrients and plant growth in soybean and maize agroecosystems. Agriculture, Ecosystems and Environment 120, 442–448.

Fernandez-Pachon, M.S., Villano, D., Troncoso, A.M., Garcia-Parrilla, M.C., 2006. Determinationof the phenolic composition of sherry and table White wines by liquid chromatography and their relationwith antioxidant activity. Analytica Chimica Acta, 563: 101–108.

Forman, M.R., and Lanza, 1993. National Cancer Institute, National Institutes of Health, Bethesda, MD 20892, USA.

Francis, C.A., and Youngberg, G., 1990. Sustainable Agriculture-an overview. In C. A. Francis, C.B. Flora, and L.D. King, pp.1-23. Newyork.

Fritz, D., and Habben, J., 1975. Determination of ripeness of carrot (Daucus carota L.). Acta Horticulturae 52: 231–238.

Garg, V.K., Gupta, R., Yadav, A., 2010. Vermicomposting Technology for Solid Waste Management. & compost differences on soil properties and maize yield. Research 29, 1185e1196.

Gök, V., ve Serteser, A., 2003. Doğal Antioksidanların biyoyararlılığı. 3. Gıda Mühendisliği Kongresi. 2-4 Ekim, Ankara.

Gross, J., 1987. Carotenoids, Pigments in Fruits 303 p, Academic Press Inc. London. Gutierrez, M., Federico, A.; Santiago, B., Jorge, L., 2007. Vermicompost as a soil

supplement to improve growth, yield and fruit quality of tomato (Lycopersicum esculentum). Bioresource Technology, vol. 98, no. 5, p. 2781-2786.

Günay, A., 1984. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt III. Çağ Matbaası, Ankara.

Gündüz, A.Y., ve Kaya, M., 2007. Avrupa Birliği Tarım politikası ve Türkiye’de organik tarımın gelişmesi üzerine olası etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 6: 305-330.

Güneş, A., İnal, A., Alpaslan, M., ve Taban, S., 1999. Beypazarı Yöresinde Yetiştirilen Havuçların Beslenme Durumları ve Besin Değerleriyle Toprak Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Tarım Bilimleri Dergisi. 5 (1), 33-44.

Hart, D.J., Scott, K.J., 1995. Development and evaluation of an HPLC method for the analysis of carotenoids in foods, and the measurement of the carotenoid content of vegetables and fruits commonly consumed in the UK. Food Chemistry, 54, 101–111.

Hameeda, B., Harini, G., Rupela, O.P., Reddy, G., 2007. Effect of composts or vermicomposts on sorghum growthand mycorrhizal colonization. Afr. J. Biotechnol. 6,9–12.

Huang, D., Oub., Prior, R., 2005. The chemistry behind antioxidant capacity assasy . Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 184-1856.

Howard, L.R., Talcott, S.T., Brences, C.H., Villalon, B., 2000. Changes in phytochemical and antioxidant activity of selected peper cultivars (Capsicum species) as influenced by maturity. J. Agric. Food Chem. 48, 1713-1720.

Höner, K., Cervellati, R., Stanley, D.F., Francesco, M., 2002. Inhibitory Effects by Antioxidants on the Oscillations of the Briggs-Rauscher Reaction in Mixed EtOH/H2O Medium,Volume 85, Issue 8, pages 2523–2537.

Heinonen, M.I., 1990. Carotenoids and Provitamin A Activity of Carrot (Daucus carota L.) Cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 38, 609–612.

Jouquet, P., Plumere, T., Thu, T.D., Rumpel, C., Duc, T.T., Orange, D., 2010. The rehabilitation of tropical soils using compost and vermicompost is affected by the presence of endogeic earthworms. Applied Soil Ecology 46, 125e133.

Kafkas, E.M., Koşar, N., Türemiş, ve Başer, KH.C., 2006. Analysis of sugars, organic acids and Vitamin C contents of blackberry genotypes from Turkey, Food Chemistry 91 (4) 732-736.

Kalt, W., Forney, C.F., Martin, A., and Prior, R.L., 1999. Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics and anthocyanins after fresh storage of small fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47, 4638–4644.

Kalt, W., 2005. Effects of production and processing factors on major fruit and vegetable antioxidants. Journal of Food Science, 70, 11–19.

Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., and Soyer, Y., 2005. Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 29, 297–303.

Kaur, C., and Kapoor, H.C., 2002. Antioxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables. International Journal of Food Science and Technology, 37, 153–161.

Kenanoğlu, Z., and Karahan, Ö., 2002. Policy Implementations for Organic Agriculture inTurkey. British Food Journal, Vol: 104, 3/4/5, pp. 300-318.

Khachik, F., and Beecher, G.R., 1988. Separation and identification of carotenoids and carotenol fatty acid esters in some squash products by liquid chromatography. 1. Quantification of carotenoids and related esters by HPLC. J.Agric. Food Chem. 36: 929-937.

Kim, K.J., Lee, H.L., 2004. Complete chloroplast genome sequences from Korean ginseng and comparative analysis of sequence evolution among 17 vascular plants. DNA Research 11: 247-261.

Lee, W.C., Yoshihara, M., Littleton, J.T., 2004. Cytoplasmic aggregates trap polyglutamine-containing proteins and block axonal transport in a Drosophila model of Huntington's disease. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 101 (9): 3224- 3229.

Leja, M., Mareczek, A., Rożek, S., 1997. Metabolic changes in certain biochemical compounds in short-term stored carrot root slices. Folia Horticulturae. 7/2: 69– 82.

Leja, M., Rozek, S., Myczkowski, J., 1995. The effect of fertilization with nitrateand urea forms of nitrogen on quality and storage ability of lettuce grown in an foil tunnel. III. Phenolic metabolism. Folia Hort. 7 (1): 85-96.

Mengel, K., Kirkby, E.A., 1982. Principles of Plant Nutrition, International Potash Institute, P.O.B., CH-3048 Worblaufen- Bern/Switzerland, 3rd Edition.

Mercik, S., Stepien, W., 2006. Crop yields and selected soil properties on manured and not manured fields at the period of many years. Nawozy Nawozenie (Fertilisers and Fertilization) 8 (4): 141-149.

Moyer, R.A., Hummer, K.E., Finn, C.E., Frei, B., and Wrolstad, R.E., 2002. Anthocyanins, Phenolics and Antioxidant Capacity in Diverse Small Fruits: Vaccinium, Rubus and Ribes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 519-525.

Muscolo, A., Panuccio, M.R., Abenavoli, M.R., Concheri, G., Nardi, S., 1996. Effect of molecular complexity and acidityof earthworm faeces humic fractions on glutamate dehydrogenase, glutamine synthetase, and phosphoenol pyruvate carboxylase in Daucus carota a II cell.Biol. Fert. Soils 22, 83–88.

Ngo, P.T., Rumpel, C., Dignac, M.F., Billou, D., Toan, T.D., Jouquet, P., 2011. Transformation of buffalo manure by composting or vermicomposting to rehabilitat degraded tropical soils. Ecological Engineering 37, 269e276.

Ngouajio, M., McGiffen, M.E., Jr., and Hutchinson, C.M., 2003. Effect of cover crop and management system on weed populations in lettuce. Crop Protection, 22, 57– 64.

of the Eff ects and Mechanisms of Polyphenolics in Cancer. Crit. Rev. Food Sci., 46, 161–183.

Okuyucu, F., 2006. Çayır-Meralarda Organik Tarım Uygulamaları ve Yararları, Hayvansal Üretim 47 (1): 54-61.

Olesen, J.E., Berntsen, J., Petersen, B.M., and Kristensen, I.S., 2007. Nitrate leaching from organic and conventional crop production farms, in The role of part-time and pluri-active farmersin rural development and natural resource management, Abstracts, p. 19, NJF Seminars, 357.

Oliver, J., Palou, A., 2000. Chromatographic determination of carotenoids in foods.Journal of Chromatography A, 881, 543–555.

Olson, J.A., 1994. Absoption, transport, and metabolism of carotenoids in humans. Pure and Applied Chemistry, 66, 1011–1016.

Osmianski, J., and Górska, M., 2002. Improvement of carotenoid content and colour in carrot juice concentrate. Fruit Processing, 2, 70–73.

Özbilge, Z., 2007. An Analysis of Organic Agriculture in Turkey: The Current Situation and Basic Constraints. J. of Central European Agr. 8 (2), 213-222.

Özgen, M., Reese, R.N., Tulio, A.Z., Miller, A.R., Scheerens, J.C., 2006. Modified 2,2- Azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic Acid (ABTS) Method to Measure Antioxidant Capacity of Selected Small Fruits and Comparison to Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) and 2,2'-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) Methods. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54, 1151-1157. Özgen, M., ve Schreens, J.C., 2006. “Bazı Kırmızı ve Siyah Ahududu Çeşitlerinin

Antioksidant Kapasitelerinin Modifiye Edilmiş TEAC Metodu ile Tespiti ve Antikanser Özellikleri” 14-16 Eylül II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 322-327.

Pakyürek, A.Y., Sarı, N., ve Abak, K., 1996. Harran Ovası Koşullarına Uygun Havuç Çeşitlerinin Verim ve Bazı Yumru Özellikleri. GAP I. Sebze Tarımı Sempozyumu (7-10 Mayıs 1996). 140-145, Şanlıurfa.

Pariari, A., and Maity, T.K., 1992. Growth and yield of carrot (Daucus carota L.) cultivars as influenced by sowing dates. Department of Horticulture, Bidhan Chandra Krishi Viswavidyalaya, Mohanpur 741 252, West Bengal, India. Crop- Research-Hisar, 5: 158-162.

Parker, R.S., 1996. Absorption, metabolism, and transport of carotenoids. FASEB Journal, 10, 542–551.

Peyvast, G.H., Olfati, J.A., Madeni, S., and Forghani, A., 2007. Effect of Vermicompost on the Growth and Yield of Spinach (Spinacia oleracea L). J. of Food, Agric. & Environ., 6 (1): 132-135.

Rao, R.P., Yuan, C., Allegood, J.C., Rawat, S.S., Edwards, M.B., Wang, X., Merrill, A.H., Acharya, U., Acharya, J.K., 2007. Ceramide transfer protein function is essential for normal oxidative stress response and lifespan. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 104 (27): 11364-11369.

Rock, C.L., 1997. Carotenoids: Biology and treatment. Phamacol Ther; 75: 185–97. Rodriguez-Amaya, D.B., 2001. Aguide to Carotenoid Analysis in Foods. ILSI Press,

Washington DC, USA.

Roginsky, V., Lissi, A., 2005. Review of metods to determine chain-breaking antioxidant activitity in food.Food Chemistry 92, 235-254.

Rosenfeld, H.J., Samuelsen, R.T., Lea, P., 1998. Relationship between physical and chemical characteristic of carrot grown at northern latitudes. J. Hort. Sci. Biotechnol. 73,26-273.

Rozek, S., Wojciechowska, R., Leja, M., 2000. Effect of differentiated fertilization on the content of certain compounds in white cabbage during longterm storage. Folia Hort. 12(1): 55-64.

Sağlam, S., 2007. Antosiyanince Zengin Dut, Kiraz ve Gilaburu Meyvelerindeki Fenolikler ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Reçel Yapım İşleminin Etkisi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya.

Scalbert, A., Manach, C., Morand, C., Remesy, C., Jimenez, L., 2005. Dietary polyphenols and the prevention of diseases. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 45: 287-306.

Shahidi, F., Ho, C., 2000. Phytochemicals and Phytopharmaceuticals, Campaign, Illinois: AOAC Press.

Shui, G., and Leong, L.P., 2002. Separation and determination of organic acids and phenolic compounds in fruit juices and drinks by high-performance liquid chromatography. Journal Chromatography. A. 977: 89–96.

Simon, P.W., and Wolff, X.Y., 1987. Carotenes in typical and dark orange carrots. J. Agric. Food Chem. 35: 1017-1022.

Simon, P.W., Peterson, C.E., Linfsay, R.C., 1982. Genotype, soil and climate effects on sensory and objective components of carrot flavor. J. Am. Soc. Hort. Sci. 107, 644-648.

Singleton, V.L., and Rossi, J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phomolybdis-phosphotungistic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.

Sivritepe, N., 2000. Asma, Üzüm ve Şaraptaki Antioksidanlar. Gıda Dünya Yayınları. 12: 73-78.

Skrede, G., Nilsson, A., Baardseth, P., Rosenfeld, H.J., Enersen, G., and Slinde, E., 1997. Evaluation of carrot varieties for production of deep-fried carrot chips-III. Carotenoids. Food Research International, 30, 73–81.

Smolen, S., 2006. Wplyw zroznicowanego nawozenia azotem dokarmiania dolistnego na wartosc odzywcza biologiczna marcwi. Ph.D. Thesis. Department of Soil Cultivation and Fertilization of Hortocultural Plants, Faculty of Horticulture, Agricultural University in Krakow, Poland.

Smolen, S., Sandy, W., 2007. The effect of nitrogen fertilizer and foliar nutrition on the content of carotenoids, souble sugars and phenolic compounds in carrot. Rocz. Ak. Rol. W. Poznaniu, CCCL XXXIII. Ogrodnictwo, 41, 619-623 (in Polish with English abstract).

Soyergin, S., Atak, A., Uysal, E., Çelikel, F.G., 2006. Yalova Koşullarında Organik Kivi Yetiştiriciliğinde Kullanılan Farklı Bitki Besleme Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkisi, Tarım Bakanlığı Organik Tarım Araştırma Kitabı 20,68. Stahl, G.K., Miller, E.L., and Tung, R.L., 2002. ‘Toward the boundaryless career: a

closer look at the expatriate career concept and the perceived implications of an international assignment’, Journal of World Business 37 (3): 216–227.

Sulaeman, A., Keeler, L., Gıraud, D.W., Taylor, S.L., Wehling, R.L., and Driskell, J.A., 2001. Carotenoid content and physicochemical and sensory characteristics of

carrot chips deep fried in different oils at several temperatures. Food and Chemical Toxicology, 66, 1257–1264.

Şalk, A., Arın, L., Deveci, M., Polat, S., 2008. Özel Sebzecilik s229 Tekirdağ.

Tanumihardjo, S.A., Underwood, B.A., 2005. Utility of the relative-dose-response and modified-relative-dose-response tests as population indicators of vitamin A status. Am J Clin Nutr 2005; 82: 1135.

Thompson, H.C., 1949. Vegetable crops. New York.

Tee, E.S., 1992. Carotenoids and Retinoids in Human Nutrition, Critical Reviews in Food Scienceand Nutrition, 31 (1/2) 103-163.

Tejada, M., Benitez, C., 2011. Organic amendment based on vermicompost and compost: differences on soil properties and maize yield. Waste Management & Research 29, 1185-1196.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2012. Web sitesi. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 10.01.2013.

Uygur, S.Ö., 2005. Organik Arıcılık, Uludağ Arıcılık Derneği Dergisi, 18. Sayı, 103- 106.

Velioğlu, S., 2000. Doğal Antioksidanların İnsan Sağlığına Etkileri: Gıda 25 (3) 167- 176.

Von Elbe, J.H., and Schwartz, S.J., 1996. Colorants. In “Food Chemistry”, O.R. Fennema (Ed). Chapter 10. pp: 651–722. Marcel Dekker Inc., New York.

Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, 2000, s.440.

Yanmaz, R., 1988. Havuç Yetişticiliği. 1. Havuç Sempozyumu. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü. 17 Şubat 1988. Ankara.

White, J.M., 1992. Carrot Yield When Grown Under Three Soil Water Concentration. Hortscience, 27, 2, 105-106.

ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler

Adı Soyadı :Tuğba KARABIYIK

Doğum Tarihi :14/04/1988 Medeni Hali : Bekar Yabancı Dili : İngilizce

Ünvanı: :Ziraat Mühendisi

e-mail : tugbakarabyk@hotmail.com

Eğitim:

Derece Eğitim Birimi Mezuniyet Tarihi

Yüksek Lisans Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Bahçe Bitkileri Bölümü)

2013

Lisans Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Bahçe Bitkileri Bölümü)

2011

Lise Batıkent Yabancı Dil Ağırlıklı Lise-Ankara 2006 .

Staj Deneyimi:

Laboratuar deneyimi:

Meyvelerde kalite kriterleri üzerine pomolojik ve fitokimyasal analizler, Spektrofotometre, Minolta Renk ölçüm cihazı, pH metre, refraktometre, penetrometre, dijital kumpas ve santrifuj kullanımında deneyimli.

Kurum Süresi (iş günü)

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma

Enstitüsü (Antalya) 15

Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Benzer Belgeler