• Sonuç bulunamadı

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamaları cinsiyet değiĢkeni açısından incelendiğinde; ölçeğin uygulama formunun matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmaz iken; çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında cinsiyet değiĢkeni açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık elde edilmiĢtir. Çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında kız çocuklarının erkek çocuklara kıyasla okula hazır bulunuĢluk becerileri açısından daha yüksek puanlar elde ettikleri saptanmıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin yaĢ değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; ölçeğin uygulama formu çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık elde edilmiĢtir. Buna göre matematik becerileri, fen becerileri ve ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından en yüksek sıra ortalamasını 72-78 aylık çocuklar elde ederken; en düĢük sıra ortalamasını ise 60-65 aylık çocuklar elde etmiĢlerdir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk

becerilerinin okul öncesi eğitim kurumlarına devam etme süresi değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; ölçeğin uygulama formunun fen becerileri, çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmaz iken; matematik becerileri, ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık saptanmıĢtır. Matematik becerileri, ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanlarında 13 ay ve üzeri süredir okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların okula hazır bulunuĢluk becerileri açısından daha yüksek puanlar elde ettikleri çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına devam süreleri arttıkça okula hazır bulunuĢluk becerilerinin arttığı saptanmıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin ailedeki çocuk sayısı değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; matematik becerileri fen becerileri, ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları, labirentler alt boyutları ve uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmamıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin annenin yaĢı değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmamıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin babanın yaĢı değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmamıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin annenin öğrenim durumu değiĢkeni açısından incelenmesi

sonucunda; fen becerileri, ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları, labirentler alt boyutları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmaz iken; matematik becerileri alt boyutu ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık elde edilmiĢtir. Buna göre matematik becerileri alt boyutu ile uygulama formu toplam puanları açısından en yüksek sıra ortalamasını annesinin öğrenim durumu lisans ve üzeri olan çocuklar elde ederken, bunu annesi lise mezunu olan çocuklar takip etmiĢlerdir. En düĢük sıra ortalamasını ise; annesinin öğrenim durumu ilkokul-ortaokul olan çocukların elde ettikleri saptanmıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin babanın öğrenim durumu değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; fen becerileri, çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmaz iken; matematik becerileri ve ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık elde edilmiĢtir. Buna göre matematik becerileri, ses çalıĢmaları alt boyutları ve uygulama formu toplam puanları açısından en yüksek sıra ortalamasını babasının öğrenim durumu lisans ve üzeri olan çocuklar elde ederken; bunu babası lise mezunu olan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük sıra ortalamasını babasının öğrenim durumu ilkokul-ortaokul olan çocukların elde ettikleri saptanmıĢtır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin babanın mesleği değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; fen becerileri ve çizgi çalıĢmaları alt boyutları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmaz iken; matematik becerileri, ses çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık elde edilmiĢtir. Buna göre matematik becerileri, ses çalıĢmaları, labirentler ve uygulama formu toplam puanları açısından en yüksek sıra ortalamasını babası memur olan çocuklar elde ederken sırasıyla bunu babası esnaf olan çocuklar, babası serbest meslekte çalıĢan çocuklar elde

etmiĢlerdir. En düĢük sıra ortalamasını ise, babası iĢçi olan çocuklar elde etmiĢlerdir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin ailenin gelir durumu değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları ve labirentler alt boyutu ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık saptanmıĢtır. Buna göre matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından en yüksek sıra ortalamasının 2001 TL ve üzeri gelire sahip ailelerin çocukları elde ederken bunu sırasıyla 1501-2000 TL ve 1000-1500 TL arasında gelire sahip olan ailelerin çocukları elde etmiĢtir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların okula hazır bulunuĢluk becerilerinin anne çalıĢma durumu değiĢkeni açısından incelenmesi sonucunda; çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmaz iken; matematik becerileri, fen becerileri ve ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı farklılık saptanmıĢtır. Buna göre annesi çalıĢan çocukların matematik becerileri, fen becerileri ve ses çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puan ortalamalarının annesi çalıĢmayan çocukların puan ortalamalarından daha yüksek olduğu sonucu elde edilmiĢtir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin sözel-dilsel zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; fen çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları alt boyutunda .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; matematik becerileri, ses çalıĢmaları, labirentler ve uygulama formu toplam puanları açısından elde edilen değerler .05 düzeyinde anlamlı bir farklılığı ifade etmektedir. Buna göre matematik becerileri, ses çalıĢmaları, labirentler ve uygulama formu toplam puanları açısında en yüksek sıra ortalamasını sözel-dilsel zekâ alanı

bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken, bunu orta grupta yer alan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük sıra ortalamasını ise, sözel-dilsel zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢtir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin mantıksal-matematiksel zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; fen becerileri, ses çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; matematik becerileri ve çizgi çalıĢmaları alt boyutları ile uygulama formu toplam puanları açısından elde edilen değerler .05 düzeyinde anlamlı bir farklılığı ifade etmektedir. Buna göre matematik becerileri, çizgi çalıĢmaları ve uygulama formu toplam puanlarında en yüksek ortalamayı mantıksal- matematiksel zekâ alanı bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken, bunu orta grupta yer alan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük ortalamayı ise, mantıksal-matematiksel zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢtir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin görsel-uzamsal zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; matematik becerileri, fen çalıĢmaları, ses çalıĢmaları alt boyutunda ve uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmıĢtır. Buna göre çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında en yüksek ortalamayı görsel- uzamsal zekâ alanı bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken, en düĢük ortalamayı ise, görsel-uzamsal zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢtir. Bu bulgu, çocuklarda var olan görsel-uzamsal zekâ alanının ilköğretime hazırbulunuĢluk becerileri açısından çizgi çalıĢmaları labirentler alt boyutları üzerinde etkili olduğunu, çocukların ilköğretime hazırlık döneminde görsel-uzamsal zekâ alanlarının desteklenmesi durumunda

çizgi çalıĢmaları ve labirentler açısından okula hazırlık becerilerinin geliĢmesinde etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin sosyal zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; ses çalıĢmaları ve labirentler alt boyutunda .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; matematik becerileri, fen çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları ve uygulama formu toplam puanları açısından.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmıĢtır. Buna göre matematik becerileri, fen çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları ve uygulama formu toplam puanlarında en yüksek ortalamayı sosyal zekâ alanı bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken, en düĢük ortalamayı ise, sosyal zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢtir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin müzikal-ritmik zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; uygulama formunun fen çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; matematik becerileri, ses çalıĢmaları ve uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmıĢtır. Buna göre matematik becerileri puanlarında en yüksek ortalamayı müzikal-ritmik zekâ alanı bakımında üst grupta yer alan çocuklar elde ederken bunu alt grupta yer alan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük ortalamayı ise, müzikal-ritmik zekâ alanı bakımından orta grupta yer alan çocuklar elde etmiĢlerdir. Ses çalıĢmaları ve uygulama formu toplam puanlarında en yüksek ortalamayı müzikal-ritmik zekâ alanı bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken bunu orta grupta yer alan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük ortalamayı ise, müzikal-ritmik zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢlerdir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin bedensel-kinestetik zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; uygulama formunun ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları ve labirentler alt boyutlarında .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmaz iken; matematik becerileri, fen becerileri ve uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmıĢtır. Buna göre matematik becerileri, fen becerileri ve uygulama formu toplam puanlarında en yüksek ortalamayı bedensel-kinestetik zekâ alanı bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken, bunu orta grupta yer alan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük ortalamayı ise, bedensel-kinestetik zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢlerdir.

 AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaĢ grubu çocukların “Marmara Ġlköğretime Hazır OluĢ Ölçeği” uygulama formundan elde ettikleri puan ortalamalarının “Teele Çoklu Zekâ Envanteri” nin içsel-özedönük zekâ alanı puanlarına göre incelenmesi sonucunda; uygulama formunun matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları, labirentler ve uygulama formu toplam puanları açısından .05 düzeyinde anlamlı bir farklılaĢma saptanmıĢtır. Buna göre matematik becerileri, fen becerileri, ses çalıĢmaları, çizgi çalıĢmaları, labirentler ve uygulama formu toplam puanlarında en yüksek ortalamayı içsel-özedönük zekâ alanı bakımından üst grupta yer alan çocuklar elde ederken, bunu orta grupta yer alan çocuklar takip etmiĢtir. En düĢük ortalamayı ise, içsel-özedönük zekâ alanı bakımından alt grupta yer alan çocuklar elde etmiĢlerdir.