• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE GENEL DE⁄ERLEND‹RME

Sermaye birikimi; teknolojik geliflme ve istihdam art›fl›n›n en önemli kaynakla-r›ndan birini oluflturmakta, dolay›s›yla da ekonomik büyüme ve sosyal geliflme sü-reçlerinde kritik bir önem tafl›maktad›r. Tafl›d›¤› öneme karfl›n, Türkiye ekonomisin-de sermaye birikiminin boyutlar›, sektörel nitelikleri ve zaman içerisinekonomisin-deki geliflimi üzerine s›n›rl› say›da çal›flma bulunmaktad›r. Bu çerçevede, bu çal›flman›n temel amac› 1972-2003 döneminde Türkiye ekonomisi geneli ve ana sektörleri itibar›yla sermaye birikimi düzeyini tahmin etmek ve sermaye birikiminin incelenen dönem içerisindeki geliflimini, yine bu dönemde izlenen temel iktisadi politikalar ›fl›¤›nda k›saca de¤erlendirmektir.

Bu çal›flma befl ana bölümden oluflmufltur. ‹kinci bölümde, sermaye birikiminin ekonomik büyüme sürecindeki önemi tart›fl›lm›fl, sermaye birikimi ve verimlilik ar-t›fl› aras›ndaki çift yönlü iliflki vurgulanm›flt›r. Üçüncü bölümde, sermaye birikimi-nin tahmin edilmesinde kullan›lan yöntem anlat›lm›flt›r. Dördüncü bölümde ise üçüncü bölümde yer alan yöntem kullan›larak tahmin edilmifl olan sermaye stoku verisi sunulmufltur. Tahmin edilen sermaye stoku 10 ana sektör (tar›m, madencilik, imalat sanayii, enerji, ulaflt›rma-haberleflme, turizm, konut, e¤itim, sa¤l›k ve di¤er hizmetler) ayr›nt›s›ndad›r. Bu bölümde ayr›ca, temel iktisadi performans gösterge-lerinden yat›r›m, büyüme, istihdam ve verimlilik göstergelerinin geliflimi ele al›nm›fl-t›r. Çal›flman›n beflinci bölümünde, Türkiye’nin sermaye birikimi ve verimlilik art›fl›

alanlar›nda sergilemifl oldu¤u performans bir grup OECD üyesi ülkeyle k›yaslama-l› olarak incelenmifltir. Son bölümde ise, üç farkk›yaslama-l› büyüme senaryosu kullan›larak Türkiye’nin kifli bafl›na gelir seviyesinin AB ülkelerine yak›nsamas› ele al›nm›flt›r.

Bu çal›flma sonucunda ulafl›lan temel bulgular afla¤›daki flekilde özetlenebilir:

• Türkiye ekonomisinde ekonomik büyüme ve sermaye birikimi aras›nda po-zitif yönlü bir iliflki vard›r.

• 1972-2003 döneminde sermaye birikim h›z›n›n y›ll›k ortalama yüzde 5,2 dü-zeyinde oldu¤u tahmin edilmifltir. Bu oran tar›m, sanayi ve hizmetler sektör-lerinde, s›ras›yla, yüzde 3,1, yüzde 4,1 ve yüzde 6,0 dolay›nda gerçekleflmifl-tir.

• 1980’li y›llarla birlikte uygulamaya konulan, d›fla aç›k ve piyasa ekonomisi kurallar› çerçevesinde ekonomik büyümenin h›zland›r›lmas›n›n amaçland›¤›

139

büyüme stratejisi döneminde sermaye birikimi h›z›nda gerileme yaflanm›flt›r.

Bu dönemde, sermaye birikim h›z›ndaki gerilemeyle de iliflkili olarak, eko-nomik büyüme oran›nda yavafllama görülmüfltür. Ancak, 1980 öncesi dö-nemde, özellikle imalat sanayiinde, yarat›lan üretim kapasitesinin daha etkin kullan›lmas› sonucu ekonomik büyümedeki yavafllama sermaye birikim h›-z›ndaki yavafllamadan çok daha düflük bir düzeyde gerçekleflmifltir.

• Sermaye birikimindeki yavafllaman›n da etkisiyle Türkiye ekonomisinin istih-dam yaratma performans›nda s›n›rl› düzeyde bir gerileme yaflanm›flt›r.

• 1972-2003 döneminde üretim (katma de¤er) ve istihdamda tar›m sektörünün pay› azalm›fl, sanayi ve hizmetler sektörlerinin paylar› artm›flt›r. Ayn› dönem-de, sermaye birikiminde tar›m ve sanayi sektörlerinin paylar› azal›rken hiz-metler sektörünün pay› artm›flt›r.

• ‹ncelenen dönem içerisinde, ekonomi genelinde, iflgücü verimlili¤i art›fl›nda bir geliflme sa¤lanamam›fl, sermaye verimlili¤inde gerileme görülmüfl, toplam faktör verimlili¤inde ise s›n›rl› düzeyde bir art›fl kaydedilmifltir. Verimlilik gös-tergelerinde sa¤lanan iyileflme genel olarak 1980’li y›llarda gerçekleflmifl, iz-leyen y›llarda zay›flama yaflanm›flt›r.

• Tar›m ve hizmetler sektörlerinde verimlilik göstergeleri oldukça zay›f iken, imalat sanayii baflta olmak üzere sanayi sektörü güçlü bir performans sergi-lemifltir. Sanayi sektöründe sermaye birikim h›z›n›n gerilemesine karfl›n ve-rimlilik göstergelerinin iyileflmesinde mevcut üretim kapasitesinin, geniflle-yen pazar ölçe¤i ve iyileflen rekabet ortam› nedeniyle, daha etkin kullan›lma-s› rol oynam›flt›r.

• 2002-2003 döneminde, sanayi sektörü baflta olmak üzere, sektörlerin verim-lilik göstergelerinde iyileflme yaflanm›flt›r. Uygulamaya konulan yap›sal de¤i-flim politikalar›yla iliflkili olarak ekonomik ve siyasi istikrarda sa¤lanan gelifl-meler bu sonuçta etkili olmufltur.

Bu çal›flmada sunulan veriler uygulanan büyüme stratejileri aç›s›ndan de¤erlen-dirildi¤inde, d›fla aç›k büyüme stratejisinin uyguland›¤› dönemde sermaye birikimi, büyüme ve istihdam performans›nda beklenen geliflmelerin henüz

gerçekleflmedi-¤i ortaya ç›kmaktad›r. ‹ncelenen dönemde, sermaye birikimindeki yavafllamaya kar-fl›n, ekonomide mevcut kaynaklar›n daha etkin kullan›m›n› sa¤lay›c› tedbirler

1980’li y›llarda büyüme ve verimlilik göstergelerine olumlu yans›m›fl, ancak izleyen dönemde bu göstergeler önemli ölçüde güç kaybetmifltir.

Ekonomi genelindeki verimlilik art›fl›nda sanayi sektörünün performans› etkili olmufl, tar›m ve hizmetler sektörleri 1980 sonras› dönemde beklenen geliflmeyi gös-terememifltir. Sektörel verimlilik performanslar› aras›nda önemli farkl›l›klar›n olma-s› bir yönüyle ekonomik ve sosyal boyutlar› itibar›yla sa¤l›kolma-s›z bir büyüme yap›olma-s›- yap›s›-na iflaret etmekte, di¤er bir yönüyle ise uygulanm›fl olan politikalar›n kurumsal, sos-yal ve ekonomik içerikleri itibar›yla güçlü bir bütünsellik tafl›mad›¤›n› göstermekte-dir. Sanayi sektöründe son dönemlerde yaflanan sermaye birikimindeki zay›flama-n›n yazay›flama-n›nda verimlilik art›fl›zay›flama-n›n sadece bu sektörde yaflan›yor olmas›, önümüzdeki dönemde ekonomi genelinde büyümeyi k›s›tlay›c› bir rol oynayabilecektir.

Kan›m›zca, 2001 y›l›nda ve öncesinde ülkemizde yaflanan büyük boyuttaki eko-nomik krizlerde yukar›da belirtilen olgular önemli rol oynam›flt›r. Ekoeko-nomik gelifl-mede kritik önem tafl›yan unsurun, iktisadi faaliyetlerde k›sa dönemde etkin kay-nak kullan›m›n› sa¤lamaktan ziyade, uzun dönemli dinamik büyüme ortam›n›n ya-rat›lmas› oldu¤unu; ekonomideki k›s›tl› kaynaklar›n üretkenli¤i düflük, konut gibi sektörler yerine sosyal ve fiziki alt yap› ile bilgi/teknoloji yo¤un imalat ve hizmet sektörlerine yönlendirilmesinin büyük önem tafl›d›¤›n› düflünmekteyiz. Bu çerçeve-de, 1980 sonras› dönemde ekonominin d›fl rekabete aç›lmas› ve piyasa ekonomisi-ne geçifl yönünde yap›lan temel ekonomik büyüme stratejisi seçiminin do¤ru

oldu-¤unu, ancak piyasa ekonomisinin kurumsallaflmas› ve özellikle de ekonomide uzun dönemli verimlilik art›fl› sa¤layacak unsurlara gereken önemin verilmemesi sonucu ekonomik büyüme ve iliflkili de¤iflkenlerdeki performans›n zay›f kald›¤› düflünül-mektedir.

Sanayi sektörünün öncülü¤ünde 2002 ve 2003 y›llar›nda genel ekonomide sa¤-lanan verimlilik ve büyüme oranlar›ndaki art›fl oldukça olumlu olmakla birlikte, bu sürecin sermaye birikimindeki h›zlanmayla desteklenmesi ve büyüme sürecinde önem tafl›yan ekonomik, sosyal ve kurumsal unsurlar›n bir bütün olarak ele al›na-rak tüm sektörlerde dinamik bir büyüme ortam›n›n yarat›lmas›, halihaz›rda sa¤la-nan baflar›n›n sürdürülebilir k›l›nmas›nda büyük önem tafl›yacakt›r.

Türkiye ekonomisinin sermaye birikimi ve iflgücü verimlili¤i alanlar›nda sergi-lemifl oldu¤u performans› uluslararas› düzeyde de¤erlendirmek amac›yla yapm›fl ol-du¤umuz analiz yukar›daki tespitleri desteklemektedir. Belçika, Danimarka,

Kana-141

da, Fransa, Almanya, ‹talya, Finlandiya ve ‹spanya’dan oluflan OECD üyesi ülkeler esas al›narak yap›lan de¤erlendirmelerde afla¤›daki sonuçlara ulafl›lm›flt›r:

• Türkiye d›fl›ndaki OECD ülkelerinde, gerek sektörel gerekse genel ekonomi düzeyinde sermaye birikimi ile verimlilik art›fl› ve büyüme aras›nda güçlü bir iliflki bulunmaktad›r. Bu iliflkinin özellikle sanayi sektöründe daha belirgin oldu¤u dikkati çekmektedir. ‹ncelenen ülke örneklerinden ‹spanya ekonomi-sinin hem genel hem de sektörel düzeyde incelenmesi sonras›nda, bu ülke-nin geçen dönem içerisinde göstermifl oldu¤u yüksek büyüme performans›-n›n sermaye birikimini art›rmada gösterdi¤i baflar›yla paralellik arz etti¤i or-taya ç›kmaktad›r.

• Türkiye ekonomisinde tar›m, hizmetler ve genel ekonomi düzeyinde serma-ye birikimi ile verimlilik art›fl› ve büyüme aras›nda pozitif yönlü bir iliflki bu-lunmakla beraber, sanayi sektöründe bu iliflki 1980 sonras› dönemde kop-mufltur.

• Türkiye ekonomisinde sermaye birikimi düzeyi oldukça yetersizdir. Ekono-mi geneli dikkate al›nd›¤›nda, 2003 y›l› itibar›yla Türkiye ekonoEkono-misinde çal›-flan kifli bafl›na sermaye stoku di¤er ülkelerin yüzde 25’i dolay›ndad›r. Bu oran, tar›m sektöründe yüzde 4,3, sanayi sektöründe yüzde 33 ve hizmetler sektöründe yüzde 36’d›r. Di¤er ülkelerle k›yasland›¤›nda, düflük sermaye bi-rikimi düzeyine ra¤men, çal›flan bafl›na sermaye stoku 1980-2003 dönemin-de tar›m ve sanayi sektörlerindönemin-de gerilemifl, hizmetler sektöründönemin-de ise s›n›rl› bir art›fl kaydedilmifltir. 1980 y›l›nda di¤er ülkeler ortalamas›n›n yüzde 82’si dü-zeyinde bulunan sanayi sektöründe çal›flan bafl›na sermaye stokunun, 2003 y›l›nda yüzde 33’e düflmüfl olmas›, sa¤l›kl› ekonomik büyüme yap›s›na ula-fl›lmas› aç›s›ndan önemli soru iflaretleri ortaya koymaktad›r.

• Türkiye ekonomisinde sermaye birikimindeki zay›fl›¤›n, verimlilik ve büyü-me performans›na yans›d›¤› görülbüyü-mektedir. Bu aç›dan ele al›nd›¤›nda, özel-likle 1993-2003 döneminin, uluslararas› düzeyde ekonominin üretkenlik ka-pasitesini art›rmak aç›s›ndan "kay›p y›llar" oldu¤u görülmektedir.

Bunlara ek olarak, Türkiye’nin AB’ye üyelik perspektifine ›fl›k tutmak amac›yla 2006-2014 dönemi için büyüme senaryolar› oluflturulmufltur. Buna göre, 3 farkl› senar-yo kullan›larak Türkiye ekonomisinin ilgili dönemde sergileyebilece¤i büyüme

per-143

• Baz senaryo olarak adland›r›lan ilk senaryoda Türkiye ekonomisinin geçmifl dönem performans›n› koruyaca¤› varsay›lmaktad›r. Buna göre, sermaye biri-kimi h›z›n›n yüzde 5,4, istihdam art›fl›n›n yüzde 1,8, TFV art›fl›n›n yüzde 0,6 ve buna ba¤l› olarak ortalama büyüme oran›n›n yüzde 4,1 olaca¤› öngörül-mektedir. Büyümeye katk›lar› aç›s›ndan bak›ld›¤›nda ise sermaye birikimi yüzde 60, istihdam art›fl› yüzde 25 ve toplam faktör verimlili¤i yüzde 15 pa-ya sahip olmaktad›r. Bu öngörüler çerçevesinde, 2004 y›l›nda 4282 dolar olan kifli bafl›na gelir 2014 y›l› itibar›yla 7.893 dolara ulaflmaktad›r. Buna göre, 2004 y›l›nda yüzde 15 civar›nda olan Türkiye’nin kifli bafl›na gelirinin AB-25 ortalamas›na oran›, 2014 y›l›nda yüzde 20 olmaktad›r.

• Baz senaryodaki yüzde 20,3 olan yurtiçi tasarruf oran›n›n yüzde 22’ye ç›ka-ca¤›n›n varsay›ld›¤› ikinci senaryoda, sermaye stoku art›fl h›z›n›n yüzde 7, is-tihdam art›fl›n›n yüzde 2,6 olaca¤› sonucuna var›lmaktad›r. Baz senaryodaki TFV art›fl h›z›n›n korunmas› durumunda yüzde 5,2 olan büyüme h›z›, verim-lilik art›fl›n›n yüzde 1,5 oran›na ç›kmas› durumunda yüzde 6,1 olmaktad›r.

Büyüme h›z›n›n yüzde 6,1 oldu¤u durumda, büyümenin yüzde 51’i sermaye birikiminden, yüzde 24’ü istihdam art›fl›ndan, yüzde 25’i ise TFV art›fl›ndan kaynaklanmaktad›r. Bu öngörüler çerçevesinde, kifli bafl›na gelir 2014 y›l› iti-bar›yla 9.609 dolara ulaflmakta ve AB ülkeleri ortalamas›n›n yüzde 24’ü ola-rak gerçekleflmektedir.

• Yurtiçi tasarruf oran›n›n yüzde 24 olarak varsay›ld›¤› üçüncü (iyimser) senar-yoda sermaye birikimi h›z› yüzde 7,6, istihdam art›fl› yüzde 2,9 olarak öngö-rülmektedir. Mevcut TFV art›fl›n›n korunmas› durumunda ekonomik büyüme-nin yüzde 5,8 olaca¤› bu senaryoda, kamu ve özel kesim politikalar›n›n ve-rimlilik art›fl›na odaklanmas› sonucu TFV art›fl›n›n yüzde 3,2 düzeyine ulafl-mas› durumunda büyüme oran› yüzde 8,4’e ç›kmaktad›r. Bu durumda eko-nomik büyümenin kaynaklar› oldukça dengeli bir yap›ya kavuflmakta ve bü-yümenin yüzde 41’i sermaye birikiminden, yüzde 20’si istihdam art›fl›ndan ve yüzde 40’› TFV art›fl›ndan gelmektedir. Bunun sonucu olarak kifli bafl›na ge-lir, 2014 y›l›nda AB-25 ortalamas›n›n yüzde 30’una denk gelen 11.908 dolar seviyesine yükselmektedir. Aç›kt›r ki sat›n alma gücü paritesi dikkate

al›nd›-¤›nda, bu ve önceki senaryo analizleri sonucu tahmin edilen kifli bafl›na ge-lir daha yüksek bir düzeye ulaflacakt›r.

• Yukar›da özetlenen senaryo bulgular›, Türkiye ekonomisinin h›zl› büyüme sürecine eriflmesinde verimlilik art›fl›na odaklan›lmas›n›n büyük önem

tafl›d›-¤›n› göstermektedir. Zira, senaryo sonuçlar› sermaye birikimi h›z› ve istidam art›fl›n›n geçmifl dönemin yüzde 50’si kadar üzerine ç›kmas› durumunda bi-le, ekonomide verimlilik art›r›c› tedbirlerin gerekti¤i flekilde uygulamaya ko-nulmamas› durumunda büyüme oran›n›n yüzde 5,8 gibi oldukça düflük bir düzeyde olaca¤›na iflaret etmektedir. Bu kapsamda, verimlilik art›fl› ile serma-ye birikimi aras›ndaki güçlü iliflkiyi de dikkate alarak, e¤itimden Ar-Ge’serma-ye, kurumsal yönetimden biliflim ve iletiflim teknolojileri altyap›s›n›n gelifltirilme-sine kadar uzanan genifl bir sosyo-ekonomik alanda yap›sal de¤iflimi ortaya koyacak politikalara ihtiyaç duyulmaktad›r.

Son olarak, bu çal›flmada sermaye stokunun ana sektörler ayr›nt›s›nda tahmini ve bir dizi iktisadi de¤iflkenle iliflkisi sunulmufltur. Ancak, sermaye stokunun ka-mu/özel sektör, makine-teçhizat/bina vb. detaylar›nda ve daha genifl bir sektör de-tay›nda tahmin edilmesinin, ekonomik büyüme sürecinin daha sa¤l›kl› bir biçimde incelenmesine imkan verece¤i aç›kt›r. Ayr›ca, çal›flmam›zda kulland›¤›m›z baz› var-say›mlar›n (yat›r›mlar›n ömrü, afl›nma süreci, vb.) de¤ifltirilmesiyle elde edilen bul-gular›n k›yaslanmas›, yap›lacak de¤erlendirmeleri güçlendirecektir.

Büyüme ve istihdam yan›nda, sermaye birikimi ile iliflkili di¤er bir unsur olan verimlilik art›fl› bu çal›flmada oldukça genel boyutlar› itibar›yla incelenmifltir. Verim-lilik art›fl›n›n daha genifl bir sektör ayr›m›nda ölçülmesi ve verimVerim-lilik art›fl›na etki eden makro ve mikro faktörlerin kapsaml› bir biçimde analiz edilmesinin büyük önem tafl›d›¤›n› düflünmekteyiz.

145

KAYNAKLAR

Afet ‹flleri Genel Müdürlü¤ü (A‹GM) (2001), 1999 Y›l› Depremlerinin Yol açt›¤›

Konut Hasar› Üzerine Yap›lm›fl Tahmin Sonuçlar›, yay›nlanmam›fl rapor, Ankara.

Amable, B. (1994), “Endogeneous Growth Theory, Convergence and Divergence”, içinde G. Silverberg ve L. Soete (der.), The Economics of Growth and Technical Change: Technologies, Nations, Agents, ss. 290-324, Edvard Elgar, Hants (‹ngiltere)

Barro, R. J. ve X. Salai-Martin (1995), Economic Growth, McGraw-Hill, Inc.

Singapur.

Blomstrom, M., R. E. Lipsey ve M. Zejan (1996), “Is Fixed Investment the Key to Economic Growth?”, Quarterly Journal of Economics, 111, 269-276.

BLS – Bureau of Labor Statistics (1989), “The Impact of Research and Development on Productivity Growth”, Bulletin 2331, Washington.

Boskin, M. J. ve L. J. Lau (1992), “Capital, Technology and Economic Growth”

içinde Rosenberg, ve di¤. (der.), Technology and the Wealth of Nations, ss.

17-55, Stanford University Press, Stanford.

Bulutay, T (1995a), Employment, Unemployment and Wages in Turkey, Devlet ‹sta-tistik Enstitüsü, Ankara.

Bulutay, T (1995b), “Investment as the Fundamental Force of Development”, içinde T. Bulutay (der.) Investment and the Labour Market in Turkey: Proceedings of a Seminar Held in Ankara, Devlet ‹statistik Enstitüsü, Ankara.

Bulutay, T. (1996), The Nature of Technological Progress and General Trends in Technology, teksir, Ankara.

Calderon, C., W. Easterly, L. Serven (2003a), “Infrastructure Compression and Public Sector Solvency in Latin America”, içinde W. Easterly ve L. Serven (der.), The Limits of Stabilization-Infrastructure, Public Deficits, and Growth in Latin America, Dünya Bankas›, Washington.

De Long, J. B. ve L. Summers, (1992), “Equipment Investment and Economic Growth” Quarterly Journal of Economics, 106, ss. 445-502.

Devlet ‹statistik Enstitüsü (D‹E) (çeflitli y›llar), Hanehalk› ‹flgücü Anketi, Ankara.

Devlet ‹statistik Enstitüsü (D‹E) (1996), ‹statistik Göstergeler: 1923-1995, Yay›n No:1883, Ankara.

Devlet ‹statistik Enstitüsü (D‹E) (2001), 17 A¤ustos 1999 Tarihinde Depremin Oldu¤u Bölgede 4-11 Ekim 1999 Tarihleri Aras›nda Yap›lan Depremin

‹malat Sanayiine Etkisini Belirleme Araflt›rmas› Raporu, Yay›n No:2411, Ankara.

Devlet Planlama Teflkilat› (DPT) (2000), “VIII. Befl Y›ll›k Kalk›nma Plan› ve Uzun Vadeli Geliflme Stratejisi: 2001-2023”, Ankara.

Devlet Planlama Teflkilat› (DPT) (2004), DPT Makro Model Veritaban›, Ankara.

Heston, A., R. Summers ve B. Aten (2002), Penn World Table (bu çal›flman›n 6.1 nolu versiyonuna http://www.pwt.econ.upenn.edu/php_site/pwt_index.php adresinden ulafl›labilir.)

Imai, K. (1992), “The Japanese Pattern of Innovation and Its Evolution”, içinde Rosenberg, ve di¤. (der.), Technology and the Wealth of Nations, ss. 225-246, Stanford University Press, Stanford.

Jorgenson, D. W., F. M. Gollop ve B. M. Fraumeni (1987), Productivity and U.S.

Economic Growth, Harvard University Press, Cambridge.

Kaldor, N. (1957), “A Model of Economic Growth”, Economic Journal. 67, ss. 596-624.

Kaldor, N. ve J. A. Mirrlees (1962), “A New Model of Economic Growth”, Review of Economic Studies, 29, ss. 174-192.

Kendrick, J. (1993), “How Much Does Capital Explain”, içinde A. Szirmai, B. Van Ark ve D. Pilat (der.), Explaining Economic Growth, ss. 129-145, North-Holland, Amsterdam.

King, R. G. ve R. Levine (1994), “Capital Fundamentalism, Economic Development and Economic Growth”, Policy Research Working Paper, no: 1285, Dünya Bankas›.

Levine, R. ve D. Renelt, (1992), “ A Sensitivity analysis of Cross-country Growth Regressions”, American Economic Review, 82 (4), ss. 943-963.

Ligthart, J. E. (2000), “Public Capital and Output Growth in Portugal: An Empirical Analysis”, IMF Working Paper, WP/00/11.

Maddison, A. (1994), “Explaining the Economic Performance of Nations, 1820-1989” içinde W.J. Baumol, R.R. Nelson ve E.N. Wolff (der.), Convergence of

Marafll›o¤lu, H. ve A. T›kt›k, (1991), Türkiye Ekonomisinde Sektörel Geliflmeler:

Üretim, Sermaye Birikimi ve ‹stihdam 1968-1988, Devlet Planlama Teflkilat›,

‹ktisadi Planlama Baflkanl›¤›, DPT: 2271-‹PB: 428.

OECD (2005), STAN Data Base, OECD-OLIS’den ulafl›labilir.

OECD (2001), Industrial Statistical Data Base, OECD-OLIS’den ulafl›labilir.

OECD (1998), ISDB User’s Guide, Paris.

Sayg›l›, fi. (1999), Technical Change Efficiency, Growth and Exports : The Case of Turkish Economy, yay›nlanmam›fl doktora tezi, University of Kent at Caterburry, ‹ngiltere.

Sayg›l›, fi., C. Cihan ve H. Yurto¤lu (2001), “ Productivity and Growth in OECD Countries: An Assessment of the Determinants Productivity”, Yap› Kredi Economic Review, 12(2), 49-66.

Sawyer, M. C. (1989), The Challenge of Radical Political Economy, An Introduction to the Alternatives to Neo-Classical Economics, Harvester Wheatsheaf, New York.

Scott, M. F. (1989), A New View of Economic Growth, Clarendon Press, Oxford.

Solow, R. M. (1957), “Technical Change and the Aggregate Production Function”, Review of Economics and Statistics, 39, 312-320.

Solow, R. M. (1956), “A Contribution to the Theory of Economic Growth”, Quarterly Journal of Economics, 70, 214-231.

Sturm, J., J. Jacobs, P. Groote (1999), “Output Effects of Infrastructure Investment in the Netherlands, 1853-1913”, Journal of Macroeconomics, 21 (2), 355-380.

Temel, A ve fi. Sayg›l› (1995), “An Estimation of Gross Fixed Capital Formation”

içinde T. Bulutay (der.), Investment and the Labour Market in Turkey:

Proceedings of a Seminar Held in Ankara, ss. 60-124, D‹E, Ankara.

Temel, A., E. Boyar ve fi. Sayg›l› (2000), Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Ekonomik Yap› De¤iflmeleri :1946-1999, yay›nlanmam›fl çal›flma.

147

Tablo EK-1: Konut ve Enerji Sektörleri Yat›r›mlar›

(1990 Fiyatlar›yla, Milyar TL)

Y›llar Konut Elektrik-Su-Gaz Y›llar Konut Elektrik-Su-Gaz

1923 499,4 - 1965 5126,2 768,8

1924 684,1 - 1966 5722,5 858,4

1925 869,4 - 1967 6103,1 1010,6

1926 871,9 - 1968 6696,3 1358,2

1927 1108,4 - 1969 8191,3 1645,5

1928 1237,7 - 1970 9674,8 2032,5

1929 1474,7 - 1971 8985,9 1600,8

1930 1524,6 - 1972 10290,0 1426,9

1931 1017,2 - 1973 12002,3 1685,4

1932 992,6 - 1974 9825,0 2351,5

1933 1158,2 - 1975 11108,1 2988,2

1934 1362,0 - 1976 13739,2 4393,1

1935 1320,8 - 1977 13720,5 4761,5

1936 1504,9 - 1978 15529,2 4789,6

1937 1555,4 - 1979 16873,7 6135,2

1938 1949,5 - 1980 13900,6 5480,2

1939 1958,7 - 1981 9367,6 6033,2

1940 1893,4 207,0 1982 9528,9 6478,7

1941 1461,2 200,9 1983 9953,1 6606,4

1942 1206,9 211,6 1984 10975,9 5934,4

1943 1536,3 205,5 1985 12694,9 6454,8

1944 1437,2 227,7 1986 16971,8 7518,4

1945 1409,5 244,6 1987 24029.3 6865,7

1946 1588,6 254,6 1988 29600,7 6973,8

1947 1485,2 300,6 1989 30718,6 8151,5

1948 1841,4 316,6 1990 30049,0 6519,0

1949 1942,4 495,0 1991 29676,5 5513,6

1950 2472,3 670,4 1992 31318,9 4726,9

1951 2624,4 542,8 1993 37243,0 4347,7

1952 3362,5 807,4 1994 43871,6 2619,5

1953 4090,6 1039,9 1995 43877,3 2783,0

1954 4660,4 1104,4 1996 42773,1 4692,7

1955 4846,1 1035,6 1997 39999,2 7981,0

1956 4159,8 2159,6 1998 35233,7 8840,2

1957 4228,9 2864,2 1999 28141,4 7489,1

1958 4022,9 648,8 2000 22764,5 8267,1

1959 3509,1 159,8 2001 16031,8 7505,1

1960 3651,2 670,3 2002 12002,2 7971,7

1961 3713,0 397,4 2003 10840,5 4092,5

1962 3734,1 338,2

1963 3751,2 542,9

1964 3846,8 717,4

149

Tablo EK-2: Ana Sektörler ‹tibar›yla Yat›r›m Deflatörleri (1990=1)

Tar›m Madencilik ‹malat Elektrik, Gaz

Ulaflt›rma-Sanayii ve Su Sanayi Haberleflme Toplam

1968 0,0014 0,0010 0,0011 0,0012 0,0011 0,0012 0,0012

1969 0,0015 0,0010 0,0011 0,0012 0,0011 0,0013 0,0012

1970 0,0015 0,0011 0,0013 0,0013 0,0013 0,0014 0,0013

1971 0,0019 0,0014 0,0016 0,0015 0,0016 0,0018 0,0016

1972 0,0023 0,0015 0,0018 0,0019 0,0018 0,0021 0,0019

1973 0,0025 0,0016 0,0021 0,0021 0,0020 0,0023 0,0021

1974 0,0029 0,0021 0,0025 0,0021 0,0025 0,0026 0,0025

1975 0,0034 0,0024 0,0027 0,0024 0,0026 0,0029 0,0028

1976 0,0040 0,0028 0,0032 0,0027 0,0031 0,0036 0,0033

1977 0,0051 0,0036 0,0040 0,0034 0,0039 0,0046 0,0044

1978 0,0073 0,0052 0,0060 0,0051 0,0058 0,0069 0,0064

1979 0,0120 0,0085 0,0094 0,0085 0,0091 0,0117 0,0104

1980 0,0266 0,0176 0,0196 0,0184 0,0192 0,0242 0,0220

1981 0,0379 0,0248 0,0290 0,0272 0,0280 0,0363 0,0311

1982 0,0488 0,0322 0,0390 0,0339 0,0369 0,0450 0,0401

1983 0,0629 0,0453 0,0543 0,0477 0,0512 0,0593 0,0538

1984 0,0902 0,0709 0,0836 0,0738 0,0793 0,0876 0,0808

1985 0,1262 0,1049 0,1205 0,1125 0,1160 0,1216 0,1158

1986 0,1738 0,1590 0,1818 0,1757 0,1774 0,1757 0,1678

1987 0,2471 0,2450 0,2661 0,2604 0,2624 0,2560 0,2431

1988 0,4567 0,4536 0,4576 0,4721 0,4622 0,4656 0,4401

1989 0,6663 0,6670 0,6882 0,6844 0,6852 0,6824 0,6550

1990 1,0000 1,0000 1,0000 1,0000 1,0000 1,0000 1,0000

1991 1,7156 1,7105 1,6195 1,6744 1,6379 1,6693 1,6574

1992 2,7553 2,7529 2,6725 2,7244 2,6881 2,7330 2,6984

1993 4,5858 4,5879 4,1958 4,3741 4,2445 4,3744 4,4213

1994 9,6550 9,8476 9,2900 10,2055 9,4225 9,7912 9,4016

1995 17,7035 17,6193 18,0003 18,0944 17,9906 18,7091 17,0808

1996 31,2909 31,4205 30,9442 32,5573 31,1985 32,2339 30,3576

1997 56,2735 57,1789 53,5180 57,3041 54,5254 55,9354 54,6862

1998 97,4939 99,8058 92,8485 100,2878 95,0319 97,1263 95,3017

1999 150,8523 154,2699 143,9151 152,3071 146,6006 149,3123 146,9552 2000 215,9903 221,3001 209,8282 216,2000 211,7523 216,1146 211,4685 2001 351,9995 369,3721 354,5048 387,7330 365,0348 373,1867 358,3122 2002 487,0617 531,0831 550,6169 569,6186 555,4036 565,9376 529,1913 2003 637,2715 654,2944 677,8093 702,9094 680,1298 718,4012 665,2993

EK-3: Tar›m Sektöründe Çal›flan Bafl›na Sabit Sermaye Stoku (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---91,2--------------------- 1971---94,5--------------------- 1972---103,3------------------2,5 1973---107,0------------------2,7 1974---112,7------------------2,9 1975---121,0---76,3------------3,1 1976---129,5---80,7------------3,5 1977---133,8---87,5------------3,9 1978---131,6---92,544,7---------4,1 1979---132,1---93,349,3---------4,2 1980150,9136,1---94,053,8---77,837,04,3 1981151,3128,6---96,258,1---85,640,84,5 1982153,4133,4---96,263,9---94,143,34,7 1983154,7130,3---100,569,5---96,845,14,8 1984156,1127,0---102,174,2---105,348,25,0 1985157,4120,6---108,979,4---114,150,75,1 1986158,9116,1---115,083,9---120,455,45,2 1987162,1110,7---120,888,9---127,957,85,4 1988165,1105,0223,5126,894,8---139,859,45,4 1989166,9100,8235,7139,1102,2---150,864,65,2 1990170,295,5252,7146,0110,2---159,568,15,3 1991172,193,0260,3152,0116,9160,9165,676,25,1 1992175,790,3266,0160,4123,3188,5172,782,15,4 1993174,487,5281,2168,1129,4203,8187,086,36,1 1994175,786,2298,4168,5136,2211,6198,590,05,4 1995172,185,6302,0173,7140,6221,6207,894,25,4 1996171,884,6317,2180,1145,3244,4219,793,45,5 1997171,793,5326,1181,1151,2247,8224,893,86,1 1998169,496,8345,5193,6157,2245,8236,894,76,2 1999167,499,1345,2190,4160,2250,0252,199,36,4 2000170,4107,0367,1192,7162,0251,6257,4104,17,4 2001170,0116,6372,8200,8166,8253,6258,0105,27,1 2002169,2116,5379,2207,8172,1257,5266,5110,57,7 2003165,9115,1387,6213,5176,6262,6278,5114,27,9 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

151

Tablo EK-4: Sanayi Sektöründe Çal›flan Bafl›na Sabit Sermaye Stoku (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---132,7--------------------- 1971---138,6--------------------- 1972---140,7------------------58,0 1973---140,9------------------59,9 1974---145,1------------------60,9 1975---156,0---112,7------------68,2 1976---162,9---119,6------------75,9 1977---172,9---127,8------------78,2 1978---175,6---134,265,1---------85,3 1979---176,5---133,270,3---------90,3 1980146,9186,3---131,575,8---117,8117,094,5 1981152,4198,0---136,082,5---126,0128,298,8 1982160,6227,5---143,187,9---133,4136,799,6 1983167,1242,5---149,793,8---141,5142,099,5 1984171,2243,6---155,3100,8---152,6147,599,4 1985177,6246,4---160,7108,4---160,1153,897,8 1986184,8246,1---170,2115,6---165,8154,298,5 1987193,5246,4---178,5123,4---173,0154,497,0 1988201,2245,0139,6185,1130,2---176,3156,894,8 1989208,6248,2146,1194,1135,6---180,1158,394,1 1990219,3267,0151,0204,3142,4---183,5159,895,9 1991232,5293,3158,8226,4150,3109,8189,7168,994,2 1992248,4308,8167,8250,8160,6122,9200,1180,488,5 1993267,1315,2175,7266,8171,5136,1209,0195,496,8 1994283,6313,8179,5265,3179,0145,0214,5203,787,1 1995294,2306,7179,0256,9181,6149,7219,2205,988,4 1996305,9306,2191,4257,7187,3154,5225,0207,785,7 1997319,7317,5201,9252,5194,4157,9229,5206,483,1 1998327,9314,8205,8247,9199,1158,2229,9206,985,6 1999339,9317,6208,0244,2205,1160,9235,8209,985,5 2000346,1312,5216,8240,7207,4161,1242,2214,487,3 2001350,6319,3225,3240,6209,5161,9248,4221,088,4 2002370,0322,7239,9245,9216,0166,2252,5231,484,7 2003385,9330,1254,2251,1220,6170,0257,0245,987,4 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

EK-5: Hizmetler Sektöründe Çal›flan Bafl›na Sabit Sermaye Stoku (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---63,7--------------------- 1971---64,5--------------------- 1972---65,0------------------39,4 1973---64,6------------------40,5 1974---64,1------------------41,5 1975---64,9---147,2------------43,0 1976---66,1---155,0------------44,3 1977---66,6---162,8------------45,7 1978---67,1---168,8198,8---------46,8 1979---66,6---172,1202,4---------47,8 1980206,966,5---174,6206,7---227,0176,948,0 1981211,967,2---177,2211,2---230,0182,748,2 1982217,870,9---180,1213,0---232,0187,348,5 1983224,172,0---183,9217,3---235,7192,749,0 1984227,772,7---187,9219,8---236,6201,848,7 1985229,072,9---191,8225,0---236,8207,649,5 1986229,873,1---195,7228,6---240,2204,550,3 1987230,273,4---198,2228,0---244,4197,951,5 1988229,173,9222,3201,5229,5---247,5196,153,8 1989230,975,1228,9204,6228,2---252,3193,757,4 1990233,876,5234,7211,7230,8---254,6192,759,5 1991237,579,4238,9229,1237,6242,2254,4194,262,6 1992242,081,6243,5250,2243,3245,4260,3202,563,4 1993247,382,2247,6269,8248,7250,9272,1213,668,5 1994252,482,6244,0278,0251,7254,3282,1220,471,2 1995255,683,4246,7276,0255,7259,2288,1222,473,0 1996259,584,9247,1273,1259,9264,7290,7227,975,9 1997261,584,3247,4267,2263,2271,2295,8229,380,0 1998261,985,2247,6265,4263,6274,9299,5228,281,8 1999263,585,9248,0263,4260,1276,6300,8227,982,2 2000263,587,2251,4262,0261,0278,0300,5227,781,7 2001265,889,4255,4261,9261,9283,9300,4231,286,6 2002271,090,2260,6261,7265,5291,0301,1235,185,6 2003275,491,2268,6264,4266,0298,1303,4237,785,6 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

153

Tablo EK-6: Ekonomi Genelinde Çal›flan Bafl›na Sabit Sermaye Stoku (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---82,0--------------------- 1971---83,9--------------------- 1972---85,1------------------18,9 1973---84,9------------------20,1 1974---85,4------------------21,3 1975---87,9---127,5------------23,2 1976---90,3---134,8------------25,4 1977---92,3---143,1------------27,2 1978---93,2---149,6150,5---------29,0 1979---93,0---151,5155,7---------30,4 1980189,894,3---152,7161,2---174,2138,731,5 1981195,096,3---156,1167,6---181,3146,832,4 1982201,6103,5---160,0171,4---187,5152,733,2 1983208,0106,0---165,1177,0---193,2157,833,9 1984211,7106,6---169,4181,8---199,8165,434,3 1985214,5106,6---174,7188,3---204,3171,635,0 1986217,2106,3---180,8193,7---209,4172,635,9 1987219,8106,0---185,6196,4---215,5170,236,8 1988221,1105,8205,9190,4200,2---220,1170,637,8 1989224,2106,8212,9196,4201,5---225,6171,738,4 1990228,8109,3219,0204,4205,9---229,2172,739,7 1991234,5114,0224,3221,9213,6199,9231,9178,039,9 1992241,3116,9230,1242,5220,9209,6239,6187,441,5 1993248,9117,5235,6260,4228,1219,4251,2199,046,5 1994256,0117,5234,5266,1232,7225,9260,4206,344,9 1995260,3117,8236,4263,8236,8231,7266,5209,245,6 1996265,4119,1240,0263,0241,6238,3270,9213,446,8 1997269,3119,8242,7258,1246,0244,4276,0214,449,7 1998270,9120,4244,1257,1247,7247,4279,4214,251,0 1999273,9120,8244,7254,8246,5250,2283,0215,652,3 2000275,0121,8249,8253,4247,9251,6284,9217,356,0 2001277,5124,6254,7254,0249,3256,4286,6221,357,0 2002284,4125,2261,6255,6253,8263,3288,6227,058,2 2003289,8126,3270,6259,2255,3270,1292,0232,159,6 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

EK-7: Tar›m Sektöründeki ‹flgücü Verimlili¤i Düzeyi (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---23,1---9,1------8,0------ 1971---26,0---9,5------8,0------ 1972---24,6---9,9------7,9---4,9 1973---26,5---10,4------8,7---4,5 1974---24,9---10,6------9,1---4,8 1975---26,7---10,9------9,9---5,0 1976---29,9---11,5------9,6---5,4 1977---29,4---12,8------10,1---5,2 1978---27,7---13,513,6---10,5---5,4 1979---24,6---15,215,4---11,5---5,4 198016,125,4---16,015,7---12,313,15,5 198117,424,6---15,416,2---12,912,55,4 198218,825,8---14,818,9---13,312,85,5 198318,725,3---15,818,1---14,413,65,5 198420,824,5---16,719,7---14,515,05,6 198520,725,0---17,521,2---15,415,65,5 198622,027,6---17,121,1---16,216,15,8 198721,227,6---17,022,8---17,419,05,9 198823,027,017,918,923,3---17,820,86,3 198923,428,621,419,424,2---19,121,25,6 199021,929,622,418,926,5---19,123,25,9 199124,029,222,817,326,414,721,526,55,5 199228,527,823,419,430,316,722,528,86,1 199330,529,427,421,830,217,824,331,26,7 199429,229,829,824,631,716,825,930,95,9 199529,830,431,124,433,618,627,330,45,9 199630,330,333,525,636,321,429,235,36,0 199731,732,235,229,337,222,530,136,16,1 199833,135,138,629,338,421,131,835,86,5 199935,138,637,829,940,424,335,435,36,3 200036,940,941,033,839,924,434,637,67,5 200133,440,840,833,839,025,734,137,06,7 200238,040,939,336,541,524,633,438,67,8 200336,840,841,537,437,125,832,639,47,9 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

155

Tablo EK-8: Sanayi Sektöründeki ‹flgücü Verimlili¤i Düzeyi (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---41,2---19,3------27,5------ 1971---43,0---19,1------27,4------ 1972---45,6---20,8------29,0---14,5 1973---48,9---21,3------31,9---15,2 1974---48,6---21,6------32,8---15,0 1975---46,1---20,8------29,6---16,1 1976---48,8---21,1------33,0---17,2 1977---51,3---21,6------33,6---16,8 1978---51,7---23,228,8---34,7---17,4 1979---52,2---24,929,9---36,9---16,4 198039,150,8---25,830,9---34,334,315,7 198139,350,6---26,932,0---34,036,017,0 198241,550,7---27,632,3---33,937,217,4 198344,055,0---28,833,4---34,838,517,9 198446,159,9---30,634,5---37,339,819,3 198549,061,6---32,335,9---39,041,619,6 198650,260,0---33,836,9---40,042,221,4 198751,161,2---36,437,9---41,943,322,8 198854,462,935,138,439,9---43,844,822,5 198957,461,837,040,341,6---44,745,123,1 199059,062,936,341,242,6---44,744,725,2 199159,365,037,240,143,839,444,946,225,1 199259,868,238,244,245,641,846,547,624,7 199360,072,237,749,445,941,646,448,528,7 199464,675,241,154,748,945,049,850,424,1 199567,675,642,556,051,446,052,251,327,1 199670,275,343,557,552,046,752,051,227,4 199775,979,547,660,754,349,353,451,928,4 199876,380,047,263,157,249,953,352,428,9 199978,283,847,765,259,151,053,852,927,0 200081,887,550,171,361,053,955,253,828,4 200181,184,151,071,061,654,455,154,426,5 200284,286,752,073,963,054,954,655,227,7 200386,790,153,676,762,856,554,056,830,7 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

EK-9: Hizmetler Sektöründeki ‹flgücü Verimlili¤i Düzeyi (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---33,2---24,9------40,2------ 1971---33,9---25,8------41,6------ 1972---34,5---26,9------42,0---17,6 1973---34,4---27,7------42,8---18,0 1974---34,6---28,6------43,9---18,3 1975---35,1---29,2------43,6---19,0 1976---36,3---29,6------44,8---20,0 1977---36,4---30,0------45,3---20,1 1978---36,7---30,639,6---46,6---19,2 1979---36,6---31,440,2---47,7---18,5 198044,336,4---32,040,9---48,039,817,8 198144,336,6---32,041,6---47,940,418,5 198244,636,9---32,542,5---47,640,818,6 198344,937,0---33,043,5---47,641,419,3 198445,837,4---33,543,9---47,642,920,1 198545,538,0---34,144,9---47,643,920,2 198645,738,1---34,645,5---48,043,920,2 198745,938,2---35,445,6---48,743,121,5 198846,738,337,336,046,6---49,543,121,1 198947,038,537,237,147,2---50,343,121,3 199048,238,438,137,347,9---50,242,622,1 199149,238,538,337,148,241,949,242,121,8 199249,938,938,437,449,242,849,442,221,8 199349,539,039,039,149,242,950,542,523,4 199450,639,839,140,249,443,151,743,122,0 199551,540,039,740,549,743,952,643,322,4 199651,340,340,441,449,844,452,843,123,3 199751,740,740,441,750,644,853,343,324,5 199851,641,340,742,551,245,353,643,124,2 199952,142,241,142,751,545,353,343,122,2 200052,343,142,142,951,945,654,043,222,4 200152,344,242,842,752,146,054,143,821,8 200252,745,043,142,752,046,553,444,122,4 200353,346,043,743,651,646,853,044,223,2 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

157

Tablo EK-10: Ekonomi Genelinde ‹flgücü Verimlili¤i Düzeyi (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, Bin $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 1970---34,4---20,3------29,9------ 1971---35,5---20,9------30,6------ 1972---36,5---22,2------31,8---9,4 1973---37,4---23,1------33,5---9,5 1974---37,2---23,9------34,7---9,9 1975---37,1---24,3------34,0---10,4 1976---38,7---24,7------35,8---11,3 1977---39,2---25,4------36,5---11,3 1978---39,4---26,434,4---37,8---11,4 1979---39,2---27,535,4---39,4---11,1 198042,038,7---28,336,3---39,134,010,9 198142,138,7---28,637,1---39,434,811,3 198243,038,9---29,038,2---39,735,511,6 198343,839,7---29,839,1---40,236,312,0 198445,040,8---30,740,0---41,337,812,6 198545,541,6---31,741,1---42,139,012,9 198645,941,5---32,541,9---42,939,613,4 198746,341,8---33,742,4---44,140,014,3 198847,642,235,734,943,7---45,440,614,4 198948,442,236,236,244,6---46,441,014,1 199049,642,136,936,645,6---46,541,015,0 199150,542,337,336,046,140,146,141,414,5 199251,242,937,637,247,541,646,842,015,2 199350,943,538,139,747,641,747,842,617,1 199452,644,739,141,948,442,849,643,515,2 199553,845,139,842,549,243,651,043,815,9 199654,145,340,643,649,544,351,244,016,4 199755,446,241,444,850,645,352,044,417,5 199855,447,041,746,051,645,752,444,417,7 199956,148,242,146,652,346,052,544,416,6 200056,949,743,448,352,946,953,344,818,1 200156,650,144,148,153,147,353,445,416,9 200257,351,144,448,753,347,852,745,918,3 200358,052,245,249,852,848,452,346,219,4 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

EK-11: Tar›m Sektöründeki Sermaye-Has›la Oran› (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 19709,0363,94215,045---1,896------2,339--- 19718,3673,63113,052---1,955------2,247--- 19728,5024,19912,761---2,128------2,3830,518 19738,4334,03415,201---2,231------2,4300,596 19748,2914,52613,584---2,401------2,4170,595 19759,9284,53614,0067,0202,809------2,5690,625 197610,4634,33415,5677,0133,111------2,6150,658 197710,2064,54913,6916,8503,286------2,8250,745 19789,3094,74213,6836,8253,284------2,7310,767 19799,4485,37514,0596,1313,209------2,9410,786 19809,3765,36214,2495,8883,430---6,3302,8210,794 19818,6815,21613,4266,2493,579---6,6353,2750,841 19828,1805,17512,3946,4933,379---7,0803,3890,843 19838,2855,15113,4106,3763,829---6,7113,3280,880 19847,4955,17311,7226,1253,764---7,2613,2170,901 19857,5904,82312,0306,2363,749---7,4143,2480,920 19867,2174,20911,9876,7413,976---7,4393,4320,891 19877,6514,01613,3837,1093,899---7,3333,0490,913 19887,1723,88812,4536,7074,066---7,8602,8480,858 19897,1273,52011,0317,1594,228---7,8803,0450,934 19907,7883,22211,2747,7264,153---8,3352,9430,889 19917,1583,18211,4198,7724,43310,9397,7152,8720,912 19926,1723,24511,3738,2704,07411,2757,6622,8520,882 19935,7232,97610,2677,6944,29011,4487,7062,7680,916 19946,0212,89010,0056,8544,29212,5667,6782,9080,919 19955,7722,8159,7087,1244,18211,9067,6073,0950,921 19965,6722,7879,4637,0294,00511,4097,5152,6470,917 19975,4102,8999,2726,1704,05911,0057,4782,5990,987 19985,1132,7568,9446,5964,09511,6467,4512,6450,950 19994,7642,5689,1236,3703,96410,2867,1212,8151,009 20004,6182,6178,9495,6974,06010,2987,4352,7730,998 20015,0952,8589,1285,9414,2779,8767,5672,8431,065 20024,4532,8469,6475,6984,14810,4557,9812,8610,990 20034,5122,8249,3485,7094,76310,1948,5382,8960,998 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

159

Tablo EK-12: Sanayi Sektöründeki Sermaye-Has›la Oran› (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 19703,9843,2222,864---1,868------2,920--- 19714,0093,2222,952---1,922------2,937--- 19723,8603,0852,846---1,962------2,7614,007 19733,6732,8812,815---1,977------2,7283,949 19743,7102,9852,923---2,026------2,8024,067 19754,0663,3823,1545,4092,201------3,0114,223 19763,8423,3383,0995,6772,176------3,0994,417 19773,8863,3733,1575,9272,210------3,1304,647 19783,8483,3943,2405,7932,257------3,2074,908 19793,7513,3793,2125,3442,348------3,3215,520 19803,7573,6703,2935,0962,449---3,4313,4146,036 19813,8773,9133,5795,0482,582---3,7053,5585,801 19823,8694,4863,5375,1792,720---3,9323,6705,730 19833,8004,4123,4775,1922,805---4,0683,6885,544 19843,7144,0653,4605,0672,919---4,0853,7065,160 19853,6264,0003,4184,9793,020---4,1053,7014,985 19863,6804,0993,4875,0353,135---4,1443,6524,600 19873,7864,0283,7864,9073,259---4,1293,5644,260 19883,6953,8963,9794,8173,261---4,0233,5044,221 19893,6354,0183,9534,8123,257---4,0303,5114,067 19903,7184,2424,1644,9633,346---4,1003,5743,811 19913,9224,5114,2645,6503,4302,7854,2283,6593,761 19924,1574,5244,3915,6733,5202,9444,2993,7923,585 19934,4484,3694,6615,3993,7333,2714,5104,0313,377 19944,3894,1764,3724,8463,6583,2224,3044,0393,612 19954,3524,0574,2114,5903,5363,2544,1954,0133,266 19964,3594,0664,4034,4843,5993,3064,3304,0553,128 19974,2123,9954,2404,1623,5813,2024,2983,9772,925 19984,2963,9374,3633,9303,4833,1714,3113,9482,961 19994,3453,7874,3583,7433,4683,1584,3853,9663,168 20004,2323,5734,3263,3783,4022,9884,3913,9873,072 20014,3253,7964,4173,3913,4012,9734,5064,0583,333 20024,3953,7224,6173,3263,4313,0254,6254,1943,055 20034,4503,6644,7433,2743,5103,0124,7594,3312,844 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

EK-13: Hizmetler Sektöründeki Sermaye-Has›la Oran› (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 19704,2221,9175,426---4,924------4,030--- 19714,2261,9055,477---4,872------4,033--- 19724,1941,8885,454---4,791------3,9552,241 19734,1631,8755,437---4,721------3,8852,245 19744,1391,8565,729---4,901------3,8822,269 19754,4411,8506,0255,0384,953------3,9972,263 19764,4011,8185,8115,2384,960------4,0592,215 19774,5611,8285,9525,4224,964------4,1122,276 19784,6121,8295,9565,5135,022------4,1942,435 19794,6971,8215,8935,4895,035------4,3322,581 19804,6751,8286,0695,4565,053---4,7294,4392,698 19814,7861,8386,2895,5315,083---4,8024,5252,614 19824,8791,9196,2535,5385,007---4,8764,5872,608 19834,9901,9456,2695,5674,999---4,9534,6512,534 19844,9701,9456,1255,6145,001---4,9714,7052,427 19855,0291,9176,0415,6295,015---4,9704,7262,448 19865,0301,9215,8185,6485,025---5,0054,6592,485 19875,0101,9205,8765,5925,004---5,0174,5922,397 19884,9061,9275,9645,5944,924---4,9974,5532,552 19894,9171,9486,1615,5094,832---5,0204,4962,700 19904,8551,9916,1585,6694,818---5,0684,5212,687 19914,8312,0646,2346,1694,9285,7825,1704,6162,868 19924,8522,0966,3436,6984,9465,7395,2744,8032,907 19935,0002,1106,3556,8955,0525,8535,3915,0332,924 19944,9872,0766,2356,9185,1005,8945,4585,1113,244 19954,9632,0836,2176,8145,1505,9095,4825,1403,256 19965,0582,1046,1226,6005,2205,9595,5105,2863,263 19975,0592,0706,1296,4105,2046,0525,5515,3003,258 19985,0722,0626,0856,2525,1486,0705,5875,2963,381 19995,0552,0386,0396,1725,0506,1105,6425,2943,710 20005,0362,0255,9716,1095,0246,1025,5645,2743,654 20015,0802,0215,9756,1285,0306,1785,5555,2763,981 20025,1472,0046,0416,1245,1046,2555,6415,3263,812 20035,1691,9846,1436,0605,1516,3695,7275,3763,685 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

161

Tablo EK-14: Ekonomi Genelinde Sermaye-Has›la Oran› (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 19704,2542,3835,158---4,150------3,657--- 19714,2522,3645,197---4,125------3,650--- 19724,1922,3345,132---4,083------3,5582,022 19734,1192,2735,131---4,030------3,5022,123 19744,1082,2935,365---4,189------3,5162,162 19754,4332,3715,6625,2554,296------3,6622,226 19764,3492,3335,5005,4584,305------3,7282,261 19774,4782,3565,6005,6354,319------3,7892,402 19784,5002,3685,6315,6684,372------3,8562,553 19794,5372,3715,5785,5034,400------3,9982,741 19804,5232,4365,7355,4024,448---4,4544,0812,886 19814,6322,4895,9775,4634,514---4,5984,2172,864 19824,6922,6605,9135,5154,487---4,7284,2992,857 19834,7522,6745,9025,5314,523---4,8104,3442,820 19844,7042,6135,7555,5164,549---4,8414,3772,720 19854,7172,5645,6775,5094,581---4,8494,3962,723 19864,7302,5645,5285,5634,627---4,8844,3552,673 19874,7532,5375,6725,5034,635---4,8854,2572,572 19884,6452,5095,7755,4624,581---4,8504,1992,617 19894,6292,5325,8835,4184,513---4,8674,1842,719 19904,6122,5945,9385,5894,519---4,9294,2122,643 19914,6452,6956,0196,1574,6324,9915,0254,2942,746 19924,7122,7226,1266,5204,6535,0425,1174,4572,721 19934,8872,6996,1806,5524,7915,2615,2604,6682,712 19944,8672,6326,0056,3494,8095,2815,2494,7432,942 19954,8352,6135,9356,2024,8155,3115,2304,7772,878 19964,9032,6285,9076,0274,8775,3745,2884,8452,851 19974,8592,5915,8585,7564,8625,4015,3074,8312,833 19984,8872,5645,8475,5884,7975,4155,3344,8292,892 19994,8822,5045,8125,4634,7145,4385,3884,8543,148 20004,8372,4505,7515,2464,6855,3695,3424,8453,097 20014,9012,4875,7795,2814,6975,4195,3714,8763,369 20024,9602,4535,8865,2494,7585,5065,4744,9503,181 20034,9932,4205,9845,2024,8335,5865,5835,0263,072 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

EK-15: Tar›m Sektöründeki Sermaye Verimlili¤i (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 19700,1110,2540,066---0,528------0,427--- 19710,1200,2750,077---0,511------0,445--- 19720,1180,2380,078---0,470------0,4201,931 19730,1190,2480,066---0,448------0,4121,677 19740,1210,2210,074---0,416------0,4141,682 19750,1010,2200,0710,1420,356------0,3891,600 19760,0960,2310,0640,1430,321------0,3821,520 19770,0980,2200,0730,1460,304------0,3541,342 19780,1070,2110,0730,1470,304------0,3661,303 19790,1060,1860,0710,1630,312------0,3401,272 19800,1070,1870,0700,1700,292---0,1580,3541,259 19810,1150,1920,0740,1600,279---0,1510,3051,190 19820,1220,1930,0810,1540,296---0,1410,2951,187 19830,1210,1940,0750,1570,261---0,1490,3001,137 19840,1330,1930,0850,1630,266---0,1380,3111,110 19850,1320,2070,0830,1600,267---0,1350,3081,087 19860,1390,2380,0830,1480,252---0,1340,2911,122 19870,1310,2490,0750,1410,256---0,1360,3281,095 19880,1390,2570,0800,1490,246---0,1270,3511,166 19890,1400,2840,0910,1400,237---0,1270,3281,071 19900,1280,3100,0890,1290,241---0,1200,3401,125 19910,1400,3140,0880,1140,2260,0910,1300,3481,096 19920,1620,3080,0880,1210,2450,0890,1310,3511,134 19930,1750,3360,0970,1300,2330,0870,1300,3611,092 19940,1660,3460,1000,1460,2330,0800,1300,3441,088 19950,1730,3550,1030,1400,2390,0840,1310,3231,086 19960,1760,3590,1060,1420,2500,0880,1330,3781,091 19970,1850,3450,1080,1620,2460,0910,1340,3851,013 19980,1960,3630,1120,1520,2440,0860,1340,3781,053 19990,2100,3890,1100,1570,2520,0970,1400,3550,991 20000,2170,3820,1120,1760,2460,0970,1350,3611,002 20010,1960,3500,1100,1680,2340,1010,1320,3520,939 20020,2250,3510,1040,1760,2410,0960,1250,3501,010 20030,2220,3540,1070,1750,2100,0980,1170,3451,002 Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.

163

Tablo EK-16: Sanayi Sektöründeki Sermaye Verimlili¤i (1995 y›l› fiyatlar› ve Sat›n Alma Gücü Paritesiyle, $) BelçikaKanadaDanimarkaFinlandiyaFransaAlmanya‹talya‹spanyaTürkiye 19700,2510,3100,349---0,535------0,343--- 19710,2490,3100,339---0,520------0,341--- 19720,2590,3240,351---0,510------0,3620,250 19730,2720,3470,355---0,506------0,3670,253 19740,2700,3350,342---0,493------0,3570,246 19750,2460,2960,3170,1850,454------0,3320,237 19760,2600,3000,3230,1760,460------0,3230,226 19770,2570,2960,3170,1690,453------0,3190,215 19780,2600,2950,3090,1730,443------0,3120,204 19790,2670,2960,3110,1870,426------0,3010,181 19800,2660,2720,3040,1960,408---0,2910,2930,166 19810,2580,2560,2790,1980,387---0,2700,2810,172 19820,2580,2230,2830,1930,368---0,2540,2720,175 19830,2630,2270,2880,1930,356---0,2460,2710,180 19840,2690,2460,2890,1970,343---0,2450,2700,194 19850,2760,2500,2930,2010,331---0,2440,2700,201 19860,2720,2440,2870,1990,319---0,2410,2740,217 19870,2640,2480,2640,2040,307---0,2420,2810,235 19880,2710,2570,2510,2080,307---0,2490,2850,237 19890,2750,2490,2530,2080,307---0,2480,2850,246 19900,2690,2360,2400,2010,299---0,2440,2800,262 19910,2550,2220,2350,1770,2920,3590,2370,2730,266 19920,2410,2210,2280,1760,2840,3400,2330,2640,279 19930,2250,2290,2150,1850,2680,3060,2220,2480,296 19940,2280,2390,2290,2060,2730,3100,2320,2480,277 19950,2300,2460,2370,2180,2830,3070,2380,2490,306 19960,2290,2460,2270,2230,2780,3020,2310,2470,320 19970,2370,2500,2360,2400,2790,3120,2330,2510,342 19980,2330,2540,2290,2540,2870,3150,2320,2530,338 19990,2300,2640,2290,2670,2880,3170,2280,2520,316 20000,2360,2800,2310,2960,2940,3350,2280,2510,326 20010,2310,2630,2260,2950,2940,3360,2220,2460,300 20020,2280,2690,2170,3010,2910,3310,2160,2380,327 20030,2250,2730,2110,3050,2850,3320,2100,2310,352 Kaynak: Türkiye hariç ülkeler, OECD-OL‹S’in STAN veri taban› kullan›larak hesaplanm›flt›r. Türkiye verileri ise kendi çal›flmam›z›n sonuçlar›d›r.