• Sonuç bulunamadı

Gerek teorik yaklafl›mlar, gerekse de ampirik çal›flmalar ekonomik büyümenin en kritik unsurlar›ndan birini sermaye birikiminin (stokunun) oluflturdu¤unu ortaya koymaktad›r. Belli bir dönemde mal ve hizmet üretme yetene¤inin/kapasitesinin en temel göstergelerinden olan sermaye birikimi, istihdam ve verimlilik art›fl› sa¤lama-n›n, dolay›s›yla da ülkelerin refahlar›n› art›rman›n bafll›ca unsurlar›ndand›r. Bu çer-çevede, ülke veya firma gibi herhangi bir üretim biriminin mevcut performans›n›

de¤erlendirmek ve bu üretim biriminin gelecek dönemde gösterebilece¤i perfor-mans› inceleyebilmek aç›s›ndan, sermaye birikimi düzeyinin ve zaman içerisindeki gelifliminin incelenmesi büyük önem tafl›maktad›r.

Sermaye birikimi, geliflmifl ve geliflmekte olan ülkelerin ekonomik büyümesinin en temel unsurlar›ndan biri olmufltur. 1970-1991 dönemine k›yasla "Yeni Ekonomi Evresi" olarak adland›r›lan ve teknolojik geliflmenin ivme kazand›¤› 1992-2000 dö-neminde, ABD ekonomisinde y›ll›k ortalama ekonomik büyüme yaklafl›k yüzde 2,7 düzeyinden yüzde 4 dolay›na yükselmifl, sermaye stoku art›fl oran› ise y›ll›k yüzde 3 dolay›ndan yüzde 4,5 dolay›na ç›km›flt›r. Di¤er yandan, Japonya ve Güney Kore gibi geçmifl 30-40 y›ll›k dönem içerisinde ekonomik geliflmede büyük baflar› göste-ren ülkelerde geliflmenin temel dinami¤ini h›zl› sermaye birikiminin oluflturdu¤u genel kabul görmektedir. 1970-2000 döneminde, Japonya’da y›ll›k ortalama ekono-mik büyüme yüzde 3,5 dolay›nda gerçekleflmifl, sermaye birikimindeki y›ll›k ortala-ma art›fl ise yüzde 6,8 dolay›nda olmufltur. Ekonomik geliflmenin ivme kazand›¤›

1970-1990 döneminde ise ortalama ekonomik büyüme ve sermaye birikimi art›fl oranlar›, s›ras›yla, y›ll›k yüzde 4,5 ve yüzde 7,8 olarak gerçekleflmifltir.

Türkiye’nin yaklafl›k yar›m as›rl›k dönemde izlemifl oldu¤u geliflme stratejileri ele al›nd›¤›nda, uygulanan araçlar farkl› olmakla birlikte, iktisat politikalar›n›n temel amaçlar›ndan birisini sermaye birikiminin h›zland›r›lmas›n›n oluflturdu¤u görülmek-tedir.

Çok partili siyasi sisteme geçildi¤i 1946 y›l› ile planl› kalk›nma döneminin bafl-lad›¤› 1960’l› y›llar›n ilk yar›s› aras›nda liberal iktisat politikalar› uygulanm›fl ve ka-mu yat›r›mlar› alt yap›ya yöneltilerek özel sektörün geliflmesi için uygun ortam ya-rat›lmaya çal›fl›lm›flt›r. Ekonomi politikalar›n›n temel hedefi sanayileflme olmas›na karfl›n, 1950’li y›llar›n ortalar›na kadar ekonomik geliflmede tar›m sektörü belirleyi-ci olmufltur. Yabanc› sermaye teflvik edilmifl, özel kesimin d›fl kaynak ve

krediler-den yararlanmas› sa¤lanmaya çal›fl›lm›fl, kurulan sanayi tesislerine özel sektörün ka-t›l›m› teflvik edilmifltir. ‹thalat önemli ölçüde serbestlefltirilmifl ve baz› ihracat k›s›t-lamalar› kald›r›lm›flt›r. Yerli ham maddeye dayal› tüketim mallar›nda ithal ikamesi gerçeklefltirilmeye çal›fl›lm›flt›r. Tar›mda makineleflme süreci h›zlanm›flt›r (Temel, Boyar ve Sayg›l› (2000)).

1960’l› y›llarla birlikte planl› kalk›nma sürecine geçilmifltir. Aralar›nda önemli politika farkl›l›klar› olmakla birlikte, 1963 y›l›nda uygulamaya bafllanan Kalk›nma Planlar›n›n temel amac›n› h›zl› sermaye birikimi ve sanayileflme yoluyla milli geli-rin art›r›lmas› oluflturmaktad›r. 1980’li y›llara kadar uygulanan ve "‹thal ‹kamesine Dayal› Sanayileflme" olarak adland›r›lan bu dönemde kamu müdahalesi önemli rol oynam›flt›r. Kamu kesimi, özel sektör yat›r›mlar›n›n teflviki yan›nda, gerek alt yap›

gerekse de imalat sanayii yat›r›mlar› yoluyla sermaye birikimi sürecine önemli kat-k›da bulunmufltur. Bu dönemde, Türk Liras›’n›n de¤eri ve reel ücretler yüksek, re-el faizler ise düflük, hatta negatif, tutularak sermaye yo¤un yat›r›mlar özendirilme-ye çal›fl›lm›flt›r. Tüketim ve ara mallar› ithalat›na getirilen k›s›tlarla özel sektör için karl› bir iç pazar oluflturulmaya çal›fl›lm›flt›r. Uygulanan maliye, gelirler ve para po-litikalar›yla bir yandan iç pazar ölçe¤ini büyütmek için iç talebin art›r›lmas› yoluna gidilmifl, di¤er yandan tar›m sektöründen sanayi sektörüne kaynak aktar›lmaya ça-l›fl›lm›flt›r.

1980’li y›llarla birlikte Türkiye’de ekonomik büyüme stratejisi önemli bir de¤i-flim geçirmifltir. 1980 öncesi dönemde uygulanan ithal ikameci büyüme stratejisi terk edilerek d›fla aç›k büyüme stratejisi uygulamaya konulmufltur. 1978 y›l›ndan bafllayarak Türkiye ekonomisi, iflgücü piyasas›nda sorunlarla ve ciddi düzeyde bir döviz kriziyle karfl›laflm›flt›r. Siyasi istikrars›zl›k ve yüksek enflasyonun ekonomik büyümeyi engelledi¤i bir sürece girilmifltir. 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleflen as-keri müdahale öncesinde aç›klanan 24 Ocak Kararlar› sonras›nda Türkiye, d›fla aç›k / ihracata dayal› büyüme stratejisini benimsemifltir. Bu dönemde uygulanan Kalk›n-ma Planlar›, temel olarak, verimlilikte art›fl sa¤laKalk›n-may› ve ekonominin rekabet gücü-nü art›rmay› amaçlam›flt›r. Bu çerçevede, piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi yö-nünde ad›mlar at›lm›flt›r. Ekonominin d›fl rekabete aç›lmas›, kamu kaynaklar›n›n do¤rudan üretim faaliyetleri yerine alt yap› yat›r›mlar›na yönelmesi ve mali piyasa-lar›n serbestlefltirilmesi piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi yönünde at›lan bafll›ca ad›mlard›r. Piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi ve ekonominin d›fl rekabete

aç›l-17

rak ele al›nm›flt›r. Ancak, piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi ve ekonominin d›fla aç›lmas› yönünde sa¤lanan geliflmelere ra¤men, at›lan ad›mlar›n bütüncül bir yak-lafl›mla ele al›narak piyasa ekonomisinin kurumsallaflmas› ve ekonomide verimlilik art›fl›n›n vazgeçilmez unsurlar›ndan olan e¤itim, Araflt›rma-Gelifltirme (Ar-Ge), bili-flim ve iletibili-flim teknolojileri vb. alanlarda sa¤lanacak geliflmelerle yeterince ve za-man›nda desteklenmemesi, ekonomide dinamik bir büyüme ortam›n›n oluflumunu engellemifltir. 2000’li y›llara gelindi¤inde, istikrars›z büyüme ekonominin temel özelliklerinden biri haline gelmifltir.

2001 y›l›nda yaflanan yüksek oranl› ekonomik küçülme öncesinde, ekonomide birikmifl olan sorunlar›n çözümüne yönelik bir dizi yap›sal politikan›n uygulanma-s› gündeme gelmifltir. Temel olarak, kamu harcamalar›n›n disiplin alt›na al›nmauygulanma-s› ve bankac›l›k sektörü reformu baflta olmak üzere kamunun düzenleme ve gözetim ro-lünün güçlendirilmesi gibi politikalarla ekonomideki belirsizlik ortam› giderilmeye ve böylelikle ekonomide daha sa¤l›kl› bir büyüme ortam› tesis edilmeye çal›fl›lm›fl-t›r.

Sermaye birikiminin ekonomik büyüme ve sosyal geliflme süreçlerinde tafl›d›¤›

kritik öneme karfl›n, Türkiye ekonomisinde sermaye birikiminin geliflimi üzerine s›-n›rl› say›da çal›flma bulunmaktad›r. Bu çerçevede, bu çal›flman›n temel amac› 1972-2003 döneminde Türkiye ekonomisi genelinde ve ana sektörler itibar›yla sermaye birikimi (stoku) düzeyini tahmin etmek ve sermaye birikiminin incelenen dönem-deki geliflimini uygulanan politikalar çerçevesinde de¤erlendirmektir. Sermaye biri-kimi OECD taraf›ndan kabul edilen yöntem ve varsay›mlar kullan›larak hesaplan-maktad›r.

2002 y›l›nda yay›nlanan "Türkiye Ekonomisinde Sermaye Birikimi, Büyüme ve Verimlilik: 1972-2000" isimli çal›flmam›zda sunulan verilerin güncellenmesi bu çal›fl-man›n amaçlar›ndan birisini oluflturmaktad›r. Söz konusu yay›n›m›zdan farkl› ola-rak, bu çal›flmam›zda verimlilik göstergelerinin geliflimi daha ayr›nt›l› olarak ele al›nmaktad›r. Çal›flma kapsam›n›n bu do¤rultuda geniflletilmesiyle Türkiye ekono-misinin 2001 y›l› sonras›nda göstermifl oldu¤u h›zl› büyüme sürecinin kaynaklar›na yönelik tart›flmalara katk› sa¤lanmas› amaçlanmaktad›r. Bu çal›flman›n 2002 y›l›nda yay›nlanan çal›flmam›zdan bir di¤er farkl›l›¤›, ekonomi geneli ve ana sektörler itiba-r›yla sermaye birikiminde ve bafll›ca verimlilik göstergelerinde Türkiye ekonomisi-nin sergilemifl oldu¤u performans›n di¤er baz› OECD ülkeleriyle k›yaslanmas›d›r.

Çal›flmada ayr›ca, AB’ye tam üyelik yönünde sa¤lanan geliflmeler dikkate al›narak,

Türkiye ekonomisinin 2014 y›l›na kadar olan süreçte ulaflabilece¤i büyüme oran›na yönelik öngörüler sunulmaktad›r.

Çal›flman›n ikinci bölümünde sermaye birikiminin ekonomik büyüme sürecin-deki önemi k›saca tart›fl›lmaktad›r. Üçüncü bölümde sermaye birikiminin, di¤er bir ifadeyle sermaye stokunun, hesaplanmas›nda kullan›lan yöntem sunulmaktad›r.

Dördüncü bölümde ise ekonomi genelinde ve sektörel düzeyde tahmin edilen ser-maye stoku de¤erleri sunulmaktad›r. Bu bölümde ayr›ca, temel iktisadi performans göstergelerinden büyüme, istihdam ve verimlili¤in geliflimi, sermaye birikiminin iz-ledi¤i seyir dikkate al›narak k›saca incelenmektedir. Beflinci bölümde sermaye biri-kimi ve verimlilik art›fl› göstergeleri itibar›yla Türkiye ekonomisinin di¤er baz›

OECD ülkelerine k›yasla sergilemifl oldu¤u performans ele al›nmaktad›r. Alt›nc› bö-lümde ise bu çal›flmada tahmin edilen sermaye birikimi göstergesi de kullan›larak, AB’ye yak›nsama perspektifi çerçevesinde, Türkiye ekonomisinin 2014 y›l›na kadar olan dönemde ulaflabilece¤i büyüme h›z›, sermaye birikimi, istihdam düzeyi ve ki-fli bafl›na gelir göstergelerine yönelik baz› senaryo analizlerine yer verilmektedir.

Çal›flman›n temel bulgular› ve baz› politika önerileri son bölümde ele al›nmaktad›r.

SERMAYE B‹R‹K‹M‹ VE EKONOM‹K BÜYÜME

2

B Ö L Ü M