• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE ÖNERİLER

Sonuç

Milli değerler bir toplumun devamını sağlaması ve benliğini koruması için en önemli faktörlerden biridir. Milli değerlerin yeni nesle aktarılması ise milli kimlik ve anlayış oluşturulması için büyük önem taşımaktadır. Çocuklara değer aktarımı noktasında en önemli vasıtalardan biri ise çocuklara yönelik yayın yapan yazılı ve görsel medya ortamlarıdır. Bu bağlamda TRT Çocuk Dergisi’nde milli değerler incelenmiş ve araştırma sonucunda cevap aranan alt problemlere çeşitli cevaplar bulunmuştur.

TRT Çocuk Dergisinde Yer Verilen Milli Değerler

Araştırma sonucunda, incelenen milli değerlerin tamamına değişik ağırlıklarda yer verildiği görülmüştür. Kahraman-lider değeri en çok yer verilen değer, milli marş değeri ise en az yer verilen değer olmuştur. Türk milletinin en önemli ortak unsurlarından olan milli marşa bu kadar az yer verilmesi dikkate değerdir.

Araştırmada elde edilen diğer sonuçlar çalışmada geçen değer başlıkları altında toplanarak verilmiştir.

Kahraman-Lider: Kahraman - lider değeri incelenen 69 sayının 63’ünde yer alarak en fazla

yer verilen değer olmuştur. Bu değer sınıfında nitelenebilecek 30 farklı şahsiyete yer verildiği görülmektedir. Cumhuriyetimizin kurucusu olması dolayısıyla en çok yer verilen şahsiyetin Mustafa Kemal Atatürk olması önemli ve gerekli olarak görülebilecek bir durumdur. Artarda sayılarda dizi bölümler halinde aktarılan şahsiyetler dışında

119

kalanlarınsa sadece bir veya birkaç defa dergide yer aldıkları görülmektedir. Mimar Sinan, Dede Korkut, Piri Reis, Fatih Sultan Mehmet ve Mehmet Akif Ersoy kendilerine ayrılan bölümlerde dizi olarak aktarılmıştır. Milli kahraman - lider değerini aktarmada kullanılan şahsiyetlerin onunun devlet adamı lider, altısının asker veya askeri kahramanlık yapmış kişi, dördünün bilim insanı diğerlerinin ise Türk milletine mal olmuş tarihi şahsiyetler, sanatçılar olduğu görülmüştür. Türk milletine mensup kahraman ya da lider vasıflı birçok şahsiyet olduğu göz önünde bulundurulduğunda sayılarda yer verilen kişi sayısının arttırılması ve böylece daha çok şahsiyetten çocukların haberdar olmasının sağlanması gerekmektedir.

Bayrak: Türk milleti için büyük anlam ifade eden bayrağın TRT Çocuk Dergisi’nde yer

alma sıklığı bakımından 2. sırada yer aldığı görülmektedir. Nerdeyse bütün sayılarda en az bir kere bayrak sembolünün kullanılması takdir edilecek bir durum olarak değerlendirilebilir. Bayrak görsellerinin hemen hemen her sayıda 118 farklı yerde yer aldığı tespit edilmiştir. Kimi zaman bir okul önünde gönderde dalgalanırken, kimi zaman 23 Nisan kutlamalarında, kimi zaman bir çocuğun elinde tasvir edilerek paylaşıldığı görülmüştür. Bayrak değerinin aktarımının aynı yoğunlukta, bayrağın simgesel ve manevi anlamlarını da aktararak devam etmesi gerekmektedir.

Din: Din değerine TRT Çocuk Dergisi’nde 64 farklı yerde 9 farklı dini sembol ve kavram

kullanılarak yer verildiği görülmektedir. Bu sembollerden en çok yer verilenin camii olduğu görülmektedir. İkinci sırada dini bayramlar, üçüncü sırada ise Ramazan ayına dair değerler paylaşıldığı görülmektir. Hz. Muhammed’in (SAV) ise ancak 4. sırada yer aldığı görülmektedir. Din değerini aktarmada en başta yer alması gereken Hz. Muhammed’in (SAV) sadece 4 farklı yerde yer alması dikkate değerdir. Bununla birlikte dini değerlerin belli bir sistematiğe göre değil gelişigüzel aktarıldığı sonucuna varılabilir. Ayrıca Türk milleti için büyük kıymet taşıyan şehitlik kavramının da sadece bir kez paylaşılmış olması dikkat çekicidir. Türk milletinin dini değerlerinin yetersiz ve plansız bir şekilde aktarıldığı görülmektedir. Aktarılan 9 farklı dini değerin sayısının artırılması ve daha sistematik bir şekilde TRT Çocuk Dergisi’nde yer alması gerekmektedir.

Milli Bayram - Gün: TRT Çocuk Dergisi’nin sayılarında farklı milli gün ve bayramlar

üzerinden değerin işlendiği görülmektedir. İncelenen 69 sayının 32’sinde milli bayram - gün değeri aktarılmıştır. Çocuk dergisi olması hasebiyle en çok işlenen milli bayramın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğu görülmektedir. %52,56’lık oranla ilk

120

sırada yer alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramını %12,82’lik oranla 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin takip ettiği görülmektedir. Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gibi bayramların ise yoğun bir şekilde aktarılmadığı görülmektedir. Milli bayram ve günlerin, milli geçmişi hatırlama, birlik ve beraberlik duygularını canlı tutma gibi etkileri olduğu düşünüldüğünde sadece 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına değil, onunla birlikte diğer milli gün ve bayramlara da ağırlık verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ancak dergide birçok milli bayram ve güne çok az yer verilirken bazılarına ise hiç yer verilmediği görülmektedir. TRT Çocuk Dergisi’nde yer almayan milli bayram ya da günlere örnek olarak, Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, Ankara’nın Başkent oluşu, İzmir’in kurtuluşu verilebilir. Dergide yer verilen diğer bayram ve günler ile hiç yer verilmeyen bayram ve günlerin de milli birlik hissiyatının güçlendirilmesindeki önemi göz önüne alındığında paylaşımların yetersiz olduğu düşünülmektedir.

Dil: Milli kültürün korunması ve aktarılmasında büyük önem taşıyan dil değerinin de

derginin sayılarında yeterli olarak aktarılmadığı görülmektedir. Derginin yayımlanmaya başladığı ilk dönemlerde kelime anlamları, deyim açıklamaları aktarılarak yer verilen değerin daha sonra uzun zaman dergide yer bulamadığı görülmektedir. Türkçenin korunması kapsamında yapılan tek aktarım ise 2012 yılı Mayıs sayısında, Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçeyi resmi dil ilan edişinin yıl dönümünün dil bayramı olarak kutlanmasıdır. Bunun dışında dilin korunmasına yönelik başka herhangi bir aktarım görülememiştir. Dil değerinin milli kültürün devamı açısından önemi düşünüldüğünde daha sık ve planlı bir şekilde aktarılması gerektiği düşünülmektedir.

Ordu: Ordu değeri derginin sayılarında genellikle Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı

aktarılırken yer almıştır. Bunların dışında bir kez Malazgirt savaşı vasıtasıyla bir defa da Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi vasıtasıyla aktarılmıştır. Türk ordusunun ikibin yılı aşkın tarihi ve Türk milletinin ordu millet olma vasfı düşünüldüğünde yeterli yoğunlukta ve içerikte aktarılmadığı görülmektedir. Dikkat çeken bir nokta ise ordu değerinin en çok 2015 yılında yer almasıdır. Bu durumun çözüm süreci sonrası yapılan askeri operasyonlarla alakalı olabileceği değerlendirilmiştir.

Millet - Milliyetçilik: Toplumun birlik ve bütünlüğünü, devletin bekasını sağlamada büyük

önem taşıyan millet kavramı ve milliyetçilik olgusunun dergide yeteri kadar yer almadığı görülmektedir. 21 sayıda 22 farklı yerde aktarılan değerin genellikle Atatürk’ün Türk

121

milleti üzerine söylediği vecizeleri vasıtasıyla aktarıldığı görülmektedir. Bir defaya mahsus olarak “Orta Asya’daki Türk kardeşlerimiz” ifadesiyle Türkiye dışında da Türk milletine mensup kişiler olduğu belirtilmiştir ancak Türk milletinin sadece Türkiye’de yaşayanlardan ibaret olmadığının yeteri kadar aktarılmadığı göze çarpmaktadır. Milliyetçilik değeri aktarımında dikkati çeken bir başka örnek ise Ömer Seyfettin’in hikâyelerinden olan Pembe İncili Kaftan hikâyesinde geçen “… bir Türk yere serdiği bir şeyi bir daha sırtına giymez…” ifadesi olmuştur. Bu ifade ile bir Türk elçisinin yabancı bir ülkede kendi milletinin şerefini koruması öne çıkarılmıştır. Dergide bu tarz örnek ve hikâyelerin artırılarak millet olma bilincinin aktarılması gerekmektedir.

Gelenek - Görenek: Gelenek - görenek değerinin incelenen 69 sayının 19’unda yer aldığı

görülmüştür. Gelenek - görenek değeri farklı değer araçları vasıtasıyla dergi sayılarında yer almıştır. Bu araçlardan en çok rastlananı Ramazan Ayı gelenek ve görenekleridir. Ramazan ayına dair geleneklerden 16 farklı yerde bahsedildiği görülmüştür. Bahse konu edilen Ramazan gelenekleri arasında mahya asma, tekne orucu tutma, ramazan davulculuğu gibi çeşitli gelenek ve göreneklerin aktarıldığı görülmüştür. Ramazan ayında rastlanan geleneklerden sonra 7 farklı yerde dini bayramlarda uygulanan gelenek ve göreneklerin aktarıldığı tespit edilmiştir. Dini bayramlarda sürdürülen gelenek ve görenekler olarak büyüklerin ellerini öperek bayramlaşma, çocukların bayramlarda ev ev bayram gezmesine çıkmaları ve çeşitli yörelerimize has gelenekler aktarılmıştır. Ramazan ayı gelenekleri ve Bayram gelenekleri kapsamında yardıma muhtaç olanları koruma kollama ve toplumsal dayanışmayı artırmaya yönelik geleneklere yer verilmeyişi ise bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır.

Türk milletine has diğer geleneklerin ise yeterli oranda yansıtılmadığı görülmektedir. Türk milletinin toplumsal hayatını düzenlemedeki önemi göz önüne alındığında sadece 8 farklı gelenek ve görenek örneğinin ele alınmasının yetersiz olduğu ortadadır. Aynı zamanda gelenek ve göreneklerin milli kültürün yeni nesle aktarımındaki önemi düşünüldüğünde TRT Çocuk Dergisi’nde yeteri kadar yer verilmemesi göz ardı edilemeyecek bir husustur.

Vatan - Vatanseverlik: Vatan - vatanseverlik değeri TRT Çocuk Dergisi’nde az rastlanan

değerlerden birisidir. Daha çok Çanakkale savaşları vasıtasıyla aktarılmıştır. Bir diğer vatan -vatanseverlik değeri aktarma aracının ise Kurtuluş savaşı sürecinde yaşananlar olduğu görülmektedir. Ancak dergide “Vatan nedir?”, “Neden sevilmelidir?” gibi sorulara cevaben çocuklara herhangi bir şey aktarılmadığı görülmektedir. Vatan bilincine sahip

122

olmanın ve vatanı sevmenin öneminin daha iyi anlaşıldığı zamanları yaşadığımız düşünülürse vatan-vatanseverlik değerinin aktarımının yetersiz olduğu görülecektir.

Devlet: Devlet değeri Türk milleti için her zaman çok önemli olmuştur. Türk milleti “Ya

devlet başa ya kuzgun leşe” gibi atasözleriyle devletin kendisi için önemini ortaya koymuştur. Ancak TRT Çocuk Dergisi’nde en az yer alan milli değerlerden birinin devlet değeri olduğu görülmektedir. Devlet değerinin 69 sayının sadece 11’inde 12 farklı yerde geçtiği tespit edilmiştir. Bir devlet kurumu olan TRT’nin bir yayınında devlet değerinin nerdeyse hiç aktarılmıyor oluşu ilgi çekici bir durumdur. Devlet değerinin genellikle Cumhuriyetimizin kuruluşu üzerinden aktarıldığı görülmektedir. Türklerin tarihte onlarca devlet kurduğu, bu devletlerin hangileri olduğu gibi bilgilerin verilmediği görülmektedir. Devlet değeri sayılarda daha çok yer almalı ve çocuklara devletin Türk milleti için önemi daha sık aktarılmalıdır.

Milli Marş: Milli Marş değerinin dergide en az yer alan değer olması dikkat çekicidir. Türk

milletinin kurtuluş mücadelesini ve bağımsızlığını tasvir eden istiklal marşının 69 sayının sadece 5’inde yer aldığı görülmüştür. Milli marş değeri genelde, marşın yazarı olan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’la birlikte onun hayatını anlatırken aktarılmıştır. Türk milli marşı yazıldığı şartlar da düşünüldüğünde milletimiz için büyük önem ve anlam taşımaktadır. Türk insanı milli marşın çalındığını duyduğu anda oturuyorsa ayağa kalkar, yürüyorsa durur ve saygısını gösterir. Milli birlik ve bütünlüğün sembolleştiği milli marşımızın dergide neredeyse yok denecek derecede az işlenmiş olması telafi edilmesi gereken bir durumdur. Milli marşın muhtevası ve anlamı yazıldığı dönemle birlikte çocuklara aktarılarak bu milli bilincin oluşturulması gerekmektedir.

TRT Çocuk Dergisinde Yer Alan Milli Değerlerin Verilme Sıklığı

Milli değerlerin TRT Çocuk Dergisi’nde yıllık ve aylık temelde çeşitli sıklıklarda yer aldığı görülmektedir. Milli Değerlerin verilme sıklığı yıllık ve aylık olarak değerlendirildiğinde aşağıda sunulan sonuçlara ulaşılmıştır.

Milli Kahraman-Lider: Sayılarda en sık yer verilen değer olduğu görülmektedir. 69 sayının

63’ünde yer almaktadır. Aylık bazda yer alma sıklığına bakıldığında dengeli bir dağılım olduğu göze çarpmaktadır.

123

Bayrak: Bayrak değeri en sık işlenen 2. değerdir. Bayrak değeri 2010, 2013, 2014, 2015 ve

2016 yılında incelenen tüm sayılarda mevcuttur. Bayrak değerinin aylık bazda en sık Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim sayılarında yer aldığı tespit edilmiştir. Bu duruma milli bayramların bu aylarda olmasının sebep olduğu söylenebilir.

Din: Din değeri en sık işlenen 3. değer olarak tespit edilmiştir. Yıllara göre dengeli bir

sıklıkta işlenen değerinin en sık işlendiği yıllar olarak 2014 ve 2015 yılları öne çıkmaktadır. Din değeri aylık bazda ise en sık olarak Temmuz ve Ağustos aylarında aktarılmıştır. Bu duruma Ramazan ayının ve dini bayramların bu aylara denk gelmesinin sebep olduğu değerlendirilmektedir.

Milli Bayram - Gün: İncelenen 69 sayının 32’sinde yer alan milli bayram-gün değeri en sık

yer verilen değerlerden biridir. Değerin yer alma sıklığı yıllara göre artan bir ivme göstermektedir. Aylık bazda değerlendirildiğinde değerin en sık Mart, Nisan, Mayıs aylarında işlendiği görülmektedir. Bu durum 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının öncesi, süreci ve sonrası olarak değerlendirilebilir. Ayrıca belirtilen aylarda 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramının olması da bu sonucu tetikleyen faktörlerdir. Milli bayram-gün değerinin hiç işlenmediği sayıların Ocak ve Aralık aylarına denk geldiği görülmüştür. Özellikle Aralık aylarında yayımlanan sayılarda Atatürk’ün Ankara’ya gelişi ve Milli Mücadeleyi Ankara’dan yönetmesi üzerinde durulabileceği düşünülmektedir.

Dil: Dil değeri 2011 yılında 10 sayıda, 2012 yılında 7 sayıda yer alırken bu dönemden

sonra hızlı bir düşüş göstermiştir. En sık aktarıldığı bu iki yıldan sonra çok daha az aktarılan dil değeri 2016 yılında incelenen sayılarda ise hiç yer bulamamıştır. 2013 yılından itibaren gerçekleşen bu anlamlı düşüş dikkate değer olarak görülmektedir. Dil değerinin aylık bazda aktarım sıklığına bakıldığında ise dengeli bir dağılım göze çarpmaktadır.

Ordu: Ordu değeri 2010 yılında bir sayıda, 2011 ve 2012 yıllarında 2’şer sayıda yer alırken

bu sayı 2013 yılında 8 sayıya çıkmıştır. 2014 yılında 7 sayıda yer verilirken en sık aktarıldığı yıl 10 sayıda yer aldığı 2015 yılıdır. Ordu değerinin aylık bazda bakıldığında en çok Mart ayı sayılarında yer aldığı görülmüştür. Bu duruma tıpkı millet-milliyetçilik değerinde olduğu gibi Çanakkale Deniz Zaferlerinin yol açtığı düşünülmektedir.

Millet-Milliyetçilik: Millet-milliyetçilik değeri incelenen bütün yıllarda en az birer sayıda

124

bakıldığında dengeli bir dağılım gösteren değer en sık Mart ayı sayılarında yer almıştır. Bu duruma değerin aktarımında Çanakkale Deniz Zaferlerinin kullanılmasının yol açtığı söylenebilir.

Gelenek-Görenek: Gelenek-Görenek değerinin yıllara göre dengeli bir dağılım gösterdiği

görülmektedir. 2012, 2013 ve 2015 yılları değerin en sık işlendiği yıllardır. Gelenek - görenek değerinin en sık aktarıldığı sayıların ise Temmuz ve Ağustos sayıları olduğu tespit edilmiştir. Bu duruma sebep olarak Ramazan ayı ve dini bayramların daha çok bu aylara denk gelmesi olduğu düşünülmektedir. Gelenek-görenek değerinden hiç bahsedilmeyen sayıların ise Şubat, Mart, Mayıs, Kasım ve Aralık sayılarına denk geldiği görülmüştür. Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine bağlılığı göz önüne alındığında çocuklara bu değerlerin aktarımında yetersiz kaldığı görülmektedir. İşlenen gelenek-göreneklerin sayısının artırılması ve daha sık yer verilmesi gerekmektedir.

Vatan - Vatanseverlik: Vatan-vatanseverlik değeri derginin yayımlandığı tüm yıllarda en az

birer sayıda yer almıştır. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sadece birer sayıda yer verilen değerin 2014 yılında hızlı bir yükseliş göstererek 5 sayıda yer aldığı görülmektedir. Değerin en sık işlendiği yıl 2014 yılı olmuştur. Sayılarda 21 farklı yerde geçen vatan- vatanseverlik değeri en sık Mart ayı sayılarında yer almaktadır. Bu duruma Çanakkale Deniz Zaferleri vasıtasıyla aktarılması sebep olmaktadır. Vatan-vatanseverlik değerine hiç değinilmeyen sayıların ise Ocak, Şubat, Kasım ve Aralık sayılarına denk geldiği görülmüştür. Vatanın ve vatanı sevmenin kutsal addedildiği yurdumuzda çocuklarımıza bu değerin aktarılmasının önemi tartışılmaz bir gerçektir. Ancak TRT Çocuk Dergisi’nde vatan-vatanseverlik değerinin yeteri kadarı işlenmediği görülmektedir.

Devlet: Devlet değeri dergide en az yer verilen ikinci değerdir. 2010 yılı Ekim sayısında

yer verilmesinden sonra 34 sayı boyunca hiç yer bulamayan devlet değeri ancak 2013 Ağustos sayısında tekrar yer bulabilmiştir. Değerin en sık işlendiği yıl 5 sayıda yer bulduğu 2014 yılıdır. Bu duruma dönemin şartlarının yol açtığı düşünülebilir. Türk milleti için büyük önem taşıyan devlet kavramının bu denli az yer almış olması dikkate değerdir. Devlet kavramının Türk tarihiyle eş güdüm içinde ortaya çıktığı ve onunla birlikte yaşamaya devam ettiği, Türk milletinin tarihin hiçbir döneminde devletsiz kalmadığı çocuklara aktarılmalı ve öğretilmelidir. Bu bağlamda devlet değerinin TRT Çocuk Dergisi’nde yeterli sıklıkta işlenmediği ortadadır. Araştırma sonucunda devlet değerinin en sık işlendiği ayın Ekim ayı olduğu tespit edilmiştir. Devlet değerinin Ekim sayılarında

125

aktarılmasına 29 Ekim Cumhuriyet bayramının sebep olduğu söylenebilir. Devlet değerinden hiç bahsedilmeyen sayıların ise Ocak, Şubat, Kasım ve Aralık sayılarına denk geldiği görülmüştür.

Milli Marş: Milli marş değeri sayılarda en az yer alan değerdir. 69 sayının sadece 5inde

geçtiği görülmüştür. 2011 yılı Ocak ve Mart sayılarında yer aldıktan sonra 2014 yılı Mart ayına kadar uzun bir süre hiçbir sayıda yer bulamamıştır. Arada tam 35 aylık bir süre söz konusudur. 2014 Mart sayısından sonra tam 17 sayıda daha milli marş değerine yer verilmemiştir. Milli marş değerinin yayımlandığı 5 sayıdan 2’si Mart ayı sayılarıdır. Bu durum milli marşımızın kabul edildiği ay olmasıyla ilişkilidir. Türk milletinin milli mücadele dönemini ve kahramanlıklarını, devletin bağımsızlığını simgeleştiren sembollerden biri olan milli marş değerine bu kadar az yer verilmesi dikkate değerdir. Milli değerlerin TRT Çocuk Dergisi’nde yer alma sıklıkları ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldığında; Milli marş, devlet, vatan-vatanseverlik değerlerinin yayımlanan sayıların %25’inden daha azında yer alabildikleri görülmektedir. Gelenek- görenek, millet-milliyetçilik, ordu, dil, milli bayram-gün ve din değerlerinin ise yayımlanan sayıların %50’sinden daha azında yer bulabildikleri görülmektedir. Bu değerlerin sayılarda yer alma sıklıklarının yetersiz olduğu ortadadır. Sadece bayrak ve kahraman-lider değerleri yüksek oranda yer almayı başarabilmişlerdir.

Devlet, vatan-vatanseverlik, millet-milliyetçilik ve ordu değerlerinin 2014-2015 yıllarına kadar sayılarda sık sık yer bulamadığı ancak bu yıllarda işlenme sıklıklarında belirgin bir yükseliş olduğu görülmüştür. Bu duruma ülkenin içinden geçtiği süreçlerin neden olabileceği düşünülmektedir.

Araştırma sonuçlarına yıllık bazda genel olarak bakıldığında ise 2010 yılında yayımlanan dergi sayılarında 30 farklı yerde milli değerlere yer verilirken bu sayının 2011 de 75 yerde, 2012 de 57 yerde, 2013 yılında 128 yerde, 2014 yılında 148 yerde, 2015 yılında 164 yerde, 2016 yılında ise 64 yerde yer verildiği görülmektedir. 2013, 2014 ve en nihayetinde 2015 yılında milli değerlere en sık yer verilen yıl olduğu görülmektedir. Bu durumun da bizi yine toplumun içine düştüğü durumlara çözüm olarak değer aktarımının görüldüğü sonucuna götüreceği söylenebilir.

126 Öneriler

Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak aşağıdaki öneriler öne sürülmüştür: 1. TRT Çocuk Dergisi’nde milli değerlerin yer alma durumlarının ülke gündemiyle

ilişkili olduğu görülmektedir. Bu bağlamda TRT Çocuk Dergisi’nin 2016 Haziran sayısından sonra yayımlanan sayılarının da incelenerek 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası milli değer aktarımında meydana gelen değişimler ortaya konmalıdır.

2. Çocuklara yönelik yayın yapan diğer basılı ve görsel medya ortamlarında milli değer aktarımları incelenerek daha genel bir yoruma ulaşılması sağlanmalıdır.

Benzer Belgeler