• Sonuç bulunamadı

Anket uygulamasının ardından yapılan analizler neticesinde, ankete katılan öğrencilerin demografik özellikleri (Cinsiyet, yaş, ailenin, ekonomik durumu, ailenin eğitim durumu, mezun olunan lise türü), bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim öğretim etkinliklerinde ki kullanım durumunun betimlenmesi ve öğrencilerin bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim ve öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle alakalı görüşleri tespit edilmiştir.

Araştırmada Türkiye genelinden seçilen farklı bölgelerdeki yedi farklı üniversitenin Eğitim Fakülteleri, Resim-İş Eğitimi Bilim Dallarında okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerine anket uygulanmıştır.

Yapılan anket uygulamasının cinsiyet dağılımına bakıldığında bayanların oranı %58,7; erkeklerin oranı ise %41,3 olarak tespit edilmiştir. Katılımcı öğrencilerin cinsiyete göre bilgisayar ve baskı teknolojilerinin gerekliliği konusunda puan ortalamasında belirgin bir fark ortaya çıkmamış ayrıca olumlu cevapların toplamda %90 oranının üzerine çıktığı görülmüştür. Buradan anlaşılacağı üzere erkek ve bayan öğrenciler bilgisayar teknolojilerinin grafik eğitiminde kullanılması gerektiği görüşüne katıldıkları görülmüştür.

Yaş değişkeninde ise öğrenciler arasında puan ortalamasında bir farklılık görülmemiştir. Fakat dikkat çeken husus, farklı yaşlardaki öğrencilerin %96’lık gibi büyük bir bölümü Grafik Eğitimi derslerinde bilgisayar teknolojilerinin kullanılmasının gerektiğini belirtmesidir.

Gelir seviyesi gruplarına bakıldığı zaman öğrencilerin büyük bir bölümü 351–1000 ytl arasında toplandığı görülmekte olup, ailenin gelir düzeyinin öğrencilerin teknolojinin kullanımı konusunda düşüncelerinin değişmesine sebep olmadığı görülmektedir. Aileleri farklı gelir düzeyine sahip öğrenciler grafik eğitiminde bilgisayar ve baskı teknolojilerinin kullanımına olumlu görüş bildirmişlerdir.

Bireylerin yaşadığı ortam ve şartlara göre fikir gelişimlerinin değişkenliği düşünülerek, ailenin eğitim durumunun bilgisayar ve baskı teknolojilerine bakış açısında farklılık yaratıp yaratmadığı sorgulanmış, herhangi bir farklılık görülmemiştir. Ailenin

eğitimi ne olursa olsun öğrenciler bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitimde kullanılması yönünde olumlu görüş bildirmişlerdir.

Eğitim Fakülteleri Resim-İş Eğitimi Bilim Dallarında öğrenim gören öğrencilerin farklı müfredat içeriklerine sahip olan (Güzel Sanatlar Lisesi, Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi, Düz Lise) lise değişkenleri düşünülerek yapılan araştırmada farkı lise mezunu öğrencilerin görüşlerinin puan ortalaması yakın değerlerde çıkmış ve aralarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Fakat bu noktada da dikkati çeken bir husus öğrencilerin büyük bir kısmının bilgisayar ve baskı teknolojilerinin grafik eğitiminde kullanılması görüşüne katılmış olmalarıdır.

Anket çalışması uygulanan öğrencilerin bilgisayar ve baskı teknolojilerini gerek okul içi gerek okul dışı faaliyetlerde ne kadar kullandıkları çalışmanın ikinci bölümündeki sorularla sağlanmıştır.

Öğrencilerin 50,7’si bilgisayarı olduğu cevabını verirken diğerleri olmadığını belirtmiştir. Kullandıkları bilgisayar sistemleri sorusuna %82,2’si büyük bir oranla çevremizde sıkça da kullanılan PC sistemleri kullandığını belirtmiştir. Günümüzde grafik tasarım sektöründe çalışmalar hazırlanırken Macintosh sistemlerin yoğun kullanıldığı düşünülürse öğrencilerdeki %6,9’luk Macintosh sistem kullanımı oran olarak yetersiz görülmüştür.

Okullar da grafik eğitimine yönelik bilgisayar laboratuarının olduğu sorusuna verilen cevaplarda %63,8’i hayır cevabını vermiştir. Diğerleri ise olduğunu belirtmişlerdir. Bu soruya verilen cevapların okullara göre dağılımına baktığımızda ise Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Dicle Üniversite’sin de grafik derslerinde kullanılan bir laboratuarı olduğu, Selçuk Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve İnönü Üniversitesinde ise dersler için kullanılan bir laboratuar olmadığı (tablo:29) anlaşılmıştır. Fakat anket sonuçları detaylı incelendiğinde aynı öğrenciler derslerin çoğunlukla (%67,2) grafik atölyesinde işlendiğini belirtmiş, her ikisi diyenler(%14,9),sadece bilgisayar laboratuarı diyenler (%6,5)’te kalmıştır. Bu veriler ışığında bilgisayar laboratuarı olan okullarda da dersler yoğunlukla atölyelerde işlenmektedir. Bunun sebebi bilinmemekle birlikte öğrenci sayısına göre laboratuarların yetersiz kalması, bilgisayar destekli grafik tasarım derslerini verebilecek öğretim elemanlarının bulunmaması, ders programlarının yetersiz kalması gibi nedenler olabileceği düşünülmektedir.

Ders dışı faaliyetlerde bilgisayar kullanımına bakıldığında (tablo:13) öğrencelerin (%85,1)’i evet yanıtı vermiştir. Öğrencilerin bu sonuca göre sıklıkla bilgisayar kullandıkları görülmektedir. Aynı öğrencilerin bilgisayar teknolojilerini grafik atölye çalışmalarını hazırlarken kullanıp kullanmadıkları sorusu (tablo:16) için verdikleri cevaplardan anlaşılmıştır ki; bilgisayar teknolojilerinin -laboratuar kullanımı konusunda- derslerde kullanımı yetersizde olsa, öğrenciler kendi çalışmalarını ders dışında hazırlarken bu teknolojilerden faydalanmaktadır. Günümüz şartlarında bu durumun her ders için geçerli olduğunu söylenebilir. Fakat bunun doğru olmadığı da öğrencilerin grafik dışındaki derslerde bilgisayarı aynı oranda kullanmadıklarını belirtmelerinden (tablo:17) anlaşılmıştır.

Çalışma içinde dikkat çekici noktalardan biride öğrencilerin okullarında bilgisayar büyük oranda laboratuarı olmamasına karşın öğretim elemanlarının grafik eğitimi derslerinde bu teknolojilerden faydalanması durumudur(tablo:18). Anlaşılmıştır ki eğitim kurumları öğrenci ve öğretim elemanlarına yeterli olanakları sağlanmadığı halde bile, öğrenci ve öğretim elemanları teknolojileri kullanılmak durumunda kalmaktadır.

Uygulamanın 3.bölümünde deneklere bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim- öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle ilgili sorular sorulmuş, konu hakkındaki görüşleri alınmıştır.

Genel anlamda görülmüştür ki öğrencilerin farklı değişkenlere göre bile fikirleri arasında anlamlı farklılık yoktur. Kendilerine teknolojik imkânların derslerde kullanılması ve bunların çalışmaların hazırlık aşamaların da kolaylık sağladığı yönündeki yöneltilen sorulara olumlu cevaplar vermişlerdir. (tablo19,tablo20) Bu oranlar görüşlere olumlu katılım noktasında %95’leri bulmuştur.

Bilindiği gibi grafik tasarım alanında teknoloji, getirdiği kolaylıklar kadar bazı sorunlarda getirmiştir. Bilgisayar, çalışmaların hazırlama ve uygulama aşamalarında grafik eğitiminin estetik bakış açısı noktasında yetişmemiş kişileri sanatsal bakış açısından daha da uzaklaştırmıştır. Yapılan tasarım, zihinde olgunlaşmadan programların yönlendirdiği, hazır materyallerin kullanıldığı bir zemine oturmaya başlamaktadır. Çalışmada bu duruma yönelik sorulan sorulara sanat eğitimi öğrencileri anlamlı cevaplar vermişlerdir. Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış eskiz çalışmalarının bilgisayar ortamına aktarılarak üzerinden çizilip yeniden şekillendirilmesinin, %82 oranında olumlu katılımla öğrenci yaratıcılığına katkı sağladığı görüşü benimsenmiştir.

Bilgisayar programlarındaki hazır materyallerin (çizim, şekil, efekt vb.) çalışmaların oluşum aşamalarında kullanılmasının öğrenci yaratıcılığına olumsuz etki edeceği düşüncesine öğrencilerin %62’si katıldığını, %38’i katılmadığını belirtmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta %38’lik katılmayan öğrenci grubudur. Öğrencilerin çalışmalarını hazırlamada bu yönde eğilim göstermeleri ilerde yapacakları özgün çalışmaların önünü tıkayacak ve yeni fikirlerin oluşmasını engelleyecektir. Öğretim elemanlarının bu hususta daha titiz davranmaları gerekmektedir. Mutlaka teknoloji çeşitli fayda ve kolaylıklar getirmektedir. Fakat nerede ve nasıl kullanılması gerektiğinin de bilinmesi gerekmektedir.

Öğrenciler eğitim aldıkları okullardan çok şey beklemektedirler. Toplum için iyi yetişmiş kişilik yapısı gelişmiş, hayatın ve kendinin farkında olan bireyler olmalıdırlar. Her ne kadar okullar imkânlar noktasında yetersiz kalsa da öğrenciler bununla yetinmemelidir. Sonuçta bu toplum içinde yaşamaktalar ve gelecekte burada yaşayacaklardır. Ders içi ve ders dışında yapılan faaliyetlerin mutlaka eksikleri olacaktır. Bütün bu düşüncelerin grafik eğitimindeki eksikler bağlamında düşünülmesiyle geleceğin sanat üreticileri ve sanat eğitimcileri olan öğrencilere “Sanat eğitimi kapsamında grafik tasarım alanında öğrencilerin iyi yetişmesi, kurum olanakları ve eğitimcinin çabası yanında, kişinin kendi sorumluluklarına bağlıdır” düşüncesi yöneltilmiştir. Verilen cevapların %90 dolayında olumlu olduğu görülmekle birlikte çıkan sonuç memnuniyet vericidir.

Anket uygulamasında çapraz tablolama “ki-kare (Chi-Square) testi” ile yapılan test sonuçları farklı anlam ilişkileri ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan ilki bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim–öğretim etkinliklerindeki kullanımının önemine yönelik görüşlerin kişisel bilgisayar sahibi olma durumuna göre farklılaşması olmuştur. Çıkan sonucun manidarlık düzeyinde anlamlı bulunmasıyla görülmüştür ki bilgisayar sahibi öğrenciler grafik eğitiminde teknoloji kullanımı konusunda daha pozitif düşünmektedirler. Bu düşünceye sebep olarak, bilgisayarın günlük hayatta kullanımının sağladığı kolaylık veya rahatlık söylenebilir.

Bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim–öğretim etkinliklerindeki kullanımının önemine yönelik görüşlerin ders dışı faaliyetlerde bilgisayar kullanım durumuna göre kullananlar yönünde olumlu olması, yukarıdaki düşüncelerin benzer yansımalarından kaynaklanmıştır.

Çalışmada çıkan anlamlı sonuçlardan bir tanesi de grafik atölye derslerinde öğretim elemanlarının teknoloji kullanımının öğrencilerin görüşlerine olumlu yansımasıdır.

Çapraz ilişkilerde görülen sonuçlardan bir diğeri kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre bilgisayar ve baskı teknolojilerinin kullanımının gerekliliği düşüncesine daha yüksek oranda katılmışlardır.

Bilgisayar sahibi olan öğrenciler (tablo:31) grafik ana sanat atölye derslerinde yaptıkları çalışmalarda bilgisayar teknolojilerinden yoğun olarak faydalanmaktadır. Bu tabloda asıl dikkat çeken durumun bilgisayarı olmayan öğrencilerinde bilgisayarı %70 gibi bir düzeyde çalışmalarını hazırlarken kullanmalarıdır.

Son olarak anlamlı çıkan sonuç ise sanat eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarının grafik eğitimi programlarında yer verdikleri konular öğrenciyi hayata hazırlayıcı, çağdaş yaklaşımları takip etme noktasında yeterlidir düşüncesine okullara göre öğrenci yaklaşımlarıdır(tablo:32). Daha önce okullara göre grafik dersleri için kullanılan laboratuar olup olmadığı incelemesinin bu sonuç ile ilişkisi manidardır. Görülmüştür ki okullarında laboratuar olan öğrenciler programların yeterliliği konusunda olumlu düşünürken; grafik dersleri için kullanılan laboratuarı olmayan okulların öğrencileri programlar hakkında olumsuz fikir belirtmiştir. Eğitim kurumlarının sadece ders materyali eksiği yüzünden, aynı eğitim programlarına öğrenciler farklı görüşler belirtmişlerdir.

Sonuç olarak bütün bu bilgiler ışığında denilebilir ki:

• Eğitim-öğretim etkinliklerinde kalite aranılıyorsa kurumların bu yönde ilk adımı atması gerekmektedir. Eğitim kurumlarının, kendi kabukları içinde, gelişmelerden habersiz bir devinimle kalmayıp, dışarıya açılmaları zorunlu hale gelmiştir.

• Grafik eğitiminde öğrencilere sunulan donanımlar(bilgisayar ve baskı teknolojileri) yetersiz kaldığından dolayı çağın olanakları sağlanarak öğrencinin kaybı önlenmelidir.

• Sanat eğitimi içerisinde grafik eğitimine verilen önem artırılmalı, programlar noktasında eksiklikler varsa en kısa zamanda eksiklikler giderilmelidir.

• Öğrencilerin gelecekte sanat eğitimcisi ve üreticisi olacağı unutulmamalı, çağdaş, dinamik, toplumsal özellikleri ortaya çıkarabilecek, sorgulayıcı, araştırıcı bireyler olmaları yönünde gayret sarfedilmelidir.

• “Sürekli değişen, gelişen, yenilenen dünyada grafik tasarım eğitimi veren kurumlar ile eğitici kadrolar kendilerini ne kadar yenileyebiliyorlar” sorusunun cevabının bu alandaki sıkıntıların çözümünün anahtarı olduğu unutulmamalıdır.

• Mevcut müfredat programlarının günümüz koşullarına uyup uymadığına, gereksinmeleri karşılayıp karşılamadığına bakmak gerekmektedir. Okullarda verilen geleneksel eğitim anlayışının yanında, çağdaş, akılcı, özgür, araştırmacı, denemeye ve sorgulamaya yatkın anlayışların yer aldığı programlara ve bunların uygulayıcılarına yer verilmelidir.

• Grafik tasarım eğitimi veren kurumlar, piyasayla çok yönlü bir işbirliği içinde olmalı ve teknolojik yenilikleri yakından takip etmelidir. Ayrıca kendi sektöründe çalışan kuruluşlarla bir dayanışma ve yardımlaşma olgusu yaratabilmelidir

• Eğitim kurumlarına devletin çok fazla bir katkısı olmamaktadır ve yeterli olmadığı da bir gerçektir. Grafik eğitimi için iyi bir alt yapının gerekliliği yapılan çalışmalarla daha iyi anlaşılabilmektedir.

• Kurumlar, uzun ajans deneyimine sahip, alanında özgün ürünler yaratmış, gelişmeleri ve çağdaş yaklaşımları takip eden, gençlerin geleceğe hazırlanmasında önemli katkıları olabilecek tasarımcılardan deneyim ve uygulama noktasında faydalanabilmelidir.

KAYNAKÇA

ARTUT, Kazım. (2001). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri, Ankara: Anı Yayıncılık.

BECER, Emre.(2005). İletişim ve Grafik Tasarım. Ankara: Dost Kitabevi.

BEKTAŞ, Dilek. (1992). Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

BENGİSU,Hatice. (2000). Bilgi Çağı ve Sanatın Gerekliliği. VI.Ulusal Sanat

Sempozyumu. Ankara: Hacettepe Fakültesi Yayınları

BÖLÜKOĞLU, Hülya. (2004).Grafik Tasarım Eğitiminin Toplumsal Sorunların Kavranmasındaki Rolü. Sanat Eğitimi Sempozyumu. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık

ÇAKIR, Hüseyin & GÖKSEL, M.Ali.(2001).Bilgisayar Bilimleri. Ankara: Nobel Yayınları

GERAY, H. (2004). Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş. Ankara: Siyasal Kitabevi

GÖKAY, Melek. (1998). “Birleştirilmiş Sanat Eğitimi Yöntemine Göre İlköğretim 2.Basamağında Sanat Eleştirisinin Uygulanması ve Sonuçları”. Doktora Tezi. Konya: Sosyal Bilimler Enstitüsü.

GÜMÜŞTEPE, Yavuz. (2005).Adobe Photoshop CS ile Grafik Tasarımı. İstanbul: Türkmen Kitabevi

GÜRKAN, Osman.(2005). Adobe Photoshop CS2 Ankara: Nirvana Yayınevi.

İNCE, Bekir.(2004).XX. Yüzyıl Sanat Hareketleri Perspektifinde Sanat Eğitiminde Teknolojiye Bağlı Değişimler Üzerine Bir Deneme. Sanat Eğitimi Sempozyumu. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık

İZER, Ayşegül. (2003). Grafik Sanatı ve Grafik Tasarım Etkileşimi. Sanat Sanat Üç Aylık

Sanat Kültürü Dergisi.(1)

KARASAR, Niyazi. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

KINAY, Cahit. (1993). Sanat Tarihi, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Gaye Matbaacılık.

KIRIŞOĞLU, Olcay Tekin. (2002). Sanatta Eğitim -Görmek, Öğrenmek, Yaratmak-, Ankara: Pegem A Yayınları.

LYNCH, Richard. (2004).Photoshop CS. (Çev.Mehmet Çömlekçi). İstanbul: Alfa Yayınları

MAZLUM, Fehmi Soner. (2006). Masaüstü yayıncılık. Ankara: Gazi Kitabevi

ODABAŞI, Hatice Aslan. (2002).Grafikte Temel Tasarım. İstanbul: Yorum Sanat Yayınları

ÖLMEZ, Murat. (1997). Masaüstü Yayıncılık El Kitabı. İstanbul

ÖZGÜLER, Mehmet. (2007). Bilgisayar Donanımı. Trabzon: Abp Yayınevi

ÖZSOY, Vedat. (2003). Görsel Sanatlar Eğitimi, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

PROGRAM, (1998). Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programı, Ankara.

SAN, İnci. (2004). Sanat ve Eğitim –Yaratıcılık, Temel Sanat Kuramları, Sanat Eleştirisi Yaklaşımları-. Ankara: Ütopya Yayınevi.

TEPECİK, Adnan.(2002). Grafik Sanatlar. Ankara: Detay Yayıncılık.

ÜNVER, Erdem. (2004). “Eğitim Fakülteleri Resim-İş Öğretmenliği Programında Yeni Yapılanma”, II. Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

VAROL, Sabri. (1997). Freehand. İstanbul: Sistem Yayıncılık

VAROL, Sabri. (1998). Adım Adım Photoshop. İstanbul: Sistem Yayıncılık

YILMAZ, Emel.(1999).Grafik Sanatı ve Eğitim. Milli Eğitim Dergisi.143,22.

YOLCU, Enver. (2000). Türkiye’de Sanat Eğitiminin Tarihçesi, http://www. geocities.com/enveryolcu/egitim/tarihce.html (15/03/2007) http://www.microsoft.com/turkiye/windowsxp/digitalphotography/gopro/print/proprinters. asp(27/01/2007) http://www.merlininkazani.com/codes/review_screen.asp?GID=1256 (25/01/2007) http://www.memurlar.net/haber/62021/ (18/07/2007) http://www.bilgisayardershanesi.com/donanimdersyazici.htm (20/08/2006) http://www.po.metu.edu.tr/links/inf/css25/bolum1.html#4 (11/03/2007) http://www.sakioglu.com/grafikerlik/reproduksiyon.php (18/08/2006) http://www.soylenasil.com/computer/lazer_yazici6.htm (18/08/2006) http://bid.ankara.edu.tr/start/hii/bolum1.html (29/01/2007) http://www.bilgisayardefteri.com (07/08/2006) http:// www.bilgisayarnedir.com (14/08/2006) http://www.egitim.aku.edu.tr (11/03/2007)

http://www.tr.wikipedia.org (20/01/2007) http://www.interanaliz.com(20/08/2006) http://www.matbaturk.org (13/04/2007) http://www.cibilliyet.com (20/08/2006) http://www.grafiturk.com (10/04/2007) http://www.kultur.gov.tr (26/05/2006)

EKLER

AÇIKLAMALAR

Sevgili öğrenciler sizlerin bilgisayar ve baskı teknolojilerinin sanat eğitimi kapsamında grafik tasarım alanındaki eğitim-öğretim etkinliklerinde kullanılması, yeri ve önemiyle ilgili görüşlerinizi ortaya koyabilmek için bu anket hazırlanmıştır.

Anketten elde edilen veriler bilimsel amaçlı kullanılacaktır. Şimdiden, ankete vereceğiniz samimi cevaplar için teşekkür ederim.

Mahmut Sami ÖZTÜRK Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Yüksek Lisans Öğrencisi

A- KİMLİK BİLGİLERİ

1- Cinsiyetiniz

( ) Kadın ( ) Erkek 2- Yaşınız

( )17-22 arası ( )23-28 arası ( )29 - üzeri 3- Ailenizin ekonomik durumunu belirtiniz

( ) 0-350 YTL. arası ( ) 351-1000 YTL arası ( ) 1001-1500 YTL arası ( ) 1501 YTL. Üzeri

4- Ailenizin eğitim durumunu belirtiniz.

( ) Okur Yazar Değil ( ) İlkokul Mezunu ( ) Ortaokul Mezunu ( ) Lise Mezunu ( ) Fakülte ve Yüksekokul Mezunu ( ) Diğer (Belirtiniz):

5- Mezun olduğunuz lisenin türünü belirtiniz.

( ) Düz Lise ( ) Süper Lise ( ) Anadolu Lisesi ( ) Fen Lisesi ( ) Güzel Sanatlar Lisesi ( ) Meslek Lisesi ( ) Diğer (Belirtiniz):

B- BİLGİSAYAR VE BASKI TEKNOLOJİLERİNİN EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNDE KULLANILMASIYLA İLGİLİ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ.

6. Kişisel bir bilgisayara sahip misiniz? A) Evet B)Hayır

7. Ne kadar süredir bilgisayar kullanıyorsunuz?

A)1-3 yıl arası B)4-6 yıl arası C)7-10 yıl arası D)11 yıl üzeri 8. Hangi bilgisayar sistemini kullanıyorsunuz?

A) PC B) Macintosh C)Her ikisi de 9. Ders dışı faaliyetlerinizde bilgisayar kullanıyor musunuz? A) Evet B)Hayır

10. Eğitim aldığınız kurumda grafik eğitimine yönelik derslerde kullanılan bir bilgisayar laboratuarı var mı?

11.Grafik Ana Sanat Atölye dersini nerede alıyorsunuz?

A) Grafik atölyesi B)Bilgisayar laboratuarı C)Her ikisi de

12. Grafik Ana Sanat Atölye dersi çalışmalarını hazırlarken bilgisayar ve baskı teknolojilerinden faydalanıyor musunuz?

A) Evet B)Hayır

13. Grafik eğitimi dışındaki derslerde bilgisayar ve baskı teknolojilerinden faydalanıyor musunuz? A) Evet B)Hayır

14. Bilgisayar teknolojileri Grafik Ana Sanat Atölye derslerinde öğretim elemanları tarafından kullanılıyor mu?

A) Evet B)Hayır

C. BİLGİSAYAR VE BASKI TEKNOLOJİLERİNİN EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİYLE İLGİLİ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ.

15.Grafik Ana Sanat Atölye derslerinde bilgisayar kullanımının gerekliliği konusunda ne düşünüyorsunuz?

A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum 16.Grafik tasarım çalışmalarının hazırlık, tasarım ve uygulama aşamalarında bilgisayar teknolojilerinin kolaylık sağladığı görüşüne katılıyor musunuz?

A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum 17.Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış eskiz çalışmalarının bilgisayar ortamına aktarılarak düzenlenmesinin, öğrenci yaratıcılığını daha iyi yansıttığı düşüncesine katılıyor musunuz?

A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum 18.Grafik tasarım çalışmalarının bilgisayar ortamında, programların örnek materyalleri kullanılarak hazırlanmasının öğrenci yaratıcılığına olumsuz yönde etki edeceği düşüncesine katılıyor musunuz? A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum 19.Sanat eğitimi kapsamında grafik tasarım alanında öğrencilerin iyi yetişmesi, kurum olanakları ve eğitimcinin çabası yanında, kişinin kendi sorumluluklarına bağlıdır görüşüne katılıyor musunuz? A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum 20.Grafik eğitiminde geleneksel eğitim anlayışı yerine, teknolojik imkânları verimli kullanabilen çağdaş, modern, eğitim programlarına yer verilmelidir düşüncesine katılıyor musunuz?

A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum 21.Sanat Eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarının grafik eğitimi programlarında yer verdikleri konular öğrenciyi hayata hazırlayıcı, çağdaş yaklaşımları takip etme noktasında yeterlidir görüşüne katılıyor musunuz?

A)Kesinlikle katılıyorum B)Katılıyorum C)Katılmıyorum D)Kesinlikle katılmıyorum

* Sizin eklemek istediğiniz düşünceler varsa:

……… ……… ………

1. Bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle ilgili öğrenci

görüşlerinin cinsiyete göre puan ortalamaları.

Group Statistics 158 22,60 3,060 ,243 114 22,21 3,364 ,315 s1 Kadýn Erkek

BBTPuaný N Mean Std. Deviation

Std. Error Mean

2. Bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle ilgili öğrenci

görüşlerinin yaş değişkenine göre puan ortalamaları.

Descriptives BBTPuaný 104 22,49 3,292 ,323 21,85 23,13 12 32 148 22,45 3,212 ,264 21,92 22,97 10 28 19 22,11 2,622 ,602 20,84 23,37 17 26 271 22,44 3,196 ,194 22,06 22,82 10 32 17-22 23-28 29 ve Üzeri Total

N Mean Std. Deviation Std. Error Lower Bound Upper Bound

95% Confidence Interval for Mean

Minimum Maximum

3. Bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle ilgili öğrenci

görüşlerinin ailenin ekonomik durumuna göre puan ortalamaları.

Descriptives BBTPuaný 29 22,86 3,102 ,576 21,68 24,04 15 27 146 22,28 3,030 ,251 21,79 22,78 12 28 51 22,88 2,681 ,375 22,13 23,64 15 28 34 23,12 3,082 ,529 22,04 24,19 18 32 260 22,57 2,982 ,185 22,21 22,94 12 32 0-350 351-1000 1001-1500 1501 ve Üzeri Total

N Mean Std. Deviation Std. Error Lower Bound Upper Bound

95% Confidence Interval for Mean

Minimum Maximum

4. Bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle ilgili öğrenci

görüşlerinin ailenin eğitim durumuna göre puan ortalamaları.

Descriptives BBTPuaný 11 21,45 3,387 1,021 19,18 23,73 15 25 93 22,61 3,227 ,335 21,95 23,28 10 28 52 22,13 2,870 ,398 21,34 22,93 15 28 52 22,88 2,895 ,401 22,08 23,69 14 28 59 22,41 3,338 ,435 21,54 23,28 12 32 267 22,48 3,123 ,191 22,10 22,86 10 32 Okuryazar Deðil Ýlkokul Ortaokul Lise Fakülte/Yüksek Okul Total

N Mean Std. DeviationStd. ErrorLower BoundUpper Bound 95% Confidence Interval for

Mean

5. Bilgisayar ve baskı teknolojilerinin eğitim öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemiyle ilgili öğrenci

görüşlerinin mezun olunan lise türüne göre puan ortalamaları.

Descriptives BBTPuaný 129 22,33 3,478 ,306 21,73 22,94 10 32 13 22,31 3,521 ,977 20,18 24,44 15 28 16 22,88 2,778 ,694 21,39 24,36 18 27 63 22,81 2,602 ,328 22,15 23,46 15 28 48 22,23 3,184 ,460 21,30 23,15 12 28 269 22,46 3,189 ,194 22,07 22,84 10 32 Düz Lise Süper LÝse Anadolu Lisesi Güzel Sanatlar LÝsesi Meslek Lisesi Total

N Mean Std. Deviation Std. Error Lower BoundUpper Bound 95% Confidence Interval for

Mean

Benzer Belgeler