• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuç

Araştırma kapsamına alınan ürünlerin; çeşitleri, boyutları, ürünlerin zemin, işleme ve kenar süslemelerinde kullanılan gereçler, teknik, renk, ürünlerin zemin ve işlemelerinde kullanılan motif, kompozisyon özellikleri ile bugünkü durumları incelenmiş ve şu sonuçlar elde edilmiştir.

İncelemelerden hamamda kullanılan işlemeli ürünlerin büyük bölümünü başörtüsü, peşkir ve çevrenin oluşturduğu görülmekte; temizlik ve saklama amaçlı kullanılan havlu takımları, mendil, bohça gibi ürünlerin daha az sayıda olduğu dikkati çekmektedir. Çevre hırka ve kına tası bohçasının daha nadir kullanıldığı görülmüştür.

Erkeğe özgü hamamda kullanılan damat traşı ürünlerinden örnek bulunamamıştır.

Havluların boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 43 cm ile 94 cm, boy değerleri ise 75 cm ile 161 cm arasında değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.

Başörtüsünün boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 73 cm ile 89 cm, boy değerleri ise 74 cm ile 90 cm arasında değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.

Peşkirlerin boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 37 cm ile 56 cm, boy değerleri ise 74 cm ile 171 cm arasında değişkenlik gösterdiği saptanmıştır.

Kına tası bohçası boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 45 cm, boy değerleri ise 46 cm arasında değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.

Çevrenin boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 73 cm ile 107 cm, boy değerleri ise 62 cm ile 107 cm arasında değişkenlik gösterdiği saptanmıştır.

Çevre hırkanın boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum ön değerleri 82 cm ile 98 cm, etek ucu değerleri ise 40 cm ile 45 cm, kol değerleri 59 cm ile 69 cm arasında değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.

Bohçanın boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 65 cm ile 73 cm, boy değerleri ise 69 cm ile 80 cm arasında değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.

Mendilin boyutları incelendiğinde minimum ve maksimum en değerleri 25 cm ile 73 cm, boy değerleri ise 26 cm ile 76 cm arasında değişkenlik gösterdiği saptanmıştır.

İncelemeler doğrultusunda ürünlerin zemininde yoğun olarak pamuklu kumaş tercih edilmiş, bununla birlikte ipekli kumaşın da kullanıldığı belirlenmiştir. Az da olsa kadife kumaş kullanıldığı dikkati çekmektedir.

Hamamda suyu daha kolay çektiği için pamuklu kumaşın zeminde daha çok tercih edildiğini söylemek mümkündür. Ürünleri saklama amaçlı kullanılan bohçalarda ise kadife kumaşın kullanıldığı görülmektedir. Başörtüsü, çevre ve bohçada serin tuttuğu ve zarif gösterdiği için ipekli kumaşın tercih edildiği söylenebilir

Tabloda görüldüğü gibi işlemelerde büyük oranda yassı metal iplik ve sim iplik kullanılmış olması parlak görünmesi ve gösterişli olması sebebiyle tercih edilmiştir. İşlemede ipek iplik, pamuk iplik, pamuk iplik + sim iplik + yassı metal iplik, ipek iplik + sim iplik + yassı metal ipliklere de yer verilmiştir. Ayrıca pamuk iplik + yassı metal iplik, ipek iplik + yassı metal iplik, sim iplik + yassı metal iplik, sim iplik + metal yuvarlak pul + tırtıl gibi gereçlerde kullanıldığı tespit edilmiştir

Yine işlemelerde pamuk iplik + sim iplik, ipek iplik + sim iplik, pamuk iplik + ipek iplik + yassı metal iplik, sim iplik + kordonet + İpek iplik kullanılmıştır.

Kenar süslemelerinde pamuk iplik ve pamuk iplik + metal yuvarlak pul çoğunlukla kullanılması işlemedeki ağırlığın kapatılmaması için yapıldığını düşündürtmektedir. Bunların dışında yüksek oranda sim harç kullanıldığı görülmüştür.

Bunlara ek olarak sim iplik + plastik yuvarlak pul, ahşap ve kordon kullanılmıştır. Ayrıca azda olsa sim iplik, pamuk iplik + plastik yuvarlak pul + boncuk, sim iplik + pamuk iplik, sim harç + yassı metal iplik, yassı metal iplik + sim iplik, sim kordonet ve metal kullanıldığı tespit edilmiştir. Ürünlerin bir kısmında kenar süslemesi olmadığı anlaşılmıştır.

İşlemelerde Türk işi ve hesap işi tekniklerinden yoğun olarak düz sarma, verev sarma, düz hesap iğnesi ve verev hesap iğnesinin uygulandığı görülmektedir. Aynı yoğunlukta olmamasına rağmen balıksırtı, düz pesent ve gözeme iğneleri uygulanmıştır. Az da olsa tahrirli pesent, hasır iğne, susma, muşabak civankaşı, verev pesent ve antika tekniklerinin uygulandığı dikkati çekmektedir.

Türk işi ve hesap işine yardımcı iğnelerden ağırlıklı olarak iğne ardı, puan, tel sarma iğnelerinin kullanıldığı; buna karşın makine dikişi, tel sarma, tohum işi, artı ve çarpı iğnelerinin az da olsa kullanıldığı göze çarpmaktadır.

İşlemelerde tel sarma tekniğinin iğnelerinden düz sarma, verev sarma, ciğerdeldi ve yardımcı iğne olarak verev pesent, hasır iğne ve susma iğne tekniklerinin kullanıldığı belirlenmiştir.

İşlemelerde tel kırma tekniği olan artı puan tekniğinin kullanıldığı belirlenmiştir.

Dival işi iğne tekniklerinden düz sarma, yarmalı sarma iğnesi kullanıldığı gibi yardımcı iğne olarak iğne ardı, tırtıl tutturma, pul dikme ve atma işi kullanılmıştır.

İncelemelerin sonucuna göre kenar süslemesi olarak büyük oranda pullu firkete oyası ve saçak bağlama + saçak bükme kullanılmıştır. Bir kısmında kıvırarak sürfile dikişi, tığ oyası ve harç tutturma kullanılırken bir bölümünde de saçak bükme ve makine dikişi kullanıldığı tespit edilmiştir. Az da olsa saçak bağlama, püskül bırakma,

harç tutturma + makine dikişi, harç tutturma + oyulgama, tığ oyası + tel sarma, pul, boncuk ile tığ oyası kullanıldığı saptanmıştır.

Ürünlerin bir kısmının çerçeveletildiği anlaşılmaktadır. Ayrıca ürünlerin bazılarında kenar süslemesi kullanılmadığı görülmüştür.

Zemin rengi olarak ürünlerin çoğunluğunda krem ve beyaz kullanıldığı, az da olsa kırmızı, bordo ve sarıya yer verildiği tespit edilmiştir.

İşlemelerde kullanılan renklerin büyük çoğunluğunu altın sarısı, gümüş beyazı siyah, krem, yeşil tonları ve mavinin oluşturduğunu, az da olsa yağ yeşili, yaprak yeşili, fosfor yeşili, taba, sıklamen, turuncu, pembe, kırmızı, mor, turkuaz, hardal ve kahverengine yer verildiği tespit edilmiştir. Çok az sayıda sarı, petrol yeşili, mor, bej, gri, bordo, beyaz, eflatun, yavruağzı kullanılmıştır.

Kenar temizleme rengi olarak büyük oranda beyaz, altın sarısı, krem ve gümüş beyazına ağırlık verilmesi; renklerin genelde işleme ve kumaş rengine uyumlu olarak seçildiğini göstermektedir.

İşlemelerde bitkisel bezemelerden en çok çeşitli dal, yaprak, çiçek, gonca, mine, gül motiflerinin kullanıldığı göze çarpmaktadır. Bunların yanı sıra papatya, başak, gül yaprağı, sümbül, lale, üzüm, nergis, yıldız çiçeği, küpe çiçeği ve karanfil motiflerine az da olsa rastlanmıştır.

İşlemelerde geometrik bezemelerden zikzak, yatay çizgi, kare, dikey çizgi ve artıya ağırlık verildiği; az da olsa daire, baklava, üçgen, puan, sarmal, çarpı motiflerinin kullanıldığı tespit edilmiştir. Nesneli bezemelerden daha çok vazo ve fiyonk kullanılmış az sayıda zincir, damla ve saksıya yer verilmiştir. Kozmik bezemelerde yıldız ve ay kullanılırken; figürlü bezemelerde sinek ve kelebek motiflerine yer verilmiştir.

İşlemelerin kompozisyon özelliklerine bakıldığında ana motifler incelendiğinde büyük oranda atlamalı sıralamalarla düzenlenmiş, düzgün sıralamalarla düzenlenmiş, bir merkeze oturtulmuş bir motiften oluşturulmuş, bağlantılı sıralamalarla düzenlenmiş kompozisyonların kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca az da olsa bir merkeze doğru

yönlendirilmiş sıralamalarla ve bir merkezden dağılan sıralamalarla düzenlenmiş kompozisyonların da kullanıldığı saptanmıştır.

Ürünlerin işlemelerinde yer alan ana motiflerin farklı kompozisyon teknikleri ile yerleştirildiği ve motiflerin altında genellikle bağlantılı sıralamalarla düzenlenmiş kenar suları bulunduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra; düzgün sıralamalarla, atlamalı sıralamalarla ve geçmeli sıralamalarla düzenlenmiş kompozisyonların kullanıldığı görülmektedir.

İşlemeli ürünlerin bugünkü durumu incelendiğinde çoğunluğunun sandık lekeli, yassı tel ipliklerinin ve sim ipliklerinin kararmış olduğu görülmektedir. Pek çok ürünün kumaşları yıpranmış, yıkanmış, işleme iplikleri soyulmuş, havları dökülmüş, işlemeleri sökülmüş ve ipliklerinin solmuş olduğu gözlenmiştir. Bir kısmının kumaşının kesilmiş olduğu ve onarım görmüş olduğu tespit edilmiştir. Ancak belli bir kısmının da temiz görünümde olduğu anlaşılmıştır.

5.2.Öneriler

1. Beypazarı hamam kültüründe kullanılan ürünlerin korunması için depolama şartları yöre halkına anlatılarak halk bilinçlendirilmelidir.

2.Hamam kültüründe kullanılan işlemeli ürünlerin yaşatılması için hamam işlevi değiştirilerek, günlük hayatta kullanılabilecek tasarımlara dönüştürülmelidir.

3. El sanatlarının gelecek nesillere aktarılması ve uygulanmasına teşvik için bu bilimsel araştırmalara devam edilmelidir. Yapılan çalışmalar katalog, kitap v.b. hazırlanarak belgelenmeli, meslek eğitimi veren okullara ve mesleğe ilgi duyan kişilere kaynak oluşturmalıdır.

4. Eski işlemelerin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan, desenler yozlaştırılmadan tekrar işlenmesi sağlanmalıdır.

5. Eskiden uygulanan hamam geleneklerinin yaşatılması, yeni nesillere aktarılması için Beypazarı hamam geceleri düzenlenmelidir.

6.Hamamda kullanılan ürünlerden havlu, bohça, başörtüsü gibi ürünler yeniden üretilerek gelir elde edilmesi sağlanmalıdır.

7.Hamam kültürüne ait işlemeli ürünleri olan yöre halkı ürünlerini müzelerde sergilemeleri konusunda teşvik edilmelidir.

8.Halk Eğitim Merkezleri ile iş birliği yapılarak hamam kültürünü yeni nesillere tanıtmak, halkı aydınlatmak amacıyla seminer, kurs, konferans gibi programlar düzenlenmelidir.

9.Ürünlerin farklı tasarımları yapılarak günümüz modasına uygun olarak ev dekorasyonunda, kıyafetlerde kullanımı sağlanmalı.

10.Desenler ve ürünler modernize edilerek, farklı ürünlere dönüştürülüp turistik amaçlı kullanılmalıdır.

11.Hamam kültürüne ait ürünler üzerinde yöresel özellikler yansıtılarak farklı amaçlı kullanılan tasarımların satışı sağlanmalıdır.

KAYNAKÇA

ACUN YOZGAT, F.(2008).Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Sırma Atölyesinde Uygulanan Maraş İşi (Dival İşi) İğne Tekniklerinin Ürün Çeşitleri ve Öğretim Analizi Yönünden İncelenmesi. Yayımlanmamış Y.L.T.,G.Ü.Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

AKAR, A, KESKİNER, C.(1978).Türk Süsleme Sanatlarında Desen ve Motif, İstanbul: Tercüman Sanat ve Kültür Yayınları.

AKBİL, F. P. (1970). Türk El Sanatlarından Örnekler. İstanbul: Akademi Yayınları. M.E. Basımevi.

Ana Britannica Genel Kültür Ansiklopedisi. (1994). İstanbul: Ana Yayıncılık.

ARSEVEN, C. E.((1965).Sanat Ansiklopedisi.(3.Baskı).c: II. İstanbul: M.E. Basımevi.

ARSEVEN, C.E.(1973).Türk Sanatı. İstanbul:

ASLANAPA, O.(1993).Türk Sanatı El Kitabı. İstanbul: İnkılâp Kitapevi.

BARIŞTA, H. Ö. (1988). Türk El Sanatları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 975.

BARIŞTA, H. Ö. (1995). Türk İşleme Sanatı Tarihi.(2 Baskı). Ankara: G.Ü. İletişim Fakültesi Basımevi.

BARIŞTA, H.Ö.(1998).Türk El Sanatları. (2.Baskı). Ankara. T.C.Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri Yayınları. Türk Tarih Kurumu Basımevi.

BARIŞTA, H. Ö. (1999).Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemeleri. Ankara: T.C.Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri. T.T.K. Basımevi.

BERKER, N. (1981).İşlemeler. İstanbul: Topkapı Müzesi:6. Yapı Kredi Bankası Kültür ve Sanat Hizmetlerinden.

BEŞOĞUL, İ. (1977).Türk Motifleri ve İşlemeleri. İstanbul: Gonca Yayınevi.

BEY, A.(1995) Osmanlı Adet, Merasim ve Tabirleri. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Numune Matbaası.

BEYPAZARI .(1995).Kültür Sanat Edebiyat ve Folklor Dergisi. Yıl / 1, S:1.Ankara: Önder Matbaası.

BOZKURT, T.(2004). Beypazarı’ndaki Türk Devri Yapıları. Ankara: TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı.

ÇOŞKUN, S.(1969).Beypazarı Sırma İşlemeleri. Antropoloji Dergisi. Ankara: A.Ü. Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Yayınları.

DEMİR, Z.S.(2003).Beypazarı Evleri Sosyo Kültürel Değişim Bağlamında Bir Bakış. Yayımlanmamış Y.L.T. Hacettepe Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

DEVELLİOĞLU, F. (1999) Osmanlıca-Türkçe Lügat (16.Baskı) Ankara: Aydın Kitabevi Yayınları

DİNÇSOY, S. POLAK, A. (1963).El İşleri. İstanbul: M.E. Basımevi.

DİYARBEKİRLİ, N.(1972).Hun Sanatı. İstanbul: M.E. Basımevi.

ERONÇ, P.Y. (1984).Giyim Süsleme Teknikleri. İstanbul: M.E. Basımevi.

Bartın İşi. (2005). Ev Tekstili. Yıl:12. S:46.

FENERCİOĞLU, S. (1973).Türk İşlemelerinden Motifler. Ankara: Ayyıldız Matbaası

GÖZÜKIZIL, M.(1962).El İşleri. İstanbul: M.E. Basımevi.

GÜLDOĞAN, M.T.(1989). Beypazarı İlçe Merkezinde Yapılan Tel Kırma İşi. Yayımlanmamış Y.L.T. G. Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

KAFESOĞLU, İ. (1997). Türk Milli Kültürü. İstanbul: Ötüken Yayınları.

KORKUSUZ, S. (1990).Nakış Temel Bilgileri Tekniği Uygulamaları ve Örnekleri. Ankara: M.E. Basımevi.

KÖKLÜ, H.(1995) Ankara İli Beypazarı İlçesindeki El İşlemeli Türk İşi Çevrelerden Örnekler. Yayımlanmamış Y.L.T. G.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara

KÖKLÜ, H.(2002).El İşlemeleri. İstanbul: Turan Ofset.

MARKALOĞLU, Ş.(1996).Dival İşleme (Maraş İşi). Ankara: Özkan Matbaacılık. MIZRAK, H.(1981).Ankara İli. (7. Baskı).Ankara: Çam Sakızı Yayınevi.

NAKIŞ.(1975).Mektupla Yükseköğretim Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu. Ankara: Mektupla Öğretim Merkezi.

OĞUZ, B.(1976).Türkiye Halkının Kültür Kökenleri. İstanbul: İstanbul Matbaası. OKAN, N. (1980).Nakış.

ONUK, T. KÖKLÜ, H.(1997).Ankara İli Beypazarı İlçesi El İşlemeli Türk İşi Çevrelerden Örnekler. Türkiye’de El Sanatları Geleceği ve Çağdaş Sanatlar İçindeki Yeri Sempozyumunun Bildirileri. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 1861. HAGEM Yayınları.

ORTAÇ, H.S. (1994). Beypazarı İlçesi İpekli El Dokumacılığı. Kamu ve Özel Kuruluşlarla Orta Öğretimde, Üniversitelerde El Sanatlarına Yaklaşım ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri. Türk Tarih Kurumu Basımevi. Ankara.

ÖGEL, B. (1991).Türk Kültür Tarihine Giriş. c.III-V.Ankara: Başbakanlık Basımevi. ÖNDER, O. (2007).Sivas İli Merkezindeki Türk Devri Hamamları. Yayımlanmamış

Y.L.T. G.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

ÖNGE, M. Y. (1995). Anadolu’da XII-XIII. Yüzyıl Türk Hamamları. Ankara: Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları. Önder Matbaacılık.

ÖVÜNÇ, R.(1986). Türk İşleme Desenleri. İstanbul.

ÖZBEL, K. (1945). El Sanatları Kılavuz Kitapları. Ankara.

ÖZCAN(TUĞTAŞ), F.(1994).Türk Nakışları Öğretim Yaprakları. Ankara: Önder Matbaacılık.

ÖZCAN(TUĞTAŞ), F.( 2001).Geleneksel Türk İşlemelerinden Türk İşi. Ev Tekstili. Yıl: 8. S:28.

ÖZCAN(TUĞTAŞ), F. (2004).El Sanatları ve Ev Ekonomisi. Çerçeve. MÜSİAD. Yıl:12. S:32.

ÖZTÜRK, İ.(1998). Geleneksel Türk El Sanatlarına Giriş. Ankara: Ürün Yayınları. READ, H.( y.y). Sanatın Anlamı (Sanat Tarihi). b.y.y.

SAİN, B. (1987). Hesap İşi El İşlemeleri, Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınları.

SOYSALDI, A. (1998). Tarsus Çevre Köy ve Yaylalarından Kilim ve Çuval Örnekleri, Dünden Bugüne Tarsus Sempozyumu Bildirileri, Tarsus.

SÖZEN, M.(1983).Tarihsel Gelişimi İçinde Türk Sanatı. İstanbul: Anadolu Bankası Kültür Yayınları.

SÖZLÜK (TÜRKÇE) 2.Türk Dil Kurumu.(9.Baskı).Ankara: TTK. Basımevi SÜRÜR, A. (1976).Türk İşleme Sanatı. İstanbul: Apa Ofset Basımevi.

SÜSLÜ, Ö.(1989).Tasvirlere Göre Anadolu Selçuklu Kıyafetleri. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları,

ŞENER, Y. (1997). Beypazarı Tarihte ve Bugün. Ankara: Toyko Matbaası.

TORUN, E.(2004).Bilinen ve Bilinmeyen Yönleriyle Beypazarı. Ankara: Bey Ofset Matbaacılık.

TÜRKYILMAZ, D.(2001).Türk Kültüründe Hamam Geleneği ve Eskişehir Hamamları. Yayımlanmamış Y.L.T. Hacettepe Üniversitesi. Ankara.

ÜNSAL, B. DİYARBEKİRLİ, N.(1969).Türk Sanatı Tarihi Araştırma İncelemeleri. MEB Basımevi.

YILMAZKAYA, O. (2002). Türk Hamamı. İstanbul: Çitlembik Yayınları.

ZÜBER, H.(1972).Türk Süsleme Sanatı.(2.Baskı). Ankara: Türkiye İş bankası Kültür Yayınları. Sanat Eserleri Dizisi.

EK.1. BİLGİ FORMLARI

BİLGİ FORMU

Örnek No : 1

Fotoğraf No : 15 Baş havlusunun genel görünümü (a), detay görünümü (b)

Ürünün Çeşidi : Baş havlusu Yöredeki Adı : Baş havlusu Ürünü İnceleme Tarihi : 04.08.2008 Ürünün Tarihi : 75 yıllık

Boyutlar : -

Kullanılan Gereçler

Zemin : Pamuklu kumaş

İşleme : Sim iplik Kenar Süsleme : Ahşap

Teknik Özellikler

İşleme : Verev sarma, düz sarma, iğne ardı, balıksırtı Kenar Süsleme : Çerçeve

Kullanılan Renkler

Zemin : Beyaz İşleme : Altın sarısı Kenar Süsleme : Beyaz, siyah Motif Özellikleri

İşleme

Bitkisel Bezeme : Gül, gül yaprağı, dal, gonca Geometrik Bezeme: Artı

Kompozisyon Özellikleri : -

Kaynak Kişinin Adı : Güler TERİM

Diğer Bilgiler : Kaynak kişinin babaannesinin çeyizinden kalan havlu kaynak kişinin çeyizine konulmuştur.

Bugünkü Durumu : Sonradan havlunun işlemeli kısmı kesilip, üst üste dikmeden konularak çerçeve yaptırılmıştır. Ürün de leke bulunmamaktadır.

BİLGİ FORMU

Örnek No : 2

Fotoğraf No : 16 Baş havlusunun genel görünümü (a), detay görünümü (b)

Ürünün Çeşidi : Baş havlusu Yöredeki Adı : Baş havlusu Ürünü İnceleme Tarihi : 05.08.2008 Ürünün Tarihi : 125 yıllık

Boyutları : 44 x 90 cm

Kullanılan Gereçler

Zemin : Pamuklu kumaş İşleme : Sim iplik Kenar Süsleme : Pamuk iplik Teknik Özellikleri

İşleme : Düz sarma, verev sarma, iğne ardı Kenar Süsleme : Saçak bağlama, saçak bükme Kullanılan Renkler

Zemin : Krem

Kenar Süsleme : Krem Motif Özellikleri

İşleme

Bitkisel Bezeme : Dal, çiçek, yaprak, gonca

Kompozisyon Özellikleri : Dikdörtgen formdaki havlunun iki kısa kenarına ortadan simetrik olarak bitkisel bezemelerin yer aldığı S kıvrımlı dal bağlantılı sıralamalarla düzenlenmiştir. Kenar süslemesi saçak bağlayarak ve saçak bükerek tamamlanmıştır.

Kaynak Kişinin Adı : Seher YAVAŞ

Diğer Bilgiler :.Hamamda baş havlusu olarak kullanılan havlu kaynak kişinin annesinin anneannesinden kalmıştır.

Bugünkü Durumu : İşlemenin siminde kararmalar olmuştur. Sandık lekeleri olan havlu solmuş, yıkanmış ve havları dökülmüştür.

BİLGİ FORMU

Örnek No : 3

Fotoğraf No : 17 Omuz havlusunun genel görünümü (a), detay görünümü (b)

Ürünün Çeşidi : Omuz havlusu Yöredeki Adı : Omuz Havlusu Ürünü İnceleme Tarih : 05.08.2008 Ürünün Tarihi : 125 yıllık

Boyutları : 86 x 1.30 cm

Kullanılan Gereçler

Zemin : Pamuklu kumaş İşleme : Sim iplik

Kenar Süsleme : Pamuk iplik Teknik Özellikler

İşleme : Düz sarma, verev sarma, iğne ardı Kenar Süsleme : Saçak bağlama, saçak bükme Kullanılan Renkler

Zemin : Krem

Kenar Süsleme : Krem Motif Özellikleri

İşleme

Bitkisel Bezeme : Dal, çiçek, yaprak, gonca

Kompozisyon Özellikleri : Dikdörtgen formdaki havlunun iki kısa kenarına ortadan simetrik olarak bitkisel bezemelerin yer aldığı S kıvrımlı dal bağlantılı sıralamalarla düzenlenmiştir. Kenar süslemesi saçak bağlayarak ve saçak bükerek tamamlanmıştır.

Kaynak Kişinin Adı : Seher YAVAŞ

Diğer Bilgiler : Hamamda baş havlusu olarak kullanılan havlu kaynak kişinin annesinin anneannesinden kalmıştır.

Bugünkü Durumu : İşlemenin siminde kararmalar olmuştur. Sandık lekeleri olan havlu solmuş, yıkanmış ve havları dökülmüştür. .

BİLGİ FORMU

Örnek No : 4

Fotoğraf No : 18 Vücut havlusunun genel görünümü (a), detay görünümü (b)

Ürünün Çeşidi : Vücut havlusu Yöredeki Adı : Vücut Havlusu Ürünü İnceleme Tarihi : 05.08.2008 Ürünün Tarihi : 125 yıllık

Boyutları : 89 x 1.55 cm

Kullanılan Gereçler

Zemin : Pamuklu kumaş İşleme : Sim iplik Kenar Süsleme : Pamuk iplik Teknik Özellikler

İşleme : Düz sarma, verev sarma, iğne ardı Kenar Süsleme : Saçak bağlama, saçak bükme Kullanılan Renkler

Zemin : Krem

Kenar Süsleme : Krem Motif Özellikleri

İşleme

Bitkisel Bezeme : Dal, çiçek, yaprak, gonca

Kompozisyon Özellikleri : Dikdörtgen formdaki havlunun iki kısa kenarına ortadan simetrik olarak bitkisel bezemelerin yer aldığı S kıvrımlı dal bağlantılı sıralamalarla düzenlenmiştir. Kenar süslemesi saçak bağlayarak ve saçak bükerek tamamlanmıştır.

Kaynak Kişinin Adı : Seher YAVAŞ

Diğer Bilgiler : Hamamda baş havlusu olarak kullanılan havlu kaynak kişinin annesinin anneannesinden kalmıştır.

Bugünkü Durumu : İşlemenin siminde kararmalar olmuştur. Sandık lekeleri olan havlu solmuş, yıkanmış ve havları dökülmüştür.

BİLGİ FORMU

Örnek No : 5

Fotoğraf No : 19 Baş havlusunun genel görünümü (a), detay görünümü (b)

Ürünün Çeşidi : Baş havlusu Yöredeki Adı : Baş havlusu Ürünü İnceleme Tarihi : 27.08.2008 Ürünün Tarihi : 55 yıllık

Boyutları : 45 x 75 cm

Kullanılan Gereçler

Zemin : Pamuklu kumaş İşleme : İpek iplik Kenar Süsleme : Pamuk iplik Teknik Özellikler

İşleme : Düz sarma, verev sarma, balıksırtı, makine dikişi, iğne ardı, muşabak

Kenar Süsleme : Saçak bağlama, saçak bükme Kullanılan Renkler

İşleme : Beyaz Kenar Süsleme : Sarı Motif Özellikleri

İşleme

Bitkisel Bezeme : Dal, çiçek, yaprak

Kompozisyon Özellikleri : Dikdörtgen formdaki havlunun iki kısa kenarındaki havsız dokumaya bitkisel bezemelerin yer aldığı motif soldan sağa doğru bağlantılı sıralamalarla yerleştirilmiştir. Kenar süslemesi saçak bağlanarak tamamlanmıştır.

Kaynak Kişinin Adı : Nazmiye SAK

Diğer Bilgiler : Gençlik yıllarında kendi çeyizi için yapılan havlu hamamda el - yüz silmek için kullanılmıştır.

Bugünkü Durumu : Yıkanmış olan havlu temiz görünmekle birlikte işlemelerinde yer yer sökülmeler mevcuttur.

BİLGİ FORMU

Örnek No : 6

Fotoğraf No : 20 Baş havlusunun genel görünümü (a), detay görünümü (b)

Ürünün Çeşidi : Baş havlusu Yöredeki Adı : Baş havlusu Ürünü İnceleme Tarihi : 18.10.2008 Ürünün Tarihi : -

Boyutları : 43 x76 cm

Kullanılan Gereçler

Zemin : Pamuklu kumaş İşleme : Sim iplik Kenar Süsleme : Pamuk iplik Teknik Özellikler

İşleme : Düz sarma, civankaşı, balıksırtı, verev pesent, iğne ardı Kenar Süsleme : Saçak bağlama, saçak bükme

Kullanılan Renkler

Zemin : Krem

Kenar Süsleme : Krem Motif Özellikleri

İşleme

Bitkisel Bezeme : Dal, çiçek, yaprak Geometrik Bezeme: Yatay çizgi

Kompozisyon Özellikleri : Dikdörtgen formdaki havlunun iki kısa kenarına, bitkisel bezemelerin yer aldığı motifler düzgün sıralamalarla yerleştirilmiştir. Zikzak ve üçgenlerin yer aldığı kenar suyu geçmeli sıralamalarla düzenlenmiştir. Kenar süslemesi saçak bağlayarak ve saçak bükerek tamamlanmıştır.

Kaynak Kişinin Adı : Nesrin GÖKÇEK

Diğer Bilgiler : Hamamda baş havlusu olarak kullanılan havlu annesinden kalmıştır.

Bugünkü Durumu : Sandık lekeleri olan havlunun bazı havlarının döküldüğü görülmüştür. İşlemenin simlerinde sökülmeler ve iplikte soyulmalar mevcuttur.

Benzer Belgeler