• Sonuç bulunamadı

B. Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Kişisel Bilgilerine İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.2. SONUÇ VE ÖNERİLER

4.2.1. Sonuç

Sonuçların sunuluşunda birinci ve ikinci ana problemler ile alt problemlerine göre bir sıra izlenmiştir.

4.2.1.1. Birinci Ana Probleme İlişkin Sonuçlar

1. Acem Kürdî Saz Semâi’nin birinci, ikinci ve üçüncü hâneleri ile teslim bölümünde %100 oranında çift dil tekniğine rastlanmıştır. Bu eser genelinde ağırlıklı olarak rastlanan icra tekniği çift dil tekniğidir.

2. Ferahnâk Saz Semâi’nin birinci hânesinde % 100, teslim bölümünde % 75 oranınlarında olmak üzere ağırlıklı olarak çift dil tekniğine rastlanmıştır. İkinci hânede ise % 100 oranında gam ve arpejler bulunmaktadır.

3. Çargâh Saz Semâi’nin birinci, ikinci ve üçüncü hâneleri ile teslim bölümünde % 100 oranında legato tekniğine rastlanmıştır. Bu eser genelinde ağırlıklı olarak rastlanan icra tekniği legato tekniğidir. Ayrıca teslim bölümünde % 100 oranında gam ve arpej de bulunmaktadır.

4. Ferahfezâ Saz Semâi’nin birinci, ikinci ve üçüncü hâneleri ile teslim bölümünde % 100 oranında legato tekniğine rastlanmıştır. Bu eser genelinde ağırlıklı olarak rastlanan icra tekniği legato tekniğidir. Ayrıca birinci hâne ve teslim bölümünde % 75, ikinci ve üçüncü hânelerde % 100 oranlarında gam ve arpejler de bulunmaktadır.

5. Bûselik Saz Semâi’nin birinci hânesinde ağırlıklı olarak çift dil (% 75) ile gam ve arpejlere (% 100) rastlanmaktadır. Teslim bölümünde büyük oranda üç dil (% 75) tekniğine rastlanmaktadır. Eserin genelinde ise diğer icra tekniklerine % 50 ve daha düşük oranlarda rastlanmaktadır.

6. Hisar Bûselik Saz Semâi’nin teslim bölümünde büyük oranda üç dil tekniğine (% 75) rastlanmaktadır. Bunun dışında eserin genelinde diğer icra takniklerine % 50 ve daha düşük oranlarda rastlanmaktadır.

7. Kürdîli Hicazkâr Saz Semâi’nin birinci hânesinde % 100, teslim ve üçüncü hânede % 75 oranlarında staccato tekniğine rastlanmaktadır. Ayrıca üçüncü hânede % 75 oranlarında karma teknikler ile gam ve arpejlere rastlanmaktadır. Bunların dışında; eserin genelinde diğer icra tekniklerine % 50 ve daha düşük oranlarla rastlanmaktadır.

8. Nihâvend Saz Semâi’nin birinci hânesinde % 75 oranlarında üç dil ile gam ve arpejlere rastlanmaktadır. İkinci hânede % 75 çift dil, üçüncü hânede ise % 75 üç dil tekniğine rastlanmaktadır. Eserin genelinde diğer icra tekniklerine % 50 ve daha düşük oranlarda rastlanmaktadır.

9. Bûselik Peşrev’in ikinci hânesinde % 100, üçüncü hânesinde % 88, dördüncü hânesinde ise % 75 oranlarında çift dil tekniğine rastlanmaktadır. Ayrıca ikinci hânede % 63 oranında süsleme, üçüncü hânede ise % 63 üç dil tekniklerine rastlanmaktadır. Bunların dışında eserin genelinde diğer icra tekniklerine % 50 ve daha düşük oranlarda rastlanmaktadır.

10. Ferahnâk Peşrev’in birinci ve üçüncü hâneler ile teslim bölümünde % 100, ikinci hânede % 63, dördüncü hânede % 88 oranlarında legato tekniğine rastlanmaktadır. Ayrıca ikinci hânede % 63 oranında süsleme tekniğine rastlanmaktadır. Bunların dışında eserin genelinde diğer icra tekniklerine % 50 ve daha düşük oranlarda rastlanmaktadır.

4.2.1.2. İkinci ana Probleme İlişkin Sonuçlar

4.2.1.2.1. Teknik Boyutun Alt Problemlerine İlişkin Sonuçlar

1. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın (Reşat AYSU’nun saz eserlerinden oluşturulan flüt çalışma dağarcığı) legato tekniğini desteklediği görüşüne % 33’ünün tamamen, % 44’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

2. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın staccato tekniğini desteklediği görüşüne % 33’ünün tamamen, % 44’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

3. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın çift dil tekniğini desteklediği görüşüne % 33’ünün tamamen, % 44’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

4. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın üç dil tekniğini desteklediği görüşüne % 22’sinin tamamen, % 33’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

5. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın vibrato tekniğini desteklediği görüşüne % 22’sinin tamamen, % 56’sının büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

6. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın süsleme tekniğini desteklediği görüşüne % 22’sinin tamamen, % 33’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

7. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın karma teknikleri desteklediği görüşüne % 33’ünün tamamen, % 44’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

8. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın gam ve arpejleri desteklediği görüşüne % 22’sinin tamamen, % 67’sinin büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır.

9. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın legato, staccato, çift dil, üç dil, vibrao, süsleme, karma teknikler, gam ve arpej çalışmalarını destekleme durumuna ilişkin cevaplar incelendiğinde; her bir teknik için verilen yanıtların ortalaması “büyük ölçüde katılıyorum (3.40<܆ഥ <4.21)”dur. Ayrıca diğer tekniklerle arasında büyük bir puan farkı olmamakla birlikte, en çok kabul gören çift dil (܆ഥ=4.11) tekniği olmuştur.

10. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın nefes tekniği gelişimini desteklediği görüşüne % 11’inin tamamen, % 56’ının büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır. Dağarcığın nefes tekniğine zarar verdiği görüşüne ise; % 78’inin hiç katılmadığı, % 22’sinin de çok az katıldığı ortaya çıkmıştır.

11. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın (Reşat AYSU’nun saz eserlerinden oluşturulan flüt çalışma dağarcığı) sonorite gelişimini desteklediği görüşüne % 11’inin tamamen, % 56’ının büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır. Dağarcığın sonorite gelişimine zarar verdiği görüşüne ise; % 78’inin hiç katılmadığı, % 22’sinin de çok az katıldığı ortaya çıkmıştır.

12. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın entonasyon gelişimini desteklediği görüşüne % 22’sinin tamamen, % 67’sinin büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır. Dağarcığın entonasyon gelişimine zarar verdiği görüşüne ise; % 89’unun hiç katılmadığı, % 11’inin de çok az katıldığı ortaya çıkmıştır.

13. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın müzikalite gelişimini desteklediği görüşüne % 67’sinin tamamen, % 33’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır. Dağarcığın müzikalite gelişimine zarar verdiği görüşüne ise; % 89’unun hiç katılmadığı, % 11’inin de çok az katıldığı ortaya çıkmıştır.

14. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; ritmik senkronizasyon gelişimini desteklediği görüşüne % 56’sının tamamen, % 44’ünün büyük ölçüde katıldığı ortaya çıkmıştır. Dağarcığın ritmik senkronizasyon gelişimine zarar verdiği görüşüne ise; % 89’unun hiç katılmadığı, % 11’inin de çok az katıldığı ortaya çıkmıştır.

15. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın nefes tekniği, sonorite, entonasyon, müzikal, ritmik senkronizasyon gelişimlerini destekleme durumuna ilişkin cevaplar incelendiğinde; nefes tekniği, sonorite ve entonasyon için verilen yanıtların ortalaması “büyük ölçüde katılıyorum (3.40<܆ഥ<4.21)”, müzikal ve ritmik senkronizasyon için verilen yanıtların ortalaması ise “tamamen katılıyorum (܆ഥ>4.21)” şeklindedir.

16. Öğretim elemanları ile yapılan anket sonucunda; dağarcığın flüt eğitimi programlarındaki hangi seviyeler için uygun olduğu sorusuna “lisans dördüncü sınıfın birinci yarıyılı” % 78 oranıyla en çok alınan yanıt olmuştur. Öğretim elemanlarının % 56’sı ek olarak “lisans üçüncü sınıfın ikinci yarıyılı” ve “lisans dördüncü sınıfın ikinci yarıyılı” yanıtlarını da vermişlerdir.

17. Öğrencilerin dağarcığı çalışmak için yeterli birikime sahip olma durumlarının, almış oldukları flüt eğitimi sürelerine göre analizinin yapılması amacıyla; altı ile 8 yıl arasında eğitim almış olanlar ile sekiz yıldan daha fazla eğitim almış olanlar ile yapılan anket sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre aralarında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Sekiz yıldan daha fazla flüt eğitimi almış olanların dağarcığı çalışmak için yeterli birikime sahip olma durumlarının daha yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır.

18. Öğrencilerin dağarcığı çalışmak için yeterli birikime sahip olma durumlarının, seviyelerine göre analizinin yapılması amacıyla; lisans üçüncü ve dördüncü sınıf flüt öğrencileri ile yapılan anket sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuçlar arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır.

4.2.1.2.2. Motivasyon boyutunun Alt Problemlerine İlişkin Sonuçlar

1. Dağarcığın (Reşat AYSU saz eserlerinden oluşturulan flüt çalışma dağarcığı), öğrencilerin flüt çalışma isteklerini artırma durumu ile öğrencilerin müzikal beğenilerine hitap etme durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının saptanması amacıyla anket verileriyle korelasyon analizi yapılmıştır. İki değişken arasında yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.

2. Dağarcığın, öğrencilerin flüt çalışma isteklerini artırma durumu ile FEP’de yer almasının gerekliliğine ilişkin öğrenci görüşleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının saptanması amacıyla anket verileriyle korelasyon analizi yapılmıştır. İki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamasa da bu ilişkinin göz ardı edilemeyecek düzeyde olduğu görülmüştür (r=0.72, p=0.06).

3. Dağarcığın, öğrencilerin flüt çalışma isteklerini artırma durumu ile öğrencilerin parçaları kendi kültürlerine yakın bulma durumları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının saptanması amacıyla anket verileriyle korelasyon analizi yapılmıştır. İki değişken arasında yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.

4.2.1.2.3. Türk Müziği’ne Özgü Özelliklerin Tanınması Boyutunun Alt Problemlerine İlişkin Sonuçlar

1. Öğrencilerin, dağarcığı (Reşat AYSU saz eserlerinden oluşan flüt çalışma dağarcığı) çalışırken ilgili makamların özelliklerini merak ettikleri görüşüne; öğrencilerin % 39’u tamamen, % 54’ü büyü ölçüde katılmaktadır.

2. Öğrencilerin, dağarcığı çalışırken ilgili usul yapılarının özelliklerini merak ettikleri görüşüne; öğrencilerin % 54’ü tamamen, % 39’u büyük ölçüde katılmaktadır.

3. Öğrencilerin, dağarcığı çalışırken ilgili form yapılarının özelliklerini merak ettikleri görüşüne; öğrencilerin % 46’sı tamamen, % 54’ü büyük ölçüde katılmaktadır.

Benzer Belgeler