• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE ÖNERĠLER

Ġnsanlığın geliĢimine paralel olarak güzelleĢme, süslenme ve bakımlı olma her zaman var olmuĢtur. Bu var oluĢ sırasında insanlar yaĢamlarının çeĢitli evrelerden geçmektedir. Bu evrelerden biri de hamilelik dönemidir. Bu dönemde de kadınlar her zaman olduğu gibi bakımlı ve güzel olmak isteyeceği için kozmetik kullanımları mevcut olur. Kozmetik pazarında önemli bir yere sahip olan saç bakım kozmetiklerinin hamileler tarafından gerek kendi sağlıkları için gerek bebeklerinin sağlığı için bilinçli bir Ģekilde tüketilmesi önem arz etmektedir. YanlıĢ kullanılan bir ürün hamileyi ve bebeği ciddi sağlık problemleri ile karĢı karĢıya bırakabilir.

ÇalıĢmanın problemini, 18-39 yaĢ aralığındaki çalıĢan ve çalıĢmayan hamilelerin saç bakım ürünü kullanımı hakkındaki görüĢlerinin belirlenmesidir. ÇalıĢmada, hamilelerin saç bakım ürünleriyle ilgili görüĢlerinin belirlenmesine yönelik olarak, 18-39 yaĢ aralığındaki hamilelerin saç bakım ürünleriyle ilgili görüĢleri alınmıĢtır. ÇalıĢma Zonguldak‟ta tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen tüketicilerle yürütülmüĢtür.

53

5.1. Sonuçlar

AraĢtırma kapsamına alınan 18-39 yaĢ arasında bulunan çalıĢan ve çalıĢmayan hamilelere uygulanan, hamilelerin saç bakım ürünlerini kullanma düzeylerini belirlemeye yönelik araĢtırma ile elde edilen bulgulardan Ģu sonuçlar çıkmıĢtır:

1. AraĢtırma kapsamına 185 çalıĢan ve 185 çalıĢmayan hamile olmak üzere toplam

370 hamile alınmıĢtır. Katılımcı hamilelerin %40,5‟i, 26-30 yaĢ aralığındadır. Hamilelerin %44,1‟inin öğrenim durumu lisedir. Hamilelerin %61,1‟i ilk hamileliğini yaĢamaktadır. Hamilelerin %42,7‟sinin hamilelik sürecini 7-9 ay arasında yaĢadığı görülmektedir.

2. Katılımcı hamilelerin istatistiksel olarak anlamlı bir çoğunluğu saç temizliğinde

temizleyici (normal) Ģampuanı tercih etmekte ve Ģampuanı eĢit miktarda saçın her tarafına masaj yaparak uygulamaktadır. ġampuan uygulamasını hamilelerin büyük bir bölümü iki kez uyguladığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Hamilelerin Ģampuanların özelliklerinden iyi temizleme, marka ve fiyat özelliğini önemli bulduğunu görülmektedir.

3. AraĢtırmaya katılan çalıĢan hamilelerin %46,9‟u kuaförde bazen saç bakımı

uygulattığı görülmektedir.

4. AraĢtırmaya katılan hamilelerden çalıĢan hamilelerin daha çok saçlarına kalıcı renk

değiĢikliği uygulattığı görülmektedir. En çok uygulatma zaman aralığı 7-9 ay arasında olduğu görülmektedir. Uygulama öncesi çalıĢan hamilelerin hepsinin hekim görüĢü aldığı görülmektedir. Hamilelerin evde saç boya uygulaması yapan üç hamilenin üçünün de eldiven kullandığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. ÇalıĢan hamilelerin büyük çoğunluğunun saçına kalıcı renk değiĢikliği uygulamasını kuaförde uygulattığı görülmektedir.

5. Katılımcı hamilelerden saçına kalıcı Ģekil değiĢikliği uygulaması yaptıran tek kadın

çalıĢmayan hamiledir. Uygulama öncesi hekim görüĢü almadığı bilinçsiz bir Ģekilde uygulama yaptırdığı sonucuna ulaĢılabilir.

6. Hamilelerin saç Ģekillendirici ürünlerden en çok saç köpüğünü kullandıkları

görülmektedir. Katılımcı saç spreyi kullanan çalıĢan hamilelerin saç spreyi uygulamasını 25-30 cm uzaklığında ve doğru olarak uyguladıkları görülmektedir.

54

7. ÇalıĢmayan hamilelerin saç kremi kullanımı çalıĢan hamilelere göre daha fazladır.

Fakat saç kremi uygulama tekniği çalıĢan hamileler saçın uçlarına uyguladıkları için bilinçli ve doğru bir uygulama yaptıkları söylenebilir.

8. Hamilelerin saç dökülme problemi olmadığı görülmektedir. Saç dökülme problemi

olan hamilelerin gebelik döneminde saç dökülme önleyici ürün kullanmadıkları görülmektedir.

9. Saç bakım ürünü satın almayan hamile bulunmamıĢtır. Hamilelerin saç bakım

ürünlerini marketlerden satın aldıkları görülmektedir. Hamilelerin saç bakım ürünlerini nasıl kullanacaklarını kullanım kılavuzlarından öğrendikleri sonucuna ulaĢılmıĢtır.

10. ÇalıĢan hamilelerin daha çok saç boyama uygulaması yaptırdığı sonucuna

ulaĢılmıĢtır. ÇalıĢan bayanların günlük yaĢamda psikolojik açıdan kendilerini daha iyi hissetmek için saç boyama uygulaması yaptırdıkları söylenebilir.

11. Saç tipi ile saç temizleyici ürün tercihi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliĢki

bulunmuĢtur.

12. Hamilelerin çalıĢma durumu ile saç boyama iĢlemini kendisi uygulaması arasında

istatistiksel olarak anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. ÇalıĢan hamilelerin saçlarını kendilerinin boyamadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.

13. ÇalıĢma durumu ile Ģekillendirici ürün kullanımı arasında istatistiksel olarak

anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. ÇalıĢmayan hamilelerin daha çok Ģekillendirici ürün kullandıkları görülmektedir.

14. ÇalıĢma durumu ile televizyon, kuaför ve dergiden etkilenme arasında istatistiksel

olarak anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. ÇalıĢmayan hamilelerin televizyon, kuaför ve dergilerden etkilenme düzeyinin daha yüksek olduğu söylenebilir.

55

5.2. Öneriler

AraĢtırmadan elde edilen sonuçlar, 18 - 39 yaĢ aralığındaki çalıĢan ve çalıĢmayan hamilelerin saç bakım ürünlerini bilinçli olarak aldıklarını ve kullandıklarını göstermektedir. ÇalıĢmaya katılan hamileler saç bakımı konusunda hekimlerinin görüĢlerine önem vermekte ve tercihlerini onların görüĢleri doğrultusunda yapmaktadırlar.

 Hamilelerin gereğinden fazla saç bakım ürünü kullanmamaları konusunda bilinçlendirilmelidir.

 Hamilelik döneminde saç bakım ürünü kullanımından önce hekim görüĢü alınması konusunda desteklenmelidir.

 Hamileler, kimyasal içerikli kozmetikleri kullanmak yerine doğal veya daha az katkı maddesi içeren saç bakım ürünleri kullanmaları konusunda bilinçlendirilmelidir.

 Hamilelere hamilelik döneminde doğru saç bakım ürünü kullanımı konusunda seminerler verilebilir.

 Hamilelik sürecinde saç bakım ürünlerini, ürünlerin fayda ve zararlarını ve en doğru uygulama yöntemlerini içeren tüketici rehberi hazırlanmalıdır.

 AraĢtırma konusu Zonguldak ilindeki 18 – 39 yaĢ arası çalıĢan ve çalıĢmayan hamilelerle sınırlı kalmıĢtır. Kapsam geniĢletilerek daha geniĢ bir örneklem grubuna uygulanabilir.

Bu çalıĢma, gelecekte yapılacak benzer özellikteki araĢtırmalar için örnek olmalı ve bu konuya iliĢkin benzer araĢtırmalara temel teĢkil etmelidir.

ÇalıĢma, Saç ve Güzellik hizmetleri alanında hizmet veren iĢletmelerin müĢteri memnuniyetini arttırmasına; hamilelerin ise kozmetik ürün kullanırken daha donanımlı ve bilinçli olmalarına katkı sağlayacaktır.

KAYNAKÇA

Alpmen, G. (1978). Kozmetik Preparatlar. Ġstanbul.

Alpmen, G. (1998). Kozmetolojinin Gelişimi. Türkiye Klinikleri Kozmetoloji Dergisi. 1: 1-3. Api O., Ünal O. ve ġen C. (2003). Gebelik ve Saç Boyaları. Perinatoloji Dergisi. 11 (1): 20-24 Bouillon, C. ve Wilkinson, J. (2005). The Science of Hair Care. Taylor&Francis (Çev.M.

Yıldırım). Ankara.

Çağın, H. (1991). Kadın ve Kozmetik. Kozmetik Market Dergisi. 4: 15.

Çelebi, C. R. ve Yıldırım, M. (2007). Türk Pazarında Bulunan Kalıcı Saç Boyalarının Değerlendirilmesi.http://www.okd.gazi.edu.tr/okd/sayi722008/meral_sunu.doc adresinden 1 Ağustos 2011‟de alınmıĢtır.

Çelebi, C. R. (2004). Türk Toplumunda Kozmetik Tüketici Davranışları. http://www.dermaneturk.com/okd/sayi312004/basyazi.asp adresinden 22 Temmuz 2011‟de alınmıĢtır.

Değer, M. (2003). Üniversite Öğrencilerinin Kişisel Saç Bakımları Konusundaki Bilgi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Dökmeci, Ġ. (2003). Büyük Tıp Sözlüğü. (1. basım). Ġstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Eaton, A. (1995). Kozmetik Makyaj ve Manikür, Ankara: MEB.

Emami, S. (2005). Türk Kadınlarının Kozmetik Ürün Kullanma Sıklıkları ve Yaş, Medeni, Eğitim, Mesleki ve Gelir Durumu ve Kozmetik Ürüne Ayırdığı Bütçe Değişkenlerine Göre Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

57

Erkan, A. (2001). Modern Kuaförlük Sanatında Eğitim. (3. Baskı). Ankara: Ajans Türk Matbaacılık.

Gocheco, A.C., Bozzo, P., Einarson, A., (2008). Hamileler için Saç Ürünlerinin Güvenliği. Cana dian Familya Physician,1386-88

Henderson, S. (2000). Temel Kuaförlük Bilimi. (2. Baskı). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Karaduman, A. (tarihsiz). Kozmetikler ve Kadın. Hacettepe Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı, Ankara.

Karasar, N. (1998). Araştırmalarda Rapor Hazırlama. (8. Baskı). Ankara: 3A AraĢtırma Eğitim DanıĢmanlık Ltd. ġti.

Koçak, C. (1993). Türk Toplumunda Saç Sağlığı ve Bakımı Konusunda Bilgilerin Araştırılması. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi, Ġstanbul.

KöĢlü, A. (1993). Saç Bakımı. Medikal Magazin. 1 (90): 30.

Kundakçı, N. (1998). Saçın Anatomik ve Histolojik Yapısı. Türkiye Klinikleri Kozmetoloji Dergisi. 1:127-133.

Marieb N. E. , (2004). Human Anatomy & Physiology. (Sixth Edition). San Francisco: Pearson Benjamin Cummings.

Meredith, B. (1978). Vogue Vücut ve Güzellik Kitabı. (Çev. G. Suveren). Ġstanbul: Kral Matbaası.

Peter, C., Harding, M., Dulon, M., Schablon, A., Costa, J. T., Nienhaus, A. (2010). Kuaförlerde Doğurganlık Bozuklukları ve Gebelik Komplikasyonlarının İncelenmesi. Journal of Occupational Medicine and Toxicology, 5:24

Prince, C. B., Hatlow, S. D., Gargiullo, P., Lee, M.A., Savitz, D.A., (1999). Kimyasal Saç Tedavileri ve Kuzey Carolina Siyahî Kadınlarının Gebelik Sonuçlarına Etkisi. American Journal of Eptdemiotogy, 149:712-16.

58

Sarıca, R. ve Diğerleri (1993). Dermatologist’s Choice For Shampoo Today. Acta Pharma. 35 (119): 25.

Saygılı, M. S. (2000). Kozmetik Amaçlı Lipozom Preparatları Üzerinde Bir Araştırma. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

ġenol, A. ve Hüner G. (2002). Kozmetiğe Giriş. Kocaeli: Cem Ofset.

TekbaĢ, Ö.F., (2006). Kimyasallar ve Üreme Sağlığı. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 5(1) Tourles, S. (2002). Doğal Cilt Bakımı. (Çev. A. Dülger). Ġstanbul: Platform Yayıncılık. Vural, T. ve Çelebi, C.R. (2003). Yaşlı Türk Kadınlarında Saç Bakımı ve Kozmetolojik

Alışkanlık Profili. Online Kozmetoloji Dergisi. 1(2).

Yazan, Y.(2010). Kozmetik Bilimi. Nobel Tıp Kitabevleri: Ġstanbul.

Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.

Yıldırım, M. (2002). Saç Boyalarında Ürün Güvenliği ve Formülasyon. Online Kozmetoloji Dergisi. 2 (1).

http://www.iegm.gov.tr/Detail.aspx?mode=1&pages=/PortalAdmin/Uploads/Titck/Menus/ Menu-d4b2fe473569.html 14 Eylül 2013 tarihinde alınmıĢtır.

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Sa%C3%A7%20Bak%C4%B 1m%C4%B1%20Kozmetikleri.pdf 14 Eylül 2013 tarihinde alınmıĢtır.

http://www.sagliksifa.com/381-Sac-ve-Saca-Uygulanan-Kozmetik-Urunler.html 14 Eylül 2013 tarihinde alınmıĢtır.

http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?tb_id=39&ust_id=11 22 Temmuz 2011 tarihinde alınmıĢtır.

EKLER

EK 1: Anket Formu

Bu görüĢme formu GÜEBE Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi programında yürütülmekte olan hamile bayanların saç bakım ürünlerini kullanımı hakkındaki görüĢlerini belirlemeyi amaçlayan yüksek lisans tezinin bir gereği olarak yürütülmektedir. Katıldığınız için teĢekkür ederim.

AraĢtırmacı: Gizem DOĞANEL DanıĢman: GörüĢme tarihi/saati:

BÖLÜM I

Mesleğiniz: YaĢınız:

Öğrenim durumunuz: Kaçıncı hamileliğiniz:

Gelir Düzeyiniz

500-1000 1000-1500 1500-2000  2000 (+)

Hamilelik ayınız:

1 - 3 ay 4 - 6 ay  7 - 9 ay

1. Saç tipinizi tanıyor musunuz?

Yağlı  Kuru  Normal  Kepekli  YıpranmıĢ 

2. Hangisi sizin saçınızı anlatıyor?

Saç dipleri yağlı ve basık görünüme sahiptir. Saç parlak görünür.

Saç mat görünür. Nemsizdir.

Saç sağlıklı ve parlak görünür.

Saçta pul pul dökülme ve kepeklenme mevcuttur

Fön, düzleĢtirici, maĢa, boya, röfle, perma, defrize gibi uygulamalardan zarar görmüĢ saç uçları kırılmıĢtır.

Yağlı saç Kuru saç Normal saç Kepekli saç YıpranmıĢ saç

3. Saç temizliğinizi yaparken hangi ürünü tercih ediyorsunuz?

( ) Sabun

( ) Temizleyici (normal) Ģampuan ( ) Bebek Ģampuanı

( ) Özel bakım Ģampuanı ( ) Tıbbi Ģampuan

60 4. Saç temizleyici ürünleri (Ģampuan, sabun vs.) nasıl uygularsınız?

Saç temizleyici ürünler

Uygulama Teknikleri

Ürünü avuca döküp tek bir noktadan uygulama

Sadece saç uçlarına uygulama

EĢit miktarlarda saçın her tarafına masaj yaparak

uygulama 

Direkt saça döküp uygulama

5. Saçınıza temizleyici ürünü(Ģampuan, sabun vs.) kaç kez uygularsınız?

 1 kez  2 kez  3 kez  4 (+) kez

6. Satın aldığınız saç temizleyici ürünlerde aradığınız özelliklerin önem derecesi nedir?

Ürün ÇeĢidi Ürün Özellikleri Önem Dereceleri Hiç önemli değil Önemsiz Kısmen Önemli Önemli Çok Önemli

ġaç temizleyici ürünler( Ģampuan, sabun vs.)

Ġyi temizlemesi HoĢ kokusu Köpürmesi Saç tipine uygunluğu Paketi/Ambalajı Markası Gramajı Fiyatı

7. Saç bakımı (maske, kür, serum vs.) uygulatıyor musunuz?

Hiç uygulatmıyorum( ) *Lütfen II. bölümü yanıtlamayınız. Uygulatmıyorum( ) *Lütfen II. bölümü yanıtlamayınız.

Bazen uygulatıyorum( ) Uygulatıyorum( ) Çok sık uygulatıyorum ()

61

BÖLÜM II: SAÇ BAKIM ÜRÜNLERĠ

8. Satın aldığınız saç bakım ürünlerinde aradığınız özelliklerin önem derecesi nedir?

Ürün ÇeĢidi Ürün Özellikleri Önem Dereceleri Hiç önemli değil Önemsiz Kısmen

Önemli Önemli Çok Önemli

Saç Bakım Ürünleri

Kolay uygulanması HoĢ kokusu Kolay temizlenmesi Saç tipine uygunluğu Taranabilirliği artırması Saçta yumuĢaklık sağlaması Parlaklık vermesi

Paketi/Ambalajı

Marka ( Firma Etiketi/Adı) Gramajı

Fiyatı

9. Saçınıza kalıcı renk değiĢikliği sağlayan ürünler(kına, saç boyası vs.) uygulatıyor musunuz?

Hiç uygulatmıyorum( ) *Lütfen III. bölümü yanıtlamayınız. Uygulatmıyorum( ) * Lütfen III. bölümü yanıtlamayınız.

Bazen uygulatıyorum( ) Uygulatıyorum( ) Çok sık uygulatıyorum ()

BÖLÜM III: SAÇ BOYALARI

10. Saç boyama ürünlerinden hangisini ne sıklıkla uygulattınız? Saç boyama ürünleri Hiç uygulatmıyorum Uygulatmıyorum Bazen uygulatıyorum Uygulatıyorum Çok sık uygulatıyorum Kına Organik (Bitkisel) Boya Kimyasal Saç Boyası

11. Hamilelik döneminizin kaçıncı ayında saç boyama ürünlerini ne sıklıkla uygulattınız?

Süre sıklığı Hiç uygulatmıyorum Uygulatmıyorum Bazen

uygulatıyorum Uygulatıyorum Çok sık uygulatıyorum 1–3 ay 4–6 ay 7–9 ay

62

12. Saçınızı boyattırmadan önce hekiminizin görüĢünü ne sıklıkla alıyorsunuz? Uygulama türü

Hiç almıyorum Almıyorum Bazen alıyorum Alıyorum Çok sık alıyorum Saç boyatma

13. Saç boyama iĢleminizi kendiniz mi yapıyorsunuz?

Evet ( ) Hayır, ( )*15.soruyu yanıtlamayınız.

14. Saç boyama uygulamasını nasıl ve hangi sıklıkta yapıyorsunuz?

Boyama Ģekilleri Hiç uygulamıyorum Uygulamıyorum Bazen

uyguluyorum Uyguluyorum

Çok sık uyguluyorum

Kuaförde Boyatma

Boya fırçası ile evde boyama

Köpük boya ile boyama

Boya kutusu içerisindeki biberon ile boyama

15. Satın aldığınız saç boyama ürünlerinde aradığınız özelliklerin önem derecesi nedir?

Ürün çeĢidi Ürün özellikleri Önem dereceleri Hiç önemli değil Önemsiz Kısmen

önemli Önemli Çok önemli

Saç Boyama Ürünleri

Beyazları kapatması Ġstenilen rengi oluĢturması Kokusu Kolay uygulanabilmesi Uygulama süresi Kalıcılık süresi

63 Kolay temizlenmesi

Eldiven, boya öncesi- sonrası bakım kremi içermesi Yıpratmama durumu Paketi/Ambalajı Markası Gramajı Fiyatı

16. Saçınıza kalıcı Ģekil değiĢikliği sağlayan ürünler(perma, defrize, Brezilya fönü vs.) uygulatıyor musunuz?

Hiç uygulatmıyorum( ) *Lütfen IV. bölümü yanıtlamayınız. Uygulatmıyorum( ) *Lütfen IV. bölümü yanıtlamayınız.

Bazen uygulatıyorum( ) Uygulatıyorum( ) Çok sık uygulatıyorum ()

BÖLÜM IV: PERMA - DEFRĠZE

17. Saçınıza perma ya da kalıcı düzleĢtirme iĢlemi hangi ayınızda ne sıklıkla uygulattınız?

Süre sıklığı Hiç uygulatmıyorum Uygulatmıyorum Bazen

uygulatıyorum Uygulatıyorum Çok sık uygulatıyorum 1–3 ay 4–6 ay 7–9 ay

18. Saçınıza kalıcı Ģekil değiĢikliği( Perma- defrize) yaptırmadan önce hekiminizin görüĢünü ne sıklıkla alıyorsunuz? Uygulama türü Hiç almıyorum Almıyorum Bazen alıyorum Alıyorum Çok sık alıyorum Kalıcı Ģekil

değiĢikliği

19. Saçınıza Ģekillendirici ürünler (jöle, saç spreyi, briyantin vs.) kullanıyor musunuz?

Hiç kullanmıyorum( ) *Lütfen V. bölümü yanıtlamayınız. Kullanmıyorum( ) *Lütfen V. bölümü yanıtlamayınız.

64

BÖLÜM V: SAÇ ġEKĠLLENDĠRĠCĠLER

20. Hangi saç Ģekillendirici ürünü ne sıklıkla kullanıyorsunuz?(Birden fazla seçenek iĢaretleyebilirsiniz)

ġekillendirici

ürünler Hiç kullanmıyorum Kullanmıyorum

Bazen kullanıyorum Kullanıyorum Çok sık kullanıyorum Saç Jölesi Saç Spreyi Saç Köpüğü Briyantin

Dax (Saça mat Ģekil veren ürün)

21. Satın aldığınız saç Ģekillendirici ürünlerde aradığınız özelliklerin önem derecesi nedir?

Ürün ÇeĢidi Ürün Özellikleri Önem Dereceleri Hiç önemli değil Önemli

değil Kısmen önemli Önemli Çok önemli

Saç

Ģekillendiriciler (Jöle, briyantin, saç spreyi, saç köpüğü, dax) Kolay Ģekillendirmesi HoĢ kokusu Kolay temizlenmesi Yıpratma durumu Saç tipine uygunluğu Paketi/Ambalajı Markası Gramajı Fiyatı

65 22. Saç spreyi kullanıyor musunuz?

Hiç kullanmıyorum( ) *VI nolu bölümü yanıtlamayınız. Kullanmıyorum( ) *VI nolu bölümü yanıtlamayınız.

Bazen kullanıyorum( ) Kullanıyorum( ) Çok sık kullanıyorum( )

BÖLÜM VI: SAÇ SPREYĠ

23. Saç spreyini ne kadar uzaklıktan ve hangi sıklıkta uygularsınız? Uygulama

Uzaklıkları Hiç uygulamıyorum Uygulamıyorum Bazen uyguluyorum Uyguluyorum

Çok sık uyguluyorum 5 – 10 cm uzaklıktan 15 –20 cm uzaklıktan 25–30 cm uzaklıktan

24. Saç kremi kullanıyor musunuz? Hiç kullanmıyorum( ) *Lütfen VII. bölümü yanıtlamayınız. Kullanmıyorum( ) *Lütfen VII. bölümü yanıtlamayınız.

Bazen kullanıyorum( ) Kullanıyorum( ) Çok sık kullanıyorum( )

BÖLÜM VII: SAÇ KREMĠ

25. Saç kremini nasıl ve hangi sıklıkta uygularsınız? Uygulama

Teknikleri

Hiç

uygulamıyorum Uygulamıyorum

Bazen

uyguluyorum Uyguluyorum Çok sık uyguluyorum

Sadece saç uçlarına uygulama Saç diplerine masaj yaparak uygulama Tüm saça uygulama

66 26. Saç dökülmesi probleminiz var mı?

Hiç yok ( ) *VIII nolu bölümü yanıtlamayınız. Yok ( ) *VIII nolu bölümü yanıtlamayınız.

Bazen var ( ) Var ( ) Çok var ( )

27. Saç dökülmesini önleyici ürünleri kullanıyor musunuz? Hiç kullanmıyorum( ) *VIII nolu bölümü yanıtlamayınız. Kullanmıyorum( ) *VIII nolu bölümü yanıtlamayınız.

Bazen kullanıyorum( ) Kullanıyorum( ) Çok sık kullanıyorum( )

BÖLÜM VIII: SAÇ DÖKÜLMESĠNĠ ÖNLEYĠCĠLER

28. Saç dökülmesini önleyici ürünlerin hangi türünü ne sıklıkla kullandınız?

Saç dökülmesini önleyici ürünler Hiç kullanmıyorum Kullanmıyorum Bazen kullanıyorum Kullanıyorum Çok sık kullanıyorum Yağ Ģeklinde Enjeksiyon Ģeklinde Sprey Ģeklinde Hap Ģeklinde

29. Satın aldığınız saç dökülmesini önleyici ürünlerde aradığınız özelliklerin önem derecesi nedir?

Ürün ÇeĢidi Ürün Özellikleri Önem Dereceleri Hiç önemli değil Önemli değil Kısmen önemli Önemli Çok önemli Saç Dökülmesini Engelleyen Ürünler Kolay uygulanması HoĢ kokusu Kolay temizlenmesi Saç sayısını artırması Paketi/Ambalajı Markası Gramajı Fiyatı

30. Saç bakım ürünü satın alıyor musunuz?

Hiç satın almıyorum ( ) *Lütfen IX. bölümü

yanıtlamayınız.

Satın almıyorum( ) *Lütfen IX. bölümü

yanıtlamayınız.

Bazen satın alıyorum( ) Satın alıyorum ( ) Çok sık satın alıyorum ()

67

BÖLÜM IX: ÜRÜN SATIN ALMA

31. Saç bakım ürünlerini satın almak için hangisinden ne sıklıkta etkileniyorsunuz?

Etki unsurları Hiç

etkilenmiyorum Etkilenmiyorum

Bazen

etkileniyorum Etkileniyorum Çok sık etkileniyorum Televizyon Ġnternet ArkadaĢ önerisi Kuaför Dergi BroĢür

32. Saç bakım ürünlerini nerelerden hangi sıklıkla satın alıyorsunuz?

SatıĢ yerleri Hiç satın almam Satın almam Bazen satın alırım Satın alırım Çok sık satın alırım Market AVM Parfümeri Kuaför Eczane SatıĢ temsilcileri Ġnternet (online) alıĢveriĢ

33. Saç bakım ürünlerini nasıl kullanacağınızı nereden hangi sıklıkla öğreniyorsunuz?

Bilgi kaynakları Hiç bilgi

almıyorum Bilgi almıyorum

Bazen bilgi

alıyorum Bilgi alıyorum Çok sık bilgi alıyorum Dermatolog Kuaför Ġnternet Dergi Televizyon Kullanım kılavuzları

68

69

Benzer Belgeler