• Sonuç bulunamadı

3. SİYASAL HALKLA İLİŞKİLER

3.3. Günümüzde Siyasal Halkla İlişkilerde İletişim Modeli

3.3.6. Siyasal Halkla İlişkilerde Kanal

Halkla ilişkiler uygulamalarında mesajın kamuoyuna ulaştırılması için çeşitli araçlar kullanılmaktadır. „Siyasal Halkla İlişkiler Modeli‟ (bkz. Şekil 9.) içerisinde kanal olarak nitelendirdiğimiz bu araçlar, belirlenen hedef kitleye göre farklılık göstermektedir. Asna, (1998: 116), halkla ilişkiler uygulamalarında, yaygın hedef kitleler için kitle iletişim araçları dediğimiz gazete, radyo, televizyon, sinema gibi kanallar kullanılırken, daha küçük gruplar için afiş, broşür, bülten vb. araçlardan yararlanılabileceğini ancak mesajın iletilmesi için kullanılacak araçların seçiminde, hedef kitlenin büyüklüğü kadar kültür, gelir, yaş, yaşanılan bölge, cinsiyet gibi özelliklerin de dikkate alınması gerekli olduğunun altını çizmektedir. Günümüzde internet kanalı siyasal halkla ilişkiler için son derece önemli bir yer tutmaktadır.

79

Siyasal halkla ilişkiler uygulamalarının, diğer halkla ilişkiler uygulamalarında olduğu gibi, kitle iletişim araçlarının içinde yer almasının en önemli boyutu haber şeklinde hedef kitleye yansımasıdır. “Televizyon haberlerinde 30 saniye yer almanın yarım saatlik bir reklamdan değerli olduğu öne sürülür. Bu iddianın nedeni haberlerde yer almanın adayı meşru ve önemli kılacağı varsayımıdır. Reklam herhangi biri tarafından kullanılabilecek bir araç iken, haberler önemli, sıra dışı ya da saygın kişileri konu edinir. Kuşkusuz bu sav siyasal kariyerinin başında bulunan adaylar için daha geçerlidir. Kamuoyu tarafından tanınmış bir adayın ya da mevcut siyaset arenasında yer alan siyasetçilerin haberlerde yer alması oldukça doğaldır (Uztuğ, 2004: 373).”

Halkla ilişkiler uygulamaları kapsamında yüz yüze iletişimden kitle iletişimine tüm yöntemlerin var olduğunu belirten Peltekoğlu, ( 2007: 205), her hedef kitlenin kendi özellikleri doğrultusunda tercih ettiği bir kitle iletişim aracı olduğunun altını çizmektedir. Bu özelliklerin kişinin ideolojisi, etnik kökeni, kültürü vb. yapısına göre değişkenlik gösterdiği söylenebilir. Bu bağlamda her kitle iletişim aracının bağlı olduğu bir ekonomik yapı ve bir ideolojik yapı olduğunu düşünürsek, siyasal halkla ilişkiler uygulamalarının da basın haberlerinin hangi kitle iletişim aracının içinde ne şekilde yer alacağı da son derece önemli bir konu haline geliyor. Örneğin A ideolojisine yakın olan bir gazetenin içinde A ideolojisine yakın olan bir siyasal halkla ilişkiler uygulamasının haberinin yer alma biçimi ve okuyucunun kod açımı ile, A ideolojisine yakın olan bir gazetenin içinde B ideolojisine yakın olan bir siyasal halkla ilişkiler uygulamasının haberinin yer alma biçimi ve okuyucunun kod açımı aynı olmayabilir. Doğal olarak bu durum siyasal halkla ilişkiler uygulamasının etkisini belirleyici ve uygulamanın hedef kitlesi olarak tespit edilmiş kişilerin oy verme davranışını etkileyen bir faktördür. Ancak hangi hedef kitle gurubunun içinde olursa olsun herkesin siyasi haberleri almak için tercih ettiği bir kanal mutlaka vardır. Çalışma kapsamında yapılan anket araştırması sonuçları bu yorumu destekler niteliktedir (bkz Tablo 20, 21, 22, ).

80

Tablo 20. Siyasal Halkla İlişkiler Uygulamalarında İnternet Aracının Etkisi

Cevap Sayı Yüzde

Sosyal Medya 319 48,7

Haber web siteleri 242 36,9

Siyasi partilerin kendilerine ait web siteleri 73 11,1

Bloglar 15 2,3

E-posta 6 0,9

İnternetten haber almayı tercih etmiyorum 0 0

Total 655 100

Şekil 27. Siyasal Halkla İlişkiler Uygulamalarında İnternet Aracının Etkisi Grafiği

Ankete katılan 655 kişiden “Siyasi partilerin organizasyonları ile ilgili olarak internet kanalı ile en çok haber aldığınız kaynak hangisidir?” sorusuna 319 kişi sosyal medya, 242 kişi haber web siteleri, 73 kişi siyasi partilerin kendilerine ait web siteleri, 15 kişi bloglar, 6 kişi e-posta cevabını vermiştir.

319

242

73

15 6 0

Sosyal Medya Haber web siteleri Siyasi partilerin kendilerine ait web siteleri

Bloglar E-posta İnternetten haber almayı

tercih etmiyorum

81

Tablo 21. Siyasal Halkla İlişkiler Uygulamalarında Televizyon Aracının Etkisi

Cevap Sayı Yüzde

Haber bültenleri 342 52,2

Siyasi tartışma programları 308 47

Spor programları 1 0,2

Eğlence programları 4 0,6

Televizyondan haber almayı tercih etmiyorum 0 0

Total 655 100

Şekil 28. Siyasal Halkla İlişkiler Uygulamalarında Televizyon Aracının Etkisi Grafiği

Ankete katılan 655 kişiden “Siyasi partilerin organizasyonları ile ilgili olarak televizyon kanalı ile kişisel olarak en çok iletişime geçtiğiniz kaynak hangisidir?” sorusuna 342 kişi haber bültenleri, 308 kişi siyasi tartışma programları, 1 kişi spor programları 4 kişi eğlence programları cevabını vermiştir.

342

308

1 4 0

Haber Bültenleri Siyasi Tartışma Programları

Spor Programları Eğlence Programları

Televizyondan haber almayı

tercih etmiyorum

82

Tablo 22. Siyasal Halkla İlişkiler Uygulamalarında Gazete Aracının Etkisi

Şekil 29. Siyasal Halkla İlişkiler Uygulamalarında Gazete Aracının Etkisi Grafiği

Ankete katılan 655 kişiden “Siyasi partilerin organizasyonları ile ilgili olarak gazete kanalı ile en çok bilgi aldığınız kaynak hangisidir?” sorusuna 354 kişi siyasi partiye ait haberler, 229 kişi siyasi parti liderlerine ait haberler, 25 kişi bilim insanlarının siyasi partiler ile ilgili haberleri, 22 kişi din adamlarının siyasi partiler ile ilgili haberleri, 21 kişi sanatçıların siyasi partiler ile ilgili haberleri, 4 kişi sporcuların siyasi partiler ile ilgili haberleri cevabını vermiştir. 229 354 21 4 25 22 0 Siyasi parti liderlerine ait haberler Siyasi partiye ait haberler Sanatçıların siyasi partiler ile ilgili haberleri Sporcuların siyasi partiler ile ilgili haberleri Bilim insanlarının siyasi partiler ile ilgili haberleri Din adamlarının siyasi partiler ile ilgili haberleri Gazeteden almayı tercih etmiyorum

Cevap Sayı Yüzde

Siyasi parti liderlerine ait haberler 229 35

Siyasi partiye ait haberler 354 54

Sanatçıların siyasi partiler ile ilgili haberleri 21 3,2 Sporcuların siyasi partiler ile ilgili haberleri 4 0,6 Bilim insanlarının siyasi partiler ile ilgili haberleri 25 3,8 Din adamlarının siyasi partiler ile ilgili haberleri 22 3,4 Gazeteden almayı tercih etmiyorum 0 0

83

Benzer Belgeler