• Sonuç bulunamadı

Sihirbazı kapatmak için Bitir seçeneğine tıklayın

Adım 7: Turbo Mod ne kadar açık kalsın?

2. Sihirbazı kapatmak için Bitir seçeneğine tıklayın

Temizlemeyi gereken sıklıkta tekrarlayın. Hiçbir yeni sorun bulunamadığında, sisteminizden büyük miktarda çöp temizlemiş olmanın güveniyle modülden çıkabilirsiniz.

Hiçbir sorun bulunmadıysa Bitir seçeneğine tıklayın. Bu sizi AVG Registry Cleaner ana penceresine götürür.

Ne Denetlenir?

Aşağıdaki tablo size AVG Registry Cleaner modülünün tam tarama sırasında kayıt defterinin hangi bölümlerini denetlediğini gösterir. Kullanıcı tanımlı tarama sırasında bunların arasından seçim yapabilirsiniz.

Alan Açıklama

Duyulabilir Sinyaller

Hata mesajları gibi belirli sistem veya program olayları için ses dosyaları oynatılır. Bunlar kayıt defterindeki karşılık gelen girişlere erişim sağlanarak oynatılır. Ancak ses dosyaları ortadan kalktığında bu girişler geçersiz hale gelir.

Açılış Programları

Birçok program Windows ile birlikte otomatik olarak açılır (ör. virüs tarayıcı). Bu kayıt defterinin açılış bölümündeki girişler aracılığıyla olur. Bu programlar kaldırıldığında bu girişler genellikle silinmez.

Dosya Türleri

Kayıt defterinin bu alanındaki girişler bir veya daha fazla dosya uzantısını (örneğin .txt veya .doc) çeşitli bilgilerle (açılmaları için kullanılacak program gibi) ilişkilendirir. Böyle girişler programların kaldırılmasıyla geçersiz hale gelebilir.

Veritabanı Sürücüleri

Bazı programlar yükleme sırasında kayıt defterinde veritabanı sürücüleri ve veri kaynaklarıyla ilgili girişler saklar. Bu girişler bu programların kaldırılmasıyla veya ayrı veri kaynaklarının taşınması veya silinmesiyle geçersiz hale gelebilir.

Yükleme işlemi sırasında bile sıklıkla geçersiz girişler oluşturulur.

Ortak Dosyalar Kayıt defterinin bu bölümü çok sayıda programın genellikle erişmesi gereken dosyalara ve program kitaplıklarına (DLL'ler) başvurular içerir. Bu programlar

kaldırıldığında bu girişler genellikle silinmez.

Yardım Dosyaları Birçok program kayıt defterine yardım dosyalarının yerini kaydeder. Bu programlar kaldırıldığında bu girişler genellikle silinmez.

Yüklü Programlar

Her program kayıt defterinin bu alanında bir giriş bırakır. Denetim Masası'ndaki tüm programların listesi bu girişlerden derlenir. Programlar kaldırıldığında bu girişler genellikle silinmez ve listede tutarsızlıklar oluşur.

Program Ayarları

Bilgisayarda yüklü her program kayıt defterinde programa özgü bilgiler içeren girişler oluşturabilir (ör. veri veya program yolları). Programlar kaldırıldığında bu girişler genellikle silinmez.

Program Uzantıları

Kayıt defterinin bu bölümü, ses veya video kodekleri veya ayrı programların işlevlerini genişleten (ör. yeni menü girişleriyle veya yeni araç çubuğu girişleriyle) Internet Explorer eklentileri gibi uzantılara başvuruları içerir. Bu programlar veya uzantılar kaldırılırsa bu girişler genellikle silinmez.

Program Bileşenleri

Birçok Windows programı ActiveX ve COM bileşenlerine kayıt defterinin bu alanındaki girişleri kullanarak erişir. Bu girişler bunun gibi programlar yüklendiğinde oluşturulur, ancak kaldırılma sırasında genellikle silinmezler.

Bazı programlar yükleme sırasında geçersiz girişler bile oluşturabilir.

Program Yolları

Bazı programların doğrudan "Başlat -> Çalıştır" aracılığıyla çalıştırılmasını sağlamak için bu programların yükleme klasörleri kayıt defterine depolanır. Bu programlar kaldırıldığında bu girişler genellikle silinmez.

Yazı Tipleri

Windows kayıt defterinin bu alanında bilgisayarınızda yüklü tüm yazı tiplerine yönelik girişleri saklar. Bu girişler yazı tipleri kaldırıldığında genellikle

silinmediği için Windows her sistem açılışında bu yazı tiplerini boş yere yüklemeye çalışır.

Geçmiş Listeleri

Windows ve birçok programın son çalıştığınız dosyalar gibi bilgilerin günlüğünü tutan geçmiş listeleri bulunmaktadır. Bunlar kayıt defterine referans olarak kaydedilir. Bu girişler dosyaları sildiğinizde veya yerlerini değiştirdiğinizde geçersiz hale gelir.

Windows Güvenlik Duvarı

Windows Güvenlik Duvarı gelen ağ bağlantılarını kabul edebilecek programları kaydeder ve kayıt defterinde her biri için bir giriş depolar. Bu girişler, bu programlardan birinin kaldırılması gibi durumlarda hatalı veya geçersiz hale gelebilir.

Bu nedenle silinmiş dosyaların kayıt defterinde çok sayıda "hayalet" bırakabileceği açıktır. AVG Registry Cleaner bu öksüz kalmış girişleri bulur ve hedeflenmiş şekilde siler. Bu nedenle tam tarama yapmanızı öneriyoruz.

AVG Registry Cleaner Ana Menüsündeki Ek İşlevler

Ayrıntıları Görüntüleme ve Sorunları Temizlemeden Hariç Tutma

Sol sütundaki çeşitli alanlara tıkladığınızda, pencerenin üst tarafında söz konusu alanda nasıl sorun oluşabileceğini açıklayan ayrıntılı bir Açıklama görürsünüz.

Bir alanda sorun bulunursa ayrı sorunların bir listesi de daha fazla bilgiyle birlikte görüntülenir. Sorunun daha kapsamlı incelemesini görüntülemek için listeden bir giriş seçin.

Ayrıca burada ilgili onay kutusunun işaretini kaldırarak belirli sorunları temizlemeden hariç tutabilirsiniz.

Sorun açıklamaları görünür değilse araç çubuğundaki Ayrıntılar seçeneğine tıklayın.

Temizlemeyi Çalıştırma

AVG Registry Cleaner modülünün ana penceresinden temizlemeyi başlatmak için Temizlemeyi başlat seçeneğine tıklayın. Temizlemeden hariç tuttuğunuz sorunlar varsa bunlar onarılmaz.

Temizleme bittikten sonra Tekrar denetle düğmesi görünürse daha fazla bilgi için şuraya bakın:

Tekrar Denetle

Bazen Tekrar denetle düğmesi görünür ve sihirbaz sisteminizi tekrar denetlemenizi önerir. Bu işlev, kayıt defterindeki yeni girişler temizleme tarafından geçersiz hale getirildiyse her zaman olur. Bu modüldeki bir sorun değil, özellikle Program bileşenleri ve Dosya türleri alanlarında oluşabilecek bir zincirleme tepkimedir.

Örnek:

Kayıt defterinde A girişi B girişini, o da kayıp X dosyasını işaret eder. AVG Registry Cleaner ilk

taramada X dosyası bulunamadığı için B girişinin geçersiz olduğunu belirler. B girişi temizleme sırasında silinir. Daha sonra artık silinmiş olan B girişini işaret eden A girişini geçersiz hale getirir.

1. Tekrar denetle seçeneğine tıklayın.

Bu iki kategori tek başlarına yeniden incelenir.

2. Sihirbazı kapatmak için Bitir seçeneğine tıklayın.

Temizlemeyi gereken sıklıkta tekrarlayın. Hiçbir yeni sorun bulunamadığında, sisteminizden büyük miktarda çöp temizlemiş olmanın güveniyle modülden çıkabilirsiniz.

İleri Düzey Kullanıcılar İçin İşlevler

Ayrı bölümleri temizlemeden hariç tutmak istediğinizden eminseniz veya kayıt defterindeki girişlere bakmak veya bunları düzenlemek isterseniz aşağıdaki işlevleri yararlı bulacaksınız:

Sorunları Yoksay

İnceleme sırasında bulunmamaları için ayrı sorunları listeden kaldırabilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki adımları gerçekleştirin:

1. Karşılık gelen alanların listesinden bir sorun seçin.