• Sonuç bulunamadı

Adım 7: Turbo Mod ne kadar açık kalsın?

2. Düzenle menüsünden Sorun ayrıntıları ve Anahtara git seçeneklerini seçin

3.7.2.4. Sabit Diski Birleştirme

Bu bölümde sabit disklerinizi birleştirmek için AVG Drive Defrag modülünü nasıl kullanabileceğinizi ve bunun neden önemli olduğunu öğreneceksiniz.

Bir bilgisayarın zaman içinde gözle görünür şekilde yavaşlaması için birçok neden vardır. Bunlardan biri sabit diskin kademeli olarak parçalanmasıdır. Bu aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

Yeni dosyalar ilk başta boş bir sabit diske birbiri ardına bir blok halinde kaydedilir. Örneğin ortadaki bir dosyayı sildiyseniz sabit diskte bir boşluk oluşur. Windows bu boşluğu daha sonra sabit diske kaydettiğiniz bir dosyayı yerleştirmek için kullanır. Bu boşluk yeterince büyük değilse Windows dosyayı ikiye ayırır ve diğer yarısını başka bir yere depolar. Zaman içinde çok sayıda boşluk oluşur ve çok sayıda dosya parçalara ayrılır (parça), yani parçalanma seviyesi artar.

Bu bilgisayarınızın performansını ciddi ölçüde düşürür: Her dosya getirdiğinizde bunun sabit diskten okunması gerekir, tabii bu dosya tek bir yerde depolandığı takdirde çok daha hızlı gerçekleşir. Teknik terimlerle:

Parçalanma yüksekse sabit disk okuma başlıklarının bir dosyanın ayrı parçalarını yükleyebilmeleri için her zaman yeniden hizalandırılması gerekir.

Bu nedenle sisteminizi hızlandırmanın basit bir yolu sabit diski birleştirmektir. Geleneksel birleştirme genelde uzun zaman alacağı için AVG Drive Defrag iki farklı mod sunar. Birleştirmenin nasıl yapılacağına kendiniz karar verebilir veya AVG Drive Defrag modülünün sizin için karar vermesine izin verebilirsiniz.

İki birleştirme modu sırasında tam olarak neler olduğunu aşağıda bulabilirsiniz:

Kapsamlı Birleştirme

Bu birleştirme modu yeni sıralanmış dosyaları özel olarak akıllıca düzenler: Sık kullanılan sistem dosyaları Windows'un bunları anında tekrar bulabilmesi için sabit diskin başlangıcında depolanır.

Bu birleştirme modunun dosyaları basitçe birleştirmekten daha uzun zaman alacağı açıktır. Dolayısıyla AVG Drive Defrag rahatsız edilmeden çalışmaya devam edebilmeniz için özellikle düşük öncelikli olarak yürütülür. Bu prosedür Windows'un açılmasını önemli ölçüde hızlandırır. Sık kullanılan programlar da daha hızlı başlar. Bu bilgisayar performansını fark edilir biçimde artırır.

Hızlı Birleştirme

Bu birleştirme modu fark edilir ölçüde daha hızlı okunabilmeleri için tüm dosyaları sağlamlaştırır.

Bu yöntemin avantajı çalıştırılma hızıdır: Sabit diskinizin performansı anında yükselir.

Sabit Diskinizi Birleştirme

AVG Drive Defrag modülünü başlatmak için Açılış Merkezi'ndeki Optimize Et kategorisine gidip Kayıt defterini ve performansı optimize et altındaki Sabit diski birleştir girişini seçin.

Alternatif olarak, Açılış Merkezi'ndeki Tüm işlevler alanına gidip Sabit disk altında Birleştir girişini seçerek modülü başlatabilirsiniz.

Katı hal sürücüleri (SSD) AVG PC TuneUp 2015 tarafından tespit edilir. Katı hal sürücülerini birleştirme yoluyla optimize etmek mümkün olmadığı ve birleştirme işleminden zarar görebilecekleri için incelenmez veya birleştirilmezler.

Optimizasyon potansiyeli için hangi sabit disklerin denetleneceğini seçin.

İncelemeye göre birleştirmenin nasıl yapılacağını seçin.

AVG Drive Defrag iki farklı birleştirme seçeneği sunduğundan incelemeyi başlatmadan önce birleştirme türünün incelemeye bağlı olup olmayacağını belirlemelisiniz.

İncelemeden sonra kişisel öneri sunduğu ve birleştirmenin nasıl yürütüleceği konusunda kendiniz karar verebileceğiniz için dört seçenek içinden ilki önceden seçili halde olur. Diğer üç seçenek için birleştirme inceleme tamamlanır tamamlanmaz başlar. Ancak inceleme birleştirme seviyesinin çok düşük olduğunu belirlerse, AVG Drive Defrag gereksiz göreceği için bu üç seçenek için birleştirme gerçekleştirilmez.

Sonucu bekleyip karar verin

Size bu seçeneği öneriyoruz. İnceleme tamamlandığında, her bir sabit disk için hızlı birleştirmeyi mi yoksa kapsamlı birleştirmeyi mi yürütmek istediğinize karar verebilirsiniz. Birleştirme olmadan devam etmeyi de seçebilirsiniz.

Otomatik olarak önerilen şekilde

AVG Drive Defrag sizin için karar verir ve inceleme tamamlanır tamamlanmaz parçalanma seviyesine uyan modu kullanarak her sabit diski birleştirir.

Otomatik olarak kapsamlı

Sabit diskinizin performansını inceleme sonucundan bağımsız olarak biraz daha uzun sürse bile son ayrıntısına kadar optimize edersiniz.

Otomatik olarak hızlı

Parçalanma seviyesinden bağımsız olarak her sabit diski hızlıca birleştirmek ve zaman kazanmak istersiniz.

Sonucu bekleyip karar verin seçeneğini seçtiyseniz her bir sabit diskin birleştirilme şeklini

seçebileceğiniz bir iletişim kutusu görürsünüz. Diğer tüm seçenekler için birleştirme işlemi incelemeden sonra otomatik olarak yürütüleceğinden başka bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Üst bölümden sabit disk ve birleştirme modu seçin.

AVG Drive Defrag hız ve kazanılacak avantajlar arasındaki ilişkiyi belirler ve buna göre öneri sunar.

Bilgisayarın birleştirme işleminden sonra kapatılıp kapatılmayacağına karar verin. Her sabit disk için birleştirme modu seçtiğinizden emin olun.

Birleştirmeyi başlatmak için İleri seçeneğine tıklayın.

Birleştirme sırasında her sabit diski gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve kullanım haritasındaki değişimleri görebilirsiniz. Ayrıca ilerleme çubuğuna bakarak ilerlemeyi ve ne kadar birleştirme kaldığını belirleyebilirsiniz.

Daha fazla ipucu ve tavsiye için lütfen bkz. NTFS - FAT Karşılaştırması.

NTFS ve FAT Karşılaştırması

Sabit diskler, geçerli Windows sürümlerinde olduğu gibi NTFS dosya sistemini veya ilk Windows sürümlerinin desteklediği eski FAT sistemini kullanabilir. Birleştirme öncesi sürücülerin incelenmesi işlemi NTFS

sürücülerinde önemli ölçüde daha hızlıdır. FAT sistemlerinde kullanıcılar daha uzun süre beklemek zorunda kalırlar ve bir kahve molası verebilirler. Bu eski FAT sisteminin modern NTFS sistemine dönüştürülmesini gerektiren birçok sebepten biridir.

NTFS dosya sistemi (NTFS = Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) Windows NT ve Windows 7'ye kadarki ardıllarının (ör. Windows 2000, Windows XP, Windows Vista) dosya sistemidir. Dosya seviyelerine akıllıca planlanmış erişim koruması sunar, önceliklerin serbestçe yönetilmesini sağlar, 4 GB'den büyük dosyaları destekler, dosya sistemindeki hataların otomatik olarak düzeltilmesini sağlar ve bugünün standart sabit disk boyutlarında depolama alanını çok daha etkin bir şekilde kullanabilir.

Sabit diskiniz hala FAT dosya sistemini kullanıyorsa çok basit bir şekilde dönüştürebilirsiniz.

Dönüştürme işlemi çok güvenli kabul edilse de buna girişmeden önce kayıtlı verilerinizi yedeklemelisiniz.

Tüm Programlar öğesini açmak için Windows Başlat simgesine tıklayın ve Donatılar öğesine giderek Komut İstemi seçeneğine tıklayın. CONVERT.EXE C:/FS:NTFS komutunu girdiğinizde dönüştürme işlemi başlayacak.

Başka bir bölüme dönüştürmek için C:'yi başka bir sürücü harfi ile değiştirin. Sistem bölümü değiştirildiğinde bilgisayarın yeniden başlatılması gerekir. Bu durumda ekranınızdaki talimatları takip edin.

3.8. Temizleme

Tıpkı evinizde dağınıklık oluşması gibi bilgisayarınız da önemli disk alanını kullanan gereksiz ağırlıklar nedeniyle tıkanabilir. Bilgisayarınızda dönem dönem bahar temizliği yapmanızı ve gereksiz dosyaları sisteminizden silmenizi öneriyoruz.

Sisteminizde yapılan tüm değişiklikler AVG Rescue Center tarafından izlenir ve gerekirse geri alınabilir.

Disk Alanı Kazan ve Kullanım Verilerini Sil

Disk alanı kazan ve kullanım verilerini sil alanı sabit disklerinizden ne kadar öğe silebileceğinizi gösterir.

Bunları seçtikten sonra, AVG PC TuneUp 2015 arka planda hızlı bir inceleme gerçekleştirip Windows'u ve programları temizle, Tarayıcıyı temizle, Bozuk kısayolları kaldır ve Windows işlevlerini devre dışı bırak alanlarında sabit diskinizde ne kadar öğe bulunduğunu ve bunların ne kadar yer kapladığını gösterir. Şimdi hangi öğeleri silmek istediğinize ve/veya hangi Windows işlevlerini devre dışı bırakmak istediğinize karar verebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için bkz. Sabit Diski Temizleme.

Depolama Kullanımını İncele ve Verileri Sil

Depolama Kullanımını İncele ve Verileri Sil alanında bir adım daha ileri giderek gereksiz veriler için sürücülerde sistematik arama yapabilir ve hassas verileri güvenli biçimde silebilirsiniz.

Yinelenen Dosyaları Bulma ve Kaldırma

AVG Duplicate Finder modülü sabit diskinizdeki çeşitli yinelenen dosyaları ve klasörleri bulup kaldırarak çok değerli boş disk alanları açmanızı sağlar.

Daha fazla bilgi için bkz. Yinelenen Dosyaları Bulma ve Kaldırma.

Büyük Miktarlarda Veriyi Bulma ve Silme

Sisteminizdeki büyük dosya ve klasörleri bulmak için AVG Disk Space Explorer modülünü kullanın. Ardından bu verileri arşivleyebilir veya ileride ihtiyaç duymayacağınızdan eminseniz tamamen silebilirsiniz. Bu, değerli disk alanını tek seferde boşaltmanın başka bir yoludur.

Daha fazla bilgi için bkz. Büyük Miktarlarda Veriyi Bulma ve Silme.

Verileri Güvenli Biçimde Silme

AVG Shredder modülü hassas verileri güvenli şekilde kaldırmanızı sağlar. Bir uzmanın bile verilerinizi geri yükleyemeyeceğinden emin olmak için üç adet akıllı silme yöntemini kullanabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için bkz. Verileri Güvenli Biçimde Silme.

iPhone, iPad veya iPod touch'ı Temizleme

AVG iOS için Temizleyici modülü iOS cihazınızdaki gereksiz ve önemsiz dosyaları bulmanızı sağlar.

Ardından önemli depolama alanı tasarrufu yapmak ve cihazın hızını ciddi şekilde artırmak için tüm bu gereksiz dosyaları kolaylıkla kaldırabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için bkz. iPhone, iPad veya İpod touch'ı Temizleme