• Sonuç bulunamadı

Adım 7: Turbo Mod ne kadar açık kalsın?

3.5. Menü Çubuğu

3.6.2. Performansı Artırma

Bu bölümde, Performansı artır seçeneğini gereksiz görev ve hizmetleri kapatarak sisteminizin performansını artırmak için nasıl kullanabileceğinizi ve bunun neden önemli olduğunu öğreneceksiniz.

Arka planda çalışan ve günlük işleriniz için nadiren ihtiyaç duyduğunuz görevleri ve hizmetleri kapatarak sistem performansınızı artırabilirsiniz. Tablet PC uyumluluğu (yani ekran boyunca ekran kalemini hareket ettirerek bilgisayarı çalıştırma seçeneği) veya ağ sunucusu teknolojileri için. Bilgisayarınızın performansını programları

kaldırarak da artırabilirsiniz. Bu nedenle uzun zamandır kullanılmayan, belki varlığını bile hatırlamadığınız ve sisteminizi gereksiz yere yavaşlatan programların bulunması için arama yapılır. AVG PC TuneUp 2015 ayrıca bilgisayarınızın donanımı yeteri kadar güçlü olmadığında bunu tespit eder.

İnternet ayarlarınız Windows'un internet bağlantınızın bant genişliğini optimum şekilde kullanmasını

engelleyebilir. Bir seferde iki dosya veya web sitelerinden veri indirmek Windows varsayılan ayarları tarafından yavaşlatılabilir. Burada optimizasyon potansiyeli de görüntülenir.

Bilgisayarınız gereksiz görsel efektler tarafından yavaşlatılıyorsa bu tespit edilir.

AVG PC TuneUp 2015 bilgisayarınızı böylesi performans tüketen görsel efektler için denetler ve performansı artırmak için öneriler sunar.

AVG PC TuneUp 2015 ürününün size kapsamlı öneriler vermesini sağlamak için yazılımı ilk defa çalıştırmadan önce profili tamamlamanız gerekir. Böylece hızlı ve basit bir performans artışının yolu açılmış olur.

Açılış Merkezi'nde Pano kategorisi altında, Bilgisayar performansı kategorisinin durum alanında bir öneri olup olmadığını görebilirsiniz. Bazı önerileri gizlediyseniz bunlar durumu artık etkilemez. Ayrıntıları göster seçeneğine tıklayarak ayrıntı penceresini açın.

Bu pencereyi ilk kez açtığınızda, optimizasyonun durum ve ihtiyaçlarınıza göre tam olarak uyarlanabilmesi için profil sihirbazındaki kısa soruları yanıtlamanız gerekir (bkz. Performansı Artırma - Profil). Profil bilgilerinizi ayarlamak veya güncellemek istiyorsanız Şimdi Tara/Ayrıntıları Göster düğmesinin yanındaki çark düğmesine tıklamanız yeterlidir. Daha fazla bilgi için bkz. Profil.

Genel Görünüm

Performansı artırma potansiyeli olup olmadığını görebileceğiniz ayrıntı penceresi Genel görünüm sekmesinde açılır. İnternet ayarları ve Görsel efektler alanlarında, Tümünü optimize et seçeneğine tıklayarak bulunan tüm optimizasyon önerilerini uygulayabilirsiniz. Bu önemli işlevlerinizden hiçbirini kısıtlamaz.

Diğer yandan Donanım ve yazılım alanındaki öneriler önemli ölçüde kullanım davranışınıza bağlıdır. Bu yüzden bunları ancak birer birer uygulayabilirsiniz.

Sekmeler Arası Geçiş

Her bir önerinin ayrıntılarını görebileceğiniz diğer sekmelere geçiş yapmak için önerinin üzerine veya Ayrıntılar düğmesine tıklayın. Alternatif olarak istediğiniz sekmenin adına da tıklayabilirsiniz.

Önerileri Uygulama

İnternet ayarları ve Görsel efektler sekmelerinde, Tümünü optimize et seçeneğine tıklayarak bulunan tüm optimizasyon önerilerini uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak sol sütunda bir önerinin üzerine tıklayabilirsiniz.

Pencerenin sağ bölümünde ayrıntılı bir açıklama görünür ve sağ alttaki düğmeye tıklayarak öneriyi uygulayabilirsiniz.

Devam etmeye yönelik uygun seçenekler görebilmek için Donanım ve yazılım sekmesinde her bir öneri için birkaç basit soruyu yanıtlamanız gerekir. Bir soruyu yanıtlayamaz veya kararınızı ertelemek isterseniz sağ alttaki Öneriyi gizle seçeneğine tıklayarak öneriyi gizleyebilirsiniz.

Lütfen donanımınıza ilişkin önerileri basitçe kabul edemeyeceğinize, ancak yalnızca saklayabileceğinize dikkat edin.

Önerileri Gizleme ve Gösterme

Bir öneriyi kabul etmek istemiyorsanız Öneriyi gizle seçeneğine tıklayın. Şimdi kalıcı olarak mı yoksa yalnızca 30 gün için mi gizlemek istediğinizi seçebilirsiniz. Gizlenen önerilerin sayısı her zaman sağdaki görev çubuğunda gösterilir. Görüntülenen sayıya tıklayarak bu önerileri kolaylıkla tekrar gösterebilirsiniz.

Profili Değiştirme

Sağ üstteki Profili değiştir seçeneğine tıkladığınızda optimizasyon önerilerinizi gösteren profile yönlendirilirsiniz.

3.6.2.1. Profil

AVG PC TuneUp 2015 ürününü ilk kullandığınızda, performansı artırmaya yönelik kişiye uyarlanmış öneriler verebilmesi için bir profil doldurmanız istenir. Bu profil aşağıdaki soruları içermektedir:

Bilgisayarınız Genelde İnternete Nasıl Bağlanıyor?

Ağ, internet ve tarayıcı ayarlarınızın (örneğin paket boyutları) internet bağlantınıza en iyi şekilde uyarlanabilmesi için listeden bağlantı türünü seçin.

Görsel Efektleri Optimize Etmek İçin Hangi Kriterler Kullanılsın?

Performansı en üst düzeye çıkar (görüntü kalitesinden bağımsız olarak) seçeneğini seçerseniz tüm efektler ve renkli Luna teması (Windows XP) veya Aero cam teması (daha yeni Windows sistemleri) kapatılır. Bu gelişmiş arayüzlerin görüntülenmesi kaynakları gerçekten tükettiğinden bu seçim özellikle daha yavaş bilgisayarlar için fazlasıyla önerilir.

Bilgisayarınızdaki arayüz titreşiyor ve pencerelerin açılması zaman alıyorsa Performans ve görüntü kalitesi arasında denge seçeneğini seçin. Çekici arayüzler muhafaza edilir, ancak performans tüketen efektler kapatılır.

Yüksek performanslı bir grafik kartınız varsa Windows Vista Aero masaüstü deneyimi kapatılınca sistem performansınız yükselmez.

Programın Kaldırılmasını Önermeden Önce Kaç Gün Kullanılmamış Olması Gerekiyor?

Bilgisayarınız uzun zamandır kullanılmayan programlar için denetlenir. Daha sonra bunlar bilgisayarınızı yavaşlatmamaları için kaldırılmaları yönündeki öneriyle birlikte görüntülenir. Kullanıcı davranışınıza bağlı olarak, bir programın potansiyel olarak gereksiz kabul edilebilmesi ve kaldırılması yönünde bir öneriyle görüntülenmesi için kaç gün kullanılmamış olması gerektiğini burada belirtebilirsiniz.

Profili Değiştirme

Açılış Merkezi'nin Pano kategorisine gidip Bilgisayar performansı alanında çark düğmesine (Ayrıntıları göster düğmesinin hemen yanında) tıklayarak profil ayarlarınızı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

Alternatif olarak, Performansı artır - ayrıntılar penceresinin sol üstündeki Profili değiştir düğmesine tıklayabilirsiniz.

Lütfen gereken tüm bilgileri girene kadar profilinizi onaylayamayacağınıza dikkat edin.