• Sonuç bulunamadı

KGK ubat 2019’da, sigorta sözle meleri için muhasebele tirme ve ölçüm, sunum ve aç klamay kapsayan kapsaml yeni bir muhasebe standard olan TFRS 17’yi yay mlam t r. TFRS 17 hem sigorta sözle melerinden do an yükümlülüklerin güncel bilanço de erleri ile ölçümünü hem de kar n hizmetlerin sa land dönem boyunca muhasebele tirmesini sa layan bir model getirmektedir TFRS 17, 1 Ocak 2023 ve sonras nda ba layan y ll k hesap dönemleri için uygulanacakt r. Erken uygulamaya izin verilmektedir.

Standart, irket için geçerli de ildir ve irket’in finansal durumu veya performans üzerinde etkisi olmayacakt r.

Yükümlülüklerin k sa ve uzun vade olarak s n fland r lmas (TMS 1 De i iklikleri)

12 Mart 2020'de KGK, “TMS 1 Finansal Tablolar n Sunumu” standard nda de i iklikler yapm t r. 1 Ocak 2023 tarihinde veya bu tarihten sonra ba layan y ll k raporlama dönemlerinde geçerli olmak üzere yap lan bu de i iklikler yükümlülüklerin uzun ve k sa vade s n fland r lmas na ili kin kriterlere aç klamalar getirmektedir. Yap lan de i iklikler TMS 8 “Muhasebe Politikalar , Muhasebe Tahminlerinde De i iklikler ve Hatalar” e göre geriye dönük olarak uygulanmal d r. Erken uygulamaya izin verilmektedir. Söz konusu de i ikli in irket’in finansal durumu ve performans üzerindeki etkileri de erlendirilmektedir.

TFRS 3’deki de i iklikler – Kavramsal Çerçeve ’ye Yap lan At flara ili kin de i iklik

KGK, Temmuz 2020’de TFRS letme Birle meleri standard nda de i iklikler yapm t r. De i iklik, TFRS 3’ün gerekliliklerini önemli ekilde de i tirmeden, Kavramsal Çerçevenin eski versiyonuna (1989 Çerçeve) yap lan atf Mart 2018’de yay mlanan güncel versiyona (Kavramsal Çerçeve) yap lan at fla de i tirmek niyetiyle yap lm t r. Bununla birlikte, iktisap tarihinde kayda alma kriterlerini kar lamayan ko ullu varl klar tan mlamak için TFRS 3'e yeni bir paragraf eklemi tir. De i iklik, 1 Ocak 2022 ve sonras nda ba layan y ll k hesap dönemleri için ileriye dönük olarak uygulanacakt r. E er i letme, ayn zamanda veya daha erken bir tarihte, TFRS standartlar nda Kavramsal Çerçeve (Mart 2018)’ye at fta bulunan de i ikliklerin tümüne ait de i iklikleri uygular ise erken uygulamaya izin verilmektedir.

Söz konusu de i ikli in irket’in finansal durumu ve performans üzerindeki etkileri de erlendirilmektedir.

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3 Muhasebe politikalar (devam )

3.2 Standartlarda de i iklikler ve yorumlar (devam )

Yay nlanan ama yürürlü e girmemi ve erken uygulamaya konulmayan standartlar (devam ) TMS 16’daki de i iklikler - Kullan m amac na uygun hale getirme

KGK, Temmuz 2020’de, TMS 16 Maddi Duran Varl klar standard nda de i iklikler yapm t r.

De i iklikle birlikte, irketlerin bir maddi duran varl kullan m amac na uygun hale getirirken, üretilen ürünlerin sat ndan elde ettikleri gelirlerin, maddi duran varl k kaleminin maliyetinden dü ülmesine izin vermemektedir. irketler bu tür sat gelirlerini ve ilgili maliyetleri art k kar veya zararda muhasebele tirecektir. De i iklik, 1 Ocak 2022 ve sonras nda ba layan y ll k hesap dönemleri için uygulanacakt r. De i iklikler geriye dönük olarak, yaln zca i letmenin de i ikli i ilk uygulad hesap dönemi ile kar la t rmal sunulan en erken dönemin ba lang c nda veya sonras nda kullan ma sunulan maddi duran varl k kalemleri için uygulanabilir. lk defa TFRS uygulayacaklar için muafiyet tan nmam t r.

Söz konusu de i ikliklerin irket’in finansal durumu ve performans üzerindeki etkileri de erlendirilmektedir.

TMS 37’deki de i iklikler - Ekonomik aç dan dezavantajl sözle meler-Sözle meyi yerine getirme maliyetleri

KGK, Temmuz 2020’de, TMS 37 Kar l klar, Ko ullu Borçlar ve Ko ullu Varl klar standard nda de i iklikler yapm t r. TMS 37’de yap lan ve 1 Ocak 2022 ve sonras nda ba layan y ll k hesap dönemleri için uygulanacak olan de i iklik, bir sözle menin ekonomik aç dan “dezavantajl ” m yoksa

“zarar eden” mi olup olmad n n de erlendirilirken dikkate al nacak maliyetlerin belirlenmesi için yap lm t r ve ‘direkt ilgili maliyetlerin’ dahil edilmesi yakla m n n uygulanmas n içermektedir.

De i iklikler, de i ikliklerin ilk kez uygulanaca y ll k raporlama döneminin ba nda (ilk uygulama tarihi) i letmenin tüm yükümlülüklerini yerine getirmedi i sözle meler için geriye dönük olarak uygulanmal d r. Erken uygulamaya izin verilmektedir.

Söz konusu de i ikli in irket’in finansal durumu ve performans üzerindeki etkileri de erlendirilmektedir.

Y ll k yile tirmeler - 2018-2020 Dönemi

KGK taraf ndan, Temmuz 2020’de “TFRS standartlar na ili kin Y ll k yile tirmeler / 2018-2020 Dönemi”, a a da belirtilen de i iklikleri içerek ekilde yay nlanm t r:

- TFRS 1- Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar n n lk Uygulamas – lk Uygulayan olarak tirak: De i iklik, bir ba l ortakl n, ana ortakl k taraf ndan raporlanan tutarlar kullanarak birikmi yabanc para çevrim farklar n ölçmesine izin vermektedir. De i iklik ayr ca, i tirak veya i ortakl na da uygulan r.

- TFRS 9 Finansal Araçlar - Finansal yükümlülüklerin finansal tablo d b rak lmas için %10 testinde dikkate al nan ücretler: De i iklik, bir i letmenin yeni veya de i tirilmi finansal yükümlülük artlar n n, orijinal finansal yükümlülük artlar ndan önemli ölçüde farkl olup olmad n de erlendirirken dikkate ald ücretleri aç kl a kavu turmaktad r. Bu ücretler, taraflar n birbirleri ad na ödedikleri ücretler de dahil olmak üzere yaln zca borçlu ile borç veren aras nda, ödenen veya al nan ücretleri içerir.

- TMS 41 Tar msal Faaliyetler – Gerçe e uygun de erin belirlenmesinde vergilemeler: Yap lan de i iklik ile, UMS 41 paragraf 22’deki, irketlerin TMS 41 kapsam ndaki varl klar n n gerçe e uygun de erinin belirlenmesinde vergilemeler için yap lan nakit ak lar n n dikkate al nmamas na yönelik hükmü kald rm t r.

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3.3 Yabanc para cinsinden i lemlere ili kin aç klamalar

Yabanc para i lemlerden do an kur fark gelirleri ve giderleri i lemin yap ld dönemde kay tlara intikal ettirilmi tir. Dönem sonlar nda, yabanc para aktif ve pasif hesaplar n bakiyeleri, dönem sonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (“TCMB”) döviz al kurlar ndan de erlemeye tabi tutularak TL’ye çevrilmi ve olu an kur farklar , kambiyo i lemleri kar veya zarar olarak kay tlara yans t lm t r.

irket taraf ndan kullan lan 30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihli kur bilgileri a a daki gibidir:

30 Haziran 2020 31 Aral k 2019

ABD Dolar 6.8422 5,9402

3.4 tirakler, ba l ortakl klar ve birlikte kontrol edilen ortakl klara ili kin aç klamalar

Türk paras cinsinden ba l ortakl k, TMS 27 “Bireysel Finansal Tablolara li kin Türkiye Muhasebe Standard ” uyar nca maliyet de eriyle muhasebele tirilmekte ve varsa de er kayb ile ilgili kar l k dü üldükten sonra, bireysel finansal tablolara yans t lmaktad r (5.1.6 no’lu dipnota bak n z).

3.5 Vadeli i lem ve opsiyon sözle meleri ile türev ürünlere ili kin aç klamalar

“Finansal Araçlar” (“TFRS 9”) hükümleri uyar nca riskten korunma amaçl olarak de erlendirilmeyen vadeli döviz al m-sat m sözle meleri ve swap i lemleri, gerçe e uygun de eri kaz zarara yans t lan finansal varl klar olarak s n fland r lmaktad r. Vadeli i lem sözle meleri gerçe e uygun bedelle de erlenmektedir.

Gerçe e uygun de eri kaz zarara yans t lan vadeli döviz al m-sat m sözle melerinin gerçe e uygun de eri, iç fiyatlama modellerine piyasa beklentilerinin dahil edilmesi suretiyle hesaplanmakta, ortaya ç kan gelir gider reeskontlar cari dönem bireysel gelir tablosuna yans t lmaktad r.

30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, irket’in vadeli i lem ve opsiyon sözle meleri bulunmamaktad r.

30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, irket’in ana sözle meden ayr t r lmak suretiyle olu turulan veya riskten korunma amaçl türev ürünleri bulunmamaktad r.

3.6 Faiz gelir ve giderine ili kin aç klamalar

Faiz gelirleri ve giderleri etkin faiz oran yöntemi kullan larak hesaplan r ve tahakkuk esas na göre muhasebele tirilir.

Kredilerden al nan faizler

irket, sat n ald kredi portföylerinin de erlemelerinde, sat n alma tarihinde belirlenen etkin faiz oran n kullanarak tahsili gecikmi alacaklar n beklenen tahsilat projeksiyonlar n n net bugünkü de erlerini hesaplamakta ve kay tlar na almaktad r. Kredi portföylerinin kay tl defter de erleri üzerinden kredi portföylerinin ilk al m nda belirlenen krediye göre düzeltilmi etkin faiz oran kullan larak hesaplanan faiz geliri “Kredilerden al nan faizler” kalemi alt nda gelir olarak kaydedilmektedir. Kredi portföylerinin hesaplanan tahsilat projeksiyonlar n n net bugünkü de erleri ile kay tl de erleri aras ndaki farklar

“Kredilerden al nan faizler” kalemi alt nda kaydedilmektedir.

3.7 Ücret ve komisyon gelir ve giderlerine ili kin aç klamalar

Finansal varl k ve yükümlülüklerin bir parças olarak ödenen ücret ve komisyonlar, ilgili varl k veya yükümlülü ün etkin faiz oran hesaplamas na dahil edilmektedir.

Di er ücret ve komisyon gelir ve giderleri, servis verildi inde veya hizmet al nd nda gelir/gider hesaplar nda muhasebele tirilmektedir.

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3 Muhasebe politikalar (devam )

3.8 Finansal varl klara ili kin aç klamalar

irket, finansal varl klar ilk defa, i lem tarihinde ilgili finansal varl n sözle meye ba l hükümlerine taraf olunmas halinde muhasebele tirilir. Bir finansal varl k ilk muhasebele tirilmesi s ras nda gerçe e uygun de erinden ölçülür. Gerçe e uygun de er fark kar veya zarara yans t lanlar d ndaki finansal varl klar n ölçümünde, bunlar n edinimiyle do rudan ili kilendirilebilen i lem maliyetleri de gerçe e uygun de erlerine ilave edilir. Finansal varl klar ilk muhasebele tirmede ilgili varl klar n yönetimi için irket’in kulland yönetim modeli ve söz konusu varl klar n sözle meye ba l nakit ak özellikleri esas al narak daha sonraki dönemlerde gerçe e uygun de eri veya itfa edilmi maliyeti üzerinden ölçülerek s n fland r l r. irket’in finansal varl klar nakit de erler ve sat n al nd nda kredi de er dü üklü ü bulunan kredilerden olu maktad r ve itfa edilmi maliyet yöntemi ile muhasebele tirilmektedir.

tfa edilmi maliyet ile muhasebele tirilen finansal varl klar

Bir finansal varl k a a daki iki ko ulun birlikte sa land durumlarda itfa edilmi maliyeti üzerinden ölçülür:

(a) Varl n, sözle meye ba l nakit ak lar n n tahsilini amaçlayan bir yönetim modeli kapsam nda elde tutulmas

(b) Finansal varl n sözle me hükümlerinin, belirli tarihlerde sadece anapara ve anapara bakiyesine ili kin faiz ödemelerinin yap lmas na yönelik nakit ak lar na yol açmas

Gerçe e uygun de eri ile muhasebele tirilen finansal varl klar

Gerçe e uygun de eri ile muhasebele tirilen finansal varl klardaki de i imler bunlarla ilgili faiz ve temettülerde dahil olarak gelir tablosunda muhasebele tirilir. Yukar da itfa edilmi maliyet ile muhasebele tirilen finansal varl klar için belirtilen iki ko ul sa lanmad zaman finansal varl klar gerçe e uygun de eri kar/zarara yans t lan olarak s n flan r. Ayr ca bunlara ba l kalmaks z n ilk muhasebele tirme s ras nda finansal varl n gerçe e uygun de er fark kar veya zarara yans t larak ölçülen olarak s n fland r labilir.

Finansal varl klar;

(a) lgili varl klar n yönetimi için i letmenin kulland yönetim modeli (finansal varl k yönetim modeli) ve

(b) Söz konusu varl klar n sözle meye ba l nakit ak özellikleri esas al narak, daha sonraki dönemlerde gerçe e uygun de eri üzerinden ölçülerek s n fland r l r.

irket’in 30 Haziran 2020 tarihi itibar yla gerçe e uygun de eri ile elde tutulan finansal varl klar ilgili finansal tablolarda belirtilmi tir.

3.9 Finansal varl klarda de er dü üklü üne ili kin aç klamalar

Finansal araçlar n gelecekte beklenen nakit ak lar n n etkin faiz (iç verim) oran yöntemi ile iskonto edilmek suretiyle hesaplanan tahmini tahsil edilebilir tutar n n veya varsa gerçe e uygun de erine göre muhasebele tirilen tutar n n kay tl de erinden dü ük olmas durumunda söz konusu finansal arac n zafiyete u rad kabul edilir. Finansal araçlar n zafiyete u ramas sonucu olu an de er dü üklü ü için kar l k ayr l r ve ayr lan kar l k gider hesaplar ile ili kilendirilir.

Krediye göre düzeltilmi etkin faiz oran üzerinden bilançoya yans t lan donuk alacaklar için “Krediler”

alt nda yer alan “Beklenen Zarar Kar l klar -Üçüncü A ama” hesab nda de er dü üklü ü takip edilmektedir.

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3 Muhasebe politikalar (devam )

3.10 Finansal araçlar n netle tirilmesine ili kin aç klamalar

Finansal varl klar ve borçlar, irket’in netle tirmeye yönelik yasal bir hakka ve yapt r m gücüne sahip olmas ve ilgili finansal aktif ve pasifi net tutarlar üzerinden tahsil etme/ödeme niyetinde olmas veya ilgili finansal varl ve borcu e zamanl olarak sonuçland rma hakk na sahip olmas durumlar nda bilançoda net tutarlar üzerinden gösterilir.

3.11 Sat ve geri al anla malar ve menkul de erlerin ödünç verilmesi i lemlerine ili kin aç klamalar 30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, irket’in sat ve geri al anla malar ve menkul de erlerin ödünç verilmesi i lemleri bulunmamaktad r.

3.12 Sat amaçl elde tutulan ve durdurulan faaliyetlere ili kin duran varl klar ile bu varl klara ili kin borçlar hakk nda aç klamalar

Sat amaçl elde tutulan olarak s n fland r lma kriterlerini sa layan varl klar; defter de erleri ile sat için katlan lacak maliyetler dü ülmü gerçe e uygun de erlerinden dü ük olan ile ölçülür ve söz konusu varl klar üzerinden amortisman ay rma i lemi durdurulur; ve bu varl klar bilançoda ayr olarak sunulur.

Bir varl n sat amaçl elde tutulan bir varl k olabilmesi için; ilgili varl n (veya elden ç kar lacak varl k grubunun) sat nda s kça rastlanan ve al lm ko ullar çerçevesinde derhal sat labilecek durumda olmas ve sat olas l n n yüksek olmas gerekir. Sat olas l n n yüksek olmas için; uygun bir yönetim kademesi taraf ndan, varl n (veya elden ç kar lacak varl k grubunun) sat na ili kin bir plan yap lm ve al c lar n tespiti ile plan n tamamlanmas na yönelik aktif bir program ba lat lm olmal d r.

Ayr ca, varl k (veya elden ç kar lacak varl k grubu) gerçe e uygun de eriyle uyumlu bir fiyat ile aktif olarak pazarlan yor olmal d r. Ayr ca sat n, s n fland r lma tarihinden itibaren bir y l içerisinde tamamlanm bir sat olarak muhasebele tirilmesinin beklenmesi ve plan tamamlamak için gerekli i lemlerin, planda önemli de i iklikler yap lmas veya plan n iptal edilmesi ihtimalinin dü ük oldu unu göstermesi gerekir. Durdurulan bir faaliyet, bir i letmenin elden ç kar lan veya sat amac yla elde tutulan olarak s n fland r lan bir bölümüdür. Durdurulan faaliyetlere ili kin sonuçlar gelir tablosunda ayr olarak sunulur. Sat amaçl elde tutulan duran varl klar, tahsili gecikmi kredilerden dolay edinilen maddi duran varl klardan olu maktad r.

30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, irket’in durdurulan faaliyeti bulunmamaktad r.

3.13 erefiye ve di er maddi olmayan duran varl klara ili kin aç klamalar

30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, irket’in bireysel finansal tablolar na yans t lmas gereken erefiyesi bulunmamaktad r.

Maddi olmayan duran varl klar, bilgi i lem ve yaz l m programlar n içermektedir. Bilgi i lem ve yaz l m programlar , sat n al m maliyet de erlerinden bilanço tarihine kadar olu mu birikmi itfa paylar ile kal c de er kay plar dü ülerek yans t l r. Maddi olmayan duran varl klara ili kin itfa paylar , sat n al mdan itibaren 5 y l a mamak kayd yla tahmini ekonomik ömürlerine göre e it tutarl , do rusal amortisman yöntemi kullan larak giderle tirilmi tir.

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3 Muhasebe politikalar (devam )

3.14 Maddi duran varl klara ili kin aç klamalar

Maddi duran varl klar, “Maddi Duran Varl klar n Muhasebele tirilmesi Standard ” (“TMS 16”) uyar nca al m maliyet de erlerinden birikmi amortisman tutarlar dü ülerek bireysel finansal tablolara yans t lm t r.

Maddi duran varl klar normal amortisman metoduyla faydal ömür esas na uygun bir ekilde amortismana tabi tutulmu tur.

Maddi duran varl klar n elden ç kar lmas ndan do an kazanç ve kay plar net elden ç karma has lat ile ilgili maddi duran varl n net defter de erinin aras ndaki fark olarak hesaplanmaktad r.

Maddi duran varl klara yap lan normal bak m ve onar m harcamalar gider olarak muhasebele tirilmektedir.

Maddi duran varl klar üzerinde rehin, ipotek ve benzeri herhangi bir takyidat bulunmamaktad r.

Özel maliyetler için, normal amortisman yöntemi ile faaliyet kiralamas dönemleri veya söz konusu özel maliyetin faydal ömründen k sa olan üzerinden amortisman ayr l r.

Maddi duran varl klar n n tahmini ekonomik ömrü 3 ile 50 y l aras ndad r.

3.15 Kiralama i lemlerine ili kin aç klamalar

Faaliyet kiralamas ve finansal kiralama ayr m n ortadan kald rarak kirac durumundaki irketler için birçok kiralaman n tek bir model alt nda bilançoya al nmas n gerektirmektedir. Kiralayan durumundaki irketler için muhasebele tirme büyük ölçüde de i memi olup faaliyet kiralamas ile finansal kiralama aras ndaki fark devam etmektedir.

Kirac lar, bu standard k sa vadeli kiralamalara (kira süresi 12 ay ve daha k sa olan kiralamalar) veya dayanak varl n dü ük de erli oldu u kiralamalara (örne in ki isel bilgisayarlar, baz ofis ekipmanlar , vb.) uygulamama istisnas na sahiptir. Kiralaman n fiilen ba lad tarihte kirac , kira yükümlülü ünü o tarihte ödenmemi olan kira ödemelerinin bugünkü de eri üzerinden ölçer (kiralama yükümlülü ü) ve ayn tarih itibariyle ilgili kullan m hakk varl n da kay tlar na alarak kira süresi boyunca amortismana tabi tutar. Kira ödemeleri, kiralamadaki z mnî faiz oran n n kolayl kla belirlenebilmesi durumunda, bu oran kullan larak iskonto edilir. Kirac , bu oran n kolayl kla belirlenememesi durumunda, kirac n n alternatif borçlanma faiz oran n kullan r. Kirac , kiralama yükümlülü ü üzerindeki faiz gideri ile kullan m hakk varl n n amortisman giderini ayr olarak kaydetmelidir.

30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, irket’in finansal kiralama i lemi, vadesinden önce sona erdirilen herhangi bir faaliyet kiralamas i lemi ve kiralayan oldu u herhangi bir finansal veya faaliyet kiralamas i lemi bulunmamaktad r.

3.16 Kar l klar ve ko ullu yükümlülüklere ili kin aç klamalar

“Kar l klar, Ko ullu Borçlar ve Ko ullu Varl klara li kin Türkiye Muhasebe Standard ” (“TMS 37”) uyar nca, geçmi olaylardan kaynaklanan mevcut bir yükümlülü ün bulunmas , yükümlülü ün yerine getirilmesinin muhtemel olmas ve yükümlülük tutar n n güvenilir bir ekilde ölçülebilmesi durumunda kar l k muhasebele tirilmektedir. Kar l klar, bilanço tarihi itibar yla, yükümlülü ün yerine getirilmesi için yap lacak harcaman n irket yönetimi taraf ndan yap lan en iyi tahminine göre hesaplan r ve etkisinin önemli oldu u durumlarda bugünkü de erine indirilmesi için iskonto edilir. Tutar n yeterince güvenilir olarak ölçülmedi i ve yükümlülü ün yerine getirilmesi için irket’ten kaynak ç kma ihtimalinin bulunmad durumlarda söz konusu yükümlülük “ko ullu” olarak kabul edilmekte ve dipnotlarda aç klanmaktad r.

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3 Muhasebe politikalar (devam )

3.17 Çal anlar n haklar na ili kin yükümlülüklere ili kin aç klamalar

Türkiye’deki mevcut i kanunu gere ince, irket emeklilik nedeniyle i ten ayr lan veya istifa ve kötü davran d ndaki nedenlerle i ine son verilen personele belirlenen miktarda ödeme yapmakla yükümlüdür.

Buna ek olarak irket, Kanunu gere ince, i sözle mesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde çal anlar n n hak kazan p da kullanmad y ll k izin sürelerine ait ücreti, sözle menin sona erdi i tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödemekle yükümlüdür.

li ikteki finansal tablolarda, irket istatistiksel model kullanarak “Çal anlara Sa lanan Faydalara li kin Türkiye Muhasebe Standard ”na (“TMS 19”) uygun olarak k dem tazminat kar l hesaplam ve muhasebele tirmi tir.

30 Haziran 2020 ve 31 Aral k 2019 tarihleri itibar yla, hesaplamada kullan lan ba l ca varsay mlar a a daki gibidir:

30 Haziran 2020 31 Aral k 2019

skonto oran %3,89 %4,08

Beklenen maa /limit art oran %21 %15

Tahmin edilen k dem tazminat na hak kazanma oran %86,90 %85,81

30 HAZ RAN 2020 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T F NANSAL TABLOLARA L K N AÇIKLAMA VE D PNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Türk Liras (“TL”) cinsinden ifade edilmi tir.)

3 Muhasebe politikalar (devam )

3.18 Vergi uygulamalar na ili kin aç klamalar 3.18.1 Kurumlar vergisi

21 Haziran 2006 tarihli ve 26205 say l Resmi Gazete’de yay mlanarak yürürlü e girmi olan 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunu ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, kurum kazançlar için

%20 oran nda uygulanmakta olan kurumlar vergisi oran , 5 Aral k 2017 tarihli ve 7061 say l Kanun ile getirilen düzenleme uyar nca, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren üç y l süreyle %22 olarak uygulanacakt r.

Ayr ca, Bakanlar Kurulu söz konusu %22 oran n %20’ye kadar indirmeye yetkili k l nm t r. Banka cari ve ertelenmi vergi sorumluluklar n yeni düzenlemeye göre uygulamaktad r. Kurumlar vergisi oran kurumlar n ticari kazanc na vergi yasalar gere ince indirim kabul edilmeyen giderlerin ilave edilmesi, vergi yasalar nda yer alan istisna (i tirak kazançlar istisnas gibi) ve indirimlerin indirilmesi sonucu bulunacak vergi matrah na uygulan r. Kar da t lmad takdirde ba ka bir vergi ödenmemektedir.

23 Temmuz 2006 tarih ve 26237 say l Resmi Gazete’de yay mlanan 2006/10731 say l Bakanlar Kurulu karar ile 5520 Say l Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30’uncu maddelerinde yer alan baz tevkifat

23 Temmuz 2006 tarih ve 26237 say l Resmi Gazete’de yay mlanan 2006/10731 say l Bakanlar Kurulu karar ile 5520 Say l Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30’uncu maddelerinde yer alan baz tevkifat

Benzer Belgeler