• Sonuç bulunamadı

Sigorta ve finansal riskin yönetimi (devamı) .1 Sigorta riskinin yönetimi (devamı)

4 Sigorta ve finansal riskin yönetimi 4.1 Sigorta riskinin yönetimi

4 Sigorta ve finansal riskin yönetimi (devamı) .1 Sigorta riskinin yönetimi (devamı)

Risk değerlendirme politikaları (devamı) Medikal risk değerlendirmesi

Risk değerlendirmesinin ilk adımı olup, hayat sigortası teminat tutarlarına göre belirlenmiş olunan koşullarda müşterilerin check-up yaptırmaları talep edilmekte ve bu şekilde müşterilerin sağlık durumları hakkında bilgi edinilmektedir. Bu kapsamda ilk değerlendirme Şirket doktoru ve tıbbi değerlendirme yolu ile yapılmaktadır. Reasörlerle mutabık kalınan sonuçlara göre işlem yapılmakta olup tıbbi anlamda risk içeren başvurular reddedilmektedir.

Moral risk değerlendirmesi

İkinci adımda, müşterilerden cinsiyet, yaşam koşulları, yaşam yeri ve yaptığı meslek gibi bilgiler elde edilmektedir. Bu süreç içinde satış ekiplerinden şüpheli görülen hususlarda destek isteyip şüpheli durumların yeniden gözlemlenmesi istenmektedir.

Finansal risk değerlendirmesi

Üçüncü adımda, müşterilerin talep etmiş olduğu hayat sigortası teminat tutarı ile yıllık geliri ve/veya kredi tutarının birbirleri ile uyumlu olmasının gerekliliği araştırılmaktadır. Şirket portföyünün %90’ı banka ürünlerinden kaynaklanan risklerden oluşması nedeniyle verilen teminat tutarlarının banka riskleri ile örtüşmesi yapılmaktadır. Kredi sigortalarında ilk finansal analiz banka tarafında yapılıyor olması ve kredinin verilebiliyor olması Şirket açısından önemli bir analizin tamamlanmasını sağlamaktadır.

Operasyonel risk yönetimi

Şirket’in ana dağıtım kanalı olan T. Garanti Bankası A.Ş. ile bilgi sistem ilişkisi sağlanmış olup tüm başvuru ve poliçeleşme iş ve işlemleri bu bilgi sistemi üzerinden yürütülmektedir. Tazminat ödeme sürecinde elektronik arşivleme sistemi ile takip edilen tüm belgeler orijinalleri korunarak sonrasındaki takipler bilgi sistemleri üzerinden yapılmaktadır.

Reasürans politikası

Şirket tarafından hayat sigortalarında sadece risk teminatları (vefat ve ek teminatlar) üzerinden reasürans çalışması yapılmaktadır. Risk unsurlu hayat sigortası tarifelerinin teknik karlılık oranının yüksek olması nedeniyle her yıl aktüeryal hesaplamalar sonucu belirlenen azami konservasyon tutarı kadar kısım Şirket üzerinde tutulmakta ve bunun üzerindeki kısım eksedan reasürans treteleriyle devredilmektedir. Bununla birlikte Şirket açısından daha belirsiz risk teminatları (örneğin tehlikeli hastalıklar teminatı vb) üzerinden ise daha sınırlı oran ve tutarlarda konservasyon tutulmaya dikkat edilmektedir.

Her türlü yaşam kaybı, kaza sonucu maluliyet dahil bordrolu, özel sektör çalışanları için işsiz kalma; serbest meslek sahipleri için hastanede yatma durumunda, her bir sigorta yılında maksimum altı ay olmak üzere işsizlik veya hastanelik olma durumu sona erene kadar belirlenen aylık ödemesinin gerçekleştirildiği gelir güvencesi sağlayan işsizlik sigortalarında %100 devri olan kotpar reasürans treteleri yapılmaktadır.

Ayrıca Şirket tarafından her yıl deprem, sel vb büyük doğal afetler veya toplu taşıma araçlarındaki trafik kazaları ya da terörist saldırılar gibi olaylar neticesinde konservasyonundaki riskten korunmak için portföy yapısına en uygun şekilde katastrofik hasar fazlası teminatları sağlayan reasürans sözleşmeleri yapılmaktadır.

38

4 Sigorta ve finansal riskin yönetimi (devamı)

4.1 Sigorta riskinin yönetimi (devamı)

Reasürans şirketleri

Şirket’in mevcut ve değişen ürün yapısını dikkate alarak, mali yapısının korunması ve profesyonel risk paylaşımı amacıyla hayat sigortaları ile ferdi kaza sigortaları branşında ve bu branşlar altında verilen diğer ek teminatlara yönelik reasürans güvencesi sağlamak amacıyla reasürans şirketleri ile çalışılmaktadır. Bu kapsamda 2012 yılında yapılan reasürans anlaşmaları ile Şirket’in iş kabul kapasitesi ve esnekliği arttırılmakta, birden fazla reasürör şirket ile çalışarak rizikonun farklı reasürörlere yayılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda farklı reasürörle çalışılarak farklı ürün yapılarıyla müşterilere hizmet verilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bu şirketler aracılığı ile sigortacılık alanındaki gelişmeleri de yakından takip edebilme imkânı elde edilebilmektedir.

İş ortaklığı yapılacak reasürans şirketleri seçimi yapılırken aşağıdaki kriterlere önem verilmektedir.

i) Finansal güçlülük,

ii) İş ilişkilerinde uzun vadeli yaklaşım,

iii) Rekabetçi prim fiyatları ve farklı ürün kombinasyonları, iv) Şirketimize sağlanan risk kapasite imkânı,

v) Şirketimize ve çalışanlarımıza yönelik olarak risk değerlendirme, sektördeki yeni gelişmeler hakkında bilgilendirme, ürün geliştirme vb. konularda sağlanan imkânlar ve eğitimler, Satın alınan hizmet ile ilgili performans, trete anlaşmaları için her yıl olmak üzere; sigorta tazminatında reasürör hissesinin ve reasürans işlemlerinden kaynaklanan Şirket lehine olan bakiyelerin zamanında ve tam olarak ödenip ödenemediği, ihtiyari işlerde Şirket’e sağlanan kapasite, operasyonel reasürans işlemlerindeki sürat ve Şirket’e aktarılan teknik bilgi ve piyasa bilgileri kriterleri ile değerlendirilmektedir. Performansın yetersiz olması durumunda alternatif reasürans firmalarından hizmet satın alınması kararı verilmektedir.

Uygulanan istikrarlı ve tutarlı fiyatlandırma ve risk kabul politikalarının bir sonucu olarak; trete reasürörlerle mutabık kalınan risk değerlendirme şartları ve prosedürleri, piyasa ortalamalarının oldukça üzerindeki yüksek meblağlı sigorta teminatlarının otomatik olarak sigortalanmasına imkan sağlamaktadır.

Hayat sigortaları için yapılan reasürans sözleşmelerinde lider reasürör, merkezi Münih’te bulunan Münchener Rückversicherungs AG (“Münich Re”) şirketidir. Reasürans sözleşmelerindeki pay büyüklüğüne göre ikinci sıradaki reasürör firma, Milli Reasürans TAŞ’dir (“Milli Re”). Üçüncü büyük reasürör firma ise merkezi Madrid’te bulunan Mapfre Re, Compania de Reaseguros, SA (“Mapfre Re”) ve dördüncü reasürör ise Fransız reasürans şirketi olan SCOR VIE reasürans şirketidir.

Ayrıca Şirket, işsizlik sigortalarında 2012 yılından itibaren BNP Paribas Cardif Hayat Sigorta AŞ (“Cardif”) ve Scor VIE reasürans şirketi ile %100 reasürans devri olan kotpar reasürans trete anlaşmaları yapmıştır.

Bu şirketlere ait son kredi derecelendirme notları da aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:

Standard & Poors AM Best

Reasürör Derecelendirme Görünüm Tarih Derecelendirme Görünüm Tarih

Munich Re AA- Durağan 16 Eylül 2011

5 Nisan 2011 A+ Durağan 27 Ekim 2011

Milli Re trAA - 4 Ağustos 2011 B++ Durağan 20 Eylül 2011

Scor Global Re A + Pozitif 27 Nisan 2011 A Durağan 26 Nisan 2011

Mapfre Re A Negatif 17 Ocak 2012 A+ Negatif 14 Aralık 2011

(Tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir)

39

4 Sigorta ve finansal riskin yönetimi (devamı)

4.1 Sigorta riskinin yönetimi (devamı)

Reasürans şirketleri (devamı)

Şirketlerin sahip oldukları derecelendirmeler, hem şirketlerin mali yapılarının takibi konusunda bilgi vermekte, böylece uzun vadeli iş ilişkisinin sürdürülebilirliğinin takibinin yapılmasına imkan vermekte, hem de sigorta ve reasürans ile emeklilik şirketlerinin mali bünyelerine ve sermaye yeterliliğine ilişkin yönetmelikler kapsamında gerekli olan asgari sermaye tespitinde bu notlara göre işlem yapılmaktadır.

4.2 Finansal riskin yönetimi Giriş ve genel açıklamalar

Bu not, aşağıda belirtilenlerin her biri için Şirket’in maruz kaldığı riskleri, Şirket’in bu doğrultuda risklerini yönetmek ve ölçmek için uyguladığı politika ve prosedürlerini ve amaçlarını, ve sermaye yönetimi ile ilgili bilgileri göstermektedir. Şirket finansal araçların kullanımından kaynaklanan aşağıdaki risklere maruz kalmaktadır:

• kredi riski

• likidite riski

• piyasa riski

Risk yönetim yapısının tesis edilmesi ve gözetimindeki tüm sorumluluk Yönetim Kurulu’ndadır. Yönetim Kurulu risk yönetim sisteminin etkinliğini Şirket’in iç denetim departmanı aracılığıyla yürütmektedir.

Şirket’in risk yönetim politikaları; Şirket’in karşılaştığı riskleri tanımlamak ve analiz etmek, risk limitlerini ve kontrolleri belirlemek, riskleri ve belirlenen limitlere uyumu izlemek için tesis edilmiştir. Risk yönetim politikaları ve sistemleri, piyasa koşullarındaki ve sunulan ürün ve hizmetlerdeki değişikleri yansıtacak şekilde düzenli bir şekilde gözden geçirilir. Şirket, eğitim ve yönetim standartları ve prosedürleri ile bütün çalışanlarının kendi görev ve sorumluluklarını anladığı, disipline edilmiş ve yapıcı bir kontrol çevresi geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Kredi riski

Kredi riski en basit şekilde karşı tarafın üzerinde mutabık kalınan sözleşme şartlarına uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirememe olasılığı olarak tanımlanır. Şirket’in kredi riskine maruz kaldığı başlıca bilanço kalemleri aşağıdaki gibidir:

• bankalar

• diğer nakit ve nakit benzeri varlıklar

• satılmaya hazır finansal varlıklar

• alım-satım amaçlı finansal varlıklar

• riski hayat poliçesi sahiplerine ait finansal yatırımlar

• sigortalılardan prim alacakları

• acentelerden alacaklar

• bireysel emeklilik faaliyeti ile ilgili emeklilik yatırım fonları ve katılımcılardan alacaklar

• reasürörlerden komisyon ve ödenen hasarlarla ilgili alacaklar

• sigorta yükümlülüklerinden kaynaklanan reasürans payları

• ilişkili taraflardan alacaklar

• diğer alacaklar

40

4 Sigorta ve finansal riskin yönetimi (devamı)

Benzer Belgeler