• Sonuç bulunamadı

SORU: Sağlık tesisinde yatak kullanımının takibi ve analizi yapılıyor mu?

SIRA : 24

BÖLÜM ADI : SERVİS HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 1

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

S.1.1. Sağlık tesisinde yataklı servis hizmetlerine ait veriler aylık olarak DHBS’de oluşturulacak

“Yönetici Takip Ekranı” ile takip edilmelidir.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisleri yatak kullanımlarını aşağıdaki tablo örnek alınarak DHBS üzerinden oluşturulacak olan “Yönetici Takip Ekranı” ile aylık olarak takip edilmelidir.

Yataklı Servis İstatistikleri Takip Tablosu

Gözlemciler, DBYS’de “Yönetici Takip Ekranı” nın oluşturulup oluşturulmadığını, aylık olarak yataklı servis istatistiklerinin takip edilip edilmediğini değerlendirmelidir.

SORU: Hemşire tarafından hastanın bakım ihtiyaçları değerlendiriliyor mu?

SIRA : 25

BÖLÜM ADI : SERVİS HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 2

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

S.2.1. Servise yatışı yapılan hastalara hemşire tarafından hastanın hastaneye yatmasını izleyen ilk 4 saat içinde uygun veri toplama aracı ile (hemşirelik hasta ön değerlendirme formu, hemşirelik öyküsü formu vb.) değerlendirme (fiziksel değerlendirme, sistem değerlendirmesi) yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.

S.2.2. Hastanın tedavi sürecinde, günlük değerlendirmesi yapılarak ihtiyacına yönelik tüm bakımları yapılmalı ve hasta dosyasına kaydedilmelidir. (Genel vücut bakımı, ağız bakımı, ağrı değerlendirmesi, ruhsal durum değerlendirmesi, beslenme, periferik damar yolu bakımı, vb.) AÇIKLAMA:

Servise yatışı yapılan hastalara hemşire tarafından hastanın hastaneye yatmasını izleyen ilk 4 saat içinde uygun veri toplama aracı ile değerlendirme yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Bu değerlendirme aracı ile hastanın demografik bilgileri, iletişim bilgileri, sağlık özgeçmişi ve aile öyküsü verileri toplanmalı, fiziksel, ruhsal ve sosyal değerlendirmesi, sistem değerlendirmeleri yapılmalıdır. Bu değerlendirmeler yapılırken bası yarası riski değerlendirme ölçeği, düşme riski değerlendirme ölçeği, ağrı ölçeği vb. çeşitli değerlendirme ölçeklerinden faydalanılabilir.

Değerlendirmeyi yapan hemşire değerlendirme tarih, saat, ad-soyad ve imza/paraf bilgilerini ilgili forma kaydetmelidir.

Hemşire hastanın yatışı yapıldığında elde ettiği veriler ve doktor orderına dayanarak hastanın ihtiyacına uygun bakım planını düzenlemeli ve uygulamalıdır. Bu bakımlar genel vücut bakımı, ağız bakımı, ağrı değerlendirmesi, ruhsal durum değerlendirmesi, beslenme, periferik damar yolu bakımı, vb. dir. Düşme riski olan hastaya bu riski azaltıcı eğitim verilmesi gibi uygulamalar da bu bakım planında yer almalı ve kayıtları tutulmalıdır. Gözlemciler servise yatışı yapılan hastanın genel bakımları, ağrı ve ruhsal durumunun hemşireler tarafından değerlendirilip, hasta dosyasına kayıt edilip edilmediğini hasta dosyası ve ilgili formlar üzerinden değerlendirmelidir.

KAYNAK:

1.YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI İŞLETME YÖNETMELİĞİ Hemşirelerin Görev ve Yetkileri :Madde 132:

a) Kuruma yatırılan hastanın tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak suretiyle ruhsal, duygusal ve genel alışkanlıklarını değerlendirir. Moral gücünü olgunlaştırıcı gerekli ortamı ve güveni sağlar. Hastaları tabiplerce yapılacak muayene ve tedaviye hazırlar.

b) Hastaların tedavisi için gerekli bütün kayıt, bakım ve tedavi uygulamalarını meslekleri dâhilinde ve tabiplerin tariflerine göre yapmak göreviyle yükümlüdürler. Hastaların ilaçlarını, içten ve dıştan olduğuna göre bizzat içirir ve tatbik ederler, enjeksiyonları yaparlar ve bunları hemşire notuna miktar ve zaman belirterek kaydedip imzalarlar.

Sık sık kontrolü icab eden hastalarla ameliyatlı hastaları belirli zamanlarda yoklar ve bunlara ait ilaçları verir, yemeklerinin de usulüne uygun verilmesini sağlar. Kendilerine bırakılan pansuman ve tedavileri bizzat yaparlar. Nöbeti devrederken bu gibi hastalar hakkında yapılacak işleri yeni nöbetçi hemşireye verirler.

HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ (2010):

Madde 6: Hemşireler;

a) Her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirler ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemşirelik bakımını kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.

b) Verilen hemşirelik bakımının kalitesini ve sonuçlarını değerlendirir, hizmet sunumunda bu sonuçlardan yararlanarak gerekli iyileştirmeleri yapar ve sonuçları ilgili birime iletir.

e) Tıbbî tanı ve tedavi girişimlerinin hasta üzerindeki etkilerini izler, istenmeyen durumların oluşması halinde gerekli kayıtları tutarak hekime bildirir ve gerekli önlemleri alır.

SORU: Hastanın hekim tarafından yapılan tıbbi değerlendirmeleri, günlük takip ve tedavileri kayıt altına alınıyor mu?

SIRA : 26

BÖLÜM ADI : SERVİS HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 3

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

S.3.1. Hastanın hekim tarafından yapılan tıbbi değerlendirmeleri ve günlük takipleri kayıt altına alınmalıdır.

S.3.2. Her hastaya günlük olarak, hekimin adı soyadı, tarihi, imzası, ilaç ismi, ilaçların kullanım şekli, veriliş süresi, dozu, hastanın yatış yapılmadan önce kullandığı ve kullanmaya devam edeceği ilaçlar ve bakım planını içeren order verilmelidir.

AÇIKLAMA:

Hasta dosyalarında hekim orderlerındaki bilgilerde (ilaç ismi, ilaçların kullanım şekli, veriliş süresi, dozu, astanın yatış yapılmadan önce kullandığı, kullanmaya devam edeceği ilaçlar ve hekim adı soyadı, kaşesi) eksiklik olup olmadığı değerlendirilmelidir.

E-imza kullanılması haricinde DHBS üzerinden verilen orderların çıktısı alınmalı ve bu çıktılar orderı veren hekim tarafından imzalanmalı ve kaşelenmelidir.

Günlük değerlendirmeler tarih ve saat belirtilerek kayıt altına alınır.

KAYNAK:

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI İŞLETME YÖNETMELİĞİ

Madde 71: Hastaların kurumda saptanan bütün müşahedeleri (gözlem) ve yapılan bütün muayeneleri (klinik, fizik, şimik, bakteriyolojik) sonuç ve bulgularla, tedavi ve günlük değişiklikler yazılır.

Madde 72: Hasta yatağına yatırıldıktan sonra en kısa süre içinde ilgili tabipler tarafından muayenesi ve gerekli laboratuvar tetkikleri yapılarak bulguları dosyasına işlenir. Gerekli tedavi şekli tespit edilerek tabelasına kaydedilir.

SORU: Servise yatan hastalara hemşire tarafından bilgilendirme yapılıyor ve gerekli eğitimler veriliyor mu?

SIRA : 27

BÖLÜM ADI : SERVİS HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 4

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

S.4.1.Hastanın servise kabulünde hasta/hasta yakını aşağıdaki konularda bilgilendirilmelidir:

- Hastaya odası, çağrı zili, yatağının tanıtılması, - Kahvaltı ve yemek saatleri,

- Hasta ve yakınının uyması gereken kuralları, - Ziyaret saatleri ve kuralları,

- Telefon kullanımı, - Tuvalet-banyo kullanımı,

- Yatak başı hemşire çağrı sistemi kullanımı, - Tuvalet-banyo hemşire çağrı sistemi kullanımı - Hekimin vizit saatleri

S.4.2. Servislere yatışı yapılan hastalara hastane kurallarını belirten hatırlatma mesajı SMS ile gönderilmelidir.

S.4.3. Yatan hastalara tedavi sürecinde aşağıdaki konularda eğitim verilmelidir:

- Kullanacağı ilaçlar, - Düşme riski,

- Tıbbi cihazların kullanımı, - Beslenme, egzersizler, - El hijyeni

- Sigara kullanan hastalara sigarayı bırakma tavsiye eğitimi vb.

S.4.4.Hasta ve yakınlarına genel sağlık ve taburculuk sonrası bakım hakkında bilgi verilmelidir:

- İlaç uygulamaları; ilaçların isimleri, kullanım saatleri ve sıklığı, özellikli kullanımlarına yönelik açıklamalar (yemekten önce, sonra vb.),olası yan etkileri,

- Diyet ve beslenme biçimi, - Egzersiz ve aktiviteler,

- Muhtemel komplikasyonlar ve özel uyarılar, - Kişisel bakım ve temizlik, yara bakımı(pansumanı),

- Kontrol tarihi, yeri, acil durumlarda başvurabileceği telefon vb...

S.4.5. Hasta dosyasında eğitimlerin kayıtları olmalıdır.

AÇIKLAMA:

Hastanın servise yatışıyla birlikte gerekli bilgilendirmelerin hasta dosyasındaki kayıtlardan ve hasta ve hasta yakınlarından bilgi alınarak yapılıp yapılmadığı değerlendirilmelidir.

Servise yatışı yapılan hastalara hastane kurallarını belirten hatırlatma mesaj içerik örneği aşağıda belirtilmiştir.

Sayın ……..

Hastanemize hoş geldiniz. Doktor ve klinik hemşireleri size sağlık durumunuz ve hastane yatış süreci ile ilgili bilgilendirmede bulunacaktır. Daha önce geçirmiş olduğunuz rahatsızlık ve ameliyat, kullandığınız ilaç, varsa alerji durumu ve beklenmedik gelişmeleri bildiriniz.

hemşirenin bilgisi dışında dışarıdan ilaç getirmeyiniz, kliniğinizden ayrılmayınız.

Çalışanlarımızca kolunuza takılan kimlik bileziklerinizi güvenliğiniz için taburcu olana kadar kolunuzdan çıkarmayınız. Ziyaret saatleri hafta içi 13:30 – 14:30 / 17:30-18:30 ve hafta sonu 13:30-14:30 dur, ziyaretlerinizde 10 dakikayı geçirmemeye dikkat ediniz. Hasta odasında yiyecek, içecek ve canlı çiçek bulundurmayınız. Öneri ve dileklerinizi hastanemiz poliklinik ve servis katında bulunan öneri ve şikayet kutularına bırakabilirsiniz. Kurallara uymanızı hatırlatır, en kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanızı dileriz.

………. HASTANESİ Hastaya yatış sürecinde verilmesi gereken eğitimlerin yapılıp yapılmadığı, hasta dosyasındaki verilen eğitim kayıtlarından ve hasta ve hasta yakınları ile görüşülerek değerlendirilmelidir.

Gözlemci, taburculuğu yapılan hasta ve hasta yakınları ile görüşerek verilmesi gereken bilgilendirmelerin yapılıp yapılmadığını hasta dosyasındaki kayıtlar incelenerek değerlendirmelidir.

KAYNAK:

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI İŞLETME YÖNETMELİĞİ Hemşirelerin Görev ve Yetkileri :

Madde 132 –

c) Hastalara iyi muamele etmek, onların dertlerini dinlemek, teselliye muhtaç olanları ve ameliyat heyacanı içinde bulunanları teselli ve teskin etmek, sağlık eğitimi konusunda bilgi vermek hemşirelerin esas görevleridir.

SORU: Epikriz eksiksiz dolduruluyor mu?

SIRA : 28

BÖLÜM ADI : SERVİS HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 5

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

S.5.1. Epikriz her hastaya eksiksiz doldurulmalı ve bir nüshası hastaya verilmelidir.

Epikrizde;

a) Yatış sebebi, tanılar ve eşlik eden hastalıklar, b) Önemli fiziksel ve diğer bulgular,

c) Uygulanan diagnostik ve iyileştirici işlemler, d) Taburcu sonrası kullanacağı ilaçlar,

e) Taburcu edilme esnasındaki sağlık durumu,

f) Hastanın taburculuğu sonrası bakımına yönelik bilgilendirme /planlama, g) Sağlık tesisinin iletişim bilgileri bulunmalıdır.

S.5.2. Tabucu olan hastanın dosyasında, epikrizin hastaya verildiğine dair hasta veya yakınının imzası bulunmalıdır.

AÇIKLAMA:

Taburcu edilmiş hasta dosyası üzerinden epikriz formu incelenmeli, yukarıda belirtilen tüm unsurların eksiksiz olarak doldurulmuş olması durumunda olumlu olarak değerlendirilmelidir.

Taburcu olan hasta dosyalarında epikrizin hastaya verildiğine dair hasta veya yakınının imzası aranmalıdır.

KAYNAK:

1.YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI İŞLETME YÖNETMELİĞİ:

Madde 76:Taburcu edilen hastalara amaca uygun bir epikriz verilmesi gerekir.

2 HASTA HAKLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK (8 MAYIS 2014):

Madde 24:

Sağlık kurum ve kuruluşlarında yatarak tedavisi tamamlanan hastaya, genel sağlık durumu, ilaçları, kontrol tarihleri diyet ve sonrasında neler yapması gerektiği gibi bilgileri içeren taburcu sonrası tedavi planı sağlık meslek mensubu tarafından sözel olarak anlatılır. Daha

sonra bu tedavi planının yer aldığı epikrizin bir nüshası hastaya verilir.

AMELİYATHANE