• Sonuç bulunamadı

SORU: Ameliyathane giriş/çıkış koşulları uygun şekilde düzenlenmiş mi?

SIRA : 29

BÖLÜM ADI : AMELİYATHANE BÖLÜM SIRA NO : 1

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

A.1.1. Personel ve hasta giriş/çıkışı ayrı olarak düzenlenmelidir.

A.1.2. Personel girişinin genel kullanım alanları ile doğrudan bağlantısı engellenerek kontrollü geçişi sağlanmalıdır.

A.1.3. Hastanın ameliyathaneye geliş ve gidişi sağlık personeli eşliğinde olmalıdır.

A.1.4. Lokal ameliyatlar için gelen hastalar da, transfer ve ameliyathane giriş/çıkış kurallarına uymalıdır.

A.1.5. Lokal anestezi alacak hasta da dâhil olmak üzere, hastalar ameliyathaneye uygun kıyafet ile gelmelidir.

AÇIKLAMA:

Gözlemci ameliyathanede hasta ve personel için ayrı girişler olup olmadığını değerlendirmelidir.

Girişler ortak kapıdan yapılıyor ise olumsuz olarak değerlendirilir.

Ameliyathane personel girişinin yetkisi olmayan kişilerin geçmesine izin vermeyecek şekilde kartlı ya da şifreli kontrollü geçişi sağlanmış olmalıdır.

Hastaların ameliyathane ve servise transferinin sağlık personeli eşliğinde yapılıp yapılmadığı ameliyathane girişinde, servislerde gözlemlenir ve transfer kayıtları değerlendirilir.

Lokal anestezi ile ameliyat olacak hastaların servise yatışı yapıldıktan sonra serviste ameliyat öncesi hazırlığı tamamlanıp ameliyathane kıyafetleri giymiş olarak sedye veya tekerlekli sandalye ile bir sağlık personeli eşliğinde ameliyathaneye transferi sağlanmalıdır. Lokal hastaların ameliyathaneye girişleri hasta girişinden yapılmalıdır. Lokal hastaların ameliyathaneye gündelik kıyafetleri ile geldikleri gözlemlendiğinde olumsuz olarak değerlendirilir.

SORU: Ameliyathanede uygun fiziksel koşullar oluşturulmuş mu?

SIRA : 30

BÖLÜM ADI : AMELİYATHANE HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 2

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

A.2.1. Ameliyathanenin steril alan yüzeyleri pürüzsüz, gözeneksiz, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir nitelikte, derzsiz malzeme ile kaplanmış olmalıdır.

A.2.2. Ameliyathane personelinin dinlenme odaları steril alan dışında bulunmalıdır.

A.2.3. Steril alanda, yarı-steril alandan geçiş dışında dışarı açılan hiçbir kapı, pencere vb. unsur bulunmamalıdır.

AÇIKLAMA:

Ameliyathanenin duvar ve tavan yüzeyleri pürüzsüz, gözeneksiz, zemine parçacık dökülmeyecek, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir nitelikte, derzsiz malzeme ile kaplanmış olmalıdır. Duvar yüzeylerinde hareketli cihaz ve eşyaların çarpmasına karşı koruma yapılmalıdır. Zemin yüzeylerinin kolay kırılmaz, yüzeyi mat ve kaymayı engelleyen sık temizlemeye uygun ve mikroorganizma üremesini en aza indirgeyebilen, kimyasallara gerek duyulmadan kolayca temizlenebilen antistatik özellikte malzeme kullanılıp kullanılmadığı gözlenmelidir

Ameliyathane içindeki personel dinlenme odalarının steril alanda bulunması durumunda olumsuz değerlendirilir. Ameliyathanelerin steril alanında temiz alandan hasta ve personel geçişi dışında dışarı açılan başka bir kapı, pencere bulunmamalıdır. Steril alana; asansör, yangın çıkış kapısı, ameliyathane deposu, kafeterya, dinlenme odası, sterilizasyon ünitesinin kirli alanı açılmamalıdır. Yangın çıkış kapısı mevcudiyetinde kapının uygunsuz kullanımını önleyecek önlemler alınmalıdır. Sterilizasyon ünitesinin steril malzeme deposu bir pencere şeklinde açılabilir. Penceresi olan ameliyathanelerin pencerelerinin açılmaz ve ameliyathane içine partikül girişine engel olacak özellikte olması durumunda olumlu değerlendirilecektir.

SORU: Anesteziye ait formlar uygun şekilde dolduruluyor mu?

SIRA : 31

BÖLÜM ADI : AMELİYATHANE HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 3

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

A.3.1. Hasta ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından muayene edilmeli ve anestezi pre-op değerlendirme formu doldurulmalıdır.

A.3.2. Anestezi güvenlik kontrol listesi doldurulmalıdır.

A3.3. Anestezi uygulaması sırasında, hastanın fizyolojik durumu izlenerek, izlem sonuçları anestezi kayıt formuna yazılmalıdır.

AÇIKLAMA:

Ameliyata alınacak her hastanın (acil hastalar hariç) pre-op anestezi uzmanı tarafından değerlendirilerek, anestezi değerlendirme formunun doldurulması gereklidir. Gözlemciler bu unsurun karşılanma durumunu servis ve ameliyathanedeki hasta dosyalarında değerlendirirler.

Gözlemciler ameliyat odalarında ve uyandırma odalarında bulunan hasta dosyalarında anestezi pre-op değerlendirme formunun ve anestezi kayıt formunun uygun olarak doldurulduğunu değerlendirmelidir.

SORU: Hastanın ameliyathaneden çıkmadan önce ilgili hekim tarafından gerekli kayıtları düzenlenmiş mi?

SIRA : 32

BÖLÜM ADI : AMELİYATHANE HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 4

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

A.4.1. Ameliyathanede hekimin post operatif bakım, tedavi planı ve ameliyat notunu yazması için uygun alanda yeterli sayıda bilgisayar bulundurulmalıdır.

A.4.2. Post operatif bakım ve tedavi planı hasta ameliyattan çıktıktan sonra ve ilgili birime nakledilmeden önce ilgili hekim tarafından yazılmalı; tarih ve saat belirtilmelidir.

A.4.3. Post operatif ameliyat notu hasta ameliyattan çıktıktan sonra ve ilgili birime nakledilmeden önce ilgili hekim tarafından yazılmalı; tarih ve saat belirtilmelidir.

A.4.4. Ameliyat notlarının DHBS’de tarih ve uzman hekime göre alınabilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır. Uygun olmayan ameliyat notlarının analizi yapılarak gerektiğinde iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır.

AÇIKLAMA:

Ameliyathanede hekimin post operatif bakım ve tedavi planı ile ameliyat notunu yazabilmesi amacıyla yeterli sayıda bilgisayar bulundurulmalıdır.

Gözlemciler post operatif bakım ve tedavi planı ile ameliyat notunun yazılıp yazılmadığını uyandırma odasında bulunan hastaların dosyalarında ve servislerde post-op ameliyattan yeni çıkan hasta dosyalarında değerlendirmelidir. Post-operatif bakım ve tedavi planı ile ameliyat notu hasta ilgili birime nakledilmeden önce, ilgili hekim tarafından tarih ve saat belirtilerek yazılmış olmalıdır.

Ameliyat notları DHBS’den tarihe veya kişiye göre alınabilmeli ve uygun olmayan ameliyat notlarının analizi yapılmalıdır. Gerektiğinde iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır. Gözlemci ameliyat notlarınının uygun şekilde yazılıp yazılmadığını servis ve arşiv saha ziyaretinde hasta dosyaları üzerinden incelemelidir.

SORU: Ameliyathaneden patoloji laboratuvarına materyallerin transferi ile ilgili düzenleme mevcut mu?

SIRA : 33

BÖLÜM ADI : AMELİYATHANE HİZMETLERİ BÖLÜM SIRA NO : 5

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

A.5.1. Patoloji laboratuvarına materyallerin transferi ile ilgili yazılı düzenleme oluşturulmalıdır.

A.5.2. Biyopsi ve doku materyali kapalı saklama kapları ve uygun solüsyon içinde taşınmalıdır.

Saklama kabı üzerinde hasta bilgilerini içeren barkod bulunmalıdır.

A.5.3. Patoloji laboratuvarına gönderilen materyallerin teslim tutanakları (defter, form vb.) teslim eden ve teslim alan kişinin imzası ile kayıt altına alınmalıdır.

AÇIKLAMA:

Patoloji materyallerinin patoloji laboratuvarına transferinin nasıl olması gerektiği, her aşaması ayrıntılı olacak şekilde yazılı düzenleme ile tanımlanmalıdır (materyalin ameliyathaneden, cerrahi kliniklerinden kime teslim edileceği, patoloji laboratuvarına transferinin nasıl yapılacağı vb.). Gözlemci yazılı düzenlemedeki bu hususların uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmelidir.

Ameliyathanede patoloji materyallerinin toplandığı alanda varsa saklama kaplarının üzerindeki bilgileri gözlemci kontrol etmelidir. Gözlem sırasında patoloji materyalinin bulunmaması durumunda ameliyathane personelinden süreç sorgulanmalıdır.

Hasta bilgileri, ön/kesin tanı, patoloji materyalinin alındığı bölge, ameliyathaneden teslim eden ve transferi yapacak olan kişinin teslim aldığına dair imzasının bulunduğu teslim tutanakları (defter, form vb.) gözlemciler tarafından incelenmelidir