• Sonuç bulunamadı

Sağlık tesisinde yapılan protez sayıları ve tekrar edilen protezler Diş Hekimliği Bilgi Sistemi (DHBS )’de oluşturulacak “Yönetici Takip Ekranı” ile takip edilmelidir

GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ

DPL 4.4. Sağlık tesisinde yapılan protez sayıları ve tekrar edilen protezler Diş Hekimliği Bilgi Sistemi (DHBS )’de oluşturulacak “Yönetici Takip Ekranı” ile takip edilmelidir

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisinde yapılan protez türleri ve sayıları DHBS’ de kayıt altına alınmalıdır. Sağlık tesisinde yapılan protez sayılarına ek bina/semt poliklinikleride yapılan protez sayıları dahil edilmemelidir. Ek Bina /Semt Poliklinikleri’ nde yapılan protez sayıları ayrı olarak hesaplanmalıdır. Sağlık tesisinde sabit protez yapılan hastalarda kesim sonrasında dişlerde görülebilecek problemlerin engellenmesi ve dişlerin korunması amacı ile geçici kron yapılmalıdır. Sabit protezlerde, kesilen ayak diş sayısı kadar geçici kron yapılmalıdır. (Köprü sökümü yapılan hastalarda eski köprü üyeleri geçici kron olarak kullanılabilir. (Bu oran %30 ‘u geçmemelidir. ) Ölçü alındıktan sonra en geç 24 saat içinde hastaya geçici kron yapılmış olmalıdır.

Sağlık tesislerinde tekrar edilen protezler için komisyon oluşturulmalı ve düzenli olarak toplanmalıdır. Komisyon tarafından yenilenmesine karar verilen protezler tekrar yapılmalıdır.

Altı ayda bir rastgele seçilen hareketli ve sabit protez numunelerinde kullanılan metallerin, metalürjik testleri ve kullanılan akriliklere ait analiz sonuçları kontrol edilmelidir. Analize

gönderilecek protez numunesi iki parçaya bölünmeli bu parçalardan biri analize gönderilmeli, diğer parça ise “Şahit Numune” olarak kayıt altına alınmalı ve sağlık tesisinde muhafaza edilmelidir. Şahit numune, Test veya muayene yapılmasının gerekli olduğu hallerde; test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşuna gönderilen numunenin zayi olması veya test sonuçlarına yönelik herhangi bir itiraz olması durumunda başvurulmak üzere alınan ve uygun koşullarda saklanan numuneyi, ifade eder. Numune Alma Tutanağı iki nüsha olarak düzenlenir.

Düzenlenen tutanağın bir nüshası ilgili gerçek veya tüzel kişiye verilir, bir nüshası ise işlem yapılmak üzere Kurumda saklanır. Numuneler, mühürleri bozulmadan açılmayacak şekilde mühürlenir ve üzerlerine tutanakla ilişkisini gösterecek olan numune etiketi konulur.

ÖRNEK NUMUNE ETİKETİ Numune Alınan Gerçek veya Tüzel Kişinin Adı/Ticari Unvanı

Numune Alınan Gerçek veya Tüzel Kişinin Adresi Numunenin Alındığı Tarih/Saat

Numunenin Alındığı Yer Alınan Numunenin Cinsi/Türü Numuneyi Alan Kurumun Adı

Kullanılacak olan metal çekirdek, akril toz, soğuk akril likit, sıcak akril takım(toz+likit) diş hekimliği kullanımına yönelik olmalı ve kesinlikle insan sağlığına zararlı maddeler içermemeli, orijinal prospektüsleri ve TİTUBB kayıtları olmalıdır. Çekirdek metaller kesinlikle “Berilyum”

ve “Cadmium” ve Nikel’’ gibi zararlı elementler içermemelidir. İskelet döküm metallerinin içindeki elementler yeterli oranda olmalıdır. Akril Tozun ana bileşenleri polimetilmetakrilatdır.

Ürün bileşenlerinde kadminyum bulunmamalıdır. Likitin bileşenlerinde metilmetakrilat ve dimetakrilat olmalıdır.

Bu testlerde yüklenici firmanın kullanmayı taahhüt ettiği çekirdek metallerin prospektüslerindeki oranlar ile numunelerdeki oranlar da karşılaştırılmalıdır. Soy olmayan metal alaşımlar için, kütlece %20’den fazla bulunan bütün elementler ambalaj etiketi üzerinde belirtilen değerin

%2,0’sinden (kütle fraksiyonu) fazla olmamalıdır. Kütlece %1,0 - %20,0 arasındaki elementler ise bildirilen değerin %1,0’inden (kütle fraksiyonu) daha fazla sapma göstermemelidir. Test sonuçlarında Herhangi bir katkı maddenin veya orijinal olmayan metallerin kullanıldığının tespiti durumunda yönetim tarafından gereken işlemler başlatılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.

*Protez Sayıları Takip Tablosu

Sabit protez sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.160 ile 404.230 arasındaki kodlu işlemler ile 404.360,404.380,404.390,404.395,404.400 kodlu işlemleri,

Hareketli protez sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.010 ile 404.050 arasındaki kodlu işlemler ile 404.280 ile 404.340 arasındaki kodlu işlemler ve 404.370,404410,404.420 kodlu işlemleri,

Gece plağı sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.150 kodlu işlemleri, Geçici kron sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.240 kodlu işlemleri,

**Ek Bina /Semt Poliklinikleri’ nde Yapılan Protez Sayıları: Sağlık tesisine bağlı ek binalarda yapılan protez sayılarını ifade eder.

*Tekrar edilen protez analizleri 6 aylık dönemlerde yapılmalıdır. ADSM/ADSH’lerde 1 yıl içinde aynı bölgeye veya dişe aynı kodla tekrar yapılan protezler tekrar edilen protez olarak sayılacaktır.

Tekrar edilen sabit protez sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.160 ile 404.230 arasındaki kodlu işlemler ile 404.360,404.380,404.390,404.395,404.400 kodlu işlemleri,

Tekrar edilen hareketli protez Sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.010 ile 404.050 arasındaki kodlu işlemler ile 404.280 ile 404.340 arasındaki kodlu işlemler ve 404.370,404410,404.420 kodlu işlemleri,.

Tekrar edilen yer tutucu sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 403.040 ile 403.050 kodlu işlemleri, Tekrar edilen Gece plağı sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 404.150 kodlu işlemleri ifade eder.

Tekrarlanan protezler DHBS’de oluşturulacak “Yönetici Takip Ekranı” ile takip edilmelidir.

Gözlemciler tarafından DHBS’de yönetici takip ekranının oluşturulup oluşturulmadığı ve hesaplamaların yukarıdaki örneğe uygun olarak yapılıp yapılmadığı değerlendirilmelidir.

SORU: Sağlık tesisinde yer tutucu ve çocuk protezleri yapılıyor mu?

SIRA : 21

BÖLÜM ADI : DİŞ PROTEZ LABORATUVARLARI BÖLÜM SIRA NO : 5

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

DPL.5.1 Sağlık tesisinde yapılan yer tutucu, çocuk protezleri ve ortodontik aparey sayıları DHBS’de oluşturulacak “Yönetici Takip Ekranı” ile takip edilmelidir.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesinde yapılan yer tutucu (hareketli ve sabit), çocuk protezleri ve ortodontik apareyler DHBS’de kayıt altına alınmalıdır.

Yer Tutucu ve Çocuk Protez Sayıları Tablosu

Hareketli Sabit Hareketli Sabit

Y Hekim Ortodonti Z Hekim Diş

Hekimi

……. …….

TOPLAM

*Sağlık tesisinde yapılan yer tutucu sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 403.040 ile 403.050 kodlu işlemleri,

**Çocuk protez sayısı Girişimsel İşlemler Listesinin bulunan 403.060 ile 403.070 kodlu işlemleri,

***Ortodontik aparey sayısı Girişimsel İşlemler Listesinde bulunan 407.170,407190, 407.200, 407.250, 407.290 kodlu işlemleri ifade eder.

Dış Merkezde Yapılan Yer Tutucu Sayısı Sağlık tesisi dışında hizmet alımı yolu ile yapılan yer tutucu sayılarını ifade eder.

Gözlemciler, sağlık tesisinde yapılan yer tutucu, çocuk protezleri ve ortodontik aparey sayılarının Diş Hekimliği Bilgi Sistemi (DHBS)’de “Yönetici Takip Ekranı” ile takip edilip edilmediğini değerlendirmelidir.

SORU: Sağlık Tesisinde yapılan protez ve tamir işlem sayılarının analizi yapılıyor mu?

SIRA : 22

BÖLÜM ADI : DİŞ PROTEZ LABORATUVARLARI