• Sonuç bulunamadı

Bu sistemde alan ad tescil kurumu kendine yap lan tescil talebini teknik olarak kontrol eder. Dolay yla tescili talep edilen alan ad daha önceden tescil edilmemi ise ba ka bir alan ad ile kar lacak kadar benzer olsa dahi tescil edilmesine izin verilir. Bu tescil i lemi alan ad tescil kurumlar n web sitesinde otomatik olarak yap r. Zira bu tescil sistemini benimsemi olan alan ad kurumlar , web sitesi d nda yap lan tescil taleplerini kabul etmemektedirler.

Alan ad tescil talebini alan tescil kurumu, tescili talep edilen alan ad aretinin üçüncü ah slar n marka veya di er ad ve i aretlerine tecavüz olu turup olu turmad ara rmaz. Tescili talep edilen alan ad n tescili teknik olarak mümkün ise tescil i lemi ücretin ödenmesinden sonra tamamlan r35.

Avrupa Birli i, .eu BDAA konusunda be y ld r süren çal malar sonucunda 7 Aral k 2005 tarihinden itibaren “ilk gelen al r” kural na göre .eu uzant alan adlar tescil etmeye ba lam r. Ancak, .eu uzant alan adlar sadece AB üyesi ülkelerde kurulu veya yönetim merkezi bulunan tüzel ki iler ile AB’ye üye ülkelerde ya ayan gerçek ki ilerin tescil ettirmesine izin verilmi tir36.

32

Bozbel, De erlendirme, 26; OJ, ( 30.04.2002 EC No 733/2002) L 113/2, m. 4/2- b. 33

Japon alan ad tescil kurumu Japan Network Information Centre (jpNIC) alan ad tescil edilmesi ba vurular na 10 gün içinde inceleme sonucunda izin vermekte ancak tescil edilen alan ad n devrine izin vermemektedir (Smith, 125; Bettinger/ Hottari, Handbook, 518).

34

Smith, 107-125; Bozbel, De erlendirme, 26; Bettinger, Handbook, 37 . 35

Hususta bkz Badgley, 1-6; Bettinger, Handbook, 23-24.

36

Bu hususta geni bilgi için bkz Bettinger, Handbook, 41-47; OJ, (30.04.2002 EC No 733/2002) L 113/2, m. 4/2-b.

AB, .eu uzant alan adlar n yönetilmesi ve tescili konusunda tüm yetkiyi EUrid ad verilen kar amac olmayan bir kurulu a vermi tir. EUrid’in tek ba na alan ad tescil etmesi yasaklanm ve alan adlar n tescili bu kurumun yetki verdi i di er kurulu larla birlikte rekabet içinde yap lmas amaçlanm r37.

AB komisyonu “ilk gelen al r” prensibine göre alan adlar n tescil edilece ini belirledikten sonra, s k ya anan alan ad gasp önlemek maksad yla tescili iki safhaya ay rm r. Bu safhalardan ilki, gün (sunrise) olarak adland lan 7 Aral k

2005 ile 7 Nisan 2006 tarihleri aras ndaki zaman dilimidir. Bu dönemde alan ad tescil ettirmek isteyenler .tr uzant alan adlar nda oldu u gibi, alan ad i aretine ki ilik hakk veya fikri mülkiyet hakk olarak sahip olduklar belge ile kan tlamalar istenmi tir. Ba ka bir deyi le, bu dönemde alan ad tescil ettirmek isteyen ki iler ad, marka, eser ad , i aret olarak sahip olduklar sözcüklere uygun alan adlar tescil ettirebileceklerdir. Gün döneminin sona ermesinden sonra herhangi bir belge ibraz istenmeden .eu uzant alan ad n tescili dönemine geçilmi tir.

Bu çerçevede “ilk gelen al r” kural n niteli ide tart lm r. Bir görü e göre “ilk gelen al r” kural e ya hukukundaki sahipsiz mallar n mülkiyetinin kazan lmas (ihraz38) müessesesinin özel bir görünümüdür39. Di er görü ise alan ad sahipli i alan ad n bir mal veya hizmetin ticaretinde kullan lmas ile kazan labilir40. Ancak, bu alan ad üzerinde üçüncü bir ahs n üstün hakk bulunmamas gerekir. Böyle bir durumda alan ad sahipli inin menkullerde oldu u gibi kazan lmas söz konusu olacakt r.

Serbest tescil sistemi ba ta ICANN’ n yetki verdi i InterNIC ve di er anla ma yap lm kurumlar ile Almanya, Singapur, srail ve sviçre alan ad tescil kurumlar taraf ndan uygulanmaktad r41.

37

OJ, (30.04.2002 EC No 733/2002) L 113/2, m. 3/4.

38

Menkullerin sahiplenme (ihraz) suretiyle kazan lmas hususunda bkz. Tekinay, Selahaddin

Sulhi; Menkul ve S rl Ayni Haklar, stanbul, 1994, s. 15; uzman/ Seliçi/ Oktay- Özdemir,

580; Serozan, 304; Erta , 472; Esener/ Güven, 300; Akipek/ Ak ntürk, E ya Hukuku, 591.

39

Loiseau, 145; Yasaman/ Ayo lu, Marka Hukuku, C.I, 493. Poroy/ Yasaman § 12, N. 481. 40

Alan ad hakk n kazan lmas hususunda bkz. a a. § 10, I.

41

B. Serbest Tescil Sisteminde ABD Örne i 1. Alan Ad n Tescili Usulü

ABD’ye ait ülke kodu olmayan sadece com, net, org, info, biz, name, pro ve

museum uzant lar ile tescil edilen alt alan adlar ABD d nda yerle ik ki i ve kurumlardan gelen tescil taleplerine aç kt r. Bu alan adlar InterNIC veya ICANN’nin yetki verdi i alan ad tescil kurulu lar ndan birine tescil ettirilebilir. Bu alan adlar n ülke kodu almamas nedeniyle daha prestijli oldu u söylenebilir.

Öncelikle tescil ettirilmesi dü ünülen alan ad n, “whois” veri taban ndan daha önceden tescil edilip edilmedi i kontrol edilmelidir. Tescil edilmemi se bu durumda uygun olan uzant ile birlikte tescil yap lan sayfada bulunan ablondaki bo luklar doldurularak ba vuru yap r. Alan ad n tescil edilmesi için ba vurudan itibaren otuz gün içinde ba vuru ücretinin ödenmesi gerekir. Tescil ba vurusunda alan ad sözle mesi ile birlikte tip sözle me imzalat r. Bu sözle mede42 alan ad olarak tescil edilen sözcü ün üçüncü ki ilerin haklar na tecavüz etmedi i ve mecburi tahkim usulünü kabul etti i gibi benzeri genel i lem artlar mevcuttur.

2. Alan Ad Tescilinde Kesin Red Sebepleri

a) Ayn Alan Ad n Önceden Tescil Edilmi Olmas

Serbest tescil sisteminde alan ad tescil isteminin red sebepleri üçüncü ki ilerin haklar na tecavüz edilmesini önlemek kayg ndan daha çok teknik imkâns zl klardan do maktad r43.

Gerçekten ABD tescil sisteminde teknik red sebebi d nda red sebebi yoktur. Bunun anlam udur: Ayn karakterlerden olu an alan ad iki kez ayn BDAA ile tescil edilemez, zira bu teknik olarak mümkün de ildir. Ancak daha önceden tescil edilmi olan alan ad na benzer alan adlar n tescil edilmesi de mümkündür.

b) Tescili stenen Alan Ad n Belirli Say daki Karakterle S rl Olmas

Alan ad teknik olarak 2 ile 63 aras ndaki harf, say veya bunlar n kombinasyonundan olu mas gerekir. Bundan dolay teknik olarak ayn IP numaras na tekabül eden bir alan ad 2 harften az veya 63 karakterden fazla bir sözcükten te ekkül edemez.

42

Bkz. Alan ad sözle me artlar için, NSI’s Domain Name Registration Agreement, http://rs.internic.net.

43

II. Belgeye Dayal Tescil Sistemi A. Genel Olarak

Alan ad tescil idarelerinin belgeye dayal tescil sistemi uygulamas alan adlar n gasp edilmesini önlemeye yönelik tepki düzenlemesidir. Bu sistemde tescili talep edilen alan ad n DAA olarak kullan lan k sm n üzerinde hak sahibi olundu unu belge ile ispat edilmesi mant üzerine kurulmu tur. Özellikle ticari amaçla kullan lan .com uzant alan ad n tescil edilmesi taleplerinde marka, ticaret unvan veya i letme ad na sahip olundu unun belge ile ispat edilmesi istenilmektedir. Bu sistemi uygulayan ülkelerin alan ad kurumlar genelde kendi ülke hukukuna uygun olarak kurulmu ve ticari faaliyet gösteren te ebbüsler d ndaki ki ilerin alan ad tescil taleplerini kabul etmemektedir.

Bu sistemi uygulayan ülkelere örnek olarak Avustralya, Hong-Kong, ngiltere, Hollanda, Fransa, ve Kanada alan ad idareleri gösterilebilir. Avustralya’da .com.au alan ad tescil ettirmek için bu ülkede ticari faaliyette bulunmak art ile birlikte ticari letmenin bu ülkede tescil edilmi olmas ko ulu aranmaktad r44. ngiltere’de ise sorumlulu un taahhüt edilen sermaye ile s rl olan irketlerin tescil taleplerinde, irketin ticaret unvan n vurgu sözcü ünün DAA ve bu irketin nevini gösteren ibarenin JBDAA olarak seçilmesi suretiyle olu turulan alan adlar ile kar lanmaktad r45. Örne in,www.bristhalarm.ltd.uk

Hong-Kong’da gerçek ki iler ile ülke d nda kurulmu tüzel ki ilerin alan ad tescil ettirmesine izin verilmemektedir46. Benzer ekilde Hollanda’da da alan ad tescil kurumu sadece Hollanda’da kurulmu tüzel ki iler, gerçek ki i tacirler ve belirli meslek gruplar ya da ortakl klar nam na .com.nl uzant alan ad tescil ettirmesine izin vermektedir. Bu sistemde alan ad tescil ettirmek isteyen ki inin durumunu belge ile ispat etmesi istenilmektedir47.

Frans z Tescil Kurumu, alan ad tescilini talep eden bir irket ise ticaret sicilinden bunu gösteren vesaik istemektedir. Tescili talep edilen alan ad ayn zamanda marka ise bu durumda marka ofisinden belge istenmektedir. Ancak bu

44

Halbestram/ Brook, 15; Bettinger/ Willoughby, Handbook, 821. 45

Bozbel, De erlendirme, 23 46

Smith, 129; Bettinger/ Xue, Handbook , 393. 47

vesaikin ibraz ndan sonra markalar .tm.fr uzant olarak tescil etmektedir48. sveç alan ad tescil kurumu, tescil talep eden ki i ile alan ad aras nda makul bir ili kinin olmas aramaktad r. Makul bir ili ki bulunmayan alan ad tescil talepleri reddedilmektedir. Bu tescil kurumu, ticaret unvan veya markan n alan ad olarak tescil edilmesi taleplerinde hak sahipli inin belge ile ispatlanmas istemektedir49.

Öte yandan Kanada’ya ait .ca uzant alan ad tescil ettirebilmek için bu ülke hukukuna göre kurulmu olma ve Kanada’da ticari faaliyet gösterme art aranmaktad r50.

Belgeye dayal tescil sistemi alan ad gasp nedeni ile ortaya ç kacak ihtilaflar idari denetim yapmak suretiyle en aza indirmeyi amaçlayan bir sistemdir. Öte yandan, ODTÜ Alan Ad daresi de k smen bu sistemi benimsedi inden birçok alan ad at l kalmaktad r. Ayr ca, doktrinde bu sistemin kurallar n s nedeniyle alan ad tescil ettirmek isteyen ki ilerin yurt d nda alan ad tescil ettirmeyi seçmesi ele tirilmektedir51.

B. Belgeye Dayal Tescil Sisteminde Avustralya Örne i

Avustralya Alan Ad Tescil Kurumu Melbourne IT52, .au uzant alan adlar n belgeye dayal olarak tescil etmektedir. Avustralya hukukuna göre kurulmu ve bu ülkede faaliyette bulunan tüzel ki i tacirlerin .com.au uzant alan ad tescil ettirmesine izin verilmektedir. Ba ka bir deyi le, gerçek ki i tacirler ile ülke d nda kurulmu olan tüzel ki i tacirlerin .com.au uzant alan ad tescil ettirmeleri mümkün de ildir53.

Kar amac gütmeyen tüzel ki iler, örne in, dernekler, vak flar ve sendikalar ise .asn.au uzat ile alan ad tescil ettirebilir. Bununla birlikte, .net.au internet hizmeti sa layan kurulu lar .edu.au itim hizmeti sa layan kurulu lar ve .org.au ise siyasi partiler, kulüpler ve sendikalar taraf ndan tescil edilebilir54.

48

Smith, 123; Bettinger/ Brüning, Handbook, 282. 49

Smith, 146; Bozbel, De erlendirme, 27; Bettinger/ Rindfortd, Handbook, 724. 50

Burstein, Sheldon; Domain Names-Canada, Do You Control Your Domain Name in Canada,

Computer L. & Sec. Rep., Vol.17, Nr. 3, 2001, s. 172; Smith, 113; Bettinger/ Macramalla, Handbook, 146.

51

Bu konuda bkz. Memi , Alan Ad Politikalar , 12-13

52

Avustralya alan ad tescil kurumu Melbourne IT ve alan ad tescil usulü hususunda ayr nt bilgi için bkz.www.melbourneit.gov.tr(Eri im tarihi: 20.09.2010).

53

Smith, 108; Bettinger/ Mohindra, Handbook, 60. 54

Avustralya tabiyetinde bulunan veya bu ülkede yerle im yerine sahip olan gerçek ki ilerin isimlerinin .id.au uzant alan ad tesciline izin verilmektedir. Gerçek ki iler kendi adlar .id.au uzant yla tescil ettirmeleri mümkündür. Ancak, bu ki ilerin Avustralya’n n bitki örtüsü veya hayvan toplulu unu ifade eden sözcükleri ÜDAA olarak kullanmas yasaklanm r55.

III. Karma Tahsis veya Tescil Sistemi A. Genel Olarak.

Serbest tescil sistemi alan ad gasp na neden oldu u belgeye dayal tescil sistemi ise birçok sözcü ün alan ad olarak tescil edilememesi ve alan ad almak isteyenlerin serbest tescil sistemini uygulayan tescil kurumlar na yönelmesi nedeniyle ele tirilmi tir56.

Karma tescil sisteminde bu iki ele tiri dikkate al narak ad ve i aret sahipleriyle alan ad tescil ettirmek isteyen ki ilerin menfaatleri dengelenmeye çal lm r. Karma tescil sistemini uygulayan alan ad idaresi bu sistemi iki amaçla benimsemi olabilir: Bunlardan ilki, alan ad gas plar n en çok tercih ettikleri JBDAA’r nda belge istemek suretiyle haks z alan ad tescil ve kullan lmas n önüne geçmek. Di eri ise, fazla tercih edilmeyen JBDAA’lar n “ilk gelen al r” kural na göre tesciline imkan tan yarak bir serbestlik yaratmak olabilir.

B. Karma Tescil Sisteminde Türkiye Örne i

ODTÜ Alan Ad daresi alan ad tescilinde ilk ba larda marka sistemine benzeyen kat bir belgeye dayal tescil sistemini benimsemi ti. Ancak, zaman içinde doktrindeki ele tiriler nedeniyle bir yumu ama oldu ve .web.tr,.gen.tr, .name.tr ve .tel.tr uzant lar nda ilk gelen al r ilkesine göre tescile imkan tan nd .

Bu nedenle, gerek ODTÜ Alan Ad daresi AATK’de gerekse Ula rma Bakanl AAY’de karma tescil ve tahsis yönteminin benimsendi i söylenebilir. Bu iki karma tescil sistemi aras ndaki fark udur: AATK’nda benimsenen uygulaman n belgeye dayal tescil sistemine yak n oldu u söylenebilir57. Ancak, Ula rma Bakanl taraf ndan getirilen AAY’nde ki uygulaman n ise serbest tescil sistemine

55

Smith, 107. 56

Memi , Alan Ad Politikalar , 12. 57

yak nla görülmektedir58. Bu yönüyle, serbest tescil ilkesinin kapsam n AAY’de, AATK’ye nazaran daha geni oldu u söylenebilir.

ODTÜ halen .tr uzant alan adlar AATK’ye göre tescil etmeye devam etmektedir. Bu uygulama, Trabis faaliyete geçene kadar devam edecektir ( AAY geçici m.1/I). Yönetmeli e göre .tr uzant alan ad tescil i lemleri Trabis’in faaliyete geçmesinden sonra yap labilecektir. Bu kapsamda, Trabis’in yönetmeli in yay nlanmas ndan itibaren 2 y l içinde faaliyete geçmesi gerekmektedir ( AAY geçici m.1/II). Bu nedenle, .tr uzant alan adlar 7 Aral k 2012 tarihine kadar ODTÜ Alan Ad daresi taraf ndan AATK’ye göre bu tarihten sonra ise kurumun idaresinde AAY göre tahsis edilecektir. Bu itibarla, .tr uzant alan ad tescili hususunu ODTÜ Alan Ad daresi’nin AATK ile AAY ba klar alt nda ayr ayr ele almay uygun bulduk.

1. ODTÜ Alan Ad daresi’nin AATK’na göre a) Alan Ad Tescil Ba vuru Usulü

Ülkemizde ODTÜ Alan Adlar daresi, karma tescil sistemini benimsemi tir59. Yurt içinden ve yurt d ndan gerçek ve tüzel ki iler ODTÜ Alan Ad daresi’nin Kay t Politikas ve Kurallar na60 uyumas art yla alan ad tescil ettirilebilir (AATK m.3). ODTÜ Alan Ad daresi, tescil kurallar üçüncü ki ilerin haklar korumak61 ve haks z alan ad tescil edilmesi suretiyle ortaya ç kan alan ad ticaretini önlemek amaçlar ön planda tutarak düzenlemi tir (AATK m.29). “.tr“ uzant alan ad ba vurular http://www.nic.tr adresinden çevrimiçi (online) olarak yap r. Ba vuru yapabilmek için ODTÜ Alan Ad daresi taraf ndan bir sorumlu kodu (Nic handle ) belirlenir. Bu sorumlu kodunu web sitesinde yap lan tüm i lemlerde kullanmak gerekir. Tescil sürecinde “.tr“ alan ad idaresi ile yap lan her türlü i lemde bu sorumlu kodunun, parola ile birlikte kullan lmas mecburidir.

58

Bu hususda bkz.a a. § 5, III, B, 2.

59

Bozbel, De erlendirme, 29 vd. 60

“.tr” Alan Adlar Politikalar, Kurallar ve leyi , Sürüm 5.1.1,www.nic.tr/forms/politikalar.pdf? PHPSESSID=1284818308882532126482854 (Eri im Tarihi: 18.01.2010).

61

Ayn sözcük farkl mal veya hizmetler için marka olarak tescil edilebilir. Benzer ekilde, bir ticaret unvan n vurgu sözcü ü de ayn olabilir. Belgeye dayal tescil sisteminde dahi ilk gelen alan ad tescil ettirecektir. lk gelen al r prensibi asl nda alan ad n teknik özelli inin ortaya kard fiili uygulamad r (Bettinger, Torsten; Trademark Law in Cyberspace- The Battle for Domain Names, International Review of Industrial Property and Copyright Law, Vol. 28, Nr. 4, 1997 , s. 520; Memi , Alan Ad Politikalar , 12).

Yap lan her ba vuru için bir takip numaras (ticket number) verilir. Alan ad ba vurusundan sonra belgelerin iletilmesi için en çok on be gün beklenir. Belgeler tamamland ktan sonra alan ad tahsis i lemi en geç iki gün içinde gerçekle tirilir. Belgeler tamamland halde herhangi bir belirsizlik durumu söz konusu ise bu konu, sonuçland lmas için DNS Çal ma Grubunun gündemine aktar r. Çal ma Grubunun karar na ili kin bilgiler e-posta ile ilgili ve sorumlulara bildirilir.

Buna göre .tr uzant alan adlar , tahsis a amas nda “belgeli” ve “belgesiz”

olarak olmak üzere iki ekilde tescil edilmektedir. “Belgesiz” alan adlar (.web.tr,

.gen.tr, .name.tr ve .tel.tr) ba vurular nda, alan ad tahsisi an nda gerçekle ir.

Belgeli alan adlar (.com.tr, .info.tr, .biz.tr, .net.tr, .org.tr ) ba vurular ise, marka

hukukuna k yasen ihdas edilen Alan Ad daresi Tescil Kurallar 62 kapsam nda de erlendirilerek sonuçland r (AATK m.12). ODTÜ Alan Ad daresi, tr uzant alan adlar n baz lar n tescil edilmesini, alan ad olarak tescili istenen sözcüklere geni anlamda ad, eser ad veya marka olarak sahip olunmas art na ba lam r63. Ba vurulan alan ad n aktif olarak kullan lmamas , yaln z ilgili ki i ya da kurulu a tahsis edilmek üzere ayr lmas da olanakl r (AATK m.17). Alan ad ba vurusunu yapan ki i veya kurulu , T.C yasalar na uyaca ve verdi i bilgilerin do rulu unu taahhüt eder (AATK m. 6, 7). Bununla birlikte, alan ad ba vurusunda bulunan ki i ve kurulu lar, alan ad idaresinin tuttu u kay tlar n esas ve geçerli oldu unu ve DNS Çal ma Grubu ile Uyu mazl klar Çözüm Komitesi’nin (UÇK64) ald kararlar ile politikalar na uymay taahhüt eder (AATK m. 26, 27, 28).

62

Bir görü e göre, ODTÜ Alan Ad Tescil Kurallar MarkaKHK’ye benzetilerek ihdas etmi tir. Ancak, kanaatimizce alan adlar , sadece hizmet markas na benzer fonksiyonlara sahipse de, daha çok ki iyi tan tma ve bunun yan nda fer’i olarak i letme ad fonksiyonlar yüklenebilir. Bu nedenle, alan ad tahsis ve tescil kurallar n markaya k yasen olu turulmas isabetli olmam r (Pek irin, Hülya; nternet Alan adlar ve Markalar Hukuku, Fisaum Fikri ve S nai haklar Ara rma ve Uygulama Merkezi, S nai Haklarda Son Geli meler, Ankara, 2001, s. 111; Bozbel, De erlendirme, 29).

63

Bu konuda geni bilgi için bkz. tr Alan Adlar , Politikalar, Kurallar ve leyi (Sürüm 5.1.1) s.12. .com.tr, .info.tr, .biz.tr uzant lar almak için tescili istenen alan ad üzerindeki hak sahipli inin ispat olarak, uygun bir belge aran r. Örne in, nüfus cüzdan fotokopisi, ticaret sicilinde yay nlanm ticaret unvan , marka tescil belgesi, turizm i letme belgesi, seyahat acentas i letme belgesi ve gemiler için Türkiye Cumhuriyeti gemi tasdiknamesi gibi (Bozbel, De erlendirme, 29)

64

Uyu mazl klar Çözüm Komitesi (UÇK) için bkz. tr Alan Adlar , Politikalar, Kurallar ve leyi , Sürüm 4.0; May s 2003, Uyu mazl k Çözüm Mekanizmas düzenlenmi tir. .tr uzant alan ad n tescil edilmesi sürecinde konusunda do abilecek uyu mazl klar UÇK taraf ndan çözülecektir (Av ar/ Öngören, 35. dn. 40)

Tescil talebi esnas nda sunulan belgelerin özelliklerine ba olarak bir alan ad “ko ullu” tahsis edilebilir 65. Ko ullu olarak tescil edilen alan ad n tescili üçüncü ki ilerin itiraz na olanak tan nmas için www.nic.tr web sitesinde yer alan itiraz ask nda 6 ay süre ilan edilir (AATK m. 20). Bu süre içinde UÇK’ne itiraz edilebilir (AATK m. 32). Ancak, 6 ayl k ilan süresi içinde bir itiraz gelmemesi halinde, alan ad ba vuran ki i ad na tescil edilir.

b) Alan Ad Tescil Ba vurusunun Kesin Red Sebepleri

Talep edilen alan ad en az iki karaktere sahip olmal r. Alan adlar n en çok kaç karakterden te ekkül edece i hususunda bir k tlama olmamakla birlikte kolay yaz p okunabilir uzunlukta olmas önerilmektedir. Alan adlar nda küçük harf veya büyük harf ayr olmad ndan kay tlarda sadece Latin alfabesinde bulunan harfler ile 0-9 aras rakamlar ve “-“ i areti kullan r (AATK m.9). Ancak, Latin alfabesi nda bir alafabe kullanan ülkelere de kendi kulland klar harf veya say lar ile alan ad olu turma ve kullanma imkan getirilmi tir66.

Alan adlar ba vurular nda örf ve adetlere, milli ve kültürel de erlere uyum aran r. Alan ad n tamam veya bir k sm küfür, hakaret veya çirkin sözler vb. ifadeler içeremez. Bu sözcük veya ifadelerin ngilizce ya da di er yabanc dildeki kar klar da bu kapsamdad r67. Bu tan ma uyan alan adlar tahsisi yap lmaz, yap lm olanlar da geri al r (AATK m.8). Bu durum ilk gelen al r kural n uyguland .web.tr, .gen.tr ile belgesiz tescil edilen .name.tr alan adlar nda söz

konusu olabilir.

“Atatürk”, “Türk” ve “Türkiye” sözcüklerinden müte ekkil alan adlar yaln zca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurum veya kurulu lar taraf ndan tescil

65

Bir alan ad n web üzerinde yer alan itiraz ask na ç kar lmas sebepleri unlard r (AATK m.21);

a) Tahsisi ko ullu (sonradan iptal edilebilir notu ile birlikte yap lan) alan adlar : i) ki irket ad na ortak alan ad tahsisi,

ii) Marka tescil ba vurusu ile tahsis edilenler, iii) K saltmalar,

iv) Tescilindeki sözcüklerin yabanc dildeki kar klar içerenler, b) Meslek odalar na kay tl olanlar n yapt klar ba vurular, c) Süresiz yay nlar (örnek kitap),

d) Birden fazla sözcük içeren markan n bir k sm alan ad içinde bar nd ranlar.

66

Latin alfabesi d nda bir alfabe kullanan ülkelerin kendi kulland klar harfler ile alan ad

Benzer Belgeler