• Sonuç bulunamadı

MALİYETLER

3. BÖLÜM: FAALİYET TABANLI SAFHA MALİYETLEME SİSTEMİ VE SİSTEMİN BİR İŞLETMEDE UYGULANMASI

3.5. Uygulama Yapılan İşletme İle İlgili Genel Bilgiler

3.2.2. Sentetik Tekstil Sektörü

Tarımda pamuk üretimi ne kadar önemli paya sahipse tekstil sektöründe de bir o kadar öneme sahiptir. Tekstil sektörü tek başına önemli olmasından ziyade birde diğer iş kollarına teknoloji ve girdiler açısından bağımlıdır. Kimya sanayinin önemli faaliyet alanlarından biri, tekstil sanayinde kullanılan sentetik hammaddelerinin üretimidir. Keza tekstil terbiyesinde kullanılan boyar maddeler ve kimyasallar da kimya sanayisi tarafından sağlanmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen tümünde pamuklu ve sentetik tekstil üretimi artan yatırımlara bağlı olarak önemli oranda artarken, AB ülkelerinde pamuklu tekstil sektörü daralmış, ancak aynı durum sentetik tekstil ürünlerinde görülmemiş, sentetik mamul üretimi artmıştır. Pamuk üretmemesine karşın gerek iplik ve gerekse de mensucat dokuma kapasitesi itibarıyla, önemli üretici ülkelerden biri sayılabilecek Japonya’nın, pamuklu tekstil sektörü önemli ölçüde daralmışken, sentetik tekstil sektöründe son yıllarda önemli bir daralma görülmemiştir. Dünya tekstil üretim ve ticaretinde önemli bir paya sahip ve bu itibarla önemli ihracat pazarlarından da biri olan ABD’de pamuklu, suni ve sentetik tekstil ürünleri üretimi, tüketimdeki artışa paralel artmıştır (TBMM, 2006).

Türkiye, sentetik ürünler üretiminde de önemli bir paya sahiptir. Türkiye’de üretilen sentetik elyafın hammaddesi büyük ölçüde iç piyasadan temin edilmekte, bazı ürünler (sentetik iplik hammaddesi: PP ve PE) ise ithalatla karşılanmaktadır. Türkiye sentetik elyaf ve iplik üretim kapasitesinde dünyada 8. sıradadır. İplik üretiminin yoğunlaştığı iller; İstanbul, Bursa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, İzmir, Kayseri, Malatya, Tekirdağ, Uşak, Hatay ve Denizli’dir (Türk Export, 2007).

İhraç edilen iplikler içinde en önemli paya sahip olanlar; pamuk ipliği, sentetik ve suni filament iplikleri ve sentetik ve suni devamsız liflerden ipliklerdir. Bu ipliklerin ihraç edildiği başlıca ülkeler; Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, ABD, Suriye, Mısır’dır. Ancak sentetik ve suni filament iplikleri ve sentetik ve suni devamsız liflerden mamul

iplik ithalatımız ihracatımıza göre çok daha fazladır. Bu durum söz konusu ürünlerin hammaddeleri içinde geçerlidir. İthalat yaptığımız ülkeler arasında; Güney Kore, Hindistan, Endonezya, İtalya ve Çin önemli yer tutmaktadır (Türk Export, 2007). Türkiye’de sentetik dokuma kapasitesinin yıldan yıla artış içerisinde olduğu tahmin edilmektedir. Sentetik dokuma kumaşlar ağırlıklı olarak mefruşatta (masa örtüsü ve perde), ambalaj sanayinde (çuval üretiminde), naylon ve viskon filament esaslı ürünlerde ve döşemelikte kullanılmaktadır. Sanayide de makinelerin çoğunluğu 10 yaşın altında olup, makine parkı Avrupa’dakinden daha gençtir. Bununla beraber, önemli rakiplerden biri olan Çin, daha genç bir makine parkına sahiptir (Türk Export, 2007).

Sektörel anlamda sentetik karışımlı dokuma kumaşlar en fazla ihraç edilen kumaş türlerinden biridir. İhraç rakamlarını seneden seneye artıran ülkemiz yine de ithalat rakamlarını yakalayamamıştır. Çünkü son yıllarda sektörün daha çetin rekabet ortamına hazırlanabilmesini, dünya sentetik tekstil sektörünü tek başına belirleyici ve yönlendirici konumda olan Çin’in avantajları ile birlikte handikaplarını da iyi analiz edememekteyiz. Bu bağlamda; yoğunlaşan rekabet, ürün fiyatlarındaki düşüş trendinin devam etmesi, sentetik tekstil sanayi için finansal sorunların daha büyük bir ciddiyet kazanmış olması, Çin’in sentetik tekstil hammaddelerinde dışa bağımlı olması, Çin firmalarının AR-GE faaliyetlerinin son derece az ve kısıtlı olması, ürünlerinin kalite bakımından daha az rekabetçi olması Çin sentetik tekstilinin zayıf yönünü oluşturmaktadır. Ancak bütün bu zayıf noktalarına rağmen, Çin’in bu sektöre muazzam bir yatırım yaptığı asla unutulmamalıdır. Bununla birlikte ülkemiz son yıllarda sentetik dokuma kumaşları Çin, Güney Kore, Endonezya, Malezya ve Tayland gibi ülkelerden ithal ederken; Rusya, ABD, Almanya, İngiltere’ye ise ihraç işlemlerini gerçekleştirmektedir (Şahin, 2006).

3.2.3. SESAN Silivri Sentetik Dokuma Sanayi ve Ticaret A.Ş. 3.2.3.1. Şirket Hakkında

SESAN Silivri Sentetik Dokuma Sanayi sektörünün önde gelen firmaları arasında olup 1972 yılında İstanbul’un Silivri ilçesinde kurulmuştur. Profesyonel yönetim anlayışıyla, son teknolojiye sahip üretim imkânlarıyla, aylık 10.000.000 adet çuval 25 ülkeye ihraç edilmektedir. Toplam 275 kişilik personeliyle küçük (un, kömür, kepek) çuvalın yanı sıra MF (CF) iplik, dar dokuma, rafya ipi, granül ve bigbag üretimi 30.000 m² kapalı alanda yapılmaktadır.

3.2.3.2. Üretim

Gelen hammaddelere akış testleri uygulanarak (hammadde numuneleriyle), sadece standartlara uygun hammaddeler üretime alınır. Bilgisayar kontrollü ekstrüderlerde hassas dozajlamayla üretilen şerit iplikler mukavemet testlerine tabi tutulur ve uygun dokuma tezgâhlarına gönderilir. Dokunan kumaşlar özelliklerine göre ayrılıp rulolara sarılır. Bu kumaşlar siparişe göre laminasyona veya rulo baskı metodu uygulanan matbaa bölümüne yönlendirilir, ayrıca isteğe göre yüksek çözünürlüklü baskı tekniği uygulanır. Baskı çuvalın iki yüzüne dört farklı renge kadar yapılabilir. Baskı öncesi tasarım ve grafik müşterinin isteğine göre profesyonel bir ekip tarafından tasarlanır. Baskı ve lamineden çıkan kumaşlar siparişe göre kesilir ve SESAN’da üretilen yüksek mukavemetli dikiş ipleri ile tek kat tek dikiş olarak dikilir.

3.2.3.3. Ürün Grupları Çuval

Lamineli çuval: Kömür, tuz ve kimya sektöründe kullanılır. İstenilen ebat ve gramajda

üretimi bulunmaktadır

Körüklü ve Ventilli Çuval: Tekstil ve şeker sektöründe kullanılır. İstenilen ebat ve

Kumaş

Dokuma Kumaş: 30cm - 200 cm arasında istenilen gram ve miktarda üretilir.

Lamineli Kumaş: 30cm - 200 cm arasında istenilen gram ve miktarda üretilir.

İplik

PP MF (CF) İplik: Dar dokuma ve çeşitli sektörlerde kullanılır. 300 – 1300 denye

arasında istenilen mukavemet ve renklerde üretim mevcuttur.

PP Rafya İpi: Dar dokuma, tekstil ve çeşitli sektörlerde kullanılır. İstenilen denye,

mukavemet ve renklerde üretim mevcuttur.

Kolon İpi: Dar dokuma ve bigbaglerde kullanılır. İstenilen ebatlarda üretilir.

Orak İpi: Tekstil sektöründe kullanılır.

Granül ve Deşe

PP ve PE: PP ve PE olmak üzere çeşitli renklerde granül ve deşe üretimi yapılmaktadır.

Bigbag

Endüstriyel ambalajlamada kullanılan bir çeşit büyük çuvaldır. İçine konulacak ürünlerin doldurulup boşaltılması ve taşınması çok kolaydır. Yüksek taşıma kapasitesi sayesinde hem zamandan hem de insan gücünde tasarruf edilir. Bu nedenle günümüzde birçok sektör tarafından tercih edilmektedir.