• Sonuç bulunamadı

4. YÖNTEM

5.2. Kodlama Süreci

5.2.1. Sektördeki Rakipler (Mevcut Rakipler)

5.2.1.3. Sektörel Gelişim

Kategori 10 koddan oluşmaktadır. Bunlar; kurumsallaşma, alibaba.com, teknoloji takibi, bilimsel çalışmalar, gelecek vaat eden ürün segmenti, yeni pazarlara açılma, sektörün dinamik yapıda olması, üretimde engellerin azaltılması, ivme kazanan sektör, ihtiyaçlara uygun üretim. Görüşme gerçekleştirilen işletme yöneticilerinin verdiği bilgiler doğrultusunda sektörel gelişimi daha çok sektörün ihtiyaçları doğrultusunda üretimin gerçekleşmesi, ivme kazanan sektörün kurumsallaşması yönünde ilerlemesi ve sektörün dinamik bir yapıda olduğu vurgusu öne çıkmaktadır.

Kurumsallaşma

5. İşletme yöneticisi sektörel gelişimin kurumsallaşma ile olabileciğini ve bu sayede sürdürülebilirliği sağlayabileceğini şu sözler ile ifade etmektedir:

“Kurumsallaşması önemli bir unsur sürdürülebilirliği sağlar.”

5. İşletme yöneticisi devamında şunları ifade etmektedir:

“Mesela ürünleriniz kalitelidir ama bunun yeterince tanıtım ve reklamını yapmazsanız pazarda kalıcılığınız nasıl sağlanmış olacak o nedenle reklam bütçenizi iyi ayarlamanız ve tanıtımları etkin bir şekilde yapmanız gerekmekte. Tabi markalaşmak özellikle de uluslararası bir marka olmak çok önemli.”

11. İşletme yöneticisi, kurumsallaşmayı sürdürülebilirliği sağlayan önemli bir unsur olduğunu aynı zamanda marka olmanın da önemini şu sözleri ile ifade etmektedir:

“Birde tabi kurumsallaşmakta sürdürülebilirliği sağlayan önemli bir unsur, tabi bilinen bir marka olmak da çok önemli.”

Alibaba.com

12. İşletme yöneticisi sektörel gelişimi internetin de etkin bir şekilde kullanıldığını ifade eden Alibaba.com sitesini örnek vererek yeni müşteri ağına bu şekilde ulaştığını şu sözleri le ifade etmektedir:

“Şöyle Alibaba.com sitesini biliyorsunuz belki yani bu tarz sitelere üyeliklerimiz var oradan bulabildiğimiz kontakta firmalar bulmaya çalışıyoruz. Yıllık olan fuarlarda boy gösterip o pazarlarda yer edinmeye çalışıyoruz. Ama her ülkenin kendine göre farklı prosesleri oluyor. Mesela Avrupa da Almanya’nın çok ciddi bir şekilde prosesleri var. Bu çok kilit bir unsur.”

Teknoloji Takibi

3. İşletme yöneticisi sektörel gelişimi yakalayabilmek için teknoloji takibinin önemine şu sözleri ile değinmektedir:

“Kesinlikle teknolojiyi takip etmesi gerekiyor.”

Üretimde Engellerin Azaltılması

11. İşletme yöneticisi alınan politik kararlarda üreticiler açısından üretimde engellerin azaltılmasını şu sözleri ile ifade etmektedir:

“Mesela üretim sürecinde engellerin azaltılması adına yapılan politik kararlarda üreticiler açısından üretimin kolaylaştırılmasına katkı sağlar.”

İvme Kazanan Sektör

12. İşletme yöneticisi günlük ihtiyaçların değişiklik göstermesi ve buna bağlı olarak ürünlerin de bu doğrultuda gelişmesi, sektörün ivme kazanan bir sektör olduğunu şu sözler ile ifade etektedir:

“Yenilikçi olması gerekiyor yani tabi 100-150 yılı tarih olarak baz alırsanız tekerlekli sandalyede genel hatları ile aynı gibi görünse de günlük ihtiyaçlar engellilerin sosyal hayatlara katılım oranları yükseldikçe ihtiyaçlarda artıyor. Bunu takip ederek sektörün bir ivme kazandığını göz önüne alabilirsiniz.”

İhtiyaçlara Uygun Üretim

12. İşletme yöneticisi üretimin ihtiyaçlar doğrultusunda olmasının sürdürülebilirliği de etkilediğini şu sözler ile ifade etmektedir:

“Ürün farklılaştırmaya gidilmesi de önemli bir husus. Yani aslında talep ve ihtiyaç doğrultusunda inovasyon faaliyetlerinin olması sürdürülebilirliği önemli ölçüde arttırır.”

Bilimsel Çalışmalar

9. İşletme yöneticisi üretimde bilimsel çalışmaların uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliği olumlu yönde etkilediğini şu sözleri ile ifade etmektedir:

“Bilimsel olmadığınız sürece uluslararası pazarlarda hiçbir etkin rekabet gücünüz olmaz özellikle Avrupa, ABD gibi pazarlarda. Ama Ortadoğu da

konvansiyonel ticaret yapıldığı için gerçi Dubai gibi yerler biraz kaliteye bakıyorlar. Ortadoğu da biraz daha şuan ki mevcut sektörün durumu için evet rekabette etkin durumdayız. Ama bu Avrupa ülkeleri içinde geçerli olsun derseniz daha vizyonlu ve ileri teknolojilere sahip işletmelerin üretim yerlerinin olması gerekmekte.”

Gelecek Vaat Eden Ürün Segmenti

3. İşletme yöneticisi sektörün gelecek vaat eden ürün segmentine ve yeni pazarlara açılmada avantaj oluşturacağına şu sözleri ile yer vermektedir:

“Sektör ürünleri gelecek vaat ettiği içinde tabi yeni pazarlara açılmada da bir avantaj sağlıyor. Çünkü ürünler teknolojik güncel ürünler. Dezavantajı da hani bu ürün sizde kesin var temin etmeniz gerekiyor şeklinde bir geri bildirim oluyor bu da istenilen ürünü hazırlamada diğer işleriniz açısından aksamalara neden oluyor. Avantaj ve dezavantajlarımızı rekabetimiz açısından ele aldığımızda avantajı şu şekilde sipariş aşamasında olumlu yönde bir geri dönüş oluyor bugün sipariş geldi mi yarın çıkarman gerekiyor en geç bu da işlerin hızlı ilerlemesini sağlıyor. Dezavantajı da ürün yetişmezse müşteri ile papaz oluyorsun.”

Yeni Pazarlara Açılma

4. İşletme yöneticisi yeni pazarlara açılma konusunda gerek Türkiye’nin konum olarak avantajlı bir yere sahip olduğunu ve gerekse ürün çeşitliliği konusunda yeterli ürün segmentine sahip olduğunu şu sözleri ile ifade etmektedir:

“Yeni pazarlara açılma konusunda da avantajlı hani bir Asya ülkesine girdiğinizde dünya standartlarında ise ürünleriniz orada da ihtiyaç olduğunu görüyorsunuz bu biraz daha riski azaltan bir durum yeni pazarlara girme durumunda. Dezavantaj olarak üretim maliyetleri yüksek ürün grubuna sahip sektör bu nedenle üretimde maliyetlerimiz yüksek üretimde bu açıdan bir dezavantajla karşılaşıyoruz.”

7. İşletme yöneticisi sektörün yeni pazarlara açılma konusunda dinamik olduğunu ve bu durumun avantaj sağladığını şu sözleri ile ifade etmektedir:

“Yeni pazarlara açılma konusunda evet dinamik bir pazar sürekli yeniliklerin olması ürünlerin yeni pazarlara girmesi açısından bir pazar payı yaratıyor bize.”