• Sonuç bulunamadı

Geleneksel öğretiminin yapıldığı kontrol grubu öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutum ön test ve son test puanları arasında manidar bir fark var mıdır?

Tablo 11. Kontrol Grubu Tutum Ölçeği Ön-Test Ve Son-Test Uygulamalarına ĠliĢkin Wilcoxon ĠĢaretli Sıralar Testi Sonuçları

Sontest-Öntest n Ortalaması Sıra Sıra Toplamı Z p

Negatif Sıra 5 6,30 31,50 3,089* ,00

Pozitif Sıra 17 13,03 221,50

32 *Negatif sıralar temeline dayalı

Wilcoxon iĢaretli sıralar testi sonuçlarına göre kontrol grubu öğrencilerinin deney öncesi ve sonrası tutum puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır z=3.089, p<.05. Fark puanlarının sıra ortalaması ve toplamları dikkate alındığında, gözlenen bu farkın pozitif sıralar yani son uygulama puanı lehine olduğu görülmektedir. Yani kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrasında tutumları artmıĢtır.

33

BÖLÜM V

SONUÇ TARTIġMA VE ÖNERĠLER

Ortaokul 5. sınıf matematik dersi geometrik cisimler öğretiminde, matematik oyunları kullanımının öğrenci baĢarısı ve tutumuna etkisinin araĢtırıldığı çalıĢmanın bu bölümünde, araĢtırmanın bulgularına ve yorumlarına dayalı olarak elde edilen sonuçlara ve bu sonuçlar doğrultusundaki önerilere yer verilmiĢtir.

5.1. Sonuçlar

Bu araĢtırma verilerinden elde edilen sonuçlar, aĢağıda verilmiĢtir.

1.Oyun ile matematik öğretiminin yapıldığı deney grubu ile geleneksel öğrenme ortamında eğitim yapılan kontrol grubunun ön-test puanlarının arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bu sonuçlar bize çalıĢma öncesinde deney ve kontrol gruplarının birbirine denk olduğunu göstermiĢtir.

2.Oyun ile matematik öğretiminin yapıldığı deney grubu ile geleneksel öğrenme ortamında eğitim yapılan kontrol grubunun son-test puanlarına bakıldığında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuĢtur. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunda yer alan öğrencilerin daha baĢarılı oldukları sonucuna ulaĢılmıĢtır ( Deney grubu=868, Kontrol grubu= 308).Bu sonuçlar bize deney grubunda uygulanan oyun ile öğretim yönteminin öğrencilerin akademik baĢarılarını arttırmada kontrol grubunda uygulanan geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu sonucunu göstermiĢtir. Oyun ile öğretim yöntemi akademik baĢarıyı olumlu yönde arttırmıĢtır.

3.Oyun ile matematik öğretiminin yapıldığı deney grubunun ön-test ve son-test puanlarına bakılmıĢ ve deney grubu öğrencilerin uygulama sonrasında baĢarılarının arttığı sonucuna varılmıĢtır. Bu sonuçlar oyun ile öğretim yapılan öğrenme ortamında öğretim gören

34

öğrencilerin çalıĢma sonrasında akademik baĢarılarının arttığını, konuda ilerlediklerini göstermiĢtir.

4.Geleneksel öğrenme ortamında eğitim yapılan kontrol grubunun ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir fark olduğu yani kontrol grubu öğrencilerinin gördükleri geleneksel öğrenme yönteminden sonra baĢarılarının arttığı sonucuna varılmıĢtır. Bu sonuçlar bize geleneksel öğrenme ortamında öğrenim gören öğrencilerin de çalıĢma sonrasında akademik baĢarılarının arttığını, konuda ilerleme kaydedebildiklerini göstermektedir. Fakat bu ilerleme deney grubu ile karĢılaĢtırıldığında dikkate alınmayacak kadar az olmuĢtur.

AraĢtırmanın ilk dört alt problemine bakıldığında deney ve kontrol gruplarının çalıĢma öncesinde birbirine denk oldukları, çalıĢma sonucunda iki grubunda baĢarılarının arttığı görülmüĢtür. Ancak son-test sonuçlarına bakıldığında deney grubu lehine olumlu yönde anlamlı farklılık oluĢtuğu görülmüĢtür. Bu da oyun ile matematik öğretiminin geleneksel yönteme göre akademik baĢarıyı artırmada daha etkili olduğunu göstermiĢtir.

5.Oyun ile matematik öğretiminin yapıldığı deney grubu ile geleneksel öğrenme ortamında öğretim yapılan kontrol grubu öğrencilerinin öğretim öncesinde matematiğe yönelik tutumlarının uygulama öncesinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüĢtür. Buna göre deney ve kontrol grubu öğrencileri çalıĢma öncesinde matematiğe yönelik tutum açısından birbirine denk olduğu görülmüĢtür.

6.Oyun ile matematik öğretiminin yapıldığı deney grubu ile geleneksel öğrenme ortamında eğitim yapılan kontrol grubu öğrencilerinin öğretim sonucunda matematiğe yönelik tutumlarına bakıldığında deney grubundaki öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur. Bu sonuca göre, Oyun ile matematik öğretimi, öğrencileri matematik dersine iliĢkin tutumlarını olumlu yönde geliĢtirmede, geleneksel öğretimden daha etkili olduğu sonucu çıkarılmıĢtır.

7.Oyun ile matematik öğretiminin yapıldığı deney grubu öğrencilerinin matematiğe yönelik tutum, ön-test ve son-test puanları arasındaki farka bakılmıĢ ve deney grubu öğrencilerinin uygulama sonunda tutumlarının arttığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.

35

8.Geleneksel öğrenme ortamında eğitim yapılan kontrol grubu öğrencilerinin matematiğe yönelik tutum, ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir farka bakılmıĢ, kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonunda tutumlarını arttığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.Bu sonuçlara göre deney grubu öğrencileri ile yapılan Oyun ile matematik öğretimi öğrencilerin matematiğe karĢı tutumlarını olumlu yönde etkilemiĢtir.

5.2. TartıĢma

Son yıllarda yapılan çalıĢmalara ve araĢtırmalara göz atıldığında oyun ile matematik öğretimi ile ilgili yapılan çalıĢmalara rastlanmaktadır. Bu çalıĢmalar incelendiğinde bu çalıĢmaların hiç birinin geometrik cisimler konusu ve ortaokul 5. Sınıf düzeyinde yapılmadığı görülmüĢtür. Bu açıdan yapılan bu çalıĢma orijinal olma niteliği taĢımaktadır. Bu çalıĢma matematik öğretiminde oyun ve etkinlik kullanımının ilköğretim programında öngörülen kazanımlar doğrultusunda öğrencilerin matematiğe iliĢkin tutumlarındaki, akademik baĢarılarındaki etkilerini araĢtırmak amacıyla yapılmıĢtır. AraĢtırma bulgularına göre oyunla öğretimin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre akademik baĢarılarında olumlu yönde anlamlı farklılık bulunmuĢtur. Matematiğe iliĢkin tutumlarında da deney grubu lehine olumlu yönde anlamlı bir fark oluĢtuğu görülmüĢtür.

Oyunla matematik öğretiminde öğrencilerin derste aktif olması ve dersin daha eğlenceli hale gelmesiyle, akademik baĢarılarının arttığı gözlenmiĢtir. Öğrenciler derste oynanan matematik oyunlarından zevk aldıklarını aileleri ve çevreleri ile paylaĢmıĢlardır. Birçok öğrenci derste oyun oynamanın çok zevkli olduğunu ve matematik derslerini dört gözle beklediklerini belirtmiĢlerdir. Bu çalıĢma matematik dersine olan korkuların ve kaygıların azaltmak, matematik dersine yönelik pozitif tutum geliĢtirmelerini sağlamak için çocukların hayatında önemli bir yere sahip oyun gibi eğlendirici ve eğitici faaliyetleri derse katarak öğrencilerin daha kolay öğrenmelerini, dikkatlerini toplayabilmelerini, derse etkin katılımlarını sağlamada önemli bir yere sahip olduğunu ifade edilebilir.

Matematik öğretimi ve oyun ile ilgili yapılan çalıĢmalar incelendiğinde oyunla öğretimin matematik dersindeki baĢarı ve derse yönelik tutumu olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Çuha (2004) „nın çalıĢmasında ilköğretim 6. sınıf matematik dersi “Kesirler” ünitesinin iĢleniĢinde eğitsel oyun destekli öğretimin; baĢarı, akademik benlik, baĢarı güdüsü ve kalıcı

36

izli davranıĢ değiĢikliği üzerine etkisi araĢtırmıĢtır. AraĢtırma sonucunda ilköğretim 6. sınıf matematik dersinde eğitsel oyun destekli öğretimin uygulanmasının öğrencinin baĢarı durumunun olumlu etkilendiği bulunmuĢtur. Yapılan ön test ve son test ortalamaları farkları göz önünde bulundurulduğunda Ġlköğretim 6. sınıf matematik dersinde eğitsel oyun destekli öğretimin öğrencinin baĢarı güdüsünü arttırdığı ve öğretimin daha kalıcı olduğu bulunmuĢtur. Akademik baĢarı bakıldığında bu çalıĢma Çuha(2004) „nın çalıĢmasını desteklemektedir.

Altunay (2004)‟ın yaptığı araĢtırmanın amacı oyunla desteklenmiĢ matematik öğretiminin, öğrencilerin Matematik dersindeki baĢarılarına ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini belirlemektir. AraĢtırma sonucunda, oyunla desteklenmiĢ matematik öğretiminin öğrencilerin matematik baĢarılarında etkili olduğu ve öğrenilenlerin kalıcılığını olumlu yönde etkilediği sonuçlarına ulaĢılmıĢtır. Oyun ile matematik öğretimi ile ilgili bu araĢtırma sonuçları Altunay (2004) „ın çalıĢmasının sonuçlarını destekler niteliktedir.

Songur (2006) tarafından yapılan araĢtırmadaoyun ve bulmacalarla iĢlenen matematik dersinin ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin baĢarı ve kalıcılık düzeylerine etkisi araĢtırılmıĢtır. Bu araĢtırmada elde edilen bulgulara dayanarak Ģu sonuçlar çıkarılmıĢtır: Ġlköğretim 8. sınıf matematik öğretiminde oyun ve bulmacalarla öğretim yöntemiyle iĢlenen matematik dersi ile düz anlatım yöntemiyle iĢlenen arasında, oyun ve bulmacalarla öğretim yöntemiyle iĢlenen matematik dersi lehineanlamlı bir farklılık vardır. Oyun ve bulmacalarla öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile düz anlatım yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin hatırlama düzeyleri arasında yapılan t testi sonuçlarında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiĢtir. Oyunve bulmacalarla öğretim yöntemi 8. sınıf matematik dersinde öğrendiklerini kolaylaĢtırmaktadır. Ġlköğretim 8. sınıf matematik öğretiminde oyun ve bulmacalarla öğretim yöntemiyle iĢlenen matematik dersleri öğrencilerin matematiğe karĢı tutumlarını olumlu yönde etkilemektedir. Ġlköğretim 8. sınıf matematik öğretiminde oyun ve bulmacalarla öğretim yöntemiyle iĢlenen matematik dersleri öğrencilerin matematikte algılanan baĢarı düzeylerini artırmıĢtır. Ġlköğretim 8. sınıf matematik öğretiminde oyun ve bulmacalarla öğretim yöntemiyle iĢlenen matematik dersleri öğrencilerin matematiğin algılanan yararları üzerinde etkili olmuĢtur. Ġlköğretim 8. sınıf matematik öğretiminde oyun ve bulmacalarla öğretim yöntemiyle iĢlenen matematik dersleri öğrencilerin matematik dersine olan ilgilerini olumlu yönde değiĢtirmiĢtir. Ġlköğretim 8. sınıf matematik öğrencilerinin matematik dersindeki akademik baĢarıları cinsiyete göre

37

değiĢiklik göstermemektedir. Bu araĢtırma sonuçları ile Songur (2006)‟un araĢtırma sonuçları benzerdir ve birbirini desteklemektedir.

Kılıç (2007) çalıĢmasında oyunla öğretim yönteminin, ödülle birlikte uygulandığı durumlarda öğrencilerin 1. sınıf matematik dersindeki baĢarı düzeylerinde olabilecek etkilerin incelenmesi araĢtırılmıĢtır.Bu araĢtırmada elde edilen bulgulara dayanarak, oyunla matematik öğretimi geleneksel yöntemlere göre daha yüksek matematik baĢarısı getirebilmektedir. Oyunla matematik öğretiminde ödüller olumlu rol oynayabilmektedir. Oyunla matematik öğretimin matematik dersindeki baĢarıyı ve derse yönelik tutumu olumlu yönde etkilemektedir. Sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda bu çalıĢma Kılıç(2007)‟ın çalıĢmasını desteklemektedir.

Dinçer (2008)‟in yaptığı bu çalıĢmanın amacı; ilköğretim ikinci sınıfların matematik dersinde, müziklendirilmiĢ matematik oyunlarıyla yapılan öğretimin akademik baĢarı ve tutuma etkisinin ne olduğunu belirlemektir. AraĢtırmada geleneksel matematik öğretimine göre müziklendirilmiĢ matematik oyunlarıyla yapılan matematik dersinin öğrenci baĢarısı açısından daha etkili olduğu, matematik dersinde müziklendirilmiĢ matematik oyunlarıyla yapılan öğretimin öğrencilerin derse iliĢkin tutumlarını arttırmada, geleneksel öğretime göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıĢtır. AraĢtırmanın sonuçları oyunla matematik öğretiminin derse yönelik tutumu olumlu etkileme konusunda Dinçer(2008)‟in çalıĢmasını destekler niteliktedir.

Gökçen (2009) tarafından yapılan araĢtırmanın amacı, ilköğretim 6. sınıf matematik dersinde oyun ile öğretim yönteminin öğrencinin matematik baĢarısına olan etkisini belirlemektir. AraĢtırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda oyun ile öğretim yönteminin akademik baĢarı ile elde edilen kazanımların kalıcılığı üzerine olumlu bir etkisi olduğu görülmüĢtür. Matematik öğretiminde oyun kullanımı akademik baĢarı ve tutum yönünden incelendiğinde Gökçen (2009)‟in araĢtırmasını destekler niteliktedir.

Kılıç (2010)‟ın çalıĢmasının amacı “1. sınıf matematik dersindeki iĢlem becerilerinin kazandırılmasında oyunla öğretimin baĢarıya etkisi” araĢtırmaktır. ÇalıĢmada elde edilen verilere dayanarak Ģu sonuçlara ulaĢılmıĢtır. Oyunla öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin baĢarı testi puanları arasında anlamlı farklılık vardır. Oyunla öğretimin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin baĢarı düzeylerinde geleneksel yaklaĢımın kullanıldığı kontrol grubu

7

38

öğrencilerine göre artma gözlenmiĢtir. Oyunla matematik öğretimi akademik baĢarı ve tutum yönünden incelendiğinde Kılıç (2010)‟ın araĢtırmasını destekler niteliktedir.

Aksoy (2010) tarafından yapılan araĢtırmada ilköğretim 6. sınıf matematik dersi kesirler ünitesinin oyun destekli öğrenme yaklaĢımı ile öğretiminin öğrenci baĢarısına ve tutumuna etkisi amaçlanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; oyun destekli öğrenmelerin öğrencilerin kazanımlara iliĢkin baĢarılarını, öz-yeterlilik algılarını ve matematik dersine yönelik tutumlarındaki geliĢimleri etkilediği görülmüĢtür. Bununla birlikte baĢarı geliĢimleri ile tutum, öz- yeterlik geliĢimleri arasında istatiksel olarak anlamlı iliĢki olduğu görülmüĢtür. Matematik öğretiminde oyun kullanımı akademik baĢarı ve tutum yönünden incelendiğinde Aksoy (2010)‟un araĢtırmasını destekler niteliktedir.

Kavasoğlu (2010)‟nun çalıĢmasında ilköğretim 6,7 ve 8. sınıf matematik dersinde olasılık konusunun oyuna dayalı öğretiminin öğrenci baĢarısına etkisini incelemek amaçlanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, oyuna dayalı öğretimin uygulandığı deney grubu lehine anlamlı farklar bulunmuĢtur.Oyunla matematik öğretiminin akademik baĢarı ve tutum yönünden incelendiğinde Kavasoğlu (2010)‟nun araĢtırmasını destekler niteliktedir.

5.3. Öneriler

AraĢtırma sonuçlarına bakıldığında oyunla matematik öğretiminden akademik baĢarı ve tutum yönünden olumlu veriler elde edilmiĢtir. Bu sonuçlara bakarak araĢtırmacılara ve öğretmenlere bazı önerilerde bulunmak mümkündür:

AraĢtırmacılar için aĢağıdaki önerilerde bulunulabilir:

1. Oyun ile matematik öğretimi ile ilgili çalıĢmalar matematiğin ve geometrinin diğer konuları üzerinde yapılabilir.

2. Oyunla matematik öğretim yöntemi ile diğer öğretim yöntemlerini karĢılaĢtıran çalıĢmalar yapılabilir.

3. Oyunla matematik öğretim yöntemi hakkında öğrenci ve öğretmenlerin görüĢlerini araĢtıran bir çalıĢma yapılabilir.

4. Oyunla ile öğretim ilgili çalıĢmalar diğer disiplinler arasında da yapılabilir. Öğretmenler için aĢağıdaki önerilerde bulunulabilir:

39

1. Bu araĢtırma, Oyunla matematik öğretiminin öğrencilerin akademik baĢarısına ve öğrencilerin tutumlarına olan olumlu etkilerini ortaya koymuĢtur. Öğretmenler, bu araĢtırmadan yararlanarak oyunla öğretim yöntemini derslerinde kullanılabilir.

2. Bu çalıĢmada, Matematik Dersi “Geometrik Cisimler ” alt öğrenme alanı seçilmiĢtir. Uygulayıcılar, oyunla öğretim yöntemini farklı sınıf ve ders konularında uygulanabilir. 3. Oyunla öğretim yönteminin etkinlikleri bir dersin dikkati çekme, kavramsal öğrenme, ölçme değerlendirme gibi tüm aĢamalarında kullanılabilir. Öğretmenler oyunla öğretim yöntemini sınıf ortamında nasıl uygulanacağını ayrıntılı bir Ģekilde planlayarak derslerinde kullanabilirler.

4. Öğrenci merkezli öğretimi gerçekleĢtirmek amacıyla oyunla öğretim yöntemi farklı öğretim durumlarında kullanabilir. Bu araĢtırmada ortaokul öğrencileriyle yapılmıĢtır. Ancak bu çalıĢma okul öncesinden itibaren her yaĢta, her seviyede uygulanabilir.

5. Öğretmenler oyunla matematik öğretimini derslerinde kullanmak için, bu alanda yapılan çalıĢmaları ve hazırlanan oyunları incelenebilir.

40

KAYNAKÇA

Akgün, L.(2002). Matematiğe karşı olumlu tutum geliştirme faktörleri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Aksoy, N. C. (2010). Oyun destekli matematik öğretimin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerin kesirler konusundaki başarı, başarı güdüsü, öz- yeterlilik ve tutumlarının gelişimlerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Alkan, H.,Altun, M. (1998). Matematik Öğretimi. EskiĢehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları

Alsan, S.(2000). Matematikçilerin Güzel Dünyası. Bilim ve Teknik. Ankara: TÜBĠTAK Yayınları, (98-102).

Altınsoy, B. (2007). Takım-oyun turnuvaları tekniğinin ilköğretim dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarısı, kalıcılık ve matematiğe ilişkin tutumları üzerindeki etkisi.Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Altun, M.(2005).Matematik Öğretimi. Ġstanbul: Alfa Basım Dağıtım.

Altunay, D.(2004). Oyunla desteklenmiş matematik öğretmenin öğrenci erişişine ve kalıcılığa etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Baykul, Y.(2003). İlköğretimde Matematik Öğretimi 1-5. Sınıflar için. Ankara: Pegem Yayıncılık.

41

Bilgin, H. (1996). Okulöncesi eğitim kurumlarında Çalışan öğretmenlerin öğretmenlik tutumlarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Bloom, B. S. (1998). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme.(D. A. Özçelik Çev.). Ġstanbul: MEB Yayınları.

Büyüköztürk, ġ. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı (13. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Çetin, ġ. (2003). Anadolu öğretmen lisesi ve düz( genel) lise çıkışlı eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının karşılaştırılması. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çuha, S.(2004). Matematik öğretiminde eğitsel oyunların başarı, akademik benlik, başarı güdüsü ve kalıcılık üzerindeki etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Demirel, Ö. (2000). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Dinçer, M. (2008). İlköğretim okullarında müziklendirilmiş matematik oyunlarıyla yapılan öğretimin akademik başarı ve tutuma etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Ersoy, Y.(2000). Son Dönemde Okullarda Matematik/ Fen Eğitiminde ÇağdaĢ GeliĢmeler ve Genel Eğilimler. Buca Eğitim Fakültesi. Ġzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Sayı12 (235-246).

42

Gander, M. J.&Gardiner, H.W. (2004). Çocuk ve Ergen Gelişimi.(A. Dönmez, N. Çelen ve B. Onur Çev.). Ġstanbul: Ġmge Yayınevi.

Gökaydın, N.(2002). ÇağdaĢ Eğitime BakıĢ.Milli Eğitim Dergisi. Sayı:153-154. (KıĢ-Bahar 2002).

Gökçen, E. (2009). Ortak bölenler ve katlar konusunun oyun ile öğretiminin başarıya etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

GüneĢ, G. (2010). İlköğretim ikinci kademe matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerin kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri ( Kars ili örneği). Yüksek Lisans Tezi, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kars.

Hacısalihoğlu, H.,Mirasyedioğlu, ġ. &Akpınar,A. (2003). Matematik Öğretimi.Ankara: Asil Yayın ve Dağıtım.

Hesapçıoğlu, M. (1992).Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ġstanbul: Beta Basım.

HoĢgör, A.(2010). İlköğretim 1. Sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde oyun etkinliklerinin kullanımına ilişkin görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Karasar, N. (2002). Bilimsel araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.

Kavasoğlu, B.E. (2010). İlköğretim 6,7 ve 8. sınıf matematik dersinde olasılık konusunun oyuna dayalı öğretiminin öğrenci başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

43

Kılıç, A. Z.(2010). İlköğretim 1. Sınıf matematik dersindeki işlem becerilerinin kazandırılmasında oyunla öğretimin başarıya etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Kılıç, M. (2007). İlköğretim 1. sınıf matematik dersinde oyunla öğretimde kullanılan ödüllerin matematik başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Köroğlu, H. ve YeĢildere, S.(2002). İlköğretim II. Kademede Matematik Konularının Öğretiminde Oyunlar ve Senaryolar.V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi‟nde sunulmuĢ bildiri, ODTÜ, Ankara.

Özbey, Ç.(2004). Çocuk Sorunlarına Yapıcı Çözümler. Ġstanbul: Ġnkılâp Yayıncılık.

Özden, Y.(2005).Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Pegem Yayınları.

Özdoğan, B. (2000). Çocuk ve Oyun. Ankara: Anı Yayıncılık.

Özgüven, Ġ. E.( 2011). Psikolojik Testler. Ankara: PDREM Yayınları.

Pesen, C. (2006). Matematik Öğretimi. Ankara : Pegemakademi Yayıncılık.

Songur, A.(2006). Harfli ifadeler ve denklemler konusunun oyun ve bulmacalarla öğrenilmesinin öğrencilerin matematik başarı düzeylerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

44

TavĢancıl, M.(2004). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayınları.

TezbaĢaran, A. A. ( 1997). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. Ankara: Türk Psikoloji Derneği Yayınları.

Tural, H.(2005). İlköğretim matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerle öğretimin erişi ve tutuma etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir.

Uğurel, I.(2003). Ortaöğretimde oyunlar ve etkinlikler ile matematik öğretimine ilişkin öğretmen adayları ve öğretmenlerin görüşleri.Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir.

Yenilmez, K.,Özabacı,ġ.N.(2003). Yatılı öğretmen okulu öğrencilerininmatematik ile ilgili tutumları ve matematik kaygı düzeyleri arasındaki iliĢki üzerine bir araĢtırma. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,14, 132-146.

45

46

EK-1

MATEMATĠK BAġARI TESTĠ VE

CEVAP ANAHTARI

47

Sevgili Öğrenciler,

Bu test Matematik dersi ‘Geometrik Cisimlerin Temel Elemanları ve Yüzey Alanları’ konusunda bilginizi ölçmek amacıyla hazırlanmıĢ 20 sorudan oluĢmaktadır. Her soruyu dikkatle okuduktan sonra cevaplandırınız. Cevaplarınızı cevap anahtarı bölümüne kodlayınız. BAġARILAR DĠLERĠM

Döndü YILMAZ

Matematik Testi

1. Bilgi : Kare prizmanın tabanları………….. ve yan yüzleri…………Ģeklindedir.

Verilen ifadenin doğru olması için boĢluklara sırasıyla hangi kelimeler yazılmalıdır?

A) dikdörtgen, üçgen B) dikdörtgen, kare C) kare, dikdörtgen D) kare, kare

2. AĢağıdaki açınımlardan hangisi bir kare prizmanın açınımı olamaz? A) B) C) D)

48 3. A)56 B) 48 C) 52 D) 60 4. 5. 6.

Yan verilen kare prizma Ģeklindeki kutunun taban ayrıtı 2 dm ve yüksekliği 6 dm dir. Bu kutunun yüzeylerini kaplamak için kaç dm2 kağıt gereklidir?

AĢağıda verilen ayrıtlardan hangilerinin

uzunlukları birbirine eĢittir?

I. [AD] II. [FG] III. [CG] IV.[FB]

A) I-II B) II-IV C) I- IV D) II-III

Yanda açınımı verilen Ģekil kapatıldığında oluĢacak küp için,

I.K ve P yüzleri kesiĢir. II. L ve P yüzleri paraleldir. III. L ve P yüzleri kesiĢir. IV. N ve R yüzleri kesiĢir. ifadelerinden hangileri doğrudur?

A) I-III B) I-IV C) II-III D) I-II

50 7. 8. 9. 10. A) B) C) D)

ġekilde dikdörtgenler prizmasının açınımı verilmiĢtir.

Buna göre aĢağıdakilerden hangisinde eĢ yüzler yanlış eĢleĢtirilmiĢtir?

A) 2-4 B) 3-6 C) 1-5 D) 5-6

Yandaki küpün tüm ayrıtlarının toplamı kaç cm dir? A)12 B) 24 C) 36 D) 48

Yanda verilen dikdörtgenler prizması Ģeklindeki pastanın

Benzer Belgeler