• Sonuç bulunamadı

Bu araĢtırmada, kuramsal bir öğretim modelini desteklemek için deneysel desen kullanıldığından Ankara Ġli Çankaya Ġlçesindeki Ortaokulları çalıĢma evreni olarak kabul edilmiĢtir. AraĢtırma örneklemi Ankara Ġli Çankaya Ġlçesi‟nde özel bir okulun 5. Sınıf öğrencileri oluĢturmaktadır. Bu araĢtırma, 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında 4 haftalık dönem boyunca 48 öğrenci ile matematik derslerinde yürütülmüĢtür. Tablo 3‟te öğrenci sayıları verilmiĢtir.

AraĢtırma, öğrencilerin bir önceki ders yılı not ortalamaları ve cinsiyetleri göz önüne alınarak, baĢarı, cinsiyet ve sayı yönünden birbirine denk iki grup oluĢturulmuĢtur. Yansız atama ile bu iki gruptan biri deney diğeri ise kontrol grubu olarak seçilmiĢtir

.

Tablo 3.Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin Cinsiyetlerine Göre Sayıları

Gruplar Kız Erkek Toplam

Deney 12 12 24

Kontrol 12 12 24

3.3. Veri Toplama Araçları

AraĢtırma denenicilerinin sınanması için gerekli olan veriler, araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen dört seçenekli çoktan seçmeli “ Geometrik Cisimler Konulu Matematik BaĢarı Testi” ve EARGED tarafından geliĢtirilmiĢ “ Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” ile elde edilmiĢtir.

BaĢarı testi, ön-test ve son-test olmak üzere, deneysel iĢlemin baĢında ve sonunda öğrencilere iki kez kullanılmıĢtır. BaĢarı testinin hazırlanması, geliĢtirilmesi ve uygulanması sürecinde göz önünde bulundurulan ilkeler ve yapılan iĢlemler aĢağıda belirtilmiĢtir:

 Ortaokul 5. Sınıf matematik dersi geometrik cisimler konusu ile ilgili hedef davranıĢlar gözden geçirilmiĢtir.

25

 Ölçülmek istenen her kazanım ve davranıĢın yoklanabilmesi için çoktan seçmeli en az dört soru seçilerek ön deneme formu hazırlanmıĢtır

 Ön deneme testi toplam 45 sorudan oluĢmaktadır. Soru sayısı bir derste cevaplamak için fazla olduğundan test 25 soru ve 20 soru olmak üzere iki bölüme ayrılıp bu Ģekilde farklı ders saatlerinde uygulanmıĢtır. Uygulama esnasında testin güvenirliğini düĢürecek etkiler kontrol altına alınmaya çalıĢılmıĢtır. Öğrencilerin tek oturmasına ve öğretmenin denetlemesine dikkat edilmiĢtir.

 Ön deneme testi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı I. Döneminde Ankara Ġli Sincan Ġlçesi Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu‟nda okuyan toplam 225 altıncı sınıf öğrencilerine uygulanmıĢtır.

 Ön denemeden elde edilen sonuçlar bilgisayar ortamına aktarılmıĢ ve SPSS programı kullanılarak çözümlenmiĢtir. Yapılan istatistiksel çözümler sonucunda, madde güçlük indeksleri, madde ayırıcılık indeksleri, testin ortalaması ve güvenirlik katsayısı (KR-20) hesaplanmıĢtır. Testin güvenirlik katsayısı.90 olarak bulunmuĢtur.

 Ön denemeden elde edilen verilere göre, testin son formuna alınacak maddeler ölçme ve değerlendirme uzmanı ve deneyimli matematik öğretmenleri ile görüĢülerek belirlenmiĢtir.

 Ayırıcılıkdeğeri .20‟nin altında olan maddeler atılmıĢ, .30‟un üstünde olan maddeler teste bırakılmıĢtır. Bunun sonucunda 20 maddelik “ Geometrik Cisimler Konulu Matematik BaĢarı Testi” oluĢturulmuĢtur. Ek 1 „ de verilmiĢtir.

AraĢtırmada kullanılan “Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” EARGED (2006) tarafından geliĢtirilen likert tipi tek boyutlu tutum ölçeğidir. Bu ölçek MEB matematik ders kitaplarında kullanılan, geçerliliği ve güvenirliği belirlenmiĢ bir ölçektir. Bu ölçekte 12 olumlu ve 8 olumsuz olmak üzere toplam 20 madde bulunmaktadır. Tutum ölçeği Ek-3‟ te verilmiĢtir.

Test ve tutum ölçeğinin hazırlanmasından sonra uygulamaya baĢlanmıĢtır. Uygulama aĢamalarında önce uygulamanın yapılacağı okul idaresi ile görüĢülmüĢ ve gerekli izin alınmıĢtır. Veri toplama araçları olan baĢarı testi ve tutum ölçeği araĢtırmada kullanılmak üzere yeterli sayıda çoğaltılmıĢtır. Deney ve kontrol grubu olarak atanan öğrencilerden iki ayrı sınıf düzeni kurulmuĢtur. Deneysel çalıĢma yapılacak gruba çalıĢmadan yaklaĢık bir ay öncesinden oyunla öğretim ve matematik oyunları hakkında bilgi verilmiĢ, yöntemin temel ilkeleri ve yöntemin uygulanması sırasında uyulması gereken kurallar açıklanmıĢtır. Deney grubunda kullanılacak oyunların üretilmesi esnasında uygulama yapılan okulun matematik

26

öğretmeniyle ortak çalıĢılmıĢtır. Deney yapılmadan önce, deneysel iĢlemlerin her AĢaması tekrar gözden geçirilmiĢ ve gerekli değiĢiklikler yapılmıĢtır. Bu aĢamalardan sonra, deney ve kontrol grubuna deney çalıĢmalarından önce, “ Geometrik Cisimler Konulu Matematik BaĢarı Testi” ve “ Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” (ön-test) uygulanmıĢtır. Deney grubu için oyunla öğretim yöntemine, kontrol grubu için geleneksel öğretim yöntemine uygun ders planları hazırlanmıĢtır. Deneyimli matematik öğretmenlerinin görüĢleri alınarak ders planlarına son Ģekli verilmiĢtir. AraĢtırmayı yapan öğretmen, her iki grubun matematik derslerini “Geometrik Cisimler” konusu boyunca yürütmüĢtür. Öğrencileri rastgele atama yöntemi ile deney ve kontrol grupları oluĢturulduğu için bazıları matematik dersi esnasında yer değiĢtirmiĢtir. Öğretmen deney grubunda konuları oyun ile öğretim yöntemine göre hazırlanmıĢ ders planlarına, kontrol grubunda ise geleneksel yönteme göre hazırlanmıĢ ders planlarına uygun olarak iĢlenmiĢtir. Deneysel çalıĢmalar “Geometrik Cisimler” konusunun süresiyle sınırlandırıldığından konu bitiminde deney ve kontrol gruplarına “ Geometrik Cisimler Konulu Matematik BaĢarı Testi” ve “ Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” (son-test) uygulanmıĢtır.

AraĢtırmanın yürütüleceği deney grubunda, matematik derslerinde kullanılacak oyun ve etkinliklerin hazırlanma aĢamasında öncelikle konu ile ilgili kazanımlar belirlenmiĢtir. Bu kazanımlara uygun oyun ve etkinliklere karar verildikten sonra, oyunlarda kullanılmak için en uygun materyaller tespit edilmiĢtir. Bu materyaller araĢtırmacı tarafından tasarlanmıĢ, üretilmiĢ ve kullanıma hazır duruma getirilmiĢtir. Sınıfın fiziksel ortamı oyun ve etkinliklerin kullanımına uygun olarak tekrar düzenlenmiĢtir. Deney için tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra, deney uygulanmıĢtır. Deney grubunda oyunlarla iĢlenen konu, kontrol grubunda geleneksel yöntemle aynı öğretmen tarafından üç hafta boyunca iĢlenmiĢtir.

Benzer Belgeler