• Sonuç bulunamadı

Araştırmada kullanılan “Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi İlkelerine Uyma Düzeyini Belirleme Ölçeği” ile Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi İlkelerine Uyma Düzeylerini Belirleme Sorularına verilen cevapların katılımcıların gerçek düşüncesini yansıttığı varsayılmaktadır.

1.5. Araştırmanın Sınırlılığı

1. Araştırma, İstanbul ili Kadıköy ilçesinde bulunan ortaokullardaki öğrencilerle sınırlıdır.

2. Araştırma 2014–2015 eğitim-öğretim yılı ile sınırlıdır.

3. Araştırma, uygulanan anketlerde verilen cevaplarla ve yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilen verilerle sınırlıdır.

1.6. Araştırmanın Amacı

Bu araştırmanın amacı, öğrenci görüşlerine göre öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerini belirleyebilmektir.

Yapılan bu araştırmayla öğretmenlerin sahip oldukları sınıf yönetimi beceri düzeylerinin belirleneceğine, öğretmenlerin sınıf yönetimi yetersizliklerinden kaynaklanan birçok sorunun çözüme kavuşabileceğine inanılmaktadır.

1.7. Araştırmanın Önemi

Sınıf yönetimi öğrencilerin başarılarını etkilemektedir. Öğretmenlerin sahip oldukları sınıf yönetim yeterliklerinin tespit edilmesi açısından bu araştırmanın önem teşkil edeceği düşünülmektedir.

Araştırma sınıf yönetimi konusunda öğretmenlerin kendilerini değerlendirebilmelerine ve geliştirebilmelerine olanak sağlayabilir. Araştırma sonuçları öğretmenleri bilinçlendirerek, eğitimin kalitesinin arttırılmasına yardımcı olacaktır.

12

1.8. Tanımlar

Sınıf: Öğrenciler ve öğretmenlerin, eğitsel amaçlara ulaşabilmek için, kendilerinde var

olan ve çeşitli iletişim araçlarıyla sağladıkları bilgi ve yaşantıları, uygun bir düzenlenişle paylaştıkları ortamdır (Başar, 2010)

Yönetim: Elde bulunan maddi ve insani kaynakları amaca ulaşabilmek için en etkili

şekilde kullanma bilimi ve sanatı olarak tanımlanır (Erdoğan, 2011).

Sınıf Yönetimi: Benzer hazır bulunuşluktaki insan grubunun yönetilmesi işidir

(Başar, 2010).

Sınıf Yöneticisi: Bir zaman dilimi içinde belirli amaçlara ulaşmak için her türlü maddi

kaynaklarla bireyleri bir araya getiren ve onlar arasında uygun bir bileşimi ve uyuşmayı sağlayan kişidir (Erdoğan, 2011).

İletişim: Canlı, cansız bütün varlıkların arasında kurulan her türlü alışveriştir (Filiz,

2011b).

13

2. KURAMSAL TEMELLER

2.1. Eğitim

Eğitim, sosyal, ekonomik, siyasal, kültürel işlevleriyle toplumsal yapıyı düzenleyen, yeniden üreten bir kurum olarak toplumsal varlığı yaşatma sorumluğunu taşıyacak bireyleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim kurumu bireylerin sosyalleşme sürecinde aileden sonra en uzun süreli yer aldıkları kurumdur. Sınıfta kurulan ilişkiler kişinin ailesinden sonraki en önemli ilişkiler sistemini oluşturur (Özcan, 2012). Fidan’a (2012) göre “Eğitim insanları belli amaçlara göre yetiştirme işidir. Başar’a (2010) göre eğitim davranış oluşturma ve davranış değiştirme amaçlı etkinlikler bütünüdür. Bu tanımlarda da görüldüğü gibi eğitim bireyin toplumsallaşması bakımından çok önemlidir. Eğitim kültür aktarımı yapar, sosyalleşmeyi ve sağlıklı sosyal değişmeyi sağlar, bireyi hayata hazırlar, genel ve özel kabiliyetlerin gelişmesini sağlar (Şentürk, 2003).

Eğitim tanımlarına bakıldığında üç temel özelliğinin bulunduğunu görüyoruz: eğitim bir süreçtir, eğitim sonunda bireyde davranış değişikliği olur, davranış değişikliği bireyin yaşantıları sonucu oluşur (Filiz, 2006a).

Eğitim belli bir yöne doğru, kontrollü ve istenilen davranışları kazandırmayı hedefler (Özerbaş, 2011).

Günlük hayatta eğitim ile okulun bitişik olması, eğitim denince okulu akla getirmektedir. Gençleri ve yetişkinleri bir mesleğe hazırlayan ve onların hayata uyumlarını kolaylaştırmak için açılmış okul dışında da kısa süreli eğitim veren kurumlar vardır. Eğitim ailede, iş yerinde, asker ocağında, camide ve insanların oluşturdukları gruplar içinde de yer almaktadır. En geniş anlamıyla eğitim toplumdaki “kültürleme” sürecinin bir parçasıdır (Fidan, 2012).

Eğitim, bireyi topluma uyumlu hale getirmenin dışında, kişinin yeteneklerini geliştirmek, topluma uyumunu sağlamak, kişinin hoşgörülü, özgür, bağımsız çalışabilmesini sağlamak, erdemli, sağlam ve girişimci karakterli bir kişilik

14

yetiştirmek, bireyi yaratıcı ve üretici yaşama hazırlamak gibi sorumluluklar üstlenmiştir (Oktay, 2007).

2.2. Sınıf

Sınıf, eğitim öğretimin toplu etkinlik olarak gerçekleştirildiği bir yaşam alanıdır. Sınıf ortamı, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştiği, öğrencilerin etkileşim içinde olduğu sosyal bir çevredir. Bu çevrede farklı kişilik özelliklerine, ihtiyaçlara ve beklentiler sahip öğrenciler bulunur (Çalık, 2011).

Yılmaz’a (2008) göre sınıf denilince: 1. Derslerin yapıldığı derslik,

2. Öğrencilerin kullandığı araçlar (defter, silgi, kitap vb.) ,

3. Sınıfta bulunan araç ve eşyalar (tahta, sıra, askılık, çöp sepeti vb.) , 4. Dersin amaçları,

5. Öğrencilerin tutum ve davranışları,

6. Öğretmenlerin tutum ve davranışları vb. anlaşılmalıdır.

Öğrencinin ailesinden sonra gelen en önemli ilişkilerden biri de sınıftaki ilişkileridir. Öğrencilerin ailesinden getirdiği davranışların üzerine sınıfta yeni davranışlar kazandırılmaya, yeni bilgiler verilmeye çalışılır. Öğrencinin kazandığı yanlış davranış ve bilgiler de değiştirilmeye çalışılır. Öğrencinin, bir yandan toplumsallaşması sağlanırken, diğer yandan gücünü ortaya çıkarıp, geliştirmesine ortam ve olanak sağlanarak, kendisi olmasına, bireyselleşmesine çalışılır. Bu anlamda toplumsallaşma ve bireyselleşme süreçleri eğitim-öğretim etkinliklerinde iç içe yürümüş olur (Demirtaş, 2005).

Sınıf, eğitim-öğretim etkinliklerinin gerçekleştiği sosyal bir sistemdir. Sınıfta öğrencilerle yüz yüze bir iletişim vardır. Öğrenci, öğretmen, program ve kaynaklar sınıf içinde bulunmaktadır (Yalçınkaya ve Tonbul, 2002).

Sınıf, ortak özelliklerinde dolayı bir araya getirilen öğrenci gruplarına, önceden belirlenmiş ortak davranışların kazandırılması için öğretimin yapıldığı dersliktir. Sınıf denilince derslik kadar, derslikte yer alan araç ve gereçlerle öğretmen ve öğrenci de anlaşılmaktadır (Çalık, 2004).

15

Sınıflar, okul içerisinde öğrencilerin öğrenme etkinliklerine katıldıkları mekânlardır. Eğitim, fiziksel olarak iyi bir sınıf ortamı hazırlandığında amacına ulaşabilir. Sınıf içinde bulunan masa, sıra, dolap, elektronik donanım, bilgisayar ve bunların yerleşim düzeni, ısı, ışık, renk, havalandırma, temizlik vb. faktörler öğrenme ve öğretim sürecine etki eder (Hamurcu, 1997; Şişman, 2000; Aktaran: Otrar, Ekşi, Durmuş, 2011).

Sınıf ortamının, diğer yönetim alanlarına göre farklı özellikleri vardır. Sınıfın yapısal özellikleri şunlardır (Weinstein, 1996; Aktaran: Çelik, 2012):

Çok boyutluluk: Sınıfta aynı anda birden fazla etkinlik bir arada yapılmaktadır.

Örneğin bir kısım öğrenci kitap okurken, bir kısmı da yazı yazmaktadır. Öğretmen sınıf ortamında değişik etkinlikleri birbiriyle bütünleştirir.

Yakınlık olaylarının anında meydana gelmesi: Sınıf ortamında olaylar ileri bir

zamanda düşünülemez. Öğretmenin sınıf içinde yaşadığı olaylara anında cevap vermesi, müdahale etmesi gerekir.

Tahmin edememe: Sınıfta yaşanacak olaylar ne kadar planlanırsa planlansın önceden

tahmin edilemez.

Açıklık: Sınıfta yaşanan olaylar öğrencilerin gözü önünde meydana geldiği için

gizlilik yoktur.

Ortak tarih: Sınıfta olumlu ve olumsuz pek çok olay yaşanır. Bu olayları bütün sınıf

tıpkı bir aileymiş gibi beraber yaşar.

Eğitim ve öğretim ortamlarının nitelikli olması etkili okul ve sınıf yönetimine bağlıdır. Etkili okul ve sınıf yönetimi ise öğretmenlerde sınıf yönetimi becerilerinin bulunmasına bağlıdır. Bu sebeple eğitimin kalitesi büyük ölçüde, sınıf yönetiminin kalitesine bağlıdır (Harris, 1991; Demirel, 2005; Şentürk ve Oral, 2008; Aktaran: Paliç ve Keleş, 2011).

2.3. Sınıf Yönetimi

Sınıf yönetimi zamanın etkin bir şekilde kullanılması, sınıftaki çalışma engellerinin ortadan kaldırılması, öğrencilerin sınıf içi çalışmalar katılımlarının sağlanması, sınıftaki kaynak, insan ve zamanın yönetilmesidir. Yani öğrenme için uygun ortamın sağlanarak sürdürülmesidir (Erdoğan, 2011).

16

Öğretmenin, akademik, sosyal ve duygusal öğrenme için en uygun şartları oluşturmak amacıyla yaptığı her şey sınıf yönetimidir. İyi bir sınıf yönetimi, öğrencilerin akademik kapasitesini en verimli şekilde kullanmalarına, kişiliklerinin gelişmesine ve olgunlaşmalarına, öğrencilerin ilgilerinin ve bağımsızlıklarının gelişmesine, toplumsal becerilerinin artmasına ve öğrencilerin derslere karşı olumlu tutum geliştirmelerine katkı sağlar (Yıldız, 2013).

Sınıf yönetimi, zamanın verimli bir şekilde kullanılması, öğrencilere olumlu davranışlar kazandırılması, sınıf kurallarının oluşturulması ve sınıf düzeninin sağlanmasıdır (Çelik, 2012).

Sınıf yönetimi; program, içerik, zaman, mekân, yöntem, teknoloji, öğrenci ve öğretmen arasında bağlantı kurup, sınıfı eğitim için verimli bir hale getirmeye yönelik çalışmaların bütünüdür (Sarıtaş, 2000; Aktaran: Sarıtaş, 2006).

İyi bir öğretim için iyi bir sınıf yönetimi gereklidir. Yani burada araç sınıf yönetimi, amaç ise kaliteli bir eğitimdir (Yalçınkaya ve Tonbul, 2002).

Çelik’e (2012) göre sınıf yönetimi ile diğer kurumlar arasındaki farklılıklar şöyledir: 1. Sınıf yönetimi ile okul yönetimi birbirine bağımlıdır. Okul yönetimi sınıf

yönetimini etkiler. Sınıf yönetimi okul yönetiminden daha dar kapsamlıdır. 2. Sınıf düzeni ve öğretimi olmak üzere sınıf yönetimi iki boyutta

incelenmektedir.

3. Toplumsal kültür örneğin toplumun gelenekleri, değerleri, aile yapısı sınıf yönetimini etkiler. Ülkelerin kültürlerine göre sınıf yönetim uygulamaları ve yaklaşımları farklılık gösterir.

4. Öğrencilerin sınıf seviyesine, öğrencilerin gelişimlerine ve ihtiyaçlarına göre sınıf yönetimi farklılık gösterir.

5. Sınıf yönetiminin amacı öğrencilerin olumlu davranışlarının devam etmesini olumsuz davranışlarının değiştirilmesini sağlamaktır

6. Okul kültürü ve iklimi sınıf yönetimini etkiler.

7. Öğretmenin yönetim yaklaşımı, sınıf yönetimini etkileyen bir faktördür. 8. Her sınıfta geçerli olan tek bir sınıf yönetimi yaklaşımı yoktur. Ortama,

17

9. Sınıf yönetimi etkili bir sınıf liderliğini gerektirir.

10. Ülkenin eğitim politikasına göre sınıf yönetimi farklılık göstermektedir. Ülkede uygulanan öğretim yöntemleri, eğitimdeki değişiklikler sınıf yönetimindeki uygulamaları etkilemektedir.

11. İç (aile, kitle iletişim araçları) ve dış (sınıf kuralları, sınıfın fiziki düzeni, öğrencinin istek ve beklentileri) faktörler sınıf yönetimini etkilemektedir. 12. Öğretim yönetimi sınıf yönetiminde başarıyı büyük ölçüde sağlar. Öğretmenin

alan hâkimiyetine sahip olması ve anlatacağı dersle ilgili yeterli olması gerekir. Etkili sınıf yönetimine sahip olmayan öğretmenler, öğrenme ve öğretme sürecinde yetersiz kalabilirler. Öğretmenler iyi bir sınıf yönetim becerisine sahip olduklarında sınıf için yaşanan birçok zorluğun üstesinden gelebilirler. Başarılı bir şekilde yönetilen sınıftaki öğrenciler eğitsel yaşantılar kazanabilirler. Yönetimin başarılı olabilmesi de öğretmenle ilgilidir (Paliç ve Keleş, 2011).

Önceleri sınıf yönetimi, sınıf içinde öğrencilerin istenmeyen davranışlarının ardından öğretmenin nasıl tepki vereceği üzerine yoğunlaşmıştı. Yani sınıf yönetimi okulda ve sınıfta istenmeyen davranışı kontrol edebilmek için kullanılan disiplin üzerine odaklanmıştı (Tertemiz, 2004).

Sınıf yönetiminin etkili olabilmesi için aşağıda sıralanan özellikler oluşmalıdır: 1. Okullarda yeni döneme başlangıç sistemli ve düzenli olmalıdır.

2. Öğrenci davranışları ve bu davranışları etkileyen unsurlar belirlenmelidir. 3. Sınıf ortamı iyi bir biçimde düzenlenmelidir.

4. Öğrencilerde yüksek düzeyde bir güdülenme olmalıdır.

5. Fiziksel ortamın öğrenciler açısından iyi düzeyde olması gerekir. 6. Öğretmen- öğrenci iletişimi iyi bir şekilde sağlanmış olmalıdır.

7. Disiplin kurallarının, herkesçe kabul edilmesi ve bunun uygulanması gerekir. 8. Davranış problemlerine karşı alınabilecek önlemler açık bir şekilde

belirlenmelidir.

18

10. Öğretim yöntem ve tekniklerini etkili kullanmak için yapılması gerekenler belirlenmelidir.

11. Sınıftaki kaynaklar etkili bir şekilde kullanılmalıdır.

12. Sınıf yönetimi ile ilgili görev ve sorumluluklar öğretmen ve öğrenciler tarafından çok iyi bilinmelidir.

13. Özel eğitime muhtaç çocukların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gerekli önlemler alınmalıdır.

14. Sınıftaki etkili yönetim yönelik sistemli destek öğretmenlere bırakılmamalı, öğrencilerin aktif olarak katılımı sağlanmalıdır (Sarı ve Dilmaç, 2011).

Sınıf yönetimini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler; öğrenci özellikleri ve ihtiyaçları, okulun yapısı, okulca konulan kurallar, öğretmenlerin özgeçmişi, öğretmenlerin hizmet öncesi aldıkları eğitim, öğretmenlerin okulun amaçlarına ilişkin düşünceleri olarak sıralanır. Bu faktörlerin doğrultusunda öğretmenin sınıfın düzenini sağlaması, fiziki ortamı düzenlemesi, derse ait plan ve programları düzenlemesi, zamanı yönetmesi ve sınıf içi iletişimi sağlaması gerekir (Sarıtaş, 2000; Aktaran: Kapusuzoğlu, 2004).

Çağdaş yönetim, eğitim anlayışı çerçevesinde sınıf yönetimi, öğretmenin sınıfta öğretim etkinliklerini gerçekleştirirken, öğrencilerle etkili iletişim kurmasını, öğrencileri öğretim amacına uygun olarak güdülemesini, sınıf ortamını ve zamanı etkili şekilde kullanmasını, istenmeyen öğrenci davranışları ile baş etmesini, öğretim ortamını öğrencilerin gelişimi yönünde gerçekleştirebilmesini kapsayacak şekilde ifade edilir (Yazıcı, 2011).

Sınıf yönetiminin etkin ve verimli olması, bir bakıma izlenen yaklaşıma bağlıdır. Yaklaşımların bilinmesi, etkili bir sınıf yönetiminin gerçekleştirilmesinde öğrenci gözünden öğretmenlere yol gösterici olacaktır. Bu nedenle geleneksel ve çağdaş sınıf yönetimi yaklaşımlarının kısaca tanımlanması yararlı olacaktır (Özcan, 2012).

2.3.1. Sınıf yönetim yaklaşımları 2.3.1.1. Geleneksel yaklaşım

Geleneksel sınıf yönetimi öğretmen merkezlidir. Sınıf içi etkinliklerde öğretmen aktif, öğrenciler pasif konumda yer alır. Sınıf kuralları oldukça katıdır. Sınıf kurallarının

19

belirlenmesinde öğrencinin rolü yoktur. Öğretmenin koyduğu kurallar değiştirilemez. Öğrencinin yapması gereken öğretmenin koyduğu kurallar çerçevesinde hareket etmektir. Öğretmenler için de öğrencileri kontrol etmek esastır. Sınıfın düzeni çok önemlidir ve bu düzen bozulmamalıdır. Sınıf kuralları nesneldir ve her öğrenci bu kurallara uymalıdır (Demirtaş, 2005).

İnsancıl ve demokratik bir anlayıştan yoksun, tamamen geleneksel yaklaşımla yönetilen bir sınıfta, öğrenme-öğretme süreci öğretmen ve öğrenciler için çekilmez bir yük haline gelir. Sloganlaşmış disiplin ilkeleri olan “Dayak cennetten çıkmadır” ve “Hocanın vurduğu yerde gül biter” sözleri bu yaklaşımı çok iyi anlatır (Yaka, 2006). Geleneksel yaklaşımda sınıf içinde yapay bir evet efendimcilik sağlayan öğretmen diğer taraftan sınıfta davranış bozukluğu gösteren öğrencilerle ile karşı karşıya kalır. Öğrencilerin kişilikleri ayrı olduğu için öğretmene karşı farklı tepkilerde bulunabilirler. Ancak öğretmen bu öğrencilerin gerçekte uyum sorunu yaşadıklarını göremez. Yaramaz olarak etiketlendirdiği öğrencileriyle mücadeleye girer (Aydın, 2013).

Geleneksel yaklaşımda, dışsal bir disiplin anlayışı hâkimdir. Tek bir doğru vardır ve bu tek doğru sınırlı sayıdaki kitaplardadır. Sınıfta onları temsil eden de öğretmendir. Bu nedenle öğretmenin her dediği doğrudur ve öğretmenin her dediği yapılmalıdır. Yapmayan öğrencilere ceza verilmelidir. Bu durumda öğrencinin görevi; söylenen ve istenilenleri aynen yapmak ve bilgileri ezberlemektir (Yaka, 2006).

Bu modelin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

1. Ders konuları ve derslerin işlenişi ile ilgili konularda öğrencilerin söz hakkı yoktur. Yani öğretmenler planlama aşamasında öğrencilerle görüş alışverişi içerisinde değildirler.

2. Dersi genellikle öğretmen anlatır. Bunu yaparken de yaparak yaşayarak öğrenme yerine sözel anlatımı tercih eder. Öğrenci ancak öğretmen soru sorduğunda derse katılabilir.

3. Öğretmen başarının değerlendirilmesini kendisi yapar öğrencilerin düşüncelerine başvurmaz.

4. Öğrenciler sınıf disiplinine zora başvurma ile uyum sağlamaya çalışırlar (Charles vd., 1996; Aktaran: Sarı ve Dilmaç, 2011).

20

Geleneksel yaklaşımda öğrenme bilgilerin öğrencinin zihninde depolanmasıyla gerçekleşir. Bu yaklaşımın sonucunda düşünmeyen, eleştirmeyen, sorgulamayan, her şeyi olduğu gibi kabul eden kişilikte öğrenciler yetişir (Yüksel, 2013).

Öğretmenlerin çoğu sınıf yönetiminde geleneksel yaklaşıma uygun davranışlar sergilemektedirler. Geleneksel yaklaşım, problem davranışlar oluştuktan sonra öğretmenin nasıl tepki vereceği üzerinde durur. Problem davranışlarla ortaya çıktıktan sonra baş etmek hem zor hem de zaman alıcıdır. Bu nedenle problem davranışlar ortaya çıktıktan sonra zaman ve enerji harcayarak baş etme yöntemlerini kullanmak yerine önlemeye yönelik düzenlemeler ile bu davranışların ortaya çıkmasının engellenmesi daha pratik ve etkili bir yaklaşımdır. Etkili sınıf yönetimi, problemler oluştuktan sonra tepki göstermeyi değil, problem davranışa zemin hazırlayacak ortamı ortadan kaldırmayı ve problem davranışı daha başında fark edip büyümesini önlemeyi gerektirir (Yıldız, 2013).

2.3.1.2. Çağdaş yaklaşım

Eğitim ve öğretimin merkezinde öğrenci yer alır. Sınıfta uyulması gereken kurallar, öğretim yöntemleri öğrencilerle birlikte belirlenir. Öğretmen sınıfta etkin bir birey olarak sınıfı yönetir ve otoriteyi öğrencilerle paylaşır. Öğretmenin amacı sınıfta disiplin sağlamak değil, öğrencilerin istekle öğrenecekleri, kendi kendilerine kontrol edecekleri ortamlar yaratmaktır (Demirtaş, 2005).

Bu yaklaşıma göre, tek bir doğrudan söz edilemez. Zamanın ve koşulların özelliklerine göre bilgi değişebilmektedir. İçsel bir disiplin anlayışı söz konusudur. Motivasyon, başarı ve pekiştirme aracı olarak ceza yerine ödüle başvurulmalıdır (Yaka, 2006). Çağdaş Yaklaşım ilkelerine göre sınıfını yöneten bir öğretmen aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

1. İnsan sevgisi taşımalı, insanlara saygılı olmalıdır.

2. Öğrencilerin bireysel farklılıklarının olduğunu kabul etmeli ve dolayısıyla öğrencilerin beklentilerinin ve ihtiyaçlarının farklı olduğunu kabul etmelidir. 3. Demokrasi ilkelerine saygı duymalıdır.

4. Öğrencilerin eğitim haklarının eşit olduğunun farkında olmalıdır. 5. Tüm öğrencilere eşit davranmalıdır.

21 6. Etkili iletişim becerilerine sahip olmalıdır. 7. Değişimlere açık, yenilikçi olmalıdır.

8. Öğrencilere iyi bir rol model olmalıdır (Ünal ve Ada, 2003).

Bu yaklaşımda “öğretimde çocuğa görelik ilkesi” esastır. Dolayısıyla eğitim programlarının öğrencilerin bedensel, zihinsel ve duygusal özelliklerine göre hazırlanması, uygulanması gerekir (Yaka, 2006).

Bu yaklaşımda sınıf bir sistem olarak kabul edilir. Sınıf ortamı canlı ve dinamiktir. Sınıf; aile, çevre, okul gibi dış etmenlerle öğretmen, eğitim ortamı, öğrenci gibi iç etmenlerin birbirlerinden etkilendiği yerdir. Öğretmen bu dış ve iç etmenlerin farkında olmalı, çevredeki ve okul içindeki olanaklardan etkili şekilde yararlanmalıdır (Aydın, 2013).

Etkili sınıf yönetimi öğrencilerin olumsuz davranışlarının belirlenerek, düzeltilmesini içerir. Çağdaş Yaklaşımda öğrenmeyi öğrenme merkezdedir. Öğrenci merkezli bir öğretim gerçekleştirilir. Öğrencilerin bilgiyi kendi kendilerine öğrenebilecekleri bir ortam yaratılır. Bu yaklaşım eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi sağlamaya yöneliktir (Özcan, 2012).

Sınıf yönetimi etkinliklerinin, amaç, konu, öğrencilerin düzeyleri ve ortamın özelliklerine göre farklı modellerle yürütülmesi gereklidir (Ünal ve Ada, 2003).

2.3.2. Sınıf yönetim modelleri

Sınıf yönetim modellerini eğitim alanındaki değişimler şekil yönelimliden amaç yönelimliye, öğretmen merkezli sistemden öğrenci ağırlıklı sisteme, baskıcı düzenden demokratik düzene yönlendirmiştir (Başar, 2010).

Günümüzde sınıf yönetimine daha geniş bir düzeyde bakılmaktadır. Sadece öğretmenin otoritesinin sınıfta hâkim olması anlamında değil, öğrenmeyi sağlayan sınıf ortamı oluşturulmasıyla açıklanmaktadır. Araştırmalar etkili sınıf yönetimi becerilerinin öğrenci başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Etkili sınıf yönetiminde öğrenciler öğrenme için daha fazla zaman harcarlar. Etkili sınıflarda öğrenme disiplinli bir ortamda gerçekleştiği gibi, etkinlikler amaçlı ve düzenlidir (Tertemiz, 2004).

22

2.3.2.1. Tepkisel model

Tepkisel davranış ve tepkisel koşullanma bu modelin temelleri olarak görülmektedir. Bireyler doğal olarak tepki gösterdikleri uyarıcılardan farklı uyarıcılara da bu yolla tepki göstermeyi öğrenirler. Grup önünde konuşmaya çekinen ve sınav kaygısı olan öğrencilere çözüm sağlayabilmek için klasik koşullanma kullanılabilir (Delamont, 1983; Aktaran: Sarı ve Dilmaç, 2011).

Bu modelin amacı istenmeyen durumları ve davranışları değiştirmektir. İstenmeyen sonuca karşı gösterilen tepki şeklinde işlemektedir. Her tepkiye karşı bir tepkinin doğması modelin zayıf yönlerinden biridir. Etkinlikler gruptan çok bireye yöneliktir. Diğer üç modeli kullanamayan ve sınıf yönetim becerileri yüksek olmayan öğretmenlerin sık başvurduğu bir yöntemdir. Bu model sınıfta istenmeyen bir davranış ve sonuç olmuşsa kullanılabilir (Başar, 2010).

Öğretmenler sınıf yönetiminde öğrencilerin yanlış yaptıkları davranışlara yönelerek bu davranışların düzeltilmesi için tepki verirler. Böyle bir durumda öğretmenler, öğrencinin istenmeyen davranışına bağlı olarak gösterdikleri tepkinini uygunluğunu düşünmelidir (Girmen vd, 2006).

Tepkisel davranışın iletişimi zorlaştırdığını, ortam ve fırsat olduğunda karşı tepkiye yol açacağını ortaya koyan insan davranışları ile ilgili analizler vardır. Bu modele başvuran öğretmenlerin sınıflarını iyi yönetemedikleri iddia edilmektedir (Erdoğan, 2011).

2.3.2.2. Önlemsel model

Önlemsel model istenmeyen davranışı ve yaratacağı sonucu olmadan önleme, geleceği kestirebilme modelidir. Amacı tepkisel modele olan gereksinimi azaltmak ve sorunların ortaya çıkmasına olanak vermeden bir düzenleyiş oluşturmaktır. Sınıfta yanlış davranışa olanak vermeyen bir düzen oluşturur. Bireyden çok gruba yönelik etkinlikler yapılır (Jacobsen ve Others, 1985; Harris, 1991; Aktaran: Başar, 2010). Öğretmenin dersin ortasında gelecek hafta yapacağı sınavla ilgili açıklama yapmak istemesi, ancak bu açıklamanın derse olan ilgiyi dağıtacağını düşünüp sınav hakkındaki açıklamalarını dersin sonuna bırakması önlemsel modele örnek olabilir (Erdoğan, 2011).

23

Bu modelde, öğretmenin önlem alması aşırıya kaçtığı zaman öğrenciler eğitim ortamından sıkılabilir. Okul dışında karşılaştıkları sorunlarda çözümsüz, bilgisiz kalabilirler (Ağaoğlu, 2007).

2.3.2.3. Gelişimsel model

Öğrencilerin bedensel ve ruhsal gelişim düzeylerini dikkate alarak hareket edilen yaklaşımdır. Bu yaklaşımda öğrencilerin fiziksel ve ruhsal gelişim düzeylerine uygun etkinlikler yapılmalıdır (Erdoğan, 2011).

Öğretmenlerin sınıf yönetim uygulamaları ilköğretimin birinci kademesinde farklı, ikinci kademesinde farklı, ortaöğretimde farklı olmalıdır. Çünkü öğrencilerin gelişim özellikleri de farklılık göstermektedir (Demirtaş, 2005).

Sınıf içindeki öğretim etkinlikleri ve oluşturulacak kurallarda öğrencilerin gelişim evrelerine uygun seçimler yapılmalıdır. Örneğin ilkokulun ilk yıllarında öğrencilerin somut işlem basamağında oldukları göz önünde bulundurulmalıdır (Ağaoğlu, 2007). Gelişimsel model dört basamaktan oluşmaktadır: On yaşa kadar süren dönem birinci basamaktır. Öğrencinin öğrenci olmayı öğrendiği dönemdir. Öğretmene çok görev düşmektedir. On ile on iki yaş arası dönem ikinci basamaktır. Sınıf yönetiminin ağırlığı azalır. Öğrencinin sınıftaki düzene uymaya çalıştığı dönemdir. Öğretmeninin gözüne girmek ister, sınıf düzenine uyar. Üçüncü basamak, on iki, on beş yaşa arası dönemdir. Öğrenciler, sınıf kurallarının nedenini sorgularlar, birbirlerini etkileyerek öğretmeni zor duruma sokmaya çalışabilirler Dördüncü basamak ise lise yıllarıdır. Öğrencilerin nasıl davranacaklarını, kim olduklarını anlamaya başladıkları dönemdir. Yönetim sorunları azalmıştır. Çocukta yetişkinlerin etkisi yirmi yaşına kadar yaş ilerledikçe azalır (Jacobsen, 1985; Aktaran: Başar, 2010).

2.3.2.4. Bütünsel model

Bütünsel yaklaşım hem önlemsel, hem gelişimsel hem de tepkisel yaklaşımın koordineli bir şekilde kullanılmasıdır (Yılmaz, 2008).

Grupla birlikte bireye yönelme de vardır. Davranışa ulaşmak için istenmeyen

Benzer Belgeler